GEHEUGEN COLLECTIEF

Association sans but lucratif


Dénomination : GEHEUGEN COLLECTIEF
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 816.853.628

Publication

19/04/2013
ÿþ" Bijlagen bij het-Belgisch-Staatsblad 49104/2013---An exes-du-Moniteurbelge

moi:. 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Neergelegd ter griffie van de, Referai* van gaophar>!def >1e Anitverpea, op

Griffie 14 APR. 2.413

<13062091*

Ondernemingsnr : 0816.853.628

Eerraming

(voluit) : Geheugen Collectief vzw

(,+erkert) .

Rechtsvorm " vzw

Zetel . Fruithoflaan 116/34; 2600 Antwerpen

Onderwerp akte : Samenstelling Raad van Bestuur, wijziging statuten en gecoördineerde statuten

RAAD VAN BESTUUR

De Algemene Vergadering dd. 26 maart 2013, welke rechtsgeldig werd samengeroepen, heeft met voldoende aanwezige en vertegenwoordigde actieve leden de samenstelling van het bestuur als volgt bevestigd:

Ontslagen: Selm Wenselaers

Nieuwe kandidaturen: geen

Beëindiging mandaat alle bestuursleden hadden een aflopend mandaat Volgende bestuursleden stelden

zich opnieuw kandidaat en werden herbenoemd voor een bestuursmandaat van twee jaar:

- Pieter Serrien

- Aline Sax

- Veronique Van Humskerke

Samenstelling van de Raad van Bestuur.

SERRIEN Pieter - voorzitter - Van Dyckstraat 37, 2550 Kontich - geb. Borgerhout, 08/06/1985

SAX Aline - secretaris - Cogels-Osylei 47, 2600 Antwerpen - geb. Borgerhout, 20/03/1984

VAN HUMSKERKE Veronique - penningmeester - Fruithoflaan 116134, 2600 Berchem - geb. Kapellen,

28/12/1985

Gelet op artikel 18 der statuten, vermeldende een mandaatsperiode van twee jaar, gelet op de desbetreffende aanstellingsakten van de hierboven vermelde bestuurders, bedraagt de looptijd van de individuele bestuursmandaten voor:

SERRIEN Pieter tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2015,

SAX Aline tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2015,

VAN HUMSKERKE Veronique tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2015.

WIJZIGING STATUTEN

De Algemene Vergadering dd. 27 maart 2013, welke rechtsgeldig werd samengeroepen, beslist met voldoende aanwezige en vertegenwoordigde actieve leden de statuten als volgt te wijzigen:

- Artikel 7: wijziging voorwaarden lidmaatschap Algemene Vergadering

Daarnaast kunnen natuurlijke personen zich kandidaat stellen als werkend lid op voorwaarde dat ze minimum 16 jaar oud zijn en aan de bijzondere voorwaarden die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief gesteld worden, voldoen. Het kandidaat-werkend lid dient zijn kandidatuur in bij de Raad van Bestuur, die hierover zal stemmen. Op deze vergadering dienen aile leden van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een tweederde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden van de Raad van Bestuur, die discretionair en zonder verdere motivatie kan beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Werkend lid. Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of

Op de laatste blz, van Luik _B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hotzii van de persotoin(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme tan aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -19/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

uitsluiting van de Werkende Leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van (de inwerkingtreding van) de beslissing.

Het aantal werkende leden is onbeperkt, doch moet minstens drie bedragen. De werkende leden worden verder in de statuten omschreven als leden' of 'lid`.

- Artikel 12: correctie typefouten

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Elk werkend lid heeft één stem. Zij is bevoegd om over volgende punten beslissingen te nemen:

- bij viervijfde meerderheid van stemmen voor

- het wijzigen in de statuten van het doel of de doeleinden van de vzw

- bij tweederde meerderheid van stemmen, voor.

- het wijzigen van de statuten (uitgezonderd het wijzigen van het doel of de

doeleinden, cfr. supra) ;

- het uitsluiten van leden ;

het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

- het ontbinden van de vereniging ;

- het benoemen en afzetten van leden van de Raad van Bestuur

Om over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging, of het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk geldig te kunnen beraadslagen, is daarenboven vereist dat de wijzigingen of het voorstel tot omzetting uitdrukkelijk in de uitnodiging vermeld zijn, en dat ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is. Ook voor het afzetten van leden van de Raad van Bestuur is een tweederde aanwezigheid of vertegenwoordiging op de vergadering vereist Indien op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, De tweede vergadering kan evenwel pas vijftien dagen volgend op de eerste gehouden worden.

bij gewone meerderheid van stemmen:

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen, in de gevallen waarin de wet

de aanstelling van een commissaris vereist, en het bepalen van hun bezoldiging in

geval een bezoldiging wordt toegekend ;

- de kwijting van de bestuurders en de commissarissen ;

- het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen ;

- het jaarlijks bestendigen van het Huishoudelijk Reglement zoals dat door de Raad

van Bestuur werd opgesteld en aangepast in het voorbije werkjaar,

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 20: wijziging vertegenwoordiging vzw

De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Hij beschikt in het bestuur van de vereniging over de meest uitgebreide macht, Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering behoren. De Raad van Bestuur neemt zijn beslissingen als college. Hij kan bevoegdheden delegeren aan door haar aangestelde personen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang, Elk lid van de Raad van Bestuur is bevoegd om de vereniging te vertegenwoordigen voor bijvoorbeeld het rechtsgeldig ondertekenen van overeenkomsten, aangiftes, in zoverre deze handelingen betrekking hebben op het dagelijks bestuur van de vzw en niet indruisen tegen de bepalingen in de statuten. Voor handelingen die het dagelijks bestuur van de vzw overstijgen, zijn de handtekeningen van minimum twee leden van de Raad van Bestuur vereist

- Artikel 21: wijziging procedure bijeenkomst Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, alsook op bijeenroeping door een van de bestuurders of wanneer een derde van de leden een bijeenroeping van de Raad van Bestuur eist, Dit kunnen ze doen door daartoe schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en met een door hen opgestelde agenda een gemotiveerd verzoek in te dienen bij de voorzitter,

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -19/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

De oproepingen moeten ten minste 24 uur voor de datum van de vergadering schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) gebeuren. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

Er is minstens één vergadering per jaar. De vergadering wordt voorgezeten door de vaarvitter et de ondervoorzitter of bij hun belet de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen indien de helft plus één van de leden aanwezig is. Beslissingen worden genomen bij twee derde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn 1 heeft de voorzitter dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem,

Een bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder door middel van een volmacht Elk bestuurslid kan slechts één ander bestuurslid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige bestuurslid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

De besluiten van de Raad van Bestuur kunnen ook worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk gevat dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Artikel 31: wijziging datum ondertekening nieuwe versie van de statuten

Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 26 maart 2013.

Veronique Van Humskerke (bevoegd de vereniging te vertegenwoordigen als bestuurder in de functie van penningmeester)

GECOORDINEERDE STATUTEN GEHEUGEN COLLECTIEF VZW

Naam van de vereniging: Geheugen Collectief

Rechtsvorm: Vereniging Zonder Winstoogmerk

Adres zetel: Fruithoflaan 116/34, 2600 Antwerpen

Ondernemingsnummer: 0816.853.628

Historiek: de oprichtingsstatuten werden ondertekend op 9 april 2009. De algemene vergaderingen van 13 maart 2011 en 26 maart 2013, beide geldig bijeengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, hebben in hun zittingen besloten de statuten te wijzigen. Daardoor lezen de statuten zich als volgt

HOOFDSTUK I. DE VERENIGING

Artikel 1

De vereniging wordt opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk op grond van de wet van 27 juni

1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna genoemd 'V&S-wet').

Artikel 2: naam

De vereniging draagt de naam 'Geheugen Collectief'. Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden `vereniging zonder winstoogmerk of door de afkorting 'vzw', met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Artikel 3: zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd op Fruithoflaan 116 bus 34 te 2600 Antwerpen, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsten naar iedere plaats binnen het tlederlandstaalgebied en de nodige vereisten van openibaarmal ing te vervullen.

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

Artikel 5: doel

De vereniging heeft als doel betekenis te geven aan het materiële en immateriële erfgoed voor een evoluerende samenleving door middel van ontsluiting en onderzoek, actualisatie en communicatie. Om dit doel te bereiken wenst de vereniging projecten die de lokale, nationale, regionale en internationale geschiedenis en de actuele samenleving onderzoeken en ontsluiten voor een breed publiek op te starten en uit te voeren.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -19/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

MW 2.2

De vereniging kan alle activiteiten organiseren die op rechtstreekse of onrechtstreekse wijze tot deze doelstellingen bijdragen: onderzoeksprojecten, tentoonstellingen, publicaties, audiovisuele uitwerkingen, publieke evenementen, workshops, onderwijsactiviteiten, het bewaren en ontsluiten van onderzoeksmateriaal en alle andere activiteiten die hiertoe kunnen bijdragen.

De vereniging kan zowel uit eigen initiatief als in opdracht van of in samenwerking met derden projecten organiseren wanneer deze aansluiting vinden op de doelstellingen van Geheugen Collectief.

De vereniging mag hiertoe aile nodige diensten inrichten. De vereniging mag aile roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doelstelling te verwezenlijken. Zij mag deelnemen in  en samenwerken met  alle ondernemingen die voor haar doelstelling nuttig kunnen zijn.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doel stellingen.

HOOFDSTUK Il. LIDMAATSCHAP

Artikel 6: toegetreden leden

Eenieder die de doelstellingen van de vereniging onderschrijft, komt in aanmerking om lid te worden van de vereniging. Een nieuw lidmaatschap dient goedgekeurd te worden op de eerstvolgende Raad van Bestuur met een tweederde meerderheid. De Raad van Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivatie dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Toegetreden Lid.

Toegetreden leden zullen zich in hun gedragingen door de principes van de statuten laten leiden en verbinden zich ertoe geen daden te stellen die strijdig zijn met het doel van de vereniging, noch de vereniging op enige wijze schade toe te brengen.

Toegetreden leden hebben uitsluitend de rechten en plichten die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief zijn opgenomen.

Artikel 7: werkende leden

Daarnaast kunnen natuurlijke personen zich kandidaat stellen als werkend lid op voorwaarde dat ze minimum 16 jaar oud zijn en aan de bijzondere voorwaarden die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief gesteld worden, voldoen. Het kandidaat werkend lid dient zijn kandidatuur in bij de Raad van Bestuur, die hierover zal stemmen. Op deze vergadering dienen alle leden van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een tweederde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden van de Raad van Bestuur, die discretionair en zonder verdere motivatie kan beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard ais Werkend lid. Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de Werkende Leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van (de inwerkingtreding van) de beslissing.

Het aantal werkende leden is onbeperkt, doch moet minstens drie bedragen. De werkende leden worden verder in de statuten omschreven ais 'leden' of

Artikel 8: ledenbijdrage

De financiële ledenbijdrage bedraagt maximum 100 euro per jaar. Dit bedrag kan enkel door de Raad van Bestuur worden veranderd en is opgenomen in het Huishoudelijk Reglement De lidmaatschapsbijdrage dient telkens in de maand januari betaald te worden, De leden gaan uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging geen andere persoonlijke verplichting aan dan het betalen van de eventueel door hen verschuldigde jaarlijkse bijdrage.

Artikel 9: Beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap van zowel toegetreden als werkende leden kan op twee manieren beëindigd worden:

-Ontslag: leden kunnen zich op elk ogenblik uit de vzw terugtrekken door een formeel schrijven (bv. per email, fax, gewone of aangetekende brief) te richten aan de Raad van Bestuur. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan. Een ontslagnemend werkend of toegetreden lid zal echter wel verplicht worden tot de betaling van de lidmaatschapsbijdrage en tot de deelname in de kosten die goedgekeurd werden voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -19/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

i" x . J MOp 2,2

-Uitstuiting: als een werkend of toegetreden lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, het Huishoudelijk Reglement of de samenwerkingsovereenkomst niet respecteert of zijn lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar niet betaalt binnen 30 dagen na het verzenden van een eerste schriftelijke (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aanmaning tot regularisatie, kan de Raad van Bestuur eenzijdig beslissen het betreffende lid uitte sluiten.

Artikel 10

Geen enkel lid, noch een uitgesloten, uitgetreden of uittredend lid of de rechthebbenden van een overleden lid of de rechthebbenden uit welke hoofde ook in alle gevallen waarin het lidmaatschap van rechtswege eindigt, kan aanspraak maken op het vermogen van de vereniging en kan de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen vorderen. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging.

Artikel 11

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging raadplegen:

-Het register van de leden

-Alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van alle

personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekeningen ervan een mandaat

bekleden.

-Alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

HOOFDSTUK III: Algemene Vergadering

Artikel 12: Bevoegdheden

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Elk werkend lid heeft één stem. Zij is bevoegd om

over volgende punten beslissingen te nemen:

- bij viervijfde meerderheid van stemmen voor:

- het wijzigen in de statuten van het doel of de doeleinden van de vzw

- bij tweederde meerderheid van stemmen, voor

- het wijzigen van de statuten (uitgezonderd het wijzigen van het doel of de

doeleinden, cfr. supra) ;

- het uitsluiten van leden ;

- het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

- het ontbinden van de vereniging ;

- het benoemen en afzetten van leden van de Raad van Bestuur

Om over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging, of het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk geldig te kunnen beraadslagen, is daarenboven vereist dat de wijzigingen of het voorstel tot omzetting uitdrukkelijk in de uitnodiging vermeld zijn, en dat ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is. Ook voor het afzetten van leden van de Raad van Bestuur is een tweederde aanwezigheid of vertegenwoordiging op de vergadering vereist Indien op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering kan evenwel pas vijftien dagen volgend op de eerste gehouden worden.

- bij gewone meerderheid van stemmen:

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen, in de gevallen waarin de wet

de aanstelling van een commissaris vereist, en het bepalen van hun bezoldiging in

geval een bezoldiging wordt toegekend ;

- de kwijting van de bestuurders en de commissarissen ;

- het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen ;

het jaarlijks bestendigen van het Huishoudelijk Reglement zoals dat door de Raad

van Bestuur werd opgesteld en aangepast in het voorbije werkjaar;

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 13: Bijeenkomst Algemene Vergadering

Elk jaar wordt minstens eenmaal een Algemene Vergadering gehouden in de loop van het eerste semester voor het goedkeuren van de rekeningen van het vorige jaar en van de begroting van het lopende jaar. De Algemene Vergadering komt daarnaast bijeen telkens wanneer de Raad van Bestuur dit nodig acht en in elk geval wanneer minstens één vijfde van de leden dit vraagt.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -19/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

Elk voorstel getekend door ten minste één vijfde van de leden, wordt op de agenda gebracht. Alle leden worden tenminste acht kalenderdagen tevoren (de dag van verzending inclusief, de dag van de vergadering exclusief) voor de Algemene Vergadering opgeroepen. De bijeenroeping geschiedt schriftelijk door de Raad van Bestuur met vermelding van agenda, plaats, dag en uur van de bijeenkomst.

Artikel 14

De Algemene Vergadering bestaat uit aile werkende leden van de vzw. Ze wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter van de Raad van Bestuur of bij zijn ontstentenis door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De voorzitter duidt de secretaris van de vergadering aan.

Artikel 15: Vertegenwoordiging

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 1/3 van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De leden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid. Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige lid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

Artikel 16: Staking van de stemmen

In geval van een staking van de stemmen, is de stem van de voorzitter of die van zijn plaatsvervanger

doorslaggevend.

Artikel 17: Verslag

De beslissingen van de Algemene Vergadering worden ingeschreven in een daartoe bestemd register. Het verslag van de Algemene Vergadering wordt steeds schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aan de leden bezorgd.

HOOFDSTUK IV: Raad van Bestuur

Artikel 18: Lidmaatschap

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit tenminste drie leden. De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering bij tweederde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor een termijn van twee jaar. De uittredende bestuurders zijn steeds herkiesbaar. De bestuurders kunnen vergoed worden voor de kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat Tevens kunnen de bestuurders vergoed worden voor de uitoefening van hun mandaat Elke benoeming, ontslagneming of afzetting van een bestuurder dient binnen één maand nadat daartoe besloten is in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt te worden.

Elke bestuurder kan uit zijn bestuurfunctie ontslag nemen. Dit geschiedt schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en gericht aan de Raad van Bestuur. Indien een bestuurder voor het eind van zijn mandaat ontslag neemt of overlijdt, wordt de eventuele vervanger verkozen voor de resterende duur van deze mandaatperiode. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan warden voorzien,

Elke bestuurder kan te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij tweederde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde (eden,

Artikel 19: Functies

De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Daarnaast

kan er ook een ondervoorzitter worden aangesteld. De Raad van Bestuur kan ook andere functies instellen.

Artikel 20: Bevoegdheden

De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Hij beschikt in het bestuur van de vereniging over de meest uitgebreide macht. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering behoren. De Raad van Bestuur neemt zijn beslissingen als college. Hij kan bevoegdheden delegeren aan door haar aangestelde personen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang, Elk lid van de Raad van Bestuur is bevoegd om de vereniging te vertegenwoordigen voor bijvoorbeeld het rechtsgeldig ondertekenen van overeenkomsten, aangiftes, ... in zoverre deze handelingen betrekking hebben op het dagelijks bestuur van de vzw en niet indruisen tegen de bepalingen in de statuten. Voor handelingen die het dagelijks bestuur van de vzw overstijgen, zijn de handtekeningen van minimum twee leden van de Raad van Bestuur vereist

Artikel 21: Bijeenkomst Raad van Bestuur

~i r

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -19/04/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De Raad van Bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, alsook op bijeenroeping door een van de bestuurders of wanneer een derde van de leden een bijeenroeping van de Raad van Bestuur eist. Dit kunnen ze doen door daartoe schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en met een door hen opgestelde agenda een gemotiveerd verzoek in te dienen bij de voorzitter.

De oproepingen moeten ten minste 24 uur voor de datum van de vergadering schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) gebeuren. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

Er is minstens één vergadering per jaar_ De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter of bij hun belet de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen indien de helft plus één van de leden aanwezig is. Beslissingen worden genomen bij twee derde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bil staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn f heeft de voorzitter dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem.

Een bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder door middel van een volmacht, Elk bestuurslid kan slechts één ander bestuurslid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige bestuurslid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

De besluiten van de Raad van Bestuur kunnen ook worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Artikel 22

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Werkende [eden, die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Artikel 23

De Raad van Bestuur kan te allen tijde een werkgroep of een commissie oprichten, waar ook niet-leden deel

van kunnen uitmaken. De Raad van Bestuur kan steeds deskundigen uitnodigen op zijn vergadering.

Artikel 24: Dagelijks bestuur

De Raad van Bestuur kan beslissen het Dagelijks Bestuur uit te besteden. Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, heizij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Artikel 25: Aansprakelijkheid

De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomst het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun bestuur.

HOOFDSTUK V: Rekeningen en begrotingen

Artikel 26

Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het

bepaalde artikel 17 van de V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

Artikel 27

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering tijdens het eerste semester legt de Raad van Bestuur de rekeningen van afgelopen jaar en de begroting van het lopende jaar voor ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering. De goedkeuring betekent de kwijting voor de leden van de Raad van Bestuur.

HOOFDSTUK VI: Ontbinding van de vereniging en vereffening

Artikel 28

Indien de Algemene Vergadering beslist tot ontbinding van vereniging, wordt het vermogen overgedragen aan een vereniging met gelijkaardige doelstellingen. De Algemene Vergadering benoemt in geval van vrijwillige ontbinding, één of meerdere vereffenaars waarvan zij ook de bevoegdheden bepaalt.

Artikel 29

MOD 2.2

Luik E - Vervolg

ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Raad van Bestuur over de bestemming van het vermogen van de vereniging, bij eenparigheid van stemmen.

HOOFDSTUK Vil: Huishoudelijk Reglement

Artikel 30

De Raad van Bestuur kan ter uitvoering van de statuten bij Huishoudelijk Reglement verder alle regelingen treffen die nuttig of noodzakelijk zijn voor de vereniging. Jaarlijks moet de Algemene Vergadering het door de Raad van Bestuur voorgelegde Huishoudelijk Reglement bestendigen bij gewone meerderheid.

4 ~ `

" Voor- "

behouden

aan het

Belgisch

Sïaatsblad





HOOFDSTUK V111: Slotbepalingen

Artikel 31

De in deze statuten niet voorziene gevallen worden geregeld in overeenstemming met de geldende

wetgeving op de VZW of desgevallend door het gemeen recht.

Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 26 maart 2013.

Veronique Van Humskerke (bevoegd de vereniging te vertegenwoordigen als bestuurder in de functie van penningmeester)

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -1-9/04/2013 -Annexes-du Moniteur belge

Ors do l&aatsto blz van Luik B vermeiden "recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de porso(oin(en} bevoegd do vereniging, stichting of organisme ton aanzien van derden to vertegen ioordrgon Verne Praam on handtekening

30/03/2011
ÿþ MOD 2,2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Voorbehouder aan het Belgisch Staatsbla JII1 II1 ijjg iü~

'11068676"









Nae °gfifpgd ter griffie ma dz ~8.i~ti~Yddlë~ 'van Koophsmdei te Antwerpen, ep

Griffie 10 MARI 2011

Ondernerningsnr : 0816.853.628

Benaming

tvaluit) : Geheugen Collectief vzw

(verkort) :

Rechtsvorm : vZW

Zetel. HOGE AKKER 62 2550 KONTICH

Onderwerp akte : Samenstelling Raad van Bestuur, wijzigiging statuten en gecoördineerde statuten

RAAD VAN BESTUUR

De Algemene Vergadering dd.13/03/2011, welke rechtsgeldig werd samengeroepen, heeft met voldoende aanwezige en vertegenwoordigde actieve leden de samenstelling van het bestuur als volgt bevestigd

Ontslagen

Nieuwe kandidaturen : twee: Aline Sax en Veronique Van Humskerke

Beëindiging mandaat : alle bestuursleden hadden een aflopend mandaat Volgende bestuursleden stelden

zich niet opnieuw kandidaat

- Joris De Roover

- Rik Verwaest

- Lisa Van Ransbeeck

Volgende bestuursleden met aflopend mandaat stelden zich opnieuw kandidaat en werden herbenoemd

voor een bestuursmandaat van 2 jaar

- Pieter Serrien

- Selm Wenselaers.

Samenstelling van de Raad van Bestuur :

Serrien Pieter- voorzitter Hoge Akker 62 - 2550 Kontich geb. Borgerhout - 08/06/1985

Wenselaers Selm - Paleisstraat 120 - 2018 Antwerpen geb. Edegem - 24/02/1983

ondervoorzitter

Van Humskerke Veronique Fruithoflaan 116/34, 2600 Berchem geb. Kapellen - 28/12/1985

-penningmeester

Sax Aline - secretaris Cogels-Osylei 47, 2600 Antwerpen geb. Borgerhout - 20/03/1984

Gelet op artikel 18 der statuten, vermeldende een mandaatsperiode van 2 jaar,

gelet op de desbetreffende aanstellingsakten van de hierboven vermelde bestuurders,

bedraagt de looptijd van de individuele bestuursmandaten voor :

Serrien Pieter

Wenselaers Selm

Van Humskerke Veronique Sax Aline

WIJZIGING STATUTEN tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2013 tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2013 tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2013 tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2013

De Algemene Vergadering dd.13/03/2011, welke rechtsgeldig werd samengeroepen, beslist met voldoende aanwezige en vertegenwoordigde actieve leden de statuten ais volgt te wijzigen :

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Q'Artikel 3: wijziging adres maatschappelijke zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd op Fruithoflaan 116 bus 34 te Antwerpen 2600, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsten naar iedere plaats binnen het Nederlands taalgebied en de nodige vereisten van openbaarmaking te vervullen.

Q'Artikel 6: verduidelijking bepalingen voor toegetreden leden

Eenieder die de doelstellingen van de vereniging onderschrijft, komt in aanmerking om lid te worden van de vereniging. Een nieuw lidmaatschap dient goedgekeurd te worden op de eerstvolgende Raad van Bestuur met een tweederde meerderheid. De Raad van Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivatie dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Toegetreden Lid.

Toegetreden leden zullen zich in hun gedragingen door de principes van de statuten laten leiden en verbinden zich ertoe geen daden te stellen die strijdig zijn met het doel van de vereniging, noch de vereniging op enige wijze schade toe te brengen.

Toegetreden leden hebben uitsluitend de rechten en plichten die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief zijn opgenomen.

D Artikel 7: verduidelijking bepalingen voor werkende leden

Daarnaast kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zich kandidaat stellen als werkend lid op voorwaarde dat ze minimum 16 jaar oud zijn en aan de bijzondere voorwaarden die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief gesteld worden, voldoen. Wanneer een nieuw lid tot de vereniging toetreedt, zal op de eerstvolgende Raad van Bestuur automatisch over zijn kandidatuur als werkend lid gestemd worden. Op deze vergadering dienen alle leden van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een tweederde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Werkend lid. Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de Werkende Leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van (de inwerkingtreding van) de beslissing.

Het aantal werkende leden is onbeperkt, doch moet minstens drie bedragen. De werkende leden worden verder in de statuten omschreven als leden' of 'lid'.Artikel 8: bepalingen lidgeld

DArtikel 8: wijzigingen ledenbijdrage

De financiële ledenbijdrage bedraagt maximum 100 euro per jaar. Dit bedrag kan enkel door de Raad van Bestuur worden veranderd en is opgenomen in het Huishoudelijk Reglement. De lidmaatschapsbijdrage dient telkens in de maand januari betaald te worden. De leden gaan uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging geen andere persoonlijke verplichting aan dan het betalen van de eventueel door hen verschuldigde jaarlijkse bijdrage.

nArtikel 9: bepalingen omtrent beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap van zowel toegetreden als werkende leden kan op twee manieren beëindigd worden:

-Ontslag: leden kunnen zich op elk ogenblik uit de vzw terugtrekken door een formeel schrijven (bv. per email, fax, gewone of aangetekende brief) te richten aan de Raad van Bestuur. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan. Een ontslagnemend werkend of toegetreden lid zal echter wel verplicht worden tot de betaling van de lidmaatschapsbijdrage en tot de deelname in de kosten die goedgekeurd werden voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend

-Uitsluiting: als een werkend of toegetreden lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, het Huishoudelijk Reglement of de samenwerkingsovereenkomst niet respecteert of zijn lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar niet betaalt binnen 30 dagen na het verzenden van een eerste schriftelijke (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aanmaning tot regularisatie, kan de Raad van Bestuur eenzijdig beslissen het betreffende lid uit te sluiten.

DArtikel 10: bepalingen omtrent de rechten op de activa van de vzw

Geen enkel lid, noch een uitgesloten, uitgetreden of uittredend lid of de rechthebbenden van een overleden lid of de rechthebbenden uit welke hoofde ook in alle gevallen waarin het lidmaatschap van rechtswege eindigt, kan aanspraak maken op het vermogen van de vereniging en kan de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen vorderen. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging.

Q'Artikel 12: aanpassing van de bevoegdheden van de Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Elk werkend lid heeft één stem. Zij is bevoegd om

over volgende punten beslissingen te nemen:

- bij viervijfde meerderheid van stemmen voor.

- het wijzigen in de statuten van het doel of de doeleinden van de vzw

- bij tweederde meerderheid van stemmen, voor:

- het wijzigen van de statuten (uitgezonderd het wijzigen van het doel of de

doeleinden, cfr. supra) ;

- het uitsluiten van leden ;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

- het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk ;

- het ontbinden van de vereniging ;

- het benoemen en afzetten van leden van de Raad van Bestuur

Om over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging, of het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk geldig te kunnen beraadslagen, is daarenboven vereist dat de wijzingen of het voorstel tot omzetting uitdrukkelijk in de uitnodiging vermeld zijn, en dat ten minste twee derden van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien op de eerste vergadering minder dan twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering kan evenwel pas vijftien dagen volgend op de eerste gehouden worden.

- bij gewone meerderheid van stemmen:

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen, in de gevallen waarin de wet

de aanstelling van een commissaris vereist, en het bepalen van hun bezoldiging in

geval een bezoldiging wordt toegekend ;

- de kwijting van de bestuurders en de commissarissen ;

- het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen ;

- het jaarlijks bestendigen van het Huishoudelijk Reglement zoals dat door de Raad

van Bestuur werd opgesteld en aangepast in het voorbije werkjaar

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Q'Artikel 13: bijeenkomst Algemene Vergadering

Elk jaar wordt minstens eenmaal een Algemene Vergadering gehouden in de loop van het eerste semester voor het goedkeuren van de rekeningen van het vorige jaar en van de begroting van het lopende jaar. De Algemene Vergadering komt daarnaast bijeen telkens wanneer de Raad van Bestuur dit nodig acht en in elk geval wanneer minstens één vijfde van de leden dit vraagt.

Elk voorstel getekend door ten minste één vijfde van de leden, wordt op de agenda gebracht. Alle leden worden tenminste acht kalenderdagen tevoren (de dag van verzending inclusief, de dag van de vergadering exclusief) voor de Algemene Vergadering opgeroepen. De bijeenroeping geschiedt schriftelijk door de Raad van Bestuur met vermelding van agenda, plaats, dag en uur van de bijeenkomst.

Q' Artikel 14: lidmaatschap Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering bestaat uit alle werkende leden van de vzw. Ze wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter van de Raad van Bestuur of bij zijn ontstentenis door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De voorzitter duidt de secretaris van de vergadering aan.

DArtikel 18: bepalingen omtrent lidmaatschap Raad van Bestuur

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit tenminste drie leden. De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering bij tweederde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor een termijn van twee jaar. De uittredende bestuurders zijn steeds herkiesbaar. De bestuurders kunnen vergoed worden voor de kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat Tevens kunnen de bestuurders vergoed worden voor de uitoefening van hun mandaat Elke benoeming, ontslagneming of afzetting van een bestuurder dient binnen één maand nadat daartoe besloten is in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt te worden.

Elke bestuurder kan uit zijn bestuurfunctie ontslag nemen. Dit geschiedt schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en gericht aan de Raad van Bestuur. Indien een bestuurder voor het eind van zijn mandaat ontslag neemt of overlijdt, wordt de eventuele vervanger verkozen voor de resterende duur van deze mandaatperiode. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan warden voorzien.

Elke bestuurder kan te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij tweederde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Q'Artikel 20: bevoegdheden Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Hij beschikt in het bestuur van de vereniging over de meest uitgebreide macht Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering behoren. De Raad van Bestuur neemt zijn beslissingen als college. Hij kan bevoegdheden delegeren aan door haar aangestelde personen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Q'Artikel 21: bijeenkomst Raad van Bestuur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De Raad van Bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, alsook op bijeenroeping door een van de bestuurders of wanneer een derde van de leden een bijeenroeping van de Raad van Bestuur eist. Dit kunnen ze doen door daartoe schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en met een door hen opgestelde agenda een gemotiveerd verzoek in te dienen bij de voorzitter.

De oproepingen moeten ten minste 24 uur voor de datum van de vergadering schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) gebeuren. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

Er is minstens één vergadering per jaar. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter of bij hun belet de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen indien de helft plus één van de leden aanwezig is. Beslissingen worden genomen bij twee derde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn I heeft de voorzitter dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem.

Een bestuurder kan zich later vertegenwoordigen door een andere bestuurder door middel van een volmacht. Elk bestuurslid kan slechts één ander bestuurslid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige bestuurslid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Q'Artikel 22: notulen

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Werkende leden, die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

0 Artikel 24: dagelijks bestuur

De Raad van Bestuur kan beslissen het Dagelijks Bestuur uit te besteden. Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Q'Artikel 27: bepaling periode waarin Algemene Vergadering plaatsvindt

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering tijdens het eerste sem ester legt de Raad van Bestuur de rekeningen van afgelopen jaar en de begroting van het lopende jaar voor ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering. De goedkeuring betekent de kwijting voor de leden van de Raad van Bestuur.

Q'Artikel 30: Huishoudelijk Reglement

De Raad van Bestuur kan ter uitvoering van de statuten bij Huishoudelijk Reglement verder alle regelingen treffen die nuttig of noodzakelijk zijn voor de vereniging. Jaarlijks moet de Algemene Vergadering het door de Raad van Bestuur voorgelegde Huishoudelijk Reglement bestendigen bij gewone meerderheid.

GECOORDINEERDE STATUTEN GEHEUGEN COLLECTIEF VZW

Naam van de vereniging: Geheugen Collectief

Rechtsvorm: Vereniging Zonder Winstoogmerk

Adres zetel: Fruithoftaan 116/34, 2600 Antwerpen

Ondememi ngsnumm er: 0816.853.628

Historiek: de oprichtingsstatuten werden ondertekend op 9 april 2009. De algemene vergadering van 13 maart 2011, geldig bijeengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting besloten de statuten te wijzigen. Daardoor lezen de statuten zich als volgt

HOOFDSTUK I. DE VERENIGING

Artikel 1

De vereniging wordt opgericht ais een vereniging zonder winstoogmerk op grond van de wet van 27 juni

1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna genoemd 'V&S-wet').

Artikel 2: naam

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vereniging draagt de naam 'Geheugen Collectief'. Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden 'vereniging zonder winstoogmerk' of door de afkorting 'vzw', met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Artikel 3: zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd op Fruithoflaan 116 bus 34 te 2600 Antwerpen, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsten naar iedere plaats binnen het Nederlands taalgebied en de nodige vereisten van openbaarmaking te vervullen.

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

Artikel 5: doel

De vereniging heeft als doel betekenis te geven aan het materiële en immateriële erfgoed voor een evoluerende samenleving door middel van ontsluiting en onderzoek, actualisatie en communicatie. Om dit doel te bereiken wenst de vereniging projecten die de lokale, nationale, regionale en internationale geschiedenis en de actuele samenleving onderzoeken en ontsluiten voor een breed publiek op te starten en uit te voeren.

De vereniging kan alle activiteiten organiseren die op rechtstreekse of onrechtstreekse wijze tot deze doelstellingen bijdragen: onderzoeksprojecten, tentoonstellingen, publicaties, audiovisuele uitwerkingen, publieke evenementen, workshops, onderwijsactiviteiten, het bewaren en ontsluiten van onderzoeksmateriaal en alle andere activiteiten die hiertoe kunnen bijdragen.

De vereniging kan zowel uit eigen initiatief als in opdracht van of in samenwerking met derden projecten organiseren wanneer deze aansluiting vinden op de doelstellingen van Geheugen Collectief.

De vereniging mag hiertoe aile nodige diensten inrichten. De vereniging mag alle roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doelstelling te verwezenlijken. Zij mag deelnemen in  en samenwerken met  alle ondernemingen die voor haar doelstelling nuttig kunnen zijn.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

HOOFDSTUK Il. LIDMAATSCHAP

Artikel 6: toegetreden leden

Eenieder die de doelstellingen van de vereniging onderschrijft, komt in aanmerking om lid te worden van de vereniging. Een nieuw lidmaatschap dient goedgekeurd te worden op de eerstvolgende Raad van Bestuur met een tweederde meerderheid. De Raad van Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivatie dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Toegetreden Lid.

Toegetreden leden zullen zich in hun gedragingen door de principes van de statuten laten leiden en verbinden zich ertoe geen daden te stellen die strijdig zijn met het doel van de vereniging, noch de vereniging op enige wijze schade toe te brengen.

Toegetreden leden hebben uitsluitend de rechten en plichten die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief zijn opgenomen.

Artikel 7: werkende leden

Daarnaast kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zich kandidaat stellen als werkend lid op voorwaarde dat ze minimum 16 jaar oud zijn en aan de bijzondere voorwaarden die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief gesteld worden, voldoen. Wanneer een nieuw lid tot de vereniging toetreedt, zal op de eerstvolgende Raad van Bestuur automatisch over zijn kandidatuur als werkend lid gestemd worden. Op deze vergadering dienen aile leden van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een tweederde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Werkend lid. Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de Werkende Leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van (de inwerkingtreding van) de beslissing.

" ~ ~

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

Het aantal werkende leden is onbeperkt, doch moet minstens drie bedragen. De werkende leden worden verder in de statuten omschreven als leden' of lid'.

Artikel 8: ledenbijdrage

De financiële ledenbijdrage bedraagt maximum 100 euro per jaar. Dit bedrag kan enkel door de Raad van Bestuur worden veranderd en is opgenomen in het Huishoudelijk Reglement. De lidmaatschapsbijdrage dient telkens in de maand januari betaald te worden. De leden gaan uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging geen andere persoonlijke verplichting aan dan het betalen van de eventueel door hen verschuldigde jaarlijkse bijdrage.

Artikel 9: Beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap van zowel toegetreden ais werkende leden kan op twee manieren beëindigd worden:

-Ontslag: leden kunnen zich op elk ogenblik uit de vzw terugtrekken door een formeel schrijven (bv. per email, fax, gewone of aangetekende brief) te richten aan de Raad van Bestuur. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan. Een ontslagnemend werkend of toegetreden lid zal echter wel verplicht worden tot de betaling van de lidmaatschapsbijdrage en tot de deelname in de kosten die goedgekeurd werden voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend

-Uitsluiting: als een werkend of toegetreden lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, het Huishoudelijk Reglement of de samenwerkingsovereenkomst niet respecteert of zijn lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar niet betaalt binnen 30 dagen na het verzenden van een eerste schriftelijke (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aanmaning tot regularisatie, kan de Raad van Bestuur eenzijdig beslissen het betreffende lid uitte sluiten.

Artikel 10

Geen enkel lid, noch een uitgesloten, uitgetreden of uittredend lid of de rechthebbenden van een overleden lid of de rechthebbenden uit welke hoofde ook in alle gevallen waarin het lidmaatschap van rechtswege eindigt, kan aanspraak maken op het vermogen van de vereniging en kan de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen vorderen. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging.

Artikel 11

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging raadplegen:

-Het register van de leden

-Alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van alle

personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekeningen ervan een mandaat

bekleden.

-Alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

HOOFDSTUK III: Algemene Vergadering

Artikel 12: Bevoegdheden

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Elk werkend lid heeft één stem. Zij is bevoegd om

over volgende punten beslissingen te nemen:

- bij viervijfde meerderheid van stemmen voor

- het wijzigen in de statuten van het doel of de doeleinden van de vzw

- bij tweederde meerderheid van stemmen, voor.

- het wijzigen van de statuten (uitgezonderd het wijzigen van het doel of de

doeleinden, cfr. supra) ;

- het uitsluiten van leden ;

- het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk ;

- het ontbinden van de vereniging ;

- het benoemen en afzetten van leden van de Raad van Bestuur

Om over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging, of het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk geldig te kunnen beraadslagen, is daarenboven vereist dat de wijzingen of het voorstel tot omzetting uitdrukkelijk in de uitnodiging vermeld zijn, en dat ten minste twee derden van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is. Ook voor het afzetten van leden van de Raad van Bestuur is een tweederde aanwezigheid of vertegenwoordiging op de vergadering vereist Indien op de eerste vergadering minder dan twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering kan evenwel pas vijftien dagen volgend op de eerste gehouden worden.

bij gewone meerderheid van stemmen:

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen, in de gevallen waarin de wet

de aanstelling van een commissaris vereist, en het bepalen van hun bezoldiging in

geval een bezoldiging wordt toegekend ;

- de kwijting van de bestuurders en de commissarissen ;

- het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen ;

- het jaarlijks bestendigen van het Huishoudelijk Reglement zoals dat door de Raad

van Bestuur werd opgesteld en aangepast in het voorbije werkjaar

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 13: Bijeenkomst Algemene Vergadering

Elk jaar wordt minstens eenmaal een Algemene Vergadering gehouden in de loop van het eerste semester voor het goedkeuren van de rekeningen van het vorige jaar en van de begroting van het lopende jaar. De Algemene Vergadering komt daarnaast bijeen telkens wanneer de Raad van Bestuur dit nodig acht en in elk geval wanneer minstens één vijfde van de leden dit vraagt.

Elk voorstel getekend door ten minste één vijfde van de leden, wordt op de agenda gebracht. Alle leden worden tenminste acht kalenderdagen tevoren (de dag van verzending inclusief, de dag van de vergadering exclusief) voor de Algemene Vergadering opgeroepen. De bijeenroeping geschiedt schriftelijk door de Raad van Bestuur met vermelding van agenda, plaats, dag en uur van de bijeenkomst.

Artikel 14

De Algemene Vergadering bestaat uit alle werkende leden van de vzw. Ze wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter van de Raad van Bestuur of bij zijn ontstentenis door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De voorzitter duidt de secretaris van de vergadering aan.

Artikel 15: Vertegenwoordiging

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 1/3 van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De leden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid. Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige lid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

Artikel 16: Staking van de stemmen

In geval van een staking van de stemmen, is de stem van de voorzitter of die van zijn plaatsvervanger

doorslaggevend.

Artikel 17: Verslag

De beslissingen van de Algemene Vergadering warden ingeschreven in een daartoe bestemd reg ister. Het verslag van de Algemene Vergadering wordt steeds schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aan de leden bezorgd.

HOOFDSTUK IV: Raad van Bestuur

Artikel 18: Lidmaatschap

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit tenminste drie leden. De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering bij tweederde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor een termijn van twee jaar. De uittredende bestuurders zijn steeds herkiesbaar. De bestuurders kunnen vergoed worden voor de kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat Tevens kunnen de bestuurders vergoed worden voor de uitoefening van hun mandaat Elke benoeming, ontslagneming of afzetting van een bestuurder dient binnen één maand nadat daartoe besloten is in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt te worden.

Elke bestuurder kan uit zijn bestuurfunctie ontslag nemen. Dit geschiedt schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en gericht aan de Raad van Bestuur. Indien een bestuurder voor het eind van zijn mandaat ontslag neemt of overlijdt, wordt de eventuele vervanger verkozen voor de resterende duur van deze mandaatperiode. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

Elke bestuurder kan te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij tweederde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Artikel 19: Functies

De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Daarnaast

kan er ook een ondervoorzitter worden aangesteld. De Raad van Bestuur kan ook andere functies instellen.

'I "

MM 22

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

Artikel 20: Bevoegdheden

De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Hij beschikt in het bestuur van de vereniging over de meest uitgebreide macht. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering behoren. De Raad van Bestuur neemt zijn beslissingen als college. Hij kan bevoegdheden delegeren aan door haar aangestelde personen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Artikel 21: Bijeenkomst Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, alsook op bijeenroeping door een van de bestuurders of wanneer een derde van de leden een bijeenroeping van de Raad van Bestuur eist. Dit kunnen ze doen door daartoe schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en met een door hen opgestelde agenda een gemotiveerd verzoek in te dienen bij de voorzitter.

De oproepingen moeten ten minste 24 uur voor de datum van de vergadering schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) gebeuren. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

Er is minstens één vergadering per jaar. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter of bij hun belet de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen indien de helft plus één van de leden aanwezig is. Beslissingen worden genomen bij twee derde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn 1 heeft de voorzitter dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem.

Een bestuurder kan zich later vertegenwoordigen door een andere bestuurder door middel van een volmacht. Elk bestuurslid kan slechts één ander bestuurslid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige bestuurslid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Artikel 22

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Werkende leden, die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Artikel 23

De Raad van Bestuur kan te allen tijde een werkgroep of een commissie oprichten, waar ook niet-leden deel

van kunnen uitmaken. De Raad van Bestuur kan steeds deskundigen uitnodigen op zijn vergadering.

Artikel 24: Dagelijks bestuur

De Raad van Bestuur kan beslissen het Dagelijks Bestuur uit te besteden. Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Artikel 25: Aansprakelijkheid

De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomst het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun bestuur.

HOOFDSTUK V: Rekeningen en begrotingen

Artikel 26

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde artikel 17 van de V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

Artikel 27

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering tijdens het eerste semester legt de Raad van Bestuur de rekeningen van afgelopen jaar en de begroting van het lopende jaar voor ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering. De goedkeuring betekent de kwijting voor de leden van de Raad van Bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/03/2011- Annexes du Moniteur belge

Voer-

gehouden

aan het

B,Igisch

Staatsblad

HOOFDSTUK VI: Ontbinding van de vereniging en vereffening

Artikel 28

Indien de Algemene Vergadering beslist tot ontbinding van vereniging, wordt het vermogen overgedragen aan een vereniging met gelijkaardige doelstellingen. De Algemene Vergadering benoemt in geval van vrijwillige ontbinding, één of meerdere vereffenaars waarvan zij ook de bevoegdheden bepaalt.

Artikel 29

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Raad van Bestuur over de bestemming van het vermogen

van de vereniging, bij eenparigheid van stemmen.

HOOFDSTUK VII: Huishoudelijk Reglement

Artikel 30

De Raad van Bestuur kan ter uitvoering van de statuten bij Huishoudelijk Reglement verder alle regelingen treffen die nuttig of noodzakelijk zijn voor de vereniging. Jaarlijks moet de Algemene Vergadering het door de Raad van Bestuur voorgelegde Huishoudelijk Reglement bestendigen bij gewone meerderheid.

HOOFDSTUK VIII: Slotbepalingen

Artikel 31

De in deze statuten niet voorziene gevallen worden geregeld in overeenstemming met de geldende

wetgeving op de VZW of desgevallend door het gemeen recht.

Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 13 maart 2011.

Veronique Van Humskerke (bevoegd de vereniging te vertegenwoordigen als bestuurder in de functievan penningmeester)

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

04/06/2015
ÿþB

Vo behc aan Seiç Staal

1

i

*15079 1*

in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Antlkefiion

BELGISCH STAF afdeling Antwerpen

MONITEUR BELG=

2 8 -85- 20:5

0 $ MEI 2015

M0D 2.2

Ondernemingsar: 0816.853.6,

Benaming

(voluit) : Geheugen Collectief vzw

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Fruithoflaan 116134, 2600 Berchem

Onderwerp akte : Samenstelling Raad van Bestuur, wijziging statuten en gecoördineerde statuten

RAAD VAN BESTUUR

De Algemene Vergadering dd. 5!512015, welk rechtsgeldig werd samengeroepen, heeft met voldoende aanwezige en vertegenwoordigde actieve leden de samenstelling van het bestuur ais volgt gestemd:

Ontslagen:

Nieuwe kandidaturen:

Beëindiging mandaat: alle bestuursleden hadden een aflopend mandaat en stelden zich opnieuw kandidaat

en werden herbenoemd voor een bestuursmandaat van 2 jaar

- Pieter Serrien

- Aline Sax

Veronique Van Humskerke

Samenstelling van de Raad van Bestuur.

Serrien Pieter - secretaris Sax Aline - voorzitter Van Dyckstraat 37,2550 Kontich geb. Borgerhout - 08/06/1985 Tuinbouwstraat 10, 2018 Antwerpen geb. Borgerhout - 20/03/1984 Fruithoflaan 116/34, 2600 Berchem geb. Kapellen - 28/12/1985

Van Humskerke Veronique - penningmeester

Gelet op artikel 18 der statuten, verweidende een mandaatsperiode van 2 jaar, gelet op de desbetreffende aanstellingsakten van de hierboven vermelde bestuurders, bedraagt de looptijd van de individuele bestuursmaandaten voor.

Serrien Pieter tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2017

Sax Aline tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2017

Van Humskerke Veronique tot de eerstvolgende algemene vergadering van 2017

WIJZIGING STATUTEN

De Algemene Vergadering dd, 5/5/2015, welk rechtsgeldig werd samengeroepen, besliste met voldoende aanwezige en vertegenwoordigde actieve leden de statuten als volgt te wijzigen:

artikel 3: wijziging adres maatschappelijke zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd op Cupérusstraat 5, 2018 Antwerpen, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het Nederlands taalgebied en de nodige vereisten van openbaarmaking te vervullen,

artikel 21: bijeenkomst Raad van Bestuur

§3, laatste regel: Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/06/2015 - Annexes du Moniteur belge

P_

MDD 22

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/06/2015 - Annexes du Moniteur belge

GECOORDINEERDE STATUTEN GEHEUGEN COLLECTIEF VZW

Gecoordineerde Statuten Geheugen Collectief vzw

Naam van de vereniging: Geheugen Collectief

Rechtsvorm: Vereniging Zonder Winstoogmerk

Adres zetel: Cupérusstraat 5, Antwerpen

Ondememingsnummer_ 0816.853.628

Historiek: de oprichtingsstatuten werden ondertekend op 9 april 2009. De algemene vergaderingen van 13 maart 2011, 26 maart 2013 en 5 mei 2015, alle geldig bijeengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, hebben in hun zittingen besloten de statuten te wijzigen. Daardoor lezen de statuten zich als volgt:

HOOFDSTUK I. DE VERENIGING

Artikel 1

De vereniging wordt opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk op grond van de wet van 27 juni

1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna genoemd 'V&S-wet').

Artikel 2: naam

De vereniging draagt de naam 'Geheugen Collectie?. Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden 'vereniging zonder winstoogmerk' of door de afkorting 'vzw', met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Artikel 3: zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd op Cupérusstraat 5, 2018 Antwerpen, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsten naar iedere plaats binnen het Nederlands taalgebied en de nodige vereisten van openbaarmaking te vervullen.

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

Artikel 5: doel

De vereniging heeft als doel betekenis te geven aan het materiële en immateriële erfgoed voor een evoluerende samenleving door middel van ontsluiting en onderzoek, actualisatie en communicatie. Om dit doel te bereiken wenst de vereniging projecten die de lokale, nationale, regionale en internationale geschiedenis en de actuele samenleving onderzoeken en ontsluiten voor een breed publiek op te starten en uit te voeren.

De vereniging kan aile activiteiten organiseren die op rechtstreekse of onrechtstreekse wijze tot deze doelstellingen bijdragen: onderzoeksprojecten, tentoonstellingen, publicaties, audiovisuele uitwerkingen, publieke evenementen, workshops, onderwijsactiviteiten, het bewaren en ontsluiten van onderzoeksmateriaal en alle andere activiteiten die hiertoe kunnen bijdragen.

De vereniging kan zowel uit eigen initiatief als in opdracht van of in samenwerking met derden projecten organiseren wanneer deze aansluiting vinden op de doelstellingen van Geheugen Collectief.

De vereniging mag hiertoe alle nodige diensten inrichten, De vereniging mag alle roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doelstelling te verwezenlijken. Zij mag deelnemen in  en samenwerken met  alle ondernemingen die voor haar doelstelling nuttig kunnen zijn.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

HOOFDSTUK iI. LIDMAATSCHAP

Artikel 6: toegetreden leden

Eenieder die de doelstellingen van de vereniging onderschrijft, komt in aanmerking om lid te warden van de vereniging. Een nieuw lidmaatschap dient goedgekeurd te worden op de eerstvolgende Raad van Bestuur met

" r

Mon Z2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/06/2015 - Annexes du Moniteur belge

een tweederde meerderheid. De Raad van Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivatie dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Toegetreden Lid.

Toegetreden leden zullen zich in hun gedragingen door de principes van de statuten laten leiden en verbinden zich ertoe geen daden te stellen die strijdig zijn met het doel van de vereniging, noch de vereniging op enige wijze schade toe te brengen.

Toegetreden leden hebben uitsluitend de rechten en plichten die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief zijn opgenomen.

Artikel 7: werkende leden

Daarnaast kunnen natuurlijke personen zich kandidaat stellen als werkend lid op voorwaarde dat ze minimum 16 jaar oud zijn en aan de bijzondere voorwaarden die in het Huishoudelijk Reglement van Geheugen Collectief gesteld worden, voldoen. Het kandidaat-werkend lid dient zijn kandidatuur in bij de Raad van Bestuur, die hierover zal stemmen. Op deze vergadering dienen alle leden van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een tweederde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden van de Raad van Bestuur, die discretionair en zonder verdere motivatie kan beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Werkend lid. Aile beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de Werkende Leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van (de inwerkingtreding van) de beslissing.

Het aantal werkende leden is onbeperkt, doch moet minstens drie bedragen. De werkende leden worden verder in de statuten omschreven als 'leden' of 'lid'.

Artikel 8: ledenbijdrage

De financiële ledenbijdrage bedraagt maximum 100 euro per jaar. Dit bedrag kan enkel door de Raad van Bestuur worden veranderd en is opgenomen in het Huishoudelijk Reglement. De lidmaatschapsbijdrage dient telkens in de maand januari betaald te worden. De leden gaan uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging geen andere persoonlijke verplichting aan dan het betalen van de eventueel door hen verschuldigde jaarlijkse bijdrage.

Artikel 9: Beëindiging lidmaatschap

Het lidmaatschap van zowel toegetreden als werkende leden kan op twee manieren beëindigd worden:

-Ontslag: leden kunnen zich op elk ogenblik uit de vzw terugtrekken door een formeel schrijven (bv. per email, fax, gewone of aangetekende brief) te richten aan de Raad van Bestuur. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan. Een ontsiagnemend werkend of toegetreden lid zal echter wel verplicht worden tot de betaling van de lidmaatschapsbijdrage en tot de deelname in de kosten die goedgekeurd werden voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend

-Uitsluiting: als een werkend of toegetreden lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, het Huishoudelijk Reglement of de samenwerkingsovereenkomst niet respecteert of zijn lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar niet betaalt binnen 30 dagen na het verzenden van een eerste schriftelijke (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aanmaning tot regularisatie, Kan de Raad van Bestuur eenzijdig beslissen het betreffende lid uit te sluiten,

Artikel 10

Geen enkel lid, noch een uitgesloten, uitgetreden of uittredend lid of de rechthebbenden van een overleden lid of de rechthebbenden uit welke hoofde ook in alle gevallen waarin het lidmaatschap van rechtswege eindigt, kan aanspraak maken op het vermogen van de vereniging en kan de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen vorderen. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging.

Artikel 11

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging raadplegen:

-Het register van de leden

-Alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van alle

personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekeningen ervan een mandaat

bekleden.

-Alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

HOOFDSTUK III: Algemene Vergadering

Artikel 12: Bevoegdheden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/06/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Elk werkend lid heeft één stem, Zij is bevoegd om over volgende punten beslissingen te nemen:

- bij viervijfde meerderheid van stemmen voor:

- het wijzigen in de statuten van het doel of de doeleinden van de vzw

- bij tweederde meerderheid van stemmen, voor:

- het wijzigen van de statuten (uitgezonderd het wijzigen van het doel of de

doeleinden, cfr. supra) ;

- het uitsluiten van leden ;

- het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk ;

- het ontbinden van de vereniging ;

- het benoemen en afzetten van leden van de Raad van Bestuur

Om over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging, of het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk geldig te kunnen beraadslagen, is daarenboven vereist dat de wijzigingen of het voorstel tot omzetting uitdrukkelijk in de uitnodiging vermeld zijn, en dat ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is. Ook voor het afzetten van leden van de Raad van Bestuur is een tweederde aanwezigheid of vertegenwoordiging op de vergadering vereist. Indien op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering kan evenwel pas vijftien dagen volgend op de eerste gehouden worden.

- bij gewone meerderheid van stemmen:

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen, in de gevallen waarin de wet

de aanstelling van een commissaris vereist, en het bepalen van hun bezoldiging in

geval een bezoldiging wordt toegekend ;

- de kwijting van de bestuurders en de commissarissen ;

- het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen ;

- het jaarlijks bestendigen van het Huishoudelijk Reglement zoals dat door de Raad van Bestuur werd opgesteld en aangepast in het voorbije werkjaar;

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 13: Bijeenkomst Algemene Vergadering

Elk jaar wordt minstens eenmaal een Algemene Vergadering gehouden in de loop van het eerste semester voor het goedkeuren van de rekeningen van het vorige jaar en van de begroting van het lopende jaar. De Algemene Vergadering komt daarnaast bijeen telkens wanneer de Raad van Bestuur dit nodig acht en in elk geval wanneer minstens één vijfde van de leden dit vraagt.

Elk voorstel getekend door ten minste één vijfde van de leden, wordt op de agenda gebracht Alle leden worden tenminste acht kalenderdagen tevoren (de dag van verzending inclusief, de dag van de vergadering exclusief) voor de Algemene Vergadering opgeroepen. De bijeenroeping geschiedt schriftelijk door de Raad van Bestuur met vermelding van agenda, plaats, dag en uur van de bijeenkomst.

Artikel 14

De Algemene Vergadering bestaat uit alle werkende leden van de vzw. Ze wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter van de Raad van Bestuur of bij zijn ontstentenis door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder. De voorzitter duidt de secretaris van de vergadering aan.

Artikel 15: Vertegenwoordiging

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 1/3 van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De leden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid. Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige lid en op voorhand bezorgd aan de secretaris.

Artikel 16: Staking van de stemmen

In geval van een staking van de stemmen, is de stem van de voorzitter of die van zijn plaatsvervanger

doorslaggevend.

Artikel 17: Verslag

De beslissingen van de Algemene Vergadering worden ingeschreven in een daartoe bestemd register. Het verslag van de Algemene Vergadering wordt steeds schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) aan de leden bezorgd.

HOOFDSTUK IV: Raad van Bestuur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/06/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 18: Lidmaatschap

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit tenminste drie leden. De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering bij tweederde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor een termijn van twee jaar. De uittredende bestuurders zijn steeds herkiesbaar. De bestuurders kunnen vergoed worden voor de kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat. Tevens kunnen de bestuurders vergoed worden voor de uitoefening van hun mandaat. Elke benoeming, ontslagneming of afzetting van een bestuurder dient binnen één maand nadat daartoe besloten is in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt te worden.

Elke bestuurder kan uit zijn bestuurfunctie ontslag nemen. Dit geschiedt schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en gericht aan de Raad van Bestuur. Indien een bestuurder voor het eind van zijn mandaat ontslag neemt of overlijdt, wordt de eventuele vervanger verkozen voor de resterende duur van deze mandaatperiode. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden vaarzien.

Elke bestuurder kan te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij tweederde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Artikel 19: Functies

De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Daarnaast

kan er ook een ondervoorzitter worden aangesteld. De Raad van Bestuur kan ook andere functies instellen.

Artikel 20: Bevoegdheden

De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Hij beschikt in het bestuur van de vereniging over de meest uitgebreide macht. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering behoren. De Raad van Bestuur neemt zijn beslissingen als college. Hij kan bevoegdheden delegeren aan door haar aangestelde personen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang. Elk lid van de Raad van Bestuur is bevoegd om de vereniging te vertegenwoordigen voor bijvoorbeeld het rechtsgeldig ondertekenen van overeenkomsten, aangiftes, ... in zoverre deze handelingen betrekking hebben op het dagelijks bestuur van de vzw en niet indruisen tegen de bepalingen in de statuten. Voor handelingen die het dagelijks bestuur van de vzw overstijgen, zijn de handtekeningen van minimum twee leden van de Raad van Bestuur vereist.

Artikel 21: Bijeenkomst Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, alsook op bijeenroeping door een van de bestuurders of wanneer een derde van de leden een bijeenroeping van de Raad van Bestuur eist. Dit kunnen ze doen door daartoe schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) en met een door hen opgestelde agenda een gemotiveerd verzoek in te dienen bij de voorzitter.

De oproepingen moeten ten minste 24 uur voor de datum van de vergadering schriftelijk (per e-mail, fax, gewone of aangetekende brief) gebeuren. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

Er is minstens één vergadering per jaar. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter of bij hun belet de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder, De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen indien de helft plus één van de leden aanwezig is. Beslissingen worden genomen bij twee derde meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

Een bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder door middel van een volmacht. Elk bestuurslid kan slechts één ander bestuurslid vertegenwoordigen. Een volmacht wordt ondertekend door het afwezige bestuurslid en op voorhand bezorgd aan de secretaris,

De besluiten van de Raad van Bestuur kunnen ook worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoon- conferentie.

Artikel 22

C

t " v Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Werkende leden, die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 28 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Artikel 23

De Raad van Bestuur kan te allen tijde een werkgroep of een commissie oprichten, waar ook niet-leden deel

van kunnen uitmaken. De Raad van Bestuur kan steeds deskundigen uitnodigen op zijn vergadering.

~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/06/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 24: Dagelijks bestuur

De Raad van Bestuur kan beslissen het Dagelijks Bestuur uit te besteden. Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Artikel 25: Aansprakelijkheid

De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomst het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun bestuur.

HOOFDSTUK V: Rekeningen en begrotingen

Artikel 26

Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het

bepaalde artikel 17 van de V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

Artikel 27

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering tijdens het eerste semester legt de Raad van Bestuur de rekeningen ' van afgelopen jaar en de begroting van het lopende jaar voor ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering. De goedkeuring betekent de kwijting voor de leden van de Raad van Bestuur.

HOOFDSTUK VI: Ontbinding van de vereniging en vereffening

Artikel 28

Indien de Algemene Vergadering beslist tot ontbinding van vereniging, wordt het vermogen overgedragen aan een vereniging met gelijkaardige doelstellingen. De Algemene Vergadering benoemt in geval van vrijwillige ontbinding, één of meerdere vereffenaars waarvan zij ook de bevoegdheden bepaalt.

Artikel 29

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Raad van Bestuur over de bestemming van het vermogen

van de vereniging, bij eenparigheid van stemmen.

HOOFDSTUK Vil: Huishoudelijk Reglement

Artikel 30

De Raad van Bestuur kan ter uitvoering van de statuten bij Huishoudelijk Reglement verder alle regelingen treffen die nuttig of noodzakelijk zijn voor de vereniging. Jaarlijks moet de Algemene Vergadering het door de Raad van Bestuur voorgelegde Huishoudelijk Reglement bestendigen bij gewone meerderheid,

HOOFDSTUK Viii: Siofbepalingen

Artikel 31

De in deze statuten niet voorziene gevallen worden geregeld in overeenstemming met de geldende

wetgeving op de VZW of desgevallend door het gemeen recht.

Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 5 mei 2015.

Veronique Van Humskerke (bevoegd de vereniging te vertegenwoordigen als bestuurder in de functie van penningmeester)

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
GEHEUGEN COLLECTIEF

Adresse
FRUITHOFLAAN 116, BUS 34 2600 BERCHEM(ANTW)

Code postal : 2600
Localité : Berchem
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande