FEBELGRA VLAANDEREN

Association sans but lucratif


Dénomination : FEBELGRA VLAANDEREN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 408.598.840

Publication

28/10/2014
ÿþ" L- '11»

- =

1

1111111,11).11111.1fl111,111011111111111

MOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van deekte ter griffie .1" A

neergelegd/ontvangen op

"1

. ".

ter griffie van de Nederlandstalige

enimenis Itkithiblemei n'IJssel

17 OKT. 2014

Ondernemingsnr : 0408.598.840

Benaming

(votuit) FEDERATIE VAN DE BELGISCHE GRAFISCHE INDUSTRIE

(verkort): Febeigra

Rechtsvorm: vzw

Zetel: Barastreat 175, 1070 Anderlecht

Onderwerp akte Wijzigingen statuten, Raad van Bestuur

Ingevolge de beslissingen van de Buitengewone Algemene Vergadering van 22 april 2014: Wijzigingen statuten en vaststelling gecoördineerde tekst van de statuten.

Artikel 16 wordt ais volgt gewijzigd:

De algemene vergadering is het hoogste gezag van de vereniging.

Behoren uitsluitend tot haar bevoegdheid:

a) de wijzigingen aan de statuten van de vereniging;

b) de benoeming en het ontslag van bestuurders, commissarissen en rekeningtoezichters;

c) de goedkeuring van de begroting, de balans en rekeningen;

d) de kwijting aan de bestuurders, commissarissen en rekeningtoezichters;

e) de opsteiling van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering;

f) de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

g) de uitsluiting van een effectief lid;

h) de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; I) de erkenning van een vereniging als regionale kamer.

Artikel 31 wordt als volgt gewijzigd:

De raad van bestuur kan aile beslissingen van aigemeen beleid nemen die nodig zijn voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging behoudens deze die statutair en wettelijk voorbehouden zijn aan de algemene vergadering.

In het bijzonder is de raad van bestuur voor het einde van het boekjaar belast met het verienen van een provisoire goedkeuring van de begroting voor het komende boekjaar, zoals deze door de directeur-generaal aan de bestuurders dient te worden voorgelegd. Dit in afwachting van de definitieve goedkeuring van de begroting door de algemene vergadering. Tevens is de raad van bestuur belast met de vaststelling van het maximumbedrag per categorie voor de lidgelden. Het bedrag van de bijdrage per lid en de betalingsmodaliteiten worden aidus vastgelegd door de raad van bestuur.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden genomen. ,

Beslissingen waarbij geheel of gedeeltelijk beschikt wordt, met inbegrip van het bezwaren met zakelijke zekerheden, over het historisch actief en/of het overgedragen actief kunnen slechts genomen worden mits een meerderheid van minstens 15 bestuurders.

Onder het ehistorisch actier wordt begrepen het vermogen van de vereniging zoals dit bestaat op [27 maart 2012 I, met inbegrip van aile opbrengsten en elke wederbeiegging ervan. Het historisch actief omvat onder meer:

-het onroerend patrimonium;

-het roerend patrimonium dat op [27 maart 2012] belegd was bij of via Bank Delen (Bank Delen & de Schaetaen NV, KBO 0453.076.211);

Onder het '`overgedragen actief wordt begrepen het vermogen dat de vereniging op of na 27 maart 2012 verkrijgt uit de vereffening van enige andere vereniging, met inbegrip van aile opbrengsten en elke wederbelegging ervan.

leder bestuurder heeft recht op één stem. De voorzitter, vice-voorzitter en de penningmeester hebben steeds recht op één stem. Elke bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen met een schriftelijke volmacht door een ander lid van de raad van bestuur, nochtans mag een lid slechts één ander lid met volmacht vertegenwoordigen. Deze volmacht is vormvrij en kan gegeven worden middels fax, e-mail, etc.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

..

MOD 2.2

De raad van bestuur oefent haar bevoegdheden uit als een collage.

De voorzitter en de vice-voorzitter tekenen het proces-verbaal waarin de getroffen besluiten worden vastgelegd, en tekenen desgevallend ook de uittreksels, ter voorlezing bij het gerecht of eiders.

Artikel 40 wordt als volgt gewijzigd:

De verbintenis van ieder !id is volstrekt beperkt tot het betalen van zijn bijdrage. Het maximumbedrag per categorie van leden hiervan wordt jaarlijks vastgesteld door de raad van bestuur, maar kan in elk geval niet meer bedragen dan 1 miljoen EUR. Het bedrag van de bijdrage per lid en de betalingsmodaliteiten worden aldus vastgelegd door de raad van bestuur.

Artikel 42 wordt ais volgt gewijzigd:

Er zal jaarlijks in de maand maart een statutaire algemene vergadering gehouden worden, ter goedkeuring van de balans van het vorige boekjaar en van de winst - en verliesrekening aisook van de begroting van het lopende jaar.

Ingeval de vereniging beantwoordt aan de criteria voor de verplichte aanstelling van een commissaris, zal de algemene vergadering een commissaris benoemen die lid is van het Instituut der Beddjfsrevlsoren.

In aile andere gevallen kan de algemene vergadering, op voorstel van de raad van bestuur, een externe accountant, !id van het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, benoemen die als controlerende accountant belast is met de controle en de attestering van de jaarrekening

Artikei 43 wordt geschrapt.

De nummering van de artikelen 44 e.v. dient te worden aangepast (ten gevolge van de schrapping van art. 43 worden de art. 44 t.e.m. 47 de art. 43 t.e.m. 46).

Ontslag van bestuurders;

Uittredend en ontslagnemend Geboorteplaats en  datum Adres

Daniel Califice Montignies-sur-Sambre, 15.02.1945 Rue Horace rard 23, 6060 Gilly

Armin Van der Linden Kapellen, 14.11,1958 Walenhoek 100,2040 Antwerpen

Peter Van Helm Roeselare, 11.02.1959 Avennedreef 20, 9031 Drongen

Herman Verspecht Mechelen, 24.04.1963 Nijverheidsstraat 16, 1840 Londerzeel

Benoeming van bestuurders

Geboorteplaats en  datum Adres

Guy De Blieck Sint-Niklaas, 22.09.1961 Karrestraat 104 9160 Lokeren

Ingevolge de beslissing van de Raad van Bestuur van Febeigra d.d. 13.05.2014 worden de functies

als volgt verdeeld:

voorzitter: Michel Pattyn, Zonstraat 16, 8670 Koksijde - ° Oostende, 08.10.1960

vice-voorzitter: Thierry Lejeune, Rue Edith Cavell 145, 1180 Bruxelles - ° Hermaife s/Argenteau, 29.01.1968

penningmeester: Philippe Van Ongevalle, Vijfhuizertstraat 3, 9140 Temse - ° Ronse, 06.08.1965

Zolang voormelde bestuurders hun mandaat als voorzitter, vice voorzitter en penningmeester

waarnemen wordt voor de regio's [Antwerpen, West-Vlaanderen en het Waals Gewest] is de eerste

opvolger conform hetgeen Is voorzien in artikel 27 van deze statuten, van rechtswege eveneens lid

van de raad van bestuur;

Regio Antwerpen: Birgit Hendrix

Regio West-Vlaanderen: Patrick Tanghe

Waals Gewest: Alain Delval

GECOORDINEERDE VERSIE

STATUTEN

FEBELGRA VZW

Barastraat 176, 1070 Brussel

Ondememingsnummer 0408.598.840

TITEL I. - Benaming, zetel, doel, duur Artikel 1.

4. Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

.,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vereniging is een vereniging zonder winstoogmerk zoals bedoeld in Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen. De vereniging draagt de naam "Febeigra".

De vereniging Is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

Artikel 2.

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 1070 Brussel, Barastraat 176, gelegen het gerechtelijk arrondissement Brussel.

De maatschappelijke zetel kan verplaatst worden naar gelijk welke plaats binnen België op beslissing van de raad van bestuur, mits bekrachtiging van deze beslissing in de statuten op de eerstvolgende algemene vergadering.

Artikel 3.

De vereniging heeft als doel:

a) de morele, materiële, sociale en milieu - belangen van de grafische industrie te verdedigen en te bevorderen, beroepsreglementen uit te vaardigen en deze te doen naleven;

b) te waken over de eerlijke uitoefening van het beroep, de ondernemers uit de grafische industrie bij te staan of in hun plaats op te treden bij het beteugelen van oneerlijke mededingingen;

c) de beroepen uit de grafische sector alsook het geheel van de ondernemers uit de grafische industrie te vertegenwoordigen bij de openbare machten, de onderwijswereld, en in het algemeen ten overstaan van iedere overheid of van ieder publiek of privé-organisme, Belgisch, gewestelijk, provinciaal, regionaal, vreemd of internationaal, voor de aangelegenheden van professionele, technische, commerciële, economische, milieu, juridische of sociale aard, die de grafische industrie aanbeiangen;

d) overeenkomsten te sluiten en verbintenissen aan te gaan in het belang van de ondernemers uit de grafische industrie, over te gaan tot het oprichten of het verlenen van toelagen aan iedere beroepsgroepering, bijzondere dienst, orgaan strekkende tot wetenschappelijke of andere navorsing, of aan een onderwijsinstelling, nuttig voor de ontwikkeling van de beroepen die zij vertegenwoordigt;

e) een deontologie te bevorderen bij de uitoefening van het beroep;

f) over te gaan tot de uitgave van publicaties, periodieke of andere, waarvan het voorwerp rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met de aangeduide doelstellingen;

g) al dan niet bezoldigde prestaties te leveren ten behoeve van de ondernemers uit de grafische industrie die lid zijn van de vereniging; verbintenissen aan te gaan, terugvorderbaar of niet, voor de noodwendigheden van de diensten van de vereniging of in het belang van haar leden en hun aangestotenen.

h) het organiseren van activiteiten (zowel studiereizen, studiedagen, seminaries,.., als ontspanningsactiviteiten) en het verlenen van allerlei diensten die nuttig zijn voor het bedrijfsieven en dit voor aile ondernemingen uit de grafische industrie.

De grafische industrie omvat onder meer:

1° aile ondernemingen met als bedrijvigheid activiteiten van grafische vormgevers, drukkerijen en van communIcatiebureatis.

20 alle ondernemingen met ais bedrijvigheid het zetten en/of drukken in de ruimste zin, zoals hoogdruk, offset, diepdruk, lichtdruk, flexografische druk, zeefdruk of siiksoreen, schabloneren, uitvlokken, fotokopie, microfilm, planafdruk, groot formaat printing, aanmaken van gedrukte schakelingen, elektronische druk, digitale druk; dit op papier, metaal, glas (behalve de versiering van hoiglas), plastiek, weefsel en alle andere materialen;

30 aile ondernemingen met als bedrijvigheid deze of gene technologie van allerlei voorbereiding en/of afwerking van aldus vervaardigde producten, zoals fotografie, beeldmanipulatie, het grafisch ontwerpen, de fotoreprografie, het graveren van platen en stempels, het binden, het afwerken en veredelen, document handling, verzending en mailingactiviteiten (routage);

40 de ondernemingen voor het maken van clichés, de gieterijen, de galvanoplastiek, de binderijen, het innaalen en de fatsoenering, de verschillende vormen van fotomechanische reproductie en de

fabricage van aile typen van clichés die in de drukkerij worden gebruikt met inbegrip onder meer van clichés in plastiek, rubber en linoleum;

5° aile ondernemingen met ais bedrijvigheid deze of gene technologie van reproductie en duplicering van audiovisuele communicatie.

Deze opsomming geldt slechts ten exemplatleve titel.

De vereniging mag alle rechishandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel van de vereniging en dit onbeperkt en zonder tijds- of frequentielimiet. Zij mag tevens hiertoe alle roerende of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen in welke vorm dan ook (eigendom, naakte eigendom, vruchtgebruik, gebruik te bede, bruikleen, bezit.....). De vereniging Kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor zover deze bijkomstig blijven en de opbrengst van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het statutair doel gaat.

Artikel 4.

Alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties en andere stukken uitgaande van de vereniging dragen de maatschappelijke benaming, voorafgegaan of onmiddellijk gevolgd door de volgende, leesbaar en voluit geschreven woorden: "Vereniging zonder winstoogmerk" of de verkorting "VZW".

.,

MO 2.2

.:

)

Artikel 5.

Behoudens in geval van opzet, kan de vereniging nooit aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke onjuistheden en/of onnauwkeurigheden in verstrekte adviezen en raadgevingen, die steeds vrijblijvend worden verleend. De vereniging kan in dergelijk geval nooit gehouden zijn tot het betalen van enige schadevergoeding, noch aan een lid, noch aan derden. In elk geval wordt de aansprakelijkheid van de vereniging bovendlen beperkt tot het bedrag van de bijdrage.

In geen geval kan de vereniging aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke onjuistheden en/of onnauwkeurigheden in verstrekte adviezen en raadgevingen verstrekt door haar lasthebbers of aangestelden.

TITEL II. - Leden, toetreding, ontslag, uitsluiting

Artikel 6.

De vereniging telt effectieve leden en toegetreden leden.

De effectieve leden zijn stemgerechtigd lid van de algemene vergadering. De toegetreden leden zijn niet-stemgerechtigd lid maar worden wel toegelaten op de algemene vergadering.

Het aantal effectieve leden mag niet minder bedragen den zeven (7).

Artikel 7.

Kunnen effectief lid worden van de vereniging de ondernemingen, natuurlijke personen of rechtspersonen, die in België één van de activiteiten, vermeld onder artikel 3 van deze statuten, uitoefenen.

Kunnen toetreden tot de vereniging als toegetreden leden aile ondernemingen, natuurlijke personen of rechtspersonen, actief In België, die een bedrijvigheid uitoefenen verwant aan de onder artikel 3 bedoelde bedrijvigheden en volgens datzelfde artikel nlet in aanmerking komen voor een effectief lidmaatschap, zoals: grafische scholen, bedrijven die een drukkerij integreren waarvan de in artikel 3 bedoelde bedrijvigheid niet de hoofdbedrijvigheid uitmaakt, uitgeverijen. Deze toegetreden leden mogen het embleem van de vereniging gebruiken met de vermelding "toegetreden lie.

Artikel 8.

Om effectief lid te worden, dienen onderstaande voorwaarden te worden vervuld.

Als er een regionale kamer bestaat in de zin van artikel 13 van onderhavige statuten voor de regio waar het

kandidaat-lid zijn (belangrijkste) exploitatiezetel heeft, dient het kandidaat-lid voorgedragen te worden door de

raad van bestuur van deze regionale kamer.

Als er geen regionale kamer bestaat in de zin van artikel 13 van onderhavige statuten voor de regio waar het kandidaat-lid zijn (belangrijkste) exploitatiezetel heeft, dient het kandidaat-lid voorgedragen te worden door een bestuurder van de vereniging;

In elk geval kan men slechts effectief lid worden, mits men voldoet aan volgende voorwaarden:

a)het lid moet zich schriftelijk akkoord verklaren met onderhavige statuten;

b)het lid dient de vastgestelde bijdrage verschuldigd voor het lopend jaar gestort te hebben;

c)het lid dient met gewone meerderheid aanvaard te worden door de algemene vergadering van de

vereniging.

De algemene vergadering van de vereniging beslist soeverein en discretionair over al dan niet aanvaarding van een kandidaat-lid, zonder enige verantwoordings- of motiveringsplicht. Tegen een weigering van aanvaarding als effectief lid bestaat geen enkel verhaai.

Het lid - rechtspersoon wordt vertegenwoordigd in de algemene vergadering van de vereniging door een persoon daartoe gevolmachtigd en schriftelijk voorgesteld door het lid - rechtspersoon aan de raad van de vereniging. Deze gevotmaetigde persoon vervult bij het lid - rechtspersoon een leidende roi.

Artikel 9.

Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de effectieve leden gehouden. Dit reg ister vermeldt de naam, voornamen en woonplaats van de leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel, alsook de naam van de natuurlijke persoon die de rechtspersoon vertegenwoordigt. Bovendien moeten aile beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden in dat register worden ingeschreven door de raad van bestuur binnen acht dagen nadat het lid van de beslissing in kennis Is gesteld.

Artikel 10,

De raad van bestuur van de vereniging beslist discretionair en zonder verdere motivatie over de aanvaarding van een kandidaat als toegetreden lid, alsook over diens uitsluiting. Tegen een weigering van aanvaarding als toegetreden lid, of tegen een uitsluiting, bestaat geen enkel verhaal.

De rechten en plichten van de toegetreden leden worden bepaald door de raad van bestuur.

.. Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

,.

MOD 22

Artikel 11.

Het lidmaatschap bij de vereniging eindigt:

a) door ontslag : Elk effectief lid heeft het recht de vereniging te verlaten. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van de raad van bestuur worden betekend, ten laatste drie maanden voor het einde van het kalenderjaar, zoniet wordt het lidmaatschap stilzwijgend hernieuwd;

b) het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde ingeval van overlijden van het lid natuurlijk persoon, faillissement, vereffening, onbekwaamverkiaring of plaatsing onder voorlopig bewind;

C) door uitsluiting : Een effectief !id kan uit de vereniging gesloten worden door de algemene vergadering die hierover uitspraak moet doen met een meerderheid van twee derde der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Voor de uitsluiting wegens wanprestatie, zoals de niet-betaling van de bijdrage, volstaat een gewone meerderheid. De belanghebbende moet uitgenodigd en toegelaten worden om zijn verdediging voor te dragen. De vereniging is ontheven van elke aansprakelijkheid nopens eventuele schade voortvloeiend uit de uitsluiting.

Artikel 12.

Het lid waarvan het lidmaatschap werd beëindigd, kan geen enkel recht meer uitoefenen in de vereniging,

noch enige vordering op het maatschappelijk bezit van de vereniging instellen.

Hij kan noch uittreksel of overlegging van de rekeningen, noch de zegellegging, noch de inventaris vragen of erom verzoeken. Hij kan evenmin betaalde bijdragen terugvorderen.

Hg kan cndermeer noch de emblemen, noch de verkoopsvoorwaarden van de vereniging gebruiken, noch de vergaderingen aryen bijwonen.

Hl] blijft wel gehouden tot zijn verplichtingen ten overstaan van de vereniging, inzonderheid tot betaling van zijn bijdrage, tot het einde van het lopend dienstjaar gedurende hetwelk zijn lidmaatschap werd beëindigd.

Het bovenstaande geldt evenzeer voor de erfgenamen, rechtverkrijgenden of schuldeisers van het !Id waarvan het lidmaatschap werd beëindigd.

TITEL III. - Regionale kamers

Artikel 13.

Er kunnen regionale verenigingen opgericht worden voor navolgende gebieden die hierna als eregio" worden aangeduid: de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest.

Artikel 14.

Per regio kan één regionale vereniging als regionale kamer erkend worden door de vereniging.

De statuten van deze regionale kamers mogen niet tegenstrijdig zijn aan de statuten van de vereniging.

Artikel 16.

De regionale kamers handelen autonoom binnen hun bevoegdheden. Op regelmatige basis lichten zij de

vereniging in over de behandelde of nog in behandeling zijnde zaken.

TITEL N. - Algemene vergadering

Artikel 16.

De algemene vergadering Is het hoogste gezag van de vereniging.

Behoren uitsluitend tot haar bevoegdheid:

a) de wijzigingen aan de statuten van de vereniging;

b) de benoeming en het ontslag van bestuurders, commissarissen en rekeningtoezichters;

c) de goedkeuring van de begroting, de balans en rekeningen;

d) de kwijting aan de bestuurders, commissarissen en rekeningtoezichters;

e) de opstelling van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering;

f) de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

g) de uitsluiting van een effectief lid;

h) de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; I) de erkenning van een vereniging als regionale kamer.

Artikel 17.

De algemene vergadering Is samengesteld uit aile effectieve leden van de vereniging.

,

..

.,

. Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Het kandidaat-lid heeft het recht aanwezig te zijn op de algemene vergadering waar gestemd wordt over diens aanvaarding als effectief lid en is stemgerechtigd zodra hij aanvaard werd door de algemene vergadering ais effectief lid, voor zover hij althans voldoet aan de overige voorwaarden in de zin van artikel 8 van onderhavige statuten om effectief lid van de vereniging te kunnen worden.

Artikel 18.

De bijeenroepingen worden gedaan door de voorzitter van de raad van bestuur door middel van een gewone mededelingsbrief, per gewone post, fax, e-maii of op enige andere wijze die de dagorde opgemaakt door de raad van bestuur bevat, gericht ten minste veertien voue dagen voor de vergadering aan de leden. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de dagorde gebracht.

Artikel 19.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, bij diens afwezigheid door de vice-voorzitter. Is ook de vice-voorzitter verhinderd dan wordt de raad voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Artikel 20.

Buiten de in deze statuten voorziene algemene vergaderingen mag de raad van bestuur bijzondere

algemene vergaderingen bijeenroepen telkens wanneer hij het nuttig oordeelt.

HU is er echter toe verplicht wanneer één vijfde van de leden hierom verzoekt.

Artikel 21.

Eik effectief lid heeft recht op één stem. Hij kan zich laten vertegenwoordigen overeenkomstig de bepalingen van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering. De besluiten worden genomen met gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden, behalve in de gevallen waarin de statuten of de wet het anders voorzien.

Artikel 22.

Er wordt tot geheime stemming overgegaan telkens als de wet of de statuten dit vereisen, ofwel wanneer

minstens vier der aanwezigen hierom verzoeken.

Artikel 23.

In aigemene regel, behoudens zo de wet het anders voorziet, is de vergadering geldig samengesteld om te beslissen over alle punten specifiek op de dagorde vermeid, ongeacht het aantal van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde personen, en haar beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

Artikel 24.

De beslissingen van de aigemene vergadering zijn bindend voor aile leden, ai dan niet aanwezig of vertegenwoordigd; zij worden hun medegedeeld in het versiag dat na elke algemene vergadering binnen de maand toegestuurd wordt.

Artikel 25.

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen In een speciaal daartoe bestemd register, onder vorm van proces-verbaal, ondertekend door de voorzitter van de vergadering. De directeur-generaal woont de aigemene vergaderingen bij en oefent de functie van secretaris van de algemene vergadering uit. Het register wordt bewaard in de maatschappelijke zetei, waar alle leden er inzage kunnen van nemen.

TITEL V. - Bestuur

Artikel 26.

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit negentien (19) leden. Zestien (16) van deze bestuurders worden rechtstreeks benoemd door de algemene vergadering. De overige drie (3), door de algemene vergadering als opvolger benoemd, worden lid van de raad van bestuur zoals bepaald in artikel 27.

Door de algemene vergadering worden in totaal 16 bestuurders en 14 opvolgers voor deze bestuurders benoemd, op bindende voordracht van de regionale kamers, zoals erkend door de vereniging conform artikel 13 van onderhavige statuten. De benoemingen gebeuren als volgt:

a)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van West-Vlaanderen;

b)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Oost-Vlaanderen;

c)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Limburg;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

d)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Antwerpen;

e)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Vlaams-Brabant;

fewee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

g)vier bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionaie kamer van het Waals Gewest;

Het mandaat van bestuurder en opvolger duurt vier jaar.

Per mandaat worden door het bestuursorgaan van de regionale kamer van de betreffende regio minstens twee kandidaten voorgedragen. Regionale kamers dragen bij voorkeur onder meer hun voorzitter als kandidaat voor.

Bij gebreke aan een regionale kamer, erkend door de vereniging conform artikel 13 van onderhavige statuten, wordt voor de voordrachtregeling onder regionale kamer begrepen, de leden van de vereniging waarvan de (belangrijkste) exploitatiezetel in de betrokken regio gevestigd is, die daartoe met gewone meerderheid beslissen.

Voormelde voordrachtregeling is bindend. BU gebreke evenwel aan een voordracht, kan de algemene vergadering vrij bestuurders en opvolgers benoemen.

Om tot bestuurder te kunnen warden benoemd, en bestuurder te kunnen blijven, client men aan volgende

voorwaarden te voldoen:

-Enkel effectieve leden kunnen bestuurder zijn;

-Voor wat betreft leden-rechtspersonen, kan enkel de persoon die bedoeld wordt in artikel 8 van de statuten,

ni, de persoon gevolmachtigd en voorgesteld door het lid  rechtspersoon, bestuurder zijn.

De voordracht van de kandidaat-bestuurders geschiedt door de raad van bestuur van de regionale kamer van de regio waar de voorgestelde persoon gevestigd Is. De kandidaturen voor een mandaat van bestuurder worden bij de voorzitter van de raad van bestuur van de vereniging ingediend ten laatste 13 dagen voor de aigemene vergadering waarop de verkiezing plaatsvindt..

Artikel 27.

De raad van bestuur, te dien einde enkel samengesteld uit de 16 rechtstreeks benoemde bestuurders, kiest in maart na de algemene vergadering, in geheime stemming en met een gewone meerderheid, onder de 16 rechtstreeks benoemde bestuurders, een voorzitter, een vice-voorzitter en een penningmeester. Hun bevoegdheden en verantwoordelijkheden worden door de raad van bestuur ingevuld en opgenomen In het huishoudelijk reglement.

Hoogstens twee van deze drie, zijnde ofwel de voorzitter en de vice-voorzitter, ofwel de voorzitter en de penningmeester, ofwel de vice-voorzitter en de penningmeester, mogen ressorteren onder dezelfde regio. Tevens dienen de voorzitter enerzijds en de vice-voorzitter anderzijds, tot een verschillende taalrol te behoren. Behoudens de situatie van hernieuwing van een vorig mandaat in de zin van het volgende lid van onderhavig artikel, dienen de voorzitter en de vice-voorzitter tot een andere taalrol te behoren dan deze waartoe hun directe voorganger behoorde.

Hun mandaten duren twee jaar en kunnen zonder onderbreking tweemaal hernieuwd worden.

Na een maximumperiode van 6 jaar kunnen zij slechts opnieuw dezelfde functie uitoefenen na een onderbreking van twee jaar. Tijdens deze onderbreking kunnen zij gewoon bestuurder blijven in de raad van bestuur.

Ingeval een functie vroegtijdig vrij komt door overlijden, ontslag, afzetting of langdurige afwezigheid, wordt de functie opnieuw door de raad van bestuur ingevuld, conform de verkiezingsmodaliteiten zoals in artikel 26 van onderhavige staten bepaald, en start een eerste periode van 2 jaar.

De eerste opvolger, of Indien die reeds bestuurder is, de tweede opvolger van elke bestuurder die benoemd Is tot voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester (hetzij dus een opvolger benoemd op voordracht van dezelfde regionale kamer als de bestuurder die benoemd is tot voorzitter, vice-voorzitter c.q. penningmeester), wordt zolang de betrokken bestuurder ook voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester is, van rechtswege eveneens lid van de raad van bestuur.

Ingeval van vrijwillig ontslag uit hun mandaat van voorzitter, vice-voorzitter of penning-meester dient de betrokkene dit schriftelijk te meiden aan de raad van bestuur. De raad van bestuur kan de vcorzitter, vice-voorzitter of penningmeester ook uit zijn mandaat zetten met een gewone meerderheid van stemmen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Zodra het mandaat van voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester eindigt, eindigt ook het bestuursmandaat van de opvolger van de betrokken bestuurder.

Artikel 28.

Ingeval van overlijden, ontslag (het ontslag dient schriftelijk ingediend te worden bij de voorzitter), afzetting of langdurige afwezigheid van een bestuurder wordt het opengevallen mandaat van rechtswege ingevuld door één van de opvolgers die door dezelfde regionale kamer werden voorgedragen. Het mandaat wordt ingevuld door de eerste opvolger, dan wel door de tweede opvolger zo de eerste opvolger reeds bestuurder is. De aldus benoemde bestuurder of opvolger beëindigt het mandaat van zijn voorganger.

Artikel 29.

De mandaten zijn hernieuwbaar zolang de bestuurders aan de voorwaarden van artikel 26 van onderhavige

statuten voldoen.

De bestuurders kunnen op elk ogenblik door de algemene vergadering ontslagen worden die daartoe met gewone meerderheid kan beslissen.

De leden van de raad van bestuur zijn gehouden tot de meest volstrekte geheimhouding betreffende de kwesties van vertrouwelijke aard waarvan zij kennis nemen tijdens de uitoefening van hun mandaat.

Onverminderd artikel 26 septies van de wet betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk gaan de bestuurders geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen die de vereniging aangaat.

Artikel 30.

De voorzitter zit de raad voor. Ingeval de voorzitter verhinderd is, wordt zijn functie waargenomen door de vice-voorzitter. Is ook de vice-voorzitter verhinderd dan wordt de raad voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter en dit zo vaak de belangen van de vereniging het eisen, doch minstens 8 maal per kalenderjaar.

Er mag enkel gestemd worden over de punten op de dagorde vermeld.

De raad van bestuur kan slechts beraadslagen indien ten minste de helft van zijn bijeengeroepen leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, tenzij dringende aangelegenheden moeten afgehandeld worden en zulks op de dagorde is vermeid.

De voorzitter of twee bestuurders kunnen opnieuw de raad van bestuur oproepen voor de behandeling van dezelfde punten, en in dit geval mag de raad beraadslagen, ongeacht het getal van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders.

De directeur-generaal woont de raad van bestuur bij met adviserende bevoegdheid.

Artikel 31.

De raad van bestuur kan aile beslissingen van algemeen beleid nemen die nodig zijn voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging behoudens deze die statutair en wettelijk voorbehouden zijn aan de algemene vergadering.

In het bijzonder is de raad van bestuur voor het *de van het boekjaar belast met het verlenen van een provisoire goedkeuring van de begroting voor het komende boekjaar, zoals deze door de directeur-generaal aan de bestuurders dient te worden voorgelegd. Dit in afwachting van de definitieve goedkeuring van de begroting door de algemene vergadering. Tevens is de raad van bestuur belast met de vaststelling van het maximumbedrag per categorie voor de lidgelden. Het bedrag van de bijdrage per !id en de betalingsmodaliteiten worden aldus vastgelegd door de raad van bestuur.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden genomen.

Beslissingen waarbij geheel of gedeeltelijk beschikt wordt, met inbegrip van het bezwaren met zakelijke zekerheden, over het historisch actief enfof het overgedragen actief kunnen slechts genomen worden mits een meerderheid van minstens 15 bestuurders.

Onder het "historisch actier wordt begrepen het vermogen van de vereniging zoals dit bestaat op 127 maart 2012 1, met inbegrip van aile opbrengsten en elke wederbelegging ervan. Het historisch actief omvat onder meer:

-het onroerend patrimonium;

-het roerend patrimonium dat op [27 maart 20121 belegd was bij of via Bank Delen (Bank Delen & de Schaetzen NV, KBO 0453.076.211);

Onder het "overgedragen actief" wordt begrepen het vermogen dat de vereniging op of na 27 maart 2012 verkrijgt uit de vereffening van enige andere vereniging, met inbegrip van aile opbrengsten en elke wederbelegging ervan.

Ieder bestuurder heeft recht op één stem. De voorzitter, vice-voorzitter en de penningmeester hebben steeds recht op één stem. Elke bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen met een schriftelijke volmacht door een ander lid van de raad van bestuur, nochtans mag een lid slechts één ander lid met volmacht vertegenwoordigen. Deze volmacht is vormvrij en kan gegeven worden middels fax, e-mail, etc.

De raad van bestuur oefent haar bevoegdheden uit ais een collage.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De voorzitter en de vice-voorzitter tekenen het proces-verbaal waarin de getroffen besluiten worden vastgelegd, en tekenen desgevallend ook de uittreksels, ter voorlezing bij het gerecht of eiders.

Artikel 32.

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vi5r5r dat de raad van bestuur een besluit neemt.

De bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Artikel 33.

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging In aile handelingen in en bulten rechte. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheld van de raad van bestuur als coliege, wordt de vereniging in en buiten rechte vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen, of door de directeur-generaal enerzijds en de voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester anderzijds, die gezamenlijk handeien.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden delegeren aan één of meerdere bestuurders, alsook aan derden.

Artikel 34.

De voorzitter is bevoegd om:

- de raad van bestuur en de algemene vergadering bijeen te roepen of te laten bijeenroepen; De voorzitter

roept eveneens de raad van bestuur bijeen wanneer hij daartoe verzocht wordt door twee bestuurders;

- de raad van bestuur en de algemene vergadering voor te zitten;

- de agenda van de raad van bestuur op te stellen of te laten opstellen; Ieder lid van de raad van bestuur

heeft echter het recht punten op de agenda te laten plaatsen;

- de statuten en de reglementen van de vereniging toe te passen en te doen toepassen;

- de beslissingen van de algemene vergadering, en van de raad van bestuur te doen uitvoeren en op te

volgen;

De vice-voorzitter staat de voorzitter bij in de uitoefening van zijn functie en vervangt de voorzitter telkens hij verhinderd is.

TITEL VI. Werkgroepen

Artikel 35.

De raad van bestuur kan werkgroepen oprichten met het doel bijzondere problemen te bestuderen.

De leden van deze werkgroepen worden aangeduid door de raad van bestuur, rekening houdend met het

advies van de regionale kamers,

TITEL VII. Gemeenschapsraden

Artikel 36.

De bestuurders kunnen zetelen in een gemeenschapsraad van de beroepsvereniging, overeenkomstig de regels die de samenstelling en de bevoegdheid van de Gewesten in het Belgisch Staats- en administratief recht beheersen.

De gemeenschapsraden beraadslagen over de materies waarvoor zij conform het Belgisch Staats- en administratief recht bevoegd zijn.

De gemeenschapsraden zijn een louter adviesorgaan. Zij dragen bij tot de goede werking van de beroepsvereniging door de adviezen en de studies die zij voorleggen aan de raad van bestuur.

Zij komen samen op verzoek van de secretaris van de respectieve gemeenschapsraad. De secretaris van een gemeenschapsraad is een door de directeur-generaal aangewezen personeelslid.

Artikel 37.

Er kan een paritair, op basis van de taalrol, samengestelde arbitragecommissie opgericht worden wiens taak erin bestaat elk mogelijk conflict met of tussen de verschillende gemeenschapsraden onderling autonoom te besIechten.

De arbitragecommissie is samengesteld uit drie Nederlandstalige leden en drie Franstalige leden en wordt voorgezeten door een magistraat. Een Duitstalig lid maakt deel uit van het Franstalig quorum.

De leden van de arbitragecommissie warden aangeduid door de raad van bestuur voor een periode van zes jaren.

De leden die zetelen in de arbitragecommissie mogen geen bestuursmandaat bekleden bij de beroepsvereniging, noch bij een andere vereniging die ln dezelfde sectoren actief is,

6 11

e

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Geschillen die ln de beroepsvereniging ontstaan betreffende de toepassing van de statuten en desgevallend het huishoudelijk reglement voor niet uitdrukkelijk bepaalde gevallen, worden beslecht door de arbitragecommissie.

Bij staking van stemmen Is de stem van de magistraat doorslaggevend.

De beslissing van de arbitragecommissie Is definitief.

TITEL VIII. Dagelijks bestuur

Artikel 38.

Het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, wordt opgedragen aan een derde, ai dan niet lid van de vereniging, die directeur-generaal wordt genoemd. Bij ontstentenis van derde, kan het dagelijks bestuur aan een bestuurder worden opgedragen.

Artikel 39.

Onder het dagelijks bestuur ressorteren alle daden en handelingen die noodzakelijk zijn voor de normale gang van zaken van de beroepsvereniging.

Hier dient onder meer onder begrepen te worden; het voorbereiden van de vergaderingen van de raad van bestuur en van de algemene vergadering, de verslaggeving van de raad van bestuur, het uitvoeren van beslissingen van de raad van bestuur en van de algemene vergadering, het organiseren van het secretariaat van de vereniging en het uitoefenen van het toezicht hier op, de organisatie, de benoeming, het ontslag en de bezoldiging van het personeel, de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten met derden, de ontwikkeling van nieuwe diensten of de opheffing van bestaande diensten, de bepalingen van de voorwaarden van de dienstverlening en de opstelling en verspreiding van berichten naar de leden, niet-leden en de pers, het bij hoogdringendheid nemen van beslissingen welke ingevolge de statuten tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoren; deze beslissingen dlenen door de raad van bestuur op de eerstvolgende vergadering bekrachtigd te worden.

Tevens Is het orgaan van dagelijks bestuur bevoegd alle beslissingen ta nemen waarvan de waarde de 5.000,00 EUR niet overstijgt, wat evenwel geen beperking inhoudt om uitvoering te geven aan alle beslissingen van de raad van bestuur, met inbegrip van deze waarvan de waarde de 5.000,00 EUR overtreft.

Het orgaan van dagelijks bestuur moet aan de raad van bestuur rekenschap geven van aile taken waarmee hij onder de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur gelast werd.

TITEL IX. - Bijdragen

Artikel 40.

De verbintenis van ieder lid is volstrekt beperkt tot het betalen van zijn bijdrage. Het maximumbedrag per categorie van leden hiervan wordt jaarlijks vastgesteld door de raad van bestuur, maar kan In elk geval niet meer bedragen dan 1 miljoen EUR. Het bedrag van de bijdrage per lid en de betalingsmodaliteiten worden aldus vastgelegd door de raad van bestuur.

Artikel 41.

In geval van niet-betaling wordt het stemrecht van het lid geschorst en kan besloten worden tot diens

uitsluiting. Tevens kan de vereniging overgaan tot Invordering met gebruikmaking van aile rechtsmiddelen.

TITEL X. - Begrotingen en rekeningen

Artikel 42.

Er zal jaarlijks in de maand maart een statutaire algemene vergadering gehouden warden, ter goedkeuring van de balans van het vorige boekjaar en van de winst - en verliesrekening alsook van de begroting van het lopende jaar,

Ingeval de vereniging beantwoordt aan de criteria voor de verplichte aanstelling van een commissaris, zal de algemene vergadering een commissaris benoemen die lid is van het Instituut der Bedrierevlsoren.

In alle andere gevallen kan de algemene vergadering, op voorstel van de raad van bestuur, een externe accountant, lid van het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, benoemen die als controlerende accountant belast is met de controle en de attestering van de jaarrekening

TITEL XI, - Wijziging statuten en ontbinding

Artikel 43.

Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld In de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd

i, 1. [..

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

»,

"

,

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheld van twee derde van de stemmen van : . de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is . opgericht, wat eveneens het geval is voor de beslissing tot ontbinding van de vereniging, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten, alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden, hierboven bedoeld, ongeacht het aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering warden gehouden.

Artikel 44.

De algemene vergadering die de ontbinding uitspreekt, benoemt een of meerdere vereffenaars en bepaalt hun machten.

Het passief wordt In eerste instantie aangezuiverd met het vermogen van de vereniging dat zich na [27 maart 2012] vormde, met uitsluiting van het historisch actief en het overgedragen actief in de zin van artikel 31 van onderhavige statuten. Het passief dat hierna nog zou resteren, wordt pondspondsgewijs aangezuiverd met het historisch actief en het overgedragen actief.

Het vermogen dat na aanzuivering van alle passief resteert, wordt als volgt verdeeld:

a) de giften en legaten keren terug tot de beschikkers of tot hun erfgenamen of rechthebbenden, voor zover het recht tot terugneming werd bepaald in de akte waarbij de gift werd gedaan en voor zover het rechtsgeding ingespannen wordt binnen het jaar volgend op de afkondiging van de akte van ontbinding;

b) Het resterend vermogen wordt conform de hierna bepaalde principes overgedragen aan verenigingen die een gelijkaardig doel nastreven:

-Het (resterend) historisch actief, in de zin van artikel 31 van deze statuten, wordt overgedragen aan één of meerdere verenigingen met zetel in het Vlaams Gewest.

-Elk bestanddeel van het (resterend) overgedragen actief, in de zin van artikel 31 van deze statuten, wordt overgedragen aan één of meerdere verenigingen uit het gewest waar de zetel van de vereffende vereniging, waarvan het vermogen afkomstig is, gevestigd was.

-Het overige vermogen wordt overgedragen aan, en verdeeld onder, verenigingen uit de verschillende gewesten.

De verdeling tussen de gewesten geschiedt pro rata de bijdragen van de leden gevestigd in de betreffende gewesten, waarbij enkel de laatste twee bijdragen, vastgesteld voorafgaand aan de ontbinding, in aanmerking warden genomen en een lid geacht wordt gevestigd te zijn in het gewest waar hij aangesloten is bij een regionale kamer of, bij gebreke hieraan, waar zijn belangrijkste exploitatiezetel gevestigd is.

TITEL XII, - Siotbepalingen

Artikel 45.

Een huishoudelijk reglement wordt door de raad van bestuur voorgelegd aan de algemene vergadering. Wijzigingen in dit reglement kunnen worden aangebracht door de algemene vergadering die besilst met gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

Artikel 46.

Voor aile gevallen niet voorzien in deze statuten en ln de huishoudelijk reglementen, is de wet betreffende

de verenigingen zonder winstoogmerk van toepassing.

Michel Pattyn Thierry Lejeune

voorzitter vice voorzitter

- Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

.,

__

Op de laatste biz van Luik B vernielden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te verlegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

28/10/2014
ÿþMOD 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge

après dépôt de l'acte "

" .

."

"

têfgriftle van de Nederlandstalige

e yee imeeligne muet



e me) 1

IIL

17 On. 2011i

"

N° d'entreprise : 0408.598.840

Dénomination

(en entier) : FEDERATION BELGE DES INDUSTRIES GRAPHIQUES

(en abrégé) FOI:Migra

Forme juridique : asbi

Siège : rue Bara 175 - 1070 Anderlecht

Objet de l'acte Modifications des statuts, conseil d'administration

Suite aux décisions de l'assemblée générale extraordinaire du 22 avril 2014: Modifications des statuts et texte coordonné des statuts.

L'article 16 est modifié comme suit:

L'assemblée générale est l'autorité suprème de l'association.

Sont exclusivement de sa compétence :

a) les modifications aux statuts de l'association ;

b) la nomination et la démission des administrateurs, commissaires et contrôleurs aux comptes ;

c) l'approbation du budget, du bilan et des comptes ;

d) fa décharge des administrateurs, commissaires et contrôleurs aux comptes ;

e) la rédaction du règlement interne de l'Assemblée générale ;

f) la dissolution volontaire de l'association ;

g) l'exclusion d'un membre effectif ;

h) la transformation de l'association en société à finalités sociales ;

I) la reconnaissance d'une association à titre de chambre régionale.

L'article 31 est modifié comme suit:

Le conseil d'administration peut prendre toutes les décisions de gestion générale nécessaire pour la réalisation des objectifs de l'association, à l'exception de celles qui sont statutairement ou légalement réservées à l'assemblée générale.

En particulier, le Conseil d'administration est chargé d'approuver préalablement le budget pour l'année à venir, avant la fin de l'exercice comptable, comme fe directeur général doit présenter celui-ci aux administrateurs, et ce, en attendant l'approbation définitive du budget par l'Assemblée générale. Aussi, le Conseil d'administration est chargé de fixer le montant maximal des cotisations par catégorie. A cet effet, le montant de la cotisation par membre et les modalités de payement sont fixées par le Conseil d'administration.

Les décisions se prennent à la majorité simple des membres présents ou représentés.

Les décisions concernant l'aliénation partielle ou Intégrale, en ce compris la constitution de sûretés réelles,' de l'actif historique et /ou de l'actif transféré, ne peuvent être prises que moyennant une majorité d'au moins 15 administrateurs.

S'entend par actif historique, le patrimoine de l'association tel qu'existant au [27 mars 20121 y compris tous les revenus et tout remploi de celui-ci. L'actif historique comprend notamment :

-le patrimoine immobilier ;

-le patrimoine mobilier investi au [27 mars 2012] chez ou via [Bank Delen & de Schaetzen NV, BCE 0453.076.211];

S'entend par actif transféré le patrimoine que l'association, obtient après le [27 mars 2014 de la liquidation de toute autre association, y compris tous les revenus et tout remploi de celui-ci.

Chaque administrateur a droit à une voix. Le président, vice-président ou trésorier a toujours droit à une voix. Tout administrateur peut se faire représenter par un autre membre du conseil d'administration au moyen d'une procuration écrite. Toutefois, un membre ne peut représenter qu'un seul autre membre avec procuration. La forme de la procuration est libre et peut être transmise par fax, e-mail, etc.

Le conseil d'administration exerce ses compétences en tant que collège.

"

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD Z2

Le président et le vice-président signent le procès-verbal dans lequel sont transcrites les décisions prises, et signent, le cas échéant, les extraits à l'attention de la justice ou autre,

L'article 40 est modifié comme suit:

L'engagement de chaque membre est strictement limité au paiement de sa cotisation. Le montant maximum par catégorie de membres est fixé annuellement par le conseil d'administration, mais ne peut en aucun cas dépasser le montant di million d'euros.

Le montant de la cotisation par membre et les modalités de paiement sont ainsi fixés par le conseil d'administration.

L'article 42 est modifié comme suit:

Une assemblée générale statutaire sera tenue au mois de mars de chaque année en vue de l'approbation du bilan de l'exercice écoulé et du compte de profits et pertes. Le conseil d'administration fait rapport à cette assemblée générale des activités de l'exercice écoulé ainsi que du budget de l'année courante.

Au cas où l'association répond aux critères de la désignation obligatoire d'un commissaire, l'assemblée générale nommera un commissaire membre de l'Institut des Réviseurs d'Entreprise.

Dans tous les autres cas, l'assemblée générale peut, sur proposition du conseil d'administration, nommer un expert-comptable externe, membre de l'Institut des Expert-comptables et des Conseils fiscaux, qui à titre d'expert-comptable vérificateur, est chargé du contrôle et de l'attestation des comptes annuels.

L'article 43 est supprimé:

La numérotation des articles 44 et suivants doit être modifiée (suite à la suppression de l'art. 43, les articles

44 à 47 deviennent les articles 43 à 46).

Démission et nomination des administrateurs:

Adresse

Rue Horace Rard 23, 6060 Gilly Walenhoek 100, 2040 Antwerpen Avennedreef 20, 9031 Drongen Nijverheidsstraat 16, 1840 Londerzeel

Nomination d'un administrateur

Lieu de naissance et date Adresse

Guy De Blieck Sint-Niklaas, 22.09.1961 Karrestraat 104 9160 Lokeren

Suite à la décision du conseil d'administration de Febeigra du 13.05.2014 les fonctions suivantes ont

été réparties :

président: Michel Pattyn

vice-président: Thierry Lejeune

trésorier: Philippe Van Ongevalle

Aussi longtemps que les administrateurs susnommés exercent leur mandat de président, vice-président ou

trésorier, II y aura, pour les régions Antwerpen, West-Vlaanderen et Wallonie, le premier suppléant,

conformément à ce qui est prévu dans l'article 27 des statuts, de plein droit également membre du conseil

d'administration.

Région Antwerpen: Birgit Hertdrix

Région West-Vlaanderen: Patrick Tanghe

Région wallone: Alain Deival

TEXTE COORDONNE DES STATUTS

FEB ELGRA ASBL

Rue Bara 175, 1070 Bruxelles

Numéro d'entreprise 0408.598.840

TITRE I. - Dénomination, siège social et durée

Article 1.

Sortants et démissionnaires Lieu de naissance et date

Daniel Califice Montignies-sur-Sambre, 15.02.1945

Armin Van der Unden Kapellen, 14.11.1958

Peter Van Holm Roeselare, 11.02.1959

Herman Verspecht Mechelen, 24.04.1963

I' I

MOD 22

,c

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

L'association est une association sans but lucratif tel que visé dans la Loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations. L'association est dénommée « Febelgra ».

L'association est constituée pour une durée Indéterminée et peut être dissoute à tout moment.

Article 2.

Le siège social de l'association est établi à 1070 Bruxelles, Rue Bara 175, et ressort de l'arrondissement judiciaire de Bruxelles.

Le siège social peut être déplacé à n'importe quel autre endroit en Belgique par décision du conseil d'administration, moyennant ratification de cette décision dans les statuts lors de l'assemblée générale suivante.

Article 3.

L'association a pour objet

a) de défendre et de promouvoir les intérêts moraux, matériels, environnementaux et sociaux des industries graphiques, d'édicter des règlements professionnels et de les faire observer ;

b) de veiller à l'exercice loyal de Ia profession, d'assister les entrepreneurs des industries graphiques ou de se substituer à eux lors de la répression de la concurrence déloyale ;

C) de représenter les professions du secteur graphique ainsi que l'ensemble des entrepreneurs des Industries graphiques auprès des pouvoirs publics, du monde de l'enseignement et, d'une manière générale, auprès do toute autorité ou tout organisme public ou privé, belge, régional, provincial, fédéral, étranger ou international, pour les matières d'ordre professionnel, technique, commercial, économique, environnemental, juridique ou social qui concernent l'industrie graphique ;

d) de conclure des conventions et de signer des engagements dans l'intérêt des entrepreneurs des industries graphiques ; de procéder à la création ou à l'attribution de subsides à tout groupement professionnel, service spécial, organisme de recherche scientifique ou autres ainsi qu'à toute institution d'enseignement, utile pour le développement des professions qu'elle représente ;

e) de promouvoir une déontologie dans la profession ;

f) de procéder à l'édition de publications, périodiques ou autres, dont le sujet se rapporte directement ou indirectement aux objectifs mentionnés ;

g) d'assurer des prestations rémunérées ou non, en faveur des entrepreneurs de l'industrie graphique affiliés à l'association, souscrire à des engagements, récupérables ou non, pour les besoins des services de l'association ou dans l'intérêt de ses membres.

h) d'organiser des activités (tant voyages d'étude, journées d'étude, séminaires, ... qu'activités récréatives) et d'offrir tous services utiles à la vie des entreprises et cela pour toutes les entreprises de l'industrie graphique. L'industrie graphique comprend notamment :

1°) toutes les entreprises développant des activités de graphistes, imprimeurs et bureaux de communication.

2°) toutes les entreprises ayant comme activité la composition et/ou l'impression dans ie sens le plus large, telles offset, impression typographique, héliogravure, impression tlexographique, sérigraphie ou silkscreen, le stencil, le flockage, la photocopie, le microfilm, l'impression grand format, l'impression de plans, la réalisation de circuits imprimés, l'impression électronique, l'impression numérique et ce, sur papier, métal, verre (sauf la décoration de verre creux), matières plastiques et autres matériaux;

3°) toutes les entreprises dont l'activité comprend l'une ou l'autre technique de préparation et/ou de finition desdits produits, tels la photographie, la manipulation d'image, la conception graphique, la photoreprographie, la gravure des plaques et des tampons, la reliure ainsi que la finition et l'ennoblissement, le traitement de document, l'expédition et les activités de mailing (routage) ;

40 les entreprises de clicherie, les fonderies, la galvanoplastie, tes ateliers de retiure, te brochage et la finition, les différentes formes de reproduction photomécanique et la fabrication de tous les types de clichés utilisés dans l'imprimerie, y compris notamment les clichés en plastique, caoutchouc ou linoléum ;

5° toutes les entreprises ayant comme activité l'une ou l'autre technique de reproduction et de duplication de la communication audio-visuelle.

Cette énumération est à titre purement exemplatif.

L'asbl peut exercer toutes les activités utiles ou nécessaires à la réalisation de l'objet social de l'association, et ce sans restriction et sans limite de temps ou de fréquence. En outre, elle peut à cet effet acquérir, conserver et céder sous quelque forme que ce soit (propriété, nue-propriété, usufruit, utilisation gratuite, prêt, possession, ...) tout bien mobilier et Immobilier. L'association peut également exercer des activités économiques, pour autant que ces activités restent complémentaires et que le produit de ces activités soit intégralement affecté à la réalisation de l'objet statutaire.

Article 4.

Tous les actes, factures, annonces, publications et autres pièces établis par l'association doivent porter la dénomination de celle-ci, précédée ou suivie, bien lisiblement et en toutes lettres de la mention « association sans but lucratif » ou de l'abréviation « asbl ».

Article 5.

.

MOD 2.2

a

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

Hormis en cas de dol, l'association ne peut jamais être tenue responsable pour d'éventuelles inexactitudes et/ou imprécisions dans les avis et conseils donnés, toujours délivrés sans obligation. L'association ne peut jamais dans pareil cas être contrainte au paiement de dédommagements tant en faveur d'un membre que d'un tiers. Dans tous les cas, la responsabilité de l'association est en outre limitée au montant de la cotisation.

En aucun cas, l'association ne peut être tenue responsable pour d'éventuelles Inexactitudes et/ou imprécisions dans les avis et conseils délivrés par ses mandataires ou ses préposés.

TITRE II. - Membres, admission, démission, exclusion

Article 8.

L'association compte des membres effectifs et des membres adhérents.

Les membres effectifs sont membres ayant droit de vote de l'assemblée générale. Les membres adhérents ne sont pas membres ayant droit de vote mais sont admis à l'assemblée générale.

Le nombre de membres effectifs ne peut pas être Inférieur à sept (7).

Article 7.

Peuvent devenir membres de l'association, toutes entreprises, personnes physiques ou morales qui exercent en Belgique une des activités reprises dans l'Article 3 des présents statuts.

Peuvent adhérer à l'association, en tant que membres adhérents, toutes entreprises, personnes physiques ou morales qui exercent en Belgique une activité connexe à celles mentionnées dans l'Article 3 et qui, selon ce même article, n'entrent pas en ligne de compte pour une affiliation effective, tels que les écoles graphiques, les entreprises qui ont une imprimerie intégrée mais dont l'activité visée dans l'Article 3 ne constitue pas l'activité principale, les maisons d'édition. Ces membres adhérents peuvent utiliser l'emblème de l'association avec la mention « membre adhérent ».

Article 8.

Pour devenir membre effectif, les conditions ci-dessous doivent être remplies.

S'il existe une chambre régionale au sens de l'Article 13 des présents statuts pour la région où le candidat-

membre a son siège d'exploitation (principal), le candidat-membre doit être proposé par le conseil

d'administration de cette chambre régionale.

S'il n'existe pas de chambre régionale au sens de l'Article 13 des présents statuts pour ia région où le candidat-membre a son siège d'exploitation (principal), le candidat-membre doit être proposé par un administrateur de l'association.

Dans tous les cas, pour devenir membre effectif, il convient de remplir les conditions suivantes:

a) le membre doit se déclarer, par écrit, d'accord avec les présents statuts ;

b) le membre doit avoir versé la cotisation fixée pour l'année en cours: C) le membre doit être accepté à la majorité simple par l'assemblée générale de l'association.

L'assemblée générale de l'association statue de façon souveraine et discrétionnaire de l'acceptation ou du refus d'un candidat-membre, sans aucun devoir de justification ou de motivation. Il n'existe aucun recours contre un refus d'acceptation en tant que membre effectif.

Le membre-personne morale est représenté au sein de l'Assemblée générale de l'association par une personne mandatée et proposée par écrit par le membre-personne morale au conseil de l'association. Cette personne mandatée exerce auprès du membre-personne morale un rôle dirigeant.

Article 9.

Le conseil d'administration tient, au siège de l'association, un registre des membres effectifs. Ce registre renseigne les nom, prénoms et adresse des membres et, s'il s'agit d'une personne morale, le nom, ia forme juridique et l'adresse du siège, de même que le nom de la personne physique représentant la personne morale. De plus, toute décision concernant l'affiliation, la désaffiliation ou l'exclusion de membres doit être renseignée dans ce registre par le conseil d'administration dans les huit jours suivant celui où le membre a eu connaissance de la décision.

Article 10.

Le conseil d'administration de l'association statue de façon discrétionnaire et sans motivation de l'acceptation d'un candidat à titre de membre adhérent, de même que de son exclusion. Il n'existe aucun recours contre un refus d'acceptation en tant que membre adhérent ou contre une exclusion.

Les droits et devoirs des membres adhérents sont définis par le conseil d'administration.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Article 11.

L'affiliation à l'association prend fin:

a)par démission : chaque membre effectif a le droit de quitter l'association. La démission doit être signifiée, par lettre recommandée, au président du conseil d'administration, au plus tard trois mols avant la fin de l'année civile, sinon, raffillafion est reconduite tacitement;

braffillatIon prend fin de plein droit en cas de décès du membre-personne physique, faillite, liquidation, déclaration d'Incapacité ou placement sous administration provisoire ;

c)par exclusion : un membre effectif peut être exclu de l'association par l'assemblée générale qui se prononce à cet égard à la majorité des deux tiers des voix présentes ou représentées. Pour l'exclusion en raison d'un défaut de prestation, tel que le non-paiement de la cotisation, une majorité simple suffit. L'intéressé doit être invité et autorisé à présenter sa défense.

L'association est déchargée de toute responsabilité relative à un éventuelle dommage découlant de l'exclusion.

Article 12,

Le membre dont l'affiliation a pris fin ne peut plus exercer aucun droit dans l'association et ne peut faire

valoir aucun droit sur les avoirs sociaux de l'association.

il ne peut demander ou solliciter ni extrait ou communication des comptes, ni la mise sous scellé ou l'inventaire. Il ne peut exiger le remboursement des cotisations payées.

Entre autres, Il ne peut plus utiliser l'emblème et les conditions générales de vente de l'asscciation et ne peut plus assister aux réunions.

11 reste toutefois tenu à ses obligations à l'égard de l'association, en particulier au paiement de sa cotisation, jusqu'au terrine de l'exercice en cours pendant lequel il a été mis fin à son affiliation.

La disposition cl-dessus vaut également pour les héritiers, ayant droits ou créanciers du membre dont l'affiliation a pris fin.

TITRE 111.  Chambres régionales

Article 13.

Il est possible de constituer des associations régionales pour les entités suivantes dénommées ci-après « région » : les provinces de Flandre occidentale, Flandre orientale, Anvers, Limbourg, Brabant flamand, Région de Bruxelles-Capitale et Région wallonne.

Article 14.

Par région, l'association peut reconnaître une association régionale à titre de chambre régionale.

Les statuts de ces chambres régionales ne peuvent être contraires aux statuts de l'association.

Article 15.

Les chambres régionales agissent de manière autonome dans fe cadre de leurs compétences. Sur base

régulière, elles informent l'association sur les dossiers traités ou en cours de traitement.

TITRE IV.  Assemblée générale

Article 16.

L'assemblée générale est l'autorité suprême de l'association.

Sont exclusivement de sa compétence :

a) les modifications aux statuts de l'association ;

b) ta nomination et la démission des administrateurs, commissaires et contrôleurs aux comptes;

c) l'approbation du budget, du bilan et des comptes ;

d) la décharge des administrateurs, commissaires et contrôleurs aux comptes ;

e) la rédaction du règlement interne de l'Assemblée générale ;

f) la dissolution volontaire de l'association ;

g) l'exclusion d'un membre effectif ;

h) la transformation de l'association en société à finalités sociales ;

1) la reconnaissance d'une association à titre de chambre régionale.

Article 17.

L'assemblée générale est composée de tous les membres effectifs de l'association,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Le candidat-membre a le droit d'être présent à l'assemblée générale au cours de laquelle le vote d'acceptation à titre de membre effectif a lieu et a le droit de vote dès qu'il a été accepté par l'assemblée générale comme membre effectif, pour autant du moins qu'il réponde aux autres conditions au sens de l'Article 8 des présents statuts en vue de pouvoir devenir membre effectif de l'association.

Article 18.

Les convocations sont faites par le président du conseil d'administration, au moyen d'un simple courrier, par simple poste, fax, e-mail ou de toute autre façon, contenant l'ordre du jour fixé par le conseil d'administration, adressé au moins quatorze jours francs avant la réunion, aux membres. Toute proposition, signée par au moins un vingtième des membres, est portée à l'agenda.

Article 19.

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration, en son absence par le vice-président. Si le vice-président est également empêché, le conseil est présidé par l'administrateur présent le plus âgé.

Article 20.

Le conseil d'administration peut, chaque fois qu'il le juge nécessaire, convoquer une assemblée générale

extraordinaire en dehors de celles prévues par les présents statuts.

Il est en outre tenu à le faire, lorsqu'un cinquième des membres de cette assemblée en fait la demande.

Article 21.

Chaque membre effectif a droit à une voix. il peut se faire représenter conformément aux dispositions du règlement d'ordre intérieur. Les décisions sont pases à la majorité simple des voix des membres présents et représentés, sauf pour les cas où les statuts ou la loi en décident autrement.

Article 22.

Les votes auront lieu au scrutin secret, chaque fois que la loi ou les statuts l'exigent ou à la demande d'au

moins quatre des personnes présentes.

Article 23.

En règle générale, sauf si la loi le prévoit autrement, l'assemblée est composée valablement pour statuer de tous les points repris spécifiquement à l'ordre du jour, quel que soit le nombre des personnes présentes ou avec voix délibérative représentées et ses décisions sont prises à ia majorité simple des voix valablement émises.

Article 24.

Les décisions de l'assemblée générale lient tous les membres, présents ou non, ou représentés ; elles leur

sont communiquées, endéans le mois, dans le rapport qui est envoyé après chaque assemblée générale.

Article 25.

Les décisions de l'assemblée générale sont consignées dans un registre destiné spécialement à cet effet, sous forme de procès-verbal, signé par le président de l'assemblée. Le directeur général assiste aux assemblées générales et exerce la fonction de secrétaire de l'assemblée générale. Le registre est conservé au siège social où tous les membres peuvent en prendre connaissance.

TITRE V.  Organes de gestion

Article 26.

L'association est administrée par un conseil d'administration, composé de dix-neuf (19) membres. Seize (16) de ces administrateurs sont directement nommés par l'assemblée générale. Les trois autres (3) nommés par l'assemblée générale comme suppléants, deviennent membres du conseil d'administration tel que stipulé à l'article 27.

L'assemblée générale nomme au total 16 administrateurs et 14 suppléants pour ces administrateurs sur proposition contraignante des chambres régionales, telles que reconnues par l'association conformément à l'article 13 des présents statuts. Les nominations se déroulent comme suit :

a)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de Flandre occidentale;

b)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de Flandre orientale ;

c)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale du Limbourg ;

é,

IF

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

M002.2

d)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale d'Anvers ;

e)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale du Brabant flamand ;

f)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de la Région de Bruxelles-Capitale;

g)quatre administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de la Région wallonne ;

Les mandats de l'administrateur et du suppléant durent quatre ans.

Par mandat ,deux candidats au moins sont proposés par l'organe de gestion de la chambre régionale de la région visée. Les chambres régionales proposent notamment de préférence leur président comme candidat.

A défaut de chambre régionale, telle que reconnue par l'association conformément à l'Article 13 des présents statuts, pour Ie règlement de mise en candidature par la chambre régionale, ce sont les membres de l'association dont le siège d'exploitation (principal) est sis dans la région concernée, qui statuent à la majorité simple.

Le règlement de mise en candidature précité est contraignant. Toutefois, à défaut de proposition, l'assemblée générale est libre de nommer des administrateurs et des suppléants.

Pour pouvoir être nommé administrateur, et pouvoir rester administrateur, les conditions suivantes doivent

être remplies :

-Seuls tes membres effectifs peuvent être nommés administrateur;

-Concernant les membres-personnes morales, seule la personne visée à l'Article 8 des statuts, à savoir la

personne mandatée et présentée par le membre-personne morale, peut être nommée administrateur.

La proposition des candidats-administrateurs s'effectue par le conseil d'administration de la chambre régionale de la région où la personne présentée est établie.

Les candidatures pour un mandat d'administrateur sont introduites par le président du conseil d'administration de l'association au plus tard 10 jours avant l'assemblée générale au cours de laquelle a lieu l'élection.

Article 27.

Le conseil d'administration, composé à cette fin uniquement des 16 administrateurs nommés directement, élit en mars après l'assemblée générale parmi les 16 administrateurs nommés directement, par scrutin secret et à la majorité simple, un président, un vice-président et un trésorier. Leurs compétences et responsabilités sont explicitées par le conseil d'administration dans le règlement d'ordre intérieur.

Tout au plus deux des trois, soit le président et le vice-président, soit le président et le trésorier, peuvent provenir de la môme région« En outre, te président d'une part et le vice-président d'autre part doivent appartenir à un rôle linguistique différent. Hormis fa situation de renouvellement d'un mandat précédent dans le sens du paragraphe suivant du présent article, le président et le vice-président doivent appartenir à un rôle linguistique autre que celui auquel appartenait leur prédécesseur direct.

Leur mandat dure deux ans et peut être renouvelé sans interruption deux fois.

Au terme d'une période maximale de six ans, lis ne peuvent exercer la même fonction qu'après une interruption de deux ans. Durant cette interruption, ils peuvent rester simplement administrateur au conseil

d'administration. .

Au cas où un mandat d'administrateur deviendrait vacant par décès, démission, destitution ou absence de longue durée, la fonction est à nouveau pourvue par le conseil d'administration conformément aux modalités d'élection telles que stipulées à l'Article 26 des présents statuts, et une première période de 2 ans débute.

Le premier suppléant, ou s'il est déjà administrateur, te second suppléant de tout administrateur qui est nommé président, vice-président ou trésorier (soit donc un suppléant nommé sur proposition de cette même chambre régionale que l'administrateur qui est nommé président, vice-président le cas échéant trésorier), est de plein droit, tant que l'administrateur visé est président, vice-président ou trésorier, également membre du conseil d'administration.

En cas de démission volontaire de son mandat de président, vice-président ou trésorier, l'intéressé est tenu de le signaler par écrit au conseil d'administration. Le conseil d'administration peut destituer le président, vice-président ou trésorier de son mandat à la majorité simple des voix.

Dès que le mandat de président, vice-président ou trésorier prend fin, le mandat d'administrateur du suppléant de l'administrateur visé prend également fin.

Article 28.

MOD 2.2

. -,

En cas de décès, démission (la démission doit être Introduite par écrit auprès du président), destitution ou absence de longue durée d'un administrateur, le mandat devenu vacant est pourvu de plein droit par un des suppléants ayant été proposés par la même chambre régionale. Le mandat est pourvu par le premier suppléant, ou par le second suppléant au cas où le premier suppléant est déjà administrateur.

L'administrateur ou suppléant ainsi nommé termine le mandat de son prédécesseur.

Article 29.

Les mandats sont renouvelables tant que les administrateurs répondent aux conditions de l'Article 26 des

présents statuts.

Les administrateurs peuvent à tout moment être démis par l'assemblée générale qui peut statuer à cet égard à la majorité simple.

Les membres du conseil d'administration sont tenus au secret le plus absolu concernant les questions de nature confidentielle dont ils prennent connaissance pendant l'exercice de leur mandat.

Sans préjudice de l'Article 26 septies de la loi concernant les associations sans but lucratif, les administrateurs n'ont aucune obligation personnelle concernant les engagements pris par l'association.

Article 30.

Le président préside le conseil. Au cas où le président serait empêché, sa fonction sera assumée par le vice-président. En cas d'empêchement du vice-président, le conseil sera présidé par l'administrateur présent le plus âgé.

Le conseil d'administration se réunit sur convocation du président chaque fois que les intérêts de l'association l'exigent et au moins six fois par année civile.

Il n'est permis de voter que sur les points cités à l'ordre du jour.

Le conseil ne peut valablement délibérer que si la moitié au moins de ses membres convoqués sont présents ou représentés, sauf si des questions urgentes doivent être traitées et si l'urgence a été précisée à l'ordre du jour. Dans les autres cas, si le quorum précité n'est pas atteint, le président ou deux administrateurs peuvent convoquer une nouvelle fois le conseil d'administration pour traiter des mêmes points, et dans ce cas, le conseil peut délibérer quel que soit le nombre des administrateurs présents ou représentés.

Le directeur général assiste au conseil d'administration avec compétence consultative.

Article 31.

Le conseil d'administration peut prendre toutes les décisions de gestion générale nécessaire pour la réalisation des objectifs de l'association, à l'exception de celles qui sont statutairement ou légalement réservées à l'assemblée générale.

En particulier, le Conseil d'administration est chargé d'approuver préalablement le budget pour l'année à venir, avant la fin de l'exercice comptable, comme le directeur général doit présenter celui-ci aux administrateurs, et ce, en attendant l'approbation définitive du budget par l'Assemblée générale. Aussi, le Conseil d'administration est chargé de fixer le montant maximal des cotisations par catégorie. A cet effet, le montant de ia cotisation par membre et les modalités de payement sont fixées par ie Conseil d'administration,

Les décisions se prennent à la majorité simple des membres présents ou représentés.

Les décisions concernant l'aliénation partielle ou intégrale, en ce compris la constitution de sûretés réelles, de l'actif historique et bu de l'actif transféré, ne peuvent être prises que moyennant une majorité d'au moins 15 administrateurs.

S'entend par actif historique, ie patrimoine de l'association tel qu'existant au [27 mars 20121 y compris tous les revenus et tout remploi de celui-ci. L'actif historique comprend notamment :

-le patrimoine immobilier ;

-ie patrimoine mobilier investi au (27 mars 2012) chez ou via [Bank Delen & de Schaetzen NV, BCE 0453.076.211];

S'entend par actif transféré le patrimoine que l'association, obtient après le [27 mars 20121 de la liquidation de toute autre association, y compris tous les revenus et tout remploi de celui-ci.

Chaque administrateur a droit à une voix. Le président, vice-président ou trésorier a toujours droit à une voix. Tout administrateur peut se faire représenter par un autre membre du conseil d'administration au moyen d'une procuration écrite. Toutefois, un membre ne peut représenter qu'un seul autre membre avec procuration. La forme de la procuration est libre et peut être transmise par fax, e-mail, etc.

Le conseil d'administration exerce ses compétences en tant que collège.

Le président et le vice-président signent le procès-verbal dans lequel sont transcrites les décisions prises, et signent, le cas échéant, les extraits à l'attention de la justice ou autre.

Article 32.

Si un administrateur, directement ou indirectement, détient un intérêt de nature patrimoniale contraire à une décision ou une opération ressortant de la compétence du conseil d'administration, il est tenu de le signaler aux autres administrateurs avant que le conseil d'administration ne prenne une décision.

..

e

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

L'administrateur détenant l'intérêt contraire, quitte fa réunion et s'abstient de la délibération et du vote concernant le sujet en question.

Article 33.

Le conseil d'administration représente en tant que collège l'association dans toutes les actions, en droit et en fait. Sans préjudice de la compétence générale de représentation du conseil d'administration en tant que collège, l'association est représentée valablement en droit et à l'égard de tiers, par deux administrateurs qui agissent de concert, ou par fe directeur-général d'une part et le président, vice-président ou trésorier, d'autre part, qui agissent de concert.

Le Conseil peut déléguer une partie de ses compétences à un ou plusieurs administrateurs ainsi qu'à des tiers.

Article 34.

Le président a les prérogatives suivantes :

convoquer ou faire convcquer le conseil d'administration et l'assemblée générale. Le président

convoque également fe conseil d'administration quand il y est invité par deux administrateurs ;

présider le conseil d'administration et l'assemblée générale ;

-rédiger ou faire rédiger l'agenda du conseil d'administration ; chaque membre du conseil d'administration a

le droit toutefois de faire inscrire des points à l'agenda ;

-appliquer et faire appliquer les statuts et règlements de l'association ;

-faire exécuter et suivre fes décisions de l'assemblée générale et du conseil d'administration.

Le vice-président assiste le président dans ses fonctions et remplace le président chaque fois que celui-ci est empêché.

TITRE VI. Groupes de travail

Article 35.

Le Conseil d'Administration peut constituer des groupes de travail pour l'étude de problématiques

spécifiques.

Les membres de ces groupes sont désignés par le conseil d'administration, en tenant compte de l'avis des

chambres régionales.

TITRE VII. Conseils communautaires

Article 36.

Les administrateurs peuvent siéger dans un conseil communautaire de l'association professionnelle, conformément aux règles régissant la composition et la compétence des Régions dans le droit constitutionnel et administratif belge.

Les conseils communautaires délibèrent sur les matières pour lesquelles ils sont compétents conformément au droit constitutionnel et administratif belge.

Les conseils communautaires sont un organe purement consultatif. lis contribuent au bon fonctionnement de l'association professionnelle grâce aux avis et études qu'ils soumettent au conseil d'administration.

Ils se réunissent à fa demande du secrétaire du conseil communautaire respectif. Le secrétaire d'un conseil communautaire est un membre du personnel désigné par le directeur générai.

Article 37.

Il est possible de constituer une commission d'arbitrage paritaire composée sur base du rôle linguistique, dont la tâche consiste à trancher de façon autonome tout conflit possible avec ou entre les différents conseils communautaires entre eux. La commission d'arbitrage se compose de trois membres néerlandophones et trois membres francophones et est présidée par un magistrat. Un membre germanophone fait partie du quorum francophone.

Les membres de ia commission d'arbitrage sont désignés par le conseil d'administration pour une période de six ans.

Les membres qui siègent dans la commission d'arbitrage ne sont pas autorisés à revêtir un mandat d'administrateur auprès de l'association professionnelle ni auprès d'une autre association active dans les mêmes secteurs.

Les litiges qui se forment dans l'association professionnelle concernant l'application des statuts et le cas

échéant le règlement d'ordre intérieur pour des cas non explicitement précisés, sont tranchés par la commission

d'arbitrage.

En cas d'égalité des voix, la voix du magistrat est prépondérante.

La décision de la commission d'arbitrage est définitive.

1.

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

TITRE VIII, Gestion journalière

Article 38.

La gestion journalière de l'association, de même que la représentation de l'association en ce qui concerne cette gestion, est confiée à un tiers, membre ou non de l'association, qui est nommé directeur-général. A défaut de tiers, la gestion journalière peut être confiée à un administrateur.

Article 39.

Relèvent de la gestion journalière tous les faits et gestes nécessaires pour la bonne marche de l'association professionnelle.

II convient d'entendre par là notamment : la préparation des réunions du conseil d'administration et de l'assemblée générale, le reporting du conseil d'administration, la mise en Suvre des décisions du conseil d'administration et de l'assemblée générale, l'organisation du secrétariat de l'association et l'exercice de la supervision de celui-ci, l'organisation, la nomination, le licenciement et la rémunération du personnel, la signature de conventions de collaboration avec des tiers, le dévetoppement de nouveaux services ou la suppression de services existants, la définition des conditions du service offert ainsi que la rédaction et la diffusion d'avis aux membres, non-membres et à la presse, la prise de décisions en cas d'extrême urgence qui selon les statuts relèvent de la compétence du conseil d'administration ces décisions doivent être entérinées par le conseil d'administration fors de la réunion suivante.

En outre, l'organe de gestion journalière est compétent pour prendre toutes décisions dont ia valeur n'excède pas les 6.000,00 EUR, ce qui ne limite en rien l'exécution de toutes les décisions du conseil d'administration, y compris celles dont la valeur excède les 5.000,00 EUR.

L'organe de gestion journalière est tenu de rendre compte au conseil d'administration de toutes les tâches qui lui sont confiées sous la responsabilité du conseil d'administration.

TITRE IX. - Cotisations

Article 40.

L'engagement de chaque membre est strictement limité au paiement de sa cotisation. Le montant maximum par catégorie de membres est fixé annuellement par le conseil d'administration, mais ne peut en aucun cas dépasser le montant dl million d'euros.

Le montant de la cotisation par membre et les modalités de paiement sont ainsi fixés par le conseil d'administration.

Article 41.

En cas de non-paiement, le droit de vote du membre est suspendu et son exclusion peut être décidée.

L'association peut en outre procéder au recouvrement par tous moyens de droit.

TITRE X.  Budgets et comptes

Article 42.

Une assemblée générale statutaire sera tenue au mois de mars de chaque année en vue de l'approbation du bilan de l'exercice écoulé et du compte de profits et pertes. Le conseil d'administration fait rapport à cette assemblée générale des activités de l'exercice écoulé ainsi que du budget de l'année courante.

Au cas où l'association répond aux critères de la désignation obligatoire d'un commissaire, l'assemblée générale nommera un commissaire membre de l'Institut des Réviseurs d'Entreprise.

Dans tous les autres cas, l'assemblée générale peut, sur proposition du conseil d'administration, nommer un expert-comptable externe, membre de l'Institut des Expert-comptables et des Conseils fiscaux, qui à titre d'expert-comptable vérificateur, est chargé du contrôle et de l'attestation des comptes annuels.

TITRE Xl.  Modification aux statuts et dissolution

Article 43.

L'assemblée générale ne peut délibérer et statuer valablement sur une modification aux statuts uniquement lorsque les modifications figurent explicitement dans la convocation et lorsqu'au moins deux tiers des membres sont présents ou représentés à la réunion.

Toute décision de modification des statuts ne peut être prise qu'à la majorité de deux tiers des voix des membres présents ou représentés.

Toutefois, si la modification porte sur l'objet ou les objectifs en vue desquels l'association est constituée, ce qui est également le cas pour la décision de dissolution de l'association, la décision de modification ne sera valable que si elle emporte une majorité de quatre cinquièmes des voix présentes ou représentées.

Si lors de la première réunion, moins des deux tiers des membres sont présents ou représentés, une seconde réunion peut être convoquée et pourra délibérer et statuer valablement, de même qu'adopter les

Réservé

au

Moniteur

belge

1P

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Volet B - Suite

modifications aux majorités prévues ci-dessus, quel que soit le nombre des membres présents ou représentés. Cette seconde réunion ne peut pas avoir lieu dans les quinze jours suivant la première.

Article 44.

L'assemblée générale qui statue sur la dissolution nomme un ou plusieurs liquidateurs et détermine leurs pouvoirs.

Le passif est apuré en première instance au moyen du patrimoine de l'association qui s'est formé après le [27 mars 2012], exception faite de l'actif historique et transféré au sens de l'Article 31 des présents statuts. Le passif qui resterait encore par la suite, est apuré au marc le franc au moyen de l'actif historique et transféré. Le patrimoine restant après apurement de tout le passif est partagé comme suit :

a)les donations et legs retournent aux disposants ou à leurs héritiers ou ayant droits, pour autant que le droit de reprise ait été stipulé dans l'acte de donation et pour autant que l'action en justice soit intentée endéans l'année suivant la publication de l'acte de dissolution;

b)Le patrimoine restant est, conformément aux principes énoncés ci-dessous, transféré à des associations qui visent un objet similaire :

-l'actif historique(restant) au sens de l'Article 31 des présents statuts est transféré à une ou plusieurs associations ayant leur siège en Région flamande.

-Tout élément de l'actif transféré (restant), au sens de l'Article 31 des présents statuts, est transféré à une ou plusieurs associations de la région où le siège de l'association liquidée, de la ou desquelles provient le patrimoine, est implanté.

-Le patrimoine restant est transféré à et partagé entre les associations des différentes régions. Le partage entre les régions s'effectue au prorata des cotisations des membres établis dans les régions visées, par lequel les deux dernières cotisations, fixées préalablement à la dissolution sont prises en considérations et par lequel un membre est censé être établi dans la région où Il est affilié à une chambre régionale ou à défaut, où son siège d'exploitation principal est implanté.

TITRE XII. - Dispositions finales

Article 45.

Un règlement d'ordre intérieur sera présenté par le conseil d'administration à l'assemblée générale. Des modifications à ce règlement pourront être apportées par l'assemblée générale, statuant à la majorité simple des membres présents ou représentés.

Article 46,

Pour tous les cas non prévus dans les présents statuts et dans les règlements d'ordre intérieur, la loi

concernant les associations sans but lucratif sera d'application.

Michel Pattyn Thierry Lejeune

président vice-président

Metitieneeseeddaddelffiteppggeidediee Mareeee Neneetteetilérizitto.:treiriutintecitttatibutticiaewessuntenoitidzweennecs aeptetpauutritideret*,;DedeChaseetlititiaraeamidetiartiatilieggaiteeeàà'ëàgreciecsitien

8NLEffle.6 MEreéeigettfee

02/07/2012
ÿþ te MOD 2.2



In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

INNN~VW~NVM~II'bs~l'ANR

" iaiisasa"

v

beh

aa

Be

Sta

REOHTiziedI:

KOOPHANDEL

2 1 -OF 2fli2

ANi')et,g1PEN

r

Ondernemingsnr : 0408.598.840

Benaming

(voluit) : Febeigra Vlaanderen

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Van de Wervestraat 8, 2060 Antwerpen

Onderwerp akte : Wijzigingen: Statuten, Raad van Bestuur, verplaatsing zetel en naam

Ingevolge de beslissingen van de Bijzondere Algemene Vergadering van 24 april 2012 :

Naamswijziging

De voltallige vergadering aanvaardt het voorstel om de naam van de vereniging "Febeigra Vlaanderen" te

wijzigen In "Federatie van de Belgische Grafische Industrie", afgekort "Febelgra" vzw,

Verplaatsing maatschappelijke zetel

De vergadering beslist unaniem om de maatschappelijke zetel van de vereniging, thans gevestigd te Van de

Wervestraat 8, 2060 Antwerpen, te verplaatsen naar Barastraat 175 te 1070 Brussel,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Uitbreiding en wijziging van het doel

Er wordt voorgesteld het doel van de vereniging uit te breiden, te wijzigen en te herformuleren (huidig artikel

4 van de statuten) als volgt:

"De vereniging heeft als doel:

a) de morele, materiële, sociale en milieu - belangen van de grafische industrie te verdedigen en te bevorderen, beroepsreglementen uit te vaardigen en deze te doen naleven;

b) te waken over de eerlijke uitoefening van het beroep, de ondernemers uit de grafische industrie bij te staan of in hun plaats op te treden bij het beteugelen van oneerlijke mededingingen;

o) de beroepen uit de grafische sector alsook het geheel van de ondernemers uit de grafische industrie te vertegenwoordigen bij de openbare machten, de onderwijswereld, en in het algemeen ten overstaan van iedere overheid of van ieder publiek of privé-organisme, Belgisch, gewestelijk, provinciaal, regionaal, vreemd of internationaal, voor de aangelegenheden van professionele, technische, commerciële, economische, milieu, juridische of sociale aard, die de grafische industrie aanbelangen;

d) overeenkomsten te sluiten en verbintenissen aan te gaan in het belang van de ondernemers uit de, graf sche industrie, over te gaan tot het oprichten of het verlenen van toelagen aan iedere beroepsgroepering, " bijzondere dienst, orgaan strekkende tot wetenschappelijke of andere navorsing, of aan een onderwijsinstelling, nuttig voor de ontwikkeling van de beroepen die zij vertegenwoordigt;

e) een deontologie te bevorderen bij de uitoefening van het beroep;

f) over te gaan tot de uitgave van publicaties, periodieke of andere, waarvan het voorwerp rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met de aangeduide doelstellingen;

g) al dan niet bezoldigde prestaties te leveren ten behoeve van de ondernemers uit de grafische industrie die lid zijn van de vereniging; verbintenissen aan te gaan, terugvorderbaar of niet, voor de noodwendigheden van de diensten van de vereniging of in het belang van haar leden en hun aangeslotenen,

h) het organiseren van activiteiten (zowel studiereizen, studiedagen, seminaries,... als ontspanningsactiviteiten) en het verlenen van allerlei diensten die nuttig zijn voor het bedrijfsleven en dit voor alle ondernemingen uit de grafische industrie.

De grafische industrie omvat onder meer:

1° alle ondernemingen met als bedrijvigheid activiteiten van grafische vormgevers, drukkerijen en van communicatiebureau's.

2° alle ondernemingen met als bedrijvigheid het zetten enlof drukken in de ruimste zin, zoals hoogdruk,

offset, diepdruk, lichtdruk, flexografischedruk, zeefdruk of silkscreen, schabloneren, uitvlakken, fotokopie,; microfilm, planafdruk, groot formaat printing, aanmaken van gedrukte schakelingen, elektronische druk, digitale;

druk; dit op papier, metaal, glas (behalve de versiering van holglas), plastiek, weefsel en alle andere materialen; 3° alle ondernemingen met als bedrijvigheid deze of gene technologie van allerlei voorbereiding enlof: afwerking van aldus vervaardigde producten, zoals fotografie, beeldmanipulatie, het grafisch ontwerpen, de

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

1,

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

fotoreprografie, het graveren van platen en stempels, het binden, het afwerken en veredelen, document handling, verzending en mailingactiviteiten (routage);

4° de ondernemingen voor het maken van clichés, de gieterijen, de galvanoplastiek, de binderijen, het innaaien en de fatsoenering, de verschillende vormen van fotomechanische reproductie en de fabricage van alle typen van clichés die in de drukkerij worden gebruikt met inbegrip onder meer van clichés in plastiek, rubber en linoleum;

5° alle ondernemingen met als bedrijvigheid deze of gene technologie van reproductie en duplicering van audiovisuele communicatie..

Deze opsomming geldt slechts ten exemplatieve titel. De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel van de vereniging en dit onbeperkt en zonder tijds- of frequentielimiet. Zij mag tevens hiertoe alle roerende of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen in welke vorm dan ook (eigendom, naakte eigendom, vruchtgebruik, gebruik te bede, bruikleen, bezit, ....). De vereniging kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor zover deze bijkomstig blijven en de opbrengst van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het statutair doel gaat,"

Voormelde wijziging van het doel van de vereniging wordt toegelicht door de voorzitter. De algemene vergadering keurt de wijziging na beraadslaging met unanimiteit goed.

Statuten en vaststelling van de gecoördineerde tekst van de statuten

"FEBELGRA VZW"

[Barastraat 175, 1070 Brussel]

Ondernemingsnummer 0408.598.840

TITEL I. - Benaming, zetel, doel, duur

Artikel 1.

De vereniging is een vereniging zonder winstoogmerk zoals bedoeld in Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstooamerk. de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen. De vereniging draagt de naam" FEDERATIE VAN DE BELGISCHE GRAFISCHE INDUSTRIE,

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden. n FGgkoei.

"fi3aeeg"

Artikel 3.

De vereniging heeft als dcel:

a) de morele, materiële, sociale en milieu - belangen van de grafische industrie te verdedigen en te bevorderen, beroepsreglementen uit te vaardigen en deze te doen naleven;

b) te waken over de eerlijke uitoefening van het beroep, de ondernemers uit de grafische industrie bij te staan of in hun plaats op te treden bij het beteugelen van oneerlijke mededingingen;

c) de beroepen uit de grafische sector alsook het geheel van de ondernemers uit de grafische industrie te vertegenwoordigen bij de openbare machten, de onderwijswereld, en in het algemeen ten overstaan van iedere overheid of van ieder publiek of privé-organisme, Belgisch, gewestelijk, provinciaal, regionaal, vreemd of internationaal, voor de aangelegenheden van professionele, technische, commerciële, economische, milieu, juridische of sociale aard, die de grafische industrie aanbelangen;

d) overeenkomsten te sluiten en verbintenissen aan te gaan in het belang van de ondernemers uit de grafische industrie, over te gaan tot het oprichten of het verlenen van toelagen aan iedere beroepsgroepering, bijzondere dienst, orgaan strekkende tot wetenschappelijke of andere navorsing, of aan een onderwijsinstelling, nuttig voor de ontwikkeling van de beroepen die zij vertegenwoordigt;

e) een deontologie te bevorderen bij de uitoefening van het beroep;

f) over te gaan tot de uitgave van publicaties, periodieke of andere, waarvan het voorwerp rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met de aangeduide doelstellingen;

g) al dan niet bezoldigde prestaties te leveren ten behoeve van de ondernemers uit de grafische industrie die lid zijn van de vereniging; verbintenissen aan te gaan, terugvorderbaar of niet, voor de noodwendigheden van de diensten van de vereniging of in het belang van haar leden en hun aangeslotenen.,

h) het organiseren van activiteiten (zowel studiereizen, studiedagen, seminaries,.. als ontspanningsactiviteiten) en het verlenen van allerlei diensten die nuttig zijn voor het bedrijfsleven en dit voor alle ondernemingen uit de grafische industrie.

De grafische industrie omvat onder meer:

Artikel 2.

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 1070 Brussel, Barrastraat 175, gelegen het gerechtelijk arrondissement Brussel.

De maatschappelijke zetel kan verplaatst worden naar gelijk welke plaats binnen België op beslissing van de raad van bestuur, mits bekrachtiging van deze beslissing in de statuten op de eerstvolgende algemene vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

1° alle ondernemingen met ais bedrijvigheid activiteiten van grafische vormgevers, drukkerijen en van communicatiebureau's.

2' alle ondernemingen met als bedrijvigheid het zetten en/of drukken in de ruimste zin, zoals hoogdruk, offset, diepdruk, lichtdruk, flexografischedruk, zeefdruk of silkscreen, schabloneren, uitvlokken, fotokopie, microfilm, planafdruk, groot formaat printing, aanmaken van gedrukte schakelingen, elektronische druk, digitale druk; dit op papier, metaal, glas (behalve de versiering van holglas), plastiek, weefsel en alle andere materialen;

3° alle ondernemingen met als bedrijvigheid deze of gene technologie van allerlei voorbereiding en/of afwerking van aldus vervaardigde producten, zoals fotografie, beeldmanipulatie, het grafisch ontwerpen, de fotoreprografie, het graveren van platen en stempels, het binden, het afwerken en veredelen, document handling, verzending en mailingactiviteiten (routage);

4° de ondernemingen voor het maken van clichés, de gieterijen, de galvanoplastiek, de binderijen,

het innaaien en de fatsoenering, de verschillende vormen van fotomechanische reproductie en de

fabricage van alle typen van clichés die in de drukkerij worden gebruikt met inbegrip onder meer

van clichés in plastiek, rubber en linoleum;

5° alle ondernemingen met als bedrijvigheid deze of gene technologie van reproductie en duplicering van audiovisuele communicatie.

Deze opsomming geldt slechts ten exemplatieve titel.

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel van de vereniging en dit onbeperkt en zonder tijds- of frequentielimiet. Zij mag tevens hiertoe alle roerende of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen in welke vorm dan ook (eigendom, naakte eigendom, vruchtgebruik, gebruik te bede, bruikleen, bezit, ,...). De vereniging kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor zover deze bijkomstig blijven en de opbrengst van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het statutair doel gaat.

Artikel 4.

Alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties en andere stukken uitgaande van de vereniging dragen de maatschappelijke benaming, voorafgegaan of onmiddellijk gevolgd door de volgende, leesbaar en voluit geschreven woorden: "Vereniging zonder winstoogmerk" of de verkorting "VZW".

Artikel 5.

Behoudens in geval van opzet, kan de vereniging nooit aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke onjuistheden en/of onnauwkeurigheden in verstrekte adviezen en raadgevingen, die steeds vrijblijvend worden verleend. De vereniging kan in dergelijk geval nooit gehouden zijn tot het betalen van enige schadevergoeding, noch aan een lid, noch aan derden. In elk geval wordt de aansprakelijkheid van de vereniging bovendien beperkt tot het bedrag van de bijdrage.

In geen geval kan de vereniging aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke onjuistheden en/of onnauwkeurigheden in verstrekte adviezen en raadgevingen verstrekt door haar lasthebbers of aangestelden.

TITEL Il. - Leden, toetreding, ontslag, uitsluiting

Artikel 6.

De vereniging telt effectieve leden en toegetreden leden.

De effectieve leden zijn stemgerechtigd lid van de algemene vergadering. De toegetreden leden zijn niet-stemgerechtigd lid maar worden wel toegelaten op de algemene vergadering.

Het aantal effectieve leden mag niet minder bedragen dan zeven (7).

Artikel 7.

Kunnen effectief lid worden van de vereniging de ondernemingen, natuurlijke personen of rechtspersonen, die in België één van de activiteiten, vernield onder artikel 3 van deze statuten, uitoefenen.

Kunnen toetreden tot de vereniging als toegetreden leden alle ondernemingen, natuurlijke personen of rechtspersonen, actief in België, die een bedrijvigheid uitoefenen verwant aan de onder artikel 3 bedoelde bedrijvigheden en volgens datzelfde artikel niet in aanmerking komen voor een effectief lidmaatschap, zoals: grafische scholen, bedrijven die een drukkerij integreren waarvan de in artikel 3 bedoelde bedrijvigheid niet de hoofdbedrijvigheid uitmaakt, uitgeverijen. Deze toegetreden [eden mogen het embleem van de vereniging gebruiken met de vermelding "toegetreden lid",

Artikel 8.

Om effectief lid te worden, dienen onderstaande voorwaarden te worden vervuld.

Ais er een regionale kamer bestaat in de zin van artikel 13 van onderhavige statuten voor de regio waar het

kandidaat-lid zijn (belangrijkste) exploitatiezetel heeft, dient het kandidaat-lid voorgedragen te worden door de

raad van bestuur van deze regionale kamer.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Als er geen regionale kamer bestaat in de zin van artikel 13 van onderhavige statuten voor de regio waar het kandidaat-lid zijn (belangrijkste) exploitatiezetel heeft, dient het kandidaat-lid voorgedragen te worden door een bestuurder van de vereniging;

In elk gevat kan men slechts effectief lid worden, mits men voldoet aan volgende voorwaarden:

a)het lid moet zich schriftelijk akkoord verklaren met onderhavige statuten;

b)het lid dient de vastgestelde bijdrage verschuldigd voor het lopend jaar gestort te hebben;

c)het lid dient met gewone meerderheid aanvaard te worden door de algemene vergadering van de

vereniging.

De algemene vergadering van de vereniging beslist soeverein en discretionair over al dan niet aanvaarding van een kandidaat-lid, zonder enige verantwoordings- of motiveringsplicht. Tegen een weigering van aanvaarding als effectief lid bestaat geen enkel verhaal.

Het lid - rechtspersoon wordt vertegenwoordigd in de algemene vergadering van de vereniging door een persoon daartoe gevolmachtigd en schriftelijk voorgesteld door het lid - rechtspersoon aan de raad van de vereniging. Deze gevolmachtigde persoon vervult bij het lid - rechtspersoon een leidende roi.

Artikel 9.

Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de effectieve leden gehouden. Dit register vermeldt de naam, voornamen en woonplaats van de leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel, alsook de naam van de natuurlijke persoon die de rechtspersoon vertegenwoordigt. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden in dat register worden ingeschreven door de raad van bestuur binnen acht dagen nadat het lid van de beslissing in kennis is gesteld.

Artikel 10.

De raad van bestuur van de vereniging beslist discretionair en zonder verdere motivatie over de aanvaarding van een kandidaat als toegetreden lid, alsook over diens uitsluiting. Tegen een weigering van aanvaarding als toegetreden lid, of tegen een uitsluiting, bestaat geen enkel verhaal.

De rechten en plichten van de toegetreden leden worden bepaald door de raad van bestuur.

Artikel 11.

Het lidmaatschap bij de vereniging eindigt:

a) door ontslag : Elk effectief lid heeft het recht de vereniging te verlaten. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van de raad van bestuur worden betekend, ten laatste drie maanden voor het einde van het kalenderjaar, zoniet wordt het lidmaatschap stilzwijgend hernieuwd;

b) het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde ingeval van overlijden van het lid natuurlijk persoon, faillissement, vereffening, onbekwaamverklaring of plaatsing onder voorlopig bewind;

c) door uitsluiting : Een effectief lid kan uit de vereniging gesloten worden door de algemene vergadering die hierover uitspraak moet doen met een meerderheid van twee derde der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Voor de uitsluiting wegens wanprestatie, zoals de niet-betaling van de bijdrage, volstaat een gewone meerderheid. De belanghebbende moet uitgenodigd en toegelaten worden om zijn verdediging voor te dragen. De vereniging is ontheven van elke aansprakelijkheid nopens eventuele schade voortvloeiend uit de uitsluiting.

Artikel 12.

Het lid waarvan het lidmaatschap werd beëindigd, kan geen enkel recht meer uitoefenen in de vereniging,

noch enige vordering op het maatschappelijk bezit van de vereniging instellen.

Hij kan noch uittreksel of overlegging van de rekeningen, noch de zegellegging, noch de inventaris vragen of erom verzoeken. Hij kan evenmin betaalde bijdragen terugvorderen.

Hij kan ondermeer noch de emblemen, noch de verkoopsvoorwaarden van de vereniging gebruiken, noch de vergaderingen ervan bijwonen.

Hij blijft wel gehouden tot zijn verplichtingen ten overstaan van de vereniging, inzonderheid tot betaling van zijn bijdrage, tot het einde van het lopend dienstjaar gedurende hetwelk zijn lidmaatschap werd beëindigd.

Het bovenstaande geldt evenzeer voor de erfgenamen, rechtverkrijgenden of schuldeisers van het lid waarvan het lidmaatschap werd beëindigd.

TITEL Ill. - Regionale kamers

Artikel 13.

,..

" s

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Er kunnen regionale verenigingen opgericht worden voor navolgende gebieden die hierna als "regio" worden aangeduid: de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest.

Artikel 14.

Per regio kan één regionale vereniging als regionale kamer erkend worden door de vereniging.

De statuten van deze regionale kamers mogen niet tegenstrijdig zijn aan de statuten van de vereniging.

Artikel 15,

De regionale kamers handelen autonoom binnen hun bevoegdheden. Op regelmatige basis lichten zij de

vereniging in over de behandelde of nog in behandeling zijnde zaken,

TITEL-1V, - Algemene vergadering

Artikel 16.

De algemene vergadering is het hoogste gezag van de vereniging,

Behoren uitsluitend tot haar bevoegdheid;

a) de wijzigingen aan de statuten van de vereniging;

b) de benoeming en het ontslag van bestuurders, commissarissen en rekeningtoezichters; o) de goedkeuring van de begroting, de balans en rekeningen;

d) de kwijting aan de bestuurders, commissarissen en rekeningtoezichters;

e) de bepaling van het maximumbedrag van de jaarlijkse bijdrage;

f) de opstelling van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering;

g) de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

h) de uitsluiting van een effectief lid;

i) de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

j) de erkenning van een vereniging als regionale kamer.

Artikel 17,

De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden van de vereniging.

Het Kandidaat-lid heeft het recht aanwezig te zijn op de algemene vergadering waar gestemd wordt over diens aanvaarding als effectief lid en is stemgerechtigd zodra hij aanvaard werd door de algemene vergadering als effectief lid, voor zover hij althans voldoet aan de overige voorwaarden in de zin van artikel 8 van onderhavige statuten om effectief lid van de vereniging te kunnen worden.

Artikel 18,

De bijeenroepingen worden gedaan door de voorzitter van de raad van bestuur door middel van een gewone mededelingsbrief, per gewone post, fax, e-mail of op enige andere wijze die de dagorde opgemaakt door de raad van bestuur bevat, gericht ten minste veertien voile dagen voor de vergadering aan de leden. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de dagorde gebracht.

Artikel 19,

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, bij diens afwezigheid door de vice-voorzitter. Is ook de vice-voorzitter verhinderd dan wordt de raad voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Artikel 20.

Buiten de in deze statuten voorziene algemene vergaderingen mag de raad van bestuur bijzondere

algemene vergaderingen bijeenroepen telkens wanneer hij het nuttig oordeelt,

Hij is er echter toe verplicht wanneer één vijfde van de leden hierom verzoekt.

Artikel 21,

Elk effectief lid heeft recht op één stem. Hij kan zich laten vertegenwoordigen overeenkomstig de bepalingen van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering. De besluiten worden genomen met gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden, behalve in de gevallen waarin de statuten of de wet het anders voorzien.

Artikel 22.

Er wordt tot geheime stemming overgegaan telkens als de wet of de statuten dit vereisen, ofwel wanneer

minstens vier der aanwezigen hierom verzoeken.

Artikel 23.

.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

In algemene regel, behoudens zo de wet het anders voorziet, is de vergadering geldig samengesteld om te beslissen over alie punten specifiek op de dagorde vermeld, ongeacht het aantal van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde personen, en haar beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

Artikel 24,

De beslissingen van de algemene vergadering zijn bindend voor aile leden, al dan niet aanwezig of vertegenwoordigd; zij worden hun medegedeeld in het verslag dat na elke algemene vergadering binnen de maand toegestuurd wordt.

Artikel 25.

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een speciaal daartoe bestemd register, onder vorm van proces-verbaal, ondertekend door de voorzitter van de vergadering. De directeur-generaal woont de algemene vergaderingen bij en oefent de functie van secretaris van de algemene vergadering uit. Het register wordt bewaard in de maatschappelijke zetel, waar alle leden er inzage kunnen van nemen.

TITEL V. - Bestuur

Artikel 26.

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit negentien (19) leden, Zestien (16) van deze bestuurders worden rechtstreeks benoemd door de algemene vergadering. De overige drie (3), door de algemene vergadering als opvolger benoemd, worden lid van de raad van bestuur zoals bepaald in artikel 27.

Door de algemene vergadering worden in totaal 16 bestuurders en 14 opvolgers voor deze bestuurders benoemd, op bindende voordracht van de regionale kamers, zoals erkend door de vereniging conform artikel 13 van onderhavige statuten, De benoemingen gebeuren als volgt:

a)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van West-Vlaanderen;

b)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Oost-Vlaanderen;

c)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Limburg;

d)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Antwerpen;

e)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van Vlaams-Brabant;

f)twee bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

g)vier bestuurders, een eerste opvolger en een tweede opvolger worden benoemd op voordracht van de regionale kamer van het Waals Gewest;

Het mandaat van bestuurder en opvolger duurt vier jaar.

Per mandaat worden door het bestuursorgaan van de regionale kamer van de betreffende regio minstens twee kandidaten voorgedragen, Regionale kamers dragen bij voorkeur onder meer hun voorzitter als kandidaat voor.

Bij gebreke aan een regionale kamer, erkend door de vereniging conform artikel 13 van onderhavige statuten, wordt voor de voordrachtregeling onder regionale kamer begrepen, de leden van de vereniging waarvan de (belangrijkste) exploitatiezetel in de betrokken regio gevestigd is, die daartoe met gewone meerderheid beslissen.

Voormelde voordrachtregeling is bindend. Bij gebreke evenwei aan een voordracht, kan de algemene vergadering vrij bestuurders en opvolgers benoemen.

Om tot bestuurder te kunnen worden benoemd, en bestuurder te kunnen blijven, dient men aan volgende

voorwaarden te voldoen:

-Enkel effectieve leden kunnen bestuurder zijn;

-Voor wat betreft leden-rechtspersonen, kan enkel de persoon die bedoeld wordt in artikel 8 van de statuten,

nl. de persoon gevolmachtigd en voorgesteld door het lid  rechtspersoon, bestuurder zijn.

De voordracht van de kandidaat-bestuurders geschiedt door de raad van bestuur van de regionale kamer van de regio waar de voorgestelde persoon gevestigd is. De kandidaturen voor een mandaat van bestuurder

4

Moo 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

worden bij de voorzitter van de raad van bestuur van de vereniging ingediend ten laatste 10 dagen voor de algemene vergadering waarop de verkiezing plaatsvindt.

Artikel 27.

De raad van bestuur, te dien einde enkel samengesteld uit de 16 rechtstreeks benoemde bestuurders, kiest in maart na de algemene vergadering, in geheime stemming en met een gewone meerderheid, onder de 16 rechtstreeks benoemde bestuurders, een voorzitter, een vice-voorzitter en een penningmeester, Hun bevoegdheden en verantwoordelijkheden worden door de raad van bestuur ingevuld en opgenomen in het huishoudelijk reglement,

Hoogstens twee van deze drie, zijnde ofwel de voorzitter en de vice-voorzitter, ofwel de voorzitter en de penningmeester, ofwel de vice-voorzitter en de penningmeester, mogen ressorteren onder dezelfde regio, Tevens dienen de voorzitter enerzijds en de vice-voorzitter anderzijds, tot een verschillende taalrol te behoren. Behoudens de situatie van hernieuwing van een vorig mandaat in de zin van het volgende lid van onderhavig artikel, dienen de voorzitter en de vice-voorzitter tot een andere taalrol te behoren dan deze waartoe hun directe voorganger behoorde.

Hun mandaten duren twee jaar en kunnen zonder onderbreking tweemaal hernieuwd worden.

Na een maximumperiode van 6 jaar kunnen zij slechts opnieuw dezelfde functie uitoefenen na een onderbreking van twee jaar, Tijdens deze onderbreking kunnen zij gewoon bestuurder blijven in de raad van bestuur.

Ingeval een functie vroegtijdig vrij komt door overlijden, ontslag, afzetting of langdurige afwezigheid, wordt de functie opnieuw door de raad van bestuur ingevuld, conform de verkiezingsmodaliteiten zoals in artikel 26 van onderhavige staten bepaald, en start een eerste periode van 2 jaar.

De eerste opvolger, of indien die reeds bestuurder is, de tweede opvolger van elke be-stuurder die benoemd is tot voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester (hetzij dus een opvolger benoemd op voordracht van dezelfde regionale kamer als de bestuurder die benoemd is tot voorzitter, vice-voorzitter c.q. penningmeester), wordt zolang de betrok-ken bestuurder ook voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester is, van rechtswege eveneens lid van de raad van bestuur.

Ingeval van vrijwillig ontslag uit hun mandaat van voorzitter, vice-voorzitter of penning-meester dient de betrokkene dit schriftelijk te melden aan de raad van bestuur. De raad van bestuur kan de voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester ook uit zijn mandaat zetten met een gewone meerderheid van stemmen.

Zodra het mandaat van voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester eindigt, eindigt ook het bestuursmandaat van de opvolger van de betrokken bestuurder,

Artikel 28,

Ingeval van overlijden, ontslag (het ontslag dient schriftelijk ingediend te worden bij de voorzitter), afzetting of langdurige afwezigheid van een bestuurder wordt het opengevallen mandaat van rechtswege ingevuld door één van de opvolgers die door dezelfde regionale kamer werden voorgedragen. Het mandaat wordt ingevuld door de eerste opvolger, dan wel door de tweede opvolger zo de eerste opvolger reeds bestuurder is. De aldus benoemde bestuurder of opvolger beëindigt het mandaat van zijn voorganger.

Artikel 29.

De mandaten zijn hernieuwbaar zolang de bestuurders aan de voorwaarden van artikel 26 van onderhavige

statuten voldoen.

De bestuurders kunnen op elk ogenblik door de algemene vergadering ontslagen worden die daartoe met gewone meerderheid kan beslissen.

De leden van de raad van bestuur zijn gehouden tot de meest volstrekte geheimhouding betreffende de kwesties van vertrouwelijke aard waarvan zij kennis nemen tijdens de uitoefening van hun mandaat.

Onverminderd artikel 26 septies van de wet betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk gaan de bestuurders geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen die de vereniging aangaat.

Artikel 30.

De voorzitter zit de raad voor. Ingeval de voorzitter verhinderd is, wordt zijn functie waargenomen door de

vice-voorzitter. Is ook de vice-voorzitter verhinderd dan wordt de raad voorgezeten door de oudste van de

aanwezige bestuurders.

De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter en dit zo vaak de belangen van de

vereniging het eisen, doch minstens 6 maal per kalenderjaar.

Er mag enkel gestemd worden over de punten op de dagorde vermeld.

M1 1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

iu[oD 2,2

De raad van bestuur kan slechts beraadslagen indien ten minste de helft van zijn bijeengeroepen leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, tenzij dringende aangelegenheden moeten afgehandeld worden en zulks op de dagorde is vermeld.

De voorzitter of twee bestuurders kunnen opnieuw de raad van bestuur oproepen voor de behandeling van dezelfde punten, en in dit geval mag de raad beraadslagen, ongeacht het getal van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders.

De directeur-generaal woont de raad van bestuur bij met adviserende bevoegdheid.

Artikel 31.

De raad van bestuur kan alle beslissingen van algemeen beleid nemen die nodig zijn voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging behoudens deze die statutair en wettelijk voorbehouden zijn aan de algemene vergadering.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden genomen.

Beslissingen waarbij geheel of gedeeltelijk beschikt wordt, met inbegrip van het bezwaren met zakelijke zekerheden, over het historisch actief en/of het overgedragen actief kunnen slechts genomen worden mits een meerderheid van minstens 15 bestuurders,

Onder het "historisch actief' wordt begrepen het vermogen van de vereniging zoals dit bestaat op [27 maart 2012 ], met inbegrip van aile opbrengsten en elke wederbelegging ervan. Het historisch actief omvat onder meer;

-het onroerend patrimonium;

-het roerend patrimonium dat op [27 maart 2012] belegd was bij of via Bank Delen (Bank Delen & de Schaetzen NV, KBO 0453.076.211);

Onder het "overgedragen actief" wordt begrepen het vermogen dat de vereniging op of na 27 maart 2012 verkrijgt uit de vereffening van enige andere vereniging, met inbegrip van alle opbrengsten en elke wederbelegging ervan.

Ieder bestuurder heeft recht op één stem. De voorzitter, vice-voorzitter en de penningmeester hebben steeds recht op één stem, Elke bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen met een schriftelijke volmacht door een ander lid van de raad van bestuur, nochtans mag een lid slechts één ander lid met volmacht vertegenwoordigen. Deze volmacht is vormvrij en kan gegeven worden middels fax, e-mail, etc.

De raad van bestuur oefent haar bevoegdheden uit als een college,

De voorzitter en de vice-voorzitter tekenen het proces-verbaal waarin de getroffen besluiten worden vastgelegd, en tekenen desgevallend ook de uittreksels, ter voorlezing bij het gerecht of elders.

Artikel 32.

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders véôr dat de raad van bestuur een besluit neemt.

De bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Artikel 33.

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging in aile handelingen in en buiten rechte. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur ais college, wordt de vereniging in en buiten rechte vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen, of door de directeur-generaal enerzijds en de voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester anderzijds, die gezamenlijk handelen.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden delegeren aan één of meerdere bestuurders, alsook aan derden.

Artikel 34.

De voorzitter is bevoegd om:

- de raad van bestuur en de algemene vergadering bijeen te roepen of te laten bijeenroepen; De voorzitter

roept eveneens de raad van bestuur bijeen wanneer hij daartoe verzocht wordt door twee bestuurders;

- de raad van bestuur en de algemene vergadering voor te zitten;

- de agenda van de raad van bestuur op te stellen of te laten opstellen; leder lid van de raad van bestuur

heeft echter het recht punten op de agenda te laten plaatsen;

- de statuten en de reglementen van de vereniging toe te passen en te doen toepassen;

- de beslissingen van de algemene vergadering, en van de raad van bestuur te doen uitvoeren en op te

volgen;

De vice-voorzitter staat de voorzitter bij in de uitoefening van zijn functie en vervangt de voorzitter telkens hij verhinderd is,

TITEL VI. Werkgroepen

*,

MOD 22

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 35.

De raad van bestuur kan werkgroepen oprichten met het doel bijzondere problemen te bestuderen.

De leden van deze werkgroepen worden aangeduid door de raad van bestuur, rekening houdend met het

advies van de regionale kamers.

TITEL VII. Gemeenschapsraden

Artikel 36.

De bestuurders kunnen zetelen in een gemeenschapsraad van de beroepsvereniging, overeenkomstig de regels die de samenstelling en de bevoegdheid van de Gewesten in het Belgisch Staats- en administratief recht beheersen.

De gemeenschapsraden beraadslagen over de materies waarvoor zij conform het Belgisch Staats- en administratief recht bevoegd zijn.

De gemeenschapsraden zijn een louter adviesorgaan. Zij dragen bij tot de goede werking van de beroepsvereniging door de adviezen en de studies die zij voorleggen aan de raad van bestuur.

Zij komen samen op verzoek van de secretaris van de respectieve gemeenschapsraad. De secretaris van een gemeenschapsraad is een door de directeur-generaal aangewezen personeelslid,

Artikel 37.

Er kan een paritair, op basis van de taalrol, samengestelde arbitragecommissie opgericht worden wiens taak erin bestaat elk mogelijk conflict met of tussen de verschillende gemeenschapsraden onderling autonoom te beslechten.

De arbitragecommissie is samengesteld uit drie Nederlandstalige leden en drie Franstalige leden en wordt voorgezeten door een magistraat. Een Duitstalig lid maakt deel uit van het Franstalig quorum.

De leden van de arbitragecommissie worden aangeduid door de raad van bestuur voor een periode van zes jaren.

De leden die zetelen in de arbitragecommissie mogen geen bestuursmandaat bekleden bij de beroepsvereniging, noch bij een andere vereniging die in dezelfde sectoren actief is.

Geschillen die in de beroepsvereniging ontstaan betreffende de toepassing van de statuten en desgevallend

het huishoudelijk reglement voor niet uitdrukkelijk bepaalde gevallen, worden beslecht door de

arbitragecommissie.

Bij staking van stemmen is de stem van de magistraat doorslaggevend.

De beslissing van de arbitragecommissie is definitief.

TITEL VIII. Dagelijks bestuur

Artikel 38.

Het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, wordt opgedragen aan een derde, al dan niet lid van de vereniging, die directeur-generaal wordt genoemd. Bij ontstentenis van derde, kan het dagelijks bestuur aan een bestuurder worden opgedragen.

Artikel 39.

Onder het dagelijks bestuur ressorteren alle daden en handelingen die noodzakelijk zijn voor de normale gang van zaken van de beroepsvereniging.

Hier dient onder meer onder begrepen te worden: het voorbereiden van de vergaderingen van de raad van bestuur en van de algemene vergadering, de verslaggeving van de raad van bestuur, het uitvoeren van beslissingen van de raad van bestuur en van de algemene vergadering, het organiseren van het secretariaat van de vereniging en het uitoefenen van het toezicht hier op, de organisatie, de benoeming, het ontslag en de bezoldiging van het personeel, de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten met derden, de ontwikkeling van nieuwe diensten of de opheffing van bestaande diensten, de bepalingen van de voorwaarden van de dienstverlening en de opstelling en verspreiding van berichten naar de leden, niet-leden en de pers, het bij hoogdringendheid nemen van beslissingen welke ingevolge de statuten tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoren; deze beslissingen dienen door de raad van bestuur op de eerstvolgende vergadering bekrachtigd te worden.

Tevens is het orgaan van dagelijks bestuur bevoegd alle beslissingen te nemen waarvan de waarde de 5.000,00 EUR niet overstijgt, wat evenwel geen beperking inhoudt om uitvoering te geven aan alle beslissingen van de raad van bestuur, met inbegrip van deze waarvan de waarde de 5.000,00 EUR overtreft,

Het orgaan van dagelijks bestuur moet aan de raad van bestuur rekenschap geven van alle taken waarmee hij onder de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur gelast werd.

TITEL IX. - Bijdragen

.

MOD 2,2

op

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 40.

De verbintenis van ieder lid is volstrekt beperkt tot het betalen van zijn bijdrage. Het maximumbedrag per categorie van leden hiervan wordt jaarlijks vastgesteld door de algemene vergadering die de begroting stemt, maar kan in elk geval niet meer bedragen dan 1 miljoen EUR. Het bedrag van de bijdrage per lid en de betalingsmodaliteiten worden voorgesteld door de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

Artikel 41.

In geval van niet-betaling wordt het stemrecht van het lid geschorst en kan besloten worden tot diens

uitsluiting. Tevens kan de vereniging overgaan tot invordering met gebruikmaking van alle rechtsmiddelen.

TITEL X. - Begrotingen en rekeningen

Artikel 42.

Er zal jaarlijks in de maand maart een statutaire algemene vergadering gehouden worden, ter goedkeuring van de balans van het vorige boekjaar en van de winst - en verliesrekening. De raad van bestuur brengt aan deze algemene vergadering tevens volledig verslag uit over de werkzaamheden gedurende het afgelopen jaar.

Ingeval de vereniging beantwoordt aan de criteria voor de verplichte aanstelling van een commissaris, zal de algemene vergadering een commissaris benoemen die lid is van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

In alle andere gevallen kan de algemene vergadering, op voorstel van de raad van bestuur, een externe accountant, lid van het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, benoemen die als controlerende accountant belast is met de controle en de attestering van de jaarrekening.

Artikel 43.

Bovendien wordt jaarlijks in de maand oktober een gewone algemene vergadering gehouden, ter goedkeuring van de begroting en ter vaststelling van het maximumbedrag van het lidgeld voor het volgend jaar.

TITEL Xl. - Wijziging statuten en ontbinding

Artikel 44.

Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, wat eveneens het geval is voor de beslissing tot ontbinding van de vereniging, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten, alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden, hierboven bedoeld, ongeacht het aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Artikel 45.

De algemene vergadering die de ontbinding uitspreekt, benoemt een of meerdere vereffenaars en bepaalt hun machten.

Het passief wordt in eerste instantie aangezuiverd met het vermogen van de vereniging dat zich na [27 maart 2012] vormde, met uitsluiting van het historisch actief en het overgedragen actief in de zin van artikel 31 van onderhavige statuten. Het passief dat hierna nog zou resteren, wordt pondspondsgewijs aangezuiverd met het historisch actief en het overgedragen actief.

Het vermogen dat na aanzuivering van alle passief resteert, wordt als volgt verdeeld:

a) de giften en legaten keren terug tot de beschikkers of tot hun erfgenamen of rechthebbenden, voor zover het recht tot terugneming werd bepaald in de akte waarbij de gift werd gedaan en voor zover het rechtsgeding ingespannen wordt binnen het jaar volgend op de afkondiging van de akte van ontbinding;

b) Het resterend vermogen wordt conform de hierna bepaalde principes overgedragen aan verenigingen die een gelijkaardig doel nastreven:

-Het (resterend) historisch actief, in de zin van artikel 31 van deze statuten, wordt overgedragen aan één of meerdere verenigingen met zetel in het Vlaams Gewest.

-Elk bestanddeel van het (resterend) overgedragen actief, in de zin van artikel 31 van deze statuten, wordt overgedragen aan één of meerdere verenigingen uit het gewest waar de zetel van cie vereffende vereniging, waarvan het vermogen afkomstig is, gevestigd was.

-Het overige vermogen wordt overgedragen aan, en verdeeld onder, verenigingen uit de verschillende gewesten.

4 P MOD 22

De verdeling tussen de gewesten geschiedt pro rata de bijdragen van de leden gevestigd in de betreffende gewesten, waarbij enkel de laatste twee bijdragen, vastgesteld voorafgaand aan de ontbinding, in aanmerking worden genomen en een lid geacht wordt gevestigd te zijn in het gewest waar hij aangesloten is bij een regionale kamer of, bij gebreke hieraan, waar zijn belangrijkste exploitatiezetel gevestigd is,

TITEL XII. - Slotbepalingen

Artikel 46,

Een huishoudelijk reglement wordt door de raad van bestuur voorgelegd aan de algemene vergadering. Wijzigingen in dit reglement kunnen worden aangebracht door de algemene vergadering die beslist met gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

Artikel 47.

Voor alle gevallen niet voorzien in deze statuten en in de huishoudelijk reglementen, is de wet betreffende

de verenigingen zonder winstoogmerk van toepassing.

Ontslag en benoeming van bestuurders

De algemene vergadering gaat over tot het ontslag, met ingang van vandaag, van navolgende leden van de

Raad van Restuur, en geeft hen kwijting voor de uitoefening van hun mandaat.

Uittredend en ontslagnemend:

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Voornaam, naam

Walter Beukeleirs

Wim Demeestere

Rita Geraerts

Pieter Lannoo

Yan Platteau

Dirk Roosen

Jan Stevens

Bart Strobbe

Willy Vanbilloen

Peter Van Holm

Edwin Van Landeghem

2220 Heist-op-den-Berg

Oost Vlaanderen Bestuurders

Oost Vlaanderen Opvolgers

Vlaams Brabant Bestuurders Geboorteplaats, -datum Lier, 09.05.1957 Kortrijk, 07,10.1968 Hassel, 31.03.1965 Tielt, 15.061954 leper, 22.05.1971 Leuven, 13.06.1952 Gent, 08.12.1961 Gent, 14.01.1965 Leuven, 11.10.1953 Roeselare, 11.02.1959 Wilrijk, 10.08.1953 Adres

Lisperstraat 83, 2500 Lier Molenstraat 8, 9170 St. Gillis Waas Jonkersblook 29, 3600 Genk Grote Hulststraat 31, 8700 Tiels Grenadiersstraat 16, 8800 Rumbeke Kerkeveld 27, 3370 Boutersem Leeuweriklaan 3, 9070 Destelbergen Vaartstraat 9, 8400 Oostende Valleilaan 21, 3110 Rotselaar Avennesdreef 20, 9031 Drongen Frans Cockelbergstraat 10,

- Jan Stevens; Leeuweriklaan 3, 9070 Destelbergen - ° Gent, 08.12.1961 - Peter Van Holm, Avennesdreef 20, 9031 Drongen - ° Roeselare, 11.02.1959

1, Guy Lauwers, Luxemburgstraat, 17 9890 Asper - ° Opbrakel 19.06.1963 2. Guy De Blieck, Karrestraat 104, 9160 Lokeren - ° Sint-Niklaas 22.09.1961

- Dirk Roosen, Kerkeveld 27, 3370 Boutersem- ° Leuven 13.06.1952 - Willy Vanbilloen, Valleilaan 21, 3110 Rotselaar - ° Leuven, 11.10.1953

Benoeming bestuurders en opvolgers

De algemene vergadering benoemt conform het aangepaste artikel 26 van de statuten met unanimiteit van stemmen navolgende bestuurders en opvolgers, allen aanwezig en aanvaardend, voor een periode van vier jaar:

Antwerpen Bestuurders - Walter Beukeleirs, Lisperstraat 83, 2500 Lier ° Lier, 09.05.1957

Antwerpen - Philippe Van Ongevalle, Vijfhuizenstraat 3, 9140 Temse - ° Ranse 06.08.1965

Opvolgers 1. Birgit Hendrix, Heidestraat 230, 2660 Hoboken - ° Wilrijk 29.09.1963 2, Jean Paul, Uitbreidingsstraat 7, 2547 Lint - ° Antwerpen 30.11.1954

Limburg Bestuurders - Edwin Van Landeghem, Frans Coeckelberstraat 10, 2220 Heist-op-den-Berg

Limburg Opvolgers ° Wilrijk 10.08.1953

- Guy Gysemberg, Zuilstraat 30, 3630 Maasmechelen - ° Leut 12.04.1958

1, Jan Alberts, Renkoven 1 b, 3680 Maaseik - ° Sittard (NI), 23.03.1951

2. Ludo Buckinx, Herestraat 40, 3721 Vliermaalroot - ° Hasselt 24.07.1951

x ~ r r

'

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Vlaams Brabant Opvolgers 1. Bart Theunis, Nobelberg 11/1, 3220 Holsbeek - ° Diest 01.07,1969

West Vlaanderen Bestuurders 2. Vic Wellens, Persilstraat 51 E  402, 3020 Herent - ° Turnhout 10.09.1971

West Vlaanderen Opvolgers - Michel Pattyn, Zonstraat 16, 8670 Koksijde - ° Oostende 08.10,1960 - Wim Vanderschoot, Pieter Pourbusstraat 2, 8000 Brugge - ° Turnhcut, 10.08.1962

1, Patrick Tanghe, Kortekeer 50, 7780 Komen - ° Wevelgem 30.07,1949

2, Francis Moeyaert, Ganseplas 5, 9880 Aalter - ° Brugge 27.03,1976





Waals Gewest Bestuurders - Thierry Lejeune, Rue Edith Cavell 145, 1180 Bruxelles - ° Hermalle s/Argenteau

29.01.1968

- Véronique Vandeputte, Rue d'Henriport 131, 7090 Ronquières- ° Celles 14.08.1960

- Jean-Louis François, Rue de la Meuse 143, 5541 Hastière par Delà --

° Watermael Boitsfort 02.03,1960

- Daniel Califice; Rue Horace Piérard 23, 6060 Gilly- ° Montignies sur Sambre 15.02.1945

1. Alain Delval, Rue du Chamois 8a, 1342 Limelette - ° Saint Josse 13.10.1964

2. Jean-Louis Lesaffre,

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Bestuurders - Armin Van der" Linden, Walenhoek 100, 2040 Antwerpen - ° Kapellen 14,11.1958

- Maxime Chalot, Chaussée d'Alsemberg 598, 1180 Bruxelles - ° Bruxelles 29.09.1975

Ingevolge de beslissing van de Raad van Bestuur van Febelgra op 24 april 2012 werden de functies als

volgt verdeeld:

Michel Pattyn, voorzitter

Thierry Lejeune, vice voorzitter

Philippe Van Ongevalle, penningmeester

Zolang voormelde bestuurders hun mandaat als voorzitter, vice-voorzitter of penningmeester waarnemen, wordt, voor de regio's West-Vlaanderen, Wallonië en Antwerpen  die respectievelijk de voorzitter, de vice-:

voorzitter en de penningmeester leveren de eerste opvolger, conform hetgeen voorzien in het aangepaste

artikel 27 van de statuten, van rechtswege eveneens lid van de raad van bestuur.

Regio West-Vlaanderen: Patrick Tanghe

Regio Wallonië: Alain Delval

Antwerpen: Birgit Hendrix.,

Waals Gewest Opvolgers

Luik B - Vervolg

M0Q' 2 , 2

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

02/07/2012
ÿþ MOD 2.2

s r_~ In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie

r-"

OUM

V, beh

aa

Bel Star.

RECHTBANK

KOOPHANDEL

2 1 -p6- 21312

ANTWrEil3PEN

Ondernemingsnr : 0408.598.840

Benaming

(voluit) : Febeigra Vlaanderen

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Van de Wervestraat 8, 2060 Antwerpen

Onderwerp akte : Modifications : Statuts, Conseil d'administration, déménéagement du siège et changement de nom

Suite aux décisions de l'Assemblée générale extraordinaire du 24 avril 2012 :

Changement de nom

L'assemblée plénière accepte la proposition de modifier te nom de l'association "Febeigra Vlaanderen" en

"Fédération belge des industries graphiques", abrégée 'Febeigra" asbl.

Déménagement du siège social

L'assemblée décide à l'unanimité le déménagement du siège social de l'association actuellement établi à

Van de Wervestraat 8, 2060 Anvers à rue Bara 175 à 1070 Bruxelles.

Extension et modification de l'objet

Il est proposé d'étendre, de modifier et de reformuler l'objet de l'association, (article 4 actuel des statuts)

comme suit :

L'association a pour objet :

a) de défendre et de promouvoir les intérêts moraux, matériels, environnementaux et sociaux des industries graphiques, d'édicter des règlements professionnels et de les faire observer ;

b) de veiller à l'exercice loyal de la profession, d'assister les entrepreneurs des industries graphiques ou de se substituer à eux lors de la répression de la concurrence déloyale ;

c) de représenter les professions du secteur graphique ainsi que l'ensemble des entrepreneurs des industries graphiques auprès des pouvoirs publics, du monde de l'enseignement et, d'une manière générale, auprès de toute autorité ou tout organisme public ou privé, belge, régional, provincial, fédéral, étranger ou international, pour les matières d'ordre professionnel, technique, commercial, économique, environnemental, juridique ou social qui concernent l'industrie graphique ;

d) de conclure des conventions et de signer des engagements dans l'intérêt des entrepreneurs des industries graphiques ; de procéder à la création ou à l'attribution de subsides à tout groupement professionnel, service spécial, organisme de recherche scientifique ou autres ainsi qu'à toute institution d'enseignement, utile pour le développement des professions qu'elle représente ;

e) de promouvoir une déontoiogie dans la profession ;

f) de procéder à l'édition de publications, périodiques ou autres, dont le sujet se rapporte directement ou Indirectement aux objectifs mentionnés ;

g) d'assurer des prestations rémunérées ou non, en faveur des entrepreneurs de l'industrie graphique affiliés à l'association, souscrire à des engagements, récupérables ou non, pour les besoins des services de l'association ou dans l'intérêt de ses membres.

h) d'organiser des activités (tant voyages d'étude, journées d'étude, séminaires, ... qu'activités récréatives) et d'offrir tous services utiles à la vie des entreprises et cela pour toutes les entreprises de l'industrie graphique. L'industrie graphique comprend notamment

1°) toutes les entreprises développant des activités de graphistes, imprimeurs et bureaux de communication.

2°) toutes les entreprises ayant comme activité fa composition et/ou l'impression dans le sens le plus large, telles offset, impression typographique, héliogravure, impression fiexographique, sérigraphie ou silkscreen, le stencil, le flockage, la photocopie, le microfilm, l'impression grand format, l'impression de pians, la réalisation de circuits imprimés, l'impression électronique, l'impression numérique et ce, sur papier, métal, verre (sauf la décoration de verre creux), matières plastictues et autres matériaux;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MdD 2.2

3°) toutes les entreprises dont l'activité comprend l'une ou l'autre technique de préparation et/ou de finition desdits produits, tels la photographie, la manipulation d'image, la conception graphique, la photoreprographie, la gravure des plaques et des tampons, la reliure ainsi que la finition et l'ennoblissement, le traitement de document, l'expédition et les activités de mailing (routage) ;

4° les entreprises de clicherie, les fonderies, la galvanoplastie, les ateliers de reliure, le brochage et la finition, les différentes formes de reproduction photomécanique et la fabrication de tous les types de clichés utilisés dans l'imprimerie, y compris notamment les clichés en plastique, caoutchouc ou linoléum ;

5° toutes les entreprises ayant comme activité l'une ou l'autre technique de reproduction et de duplication de la communication audio-visuelle.

Cette énumération est à titre purement exemplatif.

L'asbl peut exercer toutes les activités utiles ou nécessaires à la réalisation de l'objet social de l'association, et ce sans restriction et sans limite de temps ou de fréquence. En outre, elle peut à cet effet acquérir, conserver et céder sous quelque forme que ce soit (propriété, nue propriété, usufruit, utilisation gratuite, prêt, possession, ...) tout bien mobilier et Immobilier. L'association peut également exercer des activités économiques, pour autant que ces activités restent complémentaires et que fe produit de ces activités soit intégralement affecté à la réalisation de l'objet statutaire.

La modification de l'objectif de l'association cl-dessus est expliquée par le président. L'Assemblée générale approuve la modification après en avoir délibéré, à l'unanimité.

Statuts et fixation du texte coordonné des statuts

"FEBELGRA ASBL"

[Rue Bara 175, 1070 Bruxelles]

Numéro d'entreprise 0408.598.840

TITRE I. - Dénomination, siège social et durée

Article 1.

L'association est une association sans but lucratif tel que visé dans la Loi du 27 juin 1921 sur les

associations sans but lucratif, les ssociations internationales sans but lucratif et les fondations. L'association

est dénommée fou,2R'7Voit/ redeolg Que!', !'3 ëhy L'association est constituée pour une durée indéterminée et peut être dissoute à tout moment.

fieiUee"

Article 3.

L'association a pour objet :

a) de défendre et de promouvoir les intérêts moraux, matériels, environnementaux et sociaux des industries graphiques, d'édicter des règlements professionnels et de les faire observer ;

b) de veiller à l'exercice loyal de la profession, d'assister les entrepreneurs des industries graphiques ou de se substituer à eux lors de la répression de la concurrence déloyale ;

o) de représenter les professions du secteur graphique ainsi que l'ensemble des entrepreneurs des industries graphiques auprès des pouvoirs publics, du monde de l'enseignement et, d'une manière générale, auprès de toute autorité ou tout organisme public ou privé, beige, régional, provincial, fédéral, étranger ou international, pour les matières d'ordre professionnel, technique, commercial, économique, environnemental, juridique ou social qui concernent l'industrie graphique ;

d) de conclure des conventions et de signer des engagements dans l'intérêt des entrepreneurs des industries graphiques ; de procéder à la création ou à l'attribution de subsides à tout groupement professionnel, service spécial, organisme de recherche scientifique ou autres ainsi qu'à toute institution d'enseignement, utile pour le développement des professions qu'elle représente ;

e) de promouvoir une déontologie dans la profession ;

f) de procéder à l'édition de publications, périodiques ou autres, dont le sujet se rapporte directement ou indirectement aux objectifs mentionnés ;

g) d'assurer des prestations rémunérées ou non, en faveur des entrepreneurs de l'industrie graphique affiliés à l'association, souscrire à des engagements, récupérables ou non, pour les besoins des services de l'association ou dans l'intérêt de ses membres.

h) d'organiser des activités (tant voyages d'étude, journées d'étude, séminaires, ... qu'activités récréatives) et d'offrir tous services utiles à la vie des entreprises et cela pour toutes les entreprises de l'industrie graphique. L'industrie graphique comprend notamment :

Article 2. Le siège social de l'association est établi à 1070 Bruxelles, Rue Bara 175, et ressort de l'arrondissement judiciaire de Bruxelles.

Le siège social peut être déplacé à n'importe quel autre endroit en Belgique par décision du conseil d'administration, moyennant ratification de cette décision dans les statuts lors de l'assemblée générale suivante.

" 1 M0D2.2

1°) toutes les entreprises développant des activités de graphistes, imprimeurs et bureaux de communication.

2°) toutes les entreprises ayant comme activité la composition et/ou l'impression dans le sens le plus large, telles offset, impression typographique, héliogravure, impression tiexographique, sérigraphie ou silkscreen, le stencil, le flockage, la photocopie, le microfilm, l'impression grand format, l'impression de plans, la réalisation de circuits imprimés, l'impression électronique, l'impression numérique et ce, sur papier, métal, verre (sauf la décoration de verre creux), matières plastiques et autres matériaux;

3°) toutes les entreprises dont l'activité comprend l'une ou l'autre technique de préparation et/ou de finition desdits produits, tels la photographie, la manipulation d'image, la conception graphique, fa photoreprographie, la gravure des plaques et des tampons, la reliure ainsi que la finition et l'ennoblissement, le traitement de document, l'expédition et les activités de mailing (routage) ;

4° les entreprises de clicherie, les fonderies, la galvanoplastie, les ateliers de reliure, le brochage et la finition, les différentes formes de reproduction photomécanique et la fabrication de tous les types de clichés utilisés dans l'imprimerie, y compris notamment les clichés en plastique, caoutchouc ou linoléum ;

5° toutes les entreprises ayant comme activité l'une ou l'autre technique de reproduction et de duplication de la communication audio-visuelle.

Cette énumération est à titre purement exemplatif.

L'asbl peut exercer toutes fes activités utiles ou nécessaires à la réalisation de l'objet social de l'association, et ce sans restriction et sans limite de temps ou de fréquence. En outre, elle peut à cet effet acquérir, conserver et céder sous quelque forme que ce soit (propriété, nue propriété, usufruit, utilisation gratuite, prêt, possession, ...) tout bien mobilier et immobilier. L'association peut également exercer des activités économiques, pour autant que ces activités restent complémentaires et que le produit de ces activités soit intégralement affecté à la réalisation de l'objet statutaire.

Articie 4.

Tous les actes, factures, annonces, publications et autres pièces établis par l'association doivent porter la dénomination de celle-ci, précédée ou suivie, bien lisiblement et en toutes lettres de la mention « association sans but lucratif » ou de l'abréviation « asbl ».

Article 5.

Hormis en cas de dol, l'association ne peut jamais être tenue responsable pour d'éventuelles inexactitudes et/ou imprécisions dans les avis et conseils donnés, toujours délivrés sans obligation. L'association ne peut jamais dans pareil cas être contrainte au paiement de dédommagements tant en faveur d'un membre que d'un tiers. Dans tous les cas, la responsabilité de l'association est en outre limitée au montant de la cotisation.

En aucun cas, l'association ne peut être tenue responsable pour d'éventuelles inexactitudes et/ou imprécisions dans les avis et conseils délivrés par ses mandataires ou ses préposés.

TITRE Il. - Membres, admission, démission, exclusion

Article 6.

L'association compte des membres effectifs et des membres adhérents.

Les membres effectifs sont membres ayant droit de vote de l'assemblée générale. Les membres adhérents ne sont pas membres ayant droit de vote mais sont admis à l'assemblée générale.

Le nombre de membres effectifs ne peut pas être inférieur à sept (7).

Article 7.

Peuvent devenir membres de l'association, toutes entreprises, personnes physiques ou morales qui exercent en Belgique une des activités reprises dans l'Article 3 des présents statuts.

Peuvent adhérer à l'association, en tant que membres adhérents, toutes entreprises, personnes physiques ou morales qui exercent en Belgique une activité connexe à celles mentionnées dans l'Article 3 et qui, selon ce même article, n'entrent pas en ligne de compte pour une affiliation effective, tels que les écoles graphiques, les entreprises qui ont une imprimerie intégrée mais dont l'activité visée dans l'Article 3 ne constitue pas l'activité principale, les maisons d'édition. Ces membres adhérents peuvent utiliser l'emblème de l'association avec ta mention « membre adhérent ».

Article 8.

Pour devenir membre effectif, les conditions cl-dessous doivent être remplies.

S'il existe une chambre régionale au sens de l'Article 13 des présents statuts pour la région où le candidat-

membre a son siège d'exploitation (principal), le candidat-membre doit être proposé par le conseil

d'administration de cette chambre régionale.

S'il n'existe pas de chambre régionale au sens de l'Article 13 des présents statuts pour la région où le candidat-membre a son siège d'exploitation (principal), le candidat-membre doit être proposé par un administrateur de l'association.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MDD 22

Dans tous les cas, pour devenir membre effectif, il convient de remplir les conditions suivantes :

a) le membre doit se déclarer, par écrit, d'accord avec les présents statuts ;

b) le membre doit avoir versé la cotisation fixée pour l'année en cours ;

c) le membre doit être accepté à la majorité simple par l'assemblée générale de l'association.

L'assemblée générale de l'association statue de façon souveraine et discrétionnaire de l'acceptation ou du refus d'un candidat-membre, sans aucun devoir de justification ou de motivation. I1 n'existe aucun recours contra un refus d'acceptation en tant que membre effectif.

Le membre-personne morale est représenté au sein de l'Assemblée générale de l'association par une personne mandatée et proposée par écrit par le membre-personne morale au conseil de l'association. Cette personne mandatée exerce auprès du membre-personne morale un rôle dirigeant.

Article 9.

Le conseil d'administration tient, au siège de l'association, un registre des membres effectifs. Ce registre renseigne les nom, prénoms et adresse des membres et, s'il s'agit d'une personne morale, le nom, la forme juridique et l'adresse du siège, de même que le nom de la personne physique représentant la personne morale. De plus, toute décision concernant l'affiliation, la désaffiliation ou l'exclusion de membres doit être renseignée dans ce registre par le conseil d'administration dans les huit jours suivant celui où ie membre a eu connaissance de la décision.

Article 10.

Le conseil d'administration de l'association statue de façon discrétionnaire et sans motivation de l'acceptation d'un candidat à titre de membre adhérent, de même que de son exclusion. Il n'existe aucun recours contre un refus d'acceptation en tant que membre adhérent ou contre une exclusion.

Les droits et devoirs des membres adhérents sont définis par le conseil d'administration.

Article 11.

L'affiliation à l'association prend fin :

a)par démission : chaque membre effectif a le droit de quitter l'association. La démission doit être signifiée, par lettre recommandée, au président du conseil d'administration, au plus tard trois mois avant la fin de l'année civile, sinon, l'affiliation est reconduite tacitement ;

b)I'affiliation prend fin de plein droit en cas de décès du membre-personne physique, faillite, liquidation, déclaration d'incapacité ou placement sous administration provisoire ;

c)par exclusion : un membre effectif peut être exclu de l'association par l'assemblée générale qui se prononce à cet égard à la majorité des deux tiers des voix présentes ou représentées. Pour l'exclusion en raison d'un défaut de prestation, tel que le non-paiement de la cotisation, une majorité simple suffit. L'intéressé doit être invité et autorisé à présenter sa défense.

L'association est déchargée de toute responsabilité relative à un éventuelle dommage découlant de l'exclusion.

Article 12.

Le membre dont l'affiliation a pris fin ne peut plus exercer aucun droit dans l'association et ne peut faire

valoir aucun droit sur les avoirs sociaux de l'association.

Il ne peut demander ou solliciter ni extrait ou communication des comptes, ni la mise sous scellé ou l'inventaire. Il ne peut exiger le remboursement des cotisations payées.

Entre autres, il ne peut plus utiliser l'emblème et les conditions générales de vente de l'association et ne peut plus assister aux réunions.

ii reste toutefois tenu à ses obligations à l'égard de l'association, en particulier au paiement de sa cotisation, jusqu'au terme de l'exercice en cours pendant lequel il a été mis fin à son affiliation.

La disposition ci-dessus vaut également pour les héritiers, ayant droits ou créanciers du membre dont l'affiliation a pris fin.

TITRE Ili. Chambres régionales

Article 13.

Il est possible de constituer des associations régionales pour les entités suivantes dénommées ci-après « région » : fes provinces de Flandre occidentale, Flandre orientale, Anvers, Limbourg, Brabant flamand, Région de Bruxelles-Capitale et Région wallonne.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

'A MOD 2.2

,.

Article 14.

Par région, l'association peut reconnaître une association régionale à titre de chambre régionale.

Les statuts de ces chambres régionales ne peuvent être contraires aux statuts de l'association.

Article 15.

Les chambres régionales agissent de manière autonome dans le cadre de leurs compétences. Sur base

régulière, elles informent l'association sur les dossiers traités ou en cours de traitement.

TITRE IV.  Assemblée générale

Article 16.

L'assemblée générale est l'autorité suprême de l'association.

Sont exclusivement de sa compétence :

a) les modifications aux statuts de l'association ;

b) la nomination et la démission des administrateurs, commissaires et contrôleurs aux comptes ;

c) l'approbation du budget, du bilan et des comptes ;

d) la décharge des administrateurs, commissaires et contrôleurs aux comptes ;

e) la détermination du montant maximum de la cotisation annuelle ;

f) la rédaction du règlement interne de l'Assemblée générale ;

g) la dissolution volontaire de l'association ;

h) l'exclusion d'un membre effectif ;

i) la transformation de l'association en société à finalités sociales ;

j) la reconnaissance d'une association à titre de chambre régionale.

Article 17.

L'assemblée générale est composée de tous les membres effectifs de l'association.

Le candidat-membre a le droit d'être présent à l'assemblée générale au cours de laquelle le vote d'acceptation à titre de membre effectif a lieu et a le droit de vote dès qu'il a été accepté par l'assemblée générale comme membre effectif, pour autant du moins qu'il réponde aux autres conditions au sens de l'Article 8 des présents statuts en vue de pouvoir devenir membre effectif de l'association.

Article 18.

Les convocations sont faites par le président du conseil d'administration, au moyen d'un simple courrier, par simple poste, fax, e-mail ou de toute autre façon, contenant l'ordre du jour fixé par le conseil d'administration, adressé au moins quatorze jours francs avant la réunion, aux membres. Toute proposition, signée par au moins un vingtième des membres, est portée à l'agenda.

Article 19.

L'assemblée générale est présidée par le président du conseil d'administration, en son absence par le vice-président. Si le vice-président est également empêché, le conseil est présidé par l'administrateur présent le plus âgé.

Article 20.

Le conseil d'administration peut, chaque fois qu'il le juge nécessaire, convoquer une assemblée générale

extraordinaire en dehors de celles prévues par les présents statuts.

Il est en outre tenu à le faire, lorsqu'un cinquième des membres de cette assemblée en fait la demande.

Article 21.

Chaque membre effectif a droit à une voix. Il peut se faire représenter conformément aux dispositions du règlement d'ordre intérieur. Les décisions sont prises à la majorité simple des voix des membres présents et représentés, sauf pour les cas où les statuts ou la loi en décident autrement.

Article 22.

Les votes auront lieu au scrutin secret, chaque fois que la loi ou les statuts l'exigent ou à la demande d'au

moins quatre des personnes présentes.

Article 23.

En règle générale, sauf si la loi le prévoit autrement, l'assemblée est composée valablement pour statuer de tous les points repris spécifiquement à l'ordre du jour, quel .que soit le nombre des personnes présentes ou avec voix délibérative représentées et ses décisions sont prises à la majorité simple des voix valablement émises.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Article 24.

Les décisions de l'assemblée générale lient tous les membres, présents ou non, ou représentés ; elles leur

sont communiquées, endéans le mois, dans le rapport qui est envoyé après chaque assemblée générale.

Article 25.

Les décisions de l'assemblée générale sont consignées dans un registre destiné spécialement à cet effet, sous forme de procès-verbal, signé par le président de l'assemblée. Le directeur général assiste aux assemblées générales et exerce la fonction de secrétaire de l'assemblée générale. Le registre est conservé au siège social où tous les membres peuvent en prendre connaissance.

TITRE V.  Organes de gestion

Article 26.

L'association est administrée par un conseil d'administration, composé de dix-neuf (19) membres. Seize (16) de ces administrateurs sont directement nommés par l'assemblée générale. Les trois autres (3) nommés par rassemblée générale comme suppléants, deviennent membres du conseil d'administration tel que stipulé à l'article 27.

L'assemblée générale nomme au total 16 administrateurs et 14 suppléants pour ces administrateurs sur proposition contraignante des chambres régionales, telles que reconnues par l'association conformément à l'article 13 des présents statuts. Les nominations se déroulent comme suit :

a)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de Flandre occidentale ;

b)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de Flandre orientale ;

c)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale du Limbourg ;

d)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale d'Anvers ;

e)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale du Brabant flamand ;

f)deux administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de la Région de Bruxelles-Capitale ;

g)quatre administrateurs, un premier suppléant et un second suppléant sont nommés sur proposition de la chambre régionale de la Région wallonne ;

Le mandat d'administrateur en du suppléant dure quatre ans.

Par mandat ,deux candidats au moins sont proposés par l'organe de gestion de la chambre régionale de la région visée. Les chambres régionales proposent notamment de préférence leur président comme candidat.

A défaut de chambre régionale, telle que reconnue par l'association conformément à l'Article 13 des présents statuts, pour le règlement de mise en candidature par fa chambre régionale, ce sont les membres de l'association dont le siège d'exploitation (principal) est sis dans la région concernée, qui statuent à la majorité simple.

Le règlement de mise en candidature précité est contraignant. Toutefois, à défaut de proposition, l'assemblée générale est libre de nommer des administrateurs et des suppléants.

Pour pouvoir être nommé administrateur, et pouvoir rester administrateur, les conditions suivantes doivent

être remplies :

-Seuls !es membres effectifs peuvent être nommés administrateur ;

-Concernant les membres-personnes morales, seule la personne visée à l'Article 8 des statuts, à savoir la

personne mandatée et présentée par le membre-personne morale, peut être nommée administrateur.

La proposition des candidats-administrateurs s'effectue par le conseil d'administration de la chambre régionale de la région où la personne présentée est établie.

Les candidatures pour un mandat d'administrateur sont introduites par !e président du conseil d'administration de l'association au plus tard 10 jours avant l'assemblée générale au cours de laquelle a lieu l'élection.

Article 27.

Le conseil d'administration, composé à cette fin uniquement des 16 administrateurs nommés directement,

élit en mars après l'assemblée générale parmi les 16 administrateurs nommés directement, par scrutin secret et

1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

à la majorité simple, un président, un vice-président et un trésorier. Leurs compétences et responsabilités sont explicitées par le conseil d'administration dans le règlement d'ordre intérieur.

Tout au plus deux des trois, soit le président et le vice-président, soit le président et le trésorier, peuvent provenir de la même région. En outre, le président d'une part et fe vice-président d'autre part doivent appartenir à un rôle linguistique différent. Hormis la situation de renouvellement d'un mandat précédent dans le sens du paragraphe suivant du présent article, le président et le vice-président doivent appartenir à un rôle linguistique autre que celui auquel appartenait leur prédécesseur direct.

Leur mandat dure deux ans et peut être renouvelé sans interruption deux fois.

Au terme d'une période maximale de six ans, ils ne peuvent exercer la même fonction qu'après une interruption de deux ans. Durant cette interruption, ils peuvent rester simplement administrateur au conseil d'administration.

Au cas où un mandat d'administrateur deviendrait vacant par décès, démission, destitution ou absence de longue durée, la fonction est à nouveau pourvue par le conseil d'administration conformément aux modalités d'élection telles que stipulées à l'Article 26 des présents statuts, et une première période de 2 ans débute.

Le premier suppléant, ou s'il est déjà administrateur, le second suppléant de tout administrateur qui est nommé président, vice-président ou trésorier (soit donc un suppléant nommé sur proposition de cette même chambre régionale que l'administrateur qui est nommé président, vice-président le cas échéant trésorier), est de plein droit, tant que l'administrateur visé est président, vice-président ou trésorier, également membre du conseil d'administration.

En cas de démission volontaire de son mandat de président, vice-président ou trésorier, l'intéressé est tenu de le signaler par écrit au conseil d'administration. Le conseil d'administration peut destituer le président, vice-président ou trésorier de son mandat à la majorité simple des voix.

Dès que le mandat de président, vice-président ou trésorier prend fin, le mandat d'administrateur du suppléant de l'administrateur visé prend également fin.

Article 28.

En cas de décès, démission (la démission doit être introduite par écrit auprès du président), destitution ou absence de longue durée d'un administrateur, le mandat devenu vacant est pourvu de plein droit par un des suppléants ayant été proposés par la même chambre régionale. Le mandat est pourvu par le premier suppléant, ou par le second suppléant au cas où le premier suppléant est déjà administrateur.

L'administrateur ou suppléant ainsi nommé termine ie mandat de son prédécesseur.

Article 29.

Les mandats sont renouvelables tant que fes administrateurs répondent aux conditions de l'Article 26 des

présents statuts.

Les administrateurs peuvent à tout moment être démis par l'assemblée générale qui peut statuer à cet égard à la majorité simple.

Les membres du conseil d'administration sont tenus au secret fe plus absolu concernant les questions de nature confidentielle dont ils prennent connaissance pendant l'exercice de leur mandat.

Sans préjudice de l'Article 26 septies de fa loi concernant les associations sans but lucratif, les administrateurs n'ont aucune obligation personnelle concernant les engagements pris par l'association.

Article 30.

Le président préside le conseil. Au cas où le président serait empêché, sa fonction sera assumée par le vice-président. En cas d'empêchement du vice-président, le conseil sera présidé par l'administrateur présent le plus âgé.

Le conseil d'administration se réunit sur convocation du président chaque fois que les intérêts de l'association l'exigent et au moins six fois par année civile.

II n'est permis de voter que sur les points cités à l'ordre du jour.

Le conseil ne peut valablement délibérer que si la moitié au moins de ses membres convoqués sont présents ou représentés, sauf si des questions urgentes doivent être traitées et si l'urgence a été précisée à l'ordre du jour. Dans les autres cas, si le quorum précité n'est pas atteint, le président ou deux administrateurs peuvent convoquer une nouvelle fois le conseil d'administration pour traiter des mêmes points, et dans ce cas, le conseil peut délibérer quel que soit le nombre des administrateurs présents ou représentés.

Le directeur général assiste au conseil d'administration avec compétence consultative.

Article 31.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Le conseil d'administration peut prendre toutes les décisions de gestion générale nécessaire pour la réalisation des objectifs de l'association, à l'exception de celles qui sont statutairement ou légalement réservées à l'assemblée générale.

Les décisions se prennent à la majorité simple des membres présents ou représentés.

Les décisions concernant l'aliénation partielle ou intégrale, en ce compris la constitution de sûretés réelles, de l'actif historique et fou de l'actif transféré, ne peuvent être prises que moyennant une majorité d'au moins 15 administrateurs.

S'entend par actif historique, le patrimoine de l'association tel qu'existant au [27 mars 2012], y compris tous les revenus et tout remploi de celui-ci, L'actif historique comprend notamment ;

-le patrimoine immobilier ;

-le patrimoine mobilier investi au [27 mars 20121 chez ou via [Bank Delen & de Schaetzen NV, BCE 0453.076.211];

S'entend par actif transféré le patrimoine que l'association, obtient après le [27 mars 2012] de la liquidation de toute autre association, y compris tous les revenus et tout remploi de celui-cl.

Chaque administrateur a droit à une voix. Le président, vice-président ou trésorier a toujours droit à une voix. Tout administrateur peut se faire représenter par un autre membre du conseil d'administration au moyen d'une procuration écrite. Toutefois, un membre ne peut représenter qu'un seul autre membre avec procuration. La forme de la procuration est libre et peut être transmise par fax, e-mail, etc.

Le conseil d'administration exerce ses compétences en tant que collège.

Le président et le vice-président signent le procès-verbal dans lequel sont transcrites les décisions prises, et signent, le cas échéant, les extraits à l'attention de la justice ou autre.

Article 32.

Si un administrateur, directement ou indirectement, détient un intérêt de nature patrimoniale contraire à une décision ou une opération ressortant de la compétence du conseil d'administration, il est tenu de le signaler aux autres administrateurs avant que le conseil d'administration ne prenne une décision.

L'administrateur détenant l'intérêt contraire, quitte la réunion et s'abstient de la délibération et du vote concernant te sujet en question.

Article 33.

Le conseil d'administration représente en tant que collège l'association dans toutes les actions, en droit et en fait. Sans préjudice de la compétence générale de représentation du conseil d'administration en tant que collège, l'association est représentée valablement en droit et à l'égard de tiers, par deux administrateurs qui agissent de concert, ou par le directeur-général d'une part et le président, vice-président ou trésorier, d'autre part, qui agissent de concert.

Le Conseil peut déléguer une partie de ses compétences à un ou plusieurs administrateurs ainsi qu'à des tiers.

Article 34.

Le président a les prérogatives suivantes :

convoquer ou faire convoquer le conseil d'administration et l'assemblée générale. Le président

convoque également le conseil d'administration quand il y est invité par deux administrateurs ;

présider le conseil d'administration et l'assemblée générale ;

-rédiger ou faire rédiger l'agenda du conseil d'administration ; chaque membre du conseil d'administration a

le droit toutefois de faire inscrire des points à l'agenda ;

-appliquer et faire appliquer les statuts et règlements de l'association ;

-faire exécuter et suivre les décisions de l'assemblée générale et du conseil d'administration.

Le vice-président assiste le président dans ses fonctions et remplace le président chaque fois que celui-ci est empêché.

TITRE VI. Groupes de travail

Article 35.

Le Conseil d'Administration peut constituer des groupes de travail pour l'étude de problématiques

spécifiques.

Les membres de ces groupes sont désignés par le conseil d'administration, en tenant compte de l'avis des

chambres régionales.

TITRE VII. Conseils communautaires

Article 36.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

NAD 2.2

Les administrateurs peuvent siéger dans un conseil communautaire de l'association professionnelle, conformément aux règles régissant la composition et la compétence des Régions dans le droit constitutionnel et adm¬ nistratif belge.

Les conseils communautaires délibèrent sur les matières pour lesquelles ils sont compétents conformément au droit constitutionnel et administratif belge.

Les conseils communautaires sont un organe purement consultatif. Ils contribuent au bon fonctionnement de l'association professionnelle grâce aux avis et études qu'ils soumettent au conseil d'administration.

Ils se réunissent à la demande du secrétaire du conseil communautaire respectif. Le secrétaire d'un conseil communautaire est un membre du personnel désigné par le directeur général.

Article 37.

Il est possible de constituer une commission d'arbitrage paritaire composée sur base du rôle linguistique, dont la tâche consiste à trancher de façon autonome tout conflit possible avec ou entre les différents conseils communautaires entre eux. La commission d'arbitrage se compose de trois membres néerlandophones et trois membres francophones et est présidée par un magistrat. Un membre germanophone fait partie du quorum francophone.

Les membres de la commission d'arbitrage sont désignés par le conseil d'administration pour une période de six ans.

Les membres qui siègent dans la commission d'arbitrage ne sont pas autorisés à revêtir un mandat d'administrateur auprès de l'association professionnelle ni auprès d'une autre association active dans les mêmes secteurs.

Les litiges qui se forment dans l'association professionnelle concernant l'application des statuts et le cas

échéant le règlement d'ordre intérieur pour des cas non explicitement précisés, sont tranchés par la commission

d'arbitrage.

En cas d'égalité des voix, la voix du magistrat est prépondérante.

La décision de la commission d'arbitrage est définitive.

TITRE VIII. Gestion journalière

Article 38.

La gestion journalière de l'association, de même que la représentation de l'association en ce qui concerne cette gestion, est confiée à un tiers, membre ou non de l'association, qui est nommé directeur-général. A défaut de tiers, la gestion journalière peut être confiée à un administrateur.

Article 39.

Relèvent de la gestion journalière tous les faits et gestes nécessaires pour la bonne marche de l'association professionnelle.

Il convient d'entendre par ià notamment : !a préparation des réunions du conseil d'administration et de l'assemblée générale, le reporting du conseil d'administration, la mise en oeuvre des décisions du conseil d'administration et de l'assemblée générale, l'organisation du secrétariat de l'association et l'exercice de la supervision de celui-ci, l'organisation, la nomination, le licenciement et la rémunération du personnel, la signature de conventions de collaboration avec des tiers, le développement de nouveaux services ou la suppression de services existants, la définition des conditions du service offert ainsi que la rédaction et la diffusion d'avis aux membres, non-membres et à la presse, la prise de décisions en cas d'extrême urgence qui selon les statuts relèvent de la compétence du conseil d'administration ; ces décisions doivent être entérinées par le conseil d'administration lors de la réunion suivante.

En outre, l'organe de gestion journalière est compétent pour prendre toutes décisions dont la valeur n'excède pas les 5.000,00 EUR, ce qui ne limite en rien l'exécution de toutes les décisions du conseil d'administration, y compris celles dont la valeur excède les 5.999,00 EUR.

L'organe de gestion journalière est tenu de rendre compte au conseil d'administration de toutes les tâches qui lui sont confiées sous !a responsabilité du conseil d'administration.

TITRE IX. - Cotisations

Article 40.

L'engagement de chaque membre est strictement limité au paiement de sa cotisation.

Le montant maximum par catégorie de membres est fixé annuellement par l'assemblée générale qui vote

le budget et ne peut en aucun cas dépasser ie montant d'1 million d'euros.

Le montant de la cotisation par membre et les modalités de paiement sont proposés par le conseil

d'administration à l'assemblée générale.

Article 41.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

En cas de non-paiement, le droit de vote du membre est suspendu et son exclusion peut être décidée. L'association peut en outre procéder au recouvrement par tous moyens de droit.

TITRE X. -- Budgets et comptes

Article 42,

Une assemblée générale statutaire sera tenue au mois de mars de chaque année en vue de l'approbation du bilan de l'exercice écoulé et du compte de profits et pertes. Le conseil d'administration fait rapport à cette assemblée générale des activités de l'exercice écoulé.

Au cas où l'association répond aux critères de la désignation obligatoire d'un commissaire, l'assemblée générale nommera un commissaire membre de l'Institut des Réviseurs d'Entreprise.

Dans tous les autres cas, l'assemblée générale peut, sur proposition du conseil d'administration, nommer un expert-comptable externe, membre de l'Institut des Experts-comptables et des Conseils fiscaux, qul à titre d'expert-comptable vérificateur, est chargé du contrôle et de l'attestation des comptes annuels.

Article 43.

En outre, une assemblée générale ordinaire est tenue chaque année au mois d'octobre,

en vue de l'approbation du budget et de la fixation du montant maximum de la cotisation pour l'année suivante.

TiTRE XI.  Modification aux statuts et dissolution

Article 44.

L'assemblée générale ne peut délibérer et statuer valablement sur une modification aux statuts uniquement lorsque les modifications figurent explicitement dans la ccnvocation et lorsqu'au moins deux tiers des membres sont présents ou représentés à la réunion.

Toute décision de modification des statuts ne peut être prise qu'à la majorité de deux tiers des voix des membres présents ou représentés.

Toutefois, si la modification porte sur l'objet ou les objectifs en vue desquels l'association est constituée, ce qui est également le cas pour la décision de dissolution de l'association, la décision de modification ne sera valable que si elle emporte une majorité de quatre cinquièmes des voix présentes ou représentées.

Si lors de la première réunion, moins des deux tiers des membres sont présents ou représentés, une seconde réunion peut être convoquée et pourra délibérer et statuer valablement, de même qu'adopter les modifications aux majorités prévues ci-dessus, quel que soit le nombre des membres présents ou représentés. Cette seconde réunion ne peut pas avoir lieu dans les quinze jours suivant la première.

Article 45.

L'assemblée générale qui statue sur la dissolution nomme un ou plusieurs liquidateurs et détermine leurs pouvoirs.

Le passif est apuré en première instance au moyen du patrimoine de l'association qui s'est formé après le [27 mars 2012], exception faite de l'actif historique et transféré au sens de l'Article 31 des présents statuts. Le passif qui resterait encore par la suite, est apuré au marc le franc au moyen de l'actif historique et transféré. Le patrimoine restant après apurement de tout ie passif est partagé comme suit :

a)les donations et legs retournent aux disposants ou à leurs héritiers ou ayant droits, pour autant que le droit de reprise ait été stipulé dans l'acte de donation et pour autant que l'action en justice soit intentée endéans l'année suivant la publication de l'acte de dissolution;

b)Le patrimoine restant est, conformément aux principes énoncés cl-dessous, transféré à des associations qui visent un objet similaire :

-l'actif historique(restant) au sens de l'Article 31 des présents statuts est transféré à une ou plusieurs associations ayant leur siège en Région flamande.

-Tout élément de l'actif transféré (restant), au sens de l'Article 31 des présents statuts, est transféré à une ou plusieurs associations de la région où le siège de l'association liquidée, de la ou desquelles provient le patrimoine, est implanté.

-Le patrimoine restant est transféré à et partagé entre les associations des différentes régions. Le partage entre les régions s'effectue au pro rata des cotisations des membres établis dans les régions visées, par lequel les deux dernières cotisations, fixées préalablement à la dissolution sont prises en considérations et par lequel un membre est censé être établi dans la région où il est affilié à une chambre régionale ou à défaut, où son siège d'exploitation principal est implanté.

TITRE XII. - Dispositions finales

Article 46.

Un règlement d'ordre intérieur sera présenté par le conseil d'administration à l'assemblée générale. Des modifications à ce règlement pourront être apportées par l'assemblée générale, statuant à la majorité simple des membres présents ou représentés.

4 ~" MOD2.2

Article 47.

Pour tous les cas non prévus dans les présents statuts et dans les règlements d'ordre intérieur, la loi

concernant les associations sans but lucratif sera d'application.

Démission et nomination des administrateurs

L'assemblée générale procède à la démission, à partir d'aujourd'hui, des membres suivants du Conseil

d'administration, et les décharge de l'exécution de leur mandat

Sortants et démissionnaires :

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Antwerpen Administrateurs

Antwerpen

Suppléants

Limburg

Administrateurs

Limburg Suppléants

Oost Vlaanderen Administrateurs

Oost Vlaanderen Suppléants

Vlaams Brabant Administrateurs

Vlaams Brabant Suppléants

West Vlaanderen Administrateurs

West Vlaanderen Suppléants

Prénom, nom

Walter Beukeleirs

Wim Demeestere

Rita Geraerts

Pieter Lannoo

Van Platteau

Dirk Roosen

Jan Stevens

Bart Strobbe

Willy Vanbilloen

peter Van Holm

Edwin Van Landeghem

2220 Helst-op-den-Berg Lieu de naissance, date Lier, 09.05.1957 Kortrijk, 07.10.1968 Hassel, 31.03.1965 Tielt, 15.06.1954 leper, 22.05.1971 Leuven, 13.06.1952 Gent, 08.12.1961 Gent, 14.01.1965 Leuven, 11.10.1953 Roeselare, 11.02.1959 Wilrijk, 10.08.1953 Adresse

Lisperstraat 83, 2500 Lier

Molenstraat 8, 9170 St. Gillis Waas Jonkersblook 29, 3600 Genk Grote Hulststraat 31, 8700 Tels Grenadiersstraat 16, 8800 Rumbeke Kerkeveld 27, 3370 Boutersem Leeuweriklaan 3, 9070 Destelbergen Vaartstraat 9, 8400 Oostende Valleilaan 21, 3110 Rotselaar Avennesdreef 20, 9031 Drongen Frans Cockelbergstraat 10,

Nomination des administrateurs suppléants

L'Assemblée générale nomme, conformément à l'article 26 modifié des statuts, à l'unanimité des voix, les

administrateurs et suppléants suivants, présents et acceptants, pour une période de quatre ans :

- Walter Beukeleirs, Lisperstraat 83, 2500 Lier ° Lier, 09.05.1957

- Philippe Van Ongevalle, Vijfhuizenstraat 3, 9140 Temse - ° Rcnse 06.08.1965

1. Birgit Hendrix, Heidestraat 230, 2660 Hoboken - ° Wilrijk 29.09.1963

2. Jean Paul, Uitbreidingsstraat 7, 2547 Lint - ° Antwerpen 30.11.1954

- Edwin Van Landeghem, Frans Coeckelberstraat 10, 2220 Helst-op-den-Berg -

° Wilrijk 10.08.1953

- Guy Gysemberg, Zullstraat 30, 3630 Maasmechelen - ° Leut 12.04.1958

1. Jan Alberts, Renkoven lb, 3680 Maaseik - ° Sittard (NI), 23.03.1951

2. Ludo Buckinx, Herestraat 40, 3721 Vllermaairoot - ° Hasselt 24.07.1951

- Jan Stevens, Leeuweriklaan 3, 9070 Destelbergen - ° Gent, 08.12.1961

- Peter Van Holm, Avennesdreef 20, 9031 Drongen - ° Roeselare, 11.02.1959

1. Guy Lauwers, Luxemburgstraat, 17 9890 Asper = ° Opbrakel 19.06.1963

2. Guy De Blieck, Karrestraat 104, 9160 Lokeren - ° Sint-Niklaas 22.09.1961

- Dirk Roosen, Kerkeveld 27, 3370 Boutersem- ° Leuven 13.06.1952

- Willy Vanbilloen, Valleilaan 21, 3110 Rotselaar - ° Leuven, 11.10.1953

1. Bart Theunls, Nobelberg 11/1, 3220 Holsbeek - ° Diest 01.07.1969

2. Vic Wellens, Persilstraat 51 E - 402, 3020 Herent - ° Turnhout 10.09.1971

- Michel Pattyn, Zonstraat 16, 8670 Koksijde - ° Oostende 08.10.1960

- Wim Vanderschoot, Pieter Pourbusstraat 2, 8000 Brugge - ° Turnhout, 10.08.1962

1. Patrick Tanghe, Kortekeer 50, 7780 Komen - ° Wevelgem 30.07,1949

2. Francis Moeyaert, Ganseplas 5, 9880 Aalter - ° Brugge 27.03.1976

Région wallonne

Administrateurs - Thierry Lejeune, Rue Edith Cavell 145, 1180 Bruxelles - ° Hermalie s/Argenteau

29.01.1968

- Véronique Vandeputte, Rue d'Henriport 131, 7090 Ronqulères- ° Celles 14.08.1960

- Jean-Louis François, Rue de la Meuse 143, 5541 Hastière par Delà -

a

" ti.

,"

r

Mon 2.2

Luik B - Vervolg

° Watermael Boitsfort 02.03.1960

- Daniel Califice, Rue Horace Piérard 23, 6060 Gilly - ° Montignies sur Sambre 15.02.1945

Région wailonn et

Suppléants 1. Alain Delval, Rue du Chamois 8a, 1342 Limelette - ° Saint Josse 13.10.1964

2. Jean-Louis Lesaffre,

Bruxelles région de Bruxelles-Capitate

Administrateurs - Amiin Van der Linden, Walenhoek 100, 2040 Antwerpen - ° Kapellen 14.11.1958

- Maxime Chalot, Chaussée d'Alsemberg 598, 1180 Bruxelles - ° Bruxelles 29.09.1975

Voer,

be'houden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Suite à la décision du Conseil d'administration de Febelgra du 24 avril 2012, les fonctions suivantes ont été

réparties :

Michel Pattyn, président

Thierry Lejeune,.vice-président

Philippe Van Ongevalle, trésorier

Aussi longtemps que les administrateurs susnommés exercent leur mandat de président, vice-président ou

trésorier, il y aura, pour les régions West-Vlaanderen, Wallonie et Anvers - cad respectivement le président, le

vice-président et ie trésorier - le premier suppléant, conformément à ce qui est prévu dans l'article 27 adapté

des statuts, de plein droit également membre du conseil d'administration.

Region West-Vlaanderen : Patrick Tanghe

Regio, wallonne : Alain Delval

Antwerpen : Birgit Hendrix.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
FEBELGRA VLAANDEREN

Adresse
VAN DE WERVESTRAAT 8, BUS 24 2060 ANTWERPEN 6

Code postal : 2060
Localité : ANTWERPEN
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande