NATUURPUNT MARKVALLEI, AFGEKORT : NP MARKVALLEI

Association sans but lucratif


Dénomination : NATUURPUNT MARKVALLEI, AFGEKORT : NP MARKVALLEI
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 833.413.805

Publication

15/02/2011
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter riffie --

!"1 _ L.

Cz`={`;d..kl,ii:i;: . V,,l'J 4 ~

p ~ V D, 221

 .....--,

KOOPHAN DEL i-10'UT

Lt~+#ie Le c; iffiar

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

11111

" iioassea"

Ondernemingsnr : © 3-33. xI 3 .'o5

Benaming

(voluit) : Natuurpunt Markvallei vzw

(verkort): NP Markvallei

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Kolonie 41, 2323 Hoogstraten

Onderwerp akte :

STATUTEN VAN NATUURPUNT MARKVALLEI vzw

De ondergetekenden,

1. Oomen André, Klein Eyssel 29a, 2328 Meerset-Dreef, Hoogstraten, 27-02-1960 - voorzitter

2. Van Loock Jee, Sluiskensweg 4, 2321 Meer, Hoogstraten, 06-09-1960  secretaris

3. Royens Bart, Ganzenstraat 4, 2340 Beerse, Beerse,19-10-1968 - ondervoorzitter

4. Verschueren Koen, Klinketstraat 19, 2323 Wortel, Hoogstraten, 07-01-1962 - lid

5. Verschraegen Wim, Vooraard 10, 2322 Minderhout, Turnhout, 30-03-70 - lid

6. Vande Wiele Bruno, Hoogstraatsesteenweg 87, 2310 Rijkevorsel, Tielt, 11-08-1964 - lid

7. Leestmans Stijn, Bavelstraat 16, 2310 Rijkevorsel, Turnhout 17-10-1979 - lid

8. Hoeymans Bart,Leemakker 7, 2320 Hoogstraten, Tumhout, 17-12-1960 - lid

verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, met de hiernavolgende statuten, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921(hiema de "VZW-wet ):

STATUTEN VAN NATUURPUNT MARKVALLEI vzw

TITEL I. Benaming, zetel, doel, duur

Artikel 1. De vereniging draagt de naam 'Natuurpunt Markvallei', vereniging zonder winstoogmerk, hierna genoemd de vereniging. De vereniging is de lokale afdeling in de vallei van de Mark van 'Natuurpunt vzw', hierna genoemd de algemene vereniging.

Artikel 2. De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 2323 Wórtel, Kolonie 41, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Turnhout. Alle stukken voorgeschreven door de VZW-wet worden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel van het voornoemd gerechtelijk. arrondissement.

Artikel 3. De vereniging heeft tot doel de duurzame instandhouding, het herstel en de ontwikkeling van de natuur, het behoud van de in het wild voorkomende fauna en flora, het natuurbeheer, natuurbeleving, natuurstudie, beleidsbeïnvloeding, vorming en educatie rond natuur en de ruimtelijke en milieucondities die noodzakelijk zijn voor deze instandhouding, herstel en ontwikkeling van de natuur en het groen, zowel in de landelijke ais de stedelijke omgeving. De vereniging kadert haar werkingsdomein in een streven naar duurzame ontwikkeling. Daarnaast wil de vereniging ook optreden voor een betere landschapsbescherming en het ecologisch en ruimtelijk inpassen van het menselijk handelen.

De vereniging schept kansen voor leden, vrijwilligers en professionele medewerkers om deel te nemen aan het realiseren van de maatschappelijke opdracht. De vereniging is dus tegelijk een hefboom voor maatschappelijke verandering en een middel tot persoonlijke ontplooiing van de leden, actieve vrijwilligers en professionele medewerkers. Daartoe worden binnen het werkingsgebied vrijwilligersstructuren uitgebouwd.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 15/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

. ~.

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 15/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

Tot het verwezenlijken van haar doel kan de vereniging alle daartoe noodzakelijke en wettelijke middelen aanwenden en initiatieven ontplooien, onder meer de organisatie van activiteiten en vorming ten behoeve van kaderleden en leden van de vereniging en het publiek, sensibilisering en vorming van de publieke opinie, verwerving, huur en/of beheer van landschapselementen, van gebieden en van cultuurhistorische waardevolle gebouwen, objecten of monumenten, alsook beleidsbeïnvloeding, het uitbaten van een bezoekerscentrum op het adres van de maatschappelijke zetel, de uitgave van een ledentijdschrift. Deze opsomming is niet limitatief.

Artikel 4. De vereniging heeft een ongebonden karakter, is pluralistisch, democratisch en heeft geen binding met politieke partijen. Ze kan wel haar steun en medewerking verlenen aan elke vereniging die haar doelstellingen mee wil realiseren. Tevens kan de vereniging een nauwe samenwerking met andere verenigingen onderschrijven.

Artikel 5. De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

Artikel 6. Het werkingsgebied van de vereniging betreft de gemeenten Hoogstraten, Rijkevorsel en de ruime omgeving, waarbij de vereniging haar werking uitbouwt op lokaal niveau.

TITEL Il. Structuur, lidmaatschap

Artikel 7. De vereniging heeft een algemene vergadering, een raad van bestuur en thematische en plaatselijke werkgroepen en/of kernen.

Artikel 6. De vereniging bestaat uit minimum 6 leden. De vereniging bestaat uit toegetreden leden en stemgerechtigde leden.

Toegetreden leden zijn leden van de algemene vereniging `Natuurpunt vzw' die in Hoogstraten of Rijkevorsel wonen en niet gevraagd hebben om tot een andere afdeling te behoren, of ergens anders wonen en uitdrukkelijk gevraagd hebben tot `Natuurpunt Markvallei' te behoren. De toetreding tot de vereniging gaat in vanaf betaling van de lidmaatschapsbijd rage. Het uittreden van de toegetreden leden gebeurt door het niet betalen van de lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar.

Stemgerechtigde leden zijn toegetreden leden die door de algemene vergadering bij tweederde meerderheid zijn verkozen.

Het aantal stemgerechtigde leden moet minstens zes bedragen. De stemgerechtigde leden vormen de algemene vergadering van de vereniging.

Ieder stemgerechtigd lid kan vrij uittreden door het schriftelijk indienen van zijn ontslag bij de raad van bestuur. De uitsluiting van een stemgerechtigd lid kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met de meerderheid van twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

Artikel 9. Alle stemgerechtigde leden onderschrijven bij hun toetreding de statuten. Ze verbinden er zich toe geen daden te stellen die de vereniging op enigerlei wijze schade kunnen toebrengen.

Artikel 10. De hoogte van de jaarlijkse }idmaatschapsbijdrage wordt jaarlijks bepaald door de Algemene Vergadering van de algemene vereniging maar kan niet meer bedragen dan 250 euro. Deze bijdrage is niet terugvorderbaar.

TITEL III. Algemene vergadering

Artikel 11. De gewone algemene vergadering wordt jaarlijks voor het einde van de maand maart gehouden. Elk stemgerechtigd lid beschikt in de vergadering over één stem. Elke stemgerechtigd lid mag zich, mits het daartoe verstrekken van een schriftelijke volmacht, laten vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid. Elk aanwezig stemgerechtigd lid mag slechts één niet aanwezig stemgerechtigd lid vertegenwoordigen. Toegetreden leden hebben een spreekrecht.

Artikel 12. De raad van bestuur of de algemene vergadering kan bijkomende algemene vergaderingen beleggen buiten de gewone jaarlijkse algemene vergadering. De raad van bestuur is gehouden zulks te doen zo één vijfde van de stemgerechtigde leden hem daartoe schriftelijk verzoekt en daarbij de reden van de samenkomst vermeldt. De vergadering heeft in dit geval plaats binnen de dertig dagen na verzoek.

Artikel 13. Op de gewone algemene vergadering brengt de raad van bestuur een jaarverslag uit over de toestand van de vereniging en het gevoerde beleid, en legt er rekenschap af van de ontvangsten en uitgaven van het afgelopen kalenderjaar.

~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 15/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

MO>] 2.2

Artikel 14. De bevoegdheden van de algemene vergadering zijn:

1.Het goedkeuren van het jaarverslag en de rekeningen;

2.Het beoordelen van het gevoerde beleid en het geven van kwijting aan de raad van bestuur van zijn

verrichtingen gedurende het afgelopen jaar;

3.Het goedkeuren van de begroting;

4.Het bepalen van de beleidslijnen;

5.Het oprichten of ontbinden van werkgroepen en/of kernen;

6.Het benoemen en ontslaan van de bestuurders;

7.Het aanvaarden en uitsluiten van stemgerechtigde leden.

8.Het wijzigen van de statuten

9.Het vrijwillig ontbinden van de vereniging

10.AIle bevoegdheden die de statuten haar toekent

Artikel 15. De raad van bestuur duidt een voorzitter van de besprekingen van de algemene vergadering aan. Alle toegetreden leden en stemgerechtigde leden worden voor de algemene vergadering uitgenodigd via het ledentijdschrift en/of digitale nieuwsbrief van de vereniging, ten minste veertien dagen voor de algemene vergadering.

Artikel 16. De algemene vergadering kan alleen beraadslagen over punten die in de agenda opgenomen zijn, tenzij alle aanwezige stemgerechtigde leden van de vergadering ermee instemmen dat het niet geagendeerde onderwerp toch behandeld wordt. De dagorde wordt door de raad van bestuur bepaald en bij de oproeping gevoegd. Agendapunten kunnen daarenboven voorgesteld worden door ten minste drie stemgerechtigde leden. Dit voorstel van agendapunt moet schriftelijk en door de betrokkenen ondertekend bezorgd worden aan de secretaris van de raad van bestuur uiterlijk één week voor de bedoelde algemene vergadering.

Artikel 17. De algemene vergadering is regelmatig samengesteld, ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. De beslissingen van de algemene vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden. Onthoudingen maken geen deel uit van de uitgebrachte stemmen om de uitslag te bepalen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de algemene vergadering doorslaggevend.

Artikel 18. De algemene vergadering kan over wijzigingen in de statuten alleen dan geldig beraadslagen wanneer het voorwerp daarvan in het bijzonder in de oproepingsbrief vermeld is en wanneer twee derde van de stemgerechtigde leden op de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Een wijziging van de statuten kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden.

Wanneer een wijziging van de statuten echter het maatschappelijk doel betreft, is zij geldig met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden.

Indien op de eerste vergadering minder dan twee derde van de stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten, alsook wijzigingen aannemen met de meerderheden bedoeld in het tweede en derde lid, ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Artikel 19. De notulen van de algemene vergadering worden opgenomen in een op de zetel van de vereniging bijgehouden register na goedkeuring door de raad van bestuur en ondertekening door de voorzitter.

Kopieën of uittreksels van deze verslagen zijn alleen geldig indien zij door een lid van de raad van bestuur voor echt zijn verklaard en ondertekend. De registers van de verslagen mogen te allen tijde door de stemgerechtigde leden van de vereniging worden geraadpleegd. De beslissingen van de algemene vergadering worden door toedoen van de secretaris ter kennis van de stemgerechtigde leden gebracht en op aanvraag ook van toegetreden leden en van derden.

TITEL IV. Raad van bestuur

Artikel 20. De vereniging wordt beheerd door een raad van bestuur samengesteld uit ten minste drie stemgerechtigde leden. De leden van de raad van bestuur worden door de algemene vergadering verkozen.

De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen door de algemene vergadering. Elk lid van de raad van bestuur kan zelf ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur. Een bestuurder is verplicht na kennisgeving van zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen tot redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien. Het ontslag gaat in van zodra in zijn vervanging is voorzien.

Artikel 21. De leden van de raad van bestuur worden door de algemene vergadering verkozen voor een termijn van vijf jaar.

Artikel 22. De bestuurders kiezen in hun schoot een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 15/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 23. De vereniging betaalt geen enkele bezoldiging aan de leden van de raad van bestuur uit hoofde van hun mandaat.

Artikel 24. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling. De raad is bevoegd om alle daden van beheer te stellen die niet uitdrukkelijk door de wet of door deze statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

Alle bestuurstaken kunnen rechtsgeldig worden uitgeoefend door het optreden van minimaal twee bestuurders mits goedkeuring van het dagelijks bestuur. De leden van de raad van bestuur kunnen de bestuurstaken onderling verdelen zonder dat die verdeling echter aan derden tegenwerpelijk is, ook indien deze taakverdeling openbaar werd gemaakt.

De raad van bestuur kan functionele werkgroepen instellen waaraan onder haar verantwoordelijkheid een deel van de uitvoerende werking gedelegeerd wordt. De functionele werkgroepen staan in voor het voorbereiden en/of het uitvoeren van een belangrijk deelaspect van de activiteiten van de vereniging.

Artikel 25. De raad van bestuur wordt samengeroepen door de voorzitter op diens initiatief of op vraag van ten minste twee bestuurders. De bijeenroeping van de raad door de voorzitter is verplicht wanneer één derde van de stemgerechtigde leden van de algemene vergadering daarom vraagt.

Artikel 26. De raad van bestuur vergadert slechts geldig als ten minste de helft van de bestuurders, met een minimum van drie, aanwezig is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is deze van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 27. De schriftelijke verslagen met alle beslissingen van de raad van bestuur worden overgemaakt aan alle leden van de raad van bestuur en op specifieke vraag aan elk geïnteresseerd stemgerechtigd en toegetreden lid. Na goedkeuring door de raad van bestuur worden ze in een register opgenomen en kunnen ze geraadpleegd worden door de stemgerechtigde leden en de toegetreden leden.

TITEL V. Ontbinding, vereffening

Artikel 28. In geval van ontbinding van de vereniging, wordt het vermogen overgemaakt aan één of meer andere verenigingen die gelijkaardige doelstellingen nastreven als de vereniging. Indien de ontbinding verricht wordt met het oog op een fusie met een andere vereniging met gelijkaardige doelstellingen als deze van de vereniging, dan wordt het vermogen ingebracht in deze nieuw op te richten vereniging.

TITEL VI. Begrotingen, rekeningen

Artikel 29. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De raad van bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en, desgevallend, de commissaris. De raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken binnen de dertig na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel.

TITEL VII. Schikkingen van diverse aard

Artikel 30. interpretatiegeschillen over de letter en de geest van de statuten of van de besluiten van de algemene vergadering, worden in de algemene vergadering opgelost.

TITEL VIII.Slotbepalingen

Artikel 31. Voor alles waarin hier niet uitdrukkelijk is voorzien, blijven de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003 en de gebruiken inzake verenigingen van toepassing.

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - Vervolg

OVERGANGSBEPALINGEN

1.Afsluiting van het eerste boekjaar

Het eerste boekjaar loopt van de dag van oprichting tot 31 december van het jaar van oprichting.

2.Datum van de eerste jaarvergadering

De eerste jaarvergadering zal worden gehouden op 29 januari 2011.

AKTE BENOEMING RAAD VAN BESTUUR

De partijen komen bijeen in een eerste buitengewone algemene vergadering en treffen eenparig de volgende besluiten:

1)wordt tot de functie van bestuurder benoemd:

a. Oomen André, Klein Eyssel 29a, 2328 Meersel-Dreef, Hoogstraten, 27-02-1960 - voorzitter

b. Van Loock Jee, Sluiskensweg 4, 2321 Meer, Hoogstraten, 06-09-1960 - secretaris

c. Royens Bart, Ganzenstraat 4, 2340 Beerse, Beerse,19-10-1968 -

ondervoorzitter

d. Verschueren Koen, Klinketstraat 19, 2323 Wortel, Hoogstraten, 07-01-1962 - lid

e. Verschraegen Wim, Vooraard 10, 2322 Minderhout, Turnhout, 30-03-70 - lid

f. Vande Wiele Bruno, Hoogstraatsesteenweg 87, 2310 Rijkevorsel, Tielt, 11-08-1964 - lid

g. Leestmans Stijn, Bavelstraat 16, 2310 Rijkevorsel, Turnhout 17-10-1979 - lid

h. Hoeymans Bart,Leemakker 7, 2320 Hoogstraten, Tumhout, 17-12-1960 - lid

2)de opdracht van bestuurder is onbezoldigd.

3)de leden van de raad van bestuur worden door de algemene vergadering verkozen voor een termijn van vijf jaar.

De algemene vergadering verklaart uitdrukkelijk deze verbintenissen over te nemen, zodat de vereniging , wordt geacht deze vanaf hun ontstaan te zijn aangegaan.

Opgemaakt in twee exemplaren en met éénparigheid van stemmen aanvaard op de stichtingsvergadering gehouden te Wortel op 1 februari 2011.

Oomen Drej Royens Bart

Voorzitter Ondervoorzitter

Van Loock Jee Secretaris Verschueren Koen

Penningmeester

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 15/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
NATUURPUNT MARKVALLEI, AFGEKORT : NP MARKVAL…

Adresse
KOLONIE 41 2323 WORTEL

Code postal : 2323
Localité : Wortel
Commune : HOOGSTRATEN
Province : Anvers
Région : Région flamande