BELGISCHE STUDIEGROEP VOOR MULTIPLE SCLEROSE

Association sans but lucratif


Dénomination : BELGISCHE STUDIEGROEP VOOR MULTIPLE SCLEROSE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 409.729.483

Publication

31/05/2013
ÿþ MOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

BRUSSEL 2 MES 2013

Griffie

I11mu~~~u~~~u~u~

*130826 0*

beh aa Be Sta

Ondernemingsnr: 409.729.483

Benaming

(voluit) : Belgische Studiegroep voor Multiple Sclerose

(verkort) : BSGMS

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Huart Hamoirlaan 48-1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming van bestuurder - Wijziging der statuten - Gecoördineerde statuten

Algemene vergadering van 18 april 2013

De algemene vergadering noteert het ontslag van Prof, Paul Deltenre, wonende Molenweg 97 in Wemmen als bestuurder volgens zijn brief van 14 septembre 2012 aan de voorzitter van de vzw gericht.

De algemene vergadering benoemt Dr. Bernard Dachy, wonende Floréallaan 88 te 1180 Brussel ais; bestuurder om het mandaat van Prof Deltenre te beëindigen.

Wijziging der statuten - Gecoördineerde statuten

Bij eenparigheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden beslist de vergadering artikels 6 en 14 als volgt te wijzigen:

Artikel 6 - Toetreding

De vereniging telt minstens drie leden, gekozen onder het lerarencorps of het wetenschappelijk team van: minstens drie instellingen van hoger onderwijs of van research gevestigd in België. Het aantal leden zal steeds': minimum één eenheid meer bedragen dan het aantal leden binnen de raad van bestuur.

De personen die wensen lid te worden van de vereniging dienen hun kandidatuur te richten tot de voorzitter van de raad van bestuur op de zetel van de vereniging. De voorzitter meldt deze kandidatuur op de dagorde van de eerstvolgende vergadering van de raad van bestuur die volgt op de ontvangst van de kandidatuur.

De raad van bestuur spreekt zich uit over de toelating van een nieuw lid, rekening houdende met de actieve interesse die deze laatste heeft in de studie van de aard en de behandeling van de n'tuttiple sclerose. De. meerderheid van de leden van de raad dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn om te beraadslagen over de, kandidatuur van een nieuw lid.

De beslissing wordt genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de raad. De raad van bestuur beslist souverein en dient haar beslissing niet te motiveren.

De raad van bestuur kan tevens iedere persoon die niet zou beantwoorden aan voormelde toelatingscriteria en die deel zou willen uitmaken van de vereniging, als !id aanvaarden indien haar toetreding nuttig blijkt, rekening houdende met de doelstelling en de activiteiten van de vereniging, De procedure voor de voorstelling en de toelating van deze kandidaten is gelijkaardig aan de hierboven beschreven procedure, behoudens dat deze toetredingbeslissing minstens twee derden meerderheid van de bij de raad van bestuur aanwezige of vertegenwoordigde leden moet bereiken.

Door beslissing genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden kan de raad van bestuur de hoedanigheid van « erelid » toekennen aan eenieder aan wie zij deze wenst toe te kennen, onder andere aan de leden van de vereniging die het emeritaat hebben bereikt in het kader van hun beroepsactiviteiten.

"

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging. stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekenino.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De ereleden blijven de zelfde rechten behouden als de leden maar de algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden, in toepassing van het artikel 12 van huidige statuten.

Behoudens in huidig artikel zal de term « leden » in huidige statuten zonder onderscheid en behoudens andersluidend beding zonder onderscheid zowel de leden ais de ereleden betreffen.

Artikel 14 - Bevoegdheden

De algemene vergadering bezit de bevoegdheden die haar uitdrukkelijk worden toegekend door de wet en door huidige statuten.

Een beraadslaging van de algemene vergadering is vereist voor

1. De uitsluiting van een lid;

2. De benoeming en het ontslag van de bestuurders;

3. De benoeming en het ontslag van de commissaris(sen) en het bepalen van zijn/hun eventuele bezoldiging;

4. De kwijting toe te kennen aan de bestuurders en de commissarissen;

5. De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen alsook het bepalen van het bedrag van het eventueel lidgeld;

6. De ontbinding van de vereniging;

7, De wijziging van de statuten;

8. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

9. Alle gevallen waar de statuten dit vereisen,

GECOORDINEERDE STATUTEN

TITEL I  DE VERENIGING

Artikel 1  Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht onder de rechtsvorm van vereniging zonder winstoogmerk (hierna genoemd "de vereniging"), overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna genoemd "de wet van 27 juni 1921").

Artikel 2 - Naam

De vereniging draagt de naam "Belgische Studiegroep voor Multiple Sclerose", voordien "Charcot Stichting : Belgische studiegroep voor Multiple Sclerose".

Deze naam dient vermeld te worden op alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties, brieven, bestellingen en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting "VZW", evenals het adres van haar zetel.

Artikel 3 - Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te 1030 Brussel, Huart Hamoirlaan 48, in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

Artikel 4 - Oprichters

De vereniging werd opgericht op 30 maart 1957 door :

- de heer Cordier Jean-Jules-Emile, dokter in de geneeskunde, wonende te 7181 Familleureux, rue de

Mignault 14,

- de heer De Busscher Jacques-Léopold-Lucien-Frédéric, professor aan de Universiteit van Gent, wonende

te 9000 Gent, Guinardstraat 14,

- de heer André Dewulf, professor aan de Universiteit van Leuven, wonende Sint-Camille Instituut te 3360

Korbeek-Lo,

- de heer Divry Paul-Charles, professor aan de Universiteit van Luik, wonende te 4000 Luik, avenue Blonde

11,

- de heer Freson Max, secretaris van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, wonende te 1082 Brussel, Basilieklaan 73,

- de heer Henneaux Jean, dokter in de geneeskunde, wonende te 7170 Fayt-lez-Manage, rue Duchâteau Frères 75bis,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

7,

MOD 22

- de heer Ketelaer Charles-Joseph, dokter in de geneeskunde, wonende te 3000 Leuven, Frans Nensstraat

- mevrouw Liègeois Marie-Louis-Firmin, professor aan de Faculteit voor Diergeneeskunde te Kuregem, wonende te 1070 Brussel, Herzieningslaan 82,

- de heer Ley Rodolphe-Albert-Eugène, geagregeerd aan de Universiteit van Brussel, wonende te 1180 Brussel, Looflaan 10,

- de heer Van Bogaert Louis-Charles-Marie-Gommaire, directeur van het Instituut Bonge, wonende te 2000 Antwerpen, Koningin Elisabethlaan 16,

- de heer Van Gehuchten Paul-Marie-Joseph, professor aan de Universiteit van Leuven, wonende te 1050 Brussel, Kroonlaan 43,

TITEL Il - DOELEINDEN EN ACTIVITEITEN

Artikel 5

De Stichting heeft tot onbaatzuchtig doel in België, samen met de Stichting van openbaar nut "Charcot Stichting" (vroeger genoemd "De Vrienden van de Charcot Stichting") waarvan zij de oprichter is, de studie van de aard en, meer bijzonder nog, van de behandeling van de multiple sclerose, met behulp van diverse beschikbare takken van wetenschappelijk onderzoek, namelijk het klinisch, biologisch, biochemisch, elektrofysiologisch, immunologisch, virologisch, genetisch, epidemiologisch en anatomo-pathologisch onderzoek. In het kader van deze doelstelling, moedigt de Stichting het wetenschappelijk onderzoek aan met betrekking tot de studie van de aard en de behandeling van multiple sclerose, onder andere door de toekenning van kredieten aan onderzoekers of aan onderzoekteams.

De Stichting heeft tevens tot doel mee te werken aan de informatie van de dokters door het opstellen en het ter beschikking stellen van een up-to-date documentatie met betrekking tot de multiple sclerose en door de organisatie van andere initiatieven ter informatie (publicaties, wetenschappelijke vergaderingen).

De Stichting kan tevens andere instellingen die het onderzoek, de behandelingen of de organisatie van wetenschappelijke vergaderingen met betrekking tot multiple sclerose tot doel hebben, financieel bijstaan. Zij kan zich tevens aansluiten bij en samenwerken met iedere instelling die identieke objectieven nastreeft dan de hare.

Teneinde haar statutair doel na te streven, is de Stichting gemachtigd fondsen te innen en giften en legaten te ontvangen die bestemd zijn om liet onderzoek en de behandeling van de multiple sclerose te ondersteunen.

Zij is gerechtigd een vermogen samen te stellen waarvan de inkomsten haar toelaten haar statutaire doelstellingen na te streven en er het beheer van te waarborgen.

Met dit oogmerk kan zij aile handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, met inbegrip van aile participaties in vennootschappen of verenigingen die een gelijkaardige activiteit nastreven of een doel dat in verband staat met haar eigen doel.

Zij mag eigenaar zijn of op een andere wijze onroerende goederen bezitten die noodzakelijk zijn ter vervulling van haar opdracht of voor haar administratie.

TITEL Ill - DE LEDEN

Artikel 6 - Toetreding

De vereniging telt minstens drie leden, gekozen onder het lerarencorps of het wetenschappelijk team van minstens drie instellingen van hoger onderwijs of van research gevestigd in België. Het aantal leden zal steeds minimum één eenheid meer bedragen dan het aantal leden binnen de raad van bestuur.

De personen die wensen lid te worden van de vereniging dienen hun kandidatuur te richten tot de voorzitter van de raad van bestuur op de zetel van de vereniging. De voorzitter meldt deze kandidatuur op de dagorde van de eerstvolgende vergadering van de raad van bestuur die volgt op de ontvangst van de kandidatuur,

De raad van bestuur spreekt zich uit over de toelating van een nieuw lid, rekening houdende met de actieve interesse die deze laatste heeft in de studie van de aard en de behandeling van de multiple sclerose. De meerderheid van de leden van de raad dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn om te beraadslagen over de kandidatuur van een nieuw lid.

De beslissing wordt genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de raad. De raad van bestuur beslist souverein en dient haar beslissing niet te motiveren.

De raad van bestuur kan tevens iedere persoon die niet zou beantwoorden aan voormelde toelatingscriteria en die deel zou willen uitmaken van de vereniging, als lid aanvaarden indien haar toetreding nuttig blijkt, rekening houdende met de doelstelling en de activiteiten van de vereniging. De procedure voor de voorstelling en de toelating van deze kandidaten is gelijkaardig aan de hierboven beschreven procedure, behoudens dat deze toetredingbeslissing minstens twee derden meerderheid van de bij de raad van bestuur aanwezige of vertegenwoordigde leden moet bereiken.

Door beslissing genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden kan de raad van bestuur de hoedanigheid van « erelid » toekennen aan eenieder aan wie zij deze wenst toe te kennen, onder andere aan de leden van de vereniging die het emeritaat hebben bereikt in het kader van hun beroepsactiviteiten.

"

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De ereleden blijven de zelfde rechten behouden ais de leden maar de algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden, in toepassing van het artikel 12 van huidige statuten.

Behoudens in huidig artikel zal de term « leden » in huidige statuten zonder onderscheid en behoudens andersluidend beding zonder onderscheid zowel de leden als de ereleden betreffen.

Artikel 7 - Ontslag

De leden zijn vrij zich op elk ogenblik uit de vereniging terug te trekken door hun ontslag per aangetekend schrijven te richten tot de raad van bestuur op de zetel van de vereniging.

De ontslagnemende leden zijn gehouden het lidgeld te betalen van het lopende jaar waarin zij hun ontslag geven.

Artikel 8  Schorsing van leden

Indien lidgeld verschuldigd is in toepassing van artikel 12 van huidige statuten, zullen de leden die hun lidgeld niet betalen binnen de termijn die bepaald wordt door de raad van bestuur, geschorst worden, ne verzending van een eerste ingebrekestelling waarbij zij uitgenodigd worden deze toestand te reg ulariseren, en dit, na verloop van een termijn van één maand volgend op de verzendingsdatum van deze ingebrekestelling.

Na verzending van een tweede ingebrekestelling, gericht per aangetekend schrijven, zullen de leden die hun lidgeld niet betaald hebben bij het verstrijken van de termijn die hen in dit schrijven werd gegeven om de toestand te regulariseren, geacht worden hun ontslag te geven en zullen zij hun hoedanigheid van lid verliezen,

Artikel 9  Uitsluiting

De uitsluiting van een lid dient uitgesproken te worden door de algemene vergadering met een meerderheid van twee derden van de stemmen van de leden van de vereniging, aanwezig of vertegenwoordigd.

Het lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld op de dagorde van de algemene vergadering heeft het recht gehoord te worden door de vergadering alvorens deze over dit punt beslist.

Artikel 10 - Rechten

De actieve leden, zij die ontslagnemend, geschorst of uitgesloten zijn, alsook de erfgenamen of rechthebbenden van de overleden leden hebben geen enkel recht op het vermogen van de vereniging.

Artikel 11  Register van de leden

De raad van bestuur houdt een register van de leden bij conform artikel 10 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

TITEL IV- LIDGELD

Artikel 12. indien zij het nuttig acht voor de noden van de vereniging, kan de algemene vergadering een jaarlijkse bijdrage opleggen aan de leden, waarvan zij het bedrag bepaalt en die niet hoger mag zijn dan twee honderd euro.

De algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden en zal hiervan het bedrag bepalen. De ereleden zullen niet deelnemen aan de beraadslaging van de algemene vergadering wat dit punt betreft.

TITEL V ALGEMENE VERGADERING

Artikel 13 -- Samenstelling en stemrecht

De algemene vergadering is samengesteld door aile leden van de vereniging.

Alle leden hebben een gelijk stemrecht en hebben elkeen één stem.

Artikel 14 - Bevoegdheden

De algemene vergadering bezit de bevoegdheden die haar uitdrukkelijk worden toegekend door de wet en

door huidige statuten.

Een beraadslaging van de algemene vergadering is vereist voor r

1. De uitsluiting van een lid;

2. De benoeming en het ontslag van de bestuurders;

3. De benoeming en het ontslag van de commissaris(sen) en het bepalen van zijn/hun eventuele bezoldiging;

I r ,

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

4. De kwijting toe te kennen aan de bestuurders en de commissarissen;

5. De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen alsook het bepalen van het bedrag van het eventueel lidgeld;

6. De ontbinding van de vereniging;

7. De wijziging van de statuten;

8. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

9. Alle gevallen waar de statuten dit vereisen.

Artikel 15 -. Vergaderingen

De jaarlijkse algemene vergadering vergadert één maal per jaar, tijdens het eerste semester van het jaar, op de plaats en op het uur zoals bepaald in de uitnodiging. De jaarlijkse algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Een dagorde wordt gevoegd bij de oproeping.

Een buitengewone algemene vergadering kan worden bijeengeroepen op ieder moment, op de plaats en op het uur zoals bepaald in de oproeping, door de voorzitter van de raad van bestuur, op zijn initiatief of op het verzoek van minstens twee bestuurders of één vijfde van de leden.

De oproeping wordt minstens vijftien dagen voor de datum van de algemene vergadering verstuurd aan alle leden, hetzij per gewone post, hetzij per e-mail, hetzij per fax op het adres of op het nummer dat hiertoe door de leden werd medegedeeld aan de raad van bestuur.

De dagorde wordt bepaald door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Worden tevens op de dagorde vermeld, aile punten waarvan de opname gevraagd werd door minstens twee bestuurders of één twintigste van de leden.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij dien afwezigheid, door de ondervoorzitter,

Artikel 16  Quorum en stemming

Om rechtsgeldig te kunnen beraadslagen dient de helft van de leden aanwezig te zijn of vertegenwoordigd op de algemene vergadering. Indien dit aanwezigheidsquorum niet bereikt wordt, wordt een nieuwe algemene vergadering samengeroepen binnen de twee maanden. Deze zal rechtsgeldig mogen beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De leden die niet kunnen aanwezig zijn op de vergadering mogen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid. Elk lid kan slechts drager zijn van één enkele volmacht,

De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve in geval van tegenstrijdige bepalingen in de wet of huidige statuten. Bij staking van stemmen zal de stem van diegene die de vergadering voorzit beslissend zijn.

Artikel 17  Wijziging van de statuten

De algemene vergadering kan slechts rechtsgeldig beraadslagen over wijzigingen van de statuten indien deze wijzigingen uitdrukkelijk opgenomen werden in de oproeping en indien de vergadering minstens een aanwezigheidsquorum bereikt van twee derden van de leden, aanwezig of vertegenwoordigd,

Een wijziging aan de statuten kan slechts goedgekeurd worden bij twee derden meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Desondanks kan de beslissing tot wijziging van het doe! of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht slechts aangenomen worden mits een meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Indien twee derden van de leden niet aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de eerste vergadering, kan een tweede vergadering worden samengeroepen die rechtsgeldig zal mogen beraadslagen wat ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden is, en de wijzigingen goedkeuren bij de meerderheden zoals bepaald in alinea 2 of alinea 3.

De tweede vergadering moet worden gehouden minstens vijftien dagen na de eerste vergadering.

Artikel 18 Notulen en bekendmakingsvereisten

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een notulenregister, ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter van de raad van bestuur. Oit register wordt bewaard op de zetel van de vereniging en blijft ter inzage van aile leden, zonder dat het register kan worden verplaatst.

De wijzigingen aan de statuten worden neergelegd, zonder verwijl, in het dossier van de vereniging dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement waarin de vereniging haar zetel heeft en worden gepubliceerd, per uittreksel, in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Hetzelfde geldt voor de akten met betrekking tot de benoeming of de beëindiging van de functie van de bestuurders en, in voorkomend geval, van de commissarissen.

TITEL V  DE RAAD VAN BESTUUR

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

rNOD 2,2

Artikel 19  Samenstelling van de raad van bestuur

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur samengesteld uit minstens tien en hoogstens vijftien bestuurders, benoemd onder de leden van de vereniging. Het aantal bestuurders dient steeds één eenheid minder te zijn dan het aantal leden van de vereniging.

De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering voor een periode van vijf jaar bij gewone meerderheid van aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

De raad van bestuur kiest, onder haar leden, een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester die hun functies uitoefenen gedurende de looptijd van hun bestuurdersmandaat.

Artikel 20  Einde van het mandaat van bestuurder

Behoudens in geval van hernieuwing, nemen de functies van de bestuurders automatisch een einde op de datum waarop hun mandaat van vijf jaar verstrijkt.

De bestuurders zijn op ieder ogenblik herroepbaar door de algemene vergadering mits dezelfde meerderheid van stemmen zoals deze bepaald in artikel 16, alinea 3. De bestuurder waarvan de uitsluiting wordt gevraagd heeft het recht voorafgaandelijk aan de beraadslaging van de algemene vergadering gehoord te worden.

De bestuurders kunnen op ieder ogenblik hun ontslag indienen per aangetekend schrijven gericht tot de voorzitter van de raad van bestuur. Dit ontslag geldt vanaf de datum van de brief waarbij ontvangst wordt bevestigd van het ontslag, ondertekend door de voorzitter, of bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter,

Artikel 21-- Samenroepingen en vergaderingen

De raad van bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vereniging dit vereist en minstens twee maai per jaar, op initiatief van de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter.

De zittingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter.

De raad van bestuur dient verder binnen de maand te vergaderen, iedere maal dat minstens één vierde van de bestuurders of dat de afgevaardigd bestuurder belast met het dagelijks bestuur, indien er één is, een schriftelijk verzoek richten tot de voorzitter, met vermelding van het voorstel dat zij wensen voor te leggen aan de raad en het verzoek dergelijke raad binnen de maand samen te roepen.

Behoudens in geval van spoedeisendheid die gemotiveerd wordt in de oproeping en de notulen van de vergadering, worden de oproepingen voor de raad van bestuur gedaan hetzij per gewone brief, hetzij per e-mail, hetzij per fax aan de bestuurders, minstens vijftien dagen voor de datum waarop de raad zal vergaderen.

De oproepingen dienen te vermelden

- de datum, het uur en de plaats waar de vergadering zal plaatsvinden

- de dagorde en, in voorkomend geval, het voorstel dat geformuleerd wordt door de personen die de vergadering hebben gevraagd.

Artikel 22 -- Bevoegdheden, beraadslaging, beslissingen, belangen conflicten, notulen

De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden om alle daden van bestuur en beschikking te vervullen die de vereniging aanbelangen.

De raad kan slechts rechtsgeldig beraadslagen indien minstens de meerderheid van haar leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Iedere bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen op de vergadering van de raad door een volmacht te verlenen aan een andere bestuurder. Iedere bestuurder mag slechts drager zijn van één volmacht.

De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen zal de stem van de voorzitter of de ondervoorzitter die hem vervangt beslissend zijn.

In geval van tegenstrijdigheid van belangen, zal de betrokken bestuurder hiervan op eigen initiatief de voorzitter verwittigen of, bij diens afwezigheid, de ondervoorzitter die hem vervangt. Hij zal niet deelnemen aan de beraadslaging van de raad, noch aan de stemming met betrekking tot deze beslissing. Hiervan zal melding worden gemaakt in de notulen van de vergadering.

De beslissingen van de raad van bestuur worden opgenomen in de notulen ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Een kopie van de notulen wordt gericht tot alle bestuurders.

De notulen worden bewaard in een register dat wordt bijgehouden op de zetel van de vereniging,

Artikel 23  Vertegenwoordiging  Ondertekening -- Dagelijks bestuur

Behoudens in geval van bijzondere volmacht waarvan sprake in de hierna volgende paragraaf, worden alle gerechtelijke en/of buitengerechtelijke akten die de vereniging verbinden, andere dan deze van dagelijks bestuur, ondertekend door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter of, bij diens

r--

' Voore

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

afwezigheid, door twee bestuurders, die ten aanzien van de derden hun bevoegdheden in dit verband niet dienen te rechtvaardigen.

De raad van bestuur kan, mits naleving van de wet, aan één of meerdere bestuurders bijzondere volmachten van vertegenwoordiging van de vereniging voor gerechtelijke en/of buitengerechtelijke akten toekennen en beslissen indien deze alleen of gezamenlijk met een andere bestuurder moeten handelen.

Behoudens in geval van bijzondere volmacht waarvan sprake in de hiernavolgende paragraaf, worden de dagelijkse briefwisseling en de akten van dagelijks bestuur ondertekend door de voorzitter of de ondervoorzitter.

De raad van bestuur kan, mits naleving van de wet, het dagelijks bestuur en de ondertekening van de dagelijkse briefwisseling van de vereniging toekennen aan een persoon, bestuurder of niet, die de titel zal dragen van "afgevaardigd-bestuurder bij het dagelijks bestuur". Deze laatste zal verbintenissen kunnen opnemen in naam van de vereniging voor een maximaal bedrag per akte dat zal worden vastgesteld door de

raad van bestuur, zonder handtekening van de voorzitter, de ondervoorzitter of twee bestuurders.

De benoemingen, beëindigingen of herroepingen van deze functies gebeuren onder dezelfde aanwezigheids-en stemvoorwaarden als deze bepaald in artikel 22.

Artikel 24 - Bekendmakingsvereisten

De akten met betrekking tot de benoeming of de beëindiging van de functies van de bestuurders, de personen belast met het dagelijks bestuur en de personen die gerechtigd zijn de vereniging te vertegenwoordigen worden neergelegd in het dossier van de vereniging dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement waarbinnen de vereniging haar zetel heeft en worden gepubliceerd, per uittreksel, in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

TITEL VI  BOEKJAAR - JAARREKENINGEN

Artikel 25 - Boekjaar

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van ieder jaar.

Artikel 26  Goedkeuring van de jaarrekeningen  begroting - boekhouding

Vddr 30 juni van elk jaar zal de raad van bestuur de jaarrekeningen van het afgelopen boekjaar alsook de begroting van het volgend boekjaar ter goedkeuring overleggen aan de algemene vergadering.

De boekhouding van de vereniging wordt gehouden conform artikel 17 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, en haar uitvoeringsbesluiten. Indien de vereniging beantwoordt aan de voorwaarden bepaald door deze wetgeving, vertrouwt de algemene vergadering de controle van de financiële toestand, de jaarrekeningen en de regelmatigheid van de verrichtingen die erin vermeld moeten worden toe aan een commissaris, gekozen onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. De vergadering bepaalt, mits naleving van de gewone regels van beraadslaging, de duur van het mandaat dat toevertrouwd wordt aan de commissaris en zijn bezoldiging.

De jaarrekeningen worden neergelegd in het dossier dat bijgehouden wordt op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement waarin de vereniging haar zetel heeft. In voorkomend geval, worden de jaarrekeningen eveneens neergelegd op de Nationale Bank, conform de voormelde wettelijke bepalingen.

TITEL VII - ONTBINDING

Artikel 27

In geval van ontbinding van de vereniging zal haar vermogen toegekend worden aan de stichting van openbaar nut "Charcot Stichting" (vroeger genoemd "De Vrienden van de Charcot Stichting") waarvan zij de oprichter is, met de verplichting voor deze laatste om projecten te financieren in het kader van het onderzoek inzake de bestrijding van de mutiple sclerose.

TITEL VIII -- TOEPASSELIJKE WET

Artikel 28

Al hetgeen niet uitdrukkelijk bepaald is in huidige statuten zal geregeld worden conform de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

Isabelle Bloem-Gonsette

Algemeen afgevardigde

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

31/05/2013
ÿþT ' M0D 2.2







l',WlW~e,-1 Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

L " "





Rés a Mon be

lii

i *1308 681*









BRUXELLES 2 2 MD ~ 2013

Greffe

N° d'entreprise : 409.729.483

Dénomination

(en entier) : Groupe Belge d'Etude de la Sclérose en Plaques

(en abrégé) : GBESP

Forme juridique : asbl

Siège : 48 avenue Huart Hamoir- 1030 Bruxelles

Objet de l'acte : Démission et nomination d'administrateur - Modification des statuts- Statuts coordonnés

Assemblée générale du 18 avril 2013

L'assemblée générale acte la démission du Prof Paul Deltenre, domicilié Molenweg 97 à Wemmel, comme administrateur suivant sa lettre du 14 septembre 2012 adressée au Président de l'asbl..

L'assemblée générale nomme le Dr Bernard Dachy, domicilié avenue de Floréal 88 à 1180 Bruxelles, comme administrateur pour terminer le mandat du Prof Deltenre.

Modification des statuts- Statuts coordonnés

A l'unanimité des voix des membres présents ou représentés, l'assemblée décide de modifier comme il suit les articles 6 et 14 des statuts :

"Article 6. Admission

L'association compte au moins trois membres, choisis au sein du corps enseignant ou scientifique d'au moins trois établissements d'enseignement supérieur ou de recherches établis en Belgique. Le nombre des membres sera toujours supérieur d'au moins une unité au nombre des membres du conseil d'administration.

Les personnes qui souhaitent devenir membres de l'association adressent leur candidature au président du conseil d'administration au siège de l'association. Le président inscrit cette candidature à l'ordre du jour de la: première réunion du conseil d'administration qui suit la réception de !a candidature.

Le conseil d'administration se prononce sur l'admission d'un nouveau membre en considération de l'intérêt actif que celui-ci porte à l'étude de la nature et du traitement de la sclérose en plaques. La majorité des membres du conseil doit être présente ou représentée pour délibérer de la candidature d'un nouveau membre. La décision est prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés. Le conseil d'administration décide souverainement et ne doit pas motiver sa décision.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

Le conseil d'administration peut également admettre comme membre toute personne qui ne répondrait pas aux critères d'admission précités et qui souhaiterait faire partie de l'association si son admission parait utile aux, but et activités de celle-ci. La procédure de présentation et d'admission de ces candidats est similaire à celle, décrite ci-dessus à l'exception de la décision d'admission qui doit recueillir les voix de deux tiers au moins des membres présents ou représentés au conseil d'administration.

Le conseil d'administration peut accorder la qualité de « membre émérite » à tout membre de l'association qui a atteint l'éméritat dans le cadre de ses activités professionnelles. La décision est prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés au conseil d'administration.

Les membres émérites continuent à disposer des mêmes droits que les membres.

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes

ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

an trercn " Nnm e+ cinna#lire

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

Mao 2.2

En dehors des dispositions du présent article, les termes « membres » utilisés dans les présents statuts comprennent donc indistinctement les membres et les membres émérites, sauf indication contraire.

Article 14. Compétences

L'assemblée générale dispose des pouvoirs qui lui sont expressément reconnus par la loi et par les présents statuts.

Une délibération de l'assemblée générale est requise pour:

1, L'exclusion d'un membre;

2. La nomination et la révocation des administrateurs;

3. La nomination et la révocation du/des commissaire(s) et la fixation de sa/leur éventuelle rémunération;

4. La décharge à octroyer aux administrateurs et aux commissaires;

5. L'approbation des budgets et des comptes, ainsi que la fixation du montant de l'éventuelle cotisation des membres;

6. La dissolution de l'association;

7. La modification des statuts;

8. La transformation de l'association en société à finalité sociale;

9. Tous les cas où les statuts l'exigent."

STATUTS COORDONNES

TITRE ler - L'ASSOCIATION

Article ler. Forme juridique

L'association est constituée sous la forme juridique d'une association sans but lucratif (ci-après dénommée, « l'association »), conformément à la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations (ci-après dénommée, « la loi du 27 juin 1921»).

Article 2 , Dénomination

L'association est dénommée «Groupe belge d'Etude pour ia Sclérose en Plaques », anciennement dénommée « Fondation Charcot : Groupe belge d'Etude pour la Sclérose en Plaques ».

Cette dénomination doit figurer sur tous les actes, factures, annonces, publications, lettres, commandes et autres pièces émanant de l'association, immédiatement précédée ou suivie des mots « association sans but lucratif » ou de l'abréviation « ASBL », ainsi que l'adresse de son siège.

Article 3. Siège

Le siège de l'association est établi à 1030 Bruxelles, avenue Huart Hamoir, 48 dans l'arrondissement judiciaire de Bruxelles.

Article 4, Fondateurs

L'association a été constituée le 30 mars 1957 par :

-Cordier Jean-Jules-Emile, docteur en médecine, domicilié rue de Mignault, 14 à 7181 Familleureux,

-De Busscher Jacques-Léopold-Lucien-Frédéric, professeur à l'Université de Gand, domicilié rue Guinard 14

à 9000 Gand,

-Dewuif André, professeur à l'Université de Louvain, domicilié à l'Institut Saint-Camille à 3360 Korbeek-Lo,

-Divry Paul-Charles, professeur à l'Université de Liège, domicilié avenue Blonde 11 à 4000 Liège,

-Freson Max, secrétaire du Fonds national de la recherche scientifique, domicilié avenue de la Basilique 73

à 1082 Bruxelles,

-Henneaux Jean, docteur en médecine, domicilié rue Duchâteau Frères 75bis à 7170 Fayt-lez-Manage,

-Ketelaer Charles-Joseph, docteur en médecine, domicilié rue Frans Nens 7 à 3000 Louvain,

-Liégeois Marie-Louis-Firmin, professeur à l'Ecole de Médecine vétérinaire de l'Etat à Cureghem, domiciliée

boulevard de la Révision 82 à 1070 Bruxelles,

-Ley Rodolphe-Albert-Eugène, agrégé à l'Université de Bruxelles, domicilié avenue de la Ramée 10 à 1180

Bruxelles,

-Van Bogaert Louis-Charles-Marie-Gommaire, directeur de l'Institut Bonge, domicilié avenue Reine

Elisabeth 16 à 2000 Anvers,

-Van Gehuchten Paul-Marie-Joseph, professeur à l'Université de Louvain, domicilié avenue de la Couronne

43 à 1050 Bruxelles.

r ` MOD 2.2

e

TITRE Il BUT ET ACTIVITÉS

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge Article 5. L'association a pour but désintéressé de favoriser et de développer en Belgique, en collaboration avec ia fondation d'utilité publique « Fondation Charcot » (anciennement dénommée, « les Amis de la Fondation Charcot ») dont elle est le fondateur, l'étude de la nature et, plus spécialement encore, du traitement de la sclérose en plaques, à l'aide des diverses disciplines de recherche scientifique disponibles, notamment la recherche clinique, biologique, biochimique, électrophysiologique, immunologique, virologique, génétique, épidémiologique, ainsi qu'anatomo-pathologique.

Dans ie cadre de cet objectif, l'association encourage la recherche scientifique sur l'étude de la nature et du traitement de la sclérose en plaques notamment par l'attribution de crédits à des chercheurs ou à des équipes de chercheurs.

L'association entend également contribuer à l'information des médecins par la constitution et la mise à disposition d'une documentation mise à jour relative à la sclérose en plaques et par l'organisation d'autres initiatives d'information (publications, réunions scientifiques).

L'association peut également aider financièrement d'autres institutions ayant pour objet la recherche, les traitements ou l'organisation de réunions scientifiques concernant la sclérose en plaques. Elle peut également s'associer et collaborer avec toute institution poursuivant les mêmes objectifs que les siens.

Afin de poursuivre son but statutaire, l'association peut récolter des fonds et recevoir des dons et legs destinés à soutenir la recherche et le traitement de la sclérose en plaques.

Elle peut constituer un patrimoine, dont les revenus permettent d'assurer son but statutaire, et en assurer la gestion,

Elle peut accomplir tous actes généralement quelconques, se rapportant directement ou indirectement à son but statutaire, y compris toutes participations dans des sociétés ou associations ayant une activité similaire ou se rattachant à son objet.

Elle peut posséder en propriété ou autrement des immeubles qui sont nécessaires à l'accomplissement de sa mission et à son administration.

TITRE III  LES MEMBRES

Article 6. Admission

L'association compte au moins trois membres, choisis au sein du corps enseignant ou scientifique d'au moins trois établissements d'enseignement supérieur ou de recherches établis en Belgique. Le nombre des membres sera toujours supérieur d'au moins une unité au nombre des membres du conseil d'administration.

Les personnes qui souhaitent devenir membres de l'association adressent leur candidature au président du conseil d'administration au siège de l'association, Le président inscrit cette candidature à l'ordre du jour de la première réunion du conseil d'administration qui suit la réception de la candidature,

Le conseil d'administration se prononce sur l'admission d'un nouveau membre en considération de l'intérêt actif que celui-ci porte à l'étude de la nature et du traitement de la sclérose en plaques. La majorité des membres du conseil doit être présente ou représentée pour délibérer de la candidature d'un nouveau membre, La décision est prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés. Le conseil d'administration décide souverainement et ne doit pas motiver sa décision.

Le conseil d'administration peut égaiement admettre comme membre toute personne qui ne répondrait pas aux critères d'admission précités et qui souhaiterait faire partie de l'association si son admission paraît utile aux but et activités de celle-ci. La procédure de présentation et d'admission de ces candidats est similaire à celle décrite ci-dessus à l'exception de la décision d'admission qui doit recueillir les voix de deux tiers au moins des membres présents ou représentés au conseil d'administration.

Le conseil d'administration peut accorder la qualité de « membre émérite » à tout membre de l'association qui a atteint l'éméritat dans le cadre de ses activités professionnelles. La décision est prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés au conseil d'administration.

Les membres émérites continuent à disposer des mêmes droits que les membres.

En dehors des dispositions du présent article, les termes « membres » utilisés dans les présents statuts comprennent donc indistinctement les membres et tes membres émérites, sauf indication contraire.

Article 7. Démission

Les membres sont libres de se retirer à tout moment de l'association en adressant leur démission par courrier recommandé au conseil d'administration au siège de l'association,

Les membres démissionnaires seront tenus au paiement de la cotisation de l'année au cours de laquelle la démission a été donnée.

Article 8. Suspension de membres

Si une cotisation est due en application de l'article 12 des présents statuts, les membres qui ne paient pas leur cotisation, dans le délai fixé par le conseil d'administration, sont suspendus, après l'envoi d'une première

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

mise en demeure les invitant à régulariser leur situation, et ce, à l'expiration d'un délai d'un mois suivant la date d'envoi de cette mise en demeure.

Après l'envoi d'une seconde lettre de mise en demeure, adressée par courrier recommandé, les membres qui n'ont pas payé leur cotisation à l'expiration du délai de régularisation fixé dans cette lettre sont réputés démissionnaires et perdent leur qualité de membre.

Article 9, Exclusion

L'exclusion d'un membre ne peut être prononcée que par l'assemblée générale à la majorité des deux tiers des voix des membres de l'association, présents ou représentés,

Le membre dont l'exclusion est fixée à l'ordre du jour de l'assemblée générale a le droit d'être entendu par l'assemblée avant qu'elle ne statue sur ce point.

Article 10, Droits

Les membres actifs, démissionnaires, suspendus ou exclus, ainsi que les héritiers ou ayants droit des membres décédés n'ont aucun droit sur le patrimoine de l'association.

Article 11. Registre des membres

Le conseil d'administration tient un registre des membres conformément à l'article 10 de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations.

TITRE IV - COTISATION

Article 12, Si elle l'estime utile pour les besoins de l'association, l'assemblée générale peut établir une cotisation annuelle des membres dont elle fixe le montant et qui ne dépassera pas deux cent euros.

L'assemblée générale peut décider que le montant de la cotisation annuelle des membres d'honneur est inférieur à celui de la cotisation annuelle des membres. Elle fixe le montant de celle-ci. Les membres d'honneur ne participent pas à la délibération de l'assemblée générale sur ce point.

TITRE V - L'ASSEMBLEE GÉNÉRALE

Article 13, Composition et droit de vote

L'assemblée générale est composée de tous les membres de l'association.

Tous les membres ont un droit de vote égal et chacun dispose d'une voix.

Article 14, Compétences

L'assemblée générale dispose des pouvoirs qui lui sont expressément reconnus par la loi et par les présents

statuts.

Une délibération de l'assemblée générale est requise pour:

1. L'exclusion d'un membre;

2. La nomination et la révocation des administrateurs;

3. La nomination et la révocation du/des commissaire(s) et la fixation de sa/leur éventuelle rémunération;

4. La décharge à octroyer aux administrateurs et aux commissaires;

5. L'approbation des budgets et des comptes, ainsi que la fixation du montant de l'éventuelle cotisation des membres;

6. La dissolution de l'association;

7, La modification des statuts;

8. La transformation de l'association en société à finalité sociale;

9. Tous les cas où les statuts l'exigent.

Article 15. Réunions

L'assemblée générale annuelle se réunit une fois par an dans le courant des six premiers mois de l'année, au lieu et à l'heure indiqués dans la convocation. L'assemblée générale annuelle est convoquée par le président du conseil d'administration ou, en son absence, par le vice-président. Un ordre du jour est joint à la convocation.

Une assemblée générale extraordinaire peut être convoquée à tout moment, au lieu et à l'heure indiqués dans la convocation, par le président du conseil d'administration, à son initiative ou à la demande d'au moins deux administrateurs ou un cinquième des membres.

La convocation est envoyée au moins quinze jours avant la date de l'assemblée générale à tous les membres par courrier ordinaire et/ou électronique et/ou par télécopie à l'adresse ou au numéro communiqué à cet effet par les membres au conseil d'administration.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

L'ordre du jour est établi par le président du conseil d'administration ou, en son absence, par le vice-président. Sont également inscrits à l'ordre du jour, tout point dont l'inscription a été demandée par au moins deux administrateurs ou un vingtième des membres.

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration ou en son absence par le vice-président.

Article 16. Quorum de présence et de voix

Pour pouvoir délibérer valablement, la moitié au moins des membres doit être présente ou représentée à l'assemblée générale. Au cas où ce quorum de présence ne serait pas atteint, une nouvelle assemblée générale est convoquée dans les deux mois. Elle pourra valablement délibérer quel que soit te nombre de membres présents ou représentés.

Les membres qui ne peuvent pas assister à l'assemblée peuvent se faire représenter par un autre membre. Chaque membre ne peut être porteur que d'une seule procuration.

Les décisions sont prises à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés, sauf dispositions contraires dans ta loi ou les présents statuts. En cas d'égalité de voix, la voix de celui qui préside l'assemblée est prépondérante,

Article 17. Modification des statuts

L'assemblée générale ne peut valablement délibérer sur les modifications aux statuts que si les modifications sont explicitement indiquées dans la convocation et si l'assemblée réunit au moins les deux tiers des membres, qu'ils soient présents ou représentés.

Aucune modification aux statuts ne peut être adoptée qu'à la majorité des deux tiers des voix des membres présents ou représentés.

Toutefois, la modification qui porte sur le ou les buts en vue desquels l'association est constituée, ne peut être adoptée qu'à la majorité des quatre cinquièmes des voix des membres présents ou représentés.

Si les deux tiers des membres ne sont pas présents ou représentés à la première réunion, il peut être convoqué une seconde réunion, qui pourra délibérer valablement, quel que soit le nombre de membres présents ou représentés, et adopter les modifications aux majorités prévues à l'alinéa 2 ou à l'aliéna 3.

La seconde réunion ne peut être tenue moins de quinze jours après la première réunion.

Article 18. Procès-verbaux et formalités de publicité

Les décisions de l'assemblée générale sont consignées dans un registre des procès-verbaux signés par le président et le vice-président du conseil d'administration. Ce registre est conservé au siège de l'association où tous les membres peuvent en prendre connaissance, sans déplacement du registre.

Les modifications aux statuts sont déposées, sans délai, dans le dossier de l'association tenu au greffe du Tribunal de commerce de l'arrondissement judiciaire dans lequel l'association a son siège et sont publiées, par extrait, aux Annexes du Moniteur belge.

Il en va de même pour tous les actes relatifs à la nomination ou à la cessation de fonction des administrateurs et, le cas échéant, des commissaires.

TITRE V  LE CONSEIL D'ADMINISTRATION

Article 19. Composition du conseil d'administration

L'association est administrée par un conseil d'administration composé de dix administrateurs au moins et de quinze administrateurs au plus, désignés parmi les membres de l'association. Le nombre d'administrateurs doit toujours être inférieur d'au moins une unité au nombre de personnes membres de l'association.

Les administrateurs sont nommés par l'assemblée générale pour un ternie de cinq ans à la majorité absolue des voix présentes ou représentées. Les administrateurs exercent leur mandat à titre gratuit.

Le conseil d'administration désigne, parmi ses membres, un président, un vice-président, le secrétaire et le trésorier qui exercent ces fonctions pendant la durée de leur mandat d'administrateur.

Article 20, Fin du mandat d'administrateur

Sauf renouvellement, les fonctions des administrateurs prennent fin automatiquement à la date à laquelle leur mandat de cinq ans arrive à son terme.

Les administrateurs sont révocables à tout moment par l'assemblée générale selon la même majorité de voix que celle fixée à l'article 16 alinéa 3. L'administrateur concerné par cette mesure d'exclusion aura le droit d'être entendu préalablement à la délibération de l'assemblée générale.

Les administrateurs peuvent à tout moment présenter leur démission par lettre recommandée adressée au président du conseil d'administration. Celle-ci prend effet à la date de la lettre d'accusé de réception signée par le président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, parle vice-président.

, . r " 860D 2,2

Article 21, Convocations et réunions

Le conseil d'administration se réunit aussi souvent que l'exige l'intérêt de l'association et au moins deux fois par an, à l'initiative du président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, du vice-président,

Les séances du conseil d'administration sont présidées par le président ou, en cas d'empêchement de ce dernier, par le vice-président.

Le conseil d'administration doit également être réuni dans le mois, chaque fois qu'au moins un quart des administrateurs ou la personne déléguée à la gestion journalière, s'Il en existe une, en formule la demande par lettre adressée au président, précisant la proposition qu'ils entendent vouloir soumettre au conseil et sollicitant la réunion de celui-ci dans le mois.

Sauf urgence motivée dans la convocation et le procès-verbal de la réunion, les convocations au conseil d'administration sont faites par lettre missive, télécopie ou courrier électronique, envoyés aux administrateurs au moins quinze jours avant la date à laquelle le conseil se réunira.

Les convocations doivent préciser n

- la date, l'heure et le lieu où se tiendra le conseil ;

- l'ordre du jour ainsi que, le cas échéant, la proposition formulée par les personnes ayant demandé la réunion.

Article 22 -- Pouvoirs, délibération, décisions, conflits d'intérêts et procès-verbaux

Le conseil d'administration est investi des pouvoirs les plus étendus pour accomplir tous les actes d'administration et de disposition qui intéressent l'association.

Le conseil ne peut valablement délibérer que si la majorité au moins de ses membres est présente ou représentée. Chaque administrateur peut se faire représenter au conseil en donnant procuration à un autre administrateur. Cependant, un administrateur ne peut être porteur que d'une seule procuration.

Les décisions sont prises à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés. En cas de partage des voix, celle du président ou du vice-président qui le remplace est prépondérante.

En cas de conflit d'intérêts, l'administrateur concerné en informera d'initiative le président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, le vice-président qui le remplace. li ne prendra pas part à la délibération du conseil, ni aux votes relatifs à cette décision, Il en sera fait mention dans le procès-verbal de la réunion.

Les décisions du conseil d'administration font l'objet d'un procès-verbal signé par le président et le secrétaire. Une copie du procès-verbal est adressée à tous les administrateurs.

Les procès-verbaux sont conservés dans un registre qui est tenu au siège de l'association.

Article 23. Représentation - Signature  Gestion journalière

A moins d'une délégation spéciale visée au paragraphe suivant, tous les actes judiciaires et/ou extrajudiciaires qui engagent l'association, autres que ceux de la gestion journalière, sont signés par le président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, par le vice-président, ou , en cas d'empêchement de celui-ci par deux administrateurs qui n'ont pas à justifier envers les tiers des pouvoirs conférés à cette fin.

Le conseil d'administration peut, dans le respect de la loi, confier des pouvoirs spéciaux de représentation de l'association pour des actes judiciaires et/ou extra judiciaires à un ou plusieurs administrateurs en décidant s'ils peuvent agir seul ou conjointement avec un autre administrateur.

A moins d'une délégation spéciale visée au paragraphe suivant, la correspondance courante et les actes de gestion journalière portent la signature du président ou du vice-président.

Le conseil d'administration peut, dans le respect de la loi, confier la gestion journalière et la signature de la correspondance courante de l'association à une personne, administrateur ou non, qui portera te titre de « délégué à la gestion journalière ». Celui-ci pourra souscrire, sans la signature du président , du vice-président ou de deux administrateurs, à des engagements au nom de l'association pour un montant maximum par acte qui sera fixé par le conseil d'administration.

Les désignations, cessations ou révocations de ces fonctions se font aux même conditions de présence et de voix que celles fixées par l'article 22.

Article 24. Formalités de publicité

Les actes relatifs à la nomination ou à la cessation de fonctions des administrateurs, des personnes déléguées à la gestion journalière et des personnes habilitées à représenter l'association sont déposés dans le dossier de l'association tenu au greffe du Tribunal de commerce de l'arrondissement judiciaire dans lequel l'association a son siège et sont publiés, par extrait, aux Annexes du Moniteur belge.

TITRE Vi  EXERCICE SOCIAL -- COMPTES ANNUELS

Article 25, Exercice social

L'exercice social commence le ler janvier et se termine le 31 décembre de chaque année.

Article 26. Approbation des comptes annuels -- budget - comptabilité

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

. . q "

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

Moo 2.2

Volet B - Suite

Avant le trente juin de chaque année, le conseil d'administration soumet à l'approbation de l'assemblée générale annuelle, les comptes annuels de l'exercice social écoulé ainsi que le budget de l'exercice suivant,

La comptabilité de l'association est tenue conformément à l'article 17 de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, et ses arrêtés d'exécution. Si l'association répond aux conditions fixées par cette législation, l'assemblée générale de ses membres confie le contrôle de fa situation financière, des comptes annuels et de la régularité des opérations qui ' doivent y figurer à un commissaire, choisi parmi les membres de l'Institut des Réviseurs d'entreprises. L'assemblée fixe, en respectant ses règles ordinaires de délibération, la durée du mandat confié au commissaire ainsi que sa rémunération.

Les comptes annuels sont déposés dans ie dossier tenu au greffe du Tribunal de commerce de l'arrondissement judiciaire dans lequel l'association a son siège, Le cas échéant, les comptes annuels sont également déposés à la Banque Nationale, conformément aux dispositions légales précitées,

TITRE VII -- DISSOLUTION

Article 27, En cas de dissolution de l'association, l'actif net de son patrimoine sera attribué à la fondation d'utilité publique « Fondation Charcot » (anciennement dénommée, « les Amis de la Fondation Charcot ») dont elle est le fondateur, avec l'obligation pour cette dernière de financer des projets dans le domaine de la recherche en matière de lutte contre la sclérose en plaques.

TITRE VIII  LOI APPLICABLE

Article 28, Tout ce qui n'est pas prévu par les présents statuts sera réglé conformément aux dispositions de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et tes fondations,

isabelle Bloem-Gonsette

Délégué genéral

Réservé.

au

Moniteur

belge

Mentionner sur la dernière page du Voiet B: Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

18/07/2012
ÿþ MOD 2,2

1.1,, ~ n In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffe

1111111,11111.1 I~I~MIVVI~I

z~ao~*

9 JUL 2012

DRUSSEL

Griffie

Ondernemingsnr : 409.729.483

Benaming

(voluit) : Belgische Studiegroep voor Multiple Sclerose

(verkort) : BSGMS

Rechtsvorm : vzw

Zetei : Huart Hamoirlaan 48-1030 Brussel

Onderwerp akte : Wijziging der statuten - Gecoördineerde statuten

Algemene vergadering van 29 maast 2012

Bij éénparigheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, beslist de vergadering een nieuwe categorie van leden op te stellen, "ereleden" genoemd, et wijzigt ais volgt artikel 6 en artikel 12 van de statuten:

Artikel 6 - Toetreding

De vereniging telt minstens drie leden, gekozen onder het lerarencorps of het wetenschappelijk team van minstens drie instellingen van hoger onderwijs of van research gevestigd in België. Het aantal leden zal steeds minimum één eenheid meer bedragen dan het aantal leden binnen de raad van bestuur.

De personen die wensen lid te worden van de vereniging dienen hun kandidatuur te richten tot de voorzitter van de raad van bestuur op de zetel van de vereniging. De voorzitter van de raad van bestuur meldt deze Kandidatuur op de dagorde van de eerstvolgende algemene vergadering van de leden die volgt op de ontvangst van de kandidatuur.

De algemene vergadering spreekt zich uit over de toelating van een nieuw lid, rekening houdende met de actieve interesse die deze laatste heeft in de studie van de aard en de behandeling van de multiple sclerose. De meerderheid van de leden dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn om te beraadslagen over de Kandidatuur van een nieuw lid.

De beslissing wordt genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De algemene vergadering beslist souverein en dient haar beslissing niet te motiveren.

De algemene vergadering kan tevens iedere persoon die niet zou beantwoorden aan voormelde toelatingscriteria en die deel zou willen uitmaken van de vereniging, ais lid aanvaarden indien haar toetreding nuttig blijkt, rekening houdende met de doelstelling en de activiteiten van de vereniging. De procedure voor de voorstelling en de toelating van deze kandidaten is gelijkaardig aan de hierboven beschreven procedure, behoudens dat deze toetredingbeslissing minstens twee derden meerderheid van de bij de algemene vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden moet bereiken.

Door beslissing genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden kan de algemene vergadering de hoedanigheid van « erelid » toekennen aan eenieder aan wie zij deze wenst toe te kennen, onder andere aan de leden van de vereniging die het emeritaat hebben bereikt in het Kader van hun beroepsactiviteiten.

De ereleden blijven de zelfde rechten behouden als de leden maar de algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden, in toepassing van het artikel 12 van huidige statuten.

Behoudens in huidig artikel zal de term « leden » in huidige statuten zonder onderscheid en behoudens andersluidend beding zonder onderscheid zowel de leden als de ereleden betreffen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekenina.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

n

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 12. Indien zij het nuttig acht voor de noden van de vereniging, kan de algemene vergadering een jaarlijkse bijdrage opleggen aan de leden, waarvan zij het bedrag bepaalt en die niet hoger mag zijn dan twee honderd euro.

De algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden en zal hiervan het bedrag bepalen. De ereleden zullen niet deelnemen aan de beraadslaging van de algemene vergadering wat dit punt betreft.

GECOORDINEERDE STATUTEN

TITEL I  DE VERENIGING

Artikel 1 -- Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht onder de rechtsvorm van vereniging zonder winstoogmerk (hierna genoemd "de vereniging"), overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna genoemd "de wet van 27 juni 1921"),

Artikel 2 - Naam

De vereniging draagt de naam "Belgische Studiegroep voor Multiple Sclerose", voordien "Charcot Stichting Belgische studiegroep voor Multiple Sclerose".

Deze naam dient vermeld te worden op alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties, brieven, bestellingen en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting "VZW", evenals het adres van haar zetel,

Artikel 3 - Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te 1030 Brussel, Huart Hamoirlaan 48, in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

Artikel 4 - Oprichters

De vereniging werd opgericht op 30 maart 1957 door :

-de heer Cordier Jean-Jules-Emile, dokter in de geneeskunde, wonende te 7181 Familleureux, rue de Mignault 14,

-de heer De Busscher Jacques-Léopold-Lucien-Frédéric, professor aan de Universiteit van Gent, wonende te 9000 Gent, Guinardstraat 14,

-de heer André Dewulf, professor aan de Universiteit van Leuven, wonende Sint-Camille Instituut te 3360 Korbeek-Lo,

-de heer Divry Paul-Charles, professor aan de Universiteit van Luik, wonende te 4000 Luik, avenue Blonde 11,

-de heer Freson Max, secretaris van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, wonende te

1082 Brussel, Basilieklaan 73,

-de heer Henneaux Jean, dokter in de geneeskunde, wonende te 7170 Fayt-lez-Manage, rue Duchâteau

Frères 75bis,

-de heer Ketelaer Charles-Joseph, dokter in de geneeskunde, wonende te 3000 Leuven, Frans Nensstraat

7,

-mevrouw Liégeois Marie-Louis-Firmin, professor aan de Faculteit voor Diergeneeskunde te Kuregem, wonende te 1070 Brussel, Herzieningslaan 82,

-de heer Ley Rodolphe-Albert-Eugène, geagregeerd aan de Universiteit van Brussel, wonende te 1180 Brussel, Looflaan 10,

-de heer Van Bogaert Louis-Charles-Marie-Gommaire, directeur van het Instituut Bonge, wonende te 2000 Antwerpen, Koningin Elisabethlaan 16,

-de heer Van Gehuchten Paul-Marie-Joseph, professor aan de Universiteit van Leuven, wonende te 1050 Brussel, Kroonlaan 43,

TITEL Il -- DOELEINDEN EN ACTIVITEITEN

Artikel 5

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MoD 2.2

De Stichting heeft tot onbaatzuchtig doel in België, samen met de Stichting van openbaar nut "Charcot Stichting" (vroeger genoemd "De Vrienden van de Charcot Stichting") waarvan zij de oprichter is, de studie van de aard en, meer bijzonder nog, van de behandeling van de multiple sclerose, met behulp van diverse beschikbare takken van wetenschappelijk onderzoek, namelijk het klinisch, biologisch, biochemisch, elektrofysiologisch, immunologisch, virologisch, genetisch, epidemiologisch en anatomo-pathologisch onderzoek.

In het kader van deze doelstelling, moedigt de Stichting het wetenschappelijk onderzoek aan met betrekking tot de studie van de aard en de behandeling van multiple sclerose, onder andere door de toekenning van kredieten aan onderzoekers of aan onderzoekteams.

De Stichting heeft tevens tot doel mee te werken aan de informatie van de dokters door het opstellen en het ter beschikking stellen van een up-to-date documentatie met betrekking tot de multiple sclerose en door de organisatie van andere initiatieven ter informatie (publicaties, wetenschappelijke vergaderingen).

De Stichting kan tevens andere instellingen die het onderzoek, de behandelingen of de organisatie van wetenschappelijke vergaderingen met betrekking tot multiple sclerose tot doel hebben, financieel bijstaan. Zij kan zich tevens aansluiten bij en samenwerken met iedere instelling die identieke objectieven nastreeft dan de hare.

Teneinde haar statutair doel na te streven, is de Stichting gemachtigd fondsen te innen en giften en legaten te ontvangen die bestemd zijn om het onderzoek en de behandeling van de multiple sclerose te ondersteunen.

Zij is gerechtigd een vermogen samen te stellen waarvan de inkomsten haar toelaten haar statutaire doelstellingen na te streven en er het beheer van te waarborgen.

Met dit oogmerk kan zij aile handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, met inbegrip van alle participaties in vennootschappen of verenigingen die een gelijkaardige activiteit nastreven of een doel dat in verband staat met haar eigen doel.

Zij mag eigenaar zijn of op een andere wijze onroerende goederen bezitten die noodzakelijk zijn ter vervulling van haar opdracht of voor haar administratie.

TITEL HI  DE LEDEN

Artikel 6 - Toetreding

De vereniging telt minstens drie leden, gekozen onder het lerarencorps of het wetenschappelijk team van minstens drie instellingen van hoger onderwijs of van research gevestigd in België. Het aantal leden zal steeds minimum één eenheid meer bedragen dan het aantal leden binnen de raad van bestuur.

De personen die wensen lid te worden van de vereniging dienen hun kandidatuur te richten tot de voorzitter van de raad van bestuur op de zetel van de vereniging. De voorzitter van de raad van bestuur meldt deze kandidatuur op de dagorde van de eerstvolgende algemene vergadering van de leden die volgt op de ontvangst van de kandidatuur.

De algemene vergadering spreekt zich uit over de toelating van een nieuw lid, rekening houdende met de actieve interesse die deze laatste heeft in de studie van de aard en de behandeling van de multiple sclerose, De meerderheid van de leden dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn om te beraadslagen over de kandidatuur van een nieuw lid.

De beslissing wordt genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De algemene vergadering beslist souverein en dient haar beslissing niet te motiveren.

De algemene vergadering kan tevens iedere persoon die niet zou beantwoorden aan voormelde toelatingscriteria en die deel zou willen uitmaken van de vereniging, als lid aanvaarden indien haar toetreding nuttig blijkt, rekening houdende met de doelstelling en de activiteiten van de vereniging. De procedure voor de voorstelling en de toelating van deze kandidaten is gelijkaardig aan de hierboven beschreven procedure, behoudens dat deze toetredingbeslissing minstens twee derden meerderheid van de bij de algemene vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden moet bereiken,

Door beslissing genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden kan de algemene vergadering de hoedanigheid van « erelid » toekennen aan eenieder aan wie zij deze wenst toe te kennen, onder andere aan de leden van de vereniging die het emeritaat hebben bereikt in het kader van hun beroepsactiviteiten.

4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De ereleden blijven de zelfde rechten behouden als de leden maar de algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden, in toepassing van het artikel 12 van huidige statuten,

Behoudens in huidig artikel zal de term « leden » in huidige statuten zonder onderscheid en behoudens andersluidend beding zonder onderscheid zowel de leden als de ereleden betreffen.

Artikel 7 - Ontslag

De leden zijn vrij zich op elk ogenblik uit de vereniging terug te trekken door hun ontslag per aangetekend schrijven te richten tot de raad van bestuur op de zetel van de vereniging.

De ontslagnemende leden zijn gehouden het lidgeld te betalen van het lopende jaar waarin zij hun ontslag geven,

Artikel 8  Schorsing van leden

Indien lidgeld verschuldigd is in toepassing van artikel 12 van huidige statuten, zullen de leden die hun lidgeld niet betalen binnen de termijn die bepaald wordt door de raad van bestuur, geschorst worden, na verzending van een eerste ingebrekestelling waarbij zij uitgenodigd worden deze toestand te regulariseren, en dit, na verloop van een termijn van één maand volgend op de verzendingsdatum van deze ingebrekestelling.

Na verzending van een tweede ingebrekestelling, gericht per aangetekend schrijven, zullen de leden die hun lidgeld niet betaald hebben bij het verstrijken van de termijn die hen in dit schrijven werd gegeven om de toestand te regulariseren, geacht worden hun ontslag te geven en zullen zij hun hoedanigheid van lid verliezen.

Artikel 9  Uitsluiting

De uitsluiting van een lid dient uitgesproken te worden door de algemene vergadering met een meerderheid van twee derden van de stemmen van de leden van de vereniging, aanwezig of vertegenwoordigd.

Het lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld op de dagorde van de algemene vergadering heeft het recht gehoord te worden door de vergadering alvorens deze over dit punt beslist.

Artikel 10 - Rechten

De actieve leden, zij die ontslagnemend, geschorst of uitgesloten zijn, alsook de erfgenamen of rechthebbenden van de overleden leden hebben geen enkel recht op het vermogen van de vereniging.

Artikel 11  Register van de leden

De raad van bestuur houdt een register van de leden bij conform artikel 10 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

TITEL IV - LIDGELD

Artikel 12. Indien zij het nuttig acht voor de noden van de vereniging, kan de algemene vergadering een jaarlijkse bijdrage opleggen aan de leden, waarvan zij het bedrag bepaalt en die niet hoger mag zijn dan twee honderd euro.

De algemene vergadering kan beslissen dat de ereleden een lager jaarlijks lidgeld betalen dan de leden en zal hiervan het bedrag bepalen. De ereleden zullen niet deelnemen aan de beraadslaging van de algemene vergadering wat dit punt betreft.

TITEL V  ALGEMENE VERGADERING

Artikel 13  Samenstelling en stemrecht

De algemene vergadering is samengesteld door alle leden van de vereniging.

Alle leden hebben een gelijk stemrecht en hebben elkeen één stem.

Artikel 14 - Bevoegdheden

De algemene vergadering bezit de bevoegdheden die haar uitdrukkelijk worden toegekend door de wet en door huidige statuten.

n

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Een beraadslaging van de algemene vergadering is vereist voor :

1.De toelating en uitsluiting van een lid;

2.De benoeming en het ontslag van de bestuurders;

3.De benoeming en het ontslag van de commissarissen) en het bepalen van zijn/hun eventuele

bezoldiging;

4.0e kwijting toe te kennen aan de bestuurders en de commissarissen;

5.De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen alsook het bepalen van het bedrag van het

eventueel lidgeld;

6.De ontbinding van de vereniging;

7.De wijziging van de statuten;

8.De omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

9.Alle gevallen waar de statuten dit vereisen.

Artikel 15 - Vergaderingen

De jaarlijkse algemene vergadering vergadert één maal per jaar, tijdens het eerste semester van het jaar, op de plaats en op het uur zoals bepaald in de uitnodiging. De jaarlijkse algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Een dagorde wordt gevoegd bij de oproeping.

Een buitengewone algemene vergadering kan worden bijeengeroepen op ieder moment, op de plaats en op het uur zoals bepaald In de oproeping, door de voorzitter van de raad van bestuur, op zijn initiatief of op het verzoek van minstens twee bestuurders of één vijfde van de leden.

De oproeping wordt minstens vijftien dagen voor de datum van de algemene vergadering verstuurd aan alle " leden, hetzij per gewone post, hetzij per e-mail, hetzij per fax op het adres of op het nummer dat hiertoe door de leden werd medegedeeld aan de raad van bestuur.

De dagorde wordt bepaald door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Worden tevens op de dagorde vermeld, alle punten waarvan de opname gevraagd werd door minstens twee bestuurders of één twintigste van de leden.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij dien afwezigheid, door de ondervoorzitter.

Artikel 16  Quorum en stemming

Om rechtsgeldig te kunnen beraadslagen dient de helft van de leden aanwezig te zijn of vertegenwoordigd op de algemene vergadering. Indien dit aanwezigheidsquorum niet bereikt wordt, wordt een nieuwe algemene vergadering samengeroepen binnen de twee maanden, Deze zal rechtsgeldig mogen beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De leden die niet kunnen aanwezig zijn op de vergadering mogen zich laten vertegenwoordigen door een ander lid. Elk lid kan slechts drager zijn van één enkele volmacht.

De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve in geval van tegenstrijdige bepalingen in de wet of huidige statuten. Bij staking van stemmen zal de stem van diegene die de vergadering voorzit beslissend zijn.

Artikel 17  Wijziging van de statuten

De algemene vergadering kan slechts rechtsgeldig beraadslagen over wijzigingen van de statuten indien deze wijzigingen uitdrukkelijk opgenomen werden in de oproeping en indien de vergadering minstens een aanwezigheidsquorum bereikt van twee derden van de leden, aanwezig of vertegenwoordigd.

Een wijziging aan de statuten kan slechts goedgekeurd worden bij twee derden meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Desondanks kan de beslissing tot wijziging van het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht slechts aangenomen worden mits een meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Indien twee derden van de leden niet aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de eerste vergadering, kan een tweede vergadering worden samengeroepen die rechtsgeldig zal mogen beraadslagen wat ook het aantal

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

N+oD 2.2

aanwezige of vertegenwoordigde leden is, en de wijzigingen goedkeuren bij de meerderheden zoals bepaald in alinea 2 of alinea 3.

De tweede vergadering moet worden gehouden minstens vijftien dagen na de eerste vergadering. Artikel 18  Notulen en bekendmakingsvereisten

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een notulenregister, ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter van de raad van bestuur. Dit register wordt bewaard op de zetel van de vereniging en blijft ter inzage van aile leden, zonder dat het register kan warden verplaatst,

De wijzigingen aan de statuten worden neergelegd, zonder verwijl, in het dossier van de vereniging dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement waarin de vereniging haar zetel heeft en worden gepubliceerd, per uittreksel, in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Hetzelfde geldt voor de akten met betrekking tot de benoeming of de beëindiging van de functie van de bestuurders en, in voorkomend geval, van de commissarissen.

TITEL V -- DE RAAD VAN BESTUUR

Artikel 19  Samenstelling van de raad van bestuur

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur samengesteld uit minstens tien en hoogstens vijftien bestuurders, benoemd onder de leden van de vereniging. Het aantal bestuurders dient steeds één eenheid minder te zijn dan het aantal leden van de vereniging.

De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering voor een periode van vijf jaar bij gewone

meerderheid van aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit,

De raad van bestuur kiest, onder haar leden, een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester die hun functies uitoefenen gedurende de looptijd van hun bestuurdersmandaat.

Artikel 20  Einde van het mandaat van bestuurder

Behoudens in geval van hernieuwing, nemen de functies van de bestuurders automatisch een einde op de datum waarop hun mandaat van vijf jaar verstrijkt.

De bestuurders zijn op ieder ogenblik herroepbaar door de algemene vergadering mits dezelfde meerderheid van stemmen zoals deze bepaald in artikel 16, alinea 3. De bestuurder waarvan de uitsluiting wordt gevraagd heeft het recht voorafgaandelijk aan de beraadslaging van de algemene vergadering gehoord te worden,

De bestuurders kunnen op ieder ogenblik hun ontslag indienen per aangetekend schrijven gericht tot de voorzitter van de raad van bestuur. Dit ontslag geldt vanaf de datum van de brief waarbij ontvangst wordt bevestigd van het ontslag, ondertekend door de voorzitter, of bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter.

Artikel 21  Samenroepingen en vergaderingen

De raad van bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vereniging dit vereist en minstens twee maal per jaar, op initiatief van de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter.

De zittingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter,

De raad van bestuur dient verder binnen de maand te vergaderen, iedere maal dat minstens één vierde van de bestuurders of dat de afgevaardigd bestuurder belast met het dagelijks bestuur, indien er één is, een schriftelijk verzoek richten tot de voorzitter, met vermelding van het voorstel dat zij wensen voor te leggen aan de raad en het verzoek dergelijke raad binnen de maand samen te roepen.

Behoudens in geval van spoedeisendheid die gemotiveerd wordt in de oproeping en de notulen van de vergadering, worden de oproepingen voor de raad van bestuur gedaan hetzij per gewone brief, hetzij per e-mail, hetzij per fax aan de bestuurders, minstens vijftien dagen voor de datum waarop de raad zal vergaderen.

De oproepingen dienen te vermelden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

-de datum, het uur en de plaats waar de vergadering zal plaatsvinden

-de dagorde en, in voorkomend geval, het voorstel dat geformuleerd wordt door de personen die de vergadering hebben gevraagd.

Artikel 22  Bevoegdheden, beraadslaging, beslissingen, belangenconflicten, notulen

De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden om alle daden van bestuur en beschikking te vervullen die de vereniging aanbelangen.

De raad kan slechts rechtsgeldig beraadslagen indien minstens de meerderheid van haar leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Iedere bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen op de vergadering van de raad door een volmacht te verlenen aan een andere bestuurder. Iedere bestuurder mag slechts drager zijn van één volmacht.

De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen vari de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen zal de stem van de voorzitter of de ondervoorzitter die hem vervangt beslissend zijn.

In geval van tegenstrijdigheid van belangen, zal de betrokken bestuurder hiervan op eigen initiatief de voorzitter verwittigen of, bij diens afwezigheid, de ondervoorzitter die hem vervangt. Hij zal niet deelnemen aan de beraadslaging van de raad, noch aan de stemming met betrekking tot deze beslissing. Hiervan zat melding worden gemaakt in de notulen van de vergadering,

De beslissingen van de raad van bestuur worden opgenomen in de notulen ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Een kopie van de notulen wordt gericht tot aile bestuurders.

De notulen worden bewaard in een register dat wordt bijgehouden op de zetel van de vereniging. Artikel 23  Vertegenwoordiging -- Ondertekening  Dagelijks bestuur

Behoudens in geval van bijzondere volmacht waarvan sprake in de hierna volgende paragraaf, worden alle gerechtelijke en/of buitengerechtelijke akten die de vereniging verbinden, andere dan deze van dagelijks bestuur, ondertekend door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter of, bij diens afwezigheid, door twee bestuurders, die ten aanzien van de derden hun bevoegdheden in dit verband niet dienen te rechtvaardigen.

De raad van bestuur kan, mits naleving van de wet, aan één of meerdere bestuurders bijzondere volmachten van vertegenwoordiging van de vereniging voor gerechtelijke en/of buitengerechtelijke akten toekennen en beslissen indien deze alleen of gezamenlijk met een andere bestuurder moeten handelen.

Behoudens in geval van bijzondere volmacht waarvan sprake in de hiernavolgende paragraaf, worden de dagelijkse briefwisseling en de akten van dagelijks bestuur ondertekend door de voorzitter of de ondervoorzitter.

De raad van bestuur kan, mits naleving van de wet, het dagelijks bestuur en de ondertekening van de dagelijkse briefwisseling van de vereniging toekennen aan een persoon, bestuurder of niet, die de titel zal dragen van "afgevaardigd-bestuurder bij het dagelijks bestuur". Deze laatste zal verbintenissen kunnen opnemen in naam van de vereniging voor een maximaal bedrag per akte dat zal worden vastgesteld door de raad van bestuur, zonder handtekening van de voorzitter, de ondervoorzitter of twee bestuurders.

De benoemingen, beëindigingen of herroepingen van deze functies gebeuren onder dezelfde aanwezigheids- en stemvoorwaarden als deze bepaald in artikel 22.

Artikel 24 - Bekendmakingsvereisten

De akten met betrekking tot de benoeming of de beëindiging van de functies van de bestuurders, de personen belast met het dagelijks bestuur en de personen die gerechtigd zijn de vereniging te vertegenwoordigen worden neergelegd in het dossier van de vereniging dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement waarbinnen de vereniging haar zetel heeft en worden gepubliceerd, per uittreksel, in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

TITEL Vi  BOEKJAAR - JAARREKENINGEN

Artikel 25 - Boekjaar

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van ieder jaar.

MaQ2.2

Luik B - Vervolg

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Artikel 26  Goedkeuring van de jaarrekeningen  begroting - boekhouding

Vóár 30 juni van elk jaar zal de raad van bestuur de jaarrekeningen van het afgelopen boekjaar alsook de begroting van het volgend boekjaar ter goedkeuring overleggen aan de algemene vergadering.

De boekhouding van de vereniging wordt gehouden conform artikel 17 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, en haar uitvoeringsbesluiten. Indien de vereniging beantwoordt aan de voorwaarden bepaald door deze wetgeving, vertrouwt de algemene vergadering de controle van de financiële toestand, de jaarrekeningen en de reg elmatigheid van de verrichtingen die erin vernield moeten worden toe aan een commissaris, gekozen onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. De vergadering bepaalt, mits naleving van de gewone regels van beraadslaging, de duur van het mandaat dat toevertrouwd wordt aan de commissaris en zijn bezoldiging.

De jaarrekeningen worden neergelegd in het dossier dat bijgehouden wordt op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement waarin de vereniging haar zetel heeft. In voorkomend geval, worden de jaarrekeningen eveneens neergelegd op de Nationale Bank, conform de voormelde wettelijke bepalingen.

TITEL Vil - ONTBINDING

Artikel 27

In geval van ontbinding van de vereniging zal haar vermogen toegekend worden aan de stichting van openbaar nut "Charcot Stichting" (vroeger genoemd "De Vrienden van de Charcot Stichting") waarvan zij de oprichter is, met de verplichting voor deze laatste om projecten te financieren in het kader van het onderzoek inzake de bestrijding van de mutiple sclerose.

TITEL VIII  TOEPASSELIJKE WET

Artikel 28

Al hetgeen niet uitdrukkelijk bepaald is in huidige statuten zal geregeld worden conform de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

Isabelle Bloem-Gonsette

Algemeen afgevardigde

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Vóor-behoudert aan het Belgisch Staatsblad

18/07/2012
ÿþ MDD 22

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

ff'9 JUL O

Greffe

111111

*iaiaAoe

teU XELL~t

Dénomination

(en entier) : Groupe Belge d'Étude de la Sclérose en Plaques

(en abrégé) : GBESP

Forme juridique : asbl

Siège : 48 avenue Huart Hamoir- 1030 Bruxelles

Objet de l'acte : Modification des statuts- Statuts coordonnés

Assemblée générale du 29 mars 2012

A l'unanimité des voix des membres présents ou représentés, l'assemblée décide de créer une nouvelle

catégorie de membres, appelés « membres d'honneur » et modifie, comme il suit, les articles 6 et 12 des statuts

« Article 6. Admission

L'association compte au moins trois membres, choisis au sein du corps enseignant ou scientifique d'au moins trois établissements d'enseignement supérieur ou de recherches établis en Belgique. Le nombre des membres sera toujours supérieur d'au moins une unité au nombre des membres du conseil d'administration.

Les personnes qui souhaitent devenir membres de l'association adressent leur candidature au président du conseil d'administration au siège de l'association. Le président du conseil d'administration inscrit cette candidature à l'ordre du jour de la première réunion de l'assemblée générale des membres qui suit la réception de la candidature.

L'assemblée générale se prononce sur l'admission d'un nouveau membre en considération de l'intérêt actif que celui-ci porte à l'étude de la nature et du traitement de la sclérose en plaques. La majorité des membres doit être présente ou représentée pour délibérer de la candidature d'un nouveau membre. La décision est prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés. L'assemblée générale décide souverainement et ne doit pas motiver sa décision.

L'assemblée générale peut également admettre comme membre toute personne qui ne répondrait pas aux critères d'admission précités et qui souhaiterait faire partie de l'association si son admission paraît utile aux but et activités de celle-ci. La procédure de présentation et d'admission de ces candidats est similaire à celle décrite ci-dessus à l'exception de la décision d'admission qui doit recueillir les voix de deux tiers au moins des membres présents ou représentés à l'assemblée générale.

Par décision prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés, l'assemblée générale peut accorder la qualité de « membre d'honneur » à toute personne à laquelle elle souhaite l'attribuer, notamment aux membres de l'association qui ont atteint l'éméritat dans le cadre de leurs activités professionnelles.

Les membres d'honneur disposent des mêmes droits que les membres mais l'assemblée générale peut décider que le montant de leur cotisation annuelle est inférieur au montant de la cotisation annuelle des membres, en application de l'article 12 des présents statuts.

En dehors des dispositions du présent article, les ternies « membres » utilisés dans les présents statuts comprennent indistinctement les membres et les membres d'honneur, sauf indication contraire.

Article 12. Cotisations

Mentionner sur la dernière page du Volet B: Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Ar, t/GrCA' tdrI l af cinnelina

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

N° d'entreprise : 409.729.483

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Si elle l'estime utile pour les besoins de l'association, l'assemblée générale peut établir une cotisation annuelle des membres dont elle fixe le montant et qui ne dépassera pas deux cent euros.

L'assemblée générale peut décider que le montant de la cotisation annuelle des membres d'honneur est inférieur à celui de la cotisation annuelle des membres. Elle fixe le montant de celle-ci. Les membres d'honneur ne participent pas à la délibération de l'assemblée générale sur ce point. »

STATUTS COORDONNES

TITRE ler - L'ASSOCIATION

Art, ler.Forme juridique

L'association est constituée sous la forme juridique d'une association sans but lucratif (ci-après dénommée, « l'association » ), conformément à la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations (ci-après dénommée, « la loi du 27 juin 1921 »).

Art. 2 Dénomination

L'association est dénommée «Groupe belge d'Etude pour la Sclérose en Plaques » , anciennement dénommée « Fondation Charcot : Groupe belge d'Etude pour la Sclérose en Plaques ».

Cette dénomination doit figurer sur tous les actes, factures, annonces, publications, lettres, commandes et autres pièces émanant de l'association, immédiatement précédée ou suivie des mots « association sans but lucratif » ou de l'abréviation « ASBL », ainsi que l'adresse de son siège.

Art. 3 Siège

Le siège de l'association est établi à 1030 Bruxelles, avenue Huart Hamoir, 48 dans l'arrondissement judiciaire de Bruxelles.

Art. 4Fondateurs

L'association a été constituée le 30 mars 1957 par

-Cordier Jean-Jules-Emile, docteur en médecine, domicilié rue de Mignault, 14 à 7181 Familleureux,

-De Bus$cher Jacques-Léopold-Lucien-Frédéric, professeur à l'Université de Gand, domicilié rue Guinard 14

à 9000 Gand,

-Dewulf André, professeur à l'Université de Louvain, domicilié à l'Institut Saint-Camille à 3360 Korbeek-Lo,

-Divry Paul-Charles, professeur à l'Université de Liège, domicilié avenue Blonde 11 à 4000 Liège,

-Freson Max, secrétaire du Fonds national de la recherche scientifique, domicilié avenue de la Basilique 73

à 1082 Bruxelles,

-Henneaux Jean, docteur en médecine, domicilié rue Duchâteau Frères 75bis à 7170 Fayt-lez Manage,

-Ketelaar Charles-Joseph, docteur en médecine, domicilié rue Frans Nens 7 à 3000 Louvain,

-Liégeois Marie-Louis-Firmin, professeur à l'Ecole de Médecine vétérinaire de l'Etat à Cureghem, domiciliée

boulevard de la Révision 82 à 1070 Bruxelles,

-Ley Rodolphe-Albert-Eugène, agrégé à l'Université de Bruxelles, domicilié avenue de la Ramée 10 à 1180

Bruxelles,

-Van Bogaert Louis-Charles-Marie-Gommaire, directeur de l'Institut Bonge, domicilié avenue Reine

Elisabeth 16 à 2000 Anvers,

-Van Gehuchten Paul-Marie-Joseph, professeur à l'Université de Louvain, domicilié avenue de la Couronne

43 à 1050 Bruxelles.

TITRE il  BUT ET ACTIVITÉS

Article 5, L'association a pour but désintéressé de favoriser et de développer en Belgique, en collaboration avec la fondation d'utilité publique « Fondation Charcot » (anciennement dénommée, « les Amis de la Fondation Charcot ») dont elle est le fondateur, l'étude de la nature et, plus spécialement encore, du traitement de la sclérose en plaques, à l'aide des diverses disciplines de recherche scientifique disponibles, notamment la recherche clinique, biologique, biochimique, électrophysiologique, immunologique, virologique, génétique, épidémiologique, ainsi qu'anatomo-pathologique.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MoD2.2

Dans le cadre de cet objectif, l'association encourage la recherche scientifique sur l'étude de la nature et du traitement de la sclérose en plaques notamment par l'attribution de crédits à des chercheurs ou à des équipes de chercheurs,

L'association entend également contribuer à t'information des médecins par ta constitution et la mise à disposition d'une documentation mise à jour relative à la sclérose en plaques et par l'organisation d'autres initiatives d'information (publications, réunions scientifiques),

L'association peut également aider financièrement d'autres institutions ayant pour objet la recherche, les traitements ou l'organisation de réunions scientifiques concernant la sclérose en plaques, Elle peut égaiement s'associer et collaborer avec toute institution poursuivant les mêmes objectifs que les siens.

Afin de poursuivre son but statutaire, l'association peut récolter des fonds et recevoir des dons et legs destinés à soutenir fa recherche et le traitement de la sclérose en plaques.

Elle peut constituer un patrimoine, dont les revenus permettent d'assurer son but statutaire, et en assurer la gestion.

elle peut accomplir tous actes généralement quelconques, se rapportant directement ou indirectement à son but statutaire, y compris toutes participations dans des sociétés ou associations ayant une activité similaire ou se rattachant à son objet.

Elle peut posséder en propriété ou autrement des immeubles qui sont nécessaires à l'accomplis-sement de sa mission et à son administration.

TITRE III  LES MEMBRES

Article 6. Admission

L'association compte au moins trois membres, choisis au sein du corps enseignant ou scientifique d'au moins trois établissements d'enseignement supérieur ou de recherches établis en Belgique. Le nombre des membres sera toujours supérieur d'au moins une unité au nombre des membres du conseil d'administration.

Les personnes qui souhaitent devenir membres de l'association adressent leur candidature au président du conseil d'administration au siège de l'association. Le président du conseil d'administration inscrit cette candidature à l'ordre du jour de le première réunion de l'assemblée générale des membres qui suit la réception de la candidature.

L'assemblée générale se prononce sur l'admission d'un nouveau membre en considération de l'intérêt actif que celui-ci porte à l'étude de la nature et du traitement de la sclérose en plaques. La majorité des membres doit être présente ou représentée pour délibérer de la candidature d'un nouveau membre. La décision est prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés. L'assemblée générale décide souverainement et ne doit pas motiver sa décision.

L'assemblée générale peut également admettre comme membre toute personne qui ne répondrait pas aux critères d'admission précités et qui souhaiterait faire partie de l'association si son admission paraît utile aux but et activités de celle-ci. La procédure de présentation et d'admission de ces candidats est similaire à celle décrite ci-dessus à l'exception de la décision d'admission qui doit recueillir les voix de deux tiers au moins des membres présents ou représentés à l'assemblée générale.

Par décision prise à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés, l'assemblée générale peut accorder la qualité de « membre d'honneur » à toute personne à laquelle elle souhaite l'attribuer, notamment aux membres de l'association qui ont atteint l'éméritat dans le cadre de leurs activités professionnelles.

Les membres d'honneur disposent des mêmes droits que les membres mais l'assemblée générale peut décider que le montant de leur cotisation annuelle est inférieur au montant de la cotisation annuelle des membres, en application de l'article 12 des présents statuts.

En dehors des dispositions du présent article, les termes « membres » utilisés dans les présents statuts comprennent indistinctement les membres et fes membres d'honneur, sauf indication contraire.

Article 7.Démission

Les membres sont libres de se retirer à tout moment de l'association en adressant leur démission par courrier recommandé au conseil d'administration au siège de l'association.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MaR 2.2

Les membres démissionnaires seront tenus au paiement de la cotisation de l'année au cours de laquelle la démission a été donnée.

Article 8.Suspension de membres

Si une cotisation est dûe en application de l'article 12 des présents statuts, les membres qui ne paient pas leur cotisation, dans le délai fixé par le conseil d'administration, sont suspendus, après l'envoi d'une première mise en demeure les invitant à régulariser leur situation, et ce, à l'expiration d'un délai d'un mois suivant la date d'envoi de cette mise en demeure.

Après l'envoi d'une seconde lettre de mise en demeure, adressée par courrier recommandé, les membres qui n'ont pas payé leur cotisation à l'expiration du délai de régularisation fixé dans cette lettre sont réputés démissionnaires et perdent leur qualité de membre.

Article 9.Exclusion

L'exclusion d'un membre ne peut être prononcée que par l'assemblée générale à la majorité des deux tiers des voix des membres de l'association, présents ou représentés.

Le membre dont l'exclusion est fixée à l'ordre du jour de l'assemblée générale a le droit d'être entendu par l'assemblée avant qu'elle ne statue sur ce point.

Article 10. Droits

Les membres actifs, démissionnaires, suspendus ou exclus, ainsi que les héritiers ou ayants droit des membres décédés n'ont aucun droit sur le patrimoine de l'association.

Article 11. Registre des membres

Le conseil d'administration tient un registre des membres conformément à l'article 10 de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations.

TITRE IV - COTISATION

Article 12. Si elle l'estime utile pour les besoins de l'association, l'assemblée générale peut établir une cotisation annuelle des membres dont elle fixe le montant et qui ne dépassera pas deux cent euros.

L'assemblée générale peut décider que le montant de la cotisation annuelle des membres d'honneur est inférieur à celui de la cotisation annuelle des membres. Elle fixe ie montant de celle-ci. Les membres d'honneur ne participent pas à la délibération de l'assemblée générale sur ce point.

TITRE V - L'ASSEMBLEE GÉNÉRALE

Article 13. Composition et droit de vote

L'assemblée générale est composée de tous les membres de l'association.

Tous les membres ont un droit de vote égal et chacun dispose d'une voix.

Article 14. Compétences

L'assemblée générale dispose des pouvoirs qui lui sont expressément reconnus par la loi et par les présents statuts.

Une délibération de l'assemblée générale est requise pour:

1. L'admission et l'exclusion d'un membre;

2. La nomination et la révocation des administrateurs;

3. La nomination et la révocation du/des commissaire(s) et la fixation de salleur éventuelle rémunération;

4. La décharge à octroyer aux administrateurs et aux commissaires;

6. L'approbation des budgets et des comptes, ainsi que la fixation du montant de l'éventuelle cotisation des

membres;

6. La dissolution de l'association;

7. La modification des statuts;

8, La transformation de l'association en société à finalité sociale;

9. Tous !es cas où les statuts l'exigent.

A

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Article 15. Réunions

L'assemblée générale annuelle se réunit une fois par an dans le courant des six premiers mois de l'année, au lieu et à l'heure indiqués dans la convocation. L'assemblée générale annuelle est convoquée par le président du conseil d'administration ou, en son absence, par le vice-président. Un ordre du jour est joint à la convocation.

Une assemblée générale extraordinaire peut être convoquée à tout moment, au lieu et à l'heure indiqués dans la convocation, par le président du conseil d'administration, à son initiative ou à la demande d'au moins deux administrateurs ou un cinquième des membres.

La convocation est envoyée au moins quinze jours avant la date de l'assemblée générale à tous les membres par courrier ordinaire et/ou électronique et/ou par télécopie à l'adresse ou au numéro communiqué à cet effet par les membres au conseil d'administration.

L'ordre du jour est établi par le président du conseil d'administration ou, en son absence, par le vice-président. Sont également inscrits à l'ordre du jour, tout point dont l'inscription a été demandée par au moins deux administrateurs ou un vingtième des membres.

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration ou en son absence par le vice-président.

Article 16. Quorum de présence et de voix

Pour pouvoir délibérer valablement, la moitié au moins des membres doit être présente ou représentée à l'assemblée générale. Au cas où ce quorum de présence ne serait pas atteint, une nouvelle assemblée générale est convoquée dans les deux mois. Elle pourra valablement délibérer quel que soit le nombre de membres présents ou représentés.

Les membres qui ne peuvent pas assister à l'assemblée peuvent se faire représenter par un autre membre, Chaque membre ne peut être porteur que d'une seule procuration.

Les décisions sont prises à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés, sauf dispositions contraires dans la loi ou tes présents statuts. En cas d'égalité de voix, la voix de celui qui préside l'assemblée est prépondérante.

Article 17. Modification des statuts

L'assemblée générale ne peut valablement délibérer sur les modifications aux statuts que si les modifications sont explicitement indiquées dans la convocation et si l'assemblée réunit au moins les deux tiers des membres, qu'ils soient présents ou représentés.

Aucune modification aux statuts ne peut être adoptée qu'à la majorité des deux tiers des voix des membres présents ou représentés.

Toutefois, la modification qui porte sur le ou les buts en vue desquels l'association est constituée, ne peut être adoptée qu'à la majorité des quatre cinquièmes des voix des membres présents ou représentés.

Si les deux tiers des membres ne sont pas présents ou représentés à la première réunion, il peut être convoqué une seconde réunion, qui pourra délibérer valablement, quel que soit le nombre de membres présents ou représentés, et adopter les modifications aux majorités prévues à l'alinéa 2 ou à l'aliéna 3.

La seconde réunion ne peut être tenue moins de quinze jours après la première réunion. Article 18. Procès-verbaux et formalités de publicité

Les décisions de l'assemblée générale sont consignées dans un registre des procès-verbaux signés par le président et le vice-président du conseil d'administration, Ce registre est conservé au siège de l'association où tous les membres peuvent en prendre connaissance, sans déplacement du registre.

Les modifications aux statuts sont déposées, sans délai, dans le dossier de l'association tenu au greffe du Tribunal de commerce de l'arrondissement judiciaire dans lequel l'association a son siège et sont publiées, par extrait, aux Annexes du Moniteur belge.

Il en va de même pour tous les actes relatifs à la nomination ou à la cessation de fonction des administrateurs et, le cas échéant, des commissaires.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

M00 2.2

TITRE V -- LE CONSEIL D'ADMINISTRATION

Article 19. Composition du conseil d'administration

L'association est administrée par un conseil d'administration composé de dix administrateurs au moins et de quinze administrateurs au plus, désignés parmi tes membres de l'association, Le nombre d'administrateurs doit toujours être inférieur d'au moins une unité au nombre de personnes membres de l'association.

Les administrateurs sont nommés par l'assemblée générale pour un terme de cinq ans à la majorité absolue des voix présentes ou représentées. Les administrateurs exercent leur mandat à titre gratuit.

Le conseil d'administration désigne, parmi ses membres, un président, un vice-président, le secrétaire et le trésorier qui exercent ces fonctions pendant la durée de leur mandat d'administrateur.

Article 20. Fin du mandat d'administrateur

Sauf renouvellement, les fonctions des administrateurs prennent fin automatiquement à la date à laquelle leur mandat de cinq ans arrive à son terme,

Les administrateurs sont révocables à tout moment par l'assemblée générale selon la même majorité de voix que celle fixée à ['article 16 alinéa 3, L'administrateur concerné par cette mesure d'exclusion aura le droit d'être entendu préalablement à la délibération de l'assemblée générale.

Les administrateurs peuvent à tout moment présenter leur démission par lettre recommandée adressée au président du conseil d'administration, Celle-ci prend effet à la date de la lettre d'accusé de réception signée par le président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, par le vice-président,

Article 21. Convocations et réunions

Le conseil d'administration se réunit aussi souvent que l'exige t'intérêt de ['association et au moins deux fois par an, à l'initiative du président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, du vice-président.

Les séances du conseil d'administration sont présidées par le président ou, en cas d'empêchement de ce dernier, par le vice-président.

Le conseil d'administration doit également être réuni dans le mois, chaque fois qu'au moins un quart des administrateurs ou la personne déléguée à la gestion journalière, s'il en existe une, en formule la demande par lettre adressée au président, précisant la proposition qu'ils entendent vouloir soumettre au conseil et sollicitant la réunion de celui-ci dans le mois.

Sauf urgence motivée dans la convocation et le procès-verbal de la réunion, les convocations au conseil d'administration sont faites par lettre missive, télécopie ou courrier électronique, envoyés aux administrateurs au moins quinze jours avant la date à laquelle le conseil se réunira.

Les convocations doivent préciser :

- la date, l'heure et le lieu où se tiendra le conseil ;

- l'ordre du jour ainsi que, le cas échéant, la proposition formulée par tes personnes ayant demandé la

réunion.

Article 22 -- Pouvoirs, délibération, décisions, conflits d'intérêts et procès-verbaux

Le conseil d'administration est investi des pouvoirs les plus étendus pour accomplir tous les actes d'administration et de disposition qui intéressent l'association.

Le conseil ne peut valablement délibérer que si la majorité au moins de ses membres est présente ou représentée, Chaque administrateur peut se faire représenter au conseil en donnant procuration à un autre administrateur. Cependant, un administrateur ne peut être porteur que d'une seule procuration.

Les décisions sont prises à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés. En cas de partage des voix, celle du président ou du vice-président qui le remplace est prépondérante.

En cas de conflit d'intérêts, l'administrateur concerné en informera d'initiative le président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, le vice-président qui le remplace. Il ne prendra pas part à la délibération du conseil, ni aux votes relatifs à cette décision. Il en sera fait mention dans le procès-verbal de !a réunion.

MDD 22

x

. t

- Les décisions du conseil d'administration font l'objet d'un procès-verbal signé par le président et le secrétaire. Une copie du procès-verbal est adressée à tous les administrateurs.

Les procès-verbaux sont conservés dans un registre qui est tenu au siège de l'association. Article 23. Représentation - Signature  Gestion journalière

A moins d'une délégation spéciale visée au paragraphe suivant, tous les actes judiciaires et/ou extrajudiciaires qui engagent l'association, autres que ceux de la gestion journalière, sont signés par le président ou, en cas d'empêchement de celui-ci, par le vice-président, ou , en cas d'empêchement de celui-ci par deux administrateurs qui n'ont pas à justifier envers les tiers des pouvoirs conférés à cette fin.

Le conseil d'administration peut, dans le respect de la loi, confier des pouvoirs spéciaux de représentation de l'association pour des actes judiciaires et/ou extra judiciaires à un ou plusieurs administrateurs en décidant s'ils peuvent agir seul ou conjointement avec un autre administrateur.

A moins d'une délégation spéciale visée au paragraphe suivant, la correspondance courante et les actes de gestion journalière portent la signature du président ou du vice-président,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge Le conseil d'administration peut, dans le respect de la loi, confier la gestion journalière et la signature de la correspondance courante de l'association à une personne, administrateur ou non, qui portera le titre de « délégué à la gestion journalière ». Celui-ci pourra souscrire, sans la signature du président , du vice-président ou de deux administrateurs, à des engagements au nom de l'association pour un montant maximum par acte qui sera fixé par le conseil d'administration.

Les désignations, cessations ou révocations de ces fonctions se font aux même conditions de présence et de voix que celles fixées par l'article 22,

Article 24. Formalités de publicité

Les actes relatifs à la nomination ou à la cessation de fonctions des administrateurs, des personnes déléguées à la gestion journalière et des personnes habilitées à représenter l'association sont déposés dans le dossier de l'association tenu au greffe du Tribunal de commerce de l'arrondissement judiciaire dans lequel l'association a son siège et sont publiés, par extrait, aux Annexes du Moniteur belge.

TITRE VI  EXERCICE SOCIAL  COMPTES ANNUELS

Article 25. Exercice social

L'exercice social commence le ler janvier et se termine le 31 décembre de chaque année.

Article 26. Approbation des comptes annuels  budget - comptabilité

Avant ie trente juin de chaque année, le conseil d'administration soumet à l'approbation de l'assemblée

générale annuelle, les comptes annuels de l'exercice social écoulé ainsi que le budget de l'exercice suivant.

La comptabilité de l'association est tenue conformément à l'article 17 de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, et ses arrêtés d'exécution. Si l'association répond aux conditions fixées par cette législation, l'assemblée générale de ses membres confie le contrôle de la situation financière, des comptes annuels et de la régularité des opérations qui doivent y figurer à un commissaire, choisi parmi les membres de l'Institut des Réviseurs d'entreprises. L'assemblée fixe, en respectant ses règles ordinaires de délibération, la durée du mandat confié au commissaire ainsi que sa rémunération,

Les comptes annuels sont déposés dans le dossier tenu au greffe du Tribunal de commerce de l'arrondissement judiciaire dans lequel l'association a son siège. Le cas échéant, les comptes annuels sont également déposés à la Banque Nationale, conformément aux dispositions légales précitées.

TITRE VII  DISSOLUTION

Article 27. En cas de dissolution de l'association, l'actif net de son patrimoine sera attribué à la fondation d'utilité publique « Fondation Charcot» (anciennement dénommée, « les Amis de la Fondation Charcot ») dont elle est le fondateur, avec l'obligation pour cette dernière de financer des projets dans le domaine de la recherche en matière de lutte contre la sclérose en plaques.

MOD 2.2

Résere ' au Moniteur Volet B - Suite

" belge



TITRE VIII - - LOI APPLICABLE

Article 28, Tout ce qui n'est pas prévu par les présents statuts sera réglé conformément aux dispositions de la loi du 27 juin 192f sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations.



Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -18/07/2012 - Annexes du Moniteur belge Isabelle Bloem-Gonsette Délégué genéral



Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

13/03/2015
ÿþBijlagen-lii 1iëï BélgiscTi Staatsblad -13/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge

après dépôt de l'acte .

E Déaosé / Reçu le

iu

Résel

Monitbel,ç 1111111 111

au

15 91 8*

r 3 MARS ?(ll5

au greffe du tribunal de commerce fra Icophone de Brueffes

N° d'entreprise : 409.729.483

Dénomination

(en entier) : Groupe Belge d'Etude de la Sclérose en Plaques

(en abrégé) : GBESP

Forme juridique : Association sans but lucratif

Siège : 48 avenue Huart Hamoir -1030 Bruxelles

Obiet de l'acte Assemblée générale extraordinaire - Nouveau conseil d'administration Conseil d'administration : Gestion journalière - délégation de pouvoir

Assemblée générale extraordinaire du 26 novembre 2014

Les mandats de tous les membres de l'actuel conseil d'administration arrivant à échéance, l'assemblée générale extraordinaire du 26 novembre 2014, réunissant un quorum de présence d'au moins deux tiers des membres et à l'unanimité des votes, décide

- de 'renouveler pour une période de cinq ans les mandats des administrateurs suivants :

Dr Bernard Dachy, domicilié avenue de Floréal 88 à 1180 Bruxelles

Prof Jan Debruyne, domicilié P.J, Triesthof 24 à Gentbrugge

Prof Bénédictie Dubois, domiciliée Herestraat 29 à 3000 Leuven

Dr Daniel Guillaume, domicilié drève du Bois de Neuville 47 à Neuville-en-Condroz

Prof Guy Nagels, domicilié Kamiel Huysmansstraat 10-12 à Terhagen-Rumst

Dr Pierrette Seeldrayers, domiciliée rue de Courcelles 15 à Seneffe

- de nommer comme administrateurs pour une période de cinq ans :

Dr Jacques De Keyser, domicilié Rijkendalstraat 147 à 1853 Strombeek Bever

Prof Marie-Béatrice D'hooghe, domiciliée Brusselsesteenweg 352 à 1980 Eppegem

Dr Dominique Dive, domicilié Chemin du Moulin de Falogne 12 à 4550 Nandrin

Prof Souraya El Sankari, domiciliée Perkstraat 72 à 1933 Sterrebeek

Prof Vincent van Pesch, domicilié avenue des Mimosas 94 à 1150 Bruxelles

Dr Bart Van Wijmeersch, domicilié Zwaluwenlaan 11 à 3941 Eksel

Dr Ludo vanopdenbosch, domicilié Maagdenstraat 64 à 8000 Brugge

Dr Barbara Willekens, domiciliée Trevierenlei 14 à 2900 Schoten

Conseil d'administration du 21 janvier 2015

Pour une période de cinq ans, les fonctions des membres du conseil d'administration sont exercées comme

suit

Présidente : Pierrette Seeldrayers

Vice-Président: Guy Nagels

Secrétaire : Dominique Dive

Le conseil d'administration reconduit les pouvoirs de gestion journalière et de signature de la correspondance courante de l'association à Mme Isabelle Gonsette, épse P.Bloem, domiciliée 129 av. Lambeau à 1200 Bruxelles, qui portera le titre de « délégué général ». Celle-ci pourra souscrire, sans la signature du président, du vice-président ou de deux administrateurs, à des engagements au nom de l'association pour un montant maximum par acte de dix mille euros (10 000,00 ¬ ). Elle peut accomplir notamment les actes suivants, sans que cette liste ne soit exhaustive :

- l'exécution des décisions du conseil d'administration ;

- l'accomplissement des actes conservatoires nécessaires à la préservation des intérêts etlou du patrimoine du GBESP ;

' W " .:~

MOD 2.2

Volet B - suite

- la conclusion de tous les contrats d'achat et de vente pour un montant maximum de 10 000 E par

contrat ;

- le pouvoir, avec faculté de substitution par un membre du GBESP, de recevoir et accuser réception de tous plis, envois, colis, valeurs, exploits, citations, notifications et courriers recommandés ou non ;

- la signature, pour copie conforme à l'originale, de tout document du GBESP et

- la signature des documents destinés aux publications légales, dont ceux qui doivent être publiés aux Annexes du Moniteur Belge.

Dans le cadre de la gestion journalière, le conseil d'administration donne également tout pouvoir à Mme Isabelle Bloem pour accomplir seule tous les actes généralement quelconques, au nom et pour compte du GBESP, en vue de l'acceptation, la liquidation et l'attribution des libéralités au profit du GBESP, ainsi que la représentation du GBESP pour l'accomplissement de ces différents actes.

Isabelle Bloem-Gonsette

Délégué général

hldatfSaneessali#sidantrieEpAggenidtffliee = Atu" eee NdameetigxHtieddunntdàteeriea4eaaeatdaEEboutiéàdga;eesoanesoa+.ddsemanass ayptippauciri ddeepptéseEtdeasseatzidtiap Idaa[Iddtiaroau'8oggatgsceeeéggaaldidsditjas

Aia weeserí {`IQairgise!#tiRe

Réservé

au

Moniteur

belge

13/03/2015
ÿþVoor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblar

Staatsblad -13/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Daar de mandaten van alle leden van de huidige raad van bestuur verstrijken, beslist de buitengewone algemene vergadering van 26 november 2014 met tenminste twee derden van stemmen van de aanwezigen of vertegenwoordigde leden:

- de mandaten van de volgende bestuurders voor een periode van vijf jaar te vernieuwen:

Dr Bernard Dachy, wonende Floréallaan 88 te 1180 Brussel

Prof Jan Debruyne, wonende P.J. Triesthof 24 te Gentbrugge

Prof Bénédictie Dubois, wonende Herestraat 29 te 3000 Leuven

Dr Daniel Guillaume, wonende drève du Bois de Neuville 47 te Neuville-en-Condroz

Prof Guy Nagels, wonende Kamiel Huysmansstraat 10-12 te Terhagen-Rumst

Dr Pierrette Seeldrayers, wonende rue de Courcelles 15 te Seneffe

- als bestuurders voor een periode van vijf jaar te benoemen:

Dr Jacques De Keyser, wonende Rijkendalstraat 147 te 1853 Strombeek-Bever

Prof Marie-Béatrice D'hooghe, wonende Brusselsesteenweg 352 te 1980 Eppegem

Dr Dominique Dive, wonende Chemin du Moulin de Falogne 12 te 4550 Nandrin

Prof Souraya El Sankari, wonende Perkstraat 72 te 1933 Sterrebeek

Prof Vincent van Pesch, wonende avenue des Mimosas 94 te 1150 Brussel

Dr Bart Van Wijmeersch, wonende Zwaluwenlaan 11 te 3941 Eksel

Dr Ludo vanopdenbosch, wonende Maagdenstraat 64 te 8000 Brugge

Dr Barbara Willekens, wonende Trevierenlei 14 te 2900 Schoten

Raad van bestuur van 21 januari 2015 :

De functies van de leden van de raad van bestuur worden voor een looptijd van vijf jaar uitgeoefend door:

Voorzitster: Pierrette Seeldrayers

Ondervoorzitter. Guy Nagels

Secretaris: Dominique Dive

Dagelijks bestuur

De raad van bestuur van 21 januari 2015 vernieuwt de bevoegdheden voor het dagelijkse bestuur van de BSGMS van Mevrouw Isabelle Bloem-Gonsette, wonende Lambeaulaan 129 te 1200 Brussel, die de titel van algemeen afgevaardigde draagt. Deze zal, zonder de handtekening van de voorzitter, van de ondervoorzitter of twee beheerders, met verplichtingen namens de vereniging voor een maximumbedrag per euro-handeling van tienduizendtal (10 000,00 ¬ ) kunnen instemmen.

Voor dit bestuur is zij onder anderen bevoegd om volgende handelingen uit te voeren (deze (ijst is niet volledig):

-het uitvoeren van de beslissingen van de Raad van Bestuur;

-het uitvoeren van handelingen tot bewaring van de interessen en/of het patrimonium van de BSGMS;

Ondernemingsnr : 409.729.483

Benaming

(voluit) : Belgische Studiegroep voor Multiple Sclerose

(verkort) : BSGMS

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : 48 Huart Hamoirlaan -1030 Brussel

Onderwerp akte : Buitengewone algemene vergadering - Nieuwe raad van bestuur Raad van bestuur : Dagelijks bestuur - Bevoegheden

Buitengewone algemene vergardering - 26 november 2014

15 39189

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

1

Déposé / Reçu le

D MARS 2015

au greffe du tribunaiidie commerce

frárlcophone _BruXelles -

Op de laatste biz. van Luik B vermelden.: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso ; Naam en handtekening.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

-het afsluiten van aile aankoop- en verkoopcontracten voor een maximum bedrag van 10.000 E per contract

-de bevoegdheid, met mogelijke vervanging door een personeelslid van de BSGMS, om alle briefwisseling,

zendingen, pakjes, gelden, exploten, dagvaardingen, notificaties en wel of niet aangetekende brieven te

ontvangen en de ontvangst ervan te bevestigen;

-de dagelijkse briefwisseling van de BSGMS te tekenen

-alle documenten van de BSGMS voor eensluidende kopie te tekenen en

-de documenten die voor de wettelijke publicaties bestemd zijn te tekenen, waarvan diegenen die in het Belgische Staatsblad worden gepubliceerd;

In het kader van het dagelijkse bestuur van de BSGMS wordt Mevrouw Isabelle Bloem door de raad bevoegd om alleen alle gewoonlijke handelingen in naam en voor de BSGMS uit te voeren, om giften ten gunste van de BSGMS te ontvangen, te verevenen en toe te kennen alsook de BSGMS te vertegenwoordigen om deze verschillenden handelingen uit te voeren,

Isabelle Bloem

Algemeen afgevaardigde

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
BELGISCHE STUDIEGROEP VOOR MULTIPLE SCLEROSE

Adresse
HUART HAMOIRLAAN 48 1030 SCHAARBEEK

Code postal : 1030
Localité : SCHAERBEEK
Commune : SCHAERBEEK
Région : Région de Bruxelles-Capitale