LOONGEMEENSCHAP WIDAR

Association sans but lucratif


Dénomination : LOONGEMEENSCHAP WIDAR
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 538.518.264

Publication

20/09/2013
ÿþM0Q 2.2

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Loongemeenschap Widar

(verkort) :

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Lipseinde 43 - 2330 Merksplas

Onderwerp akte : Oprichting nieuwe VZW nl. Loongemeenschap Widar VZW

Loongemeenschap Widar VZW

Lipseinde 43 te 2330 Merksplas

Ondememingsnummer:

Gerechtelijk arrondissement Turnhout

STATUTEN

Op datum van woensdag 28 augustus 2013 vindt de stichtingsvergadering plaats van de VZW' Loongemeenschap Widar tussen de ondergetekenden:

1. De heer Jan Borghs, 13/07/1952, rijksregisternummer 52071309376, bediende, wonende te Lipseinde 43 2330 Merksplas, van Belgische nationaliteit

2. Mevrouw Johanna Vollebregt, 14/07/1954, rijksregisternummer 54071441854, bediende, wonende te Lipseinde 43 2330 Merksplas, van Nederlandse nationaliteit

3. De heer Paul van Meerbergen, 15-08-1952, Rijksregisternummer 52081523575 bediende, wonende te Acaciaweg 6 2330 Merksplas, van Belgische nationaliteit

4. De Heer Dirk Govaerts, 01-06-1964, rijksregisternummer 64060122564, bediende, wonende te Kolonie 28/30 Wortel, van Belgische nationaliteit

5. Mevrouw Erna Nuyts, 30-09-1965, rijksregisternummer 65093021225, bediende, wonende te Kolonie 28/30 Wortel, van Belgische nationaliteit

6. Mevrouw Leen Matthys, 14-04-1983, rijksregisternummer 83041413453, bediende, wonende te Lipseinde 43, 2330 Merksplas, van Belgische nationaliteit

In overeenstemming met de wet van 27 juni 1921, en haar wijzigingen, en de wet van 2 mei 2002 worden de statuten van de VZW als volgt samengesteld door de stichtende leden van de VZW Loongemeenschap Widar:

TITEL I Naam, zetel, doel, duur

111IINI6IVIMIO~11

*13199102*

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte

~p

1 1 StN, 2013

KOOPHANDEL TURNHOUT

De griffier

Griffie

111

tergreËR G EL EG D

^RIFFi-E RIRCHTPANK VAN

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

©D5. 03.1C7

Artikel 1.De vereniging heeft als naam `Loongemeenschap Widar', vereniging zonder winstoogmerk. Alle geschreven stukken van de vereniging moeten deze benaming vermelden, voorafgegaan of gevolgd door de woorden 'vereniging zonder winstoogmerk', al dan niet afgekort. Zij wordt beheerst door de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 en haar wijzigingen en door deze statuten.

Artikel 2.De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 2330 Merksplas, Lipseinde 43, gerechtelijk arrondissement Turnhout. Hij kan bij beslissing van de raad van bestuur naar een andere plaats worden overgebracht.

Artikel 3.Artikel 3.De vereniging heeft tot doel: Het verzorgen en stimuleren van heilpedagogisch en sociaaltherapeutisch werk volgens de grondslagen en inzichten van de heilpedagogie en sociaaltherapie, geïnaugureerd door Rudolf Steiner. En dit meer specifiek door er voor te zorgen dat er woongelegenheid geschapen en onderhouden wordt voor mensen die geen beperking hebben, maar die wel hu r-ven willen delen met mensen mét een beperking. Op deze manier wil de vereniging de integratie i ~~e gewone

maatschappelijke leven van mensen met een handicap bevorderen. Ja hs

Dire

Op de laatste blz. van luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van defperso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Het helpen bij het oprichten en in werking houden van één of meerdere gebouwen waar families of individuen kunnen wonen samen met psychisch, fysisch en sociaal behoeftige kinderen, adolescenten of volwassenen.

Elke opleiding helpen mogelijk maken, die noodzakelijk of nuttig is voor het te bereiken ideaal van samen wonen en leven met mensen met een handicap.

Om haar doel te bereiken kan zij, zonder dat deze opsomming beperkend is, fondsen en dotaties samenstellen, schenkingen en legaten ontvangen, manifestaties en inzamelingen organiseren, en andere activiteiten inrichten die voor de verwezenlijking van het doel nodig zijn, leningen aangaan, alle verrichtingen doen die de verwezenlijking van het doel van de stichting bevorderen. Tevens kan zij alle daden van beheer en van beschikking stellen en is zij bevoegd om alle roerende en onroerende goederen in eigendom te hebben, te kopen of te huren die zij nodig heeft om haar doel te realiseren. De stichting is tevens bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voor zover deze in overeenstemming zijn met het doel supra omschreven en voorzover de inkomsten gebruikt wordt om dit doel te bereiken.

Artikel 4.De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden.

TITEL II Lidmaatschap

Artikel 5.De vereniging bestaat uit werkende leden en toegetreden leden.

Het aantal werkende leden van de vereniging is onbeperkt, maar moet minstens drie bedragen. Enkel de

werkende leden genieten de rechten door de wet en door de statuten aan het lidmaatschap voorbehouden.

Zijn werkende leden: de stichters en de personen als zodanig door de raad van bestuur aanvaard. De Raad van Bestuur is bevoegd om te beslissen over de toelaatbaarheid van werkende leden, De kandidaat werkende leden dienen hun kandidatuur in bij de raad van bestuur. Deze kandidaatstelling wordt voorgelegd op de eerstvolgende vergadering. De raad van bestuur beslist geheim en autonoom over elk verzoek tot opneming en brengt de kandidaat op de hoogte van de beslissing. Zij dient haar toelating of weigering niet te motiveren. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.

Artikel 6.Ontslag en uitsluiting geschieden overeenkomstig artikel 12 van de wet.

a, Elk werkend lid kan op elk moment ontslag nemen uit de VZW. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur. Het werkende lid dat ontslag neemt moet geen opzegtermijn in acht nemen. Indien door het ontslag het aantal werkende leden onder het wettelijke of statutaire minimum daalt, dan wordt het ontslag van het werkende lid opgeschort totdat er na redelijke termijn een vervanger is gevonden.

b. Een lid kan op elk moment worden uitgesloten door de algemene vergadering met een 2/3 meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. De stemming over de uitsluiting van een werkend lid is geheim. De uitsluiting van een lid brengt van rechtswege de uittreding uit de vereniging mee,

c. Het lidmaatschap van een werkend lid eindigt van rechtswege bij het overlijden van dat werkende lid.

d. Het uittredend of uitgesloten lid, de erfgenaam of rechthebbende van een overleden werkend !id, heeft geen enkel recht op het vermogen van de vereniging,

Hij kan geen teruggave of vergoeding eisen van eigen bijdragen of giften, noch enige aanspraak maken op welke vergoeding of schadeloosstelling ook. Het kan geen rekenschap, noch verzegeling, noch inventaris vorderen.

Het lidmaatschap is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar. Verenigingen en groeperingen kunnen als zodanig lid worden, maar kunnen zich op de vergaderingen slechts laten vertegenwoordigen door één enkele afgevaardigde.

Artikel 7,De bijdrage van de werkende leden wordt vastgesteld op minimaal 500 euro per jaar. De raad van bestuur kan jaarlijks de juiste hoogte van dit bedrag bepalen en deelt dit bij wijziging mee aan alle werkende leden.

Artikel 8. De raad van bestuur van de vzw is verplicht een ledenregister bij te houden. Telkens wanneer er wijzigingen optreden in het ledenbestand van de werkende leden van de vzw, moeten deze wijzigingen binnen de acht dagen na kennisgeving ervan aan de raad van bestuur in het ledenregister worden doorgevoerd. De werkende leden hebben de verplichting om een adreswijziging door te geven aan de raad van bestuur. Het origineel van het ledenregister wordt bijgehouden ter zetel van de vzw. De raad van bestuur legt jaarlijks een kopie van het ledenregister neer ter griffie, binnen de maand na de verjaardag van de neerlegging van de statuten. De werkende leden hebben het recht om de inzage van het ledenregister te vragen, indien er geen commissaris werd aangesteld in de vzw. Zij richten hiervoor schriftelijk een aanvraag aan de raad van bestuur. Buitenstaanders kunnen een kopie van het leden register inkijken op de griffie van de Rechtbank van Koophandel te Turnhout, De werkende leden hebben de verplichting om een adreswijziging door te geven aan de raad van bestuur.

Artikel 9. Zijn toegetreden leden: de personen als zodanig door de raad van bestuur aanvaard. De toegetreden leden worden onderverdeeld in volgende categorieën: ereleden, en sympathisanten.

De toegetreden leden nemen geen deel aan het bestuur, noch aan de algemene, gewone of buitengewone vergaderingen en kunnen bijgevolg niet stemmen. De werkende leden kunnen de rechten en plichten van de toegetreden leden wijzigen zonder instemming van de toegetreden leden. Elk toegetreden lid kan op elk moment ontslag nemen uit de VZW. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur. Een toegetreden lid kan op elk moment worden uitgesloten door de raad van bestuur met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. De stemming over de uitsluiting van een toegetreden lid is geheim. Het lidmaatschap van een toegetreden lid eindigt van rechtswege bij het overlijden van dat toegetreden !id.

TITEL Ill De algemene vergadering

MOD 2.2

~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 10.De algemene vergadering is samengesteld uit alle werkende leden. Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de raars van bestuur, bij tiens afwezigheid door re Dorste van de aanwezige bestuurders, Elk werkend lid heeft het recht zich te laten vertegenwoordigen op de algemene vergadering.

Artikel 11. Volgende punten behoren tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

1.goedkeuring van de statuten

2.goedkeuring van de wijziging van de statuten;

3.benoeming en afzetting van de bestuurders;

4.benoeming en afzetting van commissarissen en het vastleggen van eventuele bezoldigingen;

5.kwijting verlenen aan bestuurders en commissarissen;

6.goedkeuring van de begroting en rekeningen;

7.ontbinding van de vzw;

8.de benoeming van de vereffenaars, wanneer de vzw ontbonden zal worden;

9.uitsluiting van leden;

10.de omzetting van een vzw in een vennootschap met sociaal oogmerk,

De algemene vergadering komt elk jaar bijeen binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

Bovendien komt ze bijeen telkens wanneer de raad van bestuur het nuttig oordeelt, en ook wanneer minstens

één vijfde van de verkende Leden het verlangen,

Artikel 12.De raad van bestuur roept alle werkende leden op voor de algemene vergadering. De oproeping

gebeurt minimum acht dagen voor het tijdstip waarop de algemene vergadering zal plaatsvinden. De oproeping

bevat datum, uur en plaats van de algemene vergadering, evenals de agenda. De leden worden door middel

van een gewone brief opgeroepen voor de algemene vergadering door de voorzitter van de raad van bestuur of

door een door hem gemandateerde. Om geldig samengesteld te zijn moeten ten minste de helft van de leden

aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn door een lid van dezelfde vereniging.

Indien dit aantal niet bereikt wordt, kan een tweede algemene vergadering bijeengeroepen worden die

geldig kan beraadslagen en beslissen, welk ook het aantal aanwezigen zij.

De stemmingen hebben plaats bij eenvoudige meerderheid, behalve waar door de wet of door de statuten

uitdrukkelijk een speciale meerderheid is voorgeschreven. Bij staking van stemmen beslist de stem van de

voorzitter.

Artikel 13. Van elke vergadering worden er notulen opgemaakt. De originele notulen van de algemene

vergadering worden getekend door de voorzitter of de dienstdoend voorzitter, en door de (dienstdoend)

secretaris van de vergadering. Ze worden opgenomen in het gewone register dat op de maatschappelijke zetel

wordt bewaard en ter inzage ligt van de werkende en toegetreden leden. Elk werkend [id ontvangt een afschrift

van de notulen.

Artikel 14. Ç algemene vergadering kan een huishoudelijk reglement opstellen. t- in kunnen geen

bepalingen worden opgenomen die strijdig zijn met onderhavige statuten of de wet van 27 juni 1921 en haar

wijzigingen.

TITEL IV Raad van Bestuur

Artikel 15.De vereniging wordt geleid door een raad van bestuur van minstens drie werkende leden. De algemene vergadering benoemt de bestuurders. De benoeming gebeurt bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. De stemming over de benoeming van de bestuurders is geheim, Bij de benoeming van een bestuurder wordt ook de duur van zijn mandaat bepaald. Het mandaat van bestuurder is niet bezoldigd, tenzij de algemene vergadering anders zou bepalen,

De bestuurders zijn herkiesbaar, Het aantal bestuurders moet steeds kleiner zijn dan het aantal werkende leden, De raad van bestuur kiest onder zijn [eden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester en elke functie die noodzakelijk is voor de goede werking van de vereniging. Zij vervullen ter zelfde tijd de functie van voorzitter, secretaris en penningmeester van de vereniging. Elke bestuurder kan op elk moment ontslag nemen uit de vzw. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur. Elke bestuurder kan op ieder ogenblik worden afgezet door de algemene vergadering met een gewone meerderheid. De stemming over de afzetting van een bestuurder is geheim. l-let mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege biij het overlijden van de bestuurder.

Artikel 16.De raad van bestuur beschikt over de grootste bevoegdheid om het bestuur van de vereniging te verzekeren, alle daden van beschikking te stellen om het maatschappelijk doel te bereiken, Altes wat niet volgens de wet of de statuten aan de algemene vergadering is voorbehouden, valt onder zijn bevoegdheid.

De raad van bestuur vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging in alle gerechtelijke of buitengerechtelijke akten met inbegrip van alle beschikkingsdaden. De bestuurders oefenen hun bevoegdheden als college uit, Onverminderd dit laatste wordt de vereniging in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door de voorzitter en de secretaris, die gezamenlijk handelen. Bij financiële handelingen volstaan de handtekeningen van twee leden van de raad van bestuur.

Artikel 17.0e raad van bestuur zal aan derden bepaalde taken kunnen toevertrouwen. De raad van bestuur mag zich laten bijstaan door één of meerdere raadgevers, al dan niet lid van de vereniging. De raad van bestuur

kan gevolmachtigden van de vereniging aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bes aalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden binden de verenigin oeinnen de

Ja biïiiyi"is Direct r

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

,perken van de hun verleende volmacht. De raad van bestuur staat in voor de benoeming, het beslissen van dmbtsbeëindiging en de eventuele afzetting van de gevolmachtigden.

Artikel 18. De raad van bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter wanneer het belang van de VZW dit vereist. Tevens heeft elke bestuurder het recht de raad van bestuur samen te roepen. Hij of zij richt een verzoek hiertoe aan de voorzitter. Om geldig te kunnen vergaderen en beslissen moeten ten minste twee derde van de leden van de raad van bestuur aanwezig zijn, of geldig vertegenwoordigd zijn door een ander lid van de raad van bestuur.

De beslissingen worden genomen met een tweederde meerderheid van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde leden. De afwezige bestuurder mag zijn stem schriftelijk uitbrengen.

Van de samenkomst van de raad van bestuur worden notulen opgesteld. De originele notulen van de raad van bestuur worden samengebracht in het notulenboek. De bestuurders worden op de hoogte gesteld van de beslissingen door toezending van een kopie van de originele verslagen van de raad van bestuur.

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

TITEL VRekeningen

Artikel 19.Het boekjaar van de VZW loopt van 1 januari tot en met 31 december. Jaarlijks worden door de raad van bestuur de rekeningen van het voorbije boekjaar afgesloten en de begroting voor het komend boekjaar opgemaakt. Beiden worden terzelfder tijd aan de algemene vergadering ter goedkeuring voorgelegd. Na goedkeuring van de jaarrekening en de begroting legt de raad van bestuur verantwoording af voor het beleid in het voorgaande jaar en spreekt de algemene vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders.

Artikel 20.Te allen tijde kan de algemene vergadering een commissaris benoemen die toezicht zal hebben op de boeken en rekeningen.

TITEL VI Eindbepalingen

Artikel 21. De vereniging wordt ontbonden wanneer het aantal werkende leden minder dan drie bedraagt. In dat geval beschikt de vereniging evenwel over een regularisatietermijn van zes maanden.

De vereniging kan ook vrijwillig ontbonden worden bij beslissing van de algemene vergadering overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 en haar wijzigingen of door een gerechtelijke beslissing. De algemene vergadering stelt één of meer vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheid.

Artikel 22, Ingeval van vrijwillige ontbinding van de vereniging zal haar bezit worden overgedragen aan één of meerdere instellingen, die een gelijkaardig doel nastreven, hetzij heilpedagogisch, hetzij sociaaltherapeutisch, uitsluitend op antroposofische basis, te bepalen door de algemene vergadering, op voorstel van de raad van bestuur.

Artikel 23. Voor al wat door deze statuten niet wordt geregeld, is de wet van 27 juni 1921 en haar wijzigingen van toepassing. In deze statuten wordt onder wet begrepen, de wet van 27 juni 1921, waarbij aan verenigingen zonder winstoogmerk rechtspersoonlijkheid wordt verleend, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en haar uitvoeringsbesluiten.

Naar deze wet wordt verwezen voor al wat niet in de statuten voorzien is.

Artikel 24.Artikel 3, artikel 18 en artikel 20 kunnen enkel bij eenparigheid van stemmen gewijzigd worden.

Benoemingen

Nadat de statuten van Widar Fonds VZW aldus aanvaard zijn, verklaren de leden zich in buitengewone vergadering te verenigen en tot de benoeming van de bestuurders over te gaan.

Worden met algemeenheid van stemmen tot bestuurders aangesteld:

Mevrouw Joke Vollebregt, De heer Dirk Govaerts, de heer Jan Borghs, de heer Paul van Meerbergen,

Mevrouw Erna Nuyts.

Voornoemde bestuurders hebben hun mandaat aanvaard. De duur van hun mandaat is onbeperkt.,

In de bestuursvergadering van Loongemeenschap Widar VZW werden met algemeenheid van stemmen de

volgende benoemingen gedaan:

De heer Jan Borghs wordt voorzitter;

De heer Paul van Meerbergen wordt secretaris,

De heer Dirk govaerts wordt penningmeester.

De betrokkenen hebben het hun toevertrouwde mandaat aanvaard. Zij stellen uitdrukkelijk dat ze voor hun mandaat op geen enkele wijze een vergoeding ontvangen.

Merksplas, 28 augustus 2013 47/(i-

Voor echt verklaardjaryorghS

De voorzitter Directeur (get.) Jan Borghs.



Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto ; Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
LOONGEMEENSCHAP WIDAR

Adresse
LIPSEINDE 43 2330 MERKSPLAS

Code postal : 2330
Localité : MERKSPLAS
Commune : MERKSPLAS
Province : Anvers
Région : Région flamande