MOOTO & BIKORO, HUN BOEREN EN VAKLUI, ONZE PARTNERS IN CONGO, AFGEKORT : MOOTO & BIKORO

Association sans but lucratif


Dénomination : MOOTO & BIKORO, HUN BOEREN EN VAKLUI, ONZE PARTNERS IN CONGO, AFGEKORT : MOOTO & BIKORO
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 833.728.757

Publication

25/02/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte tj r griffie

I NEERGELEGD

GRIFFIE RECHTBANK VAN

~ 5 FE9. 2011

KOOPHANDEL TURNHOUT

De rar, sar,

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

I

*11031369*.

i

II H

10

Ondernemingsnr : 0833. -

Benaming

(voluit) : Mooto & Bikoro, hun boeren en vaklui, onze partners in Congo

(verkort) : Mooto & Bikoro

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Kerkplein 6 te Retie 2470

Onderwerp akte : oprichtingsacte

Mooto & Bikoro, hun boeren en vaklui,

onze partners in Congo !

Onderhandse akte tot oprichting en vaststelling van de statuten van "VZW Mooto & Bikoro, hun boeren en vaklui onze partners in Congo

De Ondergetekenden,

Dockx Ingrid, Kerkplein 2, 2470 Retie

Gons Johan, Schoolstraat ,2470 Retie

Heylen Jozef, Kerkplein 2, 2470 Retie

Laermans Karin, Korte pastoriestraat 6, 2470 Retie

Peeters Danny, Venstraat 5, 2470 Retie

Raeymaekers Henri, Kerkplein 6 , 2470 Retie

Vanherck Diane, Schoolstraat 8, 2470 Retie

Verboven Christiane, Kerkplein 6, 2470 Retie

Verwaest Herwig, Korte Pastorijstraat 6 , 2470 Retie

Wens Gert, Schoolstraat 33B , 2470 Retie

Wens Wilfried, Schoolstraat 34, 2470 Retie

Allen van Belgische nationaliteit, verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd bij wet van 2 mei 2002 (B.S. 11 december 2002) op de verenigingen zonder winstgevend doel, met de hierna volgende statuten:

TITEL I. Benaming, Zetel, Doel, Duur

Artikel 1. De vereniging draagt de naam "Mooto & Bikoro, hun boeren en vaklui, onze partners in Congo !

Artikel 2. De zetel van de vereniging is gevestigd te Kerkplein 6 , 2470 Retie en ressorteert onder gerechtelijk arrondissement Turnhout.

Artikel 3. De vereniging heeft tot doel een bijdrage te leveren in de ontwikkeling van de landelijke bevolking in de ruime regio Bikoro in de Democratische Republiek Congo. Zij kan partnerovereenkomsten afsluiten met plaatselijke organisaties om de integrale ontwikkeling van deze regio te bevorderen. Bijzondere inspanningen worden geleverd voor de ondersteuning en opleiding van boerenorganisaties en ambachtslui. De vereniging behartigt met bijzondere aandacht de ondersteuning van de vrouwenbewegingen, de motors van de ontwikkeling in Congo,

Tot verwezenlijking van haar doel mag de vereniging alle verrichtingen doen, alleen of met anderen, alle initiatieven nemen, alle daartoe nuttige roerende en onroerende goederen verwerven, beheren en er over

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2011- Annexes du Moniteur belge

beschikken, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen, zelfs daden van koophandel stellen.

Artikel 4. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur

TITEL Il. Lidmaatschap

Artikel 5. De leden

Het aantal leden is onbeperkt, maar moet minstens vier bedragen. De oprichters van de vereniging zijn de eerste leden. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering komt uitsluitend toe aan de leden.

Als lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de raad van bestuur als zodanig wordt aanvaard.

Verzoeken om toetreding dienen schriftelijk aan een lid van de raad van bestuur te worden gericht. De raad van bestuur beslist autonoom over elk verzoek tot opneming. Zij dient haar toelating of weigering niet te motiveren.

Elk lid kan ten allen tijde ontslag nemen uit de vereniging door een schrijven aan de raad van bestuur te sturen.

Een lid kan slechts worden uitgesloten door de algemene vergadering en met een meerderheid van twee derde van de stemmen.

Het lidmaatschap van een lid eindigt automatisch door het overlijden van de natuurlijke persoon, of in geval van een rechtspersoon door haar ontbinding, fusie, splitsing of faillissement.

Artikel 6. Toegetreden leden

De raad van bestuur kan op door haar te bepalen voorwaarden ook andere personen tot de vereniging toelaten. Deze personen bezitten niet de rechten van de leden. Ze verwerven het statuut van toegetreden lid en bezitten enkel een aanwezigheidsrecht op de algemene vergadering.

Artikel 7. De algemene vergadering bepaald jaarlijks en op voorstel van de raad van bestuur, de lidmaatschapsbijdrage, ook voor de toegetreden leden. Het maximum wordt bepaald op 250 euro (Jaarlijks aangepast aan de index van de consumptieprijzen). Deze bijdrage geldt voor het lidmaatschap van één jaar.

Artikel 8. De leden en toegetreden leden van de vereniging zijn verplicht :

a. de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging alsook de besluiten van haar organen na te leven

b. de belangen van de vereniging of één van haar organen niet te schaden.

Artikel 9. Uittredende of uitgesloten leden en toegetreden leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrengen.

TITEL III. De Raad van Bestuur

Artikel 10. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van minstens drie bestuurders, al dan niet lid van de vereniging.

De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering voor onbepaalde duur en zijn ten allen tijde door deze afzetbaar.

Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur.

Artikel 11. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling. De raad van bestuur kan onder zijn leden een voorzitter, een penningmeester en een secretaris benoemen en alle andere functies die zij nodig acht.

De raad van bestuur wordt samengeroepen door de voorzitter of de secretaris of door twee bestuurders. De oproepingsbrief bevat de agenda en wordt vastgesteld door de voorzitter of de secretaris of door twee bestuurders. De raad van bestuur vergadert geldig als tenminste drie bestuurders aanwezig zijn. De leden van

de raad van bestuur oefenen hun bevoegdheid uit als college. De beslissingen worden genomen bij

eenvoudige meerderheid (= de helft plus één, onthoudingen worden niet meegeteld) van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Van elke vergadering worden de notulen opgemaakt dat op de eerst volgende vergadering wordt goedgekeurd en vervolgens ondertekend door de voorzitter. Het ondertekende origineel wordt ingeschreven in een daartoe bestemd register.

De vereniging wordt vertegenwoordigd in rechte ten overstaan van derden door de handtekening van twee van de bestuurders.

De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid, of zijn verantwoordelijkheid, overdragen aan een Dagelijks Bestuur, een afgevaardigd bestuurder, aan één of meerdere van de bestuurders of zelfs aan een andere persoon, al dan niet lid van de vereniging. De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaatsgrijpt kan niet langer zijn dan vier jaar en het mandaat kan

j ' MOD 2

ten alle tijde met onmiddellijk ingang worden ingetrokken door de raad van bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon belast met het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hen moet leveren.

TITEL IV: De Algemene Vergadering

Artikel 12. De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden. Ieder lid kan op een schriftelijke wijze volmacht geven aan slechts één ander lid, om hem op de algemene vergadering te vertegenwoordigen. Elk lid beschikt over één stem op de algemene vergadering. Wanneer zij dit wensen, kunnen ook toegetreden leden aanwezig zijn, doch zij bezitten geen stemrecht.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2011- Annexes du Moniteur belge Artikel 13. Het besluit van de algemene vergadering is vereist voor:

a. De wijziging van statuten

b. De benoeming en afzetting van de bestuurders

c. De benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend

d. De kwijting aan de bestuurders en de commissarissen

e. De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen

f. De ontbinding van de vereniging

g. De uitsluiting van een lid

h. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk

i. Alle gevallen waarin de statuten of de wet dat vereisen

Artikel 14.

a. De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer een vijfde van de leden erom vraagt. Zij moet tenminste één maal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting van het volgend jaar, op een door de raad van bestuur te bepalen plaats en datum, die voor 34 juni van het jaar valt.

b. Alle leden en, indien de raad van bestuur het zo besliste, ook de toegetreden leden worden ten minstens tien dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief of e-mail uitgenodigd op de algemene vergadering. De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris. Ze vermeldt dag, uur en plaats van de algemene vergadering.

c. De oproeping bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. De algemene vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld staan. In dat geval moet de algemene vergadering, ter behandeling van deze punten, echter opnieuw worden samengeroepen indien één van de afwezige stemgerechtigden er binnen de veertien dagen om verzoekt.

Artikel 15

a. Inzake aangelegenheden, andere dan deze vermeld in punt b. hieronder worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid (= de helft plus één, onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezig en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

b. In geval van uitsluiting van een lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal in de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd. Bij de stemming omtrent statutenwijziging of ontbinding, worden onthoudingen geteld als tegenstem.

Artikel 16. De notulen van de algemenen vergadering worden opgenomen in een ter zetel van de vereniging bijgehouden register en ondertekend door de voorzitter, de secretaris of een ander bestuurder.

TITEL V: Inzagerecht leden

Artikel 16. Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen alsmede alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

TITEL VI. Begroting  rekeningen

Artikel 17

a. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december

b. De raad van bestuur bereidt de rekeningen en de begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en de begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders.

" .

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

c. De raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekeningen en de overige in de wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel, of indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België.

TITEL VII. Ontbinding  Vereffening

Artikel 21. Behoudens de gevallen van de gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de algemene vergadering tot ontbinding besluiten, op de wijze zoals in de wet beschreven.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan, de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid, alsmede de vereffingsvoorwaarden.

Artikel 22. In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een andere gelijkaardige vereniging die actief is de ontwikkelingssamenwerking en indien mogelijk, een gelijkaardig doel nastreeft. De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit zal aanduiden aan welke vereniging(en) het vereffeningsaldo wordt overgedragen.

Artikel 23. Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld is de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd bij de wet van 2 mei 2002 en haar uitvoerings-KB of de wetgeving die deze wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, de algemene bepalingen, het huishoudelijk reglement en de gebruiken ter zake.

De Algemene Vergadering heeft tijdens de oprichtingsvergadering en in overeenstemming met de statuten de volgende personen aangesteld tot bestuurders:

Voorzitter: Beheerders: Verwaest Herwig, Korte Pastorijstraat 6 , 2470 Retie

Dockx Ingrid, Kerkplein 2, 2470 Retie

Goris Johan, Schoolstraat ,2470 Retie

Raeymaekers Henri, Kerkplein 6 , 2470 Retie

Wens Wilfried, Schoolstraat 34, 2470 Retie

Aanstelling van een afgevaardigd bestuurder:

Raeymaekers Henri, lid van de raad van bestuur wordt unaniem aangesteld als afgevaardigd bestuurder,

zoals bepaald in de statuten. Zijn mandaat start op 23 december 2010 en zal eindigen op 22 december 2014.

Met éénparigheid van stemmen aanvaard op de algemene vergadering gehouden op donderdag 23: december 2010

Voorzitter afgevaardigd bestuurder

Verwaest Herwig Raeymaekers Henri

Op de laatste blz. van Luik B vernielden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2011- Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden

" aan het

Belgisch

Staatsblad

Coordonnées
MOOTO & BIKORO, HUN BOEREN EN VAKLUI, ONZE P…

Adresse
KERKPLEIN 6 2470 RETIE

Code postal : 2470
Localité : RETIE
Commune : RETIE
Province : Anvers
Région : Région flamande