ACTIO POPULI

Association sans but lucratif


Dénomination : ACTIO POPULI
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 849.103.851

Publication

09/10/2012
ÿþOndernemingsnr : Benaming

(voluit) : VZW Actio Populi

(verkort) : Actio Populi

Rechtsvorm ; Vereniging Zander Winstoogmerk Zetel : Oude Baan 23 bus 3; 2840 Rumst Onderwerp akte

Oprichtingsakte VZW "Actio Populi"

TITEL.I.RECHTSVORM, NAAM, OPRICHTERS, ZÉTEL

1,1 De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder ais een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW" genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juil 1921 zoals onder meer gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002, de Wet van 16 januari 2003 en de Programmawetten van 22 december 2003 en 9 juli 2004 (hierna genoemd "V&S-wet").

1.2 De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam VZW Actio Populi, afgekort Actio Populi opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

1.3 De vereniging wordt opgericht door:

Gunter Breugelmans, arbeider, wonende te 2840 Rumst, Oude Baan 23 b3.

- Steven Nsanga Tshisekedi, student, wonende te 3000 Leuven, Hogestraat 26.

- Peter Van den Broeck, zonder beroep, wonende te 3010 Kessel-Lo, Leopold Ruelensstraat 28.

- Louis De Coninck, advocaat, wonende te 1000 Brussel, Frankiinstraat 155.

- Pieter Dreesen, student, wonende te 3630 Maasmechelen, Loostraat 49.

- Daan Lernout, advocaat, wonende te 8640 Westvleteren, Krombekestraat 6.

1.4 De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 2840 Rumst, Oude Baan 23 IJ3 en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

De plaats van vestiging kan bij eenvoudige beslissing van de Raad van Bestuur gewijzigd worden en voor zover bekrachtigd door de eerstvolgende bijeenkomst van de Algemene Vergadering.

TITE...II.DOEL EN ACTIVITEITEN

2.1 De vereniging heeft tot doel en als activiteit:

1.1-let invoeren van de directe democratie, namelijk het wetgevend burgerinitiatief en het- bijidend

referendurn_op.a[le.bestuurlijke.niueaus_van.de_averheid.in_België.alsook.op_europees_als_intemationaal_vl`ak, dit

ter aanvulling van het representatieve systeem. Eveneens wil zij in de . meest ruime zin de democratische basisbeginselen van de samenleving verdedigen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

io

IIWIII~dIIEIWINYIINI

*12166950*

MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter

" ' r=

CHTBANK

MONI

02

BELGISC

- i' BELGE

10- 2012 STAATSBLA

2 4 -09- 2012

ANTWERPEN

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

0849 .103.851

en is

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -09/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

2.0m de onder punt 1 genoemde belangen te verwezenlijken wil de vzw in de meest ruime zin onderzoek verrichten, conferenties, debatten en studiedagen organiseren, publicaties en boeken uitgeven, forums opzetten, petities starten,..

3.Alsook wil de vzw individuele als collectieve juridische acties opzetten teneinde de vermelde belangen te verdedigen op gemeentelijk, provinciaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau en aile daarbijkomende kosten te betalen (advocatenkosten, gerechtskosten, rechtsplegingsvergoedingen, schadevergoedingen);

4.Het adviseren van politieke en administratieve overheden inzake problemen die zich zouden stellen in verband met het invoeren van referenda;

5.Het leveren van advies omtrent het organiseren van referenda aan de leden van de vereniging;

2.2. De vereniging mag alle activiteiten ondernemen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar maatschappelijk doel, met inbegrip van het stellen van handelsdaden, in zoverre de opbrengst hiervan uitsluitend besteed wordt aan het realiseren van. het maatschappelijke doel. Zij mag roerende en onroerende goederen verwerven, aannemen, bouwen en verbouwen, in huur en of pacht nemen en of geven, die nuttig zijn om haar doel te realiseren. Zij kan deelnemen aan alle initiatieven die met haar doel overeenstemmen. Zij mag alle financiële inkomsten aantrekken zoals lidgelden, subsidies, handgiften, legaten, erfenissen, leningen, waarborgen en effectén voor zover zij door de algemene vergadering vooraf werden goedgekeurd. Schenkingen kunnen zonder deze goedkeuring door de algemene vergadéring worden verworven, conform de wettelijke bepalingen. De vereniging kan samenwerken met verwante organisaties.

TITELJII.LEDEN

3.1 De vzw bestaat uit effectieve en toegetreden leden. Alle natuurlijke personen of rechtspersonen kunnen effectief of toegetreden lid worden, onder de hierna volgende voorwaarden.

Sectie 1 Effectieve leden

3.2 Enkel de effectieve leden of "de echte leden" hebben stemrecht en maken deel uit van de Algemene Vergadering. De stichtende leden en de leden welke bij beslissing door de Algemene Vergadering opgenomen worden zijn de effectieve leden.

De op het einde van deze oprichtingsakte vermelde oprichters zijn de eerste effectieve leden.

3.3 De effectieve leden betalen een éénmalige lidmaatschapsbijdrage naar keuze (minimum '1,00 EUR maximum 10.000,00 EUR). De lidmaatschapsbijdrage is éénmalig. Gestorte bijdragen kunnen niet teruggevorderd worden.

3.4 Er zijn minstens drie effectieve leden in de vereniging, Alleen de effectieve leden hebben de ,hoedanigheid van "leden" in de zin van de V&S-wet.

3.5 De kandidaat-effectieve leden richten hun kandidaatstelling aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Om effectief lid te kunnen worden, moet het kandidaat-lid voorgedragen worden door minstens 2 van de leden van de Raad van Bestuur,

De Algemene Vergadering zal beslissen over de aanvaarding van het kandidaat-effectief lid op haar eerstvolgende vergadering bij gewone meerderheid van de stemmen, De beslissing is zonder beroep en moet niet gemotiveerd worden.

3.6 Elk effectief lid kan ten allen tijde vrijwillig uit de vereniging treden. Het ontslag moet door een formeel schrijven aan de Raad van Bestuur kenbaar gemaakt worden. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan.

3.7 De uitsluiting van een effectief lid kan slechts door de Algemene Vergadering en met gewone meerderheid van de stemmen uitgesproken worden.

3.8 Geen enkel effectief lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vzw op grond van de enkele hoedanigheid van lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt ten allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vzw, enz.

3.9 Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de effectieve leden worden door de Raad van Bestuur ingeschreven in het register van de leden, dat op de zetel van de vzw wordt gehouden, binnen acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld.

Sectie 2: Toegetreden leden

3.10 De Raad van Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivaitie dat een kandidaat niet wordt

aanvaard als toegetreden lid.

~ , T MOD 22

3.11 Toegetreden leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten worden omschreven.

3.12 De toegetreden leden of "de leden" betalen een lidmaatschapsbijdrage naar keuze (minimum 1,00 EUR) die hen toelaat (gratis waar mogelijk) deel te nemen aan de activiteiten van de vzw Actio Populi en geregeld geïnformeerd te worden over deze activiteiten. De lidmaatschapsbijdrage is éénmalig. Gestorte bijdragen kunnen niet teruggevorderd worden.

3.13 Nieuwe toegetreden leden worden gewoon aanvaard na betaling van een vrijwillige lidmaatschapsbijdrage naar keuze. Ieder toegetreden lid kan zijn lidmaatschap opzèggen door middel van een email gerichtaan de vzw. De opzeg gaat in'op het ogenblik van de verzendingsdatum.

3.14 Toegetreden leden hebben geen stemrecht.

T[TEL.IV.ALGEMENE VERGADERING

4.1 De Algemene Vergadering bestaat uit alle effectieve leden. Elk lid beschikt over één stem.

4.2 Waarnemers kunnen de Algemene Vergadering bijwonen en zich richten tot de Algemene Vergadering, dit alles mits toestemming van de Voorzitter.

4.3 Een lid mag zich laten vertegenwoordigen door een ander lid op de Algemene Vergadering.

4.4 De Algemene Vergadering is bevoegd voor de wijziging van de statuten, benoeming en afzetting van bestuurders, benoeming en afzetting van commissarissen (en het bepalen van , hun bezoldiging ingeval bezoldiging wordt toegekend), het goedkeuren van de rekeningen en van de begroting, de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk, het opstellen van een reglement van inwendige orde, de uitsluiting van een lid, de ontbinding van de vereniging.

4.5 De gewone Algemene Vergadering wordt jaarlijks samengeroepen in de loop van het eerste trimester ten einde de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting voor het lopend jaar goed te keuren.

4.6 Een buitengewone Algemene Vergadering kan door de Raad van Bestuur worden samengeroepen telkens als het belang van de vereniging het vereist.

4.7 De Raad van Bestuur is ertoe gehouden een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen, telkens wanneer ten minste één derde van de leden er schriftelijk om verzoekt.

4.8 Oproepingen voor de Algemene Vergadering worden per gewone post of per email, ten laatste tien dagen voor de vergadering verstuurd, De oproeping omvat de agenda van de vergadering. De agenda wordt bepaald door de Raad van Bestuur en wordt bij de oproepingsbrief gevoegd. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda gebracht.

4:9 Indien alle leden op de Algemene Vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kunnen bijkomende agendapunten behandeld worden onder de rubriek "Varia".

4.10 De Algemene Vergadering kan geldig beslissen als minstens de helft van het aantal [eden aanwezig of vertegenwoordigd is, met uitzondering voor de gevallen waar de wet een ruimere aanwezigheid vereist.

4.11 Indien er niet voldoende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, dient er een nieuwe Algemene Vergadering samengeroepen te worden, met dezelfde agenda, die geldig kan beslissen ongeacht het aantal aanwezigen.

4.12 Behalve wanneer de wet van 27 juni 1921 of deze statuten uitdrukkelijk anders vermelden, kan de Algemene Vergadering geldig beslissen bij gewone meerderheid van stemmen, Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

4.13 Van elke vergadering wordt' een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd en vervolgens ondertekend door de Voorzitter. Deze verslagen worden bijgehouden in een speciaal register. Uittreksels uit het verslag bestemd voor derden worden ondertekend door de Voorzitter of door twee bestuurders.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

TITEL.V.RAAD VAN BESTUUR

f MOO 22

5.1 De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van minstens drie leden, hoogstens vijf leden, benoemd door de Algemene Vergadering. De raad van bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester.

5.2 De leden van de Raad van Bestuur worden verkozen voor onbepaalde tijd.

5.3 De leden van de Raad van Bestuur worden niet bezoldigd, zij kunnen eventueel een vergoeding van hun kosten bekomen, mits voorafgaandelijke goedkeuring van de uitgave door de Algemene Vergadering.

5.4 De benoeming, het ontslag en de afzetting van een bestuurder wordt binnen één maand voor publicatie overgemaakt aan het Belgische Staatsblad.

5.5 De Raad van Bestuur beslist zelf over de functies binnen haar schoot.

5.6 De Raad van Bestuur wordt samengeroepen door de Voorzitter of door de Secretaris of door minstens .twee bestuurders.

5.7 Oproepingen voor de Raad van Bestuur worden per gewone post of per email, ten laatste 10 dagen voor de vergadering verstuurd. De oproeping bevat ook de agenda voor de vergadering. De agenda wordt opgesteld door de Voorzitter, maar ieder lid van de Raad van Bestuur heeft het recht punten op de agenda te laten plaatsen.

5.8 De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de Voorzitter, bij diens afwezigheid door de Ondervoorzitter, of wanneer belden afwezig zijn, door het oudste aanwezige bestuursraadslid.

5.9 De Raad van Bestuur vergadert geldig wanneer de helft van de bestuurders aanwezig zijn en beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij staking van stemmen is het voorstel

c ª% " verworpen.

5.10 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd en vervolgens ondertekend door de Voorzitter. Deze verslagen worden bijgehouden in een

re speciaal register. Uittreksels uit het verslag bestemd voor derden worden ondertekend door de Voorzitter of door twee bestuurders.

5.11 Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

0

7ITELVI.BEVOEGDFIEDEN RAAD VAN BESTUUR

0

6.1 De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar bij alle gerechtelijk en

buitengerechtelijke handelingen. De Raad van Bestuur treedt op ais eiser of verweerder in alle rechtsgedingen

en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Hij is bevoegd voor alle handelingen, van

. 04 bestuur en van beschikking, niets uitgezonderd, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren, zelfs met beding van dadelijke uitwinning, van het lenen en

ac uitlenen, voor om het even welke termijn, voor alle handels en bankverrichtingen.

6.2 Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de Algemene Vergadering, worden uitgeoefend door de Raad van Bestuur.

6.3 De Raad kan zijn bevoegdheden geheel of gedeeltelijk overdragen aan één of meer van zijn leden of aan een gevolmachtigde derde.

6.4 Tegenover derden volstaat de handtekening van de Voorzitter of de Penningmeester om de vereniging geldig te verbinden behalve indien het een verbintenis van meer dan 5.000 euro betreft. Boven dit bedrag is de handtekening van twee bestuurders vereist.

P:

6.5 Het dagelijkse bestuur, de stukken van het dagelijkse bestuur en de ontlastingen aan De Post worden geldig ondertekend door de Voorzitter of door de Penningmeester, of door een gevolmachtigde derde (volmacht gegeven door de Voorzitter én de Penningmeester). De voorzitter, de secretaris en de penningmeester hebben administratief onbeperkte volmacht, terwijl de voorzitter en de penningmeester een financieel afzonderlijke beperkte volmacht heeft tot 5.000 EUR.

TITEL.VILREKENINGEN

. , MOfl 2.2

7.1 Het dienstjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot en met 31 december.

7.2 De inkomsten van de vereniging kunnen bestaan uit

" lldmaatschapsbijdragen;

ode winsten verwezenlijkt door de inrichting van activiteiten zoals omschreven in TITEL Il van de statuten;

ode giften en nalatenschappen;

" de winsten gerealiseerd door eventuele " commerciële activiteiten bedoeld om de vereniging werkingsmiddelen voor de realisatie van haar maatschappelijk doel te bezorgen,

7.3 De boekhouding van de inkomsten en uitgaven dient nauwkeurig volgens de principes van het dubbel boekhouden gevoerd te worden.

7.4 Op de jaarlijkse gewone Algemene Vergadering legt de Raad van Bestuur de balans en de resultatenrekening van het verlopen dienstjaar en de begroting van het lopend dienstjaar ter goedkeuring voor.

7.5 De goedkeuring van de rekeningen en van de begroting impliceert de ontlasting voor de leden van de Raad van Bestuur.

TITEL.VIII.ONTBINDING

8,1 De vereniging kan nooit gehouden zijn tot méér dan het totaal van haar netto-actief.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/10/2012 - Annexes du Moniteur belge 8.2 In geval van vrijwillige ontbinding, zal de Algemene Vergadering één of meer vereffenaars aanstellen en hun bevoegdheden bepalen.

8.3 De bestemming van de activa, na vereffening van de schulden, zat bepaald worden door de Algemene Vergadering, maar dient in ieder geval tot een belangeloze doelstelling te worden aangewend.

'TITEL.IX.VARIA

9.1 Een huishoudelijk reglement zal door de raad van bestuur aan de algemene vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd. Wijzigingen kunnen door de algemene vergadering worden aangebracht met een eenvoudige meerderheid van stemmen.

9.2 Vooral hetgeen niet expliciet dcor deze statuten geregeld wordt, is de wet van 27 juni 1921 toepasselijk.

Ondertekening te Rumst in 2 originelen op 23 september 2012 door de stichters van de vereniging zonder winstoogmerk Actio Populi.

Gunter BREUGELMANS, arbeider, wonende te 2840 Rumst, Oude Baan 23 b3.

Steven Nsanga TSHISEKEDI, student, wonende te 3000 Leuven; Hogestraat 26.

Peter VAN DEN BROECK, zonder beroep, wonende te 3010 Kessel-Lo, Leopold Ruelensstraat 28.

H , . a MOD 2.2



Luik B - vervolg

Louis DE CON1NCK, advocaat, wonende te 1000 Brussel, Franklinstraat 155.

Pieter DFiEESEN, student, wonende te 3630 Maasmechelen, Loostraat 49.

Daan LERNOUT, advocaat, wonende te 8640 Westvleteren, Krombekestraat 6.

De Algemene Vergadering benoemt de heren Gunter BREUGELMANS, Louis DE CONINCK en A LERNOUT tot de eerste bestuurders van de Vzw Actio Populi.

Daarbij werden volgende functies toegekend aan volgende personen:

Voorzitter : de heer Gunter Breugelmans, REET , ° 2103/1 961

Secretaris : de heer Louis De Coninck, GIHUNDWE ( RWANDA) ° 01 /12°1984

Penningmeester: de heer Daan Lernout. POPERINGE, ° 01 /05/1 984

,

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Varcn " Naam an hanritakaninn

9 Voorbehouden aan het

A Belgisch

atsp.[asi

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
ACTIO POPULI

Adresse
OUDE BAAN 23, BUS 3 2840 RUMST

Code postal : 2840
Localité : RUMST
Commune : RUMST
Province : Anvers
Région : Région flamande