INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE DES FABRICATIONS METALLIQUES, EN ABREGE : I.F.P.M.

Association sans but lucratif


Dénomination : INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE DES FABRICATIONS METALLIQUES, EN ABREGE : I.F.P.M.
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 409.845.289

Publication

14/10/2013
ÿþ MOa 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

r

111111111111,1.11j!1,11,111 lt tilt

O 3 OKT 2013

IgRU$Ste

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr ; 0409.845.289

Benaming

(voluit} : INSTITUUT VOOR NASCHOOLSE OPLEIDING VAN DE METAALVERWERKENDE NIJVERHEID

(verkort) : INOM

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : A. Reyerslaan 80,1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag ! benoeming bestuurders - benoeming commissaris - statutenwijziging

Uittreksel uit de notulen van de gewone algemene vergadering van leden van 17 juni 2013:

"De vergadering neemt kennis van het ontslag van mevrouw Béatrice LOUVIAUX en mevrouw Ils DE BAL

ais bestuurder en dit met ingang van 13 mei 2013.

De vergadering bedankt mevrouw Louviaux en mevouw De Bal voor bewezen diensten.

Na beraadslaging beslist de vergadering met unanimiteit de volgende bestuurders te benoemen voor een

periode dewelke een aanvang neemt op 17 juni 2013 en, behoudens herbenoeming een einde zal nemen naar

aanleiding van de gewone algemene vergadering van 2017:

-Mevrouw Anh THUONG HUYNH, wonende te Vandenbusschestraat 14, 1030 Brussel;

-De heer Jan VAN HYFTE, wonende te Schepen de Meyerstraat 4, 9060 Zelzate;

-Mevrouw Florianne dE KERCHOVE d'EXAERDE, wonende te Koningsveldstraat 32, 1040 Brussel;

-Mevrouw Véronique GELY, wonende te rue Comtesse Alpayde 52, 1320 Hamme-Mille;

-De heer Jan DE KESEL, wonende te Honoré Staesstraat 16, 9240 Zele;

-De heer Geert VERSCHRAEGEN, wonende te Poekestraat 80, 9880 Aalter.

Zij zullen hun mandaat onbezoldigd uitoefenen.

Na beraadslaging beslist de algemene vergadering met eenparigheid van stemmen de burgerlijke vennootschap onder de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Mazars Bedrijfsrevisoren  Réviseurs d'entreprises, met maatschappelijke zetel te 1200 Brussel (Sint-Lambrechts-Woluwe), Marcel Thirylaan 77 bus 4, ingeschreven in het RPR te Brussel onder het nummer 0428.837.889 als commissaris van de VZW te benoemen voor de boekjaren eindigend op 31 december 2013, 31 december 2014 en 31 december 2015. De commissaris zal vertegenwoordigd worden door Mevrouw Martine Vermeersch, bedrijsrevisor.

De algemene vergadering van 17 juni 2013 heeft besloten de gecoördineerde statuten goed te keuren, ter integrale vervanging van de voordien van kracht zijnde versie.

TITEL I - Benaming, zetel, doel, duur, inwendige organisatie

Artikel 1.

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Instituut voor Naschoolse Opleiding van de Metaalverwerkende Nijverheid - Arbeiders", afgekort "INOM".

De vereniging is opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW" genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals onder meer gewijzigd door de Wetten van 2 mei 2002 e.v. (hierna genoemd "V&S-wet").

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van het adres van de zetel.

Artikel 2.

De zetel van de vereniging is gevestigd te A. Reyerslaan, 80, B-1030 Brussel in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om een zetelwijziging naar iedere andere plaats binnen België voor te stellen aan de algemene vergadering. Dit voorstel tot zeteiwijziging zal worden goedgekeurd doorde algemene vergadering in de statuten op haar eerstvolgende vergadering, conform de voorwaarden noodzakelijk voor een statutenwijziging.

Artikel 3.

De vereniging heeft tot doel de bevordering van beroepsopleiding met het oog op de vorming, opleiding, aanpassing, bijscholing, specialisatie of herscholing van de werknemers of potentiële werknemers van de metaal-, machine- en elektrische bouw.

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

-het verschaffen en faciliteren van opleidingen en vormingen voor voomoemde werknemers of potentiële werknemers;

-het financieren van opleidingen georganiseerd door derden of door werkgevers.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële doelstellingen. Zij kan op allerlei veen naar medewerking vetlenen aan of belangen nemen in verenigingen, instellingen of ondernemingen die een gelijksoortig of aanverwant doel nastreven, of die kunnen bijdragen tot de verwezenlijking of de uitbreiding van haar doel.

Artikel 4.

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL Il - Leden, toetreding, aftreding, uitsluiting

Artikel 5.

De vereniging bestaat uit leden. Er dienen steeds ten minste drie leden te zijn.

Om lid te kunnen zijn moet men afgevaardigd worden door een representatieve werknemersorganisatie of door een representatieve werkgeversorganisatie uit de metaal-, machine- en elektrische bouw.

Het aantal leden, afgevaardigd door de representatieve werknemersorganisaties, moet steeds gelijk zijn aan het aantal leden, afgevaardigd door de representatieve werkgeversorganisaties.

Artikel 6.

De kandidaat-leden worden van rechtswege lid op de datum van kennisname van hun kandidatuur door de eerstvolgende nuttige algemene vergadering. De gegevens van de kandidaat-leden worden voorafgaand schriftelijk ter kennis gebracht aan de voorzitter van de raad van bestuur

Artikel 7.

Uit hoofde van de maatschappelijke verplichtingen lopen de leden tegenover derden geen enkele persoonlijke verplichting op. De leden betalen geen lidgeld.

Artikel 8.

De hoedanigheid van lid impliceert de volledige instemming met de onderhavige statuten, het eventuele huishoudelijke reglement en alle regelmatig genomen beslissingen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 9.

Het lidmaatschap van een lid neemt van rechtswege een einde bij overlijden, wanneer het lid niet langer in' functie is bij de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die het lid heeft afgevaardigd of door éénzijdige beslissing van voornoemde representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie. In zulk geval brengt de representatieve werkgevers- of werknemersorganisatie de voorzitter van de raad van bestuur op de hoogte door het versturen van een schriftelijke melding, per fax of per e-mail, steeds met ontvangstbevestiging. Het lidmaatschap eindigt onmiddellijk na ontvangst van de melding. De voorzitter meldt dit aan de raad van bestuur en de algemene vergadering op de eerstkomende vergadering.

Artikel 10.

Leden kunnen op elk ogenblik uittreden uit de VZW door het versturen van een schriftelijke melding, een fax of een e-mail, steeds met ontvangstbevestiging, gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur. Het ontslag zal ingaan onmiddellijk na ontvangst van de melding.

Artikel 11.

Als een lid handelt in strijd met de doelstellingen van de VZW, kan het worden uitgesloten, op voorstel van de raad van bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van alle leden, door een bijzonder besluit van de algemene vergadering waarop het quorum bepaald in artikel 21 wordt nageleefd, genomen met een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden. De uitsluiting zal ingaan onmiddellijk na de algemene vergadering die over de uitsluiting heeft beslist.

De vereniging en haar leden zijn vrij van elke aansprakelijkheid uit hoofde van de schade, rechtstreeks of onrechtstreeks opgelopen als gevolg van de overeenkomstig de statutaire bepalingen uitgesproken uitsluiting.

Artikel 12.

De ontslagnemende of uitgesloten leden, alsmede hun rechthebbenden of schuldeisers, evenals de erfgenamen, legatarissen of rechtverkrijgenden van een overleden lid, hebben geen enkel recht op het maatschappelijk vermogen, Zij kunnen geen eis stellen op terugbetaling van welke gift, toelage of inbreng ook.

Zij kunnen evenmin een rekeningenstaat of rekenschap vorderen, het aanbrengen van de zegels of een inventaris van de goederen en waardepapieren van de vereniging eisen, en ook niet de verdeling, de verkoop of de liquidatie ervan vragen.

Artikel 13.

Indien het lidmaatschap van een lid een einde neemt overeenkomstig de artikelen 9, 10 of 11 van onderhavige statuten, zal de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die het lid heeft afgevaardigd, indien nodig en ten gepaste tijde een nieuw kandidaat-lid voordragen ter vervanging van het lid wiens lidmaatschap een einde heeft genomen, teneinde te voldoen aan de bepalingen voorzien in artikel 5 van onderhavige statuten.

Artikel 14.

De algemene vergadering mag onder de voorwaarden, die zij zal bepalen, andere categorieën van leden creëren. In zulk geval bepaalt zij de rechten en plichten ervan in de statuten.

TITEL 111 - Algemene vergadering

Artikel 15.

De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden.

De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden

1. de wijziging van de statuten;

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders

3. de benoeming en de afzetting van de commissaris(sen) en het bepalen van zijn (hun) bezoldiging in geval een bezoldiging wordt toegekend;

4. de kwijting aan de bestuurders, de commissaris(sen) en de vereffenaar(s);

5. de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6. de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

7. de uitsluiting van een lid;

8. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; 9.in voorkomende geval, de goedkeuring van het huishoudelijk reglement;

10. alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Haar besluiten zijn bindend voor alle leden van de vereniging, zelfs voor hen die afwezig of onbevoegd zijn of van mening zouden verschillen.

Artikel 16.

Alle leden van de vereniging hebben het recht de algemene vergaderingen bij te wonen. Zij zullen zich erop kunnen laten vertegenwoordigen door een lasthebber van hun keuze, onder de voorwaarden die zouden worden bepaald door het eventueel huishoudelijk reglement of, bij ontstentenis daarvan, door de raad van bestuur. Een lasthebber mag een onbeperkt aantal volmachten dragen.

Waarnemers kunnen de algemene vergadering zonder stemrecht bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter van de raad van bestuur, tot de algemene vergadering richten.

Artikel 17.

De gewone algemene vergadering wordt jaarlijks gehouden binnen de 6 maanden na de afsluiting van het boekjaar op de plaats, de datum en het uur gespecificeerd in de oproepingsbrieven.

Tijdens deze algemene vergadering wordt de door de raad van bestuur opgemaakte jaarrekening van het vorig boekjaar en begroting voor het volgende boekjaar ter goedkeuring voorgelegd en spreekt de algemene vergadering zich uit over de aan de bestuurders en commissaris(sen) te verlenen kwijting voor de uitoefening van hun mandaat.

Na goedkeuring door de algemene vergadering wordt de jaarrekening aan het Paritair Comité van de metaal-, machine- en elektrische bouw ter kennisname voorgelegd.

Desgevallend gaat de gewone algemene vergadering ook over tot de benoeming van bestuurders en beslist zij over al de overige op de agenda voorkomende kwesties.

Artikel 18.

De raad van bestuur kan eveneens te allen tijde een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen, Hij is verplicht deze bijeen te roepen binnen de 30 kalenderdagen indien hl] daartoe ten minste door 1/5 van de leden wordt aangezocht, die voorkomen op de lijst van de leden, welke actueel gehouden wordt op de zetel van de vereniging. Een dergelijk verzoek zal echter slechts geldig zijn indien het schriftelijk wordt ingediend, gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur en door al de verzoekers ondertekend is, en voor zover het duidelijk en nauwkeurig het voorwerp formuleert van de vergadering welke zij willen bijeenroepen.

Artikel 19.

Alle leden van de vereniging worden door de voorzitter van de raad van bestuur, of door een door hem daartoe aangestelde, tot de algemene vergaderingen opgeroepen. De uitnodiging wordt minstens 10 werkdagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle leden verstuurd, per post, per fax of per e-mail met ontvangstbevestiging op het nummer of adres dat het lid daartoe laatst heeft opgegeven. Aan de uitnodiging wordt een agenda toegevoegd.

Artikel 20.

De raad van bestuur bepaalt en stelt de agenda op van al de algemene vergaderingen.

Hij is verplicht al de voorstellen op de agenda te plaatsen die gezamenlijk zouden ondertekend zijn door ofwel ten minste vijf leden ofwel 1/20 van de leden die, in beide gevallen, voorkomen op de lijst van leden welke actueel gehouden wordt op de zetel van de vereniging. Deze verplichting is echter slechts bindend indien het voorstel duidelijk en nauwkeurig gesteld en ten minste 5 werkdagen véér de datum van de vergadering schriftelijk aan de voorzitter wordt toegezonden.

Artikel 21.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter, worden zijn bevoegdheden uitgeoefend door één van de vicevoorzitters, volgens hun aard van voorrang, die bij hun aanstelling zal moeten worden vastgesteld. Bij ontstentenis van deze laatsten worden die bevoegdheden uitgeoefend door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders. De voorzitter duidt de notulist aan, die een persoon kan zijn die geen lid is van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 22,

Alle leden hebben gelijk stemrecht. Elk lid heeft één stem.

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de meerderheid van de leden, afgevaardigd door representatieve werkgeversorganisaties, én de meerderheid van de leden, afgevaardigd door representatieve werknemersorganisaties, persoonlijk aanwezig of bij volmacht vertegenwoordigd zijn. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen met dezelfde agenda die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden. Over een statutenwijziging zal slechts geldig beraadslaagd kunnen worden wanneer het bijzonder quorum voorzien in artikel 24 van de statuten bereikt is.

Bij de besluitvorming streeft de algemene vergadering naar een consensus. Daartoe moet er voldoende mogelijkheid zijn tot open debat en beraadslaging. Indien de leden geen consensus bereiken, worden alle beslissingen genomen met een meerderheid van 2/3 van de stemmen van de persoonlijk aanwezige of bij volmacht vertegenwoordigde leden. In het geval van een doelwijziging of ontbinding is een 4/5 meerderheid van de stemmen vereist zoals bepaald in de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Onthoudingen worden niet meegerekend, behoudens bij stemming over uitsluiting, statutenwijziging of ontbinding: in deze gevallen gelden ze als tegenstem.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien de algemene vergadering daartoe besluit, door geheime stemming. De stemming over personen is in elk geval geheim.

De raad van bestuur heeft steeds het recht de algemene vergaderingen, ongeacht welke, tijdens de zitting met drie weken uit te stellen.

Artikel 23,

Er kunnen beslissingen worden getroffen buiten de agenda, op voorwaarde dat alle aanwezige leden ermee instemmen om het desbetreffende onderwerp op de agenda te plaatsen. Een beslissing za! aangenomen zijn na een door een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden der vergadering getroffen beslissing.

Artikel 24.

De algemene vergadering kan niet geldig beraadslagen over voorstellen tot wijziging der statuten dan nadat deze speciaal in de oproeping op de agenda werden geplaatst of deze als bijlage bij de oproepingsbrief werden gevoegd, en indien minstens 2/3 van de leden afgevaardigd door de representatieve werknemersorganisaties én minstens 2/3 van de leden afgevaardigd door de representatieve werkgeversorganisaties aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien 2/3 van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden samengeroepen. Deze zal bevoegd zijn om te beslissen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. Deze tweede vergadering beslist ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, met de in artikel 22 vermelde meerderheden van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden.

Artikel 25,

De algemene vergadering kan beslissen over de voorstellen tot uitsluiting van een lid overeenkomstig voornoemd artikel 11,

Artikel 26.

De algemene vergadering kan slechts de ontbinding van de vereniging uitspreken overeenkomstig de artikelen 22, 24 en 40 van onderhavige statuten.

Artikel 27.

Er worden van de algemene vergaderingen notulen opgesteld. Deze worden ondertekend door degene die de algemene vergadering heeft voorgezeten en door de notulist, alsmede door al de aanwezige leden die hierom verzoeken. Na goedkeuring worden ze bewaard in een notulenregister, dat ter inzage zal zijn van de leden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het KB. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. Voor derden geldt dit inzagerecht niet. Derden kunnen alleen inzage en/of afschrift van de notulen bekomen indien de voorzitter van de raad van bestuur of hij die deze functie waarneemt hen daarvoor de toelating verleent.

De voor de rechtbank of anderszins over te leggen afschriften of uittreksels worden door de voorzitter van de raad van bestuur of door hem die deze functie waarneemt, of door minstens twee bestuurders ondertekend.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Artikel 28.

De algemene vergadering is bevoegd voor de goedkeuring van het huishoudelijk reglement waarin de regels inzake de interne werking van de vereniging zullen worden bepaald. Zij zal het te allen tijde kunnen wijzigen.

Het huishoudelijk reglement vult de onderhavige statuten aan. Het is bindend voor alle leden en bestuurders. De tekst van het huishoudelijk reglement en de wijzigingen eraan zullen aan alle leden worden medegedeeld.

TITEL IV - Bestuur, bestuurscomités, toezicht

Artikel 29.

De raad van bestuur beschikt over alle bevoegdheden die de wet of onderhavige statuten niet aan de Algemene Vergadering voorbehouden. De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging collegiaal in aile gerechtelijke en buitengerechtelijke daden.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Onverminderd de bijzondere volmachten en de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door 2 bestuurders die gezamenlijk handelen, te weten ofwel de voorzitter en een van beide vice-voorzitters ofwel de twee vice-voorzitters.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden tevens delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig de regels die gelden inzake lastgeving.

Artikel 30.

De raad van bestuur kan bevoegdheidspakketten delegeren aan twee bestuurscomités, genoemd bestuurscomité Noord en bestuurscomité Zuid. De omvang van de bevoegdheden, de samenstelling en de werking van de bestuurscomités wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

Artikel 31.

De algemene vergadering benoemt de bestuurders en zet ze af. Zij bepaalt hun aantal met inachtneming van artikel 13 van de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Het aantal bestuurders mag niet lager zijn dan drie. De algemene vergadering stelt de duur van hun mandaat vast, die 5 jaar niet mag overschrijden. De bestuurders zijn herkiesbaar. Hun mandaat is onbezoldigd.

De raad van bestuur is paritair samengesteld telkens uit een gelijk aantal bestuurders benoemd uit de kandidaten voorgedragen door de werknemers- respectievelijk werkgeversorganisaties.

De algemene vergadering benoemt de bestuurders uit de lijst van de Kandidaten voorgesteld door de representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties. Deze kandidaten dienen uiterlijk bij het begin van de vergadering die over een benoeming moet besluiten schriftelijk te worden bevestigd.

Artikel 32.

Het mandaat van de bestuurders vervalt door overlijden, aftreding of afzetting bij beslissing van de algemene vergadering die hierover beslist overeenkomstig artikel 30.

ieder lid van de raad van bestuur kan op ieder ogenblik ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving, per fax of per email met ontvangstbevestiging, aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

In geval van voortijdige vacature zal de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die de betrokken bestuurder had afgevaardigd, indien nodig en ten gepaste tijde een nieuwe kandidaat-bestuurder voordragen ter vervanging van de bestuurder wiens mandaat een einde heeft genomen, teneinde te voldoen aan de bepalingen voorzien in artikel do van onderhavige statuten.

De algemene vergadering gaat dan in haar eerstvolgende zitting over tot de benoeming van een nieuwe bestuurder De nieuw benoemde bestuurder voltooit de resterende termijn van het mandaat van de bestuurder die hij vervangt.

Artikel 33.

De bestuurders treden collegiaal op.

MOD 2,2

Zij gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Zij zijn

i slechts aansprakelijk voor de uitvoering van hun mandaat.

Artikel 34.

De raad van bestuur stelt de algemene politiek vast van de vereniging en verwezenlijkt op zulke wijze haar maatschappelijk doel. Hij bepaalt de werkzaamheden van de vereniging en ordent de werking van al haar organen.

Artikel 35.

De raad van bestuur kan taken van het lopende of het dagelijkse bestuur van de vereniging opdragen aan alle personen van zijn keuze of aan alle organen die hij zou oprichten. Hij benoemt en ontslaat, hetzij zelf, hetzij door afvaardiging, alle agenten, bedienden en leden van het personeel van de VZW, bepaalt hun bevoegdheden en bezoldigingen. Ieder jaar maakt hij de jaarrekening op van het afgelopen boekjaar, alsmede de begroting van het volgend boekjaar. Tegenover de algemene vergadering brengt hij verslag uit over de stand van zaken van de vereniging en over haar financiële toestand. Hij onderwerpt aan haar goedkeuring de jaarrekening van het afgelopen boekjaar alsmede de begroting van het volgend boekjaar. De raad van bestuur houdt het ledenregister bij op de zetel van de vereniging overeenkomstig artikel 10 V&S-wet (zoals gedefinieerd In artikel 1).

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge Artikel 36.

De raad van bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter en 2 vice-voorzitters die de taken zullen vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing. Zij worden verkozen voor een periode van 2 jaar.

In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter, worden zijn bevoegdheden uitgeoefend door één van de vice-voorzitters, volgens hun aard van voorrang, die bij hun aanstelling zal moeten worden vastgesteld. Bij ontstentenis van deze laatsten worden die bevoegdheden uitgeoefend door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders.

Artikel 37.

De raad van bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter van de raad van bestuur, of door een door hem daartoe aangestelde, zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook op verzoek van 2 bestuurders.

Bij de besluitvorming wordt er gestreefd naar een consensus. Daartoe moet er voldoende mogelijkheid zijn tot open debat en beraadslaging. Indien de bestuurders geen consensus bereiken, worden besluiten getroffen met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde stemmen. leder bestuurder heeft recht op één stem. Onthoudingen worden niet meegerekend.

Elke verhinderde bestuurder kan schriftelijk, per fax of per email, aan een ander bestuurder opdracht geven, in zijn naam op te treden en te stemmen. Een bestuurder mag een onbeperkt aantal volmachten dragen, doch telkens voor één enkele vergadering.

De raad van bestuur zal over de punten op de agenda slechts geldig kunnen beraadslagen indien de helft van de bestuurders benoemd op voordracht van de werknemersorganisaties en de helft van de bestuurders benoemd op voordracht van de werkgeversorganisaties aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn. Indien het quorum niet gehaald wordt kan de agenda tot de volgende vergadering worden verdaagd, die kan beslissen over dezelfde agendapunten ongeacht het aantal op die tweede vergadering aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Waarnemers kunnen mits akkoord van de raad van bestuur de vergaderingen van de raad van bestuur bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter van de raad van bestuur, tot de raad van bestuur richten.

Artikel 38.

Van al de vergaderingen van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt. De notulen worden na goedkeuring ondertekend door degene die de vergadering voorzit en door ten minste één andere aanwezige bestuurder

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Zij worden in de maatschappelijke zetel bewaard. De voor het gerecht of anderszins over te leggen' afschriften of uittreksels zijn ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door hij die deze functie waarneemt.

De notulen worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de bestuurders en de leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.S. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. Voor derden geldt dit inzagerecht niet. Derden kunnen alleen inzage en/of afschrift van de notulen bekomen indien de voorzitter van de raad van bestuur of hij die deze functie waarneemt hen daarvoor de toelating verleent.

TITEL V - Allerlei

Artikel 39,

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies § 1 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Of, voor zover van toepassing, bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 40.

De algemene vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de raad van bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De bijeenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in deze statuten.

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 22 en 24 van deze statuten. Vanaf de datum van de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW op alle uitgaande documenten steeds dat zij een "VZW in vereffening" is overeenkomstig artikel 23 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1),

ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaar(s) waarvan zij de opdracht zal omschrijven.

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de buitengewone algemene vergadering over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan één of meerdere andere verenigingen of stichtingen met een gelijkaardig belangeloos doel.

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Artikel 41.

Elk lid van de vereniging, elke bestuurder, elke commissaris of vereffenaars die niet in België woonachtig is, is verplicht woonst te kiezen in het arrondissement waar zich de zetel van de vereniging bevindt, voor al hetgeen in verband staat met de toepassing der statuten.

Bij gebrek aan keuze van behoorlijk aan de vereniging betekende woonplaats, zal deze woonplaats van rechtswege worden verondersteld zich in de maatschappelijke zetel te bevinden, waar alle oproepingen, kennisgevingen, aanmaningen, dagvaardingen en betekeningen geldig zullen worden gedaan."

Herwig Jorissen Thierry Castagne

Bestuurder Bestuurder

Voorzitter Eerste vice-voorzitter

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOa 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

r

111111111111,1.11j!1,11,111 lt tilt

O 3 OKT 2013

IgRU$Ste

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr ; 0409.845.289

Benaming

(voluit} : INSTITUUT VOOR NASCHOOLSE OPLEIDING VAN DE METAALVERWERKENDE NIJVERHEID

(verkort) : INOM

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : A. Reyerslaan 80,1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag ! benoeming bestuurders - benoeming commissaris - statutenwijziging

Uittreksel uit de notulen van de gewone algemene vergadering van leden van 17 juni 2013:

"De vergadering neemt kennis van het ontslag van mevrouw Béatrice LOUVIAUX en mevrouw Ils DE BAL

ais bestuurder en dit met ingang van 13 mei 2013.

De vergadering bedankt mevrouw Louviaux en mevouw De Bal voor bewezen diensten.

Na beraadslaging beslist de vergadering met unanimiteit de volgende bestuurders te benoemen voor een

periode dewelke een aanvang neemt op 17 juni 2013 en, behoudens herbenoeming een einde zal nemen naar

aanleiding van de gewone algemene vergadering van 2017:

-Mevrouw Anh THUONG HUYNH, wonende te Vandenbusschestraat 14, 1030 Brussel;

-De heer Jan VAN HYFTE, wonende te Schepen de Meyerstraat 4, 9060 Zelzate;

-Mevrouw Florianne dE KERCHOVE d'EXAERDE, wonende te Koningsveldstraat 32, 1040 Brussel;

-Mevrouw Véronique GELY, wonende te rue Comtesse Alpayde 52, 1320 Hamme-Mille;

-De heer Jan DE KESEL, wonende te Honoré Staesstraat 16, 9240 Zele;

-De heer Geert VERSCHRAEGEN, wonende te Poekestraat 80, 9880 Aalter.

Zij zullen hun mandaat onbezoldigd uitoefenen.

Na beraadslaging beslist de algemene vergadering met eenparigheid van stemmen de burgerlijke vennootschap onder de vorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Mazars Bedrijfsrevisoren  Réviseurs d'entreprises, met maatschappelijke zetel te 1200 Brussel (Sint-Lambrechts-Woluwe), Marcel Thirylaan 77 bus 4, ingeschreven in het RPR te Brussel onder het nummer 0428.837.889 als commissaris van de VZW te benoemen voor de boekjaren eindigend op 31 december 2013, 31 december 2014 en 31 december 2015. De commissaris zal vertegenwoordigd worden door Mevrouw Martine Vermeersch, bedrijsrevisor.

De algemene vergadering van 17 juni 2013 heeft besloten de gecoördineerde statuten goed te keuren, ter integrale vervanging van de voordien van kracht zijnde versie.

TITEL I - Benaming, zetel, doel, duur, inwendige organisatie

Artikel 1.

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Instituut voor Naschoolse Opleiding van de Metaalverwerkende Nijverheid - Arbeiders", afgekort "INOM".

De vereniging is opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW" genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals onder meer gewijzigd door de Wetten van 2 mei 2002 e.v. (hierna genoemd "V&S-wet").

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van het adres van de zetel.

Artikel 2.

De zetel van de vereniging is gevestigd te A. Reyerslaan, 80, B-1030 Brussel in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om een zetelwijziging naar iedere andere plaats binnen België voor te stellen aan de algemene vergadering. Dit voorstel tot zeteiwijziging zal worden goedgekeurd doorde algemene vergadering in de statuten op haar eerstvolgende vergadering, conform de voorwaarden noodzakelijk voor een statutenwijziging.

Artikel 3.

De vereniging heeft tot doel de bevordering van beroepsopleiding met het oog op de vorming, opleiding, aanpassing, bijscholing, specialisatie of herscholing van de werknemers of potentiële werknemers van de metaal-, machine- en elektrische bouw.

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

-het verschaffen en faciliteren van opleidingen en vormingen voor voomoemde werknemers of potentiële werknemers;

-het financieren van opleidingen georganiseerd door derden of door werkgevers.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële doelstellingen. Zij kan op allerlei veen naar medewerking vetlenen aan of belangen nemen in verenigingen, instellingen of ondernemingen die een gelijksoortig of aanverwant doel nastreven, of die kunnen bijdragen tot de verwezenlijking of de uitbreiding van haar doel.

Artikel 4.

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL Il - Leden, toetreding, aftreding, uitsluiting

Artikel 5.

De vereniging bestaat uit leden. Er dienen steeds ten minste drie leden te zijn.

Om lid te kunnen zijn moet men afgevaardigd worden door een representatieve werknemersorganisatie of door een representatieve werkgeversorganisatie uit de metaal-, machine- en elektrische bouw.

Het aantal leden, afgevaardigd door de representatieve werknemersorganisaties, moet steeds gelijk zijn aan het aantal leden, afgevaardigd door de representatieve werkgeversorganisaties.

Artikel 6.

De kandidaat-leden worden van rechtswege lid op de datum van kennisname van hun kandidatuur door de eerstvolgende nuttige algemene vergadering. De gegevens van de kandidaat-leden worden voorafgaand schriftelijk ter kennis gebracht aan de voorzitter van de raad van bestuur

Artikel 7.

Uit hoofde van de maatschappelijke verplichtingen lopen de leden tegenover derden geen enkele persoonlijke verplichting op. De leden betalen geen lidgeld.

Artikel 8.

De hoedanigheid van lid impliceert de volledige instemming met de onderhavige statuten, het eventuele huishoudelijke reglement en alle regelmatig genomen beslissingen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 9.

Het lidmaatschap van een lid neemt van rechtswege een einde bij overlijden, wanneer het lid niet langer in' functie is bij de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die het lid heeft afgevaardigd of door éénzijdige beslissing van voornoemde representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie. In zulk geval brengt de representatieve werkgevers- of werknemersorganisatie de voorzitter van de raad van bestuur op de hoogte door het versturen van een schriftelijke melding, per fax of per e-mail, steeds met ontvangstbevestiging. Het lidmaatschap eindigt onmiddellijk na ontvangst van de melding. De voorzitter meldt dit aan de raad van bestuur en de algemene vergadering op de eerstkomende vergadering.

Artikel 10.

Leden kunnen op elk ogenblik uittreden uit de VZW door het versturen van een schriftelijke melding, een fax of een e-mail, steeds met ontvangstbevestiging, gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur. Het ontslag zal ingaan onmiddellijk na ontvangst van de melding.

Artikel 11.

Als een lid handelt in strijd met de doelstellingen van de VZW, kan het worden uitgesloten, op voorstel van de raad van bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van alle leden, door een bijzonder besluit van de algemene vergadering waarop het quorum bepaald in artikel 21 wordt nageleefd, genomen met een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden. De uitsluiting zal ingaan onmiddellijk na de algemene vergadering die over de uitsluiting heeft beslist.

De vereniging en haar leden zijn vrij van elke aansprakelijkheid uit hoofde van de schade, rechtstreeks of onrechtstreeks opgelopen als gevolg van de overeenkomstig de statutaire bepalingen uitgesproken uitsluiting.

Artikel 12.

De ontslagnemende of uitgesloten leden, alsmede hun rechthebbenden of schuldeisers, evenals de erfgenamen, legatarissen of rechtverkrijgenden van een overleden lid, hebben geen enkel recht op het maatschappelijk vermogen, Zij kunnen geen eis stellen op terugbetaling van welke gift, toelage of inbreng ook.

Zij kunnen evenmin een rekeningenstaat of rekenschap vorderen, het aanbrengen van de zegels of een inventaris van de goederen en waardepapieren van de vereniging eisen, en ook niet de verdeling, de verkoop of de liquidatie ervan vragen.

Artikel 13.

Indien het lidmaatschap van een lid een einde neemt overeenkomstig de artikelen 9, 10 of 11 van onderhavige statuten, zal de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die het lid heeft afgevaardigd, indien nodig en ten gepaste tijde een nieuw kandidaat-lid voordragen ter vervanging van het lid wiens lidmaatschap een einde heeft genomen, teneinde te voldoen aan de bepalingen voorzien in artikel 5 van onderhavige statuten.

Artikel 14.

De algemene vergadering mag onder de voorwaarden, die zij zal bepalen, andere categorieën van leden creëren. In zulk geval bepaalt zij de rechten en plichten ervan in de statuten.

TITEL 111 - Algemene vergadering

Artikel 15.

De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden.

De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden

1. de wijziging van de statuten;

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders

3. de benoeming en de afzetting van de commissaris(sen) en het bepalen van zijn (hun) bezoldiging in geval een bezoldiging wordt toegekend;

4. de kwijting aan de bestuurders, de commissaris(sen) en de vereffenaar(s);

5. de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6. de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

7. de uitsluiting van een lid;

8. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; 9.in voorkomende geval, de goedkeuring van het huishoudelijk reglement;

10. alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Haar besluiten zijn bindend voor alle leden van de vereniging, zelfs voor hen die afwezig of onbevoegd zijn of van mening zouden verschillen.

Artikel 16.

Alle leden van de vereniging hebben het recht de algemene vergaderingen bij te wonen. Zij zullen zich erop kunnen laten vertegenwoordigen door een lasthebber van hun keuze, onder de voorwaarden die zouden worden bepaald door het eventueel huishoudelijk reglement of, bij ontstentenis daarvan, door de raad van bestuur. Een lasthebber mag een onbeperkt aantal volmachten dragen.

Waarnemers kunnen de algemene vergadering zonder stemrecht bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter van de raad van bestuur, tot de algemene vergadering richten.

Artikel 17.

De gewone algemene vergadering wordt jaarlijks gehouden binnen de 6 maanden na de afsluiting van het boekjaar op de plaats, de datum en het uur gespecificeerd in de oproepingsbrieven.

Tijdens deze algemene vergadering wordt de door de raad van bestuur opgemaakte jaarrekening van het vorig boekjaar en begroting voor het volgende boekjaar ter goedkeuring voorgelegd en spreekt de algemene vergadering zich uit over de aan de bestuurders en commissaris(sen) te verlenen kwijting voor de uitoefening van hun mandaat.

Na goedkeuring door de algemene vergadering wordt de jaarrekening aan het Paritair Comité van de metaal-, machine- en elektrische bouw ter kennisname voorgelegd.

Desgevallend gaat de gewone algemene vergadering ook over tot de benoeming van bestuurders en beslist zij over al de overige op de agenda voorkomende kwesties.

Artikel 18.

De raad van bestuur kan eveneens te allen tijde een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen, Hij is verplicht deze bijeen te roepen binnen de 30 kalenderdagen indien hl] daartoe ten minste door 1/5 van de leden wordt aangezocht, die voorkomen op de lijst van de leden, welke actueel gehouden wordt op de zetel van de vereniging. Een dergelijk verzoek zal echter slechts geldig zijn indien het schriftelijk wordt ingediend, gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur en door al de verzoekers ondertekend is, en voor zover het duidelijk en nauwkeurig het voorwerp formuleert van de vergadering welke zij willen bijeenroepen.

Artikel 19.

Alle leden van de vereniging worden door de voorzitter van de raad van bestuur, of door een door hem daartoe aangestelde, tot de algemene vergaderingen opgeroepen. De uitnodiging wordt minstens 10 werkdagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle leden verstuurd, per post, per fax of per e-mail met ontvangstbevestiging op het nummer of adres dat het lid daartoe laatst heeft opgegeven. Aan de uitnodiging wordt een agenda toegevoegd.

Artikel 20.

De raad van bestuur bepaalt en stelt de agenda op van al de algemene vergaderingen.

Hij is verplicht al de voorstellen op de agenda te plaatsen die gezamenlijk zouden ondertekend zijn door ofwel ten minste vijf leden ofwel 1/20 van de leden die, in beide gevallen, voorkomen op de lijst van leden welke actueel gehouden wordt op de zetel van de vereniging. Deze verplichting is echter slechts bindend indien het voorstel duidelijk en nauwkeurig gesteld en ten minste 5 werkdagen véér de datum van de vergadering schriftelijk aan de voorzitter wordt toegezonden.

Artikel 21.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter, worden zijn bevoegdheden uitgeoefend door één van de vicevoorzitters, volgens hun aard van voorrang, die bij hun aanstelling zal moeten worden vastgesteld. Bij ontstentenis van deze laatsten worden die bevoegdheden uitgeoefend door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders. De voorzitter duidt de notulist aan, die een persoon kan zijn die geen lid is van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 22,

Alle leden hebben gelijk stemrecht. Elk lid heeft één stem.

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de meerderheid van de leden, afgevaardigd door representatieve werkgeversorganisaties, én de meerderheid van de leden, afgevaardigd door representatieve werknemersorganisaties, persoonlijk aanwezig of bij volmacht vertegenwoordigd zijn. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen met dezelfde agenda die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden. Over een statutenwijziging zal slechts geldig beraadslaagd kunnen worden wanneer het bijzonder quorum voorzien in artikel 24 van de statuten bereikt is.

Bij de besluitvorming streeft de algemene vergadering naar een consensus. Daartoe moet er voldoende mogelijkheid zijn tot open debat en beraadslaging. Indien de leden geen consensus bereiken, worden alle beslissingen genomen met een meerderheid van 2/3 van de stemmen van de persoonlijk aanwezige of bij volmacht vertegenwoordigde leden. In het geval van een doelwijziging of ontbinding is een 4/5 meerderheid van de stemmen vereist zoals bepaald in de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Onthoudingen worden niet meegerekend, behoudens bij stemming over uitsluiting, statutenwijziging of ontbinding: in deze gevallen gelden ze als tegenstem.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien de algemene vergadering daartoe besluit, door geheime stemming. De stemming over personen is in elk geval geheim.

De raad van bestuur heeft steeds het recht de algemene vergaderingen, ongeacht welke, tijdens de zitting met drie weken uit te stellen.

Artikel 23,

Er kunnen beslissingen worden getroffen buiten de agenda, op voorwaarde dat alle aanwezige leden ermee instemmen om het desbetreffende onderwerp op de agenda te plaatsen. Een beslissing za! aangenomen zijn na een door een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden der vergadering getroffen beslissing.

Artikel 24.

De algemene vergadering kan niet geldig beraadslagen over voorstellen tot wijziging der statuten dan nadat deze speciaal in de oproeping op de agenda werden geplaatst of deze als bijlage bij de oproepingsbrief werden gevoegd, en indien minstens 2/3 van de leden afgevaardigd door de representatieve werknemersorganisaties én minstens 2/3 van de leden afgevaardigd door de representatieve werkgeversorganisaties aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien 2/3 van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden samengeroepen. Deze zal bevoegd zijn om te beslissen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. Deze tweede vergadering beslist ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, met de in artikel 22 vermelde meerderheden van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden.

Artikel 25,

De algemene vergadering kan beslissen over de voorstellen tot uitsluiting van een lid overeenkomstig voornoemd artikel 11,

Artikel 26.

De algemene vergadering kan slechts de ontbinding van de vereniging uitspreken overeenkomstig de artikelen 22, 24 en 40 van onderhavige statuten.

Artikel 27.

Er worden van de algemene vergaderingen notulen opgesteld. Deze worden ondertekend door degene die de algemene vergadering heeft voorgezeten en door de notulist, alsmede door al de aanwezige leden die hierom verzoeken. Na goedkeuring worden ze bewaard in een notulenregister, dat ter inzage zal zijn van de leden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het KB. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. Voor derden geldt dit inzagerecht niet. Derden kunnen alleen inzage en/of afschrift van de notulen bekomen indien de voorzitter van de raad van bestuur of hij die deze functie waarneemt hen daarvoor de toelating verleent.

De voor de rechtbank of anderszins over te leggen afschriften of uittreksels worden door de voorzitter van de raad van bestuur of door hem die deze functie waarneemt, of door minstens twee bestuurders ondertekend.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Artikel 28.

De algemene vergadering is bevoegd voor de goedkeuring van het huishoudelijk reglement waarin de regels inzake de interne werking van de vereniging zullen worden bepaald. Zij zal het te allen tijde kunnen wijzigen.

Het huishoudelijk reglement vult de onderhavige statuten aan. Het is bindend voor alle leden en bestuurders. De tekst van het huishoudelijk reglement en de wijzigingen eraan zullen aan alle leden worden medegedeeld.

TITEL IV - Bestuur, bestuurscomités, toezicht

Artikel 29.

De raad van bestuur beschikt over alle bevoegdheden die de wet of onderhavige statuten niet aan de Algemene Vergadering voorbehouden. De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging collegiaal in aile gerechtelijke en buitengerechtelijke daden.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Onverminderd de bijzondere volmachten en de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door 2 bestuurders die gezamenlijk handelen, te weten ofwel de voorzitter en een van beide vice-voorzitters ofwel de twee vice-voorzitters.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden tevens delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig de regels die gelden inzake lastgeving.

Artikel 30.

De raad van bestuur kan bevoegdheidspakketten delegeren aan twee bestuurscomités, genoemd bestuurscomité Noord en bestuurscomité Zuid. De omvang van de bevoegdheden, de samenstelling en de werking van de bestuurscomités wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

Artikel 31.

De algemene vergadering benoemt de bestuurders en zet ze af. Zij bepaalt hun aantal met inachtneming van artikel 13 van de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Het aantal bestuurders mag niet lager zijn dan drie. De algemene vergadering stelt de duur van hun mandaat vast, die 5 jaar niet mag overschrijden. De bestuurders zijn herkiesbaar. Hun mandaat is onbezoldigd.

De raad van bestuur is paritair samengesteld telkens uit een gelijk aantal bestuurders benoemd uit de kandidaten voorgedragen door de werknemers- respectievelijk werkgeversorganisaties.

De algemene vergadering benoemt de bestuurders uit de lijst van de Kandidaten voorgesteld door de representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties. Deze kandidaten dienen uiterlijk bij het begin van de vergadering die over een benoeming moet besluiten schriftelijk te worden bevestigd.

Artikel 32.

Het mandaat van de bestuurders vervalt door overlijden, aftreding of afzetting bij beslissing van de algemene vergadering die hierover beslist overeenkomstig artikel 30.

ieder lid van de raad van bestuur kan op ieder ogenblik ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving, per fax of per email met ontvangstbevestiging, aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

In geval van voortijdige vacature zal de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die de betrokken bestuurder had afgevaardigd, indien nodig en ten gepaste tijde een nieuwe kandidaat-bestuurder voordragen ter vervanging van de bestuurder wiens mandaat een einde heeft genomen, teneinde te voldoen aan de bepalingen voorzien in artikel do van onderhavige statuten.

De algemene vergadering gaat dan in haar eerstvolgende zitting over tot de benoeming van een nieuwe bestuurder De nieuw benoemde bestuurder voltooit de resterende termijn van het mandaat van de bestuurder die hij vervangt.

Artikel 33.

De bestuurders treden collegiaal op.

MOD 2,2

Zij gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Zij zijn

i slechts aansprakelijk voor de uitvoering van hun mandaat.

Artikel 34.

De raad van bestuur stelt de algemene politiek vast van de vereniging en verwezenlijkt op zulke wijze haar maatschappelijk doel. Hij bepaalt de werkzaamheden van de vereniging en ordent de werking van al haar organen.

Artikel 35.

De raad van bestuur kan taken van het lopende of het dagelijkse bestuur van de vereniging opdragen aan alle personen van zijn keuze of aan alle organen die hij zou oprichten. Hij benoemt en ontslaat, hetzij zelf, hetzij door afvaardiging, alle agenten, bedienden en leden van het personeel van de VZW, bepaalt hun bevoegdheden en bezoldigingen. Ieder jaar maakt hij de jaarrekening op van het afgelopen boekjaar, alsmede de begroting van het volgend boekjaar. Tegenover de algemene vergadering brengt hij verslag uit over de stand van zaken van de vereniging en over haar financiële toestand. Hij onderwerpt aan haar goedkeuring de jaarrekening van het afgelopen boekjaar alsmede de begroting van het volgend boekjaar. De raad van bestuur houdt het ledenregister bij op de zetel van de vereniging overeenkomstig artikel 10 V&S-wet (zoals gedefinieerd In artikel 1).

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge Artikel 36.

De raad van bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter en 2 vice-voorzitters die de taken zullen vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing. Zij worden verkozen voor een periode van 2 jaar.

In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter, worden zijn bevoegdheden uitgeoefend door één van de vice-voorzitters, volgens hun aard van voorrang, die bij hun aanstelling zal moeten worden vastgesteld. Bij ontstentenis van deze laatsten worden die bevoegdheden uitgeoefend door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders.

Artikel 37.

De raad van bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter van de raad van bestuur, of door een door hem daartoe aangestelde, zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook op verzoek van 2 bestuurders.

Bij de besluitvorming wordt er gestreefd naar een consensus. Daartoe moet er voldoende mogelijkheid zijn tot open debat en beraadslaging. Indien de bestuurders geen consensus bereiken, worden besluiten getroffen met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde stemmen. leder bestuurder heeft recht op één stem. Onthoudingen worden niet meegerekend.

Elke verhinderde bestuurder kan schriftelijk, per fax of per email, aan een ander bestuurder opdracht geven, in zijn naam op te treden en te stemmen. Een bestuurder mag een onbeperkt aantal volmachten dragen, doch telkens voor één enkele vergadering.

De raad van bestuur zal over de punten op de agenda slechts geldig kunnen beraadslagen indien de helft van de bestuurders benoemd op voordracht van de werknemersorganisaties en de helft van de bestuurders benoemd op voordracht van de werkgeversorganisaties aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn. Indien het quorum niet gehaald wordt kan de agenda tot de volgende vergadering worden verdaagd, die kan beslissen over dezelfde agendapunten ongeacht het aantal op die tweede vergadering aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Waarnemers kunnen mits akkoord van de raad van bestuur de vergaderingen van de raad van bestuur bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter van de raad van bestuur, tot de raad van bestuur richten.

Artikel 38.

Van al de vergaderingen van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt. De notulen worden na goedkeuring ondertekend door degene die de vergadering voorzit en door ten minste één andere aanwezige bestuurder

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Zij worden in de maatschappelijke zetel bewaard. De voor het gerecht of anderszins over te leggen' afschriften of uittreksels zijn ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door hij die deze functie waarneemt.

De notulen worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de bestuurders en de leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.S. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. Voor derden geldt dit inzagerecht niet. Derden kunnen alleen inzage en/of afschrift van de notulen bekomen indien de voorzitter van de raad van bestuur of hij die deze functie waarneemt hen daarvoor de toelating verleent.

TITEL V - Allerlei

Artikel 39,

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies § 1 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Of, voor zover van toepassing, bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 40.

De algemene vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de raad van bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De bijeenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in deze statuten.

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 22 en 24 van deze statuten. Vanaf de datum van de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW op alle uitgaande documenten steeds dat zij een "VZW in vereffening" is overeenkomstig artikel 23 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1),

ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaar(s) waarvan zij de opdracht zal omschrijven.

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de buitengewone algemene vergadering over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan één of meerdere andere verenigingen of stichtingen met een gelijkaardig belangeloos doel.

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Artikel 41.

Elk lid van de vereniging, elke bestuurder, elke commissaris of vereffenaars die niet in België woonachtig is, is verplicht woonst te kiezen in het arrondissement waar zich de zetel van de vereniging bevindt, voor al hetgeen in verband staat met de toepassing der statuten.

Bij gebrek aan keuze van behoorlijk aan de vereniging betekende woonplaats, zal deze woonplaats van rechtswege worden verondersteld zich in de maatschappelijke zetel te bevinden, waar alle oproepingen, kennisgevingen, aanmaningen, dagvaardingen en betekeningen geldig zullen worden gedaan."

Herwig Jorissen Thierry Castagne

Bestuurder Bestuurder

Voorzitter Eerste vice-voorzitter

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

14/10/2013
ÿþ MOD 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

ole



ef5WII!I

BRUXELLE

0 3 OKT 2013

Greffe

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

N° d'entreprise : 0409.845.289

Dénomination

(en entier) : INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE

DES FABRICATIONS METALLIQUES

(en abrégé) : IFPM

Parme juridique : Association sans but lucratif

Siège: Boulevard A.Reyers 80,1030 Bruxelles

Objet de l'acte : Démission 1 nomination administrateurs - nomination du commissaire - modification des statuts

Extrait du procès-verbal de l'assemblée générale ordinaire des membres du 17 juin 2013:

"L'assemblée prend connaissance de la démission de madame Béatrice LOUVIAUX et madame Ils DE BAL

en tant qu'administrateur à compter du 13 mai 2013.

L'assemblée remercie Mesdames Louviaux et De Bal pour leurs services rendus.

Après délibération, l'assemblée décide à l'unanimité de nommer en tant qu'administrateur pour une période

qui prend effet le 17 juin 2013 pour prendre fin, sauf en cas de réélection, lors de l'assemblée générale

ordinaire de 2017 :

-Madame Anh THUONG HUYNH, résidant à rue Vandenbussche 14, 1030 Bruxelles ;

-Monsieur Jan VAN HYFTE, résidant à Schepen de Meyerstraat 4, 9060 Zelzate ;

-Madame Florianne dE KERCHOVE d'EXAERDE, résidant à rue Champ du Roi 32, 1040 Bruxelles ;

-Madame Véronique GELY, résidant à rue Comtesse Alpayde 52, 1320 Hamme-Mille ;

-Monsieur Jan DE KESEL, résidant à Honoré Staesstraat 16, 9240 Zere ;

-Monsieur Geert VERSCHRAEGEN, résidant à Poekestraat 80, 9880 Aalter,

Ils exerceront leur mandat à titre gratuit.

Après délibération, l'assemblée décide à l'unanimité de nommer la société civile sous forme de société coopérative à responsabilité limitée Mazars Bedrijfsrevisoren  Réviseurs d'entreprises, ayant son siège social à 1200 Bruxelles (Woluwe-Saint-Lambert), Avenue Marcel Thiry 77, bte 4, inscrite auprès du RPM de Bruxelles sous le numéro 0428.837.889 en tant que commissaire de i'ASBL pour les exercices comptables prenant fin ie 31 décembre 2013, 31 décembre 2014 et le 31 décembre 2015. Le commissaire sera représenté par Madame Martine Vermeersch, réviseur d'entreprises.

L'assemblée générale extraordinaire réunie ce 17 juin 2013 a décidé d'adopter les statuts coordonnés tels que libellés ci-après, ceux-ci remplaçant les statuts précédemment en vigueur.

TITRE I - Dénomination, siège, objet, durée, organisation interne

Article 1.

L'association sans but lucratif est dénommée "Institut de Formation postscolaire de l'Industrie des Fabrications métalliques - Ouvriers", en abrégé "IFPM".

L'association est créée en tant qu'entité dotée de la personnalité juridique, plus particulièrement en tant qu'association sans but lucratif (dénommée ci-après "ASBL") sur la base de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, publiée au Moniteur belge du 1er juillet 1921, telle qu'elle a été notamment modifiée par les lois du 2 mai 2002, et s. (dénommée ci-après "Loi A&F").

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Cette dénomination doit toujours figurer sur tous les actes, factures, annonces, publications, correspondances, lettres de commande et autres documents émanant de l'association, en étant immédiatement précédée ou suivie par les mots "association sans but lucratif" ou en abrégé "ASBL", avec une indication précise du siège.

Article 2.

Le siège de l'association est établi au Boulevard A. Reyers, 80, B-1030 Bruxelles, dans l'arrondissement de Bruxelles.

Le conseil d'administration est compétent pour proposer à l'assemblée générale le déplacement du siège vers tout lieu sur le territoire belge. Ce changement de siège sera approuvé par l'assemblée générale dans les statuts, lors de la réunion suivante, selon les conditions nécessaires pour une modification des statuts.

Article 3.

L'association a pour objet la promotion de la formation professionnelle visant la formation, l'adaptation, la formation complémentaire, la spécialisation ou te recyclage des travailleurs ou travailleurs potentiels de l'industrie des fabrications métalliques, mécaniques et électriques.

Parmi les activités concrètes permettant la réalisation de l'objet de l'ASBL, figurent notamment:

-l'offre de formations et d'éducation à l'attention des travailleurs ou travailleurs potentiels susmentionnés;

-le financement de formations organisées par des tiers ou par des employeurs.

Par ailleurs, l'ASBL peut déployer toutes les activités qui contribuent directement ou indirectement à la réalisation des objectifs désintéressés précités, y compris les activités commerciales lucratives accessoires, dans les limites de ce qui est légalement permis, et dont les revenus seront à tout moment entièrement destinés à la réalisation des objectifs désintéressés. Elle peut prêter tout concours ou s'intéresser de toutes manières à des associations, organismes ou entreprises ayant un objet analogue ou connexe ou pouvant aider à la réalisation ou au développement de son objet.

Article 4.

L'association est constituée pour une durée indéterminée.

TITRE Il - Membres, admissions, démissions, exclusions

Article 5.

L'association est composée de membres. Il y en aura toujours au minimum trois.

Afin de devenir membre, il faut être délégué par une organisation représentative des travailleurs ou une organisation représentative des employeurs des constructions métalliques, mécaniques ou électriques.

Le nombre de membres, délégués par les organisations représentatives des travailleurs, doit toujours être identique au nombre de membres, délégués par les organisations représentatives des employeurs.

Article 6.

Les candidats-membres deviennent membres d'office à partir de la date de prise de connaissance de leur candidature par la prochaine assemblée générale utile. Les données des candidats-membres seront transmis préalablement par écrit au président du conseil d'administration

Article 7,

Les membres n'encourent vis-à-vis des tiers aucune obligation personnelle du chef des engagements sociaux. Les membres ne paient pas de cotisation.

Article 8.

La qualité de membre implique l'adhésion totale aux présents statuts, au règlement d'ordre intérieur éventuel et à toutes les décisions régulièrement prises.

Article 9.

La qualité de membre prend fin d'office lors du décès d'un membre, lorsque le membre n'est plus en fonction dans l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs qui a délégué le membre ou par décision unilatérale de l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs précitée, Le cas échéant, l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs en informe le président du conseil d'administration par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou d'un courrier électronique, toujours avec accusé de

4

1,-

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

réception. La qualité de membre prend fin immédiatement après la réception de l'annonce. Le président en informe le conseil d'administration et l'assemblée générale à la prochaine réunion.

Article 10.

Les membres peuvent se retirer à tout moment de i'ASBL par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou par courrier électronique et ce, toujours avec un accusé de réception adressé au président du conseil d'administration. Le désengagement prendra effet immédiatement après la réception de l'annonce,

Article 11.

Si un membre agit de façon contraire aux objectifs de l'ASBL, ce membre peut être exclu, sur proposition du conseil d'administration ou à la demande d'au moins 1/5 de tous les membres, par une décision spéciale de l'assemblée générale, prise avec une majorité des 2/3 des voix des membres présents ou représentés et pour autant que le quorum déterminé dans l'article 21 soit respecté. L'exclusion prendra effet immédiatement après l'assemblée générale qui a prononcé l'exclusion.

L'association et ses membres sont exonérés de toute responsabilité en raison des dommages qui résulteraient directement ou indirectement de l'exclusion prononcée en conformité avec les statuts,

Article 12.

Les membres démissionnaires ou exclus, de même que leurs ayants droit ou créanciers, ainsi que les héritiers légataires ou ayants cause d'un membre décédé, n'ont aucun droit sur l'avoir social. Ils ne peuvent réclamer le remboursement de tout don, subvention ou apport.

Ils ne peuvent pas davantage réclamer le relevé ou la reddition des comptes, requérir l'apposition des scellés ou un inventaire sur les biens et valeurs de l'association ou en demander le partage, la vente ou la liquidation.

Article 13.

Lorsque l'adhésion d'un membre a pris fin en vertu des articles 9, 10 ou 11 des présents statuts, l'organisation représentative des travailleurs ou l'organisation représentative des employeurs qui a délégué le membre démissionnaire ou exclu, désignera au besoin et en temps utile un autre candidat-membre en remplacement du membre dont l'adhésion a pris fin en vue de respecter les dispositions de l'article 5 des statuts.

Article 14.

L'assemblée générale pourra agréer d'autres catégories de membres, dans les conditions qu'elle déterminera. Le cas échéant, elle déterminera leurs droits et obligations dans les statuts.

TITRE III - Assemblée générale

Article 15.

L'assemblée générale est composée de tous les membres.

Les compétences suivantes sont réservées à l'assemblée générale ;

1. la modification des statuts;

2, la nomination et la révocation des administrateurs;

3. la nomination et la révocation du (des) commissaire(s) et la fixation de sa (leur) rémunération dans le cas où une rémunération est attribuée;

4. la décharge à octroyer aux administrateurs, au(x) commissaire(s) et au(x) liquidateur(s);

5. l'approbation des budgets et des comptes;

6. la dissolution volontaire de l'association;

7. l'exclusion d'un membre;

3. la transformation de l'association en société à finalité sociale; 9.1e cas échéant, l'approbation du règlement d'ordre intérieur;

10, tous les autres cas où les statuts l'exigeraient,

Ses résolutions sont obligatoires pour tous les membres de l'association, même pour ceux qui seraient absents, incapables ou dissidents.

~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Article 16.

Tous les membres de l'association ont le droit d'assister aux assemblées générales. Ils pourront s'y faire représenter par un mandataire de leur choix dans les conditions qui seraient déterminées par le règlement d'ordre intérieur éventuel ou, à son défaut, par le conseil d'administration, Chaque mandataire peut être porteur d'un nombre illimité de procurations.

Des observateurs peuvent assister à l'assemblée générale. Avec la permission du président du conseil d'administration, ils pourront s'adresser à l'assemblée générale.

Article 17,

L'assemblée générale ordinaire est tenue chaque année, dans un délai de six mois à compter de la clôture de l'exercice, à l'endroit, au jour et à l'heure fixés dans la convocation.

L'assemblée générale ordinaire statue sur les comptes annuels de l'exercice précédent et le budget de l'exercice suivant établis par le conseil d'administration et se prononce sur la décharge à donner aux administrateurs et au(x) commissaire(s).

Après approbation par l'assemblée générale, les comptes annuels sont remis à titre informatif à la Commission Paritaire des constructions métalliques, mécaniques et électriques.

Le cas échéant, l'assemblée générale ordinaire procède à la nomination des administrateurs et elle décide également de tous les autres points à l'ordre du jour.

Article 18.

Le conseil d'administration peut également convoquer en tout temps une assemblée générale extraordinaire. Il doit en convoquer une dans les 30 jours civils de la réquisition lorsqu'au moins 1/5 des membres figurant sur la liste des membres tenue à jour au siège social de l'association, le requiert, Toutefois, une telle réquisition ne sera valable que si elle est faite par écrit, adressée au président du conseil d'administration, et signée par tous les requérants et à condition de formuler, d'une manière concrète et précise, l'objet de la réunion qu'ils veulent voir convoquée.

Article 19.

Tous les membres de l'association seront convoqués aux assemblées générales par le président du conseil d'administration ou par une personne désignée par ce dernier. La convocation est envoyée au moins 10 jours ouvrables avant la date de l'assemblée générale à tous les membres, par écrit, par télécopie ou par courrier électronique avec accusé de réception, au numéro ou à l'adresse que le membre a communiqué à cet effet. Un ordre du jour est ajouté à la convocation,

Article 20.

Le conseil d'administration détermine et établit l'ordre du jour de toutes les assemblées générales.

Il est tenu de porter à l'ordre du jour toutes les propositions qui seraient signées conjointement soit par cinq membres au moins ou encore par au moins 1/20 des membres, qui dans les deux cas figurent sur la liste des membres tenue à jour au siège social de l'association. Toutefois, cette obligation ne s'impose que si la proposition, rédigée d'une manière concrète et précise, est adressée au président par écrit au plus tard 5 jours ouvrables avant la date de la réunion

Article 21,

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration. En cas d'absence ou d'empêchement du président, ses prérogatives seront exercées par l'un des vice-présidents, selon leur ordre de préséance qui devra être déterminé lors de leur nomination. A défaut, les prérogatives seront exercées par le doyen des administrateurs présents. Le président désigne également le rédacteur de procès-verbal, qui peut ne pas être membre de l'association.

Article 22,

Tous les membres disposent du même droit de vote. Ils disposent tous d'une voix.

Afin de délibérer valablement, la majorité des membres délégués par les organisations représentatives des employeurs, et la majorité des membres délégués par les organisations représentatives des travailleurs, doivent être présentes ou représentées par procuration. Si ce quorum n'est pas atteint, une seconde assemblée générale peut être convoquée, avec le même ordre du jour, et pourra délibérer et décider valablement indépendamment du nombre de membres présents ou représentés par procuration. Afin de délibérer valablement sur une modification des statuts, le quorum spécifique prévu à l'article 24 des statuts devra être respecté.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

Pour les décisions, l'assemblée générale tente de parvenir à un consensus. Pour ce faire, il doit exister une possibilité suffisante pour un débat ouvert ainsi qu'une délibération. Si les membres ne parviennent pas à un consensus, les décisions sont prises à la majorité des 2/3 des voix des membres présents ou représentés par procuration. En cas de modification de l'objet de l'ASBL ou d'une dissolution, une majorité de 4/5 des voix est exigée comme déterminé dans la Loi « A&F » (telle que définie à l'article 1) Les abstentions ne sont pas prises en compte, sauf en cas de vote concernant une exclusion, une modification des statuts ou une dissolution : dans ce cas, les abstentions comptent comme voix contre.

Le vote peut avoir lieu par proclamation, à main levée ou, si l'assemblée générale en décide, par vote secret. Tout vote concernant les personnes est secret.

Le conseil d'administration a toujours le droit, séance tenante, de proroger de trois semaines toutes les assemblées générales quelles qu'elles soient.

Article 23.

Des décisions peuvent être prises en dehors de l'ordre du jour, moyennant l'accord unanime des membres présents de porter le sujet en question à l'ordre du jour. Les décisions sont dès lors prises à la majorité de 2/3 des voix des membres présents ou représentés.

Article 24.

L'assemblée générale peut valablement délibérer sur les propositions de modifications de statuts si l'objet de celles-ci a été spécialement porté à l'ordre du jour dans la convocation ou si une proposition de modification des statuts est annexée à la convocation, et si au moins 2/3 des membres délégués par les organisations représentatives des travailleurs et au moins 213 des membres délégués par les organisations représentatives des employeurs sont présents ou représentés.

Si les 2/3 des membres de l'association ne sont pas présents ou représentés à la première réunion de l'assemblée générale, une seconde réunion pourra être convoquée. Elle pourra délibérer quel que soit le nombre de membres présents ou représentés. La seconde assemblée générale ne peut se tenir dans un délai de 15 jours qui suit la première assemblée générale. Cette deuxième assemblée générale décidera quel que soit le nombre de membres présents ou représentés, aux majorités des voix prévues à l'article 22 des statuts.

Article 25.

L'assemblée générale peut statuer sur les propositions d'exclusion d'un membre conformément à l'article 11 ci-dessus.

Article 26.

L'assemblée générale peut prononcer la dissolution de l'association si elle se conforme aux articles 22, 24 et 40 des présents statuts.

Article 27.

Des procès-verbaux de toutes les assemblées générales sont rédigés. lis sont signés par celui qui a présidé l'assemblée générale, par le secrétaire ainsi que par tous les membres présents qui le demandent. Après approbation, le procès-verbal est conservé dans un registre des procès-verbaux qui pourra être consulté par les membres qui souhaitent exercer leur droit de consultation conformément aux modalités fixées par l'article 9 de l'A.R. du 26 juin 2003. Ce droit de consultation ne s'applique pas aux tiers. Les tiers peuvent uniquement consulter et/ou obtenir un extrait des procès-verbaux si le président du conseil d'administration ou celui qui remplit cette fonction leur en donne la permission.

Les expéditions ou extraits à produire en justice ou autrement sont signés par le président du conseil d'administration ou par celui qui remplit cette fonction, ou au moins par deux administrateurs.

Article 28.

L'assemblée générale est compétente pour l'approbation du règlement d'ordre intérieur dans lequel les règles concernant la gestion interne de l'association sont stipulées. Elle pourra ie modifier en tout temps. Le règlement d'ordre intérieur complète les présents statuts. Il est contraignant pour tous les membres et pour tous les administrateurs, Le texte de ce règlement d'ordre intérieur et les modifications de ce règlement seront communiqués à tous les membres.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOQ 2.2

TITRE iV - Administration, comités de gestion, surveillance

Article 29.

Le conseil d'administration dispose de tous les pouvoirs qui n'ont pas été réservés par la loi ou les présents statuts à l'assemblée générale. Le conseil d'administration représente l'association collégialement dans tous les actes judiciaires et extrajudiciaires.

Sans préjudice aux obligations découlant de l'administration collégiale, à savoir la concertation et la surveillance, les administrateurs peuvent se répartir entre eux les tâches de l'administration. Une telle répartition des tâches ne peut être opposée aux tiers, même après avoir été rendue publique. Le non-respect de cette répartition met cependant en cause la responsabilité interne de (des) l'administrateur(s) concerné(s).

Sans préjudice aux procurations spéciales et au pouvoir de représentation générale du conseil d'administration en tant que collège, I'ASBL est aussi représentée en justice et dans les actes par 2 administrateurs agissant conjointement, à savoir soit le président et un des vice-présidents ou encore les deux vice-présidents.

En outre, le conseil d'administration peut déléguer une partie de ses compétences à un ou plusieurs tiers non-administrateurs, sans que cette délégation ne puisse toutefois concerner la politique générale de l'ASBL ou le pouvoir général de gestion du conseil d'administration. Les mandataires engagent l'ASBL dans les limites de la procuration qui leur a été accordée et dont les limites sont opposables aux tiers conformément aux règles d'application aux mandats.

Article 30

Le conseil d'administration peut également déléguer une partie de ses compétences à deux comités de gestion, à savoir : le comité de gestion sud et le comité de gestion nord. L'étendue des compétences, la composition et le fonctionnement des comités de gestion sont déterminés dans ie règlement d'ordre intérieur.

Article 31.

L'assemblée générale nomme et révoque les administrateurs. Elle en détermine le nombre - en respectant l'article 13 de la loi « A&F » (telle que définie à l'article 1), Le nombre d'administrateurs ne peut pas être inférieur à trois. L'assemblée générale fixe la durée de leur mandat qui ne peut pas dépasser 5 ans, Les administrateurs sont rééligibles. Leur mandat est gratuit

Le conseil d'administration est composé paritairement d'un même nombre d'administrateurs nommés parmi les candidats proposés respectivement , par les organisations représentatives de travailleurs et par les organisations représentatives des employeurs.

L'assemblée générale nomme les administrateurs à partir de la liste des candidats proposés par les organisations représentatives des employeurs et par les organisations représentatives des travailleurs. Ces candidatures doivent être confirmées par écrit au plus tard au début de la tenue de l'assemblée générale qui devra décider des nominations,

Article 32.

Le mandat des administrateurs prend fin par décès, démission ou révocation par décision de l'assemblée générale qui en décide conformément à l'article 30.

Chaque membre du conseil d'administration peut démissionner par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou par courrier électronique et ce, toujours avec un accusé de réception au président du conseil d'administration.

Après sa démission, un administrateur est tenu de continuer à remplir son mandat jusqu'à ce qu'il soit raisonnablement possible de pourvoir à son remplacement.

Dans le cas d'une vacance avant terme, l'organisation représentative des travailleurs ou l'organisation représentative des employeurs qui a délégué l'administrateur dont le mandat a'pris fin, propose au besoin et en temps utile un autre candidat-administrateur en remplacement de l'administrateur dont le mandat a pris fin en vue de respecter les dispositions de l'article 30 des statuts.

L'assemblée générale procède alors à la nomination d'un nouvel administrateur à sa plus proche réunion, Le nouvel administrateur terminera le délai qui reste du mandat de l'administrateur qu'il remplace,

Article 33.

Les administrateurs agissent en collège.

Ils ne contractent aucune obligation personnelle relative aux engagements de l'association. lis ne répondent

que de l'exécution de leur mandat.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2,2

Article 34.

Le conseil d'administration fixe la politique générale de l'association et réalise son objet social, Il dirige les travaux de l'association et coordonne l'action de tous ses organes.

Article 35,

Le conseil d'administration peut confier des tâches de la gestion journalière de l'association à toute personne de son choix ou à tout organe qu'il créerait. il nomme et révoque, soit par lui-même, soit par délégation, tout agent, employé et membre du personnel de l'ASBL. Il fixe leurs attributions et rémunérations. Chaque année, il établit les comptes annuels de l'exercice écoulé et le budget de l'exercice suivant. Il fait rapport à l'assemblée générale sur l'état des affaires de l'association et sur sa situation financière. Il soumet à son approbation les comptes annuels de l'exercice écoulé et le budget de l'exercice suivant. Le conseil d'administration tient un registre des membres au siège social de l'association conformément à l'article 10 de la Loi «A&F» (telle que définie à l'article 1).

Article 36,

Le conseil d'administration élit, parmi ses membres, un président et deux vice-présidents qui rempliront les tâches incombant à ces fonctions, telles que décrites dans les présents statuts et à l'occasion de leur élection, Ils sont élus pour une durée de 2 ans.

En cas d'absence ou d'empêchement du président, ses prérogatives seront exercées par l'un des vice-présidents, selon leur ordre de préséance qui devra être déterminé lors de leur nomination. A défaut de ceux-ci, les prérogatives seront exercées par le plus âgé des administrateurs présents.

Article 37.

Le conseil d'administration se réunit sur convocation du président ou par une personne désignée par ce dernier aussi souvent que l'intérêt de l'ASBL l'exige, ainsi qu'à la demande de deux administrateurs.

Pour les décisions, le conseil d'administration tente de parvenir à un consensus. Afin d'y aboutir, il doit exister une possibilité suffisante pour un débat ouvert et une délibération. Si les administrateurs ne parviennent pas à un consensus, les décisions seront prises à la majorité des 2/3 des administrateurs présents ou représentés valablement. Chaque administrateur a droit à une voix. Les abstentions ne sont pas prises en compte.

Tout administrateur empêché peut donner mandat par un écrit, une télécopie ou par un courrier électronique à un autre administrateur pour agir et voter en son nom. Chaque administrateur peut être porteur d'un nombre illimité de procurations mais chaque fois pour une seule séance.

Le conseil d'administration ne pourra valablement délibérer sur les questions portées à l'ordre du jour que si la moitié des administrateurs nommés sur proposition des organisations des travailleurs et la moitié des administrateurs nommés sur proposition des organisations des employeurs sont présents ou représentés. Si le quorum n'est pas atteint, l'ordre du jour peut être reporté jusqu'à la réunion suivante. Il pourra décider sur ces mêmes points et ce, quel que soit le nombre des administrateurs présents ou représentés à cette seconde réunion.

Dans des circonstances exceptionnelles, lorsqu'une nécessité urgente et l'intérêt de I'ASBL l'exigent, les décisions peuvent être prises par un accord unanime écrit des administrateurs, Pour ce faire, il est nécessaire qu'un accord unanime existe entre fes administrateurs pour une prise de décision par écrit. La prise de décision par écrit suppose, en tout état de cause, qu'une délibération ait eu lieu par courrier électronique, par vidéoconférence ou par conférence téléphonique.

Des observateurs peuvent, à condition que le conseil d'administration soit d'accord, assister aux réunions du conseil d'administration et peuvent après permission du président du conseil d'administration s'adresser au oonseil d'administration,

Article 38.

Il est dressé procès-verbal de toutes les réunions du conseil d'administration. Après approbation, les procès-verbaux sont signés par celui qui préside la réunion et par au moins un autre administrateur présent à la réunion.

Les procès-verbaux sont conservés au siège social, Les expéditions ou extraits à produire en justice ou autre, sont signés par le président du conseil d'administration ou par celui qui remplit cette fonction.

Les procès-verbaux sont conservés dans un registre des procès-verbaux qui pourra être consulté par les administrateurs et les membres qui exerceront leur droit de consultation conformément aux modalités fixées par l'article 9 de l'A.R. du 27 juin 2003, Ce droit de consultation ne s'applique pas pour les tiers. Les tiers peuvent uniquement consulter eüou obtenir un extrait du procès-verbal si le président du conseil d'administration ou celui qui remplit cette fonction leur en donne la permission,

Réserve

au

Moniteur

belge

1

M0D 2.2

Volet B - Suite

TITRE V - Divers

Article 39.

L'exercice commence le ler janvier et se termine le 31 décembre de la même année.

La comptabilité est tenue conformément aux dispositions de l'article 17 de la toi « A&F » (telle que définie à l'article 1) et aux arrêtés d'exécution applicables à celle-ci.

Les comptes annuels sont déposés dans le dossier tenu au greffe du tribunal de commerce, conformément aux dispositions de l'article 26novies de la loi « A&F » (telle que définie dans l'article 1) ou, dans la mesure où cela est applicable, auprès de la Banque nationale, conformément aux dispositions de l'article 17, §6, de la loi « A&F » (telle que définie à l'article 1) et des arrêtés d'exécution en la matière.

Article 40.

L'assemblée générale sera convoquée pour délibérer sur les propositions concernant la dissolution proposée par le conseil d'administration ou par un minimum d'115 des membres. La convocation et l'ordre du jour seront réalisés conformément aux dispositions des présents statuts.

La délibération et la décision concernant la dissolution s'effectuent dans le respect des règles de quorum et de majorité visées à l'article 22 et 24 des présents statuts. A partir de la date de la décision et jusqu'à la dissolution, i'ASBL mentionne sur tous les documents sortants qu'elle est une "ASBL en liquidation" conformément à l'article 23 de la loi « A&F » (telle qùe définie à l'article 1).

En cas d'approbation de la dissolution de l'association, l'assemblée générale désigne un ou plusieurs liquidateur(s), dont elle décrit la mission.

En cas de dissolution et de liquidation, une assemblée générale extraordinaire décide sur la destination de l'actif net de l'ASBL, qui doit être attribué à une ou plusieurs autres associations ou fondations poursuivant un objet désintéressé similaire.

Toutes les décisions concernant la dissolution, les conditions de liquidation, la nomination des liquidateurs et la fin de leur mandat, la clôture de la liquidation et l'affectation de l'actif net, seront déposées au greffe et seront publiées aux annexes du Moniteur belge, conformément aux dispositions de l'article 23 et 26novies de la loi « A&F » (telle que définie à l'article 1) et des arrêtés d'exécution applicables en la matière.

Article 41.

Tout membre de l'association, tout administrateur, tout commissaire et tout liquidateur non domicilié en Belgique, est tenu de faire élection de domicile dans l'arrondissement judiciaire où se trouve le siège social de l'association, pour tout ce qui se rattache à l'application des présents statuts.

A défaut d'élection de domicile dément signifiée à l'association, ce domicile sera censé être de plein droit au siège social de l'association où toutes notifications, sommations, assignations, significations, convocations seront valablement faites."

Herwig Jorissen Thierry Castagne

Administrateur Administrateur

Président Premier vice-président

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

MOD 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

ole



ef5WII!I

BRUXELLE

0 3 OKT 2013

Greffe

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

N° d'entreprise : 0409.845.289

Dénomination

(en entier) : INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE

DES FABRICATIONS METALLIQUES

(en abrégé) : IFPM

Parme juridique : Association sans but lucratif

Siège: Boulevard A.Reyers 80,1030 Bruxelles

Objet de l'acte : Démission 1 nomination administrateurs - nomination du commissaire - modification des statuts

Extrait du procès-verbal de l'assemblée générale ordinaire des membres du 17 juin 2013:

"L'assemblée prend connaissance de la démission de madame Béatrice LOUVIAUX et madame Ils DE BAL

en tant qu'administrateur à compter du 13 mai 2013.

L'assemblée remercie Mesdames Louviaux et De Bal pour leurs services rendus.

Après délibération, l'assemblée décide à l'unanimité de nommer en tant qu'administrateur pour une période

qui prend effet le 17 juin 2013 pour prendre fin, sauf en cas de réélection, lors de l'assemblée générale

ordinaire de 2017 :

-Madame Anh THUONG HUYNH, résidant à rue Vandenbussche 14, 1030 Bruxelles ;

-Monsieur Jan VAN HYFTE, résidant à Schepen de Meyerstraat 4, 9060 Zelzate ;

-Madame Florianne dE KERCHOVE d'EXAERDE, résidant à rue Champ du Roi 32, 1040 Bruxelles ;

-Madame Véronique GELY, résidant à rue Comtesse Alpayde 52, 1320 Hamme-Mille ;

-Monsieur Jan DE KESEL, résidant à Honoré Staesstraat 16, 9240 Zere ;

-Monsieur Geert VERSCHRAEGEN, résidant à Poekestraat 80, 9880 Aalter,

Ils exerceront leur mandat à titre gratuit.

Après délibération, l'assemblée décide à l'unanimité de nommer la société civile sous forme de société coopérative à responsabilité limitée Mazars Bedrijfsrevisoren  Réviseurs d'entreprises, ayant son siège social à 1200 Bruxelles (Woluwe-Saint-Lambert), Avenue Marcel Thiry 77, bte 4, inscrite auprès du RPM de Bruxelles sous le numéro 0428.837.889 en tant que commissaire de i'ASBL pour les exercices comptables prenant fin ie 31 décembre 2013, 31 décembre 2014 et le 31 décembre 2015. Le commissaire sera représenté par Madame Martine Vermeersch, réviseur d'entreprises.

L'assemblée générale extraordinaire réunie ce 17 juin 2013 a décidé d'adopter les statuts coordonnés tels que libellés ci-après, ceux-ci remplaçant les statuts précédemment en vigueur.

TITRE I - Dénomination, siège, objet, durée, organisation interne

Article 1.

L'association sans but lucratif est dénommée "Institut de Formation postscolaire de l'Industrie des Fabrications métalliques - Ouvriers", en abrégé "IFPM".

L'association est créée en tant qu'entité dotée de la personnalité juridique, plus particulièrement en tant qu'association sans but lucratif (dénommée ci-après "ASBL") sur la base de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, publiée au Moniteur belge du 1er juillet 1921, telle qu'elle a été notamment modifiée par les lois du 2 mai 2002, et s. (dénommée ci-après "Loi A&F").

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Cette dénomination doit toujours figurer sur tous les actes, factures, annonces, publications, correspondances, lettres de commande et autres documents émanant de l'association, en étant immédiatement précédée ou suivie par les mots "association sans but lucratif" ou en abrégé "ASBL", avec une indication précise du siège.

Article 2.

Le siège de l'association est établi au Boulevard A. Reyers, 80, B-1030 Bruxelles, dans l'arrondissement de Bruxelles.

Le conseil d'administration est compétent pour proposer à l'assemblée générale le déplacement du siège vers tout lieu sur le territoire belge. Ce changement de siège sera approuvé par l'assemblée générale dans les statuts, lors de la réunion suivante, selon les conditions nécessaires pour une modification des statuts.

Article 3.

L'association a pour objet la promotion de la formation professionnelle visant la formation, l'adaptation, la formation complémentaire, la spécialisation ou te recyclage des travailleurs ou travailleurs potentiels de l'industrie des fabrications métalliques, mécaniques et électriques.

Parmi les activités concrètes permettant la réalisation de l'objet de l'ASBL, figurent notamment:

-l'offre de formations et d'éducation à l'attention des travailleurs ou travailleurs potentiels susmentionnés;

-le financement de formations organisées par des tiers ou par des employeurs.

Par ailleurs, l'ASBL peut déployer toutes les activités qui contribuent directement ou indirectement à la réalisation des objectifs désintéressés précités, y compris les activités commerciales lucratives accessoires, dans les limites de ce qui est légalement permis, et dont les revenus seront à tout moment entièrement destinés à la réalisation des objectifs désintéressés. Elle peut prêter tout concours ou s'intéresser de toutes manières à des associations, organismes ou entreprises ayant un objet analogue ou connexe ou pouvant aider à la réalisation ou au développement de son objet.

Article 4.

L'association est constituée pour une durée indéterminée.

TITRE Il - Membres, admissions, démissions, exclusions

Article 5.

L'association est composée de membres. Il y en aura toujours au minimum trois.

Afin de devenir membre, il faut être délégué par une organisation représentative des travailleurs ou une organisation représentative des employeurs des constructions métalliques, mécaniques ou électriques.

Le nombre de membres, délégués par les organisations représentatives des travailleurs, doit toujours être identique au nombre de membres, délégués par les organisations représentatives des employeurs.

Article 6.

Les candidats-membres deviennent membres d'office à partir de la date de prise de connaissance de leur candidature par la prochaine assemblée générale utile. Les données des candidats-membres seront transmis préalablement par écrit au président du conseil d'administration

Article 7,

Les membres n'encourent vis-à-vis des tiers aucune obligation personnelle du chef des engagements sociaux. Les membres ne paient pas de cotisation.

Article 8.

La qualité de membre implique l'adhésion totale aux présents statuts, au règlement d'ordre intérieur éventuel et à toutes les décisions régulièrement prises.

Article 9.

La qualité de membre prend fin d'office lors du décès d'un membre, lorsque le membre n'est plus en fonction dans l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs qui a délégué le membre ou par décision unilatérale de l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs précitée, Le cas échéant, l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs en informe le président du conseil d'administration par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou d'un courrier électronique, toujours avec accusé de

4

1,-

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

réception. La qualité de membre prend fin immédiatement après la réception de l'annonce. Le président en informe le conseil d'administration et l'assemblée générale à la prochaine réunion.

Article 10.

Les membres peuvent se retirer à tout moment de i'ASBL par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou par courrier électronique et ce, toujours avec un accusé de réception adressé au président du conseil d'administration. Le désengagement prendra effet immédiatement après la réception de l'annonce,

Article 11.

Si un membre agit de façon contraire aux objectifs de l'ASBL, ce membre peut être exclu, sur proposition du conseil d'administration ou à la demande d'au moins 1/5 de tous les membres, par une décision spéciale de l'assemblée générale, prise avec une majorité des 2/3 des voix des membres présents ou représentés et pour autant que le quorum déterminé dans l'article 21 soit respecté. L'exclusion prendra effet immédiatement après l'assemblée générale qui a prononcé l'exclusion.

L'association et ses membres sont exonérés de toute responsabilité en raison des dommages qui résulteraient directement ou indirectement de l'exclusion prononcée en conformité avec les statuts,

Article 12.

Les membres démissionnaires ou exclus, de même que leurs ayants droit ou créanciers, ainsi que les héritiers légataires ou ayants cause d'un membre décédé, n'ont aucun droit sur l'avoir social. Ils ne peuvent réclamer le remboursement de tout don, subvention ou apport.

Ils ne peuvent pas davantage réclamer le relevé ou la reddition des comptes, requérir l'apposition des scellés ou un inventaire sur les biens et valeurs de l'association ou en demander le partage, la vente ou la liquidation.

Article 13.

Lorsque l'adhésion d'un membre a pris fin en vertu des articles 9, 10 ou 11 des présents statuts, l'organisation représentative des travailleurs ou l'organisation représentative des employeurs qui a délégué le membre démissionnaire ou exclu, désignera au besoin et en temps utile un autre candidat-membre en remplacement du membre dont l'adhésion a pris fin en vue de respecter les dispositions de l'article 5 des statuts.

Article 14.

L'assemblée générale pourra agréer d'autres catégories de membres, dans les conditions qu'elle déterminera. Le cas échéant, elle déterminera leurs droits et obligations dans les statuts.

TITRE III - Assemblée générale

Article 15.

L'assemblée générale est composée de tous les membres.

Les compétences suivantes sont réservées à l'assemblée générale ;

1. la modification des statuts;

2, la nomination et la révocation des administrateurs;

3. la nomination et la révocation du (des) commissaire(s) et la fixation de sa (leur) rémunération dans le cas où une rémunération est attribuée;

4. la décharge à octroyer aux administrateurs, au(x) commissaire(s) et au(x) liquidateur(s);

5. l'approbation des budgets et des comptes;

6. la dissolution volontaire de l'association;

7. l'exclusion d'un membre;

3. la transformation de l'association en société à finalité sociale; 9.1e cas échéant, l'approbation du règlement d'ordre intérieur;

10, tous les autres cas où les statuts l'exigeraient,

Ses résolutions sont obligatoires pour tous les membres de l'association, même pour ceux qui seraient absents, incapables ou dissidents.

~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Article 16.

Tous les membres de l'association ont le droit d'assister aux assemblées générales. Ils pourront s'y faire représenter par un mandataire de leur choix dans les conditions qui seraient déterminées par le règlement d'ordre intérieur éventuel ou, à son défaut, par le conseil d'administration, Chaque mandataire peut être porteur d'un nombre illimité de procurations.

Des observateurs peuvent assister à l'assemblée générale. Avec la permission du président du conseil d'administration, ils pourront s'adresser à l'assemblée générale.

Article 17,

L'assemblée générale ordinaire est tenue chaque année, dans un délai de six mois à compter de la clôture de l'exercice, à l'endroit, au jour et à l'heure fixés dans la convocation.

L'assemblée générale ordinaire statue sur les comptes annuels de l'exercice précédent et le budget de l'exercice suivant établis par le conseil d'administration et se prononce sur la décharge à donner aux administrateurs et au(x) commissaire(s).

Après approbation par l'assemblée générale, les comptes annuels sont remis à titre informatif à la Commission Paritaire des constructions métalliques, mécaniques et électriques.

Le cas échéant, l'assemblée générale ordinaire procède à la nomination des administrateurs et elle décide également de tous les autres points à l'ordre du jour.

Article 18.

Le conseil d'administration peut également convoquer en tout temps une assemblée générale extraordinaire. Il doit en convoquer une dans les 30 jours civils de la réquisition lorsqu'au moins 1/5 des membres figurant sur la liste des membres tenue à jour au siège social de l'association, le requiert, Toutefois, une telle réquisition ne sera valable que si elle est faite par écrit, adressée au président du conseil d'administration, et signée par tous les requérants et à condition de formuler, d'une manière concrète et précise, l'objet de la réunion qu'ils veulent voir convoquée.

Article 19.

Tous les membres de l'association seront convoqués aux assemblées générales par le président du conseil d'administration ou par une personne désignée par ce dernier. La convocation est envoyée au moins 10 jours ouvrables avant la date de l'assemblée générale à tous les membres, par écrit, par télécopie ou par courrier électronique avec accusé de réception, au numéro ou à l'adresse que le membre a communiqué à cet effet. Un ordre du jour est ajouté à la convocation,

Article 20.

Le conseil d'administration détermine et établit l'ordre du jour de toutes les assemblées générales.

Il est tenu de porter à l'ordre du jour toutes les propositions qui seraient signées conjointement soit par cinq membres au moins ou encore par au moins 1/20 des membres, qui dans les deux cas figurent sur la liste des membres tenue à jour au siège social de l'association. Toutefois, cette obligation ne s'impose que si la proposition, rédigée d'une manière concrète et précise, est adressée au président par écrit au plus tard 5 jours ouvrables avant la date de la réunion

Article 21,

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration. En cas d'absence ou d'empêchement du président, ses prérogatives seront exercées par l'un des vice-présidents, selon leur ordre de préséance qui devra être déterminé lors de leur nomination. A défaut, les prérogatives seront exercées par le doyen des administrateurs présents. Le président désigne également le rédacteur de procès-verbal, qui peut ne pas être membre de l'association.

Article 22,

Tous les membres disposent du même droit de vote. Ils disposent tous d'une voix.

Afin de délibérer valablement, la majorité des membres délégués par les organisations représentatives des employeurs, et la majorité des membres délégués par les organisations représentatives des travailleurs, doivent être présentes ou représentées par procuration. Si ce quorum n'est pas atteint, une seconde assemblée générale peut être convoquée, avec le même ordre du jour, et pourra délibérer et décider valablement indépendamment du nombre de membres présents ou représentés par procuration. Afin de délibérer valablement sur une modification des statuts, le quorum spécifique prévu à l'article 24 des statuts devra être respecté.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

Pour les décisions, l'assemblée générale tente de parvenir à un consensus. Pour ce faire, il doit exister une possibilité suffisante pour un débat ouvert ainsi qu'une délibération. Si les membres ne parviennent pas à un consensus, les décisions sont prises à la majorité des 2/3 des voix des membres présents ou représentés par procuration. En cas de modification de l'objet de l'ASBL ou d'une dissolution, une majorité de 4/5 des voix est exigée comme déterminé dans la Loi « A&F » (telle que définie à l'article 1) Les abstentions ne sont pas prises en compte, sauf en cas de vote concernant une exclusion, une modification des statuts ou une dissolution : dans ce cas, les abstentions comptent comme voix contre.

Le vote peut avoir lieu par proclamation, à main levée ou, si l'assemblée générale en décide, par vote secret. Tout vote concernant les personnes est secret.

Le conseil d'administration a toujours le droit, séance tenante, de proroger de trois semaines toutes les assemblées générales quelles qu'elles soient.

Article 23.

Des décisions peuvent être prises en dehors de l'ordre du jour, moyennant l'accord unanime des membres présents de porter le sujet en question à l'ordre du jour. Les décisions sont dès lors prises à la majorité de 2/3 des voix des membres présents ou représentés.

Article 24.

L'assemblée générale peut valablement délibérer sur les propositions de modifications de statuts si l'objet de celles-ci a été spécialement porté à l'ordre du jour dans la convocation ou si une proposition de modification des statuts est annexée à la convocation, et si au moins 2/3 des membres délégués par les organisations représentatives des travailleurs et au moins 213 des membres délégués par les organisations représentatives des employeurs sont présents ou représentés.

Si les 2/3 des membres de l'association ne sont pas présents ou représentés à la première réunion de l'assemblée générale, une seconde réunion pourra être convoquée. Elle pourra délibérer quel que soit le nombre de membres présents ou représentés. La seconde assemblée générale ne peut se tenir dans un délai de 15 jours qui suit la première assemblée générale. Cette deuxième assemblée générale décidera quel que soit le nombre de membres présents ou représentés, aux majorités des voix prévues à l'article 22 des statuts.

Article 25.

L'assemblée générale peut statuer sur les propositions d'exclusion d'un membre conformément à l'article 11 ci-dessus.

Article 26.

L'assemblée générale peut prononcer la dissolution de l'association si elle se conforme aux articles 22, 24 et 40 des présents statuts.

Article 27.

Des procès-verbaux de toutes les assemblées générales sont rédigés. lis sont signés par celui qui a présidé l'assemblée générale, par le secrétaire ainsi que par tous les membres présents qui le demandent. Après approbation, le procès-verbal est conservé dans un registre des procès-verbaux qui pourra être consulté par les membres qui souhaitent exercer leur droit de consultation conformément aux modalités fixées par l'article 9 de l'A.R. du 26 juin 2003. Ce droit de consultation ne s'applique pas aux tiers. Les tiers peuvent uniquement consulter et/ou obtenir un extrait des procès-verbaux si le président du conseil d'administration ou celui qui remplit cette fonction leur en donne la permission.

Les expéditions ou extraits à produire en justice ou autrement sont signés par le président du conseil d'administration ou par celui qui remplit cette fonction, ou au moins par deux administrateurs.

Article 28.

L'assemblée générale est compétente pour l'approbation du règlement d'ordre intérieur dans lequel les règles concernant la gestion interne de l'association sont stipulées. Elle pourra ie modifier en tout temps. Le règlement d'ordre intérieur complète les présents statuts. Il est contraignant pour tous les membres et pour tous les administrateurs, Le texte de ce règlement d'ordre intérieur et les modifications de ce règlement seront communiqués à tous les membres.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOQ 2.2

TITRE iV - Administration, comités de gestion, surveillance

Article 29.

Le conseil d'administration dispose de tous les pouvoirs qui n'ont pas été réservés par la loi ou les présents statuts à l'assemblée générale. Le conseil d'administration représente l'association collégialement dans tous les actes judiciaires et extrajudiciaires.

Sans préjudice aux obligations découlant de l'administration collégiale, à savoir la concertation et la surveillance, les administrateurs peuvent se répartir entre eux les tâches de l'administration. Une telle répartition des tâches ne peut être opposée aux tiers, même après avoir été rendue publique. Le non-respect de cette répartition met cependant en cause la responsabilité interne de (des) l'administrateur(s) concerné(s).

Sans préjudice aux procurations spéciales et au pouvoir de représentation générale du conseil d'administration en tant que collège, I'ASBL est aussi représentée en justice et dans les actes par 2 administrateurs agissant conjointement, à savoir soit le président et un des vice-présidents ou encore les deux vice-présidents.

En outre, le conseil d'administration peut déléguer une partie de ses compétences à un ou plusieurs tiers non-administrateurs, sans que cette délégation ne puisse toutefois concerner la politique générale de l'ASBL ou le pouvoir général de gestion du conseil d'administration. Les mandataires engagent l'ASBL dans les limites de la procuration qui leur a été accordée et dont les limites sont opposables aux tiers conformément aux règles d'application aux mandats.

Article 30

Le conseil d'administration peut également déléguer une partie de ses compétences à deux comités de gestion, à savoir : le comité de gestion sud et le comité de gestion nord. L'étendue des compétences, la composition et le fonctionnement des comités de gestion sont déterminés dans ie règlement d'ordre intérieur.

Article 31.

L'assemblée générale nomme et révoque les administrateurs. Elle en détermine le nombre - en respectant l'article 13 de la loi « A&F » (telle que définie à l'article 1), Le nombre d'administrateurs ne peut pas être inférieur à trois. L'assemblée générale fixe la durée de leur mandat qui ne peut pas dépasser 5 ans, Les administrateurs sont rééligibles. Leur mandat est gratuit

Le conseil d'administration est composé paritairement d'un même nombre d'administrateurs nommés parmi les candidats proposés respectivement , par les organisations représentatives de travailleurs et par les organisations représentatives des employeurs.

L'assemblée générale nomme les administrateurs à partir de la liste des candidats proposés par les organisations représentatives des employeurs et par les organisations représentatives des travailleurs. Ces candidatures doivent être confirmées par écrit au plus tard au début de la tenue de l'assemblée générale qui devra décider des nominations,

Article 32.

Le mandat des administrateurs prend fin par décès, démission ou révocation par décision de l'assemblée générale qui en décide conformément à l'article 30.

Chaque membre du conseil d'administration peut démissionner par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou par courrier électronique et ce, toujours avec un accusé de réception au président du conseil d'administration.

Après sa démission, un administrateur est tenu de continuer à remplir son mandat jusqu'à ce qu'il soit raisonnablement possible de pourvoir à son remplacement.

Dans le cas d'une vacance avant terme, l'organisation représentative des travailleurs ou l'organisation représentative des employeurs qui a délégué l'administrateur dont le mandat a'pris fin, propose au besoin et en temps utile un autre candidat-administrateur en remplacement de l'administrateur dont le mandat a pris fin en vue de respecter les dispositions de l'article 30 des statuts.

L'assemblée générale procède alors à la nomination d'un nouvel administrateur à sa plus proche réunion, Le nouvel administrateur terminera le délai qui reste du mandat de l'administrateur qu'il remplace,

Article 33.

Les administrateurs agissent en collège.

Ils ne contractent aucune obligation personnelle relative aux engagements de l'association. lis ne répondent

que de l'exécution de leur mandat.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2,2

Article 34.

Le conseil d'administration fixe la politique générale de l'association et réalise son objet social, Il dirige les travaux de l'association et coordonne l'action de tous ses organes.

Article 35,

Le conseil d'administration peut confier des tâches de la gestion journalière de l'association à toute personne de son choix ou à tout organe qu'il créerait. il nomme et révoque, soit par lui-même, soit par délégation, tout agent, employé et membre du personnel de l'ASBL. Il fixe leurs attributions et rémunérations. Chaque année, il établit les comptes annuels de l'exercice écoulé et le budget de l'exercice suivant. Il fait rapport à l'assemblée générale sur l'état des affaires de l'association et sur sa situation financière. Il soumet à son approbation les comptes annuels de l'exercice écoulé et le budget de l'exercice suivant. Le conseil d'administration tient un registre des membres au siège social de l'association conformément à l'article 10 de la Loi «A&F» (telle que définie à l'article 1).

Article 36,

Le conseil d'administration élit, parmi ses membres, un président et deux vice-présidents qui rempliront les tâches incombant à ces fonctions, telles que décrites dans les présents statuts et à l'occasion de leur élection, Ils sont élus pour une durée de 2 ans.

En cas d'absence ou d'empêchement du président, ses prérogatives seront exercées par l'un des vice-présidents, selon leur ordre de préséance qui devra être déterminé lors de leur nomination. A défaut de ceux-ci, les prérogatives seront exercées par le plus âgé des administrateurs présents.

Article 37.

Le conseil d'administration se réunit sur convocation du président ou par une personne désignée par ce dernier aussi souvent que l'intérêt de l'ASBL l'exige, ainsi qu'à la demande de deux administrateurs.

Pour les décisions, le conseil d'administration tente de parvenir à un consensus. Afin d'y aboutir, il doit exister une possibilité suffisante pour un débat ouvert et une délibération. Si les administrateurs ne parviennent pas à un consensus, les décisions seront prises à la majorité des 2/3 des administrateurs présents ou représentés valablement. Chaque administrateur a droit à une voix. Les abstentions ne sont pas prises en compte.

Tout administrateur empêché peut donner mandat par un écrit, une télécopie ou par un courrier électronique à un autre administrateur pour agir et voter en son nom. Chaque administrateur peut être porteur d'un nombre illimité de procurations mais chaque fois pour une seule séance.

Le conseil d'administration ne pourra valablement délibérer sur les questions portées à l'ordre du jour que si la moitié des administrateurs nommés sur proposition des organisations des travailleurs et la moitié des administrateurs nommés sur proposition des organisations des employeurs sont présents ou représentés. Si le quorum n'est pas atteint, l'ordre du jour peut être reporté jusqu'à la réunion suivante. Il pourra décider sur ces mêmes points et ce, quel que soit le nombre des administrateurs présents ou représentés à cette seconde réunion.

Dans des circonstances exceptionnelles, lorsqu'une nécessité urgente et l'intérêt de I'ASBL l'exigent, les décisions peuvent être prises par un accord unanime écrit des administrateurs, Pour ce faire, il est nécessaire qu'un accord unanime existe entre fes administrateurs pour une prise de décision par écrit. La prise de décision par écrit suppose, en tout état de cause, qu'une délibération ait eu lieu par courrier électronique, par vidéoconférence ou par conférence téléphonique.

Des observateurs peuvent, à condition que le conseil d'administration soit d'accord, assister aux réunions du conseil d'administration et peuvent après permission du président du conseil d'administration s'adresser au oonseil d'administration,

Article 38.

Il est dressé procès-verbal de toutes les réunions du conseil d'administration. Après approbation, les procès-verbaux sont signés par celui qui préside la réunion et par au moins un autre administrateur présent à la réunion.

Les procès-verbaux sont conservés au siège social, Les expéditions ou extraits à produire en justice ou autre, sont signés par le président du conseil d'administration ou par celui qui remplit cette fonction.

Les procès-verbaux sont conservés dans un registre des procès-verbaux qui pourra être consulté par les administrateurs et les membres qui exerceront leur droit de consultation conformément aux modalités fixées par l'article 9 de l'A.R. du 27 juin 2003, Ce droit de consultation ne s'applique pas pour les tiers. Les tiers peuvent uniquement consulter eüou obtenir un extrait du procès-verbal si le président du conseil d'administration ou celui qui remplit cette fonction leur en donne la permission,

Réserve

au

Moniteur

belge

1

M0D 2.2

Volet B - Suite

TITRE V - Divers

Article 39.

L'exercice commence le ler janvier et se termine le 31 décembre de la même année.

La comptabilité est tenue conformément aux dispositions de l'article 17 de la toi « A&F » (telle que définie à l'article 1) et aux arrêtés d'exécution applicables à celle-ci.

Les comptes annuels sont déposés dans le dossier tenu au greffe du tribunal de commerce, conformément aux dispositions de l'article 26novies de la loi « A&F » (telle que définie dans l'article 1) ou, dans la mesure où cela est applicable, auprès de la Banque nationale, conformément aux dispositions de l'article 17, §6, de la loi « A&F » (telle que définie à l'article 1) et des arrêtés d'exécution en la matière.

Article 40.

L'assemblée générale sera convoquée pour délibérer sur les propositions concernant la dissolution proposée par le conseil d'administration ou par un minimum d'115 des membres. La convocation et l'ordre du jour seront réalisés conformément aux dispositions des présents statuts.

La délibération et la décision concernant la dissolution s'effectuent dans le respect des règles de quorum et de majorité visées à l'article 22 et 24 des présents statuts. A partir de la date de la décision et jusqu'à la dissolution, i'ASBL mentionne sur tous les documents sortants qu'elle est une "ASBL en liquidation" conformément à l'article 23 de la loi « A&F » (telle qùe définie à l'article 1).

En cas d'approbation de la dissolution de l'association, l'assemblée générale désigne un ou plusieurs liquidateur(s), dont elle décrit la mission.

En cas de dissolution et de liquidation, une assemblée générale extraordinaire décide sur la destination de l'actif net de l'ASBL, qui doit être attribué à une ou plusieurs autres associations ou fondations poursuivant un objet désintéressé similaire.

Toutes les décisions concernant la dissolution, les conditions de liquidation, la nomination des liquidateurs et la fin de leur mandat, la clôture de la liquidation et l'affectation de l'actif net, seront déposées au greffe et seront publiées aux annexes du Moniteur belge, conformément aux dispositions de l'article 23 et 26novies de la loi « A&F » (telle que définie à l'article 1) et des arrêtés d'exécution applicables en la matière.

Article 41.

Tout membre de l'association, tout administrateur, tout commissaire et tout liquidateur non domicilié en Belgique, est tenu de faire élection de domicile dans l'arrondissement judiciaire où se trouve le siège social de l'association, pour tout ce qui se rattache à l'application des présents statuts.

A défaut d'élection de domicile dément signifiée à l'association, ce domicile sera censé être de plein droit au siège social de l'association où toutes notifications, sommations, assignations, significations, convocations seront valablement faites."

Herwig Jorissen Thierry Castagne

Administrateur Administrateur

Président Premier vice-président

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

11/04/2013
ÿþM0D 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

IV° d'entreprise : 0409.845.289

BRUXELLES

02APR 2013

Greffe

1 I

I I

1

u

Réservé

au

Moniteur

beige

III

*168*

Dénomination

(en entier) : INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE

DES FABRICATIONS METALLIQUES

(en abrégé) : IFPM

Forme juridique : Association sans but lucratif

Siège : Boulevard A.Reyers 80, 1030 Bruxelles

Objet de l'acte : Démission 1 nomination administrateur

Extrait du procès-verbal de l'assemblée générale du 17 décembre 2012:

"L'assemblée prend connaissance de la démission de monsieur Paul Liakos en tant qu'administrateur à

partir du 17 décembre 2012. L'assemblée le remercie pour ses services rendues.

L'assemblée décide à l'unanimité de nommer monsieur Gabriel Smal, résidant à 4000 Liège, Avenue de l'observatoire 52/0011 en tant qu'administrateur pour une période qui prend effet le 17 décembre 2012 pour prendre fin, sauf en cas de réélection, lors de l'assemblée générale ordinaire de 2017.

Il exercera son mandat à titre gratuit."

Herwig Jorissen Thierry Castagne Marc De Wilde

Administrateur Administrateur Administrateur

Président Premier vice-président Second vice-président

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

mentionner sut la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

11/04/2013
ÿþe

~

Voor behouden

aan het

Belgisch Staatsblad

MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

BRUSSE4 2 APR 2013

Griffie

Ondernemingsnr : 0409.845.289

Benaming

(voluit) : INSTITUUT VOOR NASCHOOLSE OPLEIDING VAN DE METAALVERWERKENDE NIJVERHEID

(verkort) : INOM

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : A. Reyerslaan 80, 1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag 1 benoeming bestuurder

Uittreksel uit de notulen van de algemene vergadering van 17 december 2012:

"De vergadering neemt kennis van het ontslag van de heer Paul Liakos in zijn hoedanigheid van bestuurder

met ingang vanaf heden, 17 december 2012. De vergadering bedankt hem voor zijn bewezen diensten.

De vergadering benoemt met eenparigheid van stemmen de 'heer Gabriel Smal, wonende te 4000 Luik, Avenue de l'observatoire 52/0011 tot bestuurder voor een periode dewelke een aanvang neemt op 17 december 2012 om behoudens herbenoeming te eindigen op de gewone algemene vergadering van 2017,

Zijn mandaat wordt onbezoldigd uitgoefend."

Herwig Jorissen Thierry Castagne Marc De Wilde

Bestuurder Bestuurder Bestuurder

Voorzitter Eerste vice-voorzitter - Tweede vice-voorzitter

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

18

*13057169*

Op de laatste blz. van Luik S vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrùmenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

01/02/2013
ÿþS MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

21 JAN 2O1 '

LinGriffie

SEL

~I

I

Voor. toehoud aan hE Betgist 5íaatsb

*13020008*

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/02/2013 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr : 0409.845.289

Benaming

(voluit) : INSTITTUUT VOOR NASCHOOLSE OPLEIDING VAN DE

METAALVERWERKENDE NIJVERHEID

(verkort) : INOM

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : A. Reyerslaan 80, 1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming

Uittreksel uit de notulen van de raad van bestuur van 18 juni 2012:

" Er wordt beslist de volgende personen te herbenoemen voor een periode van twee jaar, welke een

aanvang neemt op 18 juni 2012 om een einde te nemen onmiddellijk na de gewone algemene vergadering van

2014:

-Herwig Jorissen, als voorzitter van de raad van bestuur;

-Thierry Castagne, als eerste vice- voorzitter;

-Marc De Wilde ; ais tweede vice- voorzitter.

De mandaten worden onbezoldigd uitgeoefend."

Uittreksel uit de notulen van de gewone algemene vergadering van de leden van 18juni 2012:

"Er wordt vastgesteld dat de mandaten van de volgende bestuurders sinds 20 juni 2011 vervallen zijn:

-Thierry Castagne, 1348 Ottignies-Louvain-La-Neuve, Rue du Chevalet 13/0101;

-Manuel Castro y Redruello, 4300 Waremme, Al Wilade 8;

-Nicanor Cué Alvarez, 4870 Trooz, Rue des Bouleaux 23;

-Guy Daneel, 1650 Beersel, H. Consciencestraat 17;

-Georges De Baetselier, 9280 Lebbeke, Meerksant 46;

-Inge De Bie, 2580 Putte, Vogelstraat 28;

-Eddy De Decker, 2610 Wilrijk, Kouwerheide 4;

-Wilson De Pril, 8300 Knokke, Julius Hostestraat 1/52;

-Marc De Wilde, 2830 Willebroek, Linnenstraat 11;

-Carine Hiroux, 8870 Izegem, Reperstraat 71;

-Herwig Jorissen, 3400 Landen, Karolingerslaan 33;

-Paul Liakos, 4670 Blegny, Rue Neuve Haye 54;

-Béatrice Louviaux, 4000 Luik, Rue Jean Riga 1;

-Eric Robert, 7060 Soignies, Sentier de Scaubecq 37;

-Alain Sadzot, wonende te 4020 Liège, Rue Auguste-Ponson 42;

-Stephan Van Haverbeke, 3053 Haasrode, Geldenaakstreat 16;

-Michel Van Quathem, 5380 Femelmont, Rue de la victoire 113.

De vergadering beslist met eenparigheid van stemmen voornoemde bestuurders met terugwerkende kracht

te herbenoemen voor een periode dewelke een aanvang heeft genomen op 20 juni 2011 om behoudens

herbenoeming een einde te nemen op 18 juni 2012.

De vergadering stelt vervolgens vast dat het mandaat van volgende bestuurders naar aanleiding van de

huidige algemene vergadering vervalt:

-Ivan Aerts, 2200 Herentals, Bakendonk 8;

-Walter Cnop, 1820 Perk, Koekoesweide 24;

-Mick Kerremans, 3050 Oud-Heverlee, Korbeekdamstraat 17;

-Martine Taeymans, 2018 Antwerpen, Wolfstraat 6.

De vergadering neemt bovendien kennis van het ontslag van Inge De Bie en Martine Taeymans als : bestuurders met ingang van 1 januari 2012 en beslist ter vervanging respectievelijk Vera De Norre, wonende te

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

i\

Voire

#houden

aan het

Belgisch

Staatsblad

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

9090 Melle, Platanendreef 17 en Ils De Bal, wonende te 1930 Zaventem, imbroeckstraat 85, als bestuurder te benoemen. Zij werken het mandaat af van de bestuurders dewelke zij vervangen. Hun mandaat gaat bijgevolg in op 1 januari 2012 om een einde te nemen op 18 juni 2012.

De vergadering beslist vervolgens het mandaat van volgende bestuurders op 18 juni 2012 te beëindigen: -Angelo Basile, 7170 Manage, Avenue Albert Ier 26;

-Valérie Baesch, 4000 Luik, Quai de Rome 16/63;

-Bernard Copia, 6280 Loverval, Avenue du vieux Frêne 18;

-Jessica Di Santo, 5000 Namen, Rue de Namur 49;

-Paul De Smet, 3001 Heverlee, Kneuterweg 7.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/02/2013 - Annexes du Moniteur belge

Worden vervolgens als bestuurder herbenoemd voor een periode welke een aanvang neemt op 18 juni 2012 om behoudens herbenoeming een einde te nemen op de gewone algemene vergadering van 2017:

-Ivan Aerts, 2200 Herentals, Bakendonk 8;

-Angelo Basile, 7170 Manage, Avenue Albert Ier 26;

-Valérie Baesch, 4000 Luik, Quai de Rome 16/63;

-Thierry Castagne, 1348 Ottignies-Louvain-La-Neuve, Rue du Chevalet 13/0101;

-Manuel Castro y Redruello, 4300 Waremme, Al Wilade 8;

-Walter Cnop, 1820 Perk, Koekoesweide 24;

-Bernard Copia, 6280 Loverval, Avenue du vieux Frêne 18;

-Nicanor Cué Alvarez, 4870 Trooz, Rue des Bouleaux 23;

-Georges De Baetselier, 9280 Lebbeke, Meerksant 46;

-Ils De Bal, 1930 Zaventem, Imbroeckstraat 85;

-Eddy De Decker, 2610 Wilrijk, Kouwerheide 4;

-Vera De Norre, 9090 Melle, Platanendreef 17;

-Wilson De Pril, 8300 Knokke, Julius Hostestraat 1/52;

-Paul De Smet, 3001 Heverlee, Kneuterweg 7;

-Marc De Wilde, 2830 Willebroek, Linnenstraat 11;

-Jessica Di Santo, 5000 Namen, Rue de Namur 49;

-Carine Hiroux, 8870 Izegem, Reperstraat 71;

-Herwig Jorissen, 3400 Landen, Karolingerslaan 33;

-Béatrice Louviaux, 4000 Luik, Rue Jean Riga 1;

-Eric Robert, 7060 Soignies, Sentier de Scaubecq 37;

-Alain Sadzot, 4020 Luik, Rue Auguste-Ponson 42;

-Stephan Van Haverbeke, 3053 Haasrode, Geldenaakstraat 16;

-Michel Van Quathem, 5380 Femelmont, Rue de la victoire 113.

Hun mandaat wordt onbezoldigd uitgeoefend.

Worden vervolgens als bestuurder benoemd voor een periode welke een aanvang neemt op 18 juni 2012 om behoudens herbenoeming een einde te nemen op de gewone algemene vergadering van 2017:

-Goedele Hufkens, 2610 Wilrijk, Planetariumlaan 19;

-William Van Erdeghem, wonende te 9220 Hamme, Hollandshof 47.

Hun mandaat wordt onbezoldigd uitgeoefend.

Tenslotte acteert de vergadering nog dat op de algemene vergadering van 27 juni 2011, mevrouw Kristien Schamp verkeerdelijk als bestuurder benoemd werd, Het betreft hier een materiële vergissing en de algemene vergadering stelt dan ook dat zij nooit als bestuurder van de vereniging opgetreden heeft en annuleert bijgevolg haar benoeming retroactief op 27 juni 2011."

Herwig Jorissen Thierry Castagne Marc De Wilde

Bestuurder Bestuurder Bestuurder

Voorzitter Eerste vice-voorzitter Tweede vice-voorzitter

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

01/02/2013
ÿþ ,'1" Vt+i,t -yam., Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte ivIOD 2.2

Réserve

au

Monitet.

, belge

2 1 JAN 2015

ORUXELLE3

Greffe

N° d'entreprise : 0409.845289

Dénomination

(en entier) : IINSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE

DES FABRICATIONS METALLIQUES

(en abrégé) : IFFM

Forme juridique : Association sans but lucratif

Siège : Boulevard A.Reyers 80, 1030 Bruxelles

Objet de Pacte : Nomination et démission

Extrait du procès-verbal du conseil d'administration du 18 juin 2012:

"Il est décidé de renouveler le mandat des personnes suivantes pour une période de deux ans, période. qui

prend effet le 18 juin 2012 pour s'achever immédiatement après l'assemblée générale ordinaire de 2014

-Herwig Jorissen, en tant que président du conseil d'administration;

-Thierry Castagne, en tant que premier vice-président;

-Marc De Wilde : en tant que second vice-président.

Les mandats sont non rémunérés."

Extrait du procès-verbal de l'assemblée générale ordinaire des membres du 18 juin 2012:

"L'assemblée constate que les mandats de administrateurs cités ci-après sont expirés depuis le 20 juin 2011

-Thierry Castagne, 1348 Ottignies-Louvain-La-Neuve, Rue du Chevalet 13/0101;

-Manuel Castro y Redruello, 4300 Waremme, Al Wilade 8;

-Nicarior Cué Alvarez, 4870 Trooz, Rue des Bouleaux 23;

-Guy Paneel, 1650 Beersel, H, Consciencestraat 17;

-Georges De Baetselier, 9280 Lebbeke, Meerksant 46;

-Inge De Bie, 2580 Putte, Vogelstraat 28;

-Eddy De Decker, 2610 Wilrijk, Kouwerheide 4;

-Wilson De Pril, 8300 Knokke, Julius Hostestraat 1/52;

-Marc De Wilde, 2830 Willebroek, Linnenstraat 11;

-Carine Hiroux, 8870 Izegem, Reperstraat 71;

-Herwig Jorissen, 3400 Landen, Karolingerslaan 33;

-Paul Liakos, 4670 Blegny, Rue Neuve Haye 54;

-Béatrice Louviaux, 4000 Luik, Rue Jean Riga 1;

-Eric Robert, 7060 Soignies, Sentier de Scaubecq 37;

-Alain Sadzot, wonende te 4020 Liège, Rue Auguste-Ponson 42;

-Stephan Van Haverbeke, 3053 Haasrode, Geldenaakstraat 16;

-Michel Van Quathem, 5380 Femelmont, Rue de la victoire 113.

L'assemblée décide à l'unanimité des voix de renouveler les mandats des administrateurs précités rétroactivement pour une période qui a pris effet le 20 juin 2011 pour prendre fin, sauf en cas de réélection, le 18 juin 2012.

L'assemblée constate ensuite que le mandat des administrateurs cités ci-après expirent à l'occasion de la présente assemblée générale :

-Ivan Aerts, 2200 Herentals, Bakendonk 8;

-Walter Cnop, 1820 Perk, Koekoesweide 24;

-Mick Kerremans, 3050 Oud-Heverlee, Korbeekdamstraat 17;

-Martine.Teeymans,2018. Antwerpen, Woifstraat.6._

Mentionner sur la dernière page du Volet B: Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes

ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/02/2013 - Annexes du Moniteur belge

1.?1~

Réservé

au

Moniteur

belge

" Volet B - Suite

r

MOD 2.2

De plus, l'assemblée prend connaissance de la démission de Inge De Bie et Martine Taeymans en tant qu'administrateur à partir du 1 janvier 2012 et décide de nommer en tant que remplaçantes, respectivement Vera De Norre, résidant à 9090 Melle, Platanendreef 17 et Ils De Bal, résidant à 1930 Zaventem, Imbroeckstraat 85. Elles terminent le mandat des administrateurs qu'elles remplacent. Par conséquent, leur mandat prend effet le 1 janvier 2012 pour prendre fin le 18 juin 2012.

L'assemblée décide ensuite de mettre fin le 18 juin 2012 au mandat des administrateurs suivants

- Angelo Basile, 7170 Manage, Avenue Albert Ier 26;

-Valérie Baesch, 4000 Liège, Quai de Rome 16/63;

-Bernard Copin, 6280 Loverval, Avenue du vieux Frêne 18;

-Jessica Di Santo, 5000 Namur, Rue de Namur 49;

-Paul De Smet, 3001 Heverlee, Kneuterweg 7.

Sont ensuite réélu en tant qu'administrateur pour une période qui prend effet le 18 juin 2012 pour prendre fin, sauf en cas de réélection, lors de l'assemblée générale ordinaire de 2017

-Ivan Aerts, 2200 Herentals, Bakendonk 8;

-Angelo Basile, 7170 Manage, Avenue Albert Ier 26;

-Valérie Baesch, 4000 Liège, Quai de Rome 16/63;

-Thierry Castagne, 1348 Ottignies-Louvain-La-Neuve, Rue du Chevalet 13/0101;

-Manuel Castro y Redruello, 4300 Waremme, Al Wilade 8;

-Walter Cnop, 1820 Perk, Koekoesweide 24;

-Bernard Copin, 6280 Loverval, Avenue du vieux Frêne 18;

-Nicanor Cué Alvarez, 4870 Trooz, Rue des Bouleaux 23;

-Georges De Baetselier, 9280 Lebbeke, Meerksant 46;

-Ils De Bal, 1930 Zaventem, Imbroeckstraat 85;

-Eddy De Decker, 2610 Wilrijk, Kouwerheide 4;

-Vera De Norre, 9090 Melle, Platanendreef 17;

-Wilson De Pril, 8300 Knokke, Julius Hostestraat 1/52;

-Paul De Smet, 3001 Heverlee, Kneuterweg 7;

-Marc De Wilde, 2830 Willebroek, Linnenstraat 11;

-Jessica Di Santo, 5000 Namur, Rue de Namur 49;

-Carine Hiroux, 8870 Izegem, Reperstraat 71;

-Herwig Jorissen, 3400 Landen, Karolingerslaan 33;

-Béatrice Louviaux, 4000 Liège, Rue Jean Riga 1;

-Eric Robert, 7060 Soignies, Sentier de Scaubecq 37;

-Alain Sadzot, 4020 Liège, Rue Auguste-Ponson 42;

-Stephan Van Haverbeke, 3053 Haasrode, Geldenaakstraat 16;

-Michel Van Quathem, 5380 Fernelmont, Rue de la victoire 113.

Leur mandat est non rémunéré.

Sont ensuite nommé en tant qu'administrateur pour une période qui prend effet le 18 juin 2012 pour prendre fin, sauf en cas de réélection, lors de l'assemblée générale ordinaire de 2017 :

-Goedele Hufkens, 2610 Wilrijk, Planetariumlaan 19;

-William Van Erdeghem, wonende te 9220 Hamme, Hollandshof 47.

Leur mandat est non rémunéré.

Enfin, l'assemblée prend acte du fait que Madame Kristien Schamp avait été nommée par erreur en tant qu'administrateur lors de l'assemblée générale du 27 juin 2011. II s'agit d'une erreur matérielle et l'assemblée affirme qu'elle n'a jamais agi en tant qu'administrateur de l'association et annule par conséquent sa nomination avec effet rétroactif au 27 juin 2011."

Herwig Jorissen Thierry Castagne Marc De Wilde

Administrateur Administrateur Administrateur

Président Premier vice-président Second vice-président

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/02/2013 - Annexes du Moniteur belge

Mentionner sur la dernière page du Volet B Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

25/11/2011
ÿþ" ` jGÿs-' .~ ~k ~ MOD 2.2

I i \,ff/ In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

_21. J



5

-11- 20t1

L', 1,-.)~i{-"

_

J

Griffie

Ondernemingsnr : 0409.845.289

Benaming

(voluit) : INSTITUUT VOOR NASCHOOLSE OPLEIDING VAN DE

METAALVERWERKENDE NIJVERHEID

(verkort) : INOM

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Diamant Building - Auguste Reyerslaan 80 - 1030 Brussel

Onderwerp akte : 1. WIJZIGING VAN STATUTEN

2. VERVANGING VAN BESTUURDERS, VOORZITTERSCHAP EN VICE-VOORZITTERSCHAPPEN

1. WIJZIGING VAN STATUTEN, GOEDGEKEURD OP DE ALGEMENE VERGADERING VAN 20/12/2010

UITTREKSEL PUNT 2. VAN HET VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERINGEN VAN 20/12/2010 GEHOUDEN TE BRUSSEL

GEWIJZIGD STATUTEN

TITEL I - Benaming, zetel, doel, duur, inwendige organisatie

Artikel 1.

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Instituut voor Naschoolse Opleiding van de Metaalverwerkende Nijverheid - Arbeiders, afgekort "INOM".

De vereniging is opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW" genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals onder meer gewijzigd door de Wetten van 2 mei 2002 e.v. (hierna genoemd 'V&S-wet").

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van het adres van de zetel.

Artikel 2.

De zetel van de vereniging is gevestigd te Diamant Building, A. Reyerslaan, 80, B-1030 Brussel in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om een zetelwijziging naar iedere andere plaats binnen België voor te stellen aan de algemene vergadering. Dit voorstel tot zetelwijziging zal worden goedgekeurd door de algemene vergadering in de statuten op haar eerstvolgende vergadering, conform de voorwaarden noodzakelijk voor een statutenwijziging.

Artikel 3.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

Voor" I 111111 11111 11111 11111 liii! III!! 11111 111111111 liii

behouden " 111,051"

aan het

Belgisch

Staatsblas

De vereniging heeft tot doel de bevordering van beroepsopleiding met het oog op de vorming, opleiding, aanpassing, bijscholing, specialisatie of herscholing van de werknemers of potentiële werknemers van de

metaal-, machine- en elektrische bouw.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recta : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD2,2

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

-het verschaffen en faciliteren van opleidingen en vormingen voor voornoemde werknemers of potentiële werknemers;

-het financieren van opleidingen georganiseerd door derden of door werkgevers in het raam en door bemiddeling van INOM.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te afren tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële doelstellingen. Zij kan op allerlei wijzen haar medewerking verlenen aan of belangen nemen in verenigingen, instellingen of ondernemingen die een gelijksoortig of aanverwant doel nastreven, of die kunnen bijdragen tot de verwezenlijking of de uitbreiding van haar doel.

Artikel 4.

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL ll - Leden, toetreding, aftreding, uitsluiting

Artikel 5.

De vereniging bestaat uit leden. Er dienen steeds ten minste drie leden te zijn.

Om lid te kunnen zijn moet men afgevaardigd zijn door een representatieve werknemersorganisatie of door een representatieve werkgeversorganisatie uit de metaal-, machine- en elektrische bouw.

Het aantal leden, afgevaardigd door de representatieve werknemersorganisaties, moet steeds gelijk zijn aan het aantal leden, afgevaardigd door de representatieve werkgeversorganisaties.

Artikel 6.

De kandidaat-leden worden van rechtswege lid op de datum van kennisname van hun kandidatuur door de eerstvolgende nuttige algemene vergadering. De gegevens van de kandidaat-leden worden voorafgaand schriftelijk ter kennis gebracht aan de voorzitter van de raad van bestuur"

Artikel 7.

Uit hoofde van de maatschappelijke verplichtingen lopen de leden tegenover derden geen enkele persoonlijke verplichting op. De leden betalen geen lidgeld.

Artikel 8.

De hoedanigheid van lid impliceert de volledige instemming met de onderhavige statuten, het eventuele huishoudelijke reglement en alle regelmatig genomen beslissingen.

Artikel 9.

Het lidmaatschap van een lid neemt van rechtswege een einde door éénzijdige beslissing van de representatieve werkgevers- respectievelijk werknemersorganisatie die het lid heeft afgevaardigd. In zulk geval brengt de representatieve werkgevers- of werknemersorganisatie de voorzitter van de raad van bestuur schriftelijk op de hoogte per fax of per e-mail, steeds met ontvangstbevestiging. Het lidmaatschap eindigt de eerste dag van de maand volgend op de maand van ontvangst van de melding. De voorzitter meldt dit aan de raad van bestuur en de algemene vergadering op de eerstkomende vergadering.

Artikel 10.

Leden kunnen op elk ogenblik uittreden uit de VZW door het versturen van een schriftelijke melding, een fax of een e-mail, steeds met ontvangstbevestiging, gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur. Het ontslag zal ingaan de eerste dag van het boekjaar volgend op dat waarin de uittreding werd gemeld.

Artikel 11.

Als een lid handelt in strijd met de doelstellingen van de VZW, kan het worden uitgesloten, op voorstel van de raad van bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van aire leden, door een bijzonder besluit van de algemene vergadering waarop het quorum bepaald in artikel 21 wordt nageleefd, genomen met een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vereniging en haar leden zijn vrij van elke aansprakelijkheid uit hoofde van de schade, rechtstreeks of onrechtstreeks opgelopen als gevolg van de overeenkomstig de statutaire bepalingen uitgesproken uitslùiting.

Artikel 12.

De ontslagnemende of uitgesloten leden, alsmede hun rechthebbenden of schuldeisers, evenals de erfgenamen, legatarissen of rechtverkrijgenden van een overleden lid, hebben geen enkel recht op het maatschappelijk vermogen. Zij kunnen geen eis stellen op terugbetaling van welke gift, toelage of inbreng ook.

Zij kunnen evenmin een rekeningenstaat of rekenschap vorderen, het aanbrengen van de zegels of een inventaris van de goederen en waardepapieren van de vereniging eisen, en ook niet de verdeling, de verkoop of de liquidatie ervan vragen.

Artikel 13.

De algemene vergadering mag onder de voorwaarden, die zij zal bepalen, andere categorieën van leden creëren. in zulk geval bepaalt zij de rechten en plichten ervan in de statuten.

TITEL Ill - Algemene vergadering

Artikel 14.

De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden.

De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden:

1. de wijziging van de statuten;

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders

3. de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging in geval een bezoldiging wordt toegekend;

4. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5. de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6. de ontbinding van de vereniging;

7. de uitsluiting van een lid;

8. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

9. aile gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Haar besluiten zijn bindend voor alle leden van de vereniging, zelfs voor hen die afwezig of onbevoegd zijn of van mening zouden verschillen.

Artikel 15.

Alle leden van de vereniging hebben het recht de algemene vergaderingen bij te wonen. Zij zullen zich erop kunnen laten vertegenwoordigen door een lasthebber van hun keuze, onder de voorwaarden die zouden worden bepaald door het eventueel huishoudelijk reglement of, bij ontstentenis daarvan, door de raad van bestuur. Een lasthebber mag een onbeperkt aantal volmachten dragen.

Waarnemers of toegetreden leden kunnen de algemene vergadering zonder stemrecht bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter van de raad van bestuur, tot de algemene vergadering richten.

Artikel 16.

Er worden 2 gewone algemene vergaderingen per jaar gehouden worden:

-één in de maand december waarop de begroting voor het komende boekjaar ter goedkeuring wordt voorgelegd en

-één binnen de 6 maanden na de afsluiting van het boekjaar waarop minstens de door de raad van bestuur opgemaakte jaarrekening van het vorig boekjaar en de aan de bestuurders te verlenen kwijting voor hun bestuur ter goedkeuring wordt voorgelegd. Na goedkeuring door de algemene vergadering wordt de jaarrekening aan het Paritair Comité van de metaal-, machine- en elektrische bouw ter kennisname voorgelegd.

Desgevallend gaat de gewone algemene vergadering ook over tot de benoeming van bestuurdersen beslist zij over al de overige op de agenda voorkomende kwesties.

Artikel 17.

De raad van bestuur kan eveneens te allen tijde een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen. Hij is verplicht deze bijeen te roepen binnen de 30 dagen indien hij daartoe ten minste door 115 van de leden wordt aangezocht, die voorkomen op de laatste jaarlijkse lijst, welke wordt bijgehouden op de zetel van de vereniging. Een dergelijk verzoek zal echter slechts geldig zijn indien het schriftelijk wordt ingediend en door al de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

verzoekers ondertekend is, en voor zover het duidelijk en nauwkeurig het voorwerp formuleert van de vergadering welke zij willen bijeenroepen.

Artikel 18.

Aire leden van de vereniging worden door de voorzitter tot de algemene vergaderingen opgeroepen. De uitnodiging wordt minstens 10 dagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle leden verstuurd, per post, per fax of per e-mail met ontvangstbevestiging op het nummer of adres dat het lid daartoe laatst heeft opgegeven. Aan de uitnodiging wordt een agenda toegevoegd.

Artikel 19.

De raad van bestuur bepaalt en stelt de agenda op van al de algemene vergaderingen.

Hij is verplicht al de voorstellen op de agenda te plaatsen die gezamenlijk zouden ondertekend zijn door ofwel ten minste vijf leden ofwel 1/20 van de leden die, in beide gevallen, voorkomen op de laatste jaarlijkse lijst van leden welke op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden. Deze verplichting is echter slechts bindend indien het voorstel duidelijk en nauwkeurig gesteld en ten minste 20 werkdagen vóór de datum van de vergadering schriftelijk aan de voorzitter wordt toegezonden.

De leden van de vereniging die een voorstel op de agenda van een algemene vergadering willen doen plaatsen, dienen de tekst ervan ten minste 20 werkdagen vóór de datum van de vergadering schriftelijk aan de voorzitter toe te zenden.

Artikel 20.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij ontstentenis, door de vice-voorzitter die hem vervangt. De voorzitter duidt de notulist aan, die een persoon kan zijn die geen lid is van de vereniging.

Artikel 21.

Alle leden hebben gelijk stemrecht. Elk lid heeft één stem.

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de meerderheid van de leden, afgevaardigd door representatieve werkgeversorganisaties, én de meerderheid van de leden, afgevaardigd door representatieve werknemersorganisaties, persoonlijk aanwezig of bij volmacht vertegenwoordigd zijn. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen met dezelfde agenda die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden.

Bij de besluitvorming streeft de algemene vergadering naar een consensus. Daartoe moet er voldoende mogelijkheid zijn tot open debat en beraadslaging. Indien de leden geen consensus bereiken, worden alle beslissingen genomen met een meerderheid van 2/3 van de persoonlijk aanwezige of bij volmacht vertegenwoordigde stemmen. In het geval van een doelwijziging of ontbinding is een 4/5 meerderheid vereist zoals bepaald in de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Onthoudingen worden niet meegerekend, behoudens bij stemming over uitsluiting, statutenwijziging of ontbinding: in deze gevallen gelden ze als tegenstem.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien de algemene vergadering daartoe besluit, door geheime stemming. De stemming over personen is in elk geval geheim.

De raad van bestuur heeft steeds het recht de algemene vergaderingen, ongeacht welke, met drie weken uit te stellen.

Artikel 22.

Er kunnen beslissingen worden getroffen buiten de agenda, mits de eenparige instemming der aanwezige leden wordt bereikt en na een door een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden der vergadering getroffen beslissing.

Artikel 23.

De algemene vergadering kan niet geldig beraadslagen over voorstellen tot wijziging der statuten dan nadat deze speciaal in de oproeping op de agenda werden geplaatst en indien minstens 213 van de leden afgevaardigd door de representatieve werknemersorganisaties én minstens 2/3 van de leden afgevaardigd door de representatieve werkgeversorganisaties aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien 2/3 van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden samengeroepen. Deze zal bevoegd zijn om te beslissen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. Deze tweede

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

M00 2.2

vergadering beslist ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, met de in artikel 21 vermelde meerderheden van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden.

Artikel 24.

De algemene vergadering kan beslissen over de voorstellen tot uitsluiting van een lid overeenkomstig voornoemd artikel 11.

Artikel 25.

De algemene vergadering kan slechts de ontbinding van de vereniging uitspreken overeenkomstig de artikelen 21, 23 en 39 van onderhavige statuten.

Artikel 26.

Er warden van de algemene vergaderingen notulen opgesteld. Deze worden ondertekend door degene die de algemene vergadering heeft voorgezeten en door de notulist, alsmede door al de aanwezige leden die hierom verzoeken. Na goedkeuring worden ze bewaard in een notulenregister, dat ter inzage zal zijn van de leden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. Voor derden geldt dit inzagerecht niet. Derden kunnen alleen inzage en/of afschrift van de notulen bekomen indien de raad van bestuur of de regionale bestuurscomités hen daarvoor de toelating verlenen.

De voor de rechtbank of anderszins over te leggen afschriften of uittreksels worden door de voorzitter van de raad van bestuur of door hem die deze functies waarneemt, of door minstens twee bestuurders ondertekend.

Artikel 27.

De algemene vergadering is bevoegd voor de goedkeuring van het huishoudelijk reglement waarin de regels inzake de interne werking van de vereniging zullen worden bepaald. Zij zat het te allen tijde kunnen wijzigen.

Het huishoudelijk reglement vult de onderhavige statuten aan. Het is bindend voor alle leden en bestuurders. De tekst van het huishoudelijk reglement en de wijzigingen eraan zullen aan alle leden worden medegedeeld.

TITEL IV - Bestuur, bestuurscomité, toezicht

Artikel 28.

De raad van bestuur beschikt over alle bevoegdheden die de wet of onderhavige statuten niet aan de Algemene Vergadering voorbehouden. De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging collegiaal in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke daden.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Onverminderd de bijzondere volmachten en de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door 3 bestuurders die gezamenlijk handelen, te weten de voorzitter en beide vice-voorzitters.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden tevens delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig de regels die gelden inzake lastgeving.

Artikel 29.

De algemene vergadering benoemt de bestuurders en zet ze af. Zij bepaalt hun aantal met inachtneming van artikel 13 van de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Het aantal bestuurders mag niet lager zijn dan drie. De algemene vergadering stelt de duur van hun mandaat vast, die 5 jaar niet mag overschrijden. De bestuurders zijn herkiesbaar. Hun mandaat is onbezoldigd.

De raad van bestuur is paritair samengesteld telkens uit een gelijk aantal bestuurders benoemd uit de kandidaten voorgedragen door de werknemers- respectievelijk werkgeversorganisaties.

De algemene vergadering benoemt de bestuurders uit de lijst van de kandidaten voorgesteld door de representatieve werkgevers- en werknemersorganisaties. Deze kandidaten dienen uiterlijk bij het begin van de vergadering die over een benoeming moet besluiten schriftelijk te worden bevestigd.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

M002.2

Artikel 30.

Het mandaat van de bestuurders vervalt door overlijden, aftreding of afzetting bij beslissing van de algemene vergadering die hierover beslist overeenkomstig artikel 29.

Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ook op ieder ogenblik ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving, per fax of per email met ontvangstbevestiging, aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

In geval van voortijdige vacature gaat de algemene vergadering in haar eerstvolgende zitting over tot de benoeming van een nieuwe bestuurder De nieuw benoemde bestuurder voltooit de resterende termijn van het mandaat van de bestuurder die hij vervangt.

Artikel 31.

De bestuurders treden collegiaal op.

Zij gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Zij zijn slechts aansprakelijk voor de uitvoering van hun mandaat.

Artikel 32.

De raad van bestuur stelt de algemene politiek vast van de vereniging en verwezenlijkt op zulke wijze haar maatschappelijk doel. Hij bepaalt de werkzaamheden van de vereniging en ardent de werking van al haar organen.

Artikel 33.

De raad van bestuur kan taken van het lopende of het dagelijkse bestuur van de vereniging opdragen aan alle personen van zijn keuze of aan alle organen die hij zou oprichten. Hij benoemt en ontslaat, hetzij zelf, hetzij door afvaardiging, aile agenten, bedienden en leden van het personeel van de VZW, bepaalt hun bevoegdheden en bezoldigingen. Ieder jaar maakt hij de inventaris op van de goederen van de vereniging en van haar verbintenissen, van de staat van inkomsten en uitgaven van het afgelopen boekjaar, alsmede de begroting van het volgend boekjaar. Tegenover de algemene vergadering brengt hij verslag uit over de stand van zaken van de vereniging en over haar financiële toestand. Hij onderwerpt aan haar goedkeuring de jaarrekening van het afgelopen boekjaar alsmede de begroting van het volgend boekjaar. De raad van bestuur houdt het ledenregister bij op de zetel van de vereniging overeenkomstig artikel 10 V&5-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1).

Artikel 34.

De raad van bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter en 2 ondervoorzitters die de taken zullen vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing. Zij worden verkozen voor een periode van 2 jaar.

In geval van afwezigheid of verhindering van de voorzitter, worden zijn bevoegdheden uitgeoefend door één van de vice-voorzitters, volgens hun aard van voorrang, die bij hun aanstelling zal moeten worden vastgesteld. Bij ontstentenis van deze laatsten worden die bevoegdheden uitgeoefend door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders.

Artikel 35.

De raad van bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook op verzoek van 2 bestuurders.

Bij de besluitvorming wordt er gestreefd naar een consensus. Daartoe moet er voldoende mogelijkheid zijn tot open debat en beraadslaging. Indien de bestuurders geen consensus bereiken, worden besluiten getroffen met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde stemmen. Ieder bestuurder heeft recht op één stem. Onthoudingen worden niet meegerekend.

Elke verhinderde bestuurder kan schriftelijk, per fax of per email, aan een ander bestuurder opdracht geven, in zijn naam op te treden en te stemmen. Een bestuurder mag een onbeperkt aantal volmachten dragen, doch telkens voor één enkele vergadering.

De raad van bestuur zal over de punten op de agenda slechts geldig kunnen beraadslagen indien de helft van de bestuurders benoemd op voordracht van de werknemersorganisaties en de helft van de bestuurders benoemd op voordracht van de werkgeversorganisaties aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn. Indien het quorum niet gehaald wordt kan de agenda tot de volgende vergadering worden verdaagd, die kan beslissen over dezelfde agendapunten ongeacht het aantal op die tweede vergadering aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Artikel 36.

Van al de vergaderingen van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt. De notulen worden na goedkeuring ondertekend door degene die de vergadering voorzit en door de notulist of door hem die zijn functie waarneemt.

Zij worden in de maatschappelijke zetel bewaard. De voor het gerecht of anderszins over te leggen afschriften of uittreksels zijn ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door de hem vervangende vice-voorzitter.

De notulen worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de bestuurders en de leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. Voor derden geldt dit inzagerecht niet. Derden kunnen alleen inzage en/of afschrift van de notulen bekomen indien de raad van bestuur of de regionale bestuurscomités hen daarvoor de toelating verlenen.

Artikel 37.

De raad van bestuur kan bevoegdheidspakketten delegeren aan twee bestuurscomités, genoemd bestuurscomité Noord en bestuurscomité Zuid. De omvang van de bevoegdheden, de samenstelling en de werking van de bestuurscomités wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

TITEL V - Allerlei

Artikel 38.

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

Re boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies § 1 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1). Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening tevens neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 39.

De algemene vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t de ontbinding voorgelegd door de raad van bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De bijeenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in deze statuten.

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 23 van deze statuten. Vanaf de datum van de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW op alle uitgaande documenten steeds dat zij "VZW in vereffening" is overeenkomstig artikel 23 V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1).

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaar(s) waarvan zij de opdracht zal omschrijven.

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de buitengewone algemene vergadering over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan één of meerdere andere verenigingen of stichtingen met een gelijkaardig belangeloos doel.

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de V&S-wet (zoals gedefinieerd in artikel 1) en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Artikel 40.

Elk lid van de vereniging, elk bestuurder, elk lid van de raad van toezicht of vereffenaar, die niet in België woonachtig is, is verplicht woonst te kiezen in het arrondissement waar zich de zetel van de vereniging bevindt, voor al hetgeen in verband staat met de toepassing der statuten.

Bij gebrek aan keuze van behoorlijk aan de vereniging betekende woonplaats, zal deze woonplaats van rechtswege worden verondersteld zich in de maatschappelijke zetel te bevinden, waar alle oproepingen, kennisgevingen, aanmaningen, dagvaardingen en betekeningen geldig zullen worden gedaan.

2. VERVANGING VAN BESTUURDERS, VOORZITTERSCHAP EN VICE-VOORZITTERSCHAPPEN

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MCD 2.2

UITTREKSEL VAN PUNT 8. VAN HET VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING GEHOUDEN TE BRUSSEL OP 23/06/2010

Het voorzitterschap is overgenomen door Herwig JORISSEN, Georges CAMPIOLI wordt le vice-voorzitter en Marc DE WILDE 2e vice-voorzitter.

UITTREKSEL PUNT 4. VAN HET VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING GEHOUDEN TE BRUSSEL OP 20/12/2010

OPZEGGING ALS BESTUURDER OP 31/12/2010 :

Alain DEPOORTER, Georges CAMPIOLI en Michel GOLDMANN zijn geen bestuurders meer.

BENOEMING ALS BESTUURDER OP

20/12/2010: Geert VERSCHRAEGEN

1/1/2011 :Angelo BASILE, Valérie BAESCH

worden benoemd.

Het 1e vice-voorzitterschap is overgenomen door Thierry CASTAGNE ter vervanging van Georges CAMPIOLI.

Algemene Vergadering op heden:

AERTS Ivan - Geel 3/1/1970 - Bakendonk 8 - 2200 Herentals

BAESCH Valérie - Rocourt 31/07/1974 - Quai de Rome 16/63 - 4000 Liège

BASILE Angelo, Lobbes 3/2/1958 - avenue Albert Ier 26 - 7170 Manage

BOUGARD Christian - Verviers 7/11/1958 - avenue de Ningloheid 104 - 4802 Heusy

CASTAGNE Thierry - Namur 15/3/1964 - rue du Chevalet 13 - 1348 Louvain-la-Neuve

CASTRO Y REDRUELLO Manuel - Vega Gijon (E) 7/2/1958 - Al Wilade 8 - 4300 Waremme

CNOP Walter - Vilvoorde 5/3/1957 - Koekoeksweide 24 - 1820 Perk

COPIN Bernard - 30/4/1949 - avenue du Vieux Frêne 18 - 6280 Loverval

CUE ALVAREZ Nicanor - Mieres (E) 6/9/1956 - rue des Bouleaux 23 - 4870 Trooz

DANEEL Guy - Sint-Genesius-Rode 26/11/1953 - H. Consciencestraat 17 - 1650 Beersel

DE BATSELIER Georges - Dendermonde 16/4/1954 - Meerksant 46 - 9280 Denderbelfe

DE BIE Inge - Herentals 2/8/1968 - Vogelstraat 28 - 2580 Putte

DE DECKER Eddy - Mortsel 3/7/1954 - Kouwerheide 4 - 2610 Wilrijk

DE PRIL Wilson - Gent 23/12/1951 - Julius Hostestraat 1 / 52 - 8300 Knokke

DE WILDE Marc - Wetteren 12/10/1955 - Stenenmolenlaan 8 - 2890 St-Amands - (2e Vice-Président)

Dl SANTO Antonio - Furci (I) 28/2/1950 - rue Capitaine Schirmeyer 23 - 6534 Gozée

HIROUX Carine - Roeselare 15/9/1972 - Reperstraat 71 - 8870 Izegem

JORISSEN Herwig - Berg 4/2/1950 - Karolingerslaan 33 - 3400 Landen - (1er Vice-Président)

KERREMANS Mick -Leuven 9/2/1964 - Korbeekdamstraatl7 - 3050 Oud-Heverlee

LIAKOS Paul - Agios Panteleino (G) 12/2/1957 - rue Neuve Haye 54 - 4670 Blégny

LOUVIAUX Béatrice - Arnay 10/7/1961 - rue Jean Riga 1 - 4000 Liège

MARYSSE Kurt - Kortrijk 20/11/1967 - Emiel Speeckaerstraat 34 - 9940 Evergem

ROBERT Eric - Louvain 19/8/1958 - Sentier de Scaubecq 37 - 7060 Soignies

SADZOT Alain - Rocourt 15/3/1961 - rue A. Ponson 42 - 4020 Jupille

TAEYMANS Martine - Herentals 14/10/1976 - Sint-Adriaanstraat 144 - 3150 Haacht

VANHAVERBEKE Stephan - Kortrijk 9/2/1960 - Geldenaaksestraat 16 - 3053 Haasrode

VANQUAETHEM Michel - Longlier 18/01/1961 - rue de fa Victoire 113 - 5380 Femelmont

VERSCHRAEGEN Geert - Sint-Amandsberg 23/09/1968 - Poekestraat 30 - 9880 Aalter

UITTREKSEL PUNT 5. VAN HET VERSLAG VAN DE ALGEMENE VERGADERING GEHOUDEN TE BRUSSEL OP 27/6/2011

OPZEGGING ALS BESTUURDER OP 31/12/2010 :

Antonio Dl SANTO, Kurt MARYSSE en Geert VERSCHRAEGEN zijn geen bestuurders meer.

BENOEMING ALS BESTUURDER OP 1/1/2011 :

Jessica Dl SANTO, Kristien SCHAMP en Paul DE SMET worden benoemd.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Algemene Vergadering op heden:

AERTS Ivan - Geel 3/1/1970 - Bakendonk 8 - 2200 Herentals

BAESCH Valérie - Rocourt 3110711974 - Quai de Rome 16163 - 4000 Liège

BASILE Angelo, Lobbes 3/2/1958 - avenue Albert ler 26 - 7170 Manage

BOUGARD Christian - Verviers 7/11/1958 - avenue de Ningloheid 104 - 4802 Heusy

CASTAGNE Thierry - Namur 15/3/1964 - rue du Chevalet 13 - 1348 Louvain-la-Neuve

CASTRO Y REDRUELLO Manuel - Vega Gijon (E) 7/2/1958 - Al Wilade 8 - 4300 Waremme

CNOP Walter - Vilvoorde 5/3/1957 - Koekoeksweide 24 - 1820 Perk

COPIN Bernard - 30/4/1949 - avenue du Vieux Frêne 18 - 6280 Loverval

CUE ALVAREZ Nicanor - Mieres (E) 6/9/1956 - rue des Bouleaux 23 - 4870 Trooz

DANEEL Guy - Sint-Genesius-Rode 26/11/1953 - H. Consciencestraat 17 - 1650 Beersel

DE BATSELIER Georges - Dendermonde 16/4/1954 - Meerksant 46 - 9280 Denderbelle

DE BIE inge - Herentals 2/8/1968 - Vogelstraat 28 - 2580 Putte

DE DECKER Eddy - Mortsel 3/7/1954 - Kouwerheide 4 - 2610 Wilrijk

DE PRIL Wilson - Gent 23/12/1951 - Julius Hostestraat 1 152 - 8300 Knokke

DE SMET Paul - Leuven 25/1/1954 - Kneuterweg 7 - 3001 Heverlee

DE WILDE Marc - Wetteren 12/10/1955 - Stenenmolenlaan 8 - 2890 St-Amands - (2e Vice-Président)

Dl SANTO Jessica - Charleroi 12/11/1978 - rue du Val d'Heure 60 - 6110 Montigny Le Tilleul

HIROUX Carine - Roeselare 15/9/1972 - Reperstraat 71 - 8870 Izegem

JORISSEN Herwig - Berg 4/2/1950 - Karolingerslaan 33 - 3400 Landen - (ier Vice-Président)

KERREMANS Mick -Leuven 9/2/1964 - Korbeekdamstraatl7 - 3050 Oud-Heverlee

LIAKOS Paul - Agios Panteleino (G) 12/2/1957 - rue Neuve Haye 54 - 4670 Blégny

LOUVIAUX Béatrice - Amay 10/7/1961 - rue Jean Riga 1 - 4000 Liège

ROBERT Eric - Louvain 19/8/1958 - Sentier de Scaubecq 37 - 7060 Soignies

SADZOT Alain - Rocourt 15/3/1961 - rue A. Ponson 42 - 4020 Jupille

SCHAMP Kristien - Gent 20/05/1980 - Zavelstraat 127 - 9500 Geraardsbergen (Overboelare)

TAEYMANS Martine - Herentals 14/10/1976 - Sint-Adriaanstraat 144 - 3150 Haacht

VANHAVERBEKE Stephan - Kortrijk 9/2/1960 - Geldenaaksestraat 16 - 3053 Haasrode

VANQUAETHEM Michel - Longlier 18/01/1961 - rue de la Victoire 113 - 5380 Fernelmont

4` I

Marc DE WI e

2e Vice- " 9rzitter



Thierry CASTAGNE

le Vice-Voorzitter

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

25/11/2011
ÿþRéservi

au

Moniteu

belge

N° d'entreprise : 409.845.289

Dénomination

(en entier) : INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDUSTRIE

DES FABRICATIONS METALLIQUES

(en abrégé) : IFPM

Forme juridique : ASBL

Siège : Building Diamant - Bld Auguste Reyers 80 - 1030 BRUXELLES

Objet de l'acte : 1. MODIFICATION DE STATUTS

2. CHANGEMENT DE MEMBRES, DE PRESIDENCE ET DE VICES-PRESIDENCES

1. STATUTS MODIFIES , APPROUVES PAR L'ASSEMBLEE GENERALE DU 20/12/2010 POINT 2. DU COMPTE RENDU DE L'ASSEMBLEE GENERALE DU 20/12/2010 TENUE A BRUXELLES

STATUTS MODIFIES :

TITRE I - Dénomination, siège, objet, durée, organisation interne

Article 1.

L'association sans but lucratif est dénommée "Institut de Formation postscolaire de l'Industrie des Fabrications métalliques", en abrégé "IFPM".

L'association est créée en tant qu'entité dotée de la personnalité juridique, plus particulièrement en tant qu'association sans but lucratif (dénommée ci-après "ASBL') sur la base de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, publiée au Moniteur belge du ler juillet 1921, telle qu'elle a été notamment modifiée par les lois du 2 mai 2002, du 16 janvier 2003, du 22 décembre 2003, du 9 juillet 2004, du 27 décembre 2004 et du 23 mars 2007 (dénommée ci-après "Loi A&F").

Cette dénomination doit toujours figurer sur tous les actes, factures, annonces, publications, correspondances, lettres de commande et autres documents émanant de l'association, en étant immédiatement précédée ou suivie par les mots "association sans but lucratif' ou en abrégé "ASBL", avec une indication précise du siège.

Article 2.

Le siège de l'association est établi au Diamant Building, Boulevard A. Reyers, 80, B-1030 Bruxelles, dans l'arrondissement de Bruxelles. Le conseil d'administraticn est compétent pour proposer à l'assemblée générale le déplacement du siège vers tout lieu sur le territoire belge. Ce changement de siège sera approuvé par l'assemblée générale dans les statuts, lors de la réunion suivante, selon les conditions nécessaires pour une modification des statuts.

Article 3.

L'association a pour but la promotion de la formation professionnelle visant la formation, l'adaptation, la formation complémentaire, la spécialisation ou le recyclage des travailleurs ou travailleurs potentiels de l'industrie des fabrications métalliques, mécaniques et électriques.

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes

ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

MOD 2.2

Copie é publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

IIY~ InINI~~YaVnllllln N

*11178052"

r. ,.,

e~ r

ó RUG~~~

Greffe

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

Parmi les activités concrètes permettant la réalisation du but de ('ASBL, figurent notamment:

-l'offre de formations et d'éducation;

-le financement de formations organisées par des tiers ou par des employeurs.

Par ailleurs, l'ASBL peut déployer toutes les activités qui contribuent directement ou indirectement à la réalisation des objectifs désintéressés précités, y compris les activités commerciales lucratives accessoires, dans les limites de ce qui est légalement permis, et dont les revenus seront à tout moment entièrement destinés à la réalisation des objectifs désintéressés. Elle peut prêter tous concours ou s'intéresser de toutes manières à des associations, organismes ou entreprises ayant un objet analogue ou connexe ou pouvant aider à la réalisation ou au développement de son objet.

Article 4.

L'association est constituée pour une durée indéterminée.

TITRE Il - Membres, admissions, démissions, exclusions

Article 5.

L'association est composée de membres. Il y en aura toujours au minimum trois.

Afin de devenir membre, il faut être délégué par une organisation représentative des travailleurs ou une organisation représentative des employeurs des constructions métalliques, mécaniques ou électriques.

Le nombre de membres, délégués par les organisations représentatives des travailleurs, doit toujours être identique au nombre de membres, délégués par les organisations représentatives des employeurs.

Article 6.

Les candidats-membres deviennent membre d'office à partir de la date de prise de connaissance de leur candidature par la prochaine assemblée générale utile. Les données des candidats-membres seront transmis préalablement au président du conseil d'administration "

Article 7.

Les membres n'encourent vis-à-vis des tiers aucune obligation personnelle du chef des engagements sociaux. Les membres ne paient pas de cotisation.

Article 8.

La qualité de membre implique l'adhésion totale aux présents statuts, au règlement d'ordre intérieur éventuel et à toutes les décisions régulièrement prises.

Article 9.

La qualité de membre prend fin d'office par décision unilatérale de l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs qui a délégué le membre. Le cas échéant, l'organisation représentative des employeurs ou des travailleurs en informe le président du conseil d'administration par écrit, par télécopie ou par courrier électronique, toujours avec accusé de réception. La qualité de membre prend fin le premier jour du mois qui suit le mois de réception de l'annonce. Le président informe le conseil d'administration et l'assemblée générale à fa prochaine réunion.

Article 10.

Les membres peuvent se retirer à tout moment de l'ASBL par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou par courrier électronique et ce, toujours avec un accusé de réception adressé au président du conseil d'administration. La démission prendra cours le premier jour de l'exercice qui suit l'exercice dans lequel la démission aura été annoncée.

Article 11.

Si un membre agit de façon contraire aux objectifs de l'ASBL, ce membre peut être exclu, sur proposition du conseil d'administration ou à la demande d'au moins 1/5 de tous les membres, par une décision spéciale de l'assemblée générale pour autant que le quorum déterminé dans l'article 21 soit respecté : pris avec une majorité des 2/3 des voix des membres présents ou représentés.

L'association et ses membres sont exonérés de toute responsabilité si des dommages qui résulteraient directement ou indirectement de l'exclusion, étaient prononcés conformément aux statuts.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Article 12.

Les membres démissionnaires ou exclus, de même que leurs ayants droit ou créanciers, ainsi que les héritiers légataires ou ayants cause d'un membre décédé, n'ont aucun droit sur l'avoir social. Ils ne peuvent réclamer le remboursement de tout don, subvention ou apport.

Ils ne peuvent pas davantage réclamer le relevé ou la reddition des comptes, requérir l'apposition des scellés ou un inventaire sur les biens et valeurs de l'association ou en demander le partage, la vente ou la liquidation.

Article 13.

L'assemblée générale pourra agréer d'autres catégories de membres, dans les conditions qu'elle déterminera. Le cas échéant, elle déterminera leurs droits et obligations dans les statuts.

TITRE III - Assemblée générale

Article 14.

L'assemblée générale est composée de tous les membres.

Les compétences exclusives suivantes sont exercées par l'assemblée générale:

1. la modification des statuts;

2. la nomination et la révocation des administrateurs;

3. la nomination et la révocation des commissaires et la fixation de leur rémunération dans le cas où une rémunération est attribuée;

4. la décharge à octroyer aux administrateurs et commissaires;

5. l'approbation des budgets et des comptes;

6. la dissolution anticipative de l'association;

7. l'exclusion d'un membre;

8. la transformation de l'association en société à finalité sociale;

9. tous les autres cas où les statuts l'exigeraient.

Ces résolutions sont obligatoires pour tous les membres de l'association, même pour ceux qui seraient absents, incapables ou dissidents.

Article 15.

Tous les membres de l'association ont le droit d'assister aux assemblées générales. Ils pourront s'y faire représenter par un mandataire de leur choix dans les conditions qui seraient déterminées par le règlement d'ordre intérieur éventuel ou, à son défaut, par le conseil d'administration. Chaque mandataire peut être porteur d'un nombre illimité de procurations.

Des observateurs ou membres adhérents peuvent assister à l'assemblée générale. Avec la permission du président du conseil d'administration, ils pourront s'adresser à l'assemblée générale.

Article 16.

Chaque année, il y a 2 réunions de l'assemblée générale ordinaire:

-une durant le mois de décembre à laquelle les budgets pour l'exercice suivant sont soumis à l'approbation de l'assemblée et

-une dans un délai de six mois à compter de la clôture de l'exercice où au minimum, les comptes annuels de l'exercice précédent établis par le conseil d'administration ainsi que la décharge à donner aux administrateurs seront soumis à l'approbation de l'assemblée générale.

Le cas échéant, l'assemblée générale ordinaire procède à la nomination des administrateurs et elle décide également de tous les autres points de l'ordre du jour.

Article 17.

Le conseil d'administration peut également convoquer en tout temps une assemblée générale extraordinaire. Il doit convoquer dans les 30 jours de la réquisition lorsqu'au moins 1/5 des membres figurant sur la dernière liste annuelle tenue au siège social de l'association, le requiert. Toutefois, une telle réquisition ne sera valable que si elle est faite par écrit et signée par tous les requérants mais également si elle formule, d'une manière concrète et précise, l'objet de la réunion qu'ils veulent voir convoquer.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

M002.2

Article 18.

Tous les membres de l'association seront convoqués aux assemblées générales par le président du conseil d'administration. La convocation est envoyée au moins 10 jours avant la date de l'assemblée générale à tous les membres, par écrit, par télécopie ou par courrier électronique avec accusé de réception, au numéro ou à l'adresse que le membre a communiqué à cet effet. Un ordre du jour est ajouté à la convocation.

Article 19.

Le conseil d'administration détermine et établit l'ordre du jour de toutes les assemblées générales.

il est tenu de porter à l'ordre du jour toutes les propositions qui seraient signées conjointement ainsi que celles signées par cinq des membres au moins ou encore par au moins 1/20 des membres qui figurent sur la dernière liste annuelle des membres tenue au siège social de l'association. Toutefois, cette obligation ne s'impose que si la proposition, rédigée d'une manière concrète et précise, est adressée au président par écrit au plus tard 20 jours ouvrables avant la date de la réunion.

Les membres de l'association qui désirent faire figurer une proposition à l'ordre du jour d'une assemblée générale, doivent en adresser le texte par écrit au président au plus tard 20 jours ouvrables avant la date de la réunion.

Article 20.

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration ou, à défaut, par le vice-président. Le président désigne également le rédacteur de procès-verbal, qui peut ne pas être membre de l'association.

Article 21.

Tous les membres disposent du même droit de vote. lis disposent tous d'une voix.

Afin de délibérer valablement, la majorité des membres délégués par les organisations représentatives des employeurs, et la majorité des membres délégués par les organisations représentatives des travailleurs, doivent être présentes ou représentées par procuration. Si ce quorum n'est pas atteint, une seconde assemblée générale peut être convoquée, avec le même ordre du jour, et pourra délibérer et décider valablement indépendamment du nombre de membres présents ou représentés par procuration.

Pour les décisions, l'assemblée générale tente de parvenir à un consensus. Pour ce faire, il doit exister une possibilité suffisante pour un débat ouvert ainsi qu'une délibération. Si les membres ne parviennent pas à un consensus, les décisions sont prises à la majorité des 2/3 des membres présents ou représentés par procuration. En cas de modification de but ou d'une dissolution, une majorité de 415 des membres est exigée comme déterminé dans la Loi « ABF » (tel que définie dans l'article 1). Les abstentions ne sont pas prises en compte, sauf en cas de vote concernant une exclusion, une modification des statuts ou une dissolution : dans ce cas, les abstentions comptent comme voix contre.

Le vote peut avoir lieu par proclamation, à main levée ou, si l'assemblée générale en décide, par vote secret. Tout vote concernant les personnes est secret.

Le conseil d'administration a toujours le droit de proroger de trois semaines toutes les assemblées générales quelles qu'elles soient.

Article 22.

Des décisions peuvent être prises en dehors de l'ordre du jour, moyennant l'accord unanime des membres présents et à la suite d'une décision formelle de l'assemblée. Les décisions sont prises à la majorité de 213 des voix des membres présents ou représentés.

Article 23.

L'assemblée générale peut valablement délibérer sur les propositions de modifications de statuts si l'objet de celles-ci a été spécialement porté à l'ordre du jour dans la convocation et si au moins 2/3 des membres délégués par les organisations représentatives des travailleurs et au moins 2/3 des membres délégués par les organisations représentatives des employeurs sont présents ou représentés.

Si les 2/3 des membres de l'association ne sont pas présents ou représentés à la première réunion de l'assemblée générale, une seconde réunion pourra être convoquée. Elle pourra délibérer quel que soit le nombre de membres présents ou représentés. La seconde assemblée générale ne peut se tenir dans un délai de 15 jours qui suit la première assemblée générale. Cette deuxième assemblée générale décidera quel que soit le nombre de membres présents ou représentés, à la majorité des voix des membres présents ou représentés.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Article 24.

L'assemblée générale peut statuer sur les propositions d'exclusion d'un membre conformément à l'article 11 ci-dessus.

Article 25.

L'assemblée générale peut prononcer la dissolution de l'association si elle se conforme aux articles 21, 23 et 39 des présents statuts.

Article 26.

Des procès-verbaux de toutes les assemblées générales sont rédigés. Ils sont signés par celui qui e présidé l'assemblée générale, par le secrétaire ainsi que par tous les membres présents qui le demandent. Après approbation, le procès-verbal est conservé dans un registre des procès-verbaux qui pourra être consulté par les membres qui souhaitent exercer leur droit de consultation conformément aux modalités fixées par l'article 9 de l'A.R. du 26 juin 2003. Ce droit de consultation ne s'applique pas aux tiers. Les tiers peuvent uniquement consulter et/ou obtenir un extrait des procès-verbaux si le conseil d'administration ou les comités de gestion régionaux leur en donnent la permission.

Les expéditions ou extraits à produire en justice ou autrement sont signés par le président du conseil d'administration ou par celui qui en remplit les fonctions, ou au moins par deux administrateurs.

Article 27.

L'assemblée générale est compétente pour l'approbation du règlement d'ordre intérieur dans lequel les règles concernant la gestion interne de l'association sont stipulées. Elle pourra le modifier en tout temps. Le règlement d'ordre intérieur complète les présents statuts. Il est contraignant pour tous les membres et pour tous les administrateurs. Le texte de ce règlement d'ordre intérieur et les modifications de ce règlement seront communiqués à tous les membres.

TITRE IV - Administration, comité de direction, surveillance

Article 28.

Le conseil d'administration dispose de tous les pouvoirs qui n'ont pas été réservés par la loi ou les présents statuts à l'assemblée générale. Le conseil d'administration représente l'association collégialement dans tous les actes judiciaires et extrajudiciaires.

Sans préjudice aux obligations découlant de l'administration collégiale, à savoir la concertation et la surveillance, les administrateurs peuvent se répartir entre eux les tâches administratives. Une telle répartition des tâches ne peut être opposée aux tiers, même après avoir été rendue publique. Le non-respect de cette disposition met cependant en cause la responsabilité interne de (des) l'administrateur(s) concerné(s).

Sans préjudice aux procurations spéciales et au pouvoir de représentation générale du conseil d'administration en tant que collège, l'ASBL est aussi représentée en justice et dans les actes par 3 administrateurs agissant conjointement, à savoir le président et les 2 vice-présidents.

En outre, le conseil d'administration peut déléguer une partie de ses compétences à un ou plusieurs tiers non-administrateurs, sans que cette délégation ne puisse toutefois concerner la politique générale de l'ASBL ou à la compétence générale de gestion du conseil d'administration. Les mandataires engagent l'ASBL dans les [imites de la procuration qui leur a été accordée et dont les limites sont opposables aux tiers conformément aux [imites de leur mandat.

Article 29.

L'assemblée générale nomme et révoque les administrateurs. Elfe en détermine le nombre - en respectant l'article 13 de la loi « A&F » (tel que défini dans l'article 1). Le nombre d'administrateurs ne peut pas être inférieur à trois. L'assemblée générale fixe la durée de leur mandat qui ne peut pas dépasser 5 ans. Les administrateurs sont rééligibles. Leur mandat est gratuit.

Le conseil d'administration est composé paritairement d'un même nombre d'administrateurs nommés parmi les candidats proposés respectivement , par les organisations représentatives de travailleurs et par les organisations représentatives des employeurs.

L'assemblée générale nomme les administrateurs à partir de la liste des candidats proposés par les organisations représentatives des employeurs et par les organisations représentatives des travailleurs. Ces candidatures doivent être confirmées par écrit au plus tard au début de la tenue de l'assemblée générale qui devra décider des nominations.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Article 30.

Le mandat des administrateurs prend fin par décès, démission ou révocation par décision de l'assemblée générale qui en décide conformément à l'article 29.

Chaque membre du conseil d'administration peut également démissionner par l'envoi d'un écrit, d'une télécopie ou par courrier électronique et ce, toujours aveo un accusé de réception au président du conseil d'administration.

Après sa démission, un administrateur est tenu de continuer à remplir son mandat jusqu'à ce qu'il soit raisonnablement possible de pourvoir à son remplacement.

Dans le cas d'une vacance avant terme, l'assemblée générale procède à la nomination d'un nouvel administrateur à sa plus proche réunion. Le nouvel administrateur terminera le délai qui reste du mandat de l'administrateur qu'il remplace.

Article 31.

Les administrateurs agissent en collège.

Ils ne contractent aucune obligation personnelle relative aux engagements de l'association. Ils ne répondent

que de l'exécution de leur mandat.

Article 32.

Le conseil d'administration fixe la politique générale de l'association et réalise son objet social. Il dirige les travaux de l'association et coordonne l'action de tous ses organes.

Article 33.

Le conseil d'administration peut confier des tâches de la gestion journalière de l'association à toute personne de son choix ou à tout organe qu'il créerait. Il nomme et révoque, soit par lui-même, soit par délégation, tout agent, employé et membre du personnel de l'ASBL. Il fixe leurs attributions et rémunérations. Chaque année, il dresse l'inventaire des biens de l'association et de ses engagements, le compte des recettes et des dépenses de l'exercice écoulé et le budget de l'exercice suivant. Il fait rapport à l'assemblée générale sur l'état des affaires de l'association et sur sa situation financière. Il soumet à son approbation le compte annuel de l'exercice écoulé et le budget de l'exercice suivant. Le conseil d'administration tient un registre des membres au siège social de l'association conformément à l'article 10 de la Loi « A&F » (tel que défini dans l'article 1).

Article 34.

Le conseil d'administration élit, parmi ses membres, un président et deux vice-présidents qui rempliront les tâches incombant à ces fonctions, telles que décrites dans les présents statuts et à l'occasion de leur élection. Ils sont élus pour une durée de 2 ans.

En cas d'absence ou d'empêchement du président, ses prérogatives seront exercées par l'un des vice-présidents, selon leur ordre de préséance qui devra être déterminé lors de leur nomination, A défaut de ceux-ci, les prérogatives seront exercées par le plus âgé des administrateurs présents.

Article 35.

Le conseil d'administration se réunit sur convocation du président aussi souvent que l'intérêt de l'ASBL l'exige, ainsi qu'à la demande de deux administrateurs.

Pour les décisions, le conseil d'administration tente de parvenir à un consensus. Afin d'aboutir, il doit exister une possibilité suffisante pour un débat ouvert et une délibération. Si les membres ne parviennent pas à un consensus, les décisions seront prises à la majorité des 2/3 des membres présents ou représentés valablement. Chaque administrateur a droit à une voix. Les abstentions ne sont pas prises en compte.

Tout administrateur empêché peut donner mandat par un écrit, une télécopie ou par un courrier électronique à un autre administrateur pour agir et voter en son nom. Chaque administrateur peut être porteur d'un nombre illimité de procurations mais chaque fois pour une seule séance.

Le conseil d'administration ne pourra valablement délibérer sur les questions portées à l'ordre du jour que si la moitié des administrateurs nommés sur proposition des organisations des travailleurs et la moitié des administrateurs nommés sur proposition des organisations des employeurs sont présents ou représentés. Si le quorum n'est pas atteint, l'ordre du jour peut être reporté à l'ordre du jour de la réunion suivante. Il pourra décider sur les mêmes points et ce, quel que soit le nombre des administrateurs présents ou représentés à cette seconde réunion.

Dans des circonstances exceptionnelles, lorsqu'une nécessité urgente et l'intérêt de l'ASBL l'exigent, les décisions peuvent être prises par un accord unanime écrit des administrateurs. Pour ce faire, il est nécessaire qu'un accord unanime existe entre les administrateurs pour une prise de décision par écrit. La prise de décision par écrit suppose, en tout état de cause, qu'une délibération ait eu lieu par courrier électronique, par vidéoconférence ou par conférence téléphonique.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOO 22

Article 36.

Il est dressé procès-verbal de toutes les réunions du conseil d'administration. Après approbation, les procès-verbaux sont signés par celui qui préside la réunion et par le secrétaire ou celui qui en exerce la fonction.

Les procès-verbaux sont conservés au siège social. Les expéditions ou extraits à produire en justice ou autre, sont signés par le président du conseil d'administration ou le vice-président qui le remplace.

Les procès-verbaux sont conservés dans un registre des procès-verbaux qui pourra être consulté par les membres qui exerceront leur droit de consultation conformément aux modalités fixées par l'article 9 de l'A. R. du 27 juin 2003. Ce droit de consultation ne s'applique pas pour les tiers. Les tiers peuvent uniquement consulter et/ou obtenir un extrait du procès-verbal si le conseil d'administration ou l'un des comités de gestion régionaux leur en donnent la permission.

Article 37.

Le conseil d'administration peut déléguer des compétences à deux comités de gestion, à savoir : le comité de gestion sud et le comité de gestion nord. L'étendue des compétences, la composition et le fonctionnement des comités de gestion sont déterminés dans le règlement d'ordre intérieur.

TITRE V - Divers

Article 38.

L'exercice commence le ler janvier et se termine le 31 décembre de la même année.

La comptabilité est tenue conformément aux dispositions de l'article 17 de la loi « A&F » (tel que défini dans l'article 1) et aux arrêtés d'exécution applicables à celle-ci.

Les comptes annuels sont déposés dans le dossier tenu au greffe du tribunal de commerce, conformément aux dispositions de l'article 26novies de la loi « A&F » (tel que défini dans l'article 1). Dans la mesure où cela est applicable, les comptes annuels sont également déposés auprès de la Banque nationale, conformément aux dispositions de l'article 17, §6, de la loi « A&F » (tel que défini dans l'article 1) et des arrêtés d'exécution en la matière.

Article 39.

L'assemblée générale sera convoquée pour délibérer sur les propositions concernant la dissolution proposée par le conseil d'administration ou par un minimum d'1/5 des membres. La convocation et l'ordre du jour seront réalisés conformément aux dispositions des présents statuts.

La délibération et la décision concernant la dissolution s'effectuent dans le respect des règles de quorum et de majorité visées à l'article 21 et 23 des présents statuts. A partir de la date de la décision et jusqu'à la dissolution, l'ASBL mentionne sur tous les documents sortants qu'elle est une "ASBL en liquidation" conformément à l'article 23 de la loi « A&F » (tel que définie dans l'article 1).

En cas d'approbation de la dissolution de l'association, l'assemblée générale désigne un ou plusieurs liquidateur(s), dont elle décrit la mission.

En cas de dissolution et de liquidation, une assemblée générale extraordinaire décide sur la destination de l'actif net de l'ASBL, qui doit être attribué à une ou plusieurs autres associations ou fondations poursuivant un but similaire.

Toutes les décisions concernant la dissolution, les conditions de liquidation, la nomination des liquidateurs et la fin de leur mandat, la clôture de la liquidation et l'affectation de l'actif net, seront déposées au greffe et seront publiées aux annexes au Moniteur belge, conformément aux dispositions de l'article 23 et 26novies de la loi « A&F » (tel que défini dans l'article 1) et des arrêtés d'exécution à cet égard.

Article 40.

Tout membre de l'association, tout administrateur, tout commissaire et tout liquidateur non domicilié en Belgique, est tenu de faire élection de domicile dans l'arrondissement judiciaire où se trouve le siège social de l'association, pour tout ce qui se rattache à l'application des présents statuts.

A défaut d'élection de domicile dûment signifiée à l'association, ce domicile sera censé être de plein droit au siège social de l'association où toutes notifications, sommations, assignations, significations, convocations seront valablement faites.

2. CHANGEMENT D'ADMINISTRATEURS - DE PRESIDENCE ET DE VICES-PRESIDENCES

EXTRAIT DU POINT 8. DU COMPTE RENDU DE L'ASSEMBLEE GENERALE DU 23/06/2010 TENUE A BRUXELLES

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOO 22

La présidence est reprise par M. Herwig JORISSEN, Georges CAMPIOLI devient premier vice-président et Marc DE WILDE second vice-président.

EXTRAIT DU POINT 4. DU COMPTE RENDU DE L'ASSEMBLÉE GENERALE DU 20/12/2010 TENUE A BRUXELLES

DEMISSION D'ADMINISTRATEURS AU 31/12/2010 :

Alain DEPOORTER, Georges CAMPIOLI et Michel GOLDMANN ne sont plus administrateurs.

NOMINATION D'ADMINISTRATEURS AU

20/12/2010 : Geert VERSCHRAEGEN

1/1/2011 : Angelo BASILE, Valérie BAESCH

sont nommés administrateurs.

Thierry CASTAGNE devient 1e`vice-président en remplacement de Georges CAMPIOLI. A ce jour l'Assemblée Générale se compose comme suit :

AERTS Ivan - Geel 3/1/1970 - Bakendonk 8 - 2200 Herentals

BAESCH Valérie - Rocourt 31/07/1974 - Quai de Rome 16/63 - 4000 Liège

BASILE Angelo, Lobbes 3/2/1958 - avenue Albert Ier 26 - 7170 Manage

BOUGARD Christian - Verviers 7/11/1958 - avenue de Ningloheid 104 - 4802 Heusy

CASTAGNE Thierry - Namur 15/3/1964 - rue du Chevalet 13 - 1348 Louvain-la-Neuve

CASTRO Y REDRUELLO Manuel - Vega Gijon (E) 7/2/1958 - Al Wilade B - 4300 Waremme

CNOP Walter - Vilvoorde 5/3/1957 - Koekoeksweide 24 - 1820 Perk

COPIN Bernard - 30/4/1949 - avenue du Vieux Frêne 18 - 6280 Loverval

CUE ALVAREZ Nicanor - Mieres (E) 6/9/1956 - rue des Bouleaux 23 - 4870 Trooz

DANEEL Guy - Sint-Genesius-Rode 26/11/1953 - H. Consciencestraat 17 - 1650 Beersel

DE BATSELIER Georges - Dendermonde 16/4/1954 - Meerksant 46 - 9280 Denderbelle

DE BIE Inge - Herentals 2/8/1968 - Vogelstraat 28 - 2580 Putte

DE DECKER Eddy - Mortsel 3/7/1954 - Kouwerheide 4 - 2610 Wilrijk

DE PRIL Wilson - Gent 23/12/1951 - Julius Hostestraat 1 / 52 - 8300 Knokke

DE WILDE Marc - Wetteren 12/10/1955 - Stenenmolenlaan 8 - 2890 St-Amands - (2e Vice-Président)

Dl SANTO Antonio - Furci (I) 28/2/1950 - rue Capitaine Schirmeyer 23 - 6534 Gazée

HIROUX Carine - Roeselare 15/9/1972 - Reperstraat 71 - 8870 Izegem

JORISSEN Herwig - Berg 4/2/1950 - Karolingerslaan 33 - 3400 Landen - (1er Vice-Président)

KERREMANS Mick -Leuven 9/2/1964 - Korbeekdamstraatl7 - 3050 Oud-Heverlee

LIAKOS Paul - Agios Panteleino (G) 12/2/1957 - rue Neuve Haye 54 - 4670 Blégny

LOUVIAUX Béatrice - Amay 10/7/1961 - rue Jean Riga 1 - 4000 Liège

MARYSSE Kurt - Kortrijk 20/11/1967 - Emiel Speeckaerstraat 34 - 9940 Evergem

ROBERT Eric - Louvain 19/8/1958 - Sentier de Scaubecq 37 - 7060 Soignies

SADZOT Alain - Rocourt 15/3/1961 - rue A. Ponson 42 - 4020 Jupille

TAEYMANS Martine - Herentals 14/10/1976 - Sint-Adriaanstraat 144 - 3150 Haacht

VANHAVERBEKE Stephan - Kortrijk 9/2/1960 - Geldenaaksestraat 16 - 3053 Haasrode

VANQUAETHEM Michel - Longlier 18/01/1961 - rue de la Victoire 113 - 5380 Fernelmont

VERSCHRAEGEN Geert - Sint-Amandsberg 23/09/1968 - Poekestraat 30 - 9880 Aalter

EXTRAIT DU POINT 5. DU COMPTE RENDU DE L'ASSEMBLEE GENERALE DU 27/6/2011 TENUE A BRUXELLES

DEMISSION D'ADMINISTRATEURS

AU 31/12/2010 :

Antonio Dl SANTO, Kurt MARYSSE et Geert VERSCHRAEGEN ne sont plus administrateurs.

NOMINATION D'ADMINISTRATEURS au 1/1/2011 :

Jessica Dl SANTO, Kristien SCHAMP et Paul DE SMET sont nommées administrateurs.

A ce jour l'Assemblée Générale se compose comme suit :

AERTS Ivan - Geel 3/1/1970 - Bakendonk 8 - 2200 Herentals

BAESCH Valérie - Rocourt 31/07/1974 - Quai de Rome 16/63 - 4000 Liège

" Réservé au Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Volet B - Suite

BASILE Angelo, Lobbes 3/2/1958 - avenue Albert Ier 26 -7170 Managè

BOUGARD Christian - Verviers 7/11/1958 - avenue de Ningloheid 104 - 4802 Heusy

CASTAGNE Thierry - Namur 15/3/1964 - rue du Chevalet 13 - 1348 Louvain-la-Neuve

CASTRO Y REDRUELLO Manuel - Vega Gijon (E) 7/2/1958 - Al Wilade 8 - 4300 Waremme

CNOP Walter - Vilvoorde 5/3/1957 - Koekoeksweide 24 - 1820 Perk

COPIN Bernard - 30/4/1949 - avenue du Vieux Frêne 18 - 6280 Loverval

CUE ALVAREZ Nicanor - Mieres (E) 6/9/1956 - rue des Bouleaux 23 - 4870 Trooz

DANEEL Guy - Sint-Genesius-Rode 26/11/1953 - H. Consciencestraat 17 - 1650 Beersel

DE BATSELIER Georges - Dendermonde 16/4/1954 - Meerksant 46 - 9280 Denderbelle

DE BIE Inge - Herentals 2/8/1968 - Vogelstraat 28 - 2580 Putte

DE DECKER Eddy - Mortsel 3/7/1954 - Kouwerheide 4 - 2610 Wilrijk

DE PRIL Wilson - Gent 23/12/1951 - Julius Hostestraat 1 152 - 8300 Knokke

DE SMET Paul - Leuven 25/1/1954 - Kneuterweg 7 - 3001 Heverlee

DE WILDE Marc - Wetteren 12/10/1955 - Stenenmolenlaan 8 - 2890 St-Amands - (2e Vice-Président)

Dl SANTO Jessica - Charleroi 12111/1978 - rue du Val d'Heure 60 - 6110 Montigny Le Tilleul

HIROUX Carine - Roeselare 15/9/1972 - Reperstraat 71 - 8870 Izegem

JORISSEN Herwig - Berg 4/2/1950 - Karolingerslaan 33 - 3400 Landen - (ler Vice-Président)

KERREMANS Mick -Leuven 9/2/1964 - Korbeekdamstraatl7 - 3050 Oud-Heverlee

LIAKOS Paul - Agios Panteleino (G) 12/2/1957 - rue Neuve Haye 54 - 4670 Blégny

LOUVIAUX Béatrice - Amay 10/7/1961 - rue Jean Riga 1 - 4000 Liège

ROBERT Eric - Louvain 19/8/1958 - Sentier de Scaubecq 37 - 7060 Soignies

SADZOT Alain - Rocourt 15/3/1961 - rue A. Ponson 42 - 4020 Jupille

SCHAMP Kristien - Gent 20/05/1980 - Zavelstraat 127 - 9500 Geraardsbergen (Overbo&are)

TAEYMANS Martine - Herentals 14/10/1976 - Sint-Adriaanstraat 144 - 3150 Haacht

VANHAVERBEKE Stephan - Kortrijk 9/2/1960 - Geldenaaksestraat 16 - 3053 Haasrode

VANOUAETHEM Michel - Longlier 18/01/1961 - rue de la Victoire 113 - 5380 Fernelmont

Thierry CASTAGNE Marc DE WILDE

ler Vice-Président 2"tl Vice-Pr: _':ent



Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Coordonnées
INSTITUT DE FORMATION POSTSCOLAIRE DE L'INDU…

Adresse
BOULEVARD AUGUSTE REYERS 80 1030 BRUXELLES

Code postal : 1030
Localité : SCHAERBEEK
Commune : SCHAERBEEK
Région : Région de Bruxelles-Capitale