GROEN BETON VERT, AFGEKORT : G.B.V

Association sans but lucratif


Dénomination : GROEN BETON VERT, AFGEKORT : G.B.V
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 541.394.810

Publication

05/11/2013
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n{en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

11I fl111 ll1 fl11 iflil II 11fl 11fl 1I li)

'13167477*

BRUSSEL

2 4 OKT ,7f11.3

Griffie

Ondernemingsnr : Benaming

(voluit) : Groen Beton Vert

(verkort) : G.B V

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerkt Zetel : Lombardstraat 34-42 te 1000 Brussel Onderwerp akte : STATUTEN - OPRICHTING

Op 19 september 2013 zijn bijeengekomen te Antwerpen de volgende personen, hierna genaamd de oprichters:

1. de heer Stefaan Adams, wonende te 2330 Merksplas, Biekorfstraat 13, geboren op 4 mei 1968 te Beerse;

2.de heer Pieter De Brabandere, wonende te 8670 Koksijde, Karthuizerstraat 3, geboren op 25 april 1982 te Veurne;

3.de heer Ignace Degezelle, wonende te 8792 Waregem, Waashoekstraat 28, geboren op 16 november 1959 te Waregem;

4.de heer Koenraad De Rycke, wonende te 9120Haasdonk, Dennenlaan 20, geboren op 10 april 1965 te Haasdonk;

5.de heer Dino Henderickx wonende te 9280 Wieze, Aalstersestraat 65a, geboren op 19 juli 1962 te Aalst;

6. de heer Kurt Jacobs, wonende te 2820 Bonheiden, Matadilaan 5, geboren op 2 februari 1972 te Bonheiden;

7.de heer Dirk Martens, wonende te 3520 Zonhoven, Grote Hemmenweg 102, geboren op 15 augustus 1953 te Hasselt;

8. de heer Lodewijk Van Acker, wonende te 9185 Wachtebeke, Overslag 34, geboren op 21 februari 1959 te Gent;

9. de heer Dirk Vandecappelle, wonende te 8301 Knokke-Heist, Walstraat 17, geboren op 12 augustus 1956 te Knokker

De oprichters besluiten een vzw op te richten met volgende statuten:

. . Ç tV, 3/t( g.4.0

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

Moo 2.2

Artikel 1. -- Naam, oprichting en zetel

1.1 De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam, Groen Beton Vert afgekort GBV vzw.

1.2 De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

1.3 De maatschappelijke zetel is gevestigd te 1000 Brussel, Lombardstraat 34-42, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Brussel,

De zetel kan verplaatst worden naar een ander adres in België door een beslissing van de algemene vergadering.

De administratieve zetel en het correspondentieadres zijn gevestigd te 2000 Antwerpen, Theodoor Van Rijswijkplaats 7 bus 2.

Artikel 2. - Doel

2.1 De vereniging heeft tot doel:

-het behartigen van de belangen van de leden en het geven van advies aan de leden dit zowel op technisch, wetenschappelijk als commercieel vlak.

-er voor te ijveren dat er voldoende afzet wordt gecreëerd voor groen beton onder marktconforme voorwaarden, Onder groen beton wordt in deze context bedoeld: ( niet beperkende opsomming) stortbeton dat ofwel wordt geproduceerd op een innovatieve wijze welke een duidelijke vermindering van de milieu voetafdruk van het productieproces vertoont of waarvan de samenstellende bestanddelen voor een deel of geheel bestaan uit andere materialen dan de primaire materialen en welke als milieuvriendelijk kunnen aangeduid warden. Onder milieuvriendelijk wordt o.a. verstaan materialen welke hergebruikt of gerecycleerd worden of materialen waarvan de productie een beduidend lagere CO2 uitstoot veroorzaakt als de primaire materialen welke zij vervangen.

-Het laten opnemen in de verschillende standaardbestekken van de gewesten ( SB 250, TB 2011, Qualiroute) van voorschriften welke het gebruik van groen beton toelaten.

-Het laten tot stand brengen van een kwaliteitsborging systeem onafhankelijk van de producenten van de primaire grondstoffen.

- het beschermen van het leefmilieu in België door toe te zien op de nale-'ving van de

milieuwetgeving in de ruimste zin. Ondermeer worden bedoeld de wetgeving betreffende de

milieuvergunning en de wetgeving betreffende het beheer van afvalstoffen.

2.2 De vereniging mag alle activiteiten ondernemen die de doelstelling kunnen bevorderen. Zij kan in die zin ook, doch slechts op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten voor zover de opbrengst wordt besteed of gereserveerd ter verwezenlijking van de doelstelling, De vereniging mag alle roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doelstelling te verwezenlijken, Zij mag deelnemen in - en samenwerken met - alle ondernemingen die voor haar doelstelling nuttig kunnen zijn.

Artikel 3,  Leden

3.1 De vereniging kent effectieve leden en toegetreden leden. De effectieve leden worden verder in de statuten omschreven als "leden" of "lid". De rechten en plichten van de toegetreden leden worden verder omschreven in artikel 3.12 van de statuten.

3.2 Er zijn minstens drie effectieve leden met alle rechten zoals omschreven door de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

3.3 Kunnen ook effectief lid worden, bedrijven die groen beton, zoals hoger gedefinieerd, produceren.

3.4 De kandidaat-leden richten een schriftelijke aanvraag tot toetreding aan de Raad van Bestuur van de vereniging die hierover soeverein beslist en voegen een onderbouwd dossier toe waaruit blijkt dat zij de laatste 5 jaren belangrijke inspanningen hebben geleverd om hun productieproces "groener "te maken of dat zij belangrijke investeringen hebben gedaan in de productie van alternatieve grondstoffen en of groen beton.

De Raad van Bestuur wordt hierin geadviseerd door de Adviesraad (zie art3.13).Het advies van de Adviesraad is evenwel niet bindend. De kandidaat wordt schriftelijk van de beslissing in kennis gesteld ,

3.5 Door het lidmaatschap van de vereniging te aanvaarden verbinden de leden zich ertoe te allen tijde de statuten, voorschriften en beslissingen van de vereniging te eerbiedigen en na te leven,

3.6 De leden en toegetreden leden betalen een jaarlijkse bijdrage, waarvan het bedrag vastgesteld door de raad van Bestuur niet hoger mag zijn dan 12.500 euro,

1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

3.7 Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitstuiting van leden worden door de Raad van Bestuur ingeschreven in het register van de leden, dat op de zetel van de vzw wordt gehouden, binnen acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld.

3.$ Het lidmaatschap eindigt bij overlijden,bij in vereffeningstelling van een vennoot rechtspersoon, bij faillissement, bij ontslagneming, bij uitsluiting of bij ontzegging van rechten. Behalve ingeval van uitsluiting eindigt het lidmaatschap onmiddellijk en vanzelf.

3.9 De uitsluiting van een lid kan slechts geschieden door een beslissing van de Algemene Vergadering die wordt gestemd met een 2/3de meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden en nadat de betrokkene voorafgaandelijk door het bestuur is gehoord, Deze beslissing is niet voor beroep vatbaar, De uitsluiting gaat in vanaf de ontvangst van de aangetekende brief waarin de voorzitter kennis geeft van de beslissing van de algemene vergadering.

3.10 Ieder lid kan op elk ogenblik zijn ontslag indienen door middel van een aangetekend schrijven aan de Raad van Bestuur. Het ontslag heeft slechts uitwerking op het einde van het jaar waarin het werd gegeven. Tot het einde van dit jaar dient het ontslagnemend lid al zijn verplichtingen na te komen.

Een lid wordt ontzegd van het recht van lidmaatschap indien het met de betaling van zijn bijdrage aan de vereniging een jaar ten achter is en nadat het hiertoe is aangemaand. Deze vervallenverklaring gebeurt vanzelf door het louter verstrijken van de betalingstermijn vermeld in de aanmaning.

3.11 Bij beëindiging van het lidmaatschap, om welke reden ook, kan geen aanspraak worden gemaakt op het maatschappelijk bezit van de vereniging en kunnen de betaalde bijdragen niet teruggevorderd worden

3.12 Elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de VZW ondersteunt, kan bij de VZW een mondelinge aanvraag indienen om toegetreden lid te worden. Deze betalen enkel een bijdrage vastgesteld door de Raad van Bestuur. Zij hebben geen stemrecht op de algemene vergadering maar kunnen wel stemgerechtigd lid worden van de Adviesraad, De Raad van Bestuur aanvaardt , weigert of sluit de toegetreden leden zonder zijn beslissing te moeten motiveren.

3.13 Binnen de vzw wordt een Adviesraad opgericht welke bestaat uit een vertegenwoordiging van de effectieve leden en de toetredende leden. Deze adviesraad zal de vzw adviseren zowel op technisch als strategisch vlak en ook wat betreft de kandidaturen voor lidmaatschap. De werking van de Adviesraad wordt vastgelegd in een huishoudelijk reglement.

Artikel 4. - Algemene Vergadering

4.1 De Algemene Vergadering bestaat uit alle effectieve leden.

4.2 Alle leden hebben gelijk stemrecht. Elk [id beschikt over één stem.

4.3 Een lid mag zich laten vertegenwoordigen door een ander lid op de Algemene Vergadering. leder lid kan

slechts houder zijn van één volmacht.

4.4 De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend

worden:

1. de wijziging van de statuten;

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3. de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van diens

bezoldiging;

4. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5, de goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening;

B. de ontbinding van de vereniging;

7. de uitsluiting van een lid;

8, de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal

oogmerk;

9. alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

4.5 De gewone Algemene Vergadering wordt jaarlijks samengeroepen in de loop van het tweede trimester ten einde de rekeningen van het afgelopen jaar, de begroting voor het lopend jaar goed te keuren en te stemmen over de kwijting van de bestuurders.

4.6..0m op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 1/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergadering . Indien er niet voldoende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, dient er een nieuwe Algemene Vergadering samengeroepen te worden, met dezelfde agenda, die geldig kan beslissen ongeacht het aantal aanwezigen.

Met uitzondering van wat bepaald wordt in art. 4.8 worden de beslissingen genomen met de gewone meerderheid.

4.7 De Raad van Bestuur is ertoe gehouden een bijzondere bijeenkomst in een bijzondere of buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen, telkens wanneer ten minste één vijfde van de leden er schriftelijk om verzoekt. Een bijzondere of buitengewone Algemene Vergadering kan door de Raad van Bestuur worden samengeroepen telkens als het belang van de vereniging het vereist,

" ~ MOD 2.2

8

4.8 De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging ïn een vergadering die voldoet aan een quorum van 2/3 van de effectieve leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 213 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen kan aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of

vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing tot statuten wijziging wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de

vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

4.9 Oproepingen voor de Algemene Vergadering worden per gewone of elektronische post, ten laatste tien dagen voor de vergadering verstuurd. De oproeping omvat de agenda van de vergadering, De agenda wordt bepaald door de Raad van Bestuur en wordt bij de oproepingsbrief gevoegd. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda gebracht.

4.10 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd en vervolgens ondertekend door de Voorzitter. Deze verslagen, welke eveneens door de leden kunnen worden ingezien, worden op de administratieve zetel van de vereniging bewaard,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/11/2013 - Annexes du Moniteur belge Artikel 5.  Raad van Bestuur

5.1 De Raad van Bestuur van de vereniging is samengesteld uit-maximum_10 bestuurders. Enkel effectieve leden kunnen verkozen worden tot bestuurder,

5.2 De leden van de Raad van Bestuur worden verkozen voor een duur van twee jaar. De aftredende bestuurders zijn herkiesbaar. Zij blijven in functie tot het ogenblik van hun herverkiezing of hun vervanging. Wie zich kandidaat wenst te stellen voor een mandaat in de Raad van Bestuur richt zijn kandidatuur aan de secretaris of de voorzitter van de vereniging.

5.3 Om geldig te kunnen beslissen, dient ten minste de helft van de bestuurders aanwezig te zijn. Indien de helft niet aanwezig is, kan een nieuwe vergadering bijeengeroepen worden die over dezelfde agendapunten kan beslissen, ongeacht het aantal aanwezigen.

5.4 Door de Algemene Vergadering worden een Voorzitter en een Directeur aangeduid. De voorzitter is lid van de Raad van Bestuur. De directeur kan al dan niet lid zijn van de Raad van Bestuur. In dit laatste geval is de Directeur geen bestuurder, maar neemt wel deel aan de besprekingen zonder stemrecht. De bevoegdheden van de Directeur worden vastgesteld door de Raad van Bestuur.

De Raad van Bestuur kiest onder haar leden een ondervoorzitter.

5.5 De benoeming, het ontslag en de afzetting van een bestuurder wordt binnen één maand voor publicatie overgemaakt aan het Belgische Staatsblad.

5.6 De Raad van Bestuur wordt samengeroepen door de Voórzitter of de Directeur.

5.7 De Raad van Bestuur vergadert minstens 8 maal per jaar. In bijzondere gevallen roept de Voorzitter de Raad van Bestuur samen op eigen initiatief of op verzoek van minstens twee bestuurders.

5.8 Oproepingen voor de Raad van Bestuur worden per gewone of elektronische post, ten laatste 7 dagen voor de vergadering verstuurd. De oproeping bevat ook de agenda voor de vergadering. De agenda wordt opgesteld door de Voorzitter in samenspraak met de Directeur, maar ieder lid van de Raad van Bestuur heeft het recht punten op de agenda te laten plaatsen.

5.10 De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de Voorzitter, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter .

5.11 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd en vervolgens ondertekend dcor de Voorzitter. Deze verslagen worden bijgehouden ten zetel van de vereniging.

5.12 De Voorzitter, Directeur, bestuurders en secretaris zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid is beperkt tot de uitvoering van de ontvangen lastgeving.

5.13 De Bestuurders zijn gebonden aan de regels van de confidentialiteit wat betreft de informatie welke zij verkrijgen tijdens de beraadslagingen van de Raad van Bestuur. Een schending ervan kan aanleiding geven tot afzetting door de Algemene Vergadering nadat betrokkene gehoord werd door de vergadering.

Artikel 6.  Bevoegdheden

6.1 De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar bij alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. De Raad van Bestuur treedt op als eiser of verweerder in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Hij is bevoegd voor alle handelingen, van

4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

Moo2.2

bestuur en van beschikking, niets uitgezonderd, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren, zelfs met beding van dadelijke uitwinning, van het lenen en uitlenen, voor om het even welke termijn, voor alle handels en bankverrichtingen.

6.2. De Voorzitter en Directeur leggen verantwoording af aan het bestuur aangaande de realisatie van de gestelde doelen en taken, Deze worden vastgesteld door de Raad van Bestuur.

6.3 De Raad van Bestuur kan een secretaris aanstellen, Hij is bevoegd om namens de vereniging de dagelijkse briefwisseling te ondertekenen, alle kwijtingen en ontvangstbewijzen ten aanzien van financiële en andere instellingen en alle documenten tegenover de post, tol en vervoer te ondertekenen. De functie van secretaris wordt binnen de Raad van Bestuur toegewezen of aan een medewerker buiten de Raad van Bestuur. In dit laatste geval woont deze persoon de vergaderingen slechts bij voor administratieve taken en neemt geen deel aan het bestuur van de vereniging.

6.4 De Raad van Bestuur kan een penningmeester aanduiden. De penningmeester is de bewaarder der gelden van de vereniging. Hij houdt de boekhouding bij. Hij kan eveneens iemand van het secretariaat hiervoor machtigen. Op de Algemene Vergadering zal hij hierover verslag uitbrengen. Nadat de alge-mene vergadering de rekeningen heeft gecontroleerd en goed-'ge-'keurd, ondertekenen de Penningmeester en de Voorzitter het financieel verslag over het voorbije werkjaar en de begroting voor het volgende jaar ter goedkeuring. De functie van penningmeester wordt binnen de Raad van Bestuur toegewezen.

6.5 Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de Algemene Vergadering, worden uitgeoefend door de Raad van Bestuur.

6.6 De Raad van Bestuur kan zijn bevoegdheden gedeeltelijk overdragen aan één of meer van zijn leden of aan een gevolmachtigde derde,

6.7 Tegenover derden volstaat opdat de vereniging geldig vertegenwoordigd is, de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders of van voorzitter en directeur samen

Artikel 7, - Rekeningen

7.1 Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

7.2 Het maatschappelijk bezit wordt gevormd door de bijdragen van de leden, door de ontvangen giften en

legaten en door alle andere inkomsten, die de vereniging in het kader van haar doelstelling realiseert.

7.3 Op de jaarlijkse gewone Algemene Vergadering legt de Raad van Bestuur de balans en de

resultatenrekening van het verlopen boekaar en de begroting van het lopend boekjaar ter goedkeuring voor.

Artikel 8. - Ontbinding

8.1 De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum 115 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.9 van deze statuten, De algemene vergadering kan de ontbinding alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden als die welke betrekking hebben op een wijziging van het doel of de doeleinden van de vereniging.

8.2 Ingeval het voorstel van ontbinding wordt goedgekeurd, zal de Algemene Vergadering één of meer vereffenaars aanstellen en hun bevoegdheden bepalen.

8.3 De bestemming van de activa, na vereffening van de schulden, zal bepaald worden door de Algemene Vergadering, maar dient in ieder geval tot een belangeloze doelstelling te worden aangewend.

8.4. Na de ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voor zover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten van kracht. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vereniging steeds dat zij "VZW in vereffening"

Artikel 9.  Huishoudelijk Reglement

9.1 De Algemene Vergadering kan ter uitvoering van de statuten bij huishoudelijk reglement verder alle

regelingen treffen die nuttig of noodzakelijk zijn voor de vereniging.

9.2 Het huishoudelijk reglement en wijziging eraan wordt door de Algemene Vergadering in zijn geheel aangenomen of verworpen.

Artikel 10.- Verenigingsregister.

Op de zetel van de vereniging wordt door de Raad van Bestuur een register bijgehouden waarin worden opgenomen: de statuten met het huishoudelijk reglement en de wijzigingen ervan, de lijst der leden zoals wettelijk voorgeschreven, de notulen van de algemene vergaderingen en bestuursvergaderingen, de jaarrekeningen en de publicaties van de benoemingen en ontslagnemingen der bestuurders. Aile leden van de vereniging hebben inzagerecht in dit register.

4 , r Moo 2.2

. ,



Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van l.ui B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

verso: Naam en handtekening

Luik B - Vervolg

BIJZONDERE BEPALINGEN

Alle voormelde stichters van de vereniging zijn na de oprichting bijeengekomen in een algemene vergadering en beslissen met eenparigheid van stemmen:

Het aantal bestuurders te bepalen op negen.

Worden aangesteld ais bestuurder:

1)de heer Stefaan Adams, voornoemd

2)de heer Pieter De Brabandere, voornoemd

3)de heer Ignace Degezelle, voornoemd

4)de heer Koenraad De Rycke, voornoemd

5)de heer Dino Henderickx, voornoemd

6)de heer Kurt Jacobs, voornoemd

7)de heer Dirk martens, voornoemd

8)de heer Lodewijk Van Acker, voornoemd

9)de heer Dirk Vandecappelle, voornoemd

allen hier aanwezig en die het hen toegekende mandaat verklaren te aanvaarden.

Voorts wordt er door de Algemene Vergadering een voorzitter en een externe directeur aangeduid;

Voorzitter: de heer Dirk Vandecappelle, wonende te 8301 Knokke-Heist, Walstraat 17, geboren op 12 augustus 1956 te Knokke;

Directeur; de heer Willy Goossens, wonende te 2570 Duffel, Muggenberg 2 geboren op 5 augustus 1950 te Duffel;

Voorzitter directeur

Coordonnées
GROEN BETON VERT, AFGEKORT : G.B.V

Adresse
LOMBARDSTRAAT 34-42 1000 BRUSSEL

Code postal : 1000
Localité : BRUXELLES
Commune : BRUXELLES
Région : Région de Bruxelles-Capitale