HUIS VAN HET NEDERLANDS BRUSSEL

Association sans but lucratif


Dénomination : HUIS VAN HET NEDERLANDS BRUSSEL
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 862.910.119

Publication

07/06/2013
ÿþ~ . y

MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

(verkort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel

Onderwerp akte : Wijziging Raad van Bestuur + wijziging statuten

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge Algemene Vergadering van 22 maart 2011: goedkeuring van de nieuwe statuten. Het gaat om de wijziging van de artikels 4, 5, 7, 10, 12, 13, 14,17 en 20.

Het Huis van het Nederlands Brussel is een vzw die in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad instaat voor de coördinatie, optimalisatie en de kwaliteitsondersteuning van het Nederlandse taalaanbod voor anderstaligen. (NT2) en voor het voeren van een taalpromotiebeleid voor anderstaligen en Nederlandstaligen.

1. Statuten

Hoofdstuk I: benaming, zetel, doel en duur

Artikel 1





De vereniging werd opgericht op 7 oktober 2003 ais een entiteit niet rechtspersoonlijkheid meer in het: bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de; verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003.

Artikel 2

De vereniging draagt de naam Huis van het Nederlands Brussel. De vereniging wordt opgericht voor, onbepaalde duur.

Artikel 3





De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel in het gerechtelijk arrondissement Brussel-Hoofdstad, meer; ' bepaald in de Philippe de Champagnestraat 23 te 1000 Brussel.

Artikel 4

De doelstellingen van de vereniging zijn:

" De optimale organisatie van de coördinatie van de intake voor taallessen Nederlands als tweede taal (NT2). ' Deze doelstelling bevat onder meer de opdrachten die volgens het decreet van de Vlaamse regering; betreffende de Huizen van het Nederlands van 7 mei 2004 aan het Huis van het Nederlands Brussel zijn toegekend.

" De inhoudelijke kwaliteitsondersteuning van het aanbod en de aasbieders taallessen, taalondersteuning en taalstimulering Nederlands.

" Taalpromotie van het Nederlands in de meertalige context van Brussel-Hoofdstad.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden ; Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso: Naam en handtekening

BRUSSEL q

2 9 ~ E 12a13

Griffie

Ondernemingsnr : 0862.910.119

Benaming

(voluit) : Huis van het Nederlands Brussel

Voorbehouder aan het Belgisch Staatsbias

+

M0D 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge

eHet ondersteunen bij de uitbouw van een taalbeleid in Brusselse diensten, instellingen, organisaties, bedrijven.

Ie leden van de vzw bundelen de krachten en werken mee aan de verwezenlijking van de vier doelstellingen.

Het streven naar deze doelstellingen gebeurt met respect voor de autonomie van alle participerende organisaties en voor de eigenheid van elk pedagogisch project.

Hoofdstuk II: leden

Artikel 5

Het aantal leden bedraagt ten minste 14.

Ie leden zijn verenigingen, diensten of natuurlijke personen actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het vlak van taalaanbod en doorverwijzing NT2, kwaliteitsbevordering NT2 , taalpromotie van het Nederlands en taalpeleid.

0e leden aanvaarden de statuten en verklaren het huishoudelijk reglement na te leven.

Artikel 6

Het lidmaatschap van de leden eindigt:

a.door ontslagneming

D.door overlijden

c.bij uitsluiting door de Algemene Vergadering

d.door ontbinding van de vereniging of dienst

e.in andere gevallen door de wet voorzien

Artikel 7

Het maatschappelijk vermogen van de vereniging wordt ondermeer gevormd door

a.subsidies, giften, legaten waarmee de vereniging bedacht wordt

D.bijdragen van leden van de vzw hetzij in speciën, hetzij in dienstverlening, hetzij in infrastructuur. De aard

van de bijdrage wordt bepaald door de Algemene Vergadering en gepreciseerd in het huishoudelijk reglement.

Hoofdstuk III: Algemene Vergadering Artikel 8

Re Algemene Vergadering wordt gevormd door alle leden van de vereniging. Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Re stichtende leden zijn de eerste leden en vormen de Algemene Vergadering. Andere leden kunnen, op voordracht van de Raad van Bestuur, door de Algemene Vergadering aanvaard worden.

De Algemene Vergadering van de leden komt ieder jaar minstens tweemaal samen.

Artikel 9

De bevoegdheden van de Algemene Vergadering zijn:

a.de statuten goedkeuren en wijzigen

p.zich uitspreken over de ontbinding van de vereniging met inachtneming van de wettelijke beschikkingen

terzake

c.jaarlijks de begroting en de rekeningen goedkeuren

d.bestuurders benoemen en herroepen, rekening houdend met de bepalingen in het huishoudelijk reglement

e.alle andere machten die voortvloeien uit de wet of de statuten uitoefenen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 10

De leden worden samen uitgenodigd op de Algemene Vergadering door de voorzitter van de Raad van Bestuur. Ze kunnen zich laten vertegenwoordigen door een lid in het bezit van een handgeschreven volmacht.

pe uitnodigingen gebeuren digitaal minstens acht dagen vóór de vergadering en maken melding van de agenda,

De Algemene Vergadering moet samengeroepen worden door de voorzitter van de Raad van Bestuur wanneer één vijfde van de leden erom verzoekt. Tevens dient elk voorste! dat ondertekend wordt door één vijfde van de leden op de agenda geplaatst te worden.

Artikel 11

Alle leden beschikken op de Algemene Vergadering over gelijk stemrecht. Een lid of een vertegenwoordiger van lid kan geen houder zijn van méér dan één volmacht tot stemmen.

De beslissingen worden genomen met eenvoudige meerderheid van de tegenwoordige of vertegenwoordigde stemmen behalve in die gevallen waarin er anders wordt over beslist door de wet of deze statuten.

in geval van gelijkheid der stemmen wordt het voorstel verworpen. Artikel 12

De Algemene Vergadering kan slechts geldig beslissen over de ontbinding van de vereniging of de wijziging van de statuten overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 8 en 20 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk.

De beslissingen worden in verslagvorm bijgehouden. Het verslagboek wordt bewaard op de maatschappelijke zetel. De verslagen worden voor de leden ook ter beschikking gesteld via het extranet.

De wijziging van de statuten moet gepubliceerd worden binnen de maand in de bijlage tot het Staatsblad. Dit geldt eveneens voor de benoeming, het ontslag of de herroeping van bestuurders.

Hoofdstuk M. Raad van Bestuur Artikel 13

pe vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur. Deze Raad is samengesteld uit 13 bestuurders die benoemd worden en herroepbaar zijn door de Algemene Vergadering.

1]e Raad komt geldig samen zodra méér dan de helft van de bestuurders aanwezig is. Artikel 14

De duur van het mandaat is vastgesteld op 4 jaar. Bij het openvallen van een mandaat wordt een voorlopige bestuurder benoemd om het mandaat van diegene die hij vervangt, te beëindigen.

Artikel 15

De Raad kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter en een financieel bestuurder.

l3ij belet van de voorzitter worden zijn functies waargenomen door de ondervoorzitter of de oudste van de aanwezige bestuurders,

Artikel 16

De Raad van Bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden voor het bestuur van de zaken van de vereniging. Al wat niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten aan de Algemene Vergadering is voorbehouden, behoort tot de bevoegdheid van de Raad van Bestuur,

De Raad van Bestuur kan derhalve alle daden van bestuur en beschikking stellen die nodig zin om de doelstellingen van de vereniging na te streven. Zo heeft de Raad van Bestuur het recht om handelsdaden te stellen.

r

i

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de vzw in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vzw door de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college, wordt de vzw in en buiten rechte ook vertegenwoordigd door de voorzitter, die alleen handelt.

De Raad van Bestuur kan onder zijn verantwoordelijkheid een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan de directie van de vzw, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de vzw of de algemene bestuursbevoegdheid van de Raad van Bestuur.

De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat alle personeelsleden en bepaalt hun bevoegdheden, bezoldiging en eventuele vergoeding, Deze bepalingen worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de vzw.

Artikel 17

De Raad van Bestuur stelt een huishoudelijk reglement op.

Een aanpassing aan het huishoudelijk reglement wordt genomen met twee derde meerderheid van de tegenwoordige bestuurders, de onthoudingen niet meegerekend.

Artikel 18

De Raad van Bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter, telkens de belangen van de vereniging dit vereisen en dit minstens viermaal per jaar.

De Raad van Bestuur moet samengeroepen worden door de voorzitter van de Raad van Bestuur wanneer één vierde van de leden erom verzoekt,

De Raad van Bestuur kan naar goeddunken andere personen ais adviseur (zonder stemrecht) op zijn vergaderingen uitnodigen.

Artikel 19

De beslissingen van de Raad van Bestuur worden genomen met de meerderheid van de stemmen van de tegenwoordige bestuurders de onthoudingen niet meegerekend,

Bij gelijkheid van stemmen wordt het voorstel verworpen. Artikel 20

De beslissingen worden in verslagvorm bijgehouden. Het verslagboek wordt bewaard op de maatschappelijke zetel. De verslagen worden voor de leden ook ter beschikking gesteld via het extranet.

Artikel 21

Ingeval van ontbinding van de vereniging (zie artikel 12) zal haar netto-actief worden overgemaakt aan een vereniging die dezelfde doelstellingen nastreeft, of bij gebrek hieraan, aan de subsidiërende instanties.

Artikel 22

Voor alles wat in deze statuten niet vermeld is, wordt verwezen naar de wet van 27 juni 1921.

Aldus aangepast te Brussel op 22 maart 2011.

Goedgekeurd op Algemene Vergaderingen van 22 maart 2011, 25 oktober 2011 en 23 oktober 2012:

II. Benoeming van bestuurders in' de Raad van Bestuur:

Ontslagnemende bestuurders (naam, voornaam, adres, geboortedatum, geboorteplaats)

Elsa Witte, Jozef II-straat 106, 1000 Brussel, 30/09/1941, Antwerpen Sarah Blomme, Bondgenotenlaan 34, Leuven

Herbenoeming (naam, voornaam, adres, geboortedatum, geboorteplaats)

A "

MDD 2.2

Luik B - Vervolg

Frans De Keyser, Eslaan 39,1020 Brussel, 08/06/1947, Zottegem

Jan Van Gompel, Koningsstraat 270, 1210 Sint-Joost-ten Node, 05/06/1957, Antwerpen

Michel Beerlandt, Sympathiestraat 16, 1070 Anderlecht, 01/06/1956, Turnhout

Kristiaan De Nys, Landsroemlaan 126, 1083 Ganshoren, 12107/1958, Mortsel

Véronique De Vuyst, Wetstraat 95,1040 Brussel, 13102/1971, Geraardsbergen

Christel Verhasselt, Kunstlaan 9, 1210 Brussel

Patrick D'Hondt, Francois Sebrechtslaan 50, 1080 Brussel

Jeanine Billens, pla VUB, lokaal D133, 1050 Brussel, 13/02/1956, Watermaal-Bosvoorde

Johan Van den Driessche, Stoofstraat 81-51 B, 1000 Brussel, 16/06/1953, Sint-Agatha-Berchem

Benoeming van nieuwe bestuurders (naam, voornaam, adres, geboortedatum, geboorteplaats)

Rudy Janssens, 't Groeneveld 61, 8200 Brugge, 18/06/1962, Leuven

Sigurd Vangermeersch, Havenlaan 86c/209, 1000 Brussel, 15/02/1966 Hasselt

Jan Hardeman, Wetstraat 46, 1000 Brussel, 08/05/1979, Poperinge

Luc Dierickx, Vrijheidslaan 17, 1081 Brussel, 1210811959, Halle

Frans De Keyser is voorzitter

Jan Van Gompel is ondervoorzitter

Michel Beerlandt is penningmeester

p2RAES ,fj£ icEYSE/Z

'oOR2 r7'reJ< Oa VAN yET /VEOErCLAAIQf

~3 tvSSeL.- Nrzt«1

Voor-

behouden

" aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(enn bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso ; Naam handtekening

Coordonnées
HUIS VAN HET NEDERLANDS BRUSSEL

Adresse
PHILIPPE DE CHAMPAGNESTRAAT 23 1000 BRUSSEL

Code postal : 1000
Localité : BRUXELLES
Commune : BRUXELLES
Région : Région de Bruxelles-Capitale