ASSOCIATION SUPPORT DES ECOLES VILLAGEOISES AU CAMEROUN, AFGEKORT : ASEVCA

Association sans but lucratif


Dénomination : ASSOCIATION SUPPORT DES ECOLES VILLAGEOISES AU CAMEROUN, AFGEKORT : ASEVCA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 847.640.042

Publication

27/07/2012
ÿþVoorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

De vereniging stelt zich tot doel bij te dragen tot de ontwikkeling van een verantwoordelijke jeugd, direct en indirect, door het ontwikkelen, opzetten en ondersteunen van kleinschalige projecten in Kameroen, of in eender welk Afrikaans land waar de nood zich aandient, en dit op het gebied van gezondheidszorg, educatie en algemene ontwikkeling.

Art. 2. Sectie 2. Activiteiten

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

- Het organiseren van alle mogelijke manifestaties, evenementen en andere initiatieven die kunnen bijdragen,

ASEVCA

Association Support des Ecoles Villageoises au Cameroun

Statuten

Artikel 1. De vereniging

Art. 1. Sectie 1. Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna  VZW genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals onder meer gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002, de Wet van 16 januari 2003 en de Programmawetten van 22 december 2003 en 9 juli 2004 (hierna genoemd "V&S-wet").

Art. 1. Sectie 2. Naam

De VZW draagt de naam Association Support des Ecoles Villageoises au Cameroun, afgekort ASEVCA.

Art. 1. Sectie 3. Zetel

1. De zetel van de VZW is gevestigd te 2610 Wilrijk, Oudestraat 168, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

2. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen en de nodige openbaarmakingsvereisten te vervullen. De Algemene Vergadering zal de zetelwijziging bekrachtigen in de statuten op haar eerstvolgende vergadering.

Art. 1. Sectie 4. Duur

De VZW is opgericht voor onbepaalde duur. Artikel 2. Doeleinden en activiteiten

Art. 2. Sectie 1. Doeleinden

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Association Support des Ecoles Villageoises au Cameroun

(afgekort) : ASEVCA

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Oudestraat 168

2610 Antwerpen (Wilrijk (Antwerpen))

België

Onderwerp akte : Oprichting

*12304023*

Luik B

0847640042

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Griffie

Neergelegd

25-07-2012

MOD 2.2

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

rechtstreeks of onrechtstreeks, tot het bereiken van het doel van de VZW.

- Het organiseren van sensibilisatiecampagnes, conferenties, publicaties en opleidingsseminaries en workshops in Afrika.

Artikel 3. Lidmaatschap

Art. 3. Sectie 1. Werkende Leden

1. Het aantal Werkende Leden is onbeperkt. Het minimum is vastgesteld op 3.

2. De op het einde van deze oprichtingsakte vermelde oprichters zijn de eerste Werkende Leden.

3. Daarnaast kan iedere natuurlijk persoon of rechtspersoon zich kandidaat stellen als Werkend Lid op voorwaarde dat ze de doelstellingen van de VZW onderschrijven.

4. De Raad van Bestuur zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat als Werkend Lid op haar eerstvolgende vergadering. De beslissing wordt genomen met een meerderheid van de stemmen van de aanwezige bestuurders.

5. De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Werkend Lid.

6. Werkende Leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de V&S-wet, deze statuten en het huishoudelijk reglement worden beschreven. Zij betalen een lidmaatschapbijdrage, van maximum 250 ¬ , die jaarlijks zal worden vastgelegd door Algemene Vergadering.

7. Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de Werkende Leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van (de inwerkingtreding van) de beslissing.

Art. 3. Sectie 2. Steunende leden

1. Elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de VZW ondersteunt, kan bij de VZW een mondelinge en/of schriftelijke aanvraag indienen om Steunend Lid te worden.

2. De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Steunend Lid.

3. Steunende Leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten en het huishoudelijk reglement worden omschreven.

4. Steunende Leden hebben geen stemrecht.

Art. 3. Sectie 3. Ereleden

De Raad van Bestuur kan een natuurlijk persoon of rechtspersoon die een bijzondere bijdrage levert of geleverd heeft aan de doelstellingen van de VZW benoemen tot erelid.

Art. 3. Sectie 4. Ontslag

1. Werkende Leden kunnen zich op elk ogenblik uit de VZW terugtrekken door een formeel schrijven te richten aan de Raad van Bestuur. Het ontslag zal bij de eerste Raad van Bestuur na ontvangst van dit schrijven ingaan.

2. Steunende Leden kunnen zich op elk ogenblik uit de VZW terugtrekken bij middel van een mondeling of schriftelijk bericht. Het ontslag wordt effectief na dit bericht.

Art. 3. Sectie 5. Opschorting van Werkende leden

1. Het lidmaatschap van Werkende Leden die hun lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar, binnen de Algemene Vergadering bepaalde termijn, niet betalen, wordt opgeschort na een aanmaning tot regularisatie binnen de 3 maand na datum van die aanmaning.

2. Werkende Leden die hun lidmaatschapsbijdrage na de regularisatietermijn niet betalen, worden geacht ontslagnemend te zijn.

Art. 3. Sectie 6. Uitsluiting

1. Als een Werkend Lid in strijd handelt met de doelstellingen van de VZW, kan deze, op voorstel van het Bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van alle Werkende Leden, worden uitgesloten door een bijzonder besluit van de Algemene Vergadering, waarop minstens de helft van alle Werkende Leden aanwezig is, en waarbij voor de beslissing een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige Werkende Leden vereist is.

2. Het Werkend Lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld, heeft het recht gehoord te worden.

3. Steunende Leden die handelen in strijd met de doelstellingen van de VZW, kunnen door eenzijdig besluit van de Raad van Bestuur uitgesloten worden van lidmaatschap.

Art. 3. Sectie 7. Rechten

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Luik B - vervolg

1. Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid van lid.

2. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de VZW, enz.

3. Het is voor elk lid verboden om in naam van de VZW verbintenissen of beloftes aan te gaan die niet door de Raad van Bestuur of door de Algemene Vergadering gedragen worden.

Artikel 4. De Algemene Vergadering

Art. 4. Sectie 1. De Algemene Vergadering

1. De Algemene Vergadering bestaat uit de Werkende Leden.

2. Alle Werkende Leden hebben gelijk stemrecht. Elk Werkend Lid heeft één stem.

Art. 4. Sectie 2. Waarnemers

Waarnemers kunnen de Algemene Vergadering bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter, tot de Algemene Vergadering richten.

Art. 4. Sectie 3. Bevoegdheden

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend worden:

1. de wijziging van de statuten;

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3. de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

4. de goedkeuring van het actieprogramma opgesteld door de Raad van Bestuur;

5. de vaststelling van de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage;

6. de uitsluiting van een lid;

7. het opmaken van het huishoudelijk reglement;

8. de ontbinding van de vereniging.

Art. 4. Sectie 4. Vergaderingen

1. De jaarlijkse bijeenkomsten van de Gewone Algemene Vergadering zullen tijdens het eerste kwartaal van het kalenderjaar gehouden worden op de maatschappelijke zetel of een plaats die vermeld wordt in de uitnodiging. De uitnodiging wordt minstens 15 dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle Werkende Leden verstuurd.

2. De vergaderingen worden door de voorzitter van de Raad van Bestuur bijeengeroepen. Aan de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda toegevoegd. Elk punt dat door een Werkende Lid, minstens 8 dagen voor de vergadering, aangebracht werd, wordt op de agenda geplaatst.

3. Bijzondere bijeenkomsten in een Buitengewone Algemene Vergadering kunnen worden samengeroepen door de voorzitter alsook op verzoek van minstens 1/5 van alle Werkende Leden.

Art. 4. Sectie 5. Quorum en stemming

1. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige Werkende Leden, behalve wanneer de V&S-wet of de statuten dit anders voorzien.

2. De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van 2/3 van de Werkende Leden die aanwezig zijn. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de Werkende Leden aanwezig zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met 2/3 van de stemmen van de aanwezige Werkende Leden, ongeacht het aantal aanwezige Werkende Leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige Werkende Leden.

3. Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Werkende Leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Artikel 5. Bestuur en vertegenwoordiging

Art. 5. Sectie 1. Samenstelling Raad van Bestuur

1. De VZW wordt bestuurd door een Raad van Bestuur samengesteld uit minimum 3 bestuurders, al dan niet leden van de VZW. Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Luik B - vervolg

Werkend Lid is van de vereniging. Wanneer de VZW slechts het wettelijk bepaald minimum van drie Werkende Leden heeft, mag de Raad van Bestuur slechts uit twee bestuurders bestaan. De dag waarop een vierde Werkende Lid wordt aanvaard, zal een (Buiten)gewone Algemene Vergadering overgaan tot de benoeming van een derde bestuurder.

2. De bestuurders worden benoemd door een Algemene Vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige Werkende Leden voor een termijn van 2 jaar, behoudens de eerste benoemingen bij de oprichting van de vereniging, die lopen tot het einde van het tweede volledige maatschappelijke jaar. Hun opdracht eindigt bij de sluiting van de jaarvergadering. Bestuurders zijn herbenoembaar.

3. De Raad van Bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter, secretaris en penningmeester.

4. De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige Werkende Leden. Ieder lid van de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

5. De bestuurders oefenen in beginsel hun mandaat kosteloos uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat kunnen worden vergoed.

Art. 5. Sectie 2. Raad van Bestuur: vergaderingen, beraadslaging en beslissing

1. De Raad van Bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook op bijeenroeping van de voorzitter of twee bestuurders.

2. De Raad wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door een van de andere bestuurders. De vergadering wordt gehouden op de zetel van de VZW of in elke andere plaats in België, aangewezen in de oproepingsbrief.

3. De Raad van Bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten, wanneer ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Bij staking van stemmen, wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

4. Er worden notulen opgesteld en ondertekend door alle aanwezige bestuurders en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Werkende Leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

5. In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Art. 5. Sectie 3. Intern bestuur  Beperkingen

1. De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de VZW, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens artikel 4 V&S-wet de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

2. Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

3. De Raad van Bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden, niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de Raad van Bestuur.

Art. 5. Sectie 4. Externe vertegenwoordigingsmacht

1. De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door het optreden van de meerderheid van zijn leden.

2. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens algemeen vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen.

3. De Raad van Bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Art. 5. Sectie 5. Bekendmakingsvereisten

De benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de personen gemachtigd om de VZW te

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Luik B - vervolg

vertegenwoordigen en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel, en door bekendmaking in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Artikel 6. Aansprakelijkheid van de bestuurder

1. De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW.

2. Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten.

Artikel 7. Financiering en boekhouding

Art. 7. Sectie 1. Financiering

1. De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.

2. Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet. Art. 7. Sectie 2. Boekhouding

1. Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

2. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

3. De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Gewone Algemene Vergadering.

Artikel 8. Ontbinding

1. De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum 1/5 van alle Werkende Leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, sectie 4 van deze statuten.

2. De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid van een doelwijziging zoals bepaald in artikel 4, sectie 5 van deze statuten. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij "VZW in vereffening" is overeenkomstig artikel 23 V&S-wet.

3. Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering één of meer vereffenaar(s) waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

4. Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Raad van Bestuur over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of verwant doel, werkzaam in België.

5. Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de V&S-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Stichting

Gedaan te Wilrijk op 24 juli 2012

In twee originele exemplaren, door volgende stichters:

- Laurette Delaruelle, wonende Bergenlaan 3, 2660 Hoboken, Belg, geboren op 13 juni 1942 te Sint-Niklaas

- Marie Jeanne Tsafack, wonende Oudestraat 168, 2610 Wilrijk, Kameroense, geboren op 26 september 1973 te Ndom

- Caroline Robberecht, wonende Tabaksvest 17, 2000 Antwerpen, Belg, geboren op 11 maart 1991 te Wilrijk

- Lucas Bergmans, wonende Statiestraat 36, 2920 Kalmthout, Belg, geboren op 21 december 1962 te Antwerpen

- Marc Robberecht, wonende Oudestraat 168, 2610 Wilrijk, Belg, geboren op 20 juli 1966 te Antwerpen

Benoeming bestuursleden

De Algemene Vergadering heeft als leden van de Raad van Bestuur benoemd:

- Marie Jeanne Tsafack, arbeidster, wonende Oudestraat 168, 2610 Wilrijk

- Lucas Bergmans, bediende, wonende Statiestraat 36, 2920 Kalmthout

- Marc Robberecht, bediende, wonende Oudestraat 168, 2610 Wilrijk

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Luik B - vervolg

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Coordonnées
ASS. SUPPORT DES ECOLES VILLAGEOISES AU CAME…

Adresse
OUDESTRAAT 168 2610 WILRIJK

Code postal : 2610
Localité : Wilrijk
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande