PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ, PROVINCIAAL EXTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP IN PRIVAATRECHTELIJKE VORM, AFGEKORT : PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ

Association sans but lucratif


Dénomination : PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ, PROVINCIAAL EXTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP IN PRIVAATRECHTELIJKE VORM, AFGEKORT : PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 841.556.855

Publication

22/11/2013
ÿþ~ M0D 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



NEEF-iCiELEGI_) GRIFFIE RECHTBANK VAN

1 Z NOV. 2013

KOOPHANO~rrIffTURNHOUT

kge griffier

Ondernemingsnr : 0841.556.856

Benaming

(voluit) : Proefbedrijf Pluimveehouderij, provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm

(verkort) : Proefbedrijf Pluimveehouderij

Rechtsvorm : Vereniging Zonder Winstoogmerk

Zetel : Poiel 77, 2440 Geel

Onderwerp akte : Wijziging statuten

De algemene vergadering van 19 september 2013 , geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting besloten de statuten te wijzigen als volgt:

Naam van de vereniging: Proefbedrijf Pluimveehouderij VZW (PV), provinciaal extern verzelfstandigd

agentschap in privaatrechterlijke vorm.

Adres zetel: Poiel 77, 2440 Geel

Ondernemingsnummer: 841.556.855

Tussen de hiernavolgende rechtspersonen en natuurlijke personen,

1.De provincie Antwerpen, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden mevrouw Cathy Berx, gouverneur, en de heer Danny Toelen, provinciegriffier, met zetel in het provinciehuis, 2018 Antwerpen; Koningin Elisabethlei 22, handelend in uitvoering van het besluit van de provincieraad van' 27 oktober 2011, ondernemingsnummer 0207.725.597;

2.De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond, voor wie optreedt, de heer; Didier Lauwerijsen, voorzitter, met zetel in 2440 Geel, Scheplakens 28, ondernemingsnummer 0463.941.397;

3.De volgende natuurlijke persoon, verbonden aan de Boerenbond, feitelijke vereniging, sectorvakgroep, Pluimvee en Kleinvee, de heer Georges Van Keerberghen, wonende 3090 Overijse, Pater Isidoor Taymansstraat 110 en geboren in Leuven op 25 januari 1957;

4.De volgende natuurlijke persoon, verbonden aan de provincie Antwerpen, de heer Maarten Puls, departementshoofd van het departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid, wonende 2200 Herentals, Sint Waldetrudisstraat 89 en geboren in Herentals op 10 augustus 1977.

wordt overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, nadien gewijzigd, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, een vereniging zonder winstoogmerk opgericht, waarvan de statuten als volgt worden aanvaard en vastgesteld.

Hoofdstuk 1 DE VERENIGING

Art. 1 Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht ais een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een: vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW" genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de', verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921; zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003 (hierna genoemd de VZW-wet).

De vereniging wordt tevens opgericht als een provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, zoals werd bepaald in het provinciedecreet bij toepassing van artikel 238.

M. 2 Naam

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

i I~Illllllllllllld

*13175697*

iu

, ~ t MOD2.2

De VZW draagt de naam Proefbedrijf Pluimveehouderij, provinciaal extern verzelf-standigd agentschap in privaatrechterlijke vorm, afgekort Proefbedrijf Pluimvee-houderij (PV),

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Art. 3 Zetel

De zetel van de VZW is gevestigd in 2440 Geel, Poiel 77, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Turnhout.

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het grondgebied van de provincie Antwerpen mits de vereisten van openbaarmaking te vervullen. De algemene vergadering zal de zetelwijziging bekrachtigen in de statuten op haar eerstvolgende vergadering.

Alle stukken die door de VZW-wet worden voorgeschreven, worden neergelegd in het dossier dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement Turnhout.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur b Art. 4 Duur

De VZW is opgericht voor onbepaalde duur en kan ten allen tijde ontbonden worden.

Hoofdstuk fi DOEL, MISSIE EN ACTIVITEITEN

Art, 5 Doel en missie

De vereniging heeft tot doel de beleidsuitvoerende taken van het provinciaal landbouwbeleid en in het bijzonder van de sector van de pluimveehouderij op te nemen.

Deze beleidsuitvoerende taken hebben tot doel de economische welvaart en de tewerkstelling bij de Vlaamse vleeskuikenhouders en de Vlaamse leghennenhouders te bevorderen door:

" Het opzetten van eigen, objectief en praktijkgericht onderzoek met betrekking tot relevante productietechnische bedrijfsaspecten;

" Een efficiënte en zinvolle communicatie en een intensieve dialoog met de Vlaamse vleeskuikenshouders en de Vlaamse leghennenhouders te onderhouden, '

De vereniging kan vanuit deze beleidsuitvoerende taken betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding. Art, 6 Activiteiten

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW, worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

" Het uitvoeren van praktijkonderzoek;

" Het vulgariseren van de resultaten van fundamenteel, toegepast en praktijkonderzoek;

" Het demonstreren van praktijktoepassingen.

Binnen het doel van de vereniging zijn eveneens begrepen de doelstellingen en taken, zoals beoogd in volgende regelgeving (en latere wijzigingen):

" Het Vlaams decreet van 3 maart 2004 inzake de subsidiëring van meer duurzame landbouwproductiemethoden en de erkenning van centra voor meer duurzame landbouw;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 4 juni 2004 houdende de toekenning van subsidies voor naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 10 oktober 2008 houdende het erkennen van centra voor landbouweducatie en het subsidiëren van landbouweducatieve activiteiten;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 houdende de toekenning van facultatieve subsidies aan praktijkcentra actief in de voorlichting en ontwikkeling van land- en tuinbouw.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige economische activiteiten, zoals daden van koophandel, binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

Tussen de vereniging en de provincie Antwerpen wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten houdende de uitvoering van de toevertrouwde taken van provinciaal belang, zoals bepaald in artikel 5.

Deze samenwerkingsovereenkomst regelt minstens de aangelegenheden, zoals bepaald in artikel 240 van het provinciedecreet.

Hoofdstuk 3 LIDMAATSCHAP Art. 7 Effectieve leden

De vereniging is uitsluitend samengesteld uit de effectieve leden. Het aantal effectieve leden bestaat uit minimum 3 leden.

De in de oprichtingsakte vernielde oprichters zijn de eerste effectieve leden.

Effectieve leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de VZW-wetgeving en deze statuten worden beschreven. Zij betalen geen lidmaatschapsbijdrage.

Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de effectieve leden worden door de raad van bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van de beslissing.

Art. 8 Vervanging leden

De provincieraad kan ten allen tijde in de vervanging van haar stemgerechtigde vertegenwoordigers voorzien. Door de herroeping van de aanwijzing is de betrokken vertegenwoordiger van rechtswege ontslagnemend. Er wordt overgegaan tot vervanging.

Het departementshoofd wordt bij het beëindigen van zijn mandaat vervangen.

Het lidmaatschap van een effectief lid eindigt van rechtswege door het overlijden van de natuurlijke persoon of in geval van een rechtspersoon, door ontbinding, fusie, splitsing of faillissement.

De provincie Antwerpen heeft steeds een meerderheid van stemmen in de organen van de vereniging. . Art. 9 Ontslag

Effectieve leden kunnen zich uit de VZW terugtrekken door een aangetekend schrijven te richten aan de secretaris van het bestuur. Het ontslag zal evenwel slechts ingaan op 1 januari van het volgend jaar.

Een effectief lid is van rechtswege ontslagnemend als dit lid de hoedanigheid verliest die aan de basis ligt van de aanvaarding als effectief lid of ais de rechtspersoon die dit lid heeft voorgedragen een andere persoon voordraagt.

Art. 10 Rechten en plichten

De leden van de vereniging zijn verplicht om de statuten (en het huishoudelijk reglement) en de besluiten van de organen na te leven en om de belangen en doelstellingen van de vereniging of haar organen niet te schaden.

De leden verbinden zich er formeel toe om zich In hun gedragingen door de bovengenoemde principes te laten leiden en geen daden te stellen of na te laten te stellen welke strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of de principes die zij nastreeft op enige wijze te schaden.

Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid van lid.

Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook.

Art. 11 Uitsluiting

Als een effectief lid in strijd handelt met de doelstellingen van de VZW of met de in artikel 10 van deze statuten omschreven rechten en plichten, kan deze, op voorstel van de raad van bestuur of op verzoek van

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

minstens 1/5 van alle effectieve leden, worden uitgesloten door een bijzonder besluit van de algemene vergadering, waarop minstens de helft van alle effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, en waarbij voor de beslissing een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden vereist is,

Het effectief lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld, heeft het recht om op de algemene vergadering gehoord te worden. Iedere beslissing tot uitsluiting moet formeel gemotiveerd worden. De motivering wordt per aangetekend schrijven ter kennis van het betrokken lid gebracht

Adviseurs die handelen in strijd met de doelstellingen van de VZW kunnen door eenzijdig besluit van de raad van bestuur uitgesloten worden uit de adviesorganen,

Hoofdstuk IV DE ALGEMENE VERGADERING

Art. 12 De algemene vergadering

De algemene vergadering bestaat uit alle effectieve leden.

De provincie Antwerpen wordt vertegenwoordigd door de gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw en de leden van de provinciale raadscommissie waarin het beleidsdomein landbouw valt.

De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond, wordt vertegenwoordigd door één lid.

De natuurlijke personen vertegenwoordigen zichzelf.

Het stemrecht wordt uitgeoefend volgens het principe van het meervoudig stemrecht, Elke rechtspersoon, lid van de vereniging, beschikt over een aantal stemmen overeenkomstig het aantal vertegenwoordigers in de vereniging. Per vertegenwoordiger namens een rechtspersoon kan slechts één stem uitgebracht worden met dien verstande dat de provincie Antwerpen steeds over de meerderheid van de stemmen dient te beschikken. Natuurlijke personen die lid zijn van de vereniging beschikken over één stem.

De voorzitter van de raad van bestuur is voorzitter van de algemene vergadering of als die afwezig is door de voorzitter van de raadscommissie van het beleidsdomein landbouw.

De provinciale vertegenwoordigers handelen overeenkomstig de instructies van de provincieraad.

Het departementshoofd waaronder het beleidsdomein landbouw ressorteert treedt op als secretaris van de algemene vergadering.

De door de provincie Antwerpen gemandateerde vertegenwoordigers worden aangewezen voor een termijn die afloopt ten laatste zes maanden na iedere installatie van een nieuwe provincieraad.

De leden van de algemene vergadering oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 13 Adviseurs

Tot de algemene vergadering worden de directeur van de vereniging, één medewerker van het betrokken departement en één afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land-en tuinbouw uitgenodigd als adviseurs, maar zonder stemrecht.

Adviseurs van de adviesorganen kunnen de algemene vergadering bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter, tot de algemene vergadering richten, maar zonder stemrecht.

Art. 14 Bevoegdheden

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden:

1.de wijziging van de statuten;

2.de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

.3.de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van diens bezoldiging;

4.de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5.het goedkeuren van de meerjarenplanning en de wijzigingen ervan;

6,het goedkeuren van de jaarplanning, het bijhorend budget en de wijzigingen ervan;

7.de goedkeuring van de rekening en de begrotingen;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

8.de ontbinding van de vereniging;

9.de uitsluiting van een effectief lid;

10.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

11,alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Art. 15 Vergaderingen

De jaarlijkse bijeenkomst van de gewone algemene vergadering zal tijdens het tweede kwartaal van het kalenderjaar gehouden worden op de maatschappelijke zetel of een plaats die vermeld wordt in de uitnodiging. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle effectieve leden verstuurd per e-mail of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris,

De vergaderingen worden door de voorzitter van de raad van bestuur of door minstens 2 bestuurders bijeengeroepen. Aan de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda toegevoegd, waarbij elk punt dat door minstens 2 bestuurders werd aangebracht of dat door minstens 1/20 van de effectieve leden minstens 10 dagen voor de vergadering aangebracht werd, op de agenda wordt geplaatst,

Bijzondere bijeenkomsten in een buitengewone algemene vergadering kunnen worden samengeroepen door de voorzitter en/of op verzoek van minstens 2 bestuurders alsook op verzoek van minstens 1/5 van aile effectieve leden, De uitnodiging wordt minstens 8 dàgen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle effectieve leden verstuurd per e-mail en/of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris.

Art. 16 Quorum en stemming

De provincie Antwerpen moet steeds minstens aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, onafgezien het vereiste quorum.

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 113 van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer de VZW-wet of de statuten dit anders voorzien.

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering dat voldoet aan een quorum van 2/3 van de effectieve leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die

" geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

De provincie Antwerpen kan zich niet laten vertegenwoordigen door een ander lid. Andere leden dan de provincie, die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden worden vertegenwoordigd. Elk lid kan maximum 2 volmachten dragen.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien gevraagd door minstens 113 van de effectieve leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.

Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Hoofdstuk V BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Art. 17 Samenstelling Raad van Bestuur

De VZW wordt bestuurd door een raad van bestuur samengesteld uit ten minste drie bestuurders, al dan niet effectieve leden van de VZW, Het aantal bestuurders moet in elk geval stëeds lager zijn dan het aantal effectieve leden van de vereniging.

De eerste bestuurders bij de oprichting zijn:

" De provincie Antwerpen;

" De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond;

" De natuurlijke persoon verbonden aan de sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van de feitelijke vereniging Boerenbond.

S

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MQD 2.2

De bestuurders worden als volgt vertegenwoordigd in de raad van bestuur

De provincie Antwerpen door 14 provinciale vertegenwoordigers, die de meerderheid van de stemmen bezitten in de raad van bestuur, worden voorgedragen overeenkomstig artikel 229 van het provinciedecreet, waaronder de gedeputeerde met het beleidsdomein landbouw als bevoegdheid. De voordrachten waarborgen elke fractie van de provincieraad een vertegenwoordiger en worden evenredig over de fracties verdeeld. Ten hoogste 2/3 van de voorgedragen provinciale vertegenwoordigers mogen van hetzelfde geslacht zijn.

De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond door één vertegenwoordiger.

De natuurlijke persoon, verbonden aan de sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van de feitelijke vereniging Boerenbond vertegenwoordigt zichzelf..

Het stemrecht wordt uitgeoefend volgens het principe van het meervoudig stemrecht. Elke rechtspersoon, lid van de vereniging, beschikt over een aantal stemmen overeenkomstig het aantal vertegenwoordigers in de vereniging. Per vertegenwoordiger namens een rechtspersoon kan slechts één stem uitgebracht worden met dien verstande dat de provincie Antwerpen steeds over de meerderheid van de stemmen dient te beschikken. Natuurlijke personen die lid zijn van de vereniging beschikken over één stem.

Het mandaat van de bestuurders en hun vertegenwoordigers eindigt op de dag van de eerste algemene vergadering volgend op de aanduiding door de provincie Antwerpen van haar nieuwe vertegenwoordigers na de installatie van een nieuwe provincieraad, overeenkomstig artikel 12 van deze statuten,

Volgende personen worden uitgenodigd als adviseurs van de raad van bestuur:

" het betrokken departementshoofd, die tevens secretaris is van de raad van bestuur;

" de directeur van de vereniging;

" één medewerker van het betrokken departement;

" één afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land- en tuinbouw.

Deze adviseurs hebben geen stemrecht.

De raad van bestuur kan daarenboven worden bijgewoond door de leden van de strategische stuurgroep en deskundigen, uitgenodigd door de raad van bestuur.

Deze leden van de strategische stuurgroep en deskundigen hebben geen stemrecht.

De gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw is voorzitter van de raad van bestuur. De voorzitter van provinciale raadscommissie Pandbouw is ondervoorzitter. Zij zullen de taken vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing,

De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen door de algemene vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Dit ontslag dient gepubliceerd te worden. Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 18 Raad van bestuur: vergaderingen, beraadslaging en beslissing

De raad van bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook binnen 14 dagen na een daartoe strekkend verzoek van twee bestuurders of van het dagelijks bestuur.

De voorzitter roept de raad van bestuur bijeen. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de vergadering naar alle effectieve leden en hun vertegenwoordigers verstuurd per e-mail of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris, tenzij in geval van hoogdringendheid. De hoogdringendheid moet worden gemotiveerd in de notulen van de desbetreffende vergadering van de raad van bestuur.

De oproepingsbrief bevat de datum en plaats van de vergadering, de agenda en in bijlage, indien mogelijk, alle stukken toegevoegd welke de bestuurders zullen toelaten om met kennis van zaken deel te nemen aan de vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De raad wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter, of bij ontstentenis van laatstgenoemde door de oudste van de aanwezige bestuurders. De vergadering wordt gehouden op de zetel van de VZW of in elke andere plaats in België, aangewezen in de oproepingsbrief,

Een bestuurder en hun vertegenwoordigers kunnen zich op de raad van bestuur door een andere bestuurder of vertegenwoordiger laten vertegenwoordigen mits een schriftelijke volmacht. Een bestuurder of vertegenwoordiger kan evenwel slechts één andere bestuurder of vertegenwoordiger vertegenwoordigen.

De raad van bestuur beraadslaagt slechts over de punten die op de agenda staan vermeld.

Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen slechts bij tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders aan de agenda worden toegevoegde

De raad van bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten, wanneer ten minste de meerderheid van zijn !eden aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden, Bij staking van stemmen, heeft de voorzitter dan wel de bestuurder of vertegenwoordiger die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem. Als het vereiste aanwezigheidsquorum, na regelmatige oproeping, niet behaald is, beraadslaagt de raad van bestuur tijdens de daaropvolgende zitting geldig over de punten van de oorspronkelijke agenda, welke ook het aantal van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders is. De punten van de oorspronkelijke agenda moeten in de nieuwe uitnodiging als dusdanig worden vermeld.

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Zij worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het KB, van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders en hun vertegenwoordigers. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders en hun vertegenwoordigers om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan, Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

De beslissingen zijn onderworpen aan de verplichtingen inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur die gelden voor dë provincie.

Art, 19 Bevoegdheden raad van bestuur

De raad van bestuur leidt de vereniging en kan aile handelingen van beleid en beheer, alsmede daden van beschikking verrichten die niet uitdrukkelijk door de wet of de statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

De volgende bevoegdheden worden door de raad van bestuur zelf uitgeoefend:

-Het uitvaardigen van alle huishoudelijke reglementen die hij nodig acht;

-Het opmaken van de meerjarenplanning en de wijzigingen ervan ter voorlegging aan de algemene vergadering;

-Het opmaken van de jaarplanning en bijhorend budget en de wijzigingen ervan ter voorlegging aan de

algemene vergadering;

-Het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst betreffende de uitvoering van de toevertrouwde taken

van provinciaal belang, bij toepassing van artikel 240 van het provinciedecreet;

-Het goedkeuren van het arbeidsreglement, de grote lijnen van het personeelsbeleid en ingrijpende

veranderingen aan het organogram;

-Het goedkeuren van het communicatiebeleid;

--De financiële bevoegdheden van de raad van bestuur worden bepaald bij delegatiebesluit.

De raad van bestuur kan, met uitzondering van de hierboven vermelde bevoegdheden, zijn andere bevoegdheden delegeren aan het. dagelijks bestuur, samengesteld zoals vermeld in artikel 23 van deze statuten. Hiertoe zal een delegatiebesluit worden opgesteld.

Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur vallen, is de vereniging gebonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, waarvan minstens één behoort tot de vertegenwoordigers van de provincie Antwerpen.

Art. 20 Tegenstrijdig belang

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Indien een bestuurder en hun vertegenwoordigers, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard hebben dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moeten zij dit meedelen aan de andere bestuurders en hun vertegenwoordigers váór dat de raad van bestuur een besluit neemt.

Da bestuurder en hun vertegenwoordigers met het tegenstrijdig belang, verwijderen zich uit de vergadering en onthouden zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Art. 21 Intern bestuur  Beperkingen

De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de VZW, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens artikel 4 de VZW-wet de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders en hun vertegenwoordigers de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) en hun vertegenwoordigers in het gedrang.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derde niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur.

De bestuurders en hun vertegenwoordigers kunnen niet zonder toestemming van de algemene vergadering beslissingen nemen die verband houden met de aan- of verkoop van onroerende goederen van de VZW en/of de vestiging van een hypotheek. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) en hun vertegenwoordigers in het gedrang.

Art. 22 Externe vertegenwoordigingsmacht

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door het optreden van de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens algemeen vertegenwoordigd door het dagelijks bestuur, die al dan niet bestuurders zijn, die gezamenlijk handelen.

In afwijking van artikel 13 van de VZW-wet, kunnen de vertegenwoordigingsorganen niet zonder toestemming van de algemene vergadering rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de VZW bij de aan- of verkoop van onroerende goederen van de VZW en/of de vestiging van een hypotheek.

Beperkingen aan de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

De raad van bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen, Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Hoofdstuk VI DAGELIJKS BESTUUR

Art. 23 Samenstelling

Het dagelijks bestuur regelt als orgaan van dagelijks bestuur in onderling overleg zijn werkzaamheden.

Het dagelijks bestuur Is ais volgt samengesteld:

14e gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw, die voorzitter is van het dagelijks bestuur; 2.het departementshoofd van het departement met het beleidsdomein landbouw;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

. ivSOD 2.2

3.de directeur van de vereniging, die tevens secretaris is van het dagelijks bestuur,

Het dagelijks bestuur kan deskundigen uitnodigen. Deze personen hebben geen stemrecht,

De leden van het dagelijks bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 24 Bevoegdheden

Het dagelijks bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden die tot het dagelijks bestuur behoren, in het bijzonder voor die bevoegdheden die werden gedelegeerd door de raad van bestuur.

Het dagelijks bestuur treedt collegiaal op voor de bevoegdheden, die zij niet heeft gedelegeerd. De beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige leden mits minstens twee leden aanwezig zijn.

Het dagelijks bestuur kan zijn bevoegdheden delegeren aan de directeur van de vereniging, die deze bevoegdheden geheel of gedeeltelijk kan doordelegeren aan een personeelslid van de vereniging.

Daartoe wordt telkens een delegatiebesluit opgesteld en ter kennisgeving voorgelegd aan de raad van bestuur,

Voor rechtshandelingen die binnen het dagelijks bestuur vallen en die werden genomen overeenkomstig artikel 24, 2de lid van onderhavige statuten, is de vereniging gebonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter van het dagelijks bestuur of diens gevolmachtigde en een ander lid van het dagelijks bestuur of diens gevolmachtigde.

Als het dagelijks bestuur zijn bevoegdheden overeenkomstig artikel 24, 3de lid van onderhavige statuten heeft gedelegeerd, is de vereniging gebonden door de handtekening van de directeur van de vereniging of zijn gevolmachtigde.

Artikel 25 Aansprakelijkheid van de bestuurder, hun vertegenwoordigers en dagelijks bestuurder

De bestuurders, hun vertegenwoordigers en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW,

Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten. Ze zijn aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur en wanneer zij hun mandaat te buiten gaan.

Hoofdstuk VII ADVIESORGANEN

Artikel 26 Samenstelling

De VZW Iaat zich adviseren door volgende organen die geen bestuurlijke bevoegdheid hebben.

Strategische stuurgroep

Deze adviseert de algemene vergadering, de raad van bestuur en het dagelijks bestuur in het uitstippelen van de te volgen strategieën.

De stuurgroep vergadert volgens de noodzaak en komt minstens 1 maal per jaar samen. In deze stuurgroep zetelen:

" 2 afgevaardigden van de twee producentenorganisaties: oVlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw (1); oSectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van Boerenbond (1);

" 1 afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land- en tuinbouw;

" 3 afgevaardigden Proefbedrijf Pluimveehouderij;

oDirecteur proefbedrijf;

oOnderzoeker leghennenhouderij;

oOnderzoeker vleeskippenhouderij;

.2 afgevaardigden provinciale administratie:

oDiensthoofd Landbouw- en Plattelandsbeleid;

oDepartementshoofd Welzijn, Economie en plattelandsbeleid.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De stuurgroep kan zich laten bijstaan door experten.

Adviesraden

Om de onderzoekbehoeftes van de pluimveehouders te kennen, maar ook om de praktische toepasbaarheid van de verworven inzichten en ontwikkelde werkwijzen voor de professionele pluimveehouder te toetsen, zijn er twee adviesraden: één voor leghennenhouders en een tweede voor vleeskuikenhouders,

De leden van de adviesraden kunnen indien nodig ook in onderzoeks- of demonstratieprojecten van het Proefbedrijf Pluimveehouderij ingeschakeld worden of in het verspreiden van de onderzoeksresultaten.

De adviesraden vergaderen minimaal een keer per jaar en zijn samengesteld uit:

" Pluimveehouders;

" 6 afgevaardigden van de twee producentenorganisaties;

oVlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw (3);

oSectorvakgroep Pluimvee,en Kleinvee van Boerenbond (3);

'alle betrokken onderzoekers Proefbedrijf Pluimveehouderij;

" 2 afgevaardigden van de provinciale administratie;

oDienst Landbouw- en Plattelandsbeleid;

oDepartement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid;

" 3 externe wetenschappers met pluimvee-expertise;

" Extra pluimveehouders kunnen deelnemen aan deze adviesraden.

Dit kan gebeuren op voordracht van andere leden van de adviesraad of doordat pluimveehouders reeds hebben samengewerkt aan een onderzoeksproject en zich verder willen engageren in een adviesraad. Afhankelijk van de opportuniteit, de noodzakelijkheid en met goedkeuring van de andere leden van de adviesraad zullen deze voordrachten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad van bestuur van de vzw.

Projectgroepen

Projectgroepen zijn samengesteld uit pluimveehouders die actief willen meewerken aan een welbepaald onderzoeks- of demoproject. Indien verplaatsing niet nodig is kan de communicatie gebeuren via het internet

Klankbordgroep

De klankbordgroep komt éénmaa[ per jaar samen en bestaat uit Vlaamse en Nederlandse pluimveeonderzoeksinstellingen die actief zijn in het pluimveeonderzoek, de Vlaamse landbouwadministratie, Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw (DGZ) en de landbouwafdeling van de Katholieke Hogeschool Kempen.

Deze klankbordgroep heeft volgende opdrachten:

" evalueren van de door het Proefbedrijf Pluimveehouderij gehanteerde onderzoekstechnieken;

" aanreiken van mogelijke te onderzoeken technische oplossingen voor de sectorbehoeftes zoals aangereikt door de adviesraden;

" detecteren van mogelijke samenwerkingsverbanden voor projecten.

Hoofdstuk VIII COMMISSARISSEN

Artikel 27 Toezicht door een commissaris

De algemene vergadering benoemt drie commissarissen, waarvan één behoort tot de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren en stelt hun bezoldiging vast. Zij worden benoemd voor een vernieuwbare termijn van drie jaar.

De commissarissen worden belast met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten en van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

Zij hebben een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen van alle geschriften van de vereniging.

Hoofdstuk IK FINANCIERING EN BOEKHOUDING

Ar. 28 Financiering

.

t ~ MOD 2.2

De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene

doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.

Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Art. 29 Boekhouding

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 VZW-wet en het daarop toepasselijke uitvoeringsbesluit van 19 december 2003.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies VZW-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 VZW-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van budget ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse gewone algemene vergadering.

Hoofdstuk X ONTBINDING VERENIGING

Artikel 30 Ontbinding

De algemene vergadering za! worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de raad van bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 15 van deze statuten,

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid van een doelwijziging zoals bepaald in artikel 16 van deze statuten. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij "VZW in vereffening" is, overeenkomstig artikel

23 VZW-wet.

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering twee vereffenaars waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

De vereffenaars gaan over tot de aanzuivering van het eventueel passief van de vereniging. Na eventuele aanzuivering van het passief, zal het resterende actief worden overgedragen aan de provincie Antwerpen.

Aile beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de VZW-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Hoofdstuk Xl ALGEMEEN

Artikel 31 VZW-Wet

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de VZW-wet of de wetgeving die deze zou vervangen of aanvullen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, evenals de algemene wettelijke bepalingen, (het huishoudelijk reglement) en de gebruiken terzake.

Akte betreffende aanduiding van de commissarissen

De algemene vergadering van 21 februari 2013, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting de volgende commisarissen benoemd conform artikel 27 van de statuten:

-Grant Thornton Bedrijfsrevisoren CVBA, lid Instituut der Bedrijfsrevisoren, Potvlietlaan 6, 2600 Antwerpen

-De heer Hans Bergmans, adviseur stafdienst departement algemeen beleid

-Mevrouw Karin Heeren, consulente stafdienst departement welzijn, economie en plattelandsbeleid

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

."

~ . ~

Mon 2.2

Luik B - Vervolg

Akte betreffende wijziging dagelijks bestuur

De algemene vergadering van 21 februari 2013, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting dagelijks bestuur gewijzigd conform artikel 23 van de statuten:

De heer Ludwig Caluwé, Kloosterstraat 61, 2910 Essen, geboren te Mortsel op 4 juli 1961 vervangt de heer Peter Bellens als voorziiter.

Antwerpen, 28 oktober 2013

In twee originele exemplaren conform artikel 2, laatste lid, VZW-wet

De Voorzitter, De Secretaris,

Ludwig Caluwé Maarten Puls.

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2013 - Annexes du Moniteur belge

t

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

22/03/2013
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griff

Néergelecicf ter griffie van de

RECHTBANK VAN iWUPHHNDhL

1 3 MM 2013

TURNHOUT

De Griffier,

erriffic

11111§1§111111

Ondernemingsnr : 0841.556.855

Benaming

(voluit) : Proefbedrijf Pluimveehouderij, provinciaal extern

verzeifstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm

(verkort) : Proefbedrijf Pluimveehouderij

Rechtsvorm : Vereniging Zonder Winstoogmerk

Zetel : Poiel 77, 2440 Geel

Onderwerp akte : Wijziging statuten

De algemene vergadering van 20 september 2012 en de algemene vergadering van 21 februari 2013, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in Baar zitting besloten de statuten te wijzigen ais volgt:

Naam van de vereniging: Proefbedrijf Pluimveehouderij VZW (PV), provinciaal extern verzelfstandigd

agentschap in privaatrechterlijke vorm.

Adres zetel: Poiel 77, 2440 Geel

Ondernemingsnummer: 841.556.855

Tussen de hiemavoigende rechtspersonen en natuurlijke personen,

1.0e provincie Antwerpen, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden mevrouw Cathy Berx, gouverneur, en de heer Danny Toeten, provinciegriffier, met zetel in het provinciehuis, 2018 Antwerpen; Koningin Elisabethlei 22, handelend in uitvoering van het besluit van de provincieraad van 27 oktober 2011, ondernemingsnummer 0207.725.597;

2.De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond, voor wie optreedt, de heer Didier Lauwerijsen, voorzitter, met zetel in 2440 Geel, Scheplakens 28, ondernemingsnummer 0463.941.397;

3.De volgende natuurlijke persoon, verbonden aan de Boerenbond, feitelijke vereniging, sectorvakgroep pluimvee en Kleinvee, de heer Georges Van Keerberghen, wonende 3090 Overijse, Pater Isidoor Taymansstraat 110 en geboren in Leuven op 25 januari 1957;

4.De volgende natuurlijke persoon, verbonden aan de provincie Antwerpen, de heer Maarten Puls, departementshoofd van het departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid, wonende 2200 Herentals, Sint Waldetrudisstraat 89 en geboren in Herentals op 10 augustus 1977,

wordt overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, nadien gewijzigd, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, een vereniging zonder winstoogmerk opgericht, waarvan de statuten als volgt worden aanvaard en vastgesteld.

Hoofdstuk I DE VERENIGING

Art. 1 Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW' genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003 (hierna genoemd de VZW-wet).

De vereniging wordt tevens opgericht als een provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, zoals werd bepaald in het provinciedecreet bij toepassing van artikel 238.

Art. 2 Naam

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso ; Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

Moo 2.2

De VZW draagt de naam Proefbedrijf Pluimveehouderij, provinciaal extern verzelf-standigd agentschap in privaatrechterlijke vorm, afgekort Proefbedrijf Pluimvee-houderij (PV).

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Art. 3 Zetel

De zetel van de VZW is gevestigd in 2440 Geel, Poiel 77, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Turnhout,

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het grondgebied van de provincie Antwerpen mits de vereisten van openbaarmaking te vervullen. De algemene vergadering zal de zetelwijziging bekrachtigen in de statuten op haar eerstvolgende vergadering.

Alle stukken die door de VZW-wet worden voorgeschreven, worden neergelegd in het dossier dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement Turnhout

Art. 4 Duur

De VZW is opgericht voor onbepaalde duur en kan ten allen tijde ontbonden worden.

Hoofdstuk Il DOEL, MISSIE EN ACTIVITEITEN

Art. 5 Doel en missie

De vereniging heeft tot doel de beleidsuitvoerende taken van het provinciaal landbouwbeleid en in het bijzonder van de sector van de pluimveehouderij op te nemen.

Deze beleidsuitvoerende taken hebben tot doel de economische welvaart en de tewerkstelling bij de Vlaamse vleeskuikenhouders en de Vlaamse leghennenhouders te bevorderen door.

" Het opzetten van eigen, objectief en praktijkgericht onderzoek met betrekking tot relevante productietechnische bedrijfsaspecten;

" Een efficiënte en zinvolle communicatie en een intensieve dialoog met de Vlaamse vleeskuikenshouders en de Vlaamse leghennenhouders te onderhouden.

De vereniging kan vanuit deze beleidsuitvoerende taken betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding. Art. 6 Activiteiten

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW, worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

" Het uitvoeren van praktijkonderzoek;

" tiet vulgariseren van de resultaten van fundamenteel, toegepast en praktijkonderzoek;

" Het demonstreren van praktijktoepassingen.

Binnen het doel van de vereniging zijn eveneens begrepen de doelstellingen en taken, zoals beoogd in volgende regelgeving (en latere wijzigingen);

" Het Vlaams decreet van 3 maart 2004 inzake de subsidiëring van meer duurzame landbouwproductiemethoden en de erkenning van centra voor meer duurzame landbouw;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 4 juni 2004 houdende de toekenning van subsidies voor naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 10 oktober 2008 houdende het erkennen van centra voor landbouweducatie en het subsidiëren van landbouweducatieve activiteiten;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 houdende de toekenning van facultatieve subsidies aan praktijkcentra actief in de voorlichting en ontwikkeling van land- en tuinbouw.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige economische activiteiten, zoals daden van koophandel, binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en

MOD 2.2

waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

Tussen de vereniging en de provincie Antwerpen wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten houdende de uitvoering van de toevertrouwde taken van provinciaal belang, zoals bepaald in artikél 5.

Deze samenwerkingsovereenkomst regelt minstens de aangelegenheden, zoals bepaald in artikel 240 van het provinciedecreet.

Hoofdstuk 3 LIDMAATSCHAP

Art. 7 Effectieve leden

De vereniging is uitsluitend samengesteld uit de effectieve leden, Het aantal effectieve leden bestaat uit minimum 3 leden.

De in de oprichtingsakte vermelde oprichters zijn de eerste effectieve leden,

Effectieve leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de VZW-wetgeving en deze statuten worden beschreven. Zij betalen geen lidmaatschapsbijdrage.

Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de effectieve leden worden door de raad

van bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van de beslissing. DL

Art. 8 Vervanging leden

e

De provincieraad kan ten allen tijde in de vervanging van haar stemgerechtigde vertegenwoordigers

voorzien. Door de herroeping van de aanwijzing is de betrokken vertegenwoordiger van rechtswege ontslagnemend. Er wordt overgegaan tot vervanging.

e Het departementshoofd wordt bij het beëindigen van zijn mandaat vervangen.

Het lidmaatschap van een effectief lid eindigt van rechtswege door het overlijden van de natuurlijke persoon of in geval van een rechtspersoon, door ontbinding, fusie, splitsing of faillissement.

De provincie Antwerpen heeft steeds een meerderheid van stemmen in de organen van de vereniging,

r-I

Art, 9 Ontslag

Effectieve leden kunnen zich uit de VZW terugtrekken door een aangetekend schrijven te richten aan de secretaris van het bestuur. Het ontslag zal evenwel slechts ingaan op 1 januari van het volgend jaar.

ceª% t Een effectief lid is van rechtswege ontslagnemend als dit lid de hoedanigheid verliest die aan de basis ligt van de aanvaarding ais effectief lid of als de rechtspersoon die dit lid heeft voorgedragen een andere persoon voordraagt,

cet

Art, 10 Rechten en plichten

re De leden van de vereniging zijn verplicht om de statuten (en het huishoudelijk reglement) en de besluiten van de organen na te leven en om de belangen en doelstellingen van de vereniging of haar organen niet te

pq schaden.

De leden verbinden zich er formeel toe om zich in hun gedragingen door de bovengenoemde principes te laten leiden en geen daden te stellen of na te laten te stellen welke strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of de principes die zij nastreeft op enige wijze te schaden.

Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de VZW op grond van de

" ~ enkele hoedanigheid van lid.

Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook,

Art. 11 Uitsluiting

Als een effectief lid in strijd handelt met de doelstellingen van de VZW of met de in artikel 10 van deze statuten omschreven rechten en plichten, kan deze, op voorstel van de raad van bestuur of op verzoek van

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

minstens 1/5 van alle effectieve leden, worden uitgesloten door een bijzonder besluit van de algemene vergadering, waarop minstens de helft van alle effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, en waarbij voor de beslissing een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden vereist is.

Het effectief lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld, heeft het recht om op de algemene vergadering gehoord te worden. iedere beslissing tot uitsluiting moet formeel gemotiveerd worden. De motivering wordt per aangetekend schrijven ter kennis van het betrokken lid gebracht.

Adviseurs die handelen in strijd met de doelstellingen van de VZW kunnen door eenzijdig besluit van de raad van bestuur uitgesloten worden uit de adviesorganen.

Hoofdstuk IV DE ALGEMENE VERGADERING

Art. 12 De algemene vergadering

De algemene vergadering bestaat uit alle effectieve leden,

De provincie Antwerpen wordt vertegenwoordigd door de gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw en de leden van de provinciale raadscommissie waarin het beleidsdomein landbouw valt.

De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond, wordt vertegenwoordigd door één lid.

De natuurlijke personen vertegenwoordigen zichzelf.

Het stemrecht wordt uitgeoefend volgens het principe van het meervoudig stemrecht. Elke rechtspersoon, lid van de vereniging, beschikt over een aantal stemmen overeenkomstig het aantal vertegenwoordigers in de vereniging. Per vertegenwoordiger namens een rechtspersoon kan slechts één stem uitgebracht worden met dien verstande dat de provincie Antwerpen steeds over de meerderheid van de stemmen dient te beschikken. Natuurlijke personen die lid zijn van de vereniging beschikken over één stem.

De voorzittér van de raad van bestuur is voorzitter van de algemene vergadering of als die afwezig is door de voorzitter van de raadscommissie van het beleidsdomein landbouw.

De provinciale vertegenwoordigers handelen overeenkomstig de instructies van de provincieraad.

Het departementshoofd waaronder het beleidsdomein landbouw ressorteert treedt op als secretaris van de algemene vergadering.

De door de provincie Antwerpen gemandateerde vertegenwoordigers worden aangewezen voor een termijn die afloopt ten laatste zes maanden na iedere installatie van een nieuwe provincieraad.

De leden van de algemene vergadering oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 13 Adviseurs

Tot de algemene vergadering worden de directeur van de vereniging, één medewerker van het betrokken departement en één afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land-en tuinbouw uitgenodigd als adviseurs, maar zonder stemrecht.

Adviseurs van de adviesorganen kunnen de algemene vergadering bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter, tot de algemene vergadering richten, maar zonder stemrecht.

Art. 14 Bevoegdheden

De 'volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden:

1.de wijziging van de statuten;

2.de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3.de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van diens bezoldiging;

4.de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5.het goedkeuren van de meerjarenplanning en de wijzigingen ervan;

6.het goedkeuren van de jaarplanning, het bijhorend budget en de wijzigingen ervan;

7.de goedkeuring van de rekening en de begrotingen;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

8.de ontbinding van de vereniging;

9.de uitsluiting van een effectief lid;

10.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

11.alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Art. 15 Vergaderingen

De jaarlijkse bijeenkomst van de gewone algemene vergadering zal tijdens het tweede kwartaal van het kalenderjaar gehouden worden op de maatschappelijke zetel of een plaats die vermeld wordt in de uitnodiging. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle effectieve leden verstuurd per e-mail of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris.

De vergaderingen worden door de voorzitter van de raad van bestuur of door minstens 2 bestuurders bijeengeroepen. Aan de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda toegevoegd, waarbij elk punt dat door minstens 2 bestuurders werd aangebracht of dat door minstens 1/20 van de effectieve leden minstens 10 dagen voor de vergadering aangebracht werd, op de agenda wordt geplaatst,

Bijzondere bijeenkomsten in een buitengewone algemene vergadering kunnen worden samengeroepen door de voorzitter en/of op verzoek van minstens 2 bestuurders alsook op verzoek van minstens 1/5 van alle effectieve leden. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen Voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle effectieve leden verstuurd per e-mail en/of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris,

Art. 16 Quorum en stemming

De provincie Antwerpen moet steeds minstens aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, onafgezien het vereiste quorum.

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 1/3 van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer de VZW-wet of de statuten dit anders voorzien.

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering dat voldoet aan een quorum van 2/3 van de effectieve leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

De provincie Antwerpen kan zich niet laten vertegenwoordigen door een ander lid. Andere leden dan de provincie, die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden worden vertegenwoordigd. Elk lid kan maximum 2 volmachten dragen.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien gevraagd door minstens 1/3 van de effectieve leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.

Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Hoofdstuk V BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Art. 17 Samenstelling Raad van Bestuur

De VZW wordt bestuurd door een raad van bestuur samengesteld uit ten minste drie bestuurders, al dan niet effectieve leden van de VZW. Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal effectieve leden van de vereniging.

De eerste bestuurders bij de oprichting zijn:

" De provincie Antwerpen;

" De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond;

" De natuurlijke persoon verbonden aan de sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van de feitelijke vereniging Boerenbond.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De bestuurders worden als volgt vertegenwoordigd in de raad van bestuur:

De provincie Antwerpen door 14 provinciale vertegenwoordigers, die de meerderheid van de stemmen bezitten in de raad van bestuur, worden voorgedragen overeenkomstig artikel 229 van het provinciedecreet, waaronder de gedeputeerde met het beleidsdomein landbouw als bevoegdheid. De voordrachten waarborgen elke fractie van de provincieraad een vertegenwoordiger en worden evenredig over de fracties verdeeld. Ten hoogste 2/3 van de voorgedragen provinciale vertegenwoordigers mogen van hetzelfde geslacht zijn.

De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond door één vertegenwoordiger.

De natuurlijke persoon, verbonden aan de sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van de feitelijke vereniging Boerenbond vertegenwoordigt zichzelf..

Het stemrecht wordt uitgeoefend volgens het principe van het meervoudig stemrecht. Elke rechtspersoon, lid van de vereniging, beschikt over een aantal stemmen overeenkomstig het aantal vertegenwoordigers in de vereniging. Per vertegenwoordiger namens een rechtspersoon kan slechts één stem uitgebracht worden met dien verstande dat de provincie Antwerpen steeds over de meerderheid van de stemmen dient te beschikken. Natuurlijke personen die lid zijn van de vereniging beschikken over één stem.

Het mandaat van de bestuurders en hun vertegenwoordigers eindigt op de dag van de eerste algemene vergadering volgend op de aanduiding door de provincie Antwerpen van haar nieuwe vertegenwoordigers na de installatie van een nieuwe provincieraad, overeenkomstig artikel 12 van deze statuten.

Volgende personen worden uitgenodigd ais adviseurs van de raad van bestuur:

" het betrokken departementshoofd, die tevens secretaris is van de raad van bestuur;

" de directeur van de vereniging;

" één medewerker van het betrokken departement;

" één afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land- en tuinbouw.

Deze adviseurs hebben geen stemrecht.

De raad van bestuur kan daarenboven worden bijgewoond door de leden van de strategische stuurgroep en deskundigen, uitgenodigd door de raad van bestuur.

Deze leden van de strategische stuurgroep en deskundigen hebben geen stemrecht.

De gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw is voorzitter van de raad van bestuur. De voorzitter van provinciale raadscommissie landbouw is ondervoorzitter. Zij zullen de taken vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing.

De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen door de algemene vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Dit ontslag dient gepubliceerd te worden. Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur, Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 18 Raad van bestuur: vergaderingen, beraadslaging en beslissing

De raad van bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook binnen 14 dagen na een daartoe strekkend verzoek van twee bestuurders of van het dagelijks bestuur.

De voorzitter roept de raad van bestuur bijeen. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de vergadering naar alle effectieve leden en hun vertegenwoordigers verstuurd per e-mail of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris, tenzij in geval van hoogdringendheid. De hoogdringendheid moet worden gemotiveerd in de notulen van de desbetreffende vergadering van de raad van bestuur.

De oproepingsbrief bevat de datum en plaats van de vergadering, de agenda en in bijlage, indien mogelijk, alle stukken toegevoegd welke de bestuurders zullen toelaten om met kennis van zaken deel te nemen aan de vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

De raad wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter, of bij ontstentenis van laatstgenoemde door de oudste van de aanwezige bestuurders. De vergadering wordt gehouden op de zetel van de VZW of in elke andere plaats in België, aangewezen in de oproepingsbrief.

Een bestuurder en hun vertegenwoordigers kunnen zich op de raad van bestuur door een andere bestuurder of vertegenwoordiger laten vertegenwoordigen mits een schriftelijke volmacht, Een bestuurder of vertegenwoordiger kan evenwel slechts één andere bestuurder of vertegenwoordiger vertegenwoordigen.

De raad van bestuur beraadslaagt slechts over de punten die op de agenda staan vermeld,

Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen slechts bij tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders aan de agenda worden toegevoegd.

De raad van bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten, wanneer ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Bij staking van stemmen, heeft de voorzitter dan wel de bestuurder of vertegenwoordiger die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem. Als het vereiste aanwezigheidsquorum, na regelmatige oproeping, niet behaald is, beraadslaagt de raad van bestuur tijdens de daaropvolgende zitting geldig over de punten van de oorspronkelijke agenda, welke ook het aantal van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders is. De punten van de oorspronkelijke agenda moeten in de nieuwe uitnodiging als dusdanig worden vermeld.

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter en de secretaris, Zij worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.S. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders en hun vertegenwoordigers. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders en hun vertegenwoordigers om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

De beslissingen zijn onderworpen aan de verplichtingen inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur die gelden voor de provincie.

Art. 19 Bevoegdheden raad van bestuur

De raad van bestuur leidt de vereniging en kan alle handelingen van beleid en beheer, alsmede daden van beschikking verrichten die niet uitdrukkelijk door de wet of de statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

De volgende bevoegdheden worden door de raad van bestuur zelf uitgeoefend:

-Het uitvaardigen van alle huishoudelijke reglementen die hij nodig acht;

-Het opmaken van de meerjarenplanning en de wijzigingen ervan ter voorlegging aan de algemene

vergadering;

-Het opmaken van de jaarplanning en bijhorend budget en de wijzigingen ervan ter voorlegging aan de

algemene vergadering:

-Het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst betreffende de uitvoering van de toevertrouwde taken

van provinciaal belang, bij toepassing van artikel 240 van het provinciedecreet;

-Het goedkeuren van het arbeidsreglement, de grote lijnen van het personeelsbeleid en ingrijpende

veranderingen aan het organogram;

-Het goedkeuren van het communicatiebeleid;

-Het beslissen over het uitbesteden van overheidsopdrachten of andere overeenkomsten met een waarde

die hoger ligt dan 67.000,00 EUR, exclusief BTW.

De raad van bestuur kan, met uitzondering van de hierboven vermelde bevoegdheden, zijn andere bevoegdheden delegeren aan het dagelijks bestuur, samengesteld zoals vermeld in artikel 23 van deze statuten, Hiertoe zal een delegatiebesluit worden opgesteld.

Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur vallen, is de vereniging gebonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, waarvan minstens één behoort tot de vertegenwoordigers van de provincie Antwerpen.

Art. 20 Tegenstrijdig belang

h3oD 2.2

Indien een bestuurder en hun vertegenwoordigers, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard hebben dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moeten zij dit meedelen aan de andere bestuurders en hun vertegenwoordigers vóór dat de raad van bestuur een besluit neemt.

De bestuurder en hun vertegenwoordigers met het tegenstrijdig belang, verwijderen zich uit de vergadering en onthouden zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder -de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Art. 21 intern bestuur  Beperkingen

De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de VZW, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens artikel 4 de VZW-wet de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders en hun vertegenwoordigers de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt, Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) en hun vertegenwoordigers in het gedrang.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derde niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur.

De bestuurders en hun vertegenwoordigers kunnen niet zonder toestemming van de algemene vergadering beslissingen nemen die verband houden met de aan- of verkoop van onroerende goederen van de VZW en/of de vestiging van een hypotheek. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) en hun vertegenwoordigers in het gedrang.

Art. 22 Externe vertegenwoordigingsmacht

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij

' vertegenwoordigt de vereniging door het optreden van de meerderheid van zijn leden.

r-I

N Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, wordt

de VZW in en buiten rechte eveneens algemeen vertegenwoordigd door het dagelijks bestuur, die al dan niet

o' bestuurders zijn, die gezamenlijk handelen.

In afwijking van artikel 13 van de VZW-wet, kunnen de vertegenwoordigingsorganen niet zonder

cet toestemming van de algemene vergadering rechtshandelingen stellen die verband houden met de

vertegenwoordiging van de VZW bij de aan- of verkoop van onroerende goederen van de VZW en/of de vestiging van een hypotheek.

cet

cet

Beperkingen aan de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

DL

pq De raad van bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de

VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd, De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

cet Hoofdstuk VI DAGELIJKS BESTUUR

Art. 23 Samenstelling

Het dagelijks bestuur regelt als orgaan van dagelijks bestuur in onderling overleg zijn werkzaamheden.

Het dagelijks bestuur is als volgt samengesteld:

1.de gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw, die voorzitter is van het dagelijks bestuur; 2.het departementshoofd van het departement met het beleidsdomein landbouw;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

3.de directeur van de vereniging, die tevens secretaris is van het dagelijks bestuur.

Het dagelijks bestuur kan deskundigen uitnodigen, Deze personen hebben geen stemrecht.

De leden van het dagelijks bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 24 Bevoegdheden

Het dagelijks bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden die tot het dagelijks bestuur behoren, in het bijzonder voor die bevoegdheden die werden gedelegeerd door de raad van bestuur.

Het dagelijks bestuur treedt collegiaal op voor de bevoegdheden, die zij niet heeft gedelegeerd. De beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige leden mits minstens twee leden aanwezig zijn.

Het dagelijks bestuur kan zijn bevoegdheden delegeren aan de directeur van de vereniging, die deze bevoegdheden geheel of gedeeltelijk kan doordelegeren aan een personeelslid van de vereniging.

Daartoe wordt telkens een delegatiebesluit opgesteld en ter kennisgeving voorgelegd aan de raad van bestuur.

Voor rechtshandelingen die binnen het dagelijks bestuur vallen en die werden genomen overeenkomstig artikel 24, 2de lid van onderhavige statuten, is de vereniging gebonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter van het dagelijks bestuur of diens gevolmachtigde en een ander lid van het dagelijks bestuur of diens gevolmachtigde.

Als het dagelijks bestuur zijn bevoegdheden overeenkomstig artikel 24, 3de lid van onderhavige statuten heeft gedelegeerd, is de vereniging gebonden door de handtekening van de directeur van de vereniging of zijn gevolmachtigde,

Artikel 25 Aansprakelijkheid van de bestuurder, hun vertegenwoordigers en dagelijks bestuurder

De bestuurders, hun vertegenwoordigers en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW,

Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten. Ze zijn aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur en wanneer zij hun mandaat te buiten gaan.

Hoofdstuk VII ADVIESORGANEN

Artikel 26 Samenstelling

De VZW laat zich adviseren door volgende organen die geen bestuurlijke bevoegdheid hebben.

Strategische stuurgroep

Deze adviseert de algemene vergadering, de raad van bestuur en het dagelijks bestuur in het uitstippelen van de te volgen strategieën.

De stuurgroep vergadert volgens de noodzaak en komt minstens 1 maal per jaar samen. ln dele stuurgroep zetelen:

" 2 afgevaardigden van de twee producentenorganisaties: oVlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw (1); oSectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van Boerenbond (1);

" 1 afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land- en tuinbouw;

" 3 afgevaardigden Proefbedrijf Pluimveehouderij:

oDirecteur proefbedrijf;

oOnderzoeker leghennenhouderij;

oOnderzoeker vleeskippenhouderij;

" 2 afgevaardigden provinciale administratie:

oDiensthoofd Landbouw- en Plattelandsbeleid;

oDepartementshoofd Welzijn, Economie en plattelandsbeleid,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

De stuurgroep kan zich laten bijstaan door experten.

Adviesraden

Om de onderzoekbehoeftes van de pluimveehouders te kennen, maar ook om de praktische toepasbaarheid van de verworven inzichten en ontwikkelde werkwijzen voor de professionele pluimveehouder te toetsen, zijn er twee adviesraden: één voor leghennenhouders en een tweede voor vleeskuikenhouders.

De leden van de adviesraden kunnen indien nodig ook in onderzoeks- of demonstratieprojecten van het Proefbedrijf Pluimveehouderij ingeschakeld worden of in het verspreiden van de onderzoeksresultaten.

De adviesraden vergaderen minimaal een keer per jaar en zijn samengesteld uit:

" Pluimveehouders;

" 6 afgevaardigden van de twee producentenorganisaties;

oVfaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw (3);

oSectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van Boerenbond (3);

" alle betrokken onderzoekers Proefbedrijf Pluimveehouderij;

" 2 afgevaardigden van de provinciale administratie:

oDienst Landbouw- en Plattelandsbeleid;

oDepartement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid;

.3 externe wetenschappers met pluimvee-expertise;

-Extra pluimveehouders kunnen deelnemen aan deze adviesraden.

Dit kan gebeuren op voordracht van andere leden van de adviesraad of doordat pluimveehouders reeds

hebben samengewerkt aan een onderzoeksproject en zich verder willen engageren in een adviesraad.

Afhankelijk van de opportuniteit, de noodzakelijkheid en met goedkeuring van de andere leden van de

adviesraad zullen deze voordrachten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad van bestuur van de vzw.

Projectgroepen

Projectgroepen zijn samengesteld uit pluimveehouders die actief willen meewerken aan een welbepaald onderzoeks- of demoproject. Indien verplaatsing niet nodig is kan de communicatie gebeuren via het internet

Klankbordgroep

De klankbordgroep komt éénmaal per jaar samen en bestaat uit Vlaamse en Nederlandse pluimveeonderzoeksinstellingen die actief zijn in het pluimveeonderzoek, de Vlaamse landbouwadministratie, Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw (DGZ) en de landbouwafdeling van de Katholieke Hogeschool Kempen.

Deze klankbordgroep heeft volgende opdrachten:

" evalueren van de door het Proefbedrijf Pluimveehouderij gehanteerde onderzoekstechnieken;

.aanreiken van mogelijke te onderzoeken technische oplossingen voor de sectorbehoeftes zoals aangereikt

door de adviesraden;

" detecteren van mogelijke samenwerkingsverbanden voor projecten.

Hoofdstuk VIII COMMISSARISSEN

Artikel 27 Toezicht door een commissaris

De algemene vergadering benoemt drie commissarissen, waarvan één behoort tot de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren en stelt hun bezoldiging vast, Zij worden benoemd voor een vernieuwbare termijn van drie jaar.

De commissarissen worden belast met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten en van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

Zij hebben een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen van alle geschriften van de vereniging.

Hoofdstuk IX FINANCIERING EN BOEKHOUDING

Ar. 28 Financiering

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen In laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.

Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Art, 29 Boekhouding

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 VZW-wet en het daarop toepasselijke uitvoeringsbesluit van 19 december 2003.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies VZW-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 VZW-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten,

De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van budget ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse gewone algemene vergadering.

Hoofdstuk X ONTBINDING VERENIGING

Artikel 30 Ontbinding

De algemene vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de raad van bestuur of door minimum 115 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 15 van deze statuten.

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid van een doelwijziging zoals bepaald in artikel 16 van deze statuten. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij "VZW in vereffening" is, overeenkomstig artikel

23 VZW-wet,

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering twee vereffenaars waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

De vereffenaars gaan over tot de aanzuivering van het eventueel passief van de vereniging, Na eventuele aanzuivering van het passief, zal het resterende actief worden overgedragen aan de provincie Antwerpen.

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de VZW-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent,

Hoofdstuk X! ALGEMEEN

Artikel 31 VZW-Wet

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de VZW-wet of de wetgeving die deze zou vervangen of aanvullen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, evenals de algemene wettelijke bepalingen, (het huishoudelijk reglement) en de gebruiken ter zake.

Akte betreffende aanduiding van de commissarissen

De algemene vergadering van 21 februari 2013, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting de volgende commisarissen benoemd conform artikel 27 van de statuten:

-Grant Thornton Bedrijfsrevisoren CVBA, lid Instituut der Bedrijfsrevisoren, Potvlietlaan 6, 2600 Antwerpen

-De heer Hans Bergmans, adviseur stafdienst departement algemeen beleid

-Mevrouw Karin Heeren, consulente stafdienst departement welzijn, economie en plattelandsbeleid

MQD 2,2

Luik B - Vervolg



Akte betreffende wijziging dagelijks bestuur

De algemene vergadering van 21 februari 2013, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting dagelijks bestuur gewijzigd conform artikel 23 van de statuten:

De heer Ludwig Caluwé, Kloosterstraat 61, 2910 Essen, geboren te Mortsel op 4 juli 1961 vervangt de heer Peter Bellens als voorziiter.

Antwerpen, 01 maart 2013

In twee originele exemplaren conform artikel 2, laatste lid, VZW-wet

De Voorzitter, De Secretaris,

Ludwig Caluwé Maarten Puis.

t

Voorbehouden

aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

16/12/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

I ffIV III 1111111111111111111111111 IIII 11h' liii

k11189449*

NEERGELEGD

ELEGL7~

GRIFFIE RECHTBANK VAN

0 D DEC. 2011

KOOPHAND Ti tBNHQUT

CDo 9_Â 55~ . $L5.5 De-griffier-

Proefbedrijf Pluimveehouderij, provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm

(verkort) : Proefbedrijf Pluimveehouderij

Rechtsvorm : Vereniging Zonder Winstoogmerk

Zetel : Poiel 77, 2440 Geel

Onderwerp akte : Oprichting - Statuten - Bestuurders

Tussen de hiernavolgende rechtspersonen en natuurlijke personen,

1. De provincie Antwerpen, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden mevrouw Cathy Berx, gouverneur, en de heer Danny Toelen, provinciegriffier, met zetel in het provinciehuis, 2018 Antwerpen; Koningin Elisabethlei 22, handelend in uitvoering van het besluit van de provincieraad van 27 oktober 2011, ondernemingsnummer 0207.725.597;

2. De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond, voor wie optreedt, de heer Didier Lauwerijsen, voorzitter, met zetel in 2440 Geel, Scheplakens 28, ondernemingsnummer 0463.941.397;

3. De volgende natuurlijke persoon, verbonden aan de Boerenbond, feitelijke vereniging, sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee, de heer Georges Van Keerberghen, wonende 3090 Overijse, Pater lsidoor Taymansstraat 110 en geboren in Leuven op 25 januari 1957;

4. De volgende natuurlijke persoon, verbonden aan de provincie Antwerpen, de heer Maarten Puts, departementshoofd van het departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid, wonende 2200 Herentals, Sint Waldetrudisstraat 89 en geboren in Herentals op 10 augustus 1977.

wordt overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, nadien gewijzigd, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, een vereniging zonder winstoogmerk opgericht, waarvan de statuten als volgt worden aanvaard en vastgesteld.

Hoofdstuk I DE VERENIGING

Art. 1 Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder .als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "VZW" genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003 (hierna genoemd de VZW-wet).

De vereniging wordt tevens opgericht als een provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm, zoals werd bepaald in het provinciedecreet bij toepassing van artikel 238.

Art. 2 Naam

De VZW draagt de naam Proefbedrijf Pluimveehouderij, provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechterlijke vorm, afgekort Proefbedrijf Pluimvee-houderij (PV).

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Ondernemingsnr : Benaming

(voluit)

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

ivIo0 2.2

Art. 3 Zetel

De zetel van de VZW is gevestigd in 2440 Geel, Poiel 77, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Turnhout.

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het grondgebied van de provincie Antwerpen mits de vereisten van openbaarmaking te vervullen. De algemene vergadering zal de zetelwijziging bekrachtigen in de statuten op haar eerstvolgende vergadering.

Alle stukken die door de VZW-wet worden voorgeschreven, worden neergelegd in het dossier dat wordt bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van het gerechtelijk arrondissement Turnhout.

Art. 4 Duur

De VZW is opgericht voor onbepaalde duur en kan ten allen tijde ontbonden worden.

Hoofdstuk Il DOEL, MISSIE EN ACTIVITEITEN

Art. 5 Doel en missie

De vereniging heeft tot doel de beleidsuitvoerende taken van het provinciaal landbouwbeleid en in het bijzonder van de sector van de pluimveehouderij op te nemen.

Deze beleidsuitvoerende taken hebben tot doel de economische welvaart en de tewerkstelling bij de Vlaamse vleeskuikenhouders en de Vlaamse leghennenhouders te bevorderen door:

" Het opzetten van eigen, objectief en praktijkgericht onderzoek met betrekking tot relevante productietechnische bedrijfsaspecten;

" Een efficiënte en zinvolle communicatie en een intensieve dialoog met de Vlaamse vleeskuikenshouders en de Vlaamse leghennenhouders te onderhouden.

De vereniging kan vanuit deze beleidsuitvoerende taken betrokken worden bij de beleidsvoorbereiding. Art. 6 Activiteiten

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW, worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

" Het uitvoeren van praktijkonderzoek;

" Het vulgariseren van de resultaten van fundamenteel, toegepast en praktijkonderzoek;

" Het demonstreren van praktijktoepassingen.

Binnen het doel van de vereniging zijn eveneens begrepen de doelstellingen en taken, zoals beoogd in volgende regelgeving (en latere wijzigingen):

" Het Vlaams decreet van 3 maart 2004 inzake de subsidiëring van meer duurzame landbouwproductiemethoden en de erkenning van centra voor meer duurzame landbouw;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 4 juni 2004 houdende de toekenning van subsidies voor naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 10 oktober 2008 houdende het erkennen van centra voor landbouweducatie en het subsidiëren van landbouweducatieve activiteiten;

" Het besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 houdende de toekenning van facultatieve subsidies aan praktijkcentra actief in de voorlichting en ontwikkeling van land- en tuinbouw.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige economische activiteiten, zoals daden van koophandel, binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

Tussen de vereniging en de provincie Antwerpen wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten houdende de uitvoering van de toevertrouwde taken van provinciaal belang, zoals bepaald in artikel 5.

Deze samenwerkingsovereenkomst regelt minstens de aangelegenheden, zoals bepaald in artikel 240 van het provinciedecreet.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Hoofdstuk 3 LIDMAATSCHAP

Art. 7 Effectieve leden

De vereniging is uitsluitend samengesteld uit de effectieve leden. Het aantal effectieve leden bestaat uit minimum 3 leden.

De in de oprichtingsakte vermelde oprichters zijn de eerste effectieve leden.

Effectieve leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de VZW-wetgeving en deze statuten worden beschreven. Zij betalen geen lidmaatschapsbijdrage.

Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de effectieve leden worden door de raad van bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van de beslissing.

Art. 8 Vervanging leden

De provincieraad kan ten allen tijde in de vervanging van haar stemgerechtigde vertegenwoordigers voorzien. Door de herroeping van de aanwijzing is de betrokken vertegenwoordiger van rechtswege ontslagnemend. Er wordt overgegaan tot vervanging.

Het departementshoofd wordt bij het beëindigen van zijn mandaat vervangen.

Het lidmaatschap van een effectief lid eindigt van rechtswege door het overlijden van de natuurlijke persoon of in geval van een rechtspersoon, door ontbinding, fusie, splitsing of faillissement.

De provincie Antwerpen heeft steeds een meerderheid van stemmen in de organen van de vereniging. Art. 9 Ontslag

Effectieve leden kunnen zich uit de VZW terugtrekken door een aangetekend schrijven te richten aan de secretaris van het bestuur. Het ontslag zal evenwel slechts ingaan op 1 januari van het volgend jaar.

Een effectief lid is van rechtswege ontslagnemend als dit lid de hoedanigheid verliest die aan de basis ligt van de aanvaarding als effectief lid of als de rechtspersoon die dit lid heeft voorgedragen een andere persoon voordraagt.

Art. 10 Rechten en plichten

De leden van de vereniging zijn verplicht om de statuten (en het huishoudelijk reglement) en de besluiten van de organen na te leven en om de belangen en doelstellingen van de vereniging of haar organen niet te schaden.

De leden verbinden zich er formeel toe om zich in hun gedragingen door de bovengenoemde principes te laten leiden en geen daden te stellen of na te laten te stellen welke strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of de principes die zij nastreeft op enige wijze te schaden.

Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid van lid.

Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook.

Art. 11 Uitsluiting

Als een effectief lid in strijd handelt met de doelstellingen van de VZW of met de in artikel 10 van deze statuten omschreven rechten en plichten, kan deze, op voorstel van de raad van bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van alle effectieve leden, worden uitgesloten door een bijzonder besluit van de algemene vergadering, waarop minstens de helft van alle effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, en waarbij voor de beslissing een 2/3 meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden vereist is.

Het effectief lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld, heeft het recht om op de algemene vergadering gehoord te worden. Iedere beslissing tot uitsluiting moet formeel gemotiveerd worden. De motivering wordt per aangetekend schrijven ter kennis van het betrokken lid gebracht.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Adviseurs die handelen in strijd met de doelstellingen van de VZW kunnen door eenzijdig besluit van de raad van bestuur uitgesloten worden uit de adviesorganen.

Hoofdstuk IV DE ALGEMENE VERGADERING

Art, 12 De algemene vergadering

De algemene vergadering bestaat uit alle effectieve leden.

De provincie Antwerpen wordt vertegenwoordigd door de gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw en de leden van de provinciale raadscommissie waarin het beleidsdomein landbouw valt.

De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond, wordt vertegenwoordigd door één lid.

De natuurlijke personen vertegenwoordigen zichzelf.

Het stemrecht wordt uitgeoefend volgens het principe van het meervoudig stemrecht. Elke rechtspersoon, lid van de vereniging, beschikt over een aantal stemmen overeenkomstig het aantal vertegenwoordigers in de vereniging. Per vertegenwoordiger namens een rechtspersoon kan slechts één stem uitgebracht worden met dien verstande dat de provincie Antwerpen steeds over de meerderheid van de stemmen dient te beschikken. Natuurlijke personen die lid zijn van de vereniging beschikken over één stem.

De voorzitter van de raad van bestuur is voorzitter van de algemene vergadering of ais die afwezig is door de voorzitter van de raadscommissie van het beleidsdomein landbouw.

De provinciale vertegenwoordigers handelen overeenkomstig de instructies van de provincieraad.

Het departementshoofd waaronder het beleidsdomein landbouw ressorteert treedt op als secretaris van de algemene vergadering.

De door de provincie Antwerpen gemandateerde vertegenwoordigers worden aangewezen voor een termijn die afloopt ten laatste zes maanden na iedere installatie van een nieuwe provincieraad.

De leden van de algemene vergadering oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 13 Adviseurs

Tot de algemene vergadering worden de directeur van de vereniging, één medewerker van het betrokken departement en één afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land-en tuinbouw uitgenodigd als adviseurs, maar zonder stemrecht.

Adviseurs van de adviesorganen kunnen de algemene vergadering bijwonen en mogen zich, mits toestemming van de voorzitter, tot de algemene vergadering richten, maar zonder stemrecht.

Art. 14 Bevoegdheden

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden:

1, de wijziging van de statuten;

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3. de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van.diens bezoldiging;

4. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5, het goedkeuren van de meerjarenplanning en de wijzigingen ervan;

6. het goedkeuren van de jaarplanning, het bijhorend budget en de wijzigingen ervan;

7, de goedkeuring van de rekening en de begrotingen;

8. de ontbinding van de vereniging;

9, de uitsluiting van een effectief lid;

10. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

11. alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOI) 2.2

Art. 15 Vergaderingen

De jaarlijkse bijeenkomst van de gewone algemene vergadering zal tijdens het tweede kwartaal van het kalenderjaar gehouden worden op de maatschappelijke zetel of een plaats die vermeld wordt in de uitnodiging. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar aile effectieve leden verstuurd per e-mail of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris.

De vergaderingen worden door de voorzitter van de raad van bestuur of door minstens 2 bestuurders bijeengeroepen. Aan de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda toegevoegd, waarbij elk punt dat door minstens 2 bestuurders werd aangebracht of dat door minstens 1/20 van de effectieve leden minstens 10 dagen voor de vergadering aangebracht werd, op de agenda wordt geplaatst.

Bijzondere bijeenkomsten in een buitengewone algemene vergadering kunnen worden samengeroepen door de voorzitter en/of op verzoek van minstens 2 bestuurders alsook op verzoek van minstens 1/5 van alle effectieve leden. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de algemene vergadering naar alle effectieve leden verstuurd per e-mail en/of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris.

Art. 16 Quorum en stemming

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens 1/3 van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer de VZW-wet of de statuten dit anders voorzien.

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering dat voldoet aan een quorum van 2/3 van de effectieve leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden worden vertegenwoordigd. Elk lid kan maximum 2 volmachten dragen.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien gevraagd door minstens 1/3 van de effectieve leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.

Bij staking van stemmen zal de stem van de voorzitter doorslaggevend zijn.

Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Hoofdstuk V BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Art. 17 Samenstelling Raad van Bestuur

De VZW wordt bestuurd door een raad van bestuur samengesteld uit ten minste drie bestuurders, al dan niet effectieve leden van de VZW. Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal effectieve leden van de vereniging.

De eerste bestuurders bij de oprichting zijn:

" De provincie Antwerpen;

" De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond;

" De natuurlijke persoon verbonden aan de sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van de feitelijke vereniging Boerenbond.

De bestuurders warden als volgt vertegenwoordigd in de raad van bestuur:

De provincie Antwerpen door 11 provinciale vertegenwoordigers, die de meerderheid van de stemmen bezitten in de raad van bestuur, worden voorgedragen overeenkomstig artikel 229 van het provinciedecreet,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

waaronder de gedeputeerde met het beteidsdomein landbouw als bevoegdheid. De voordrachten waarborgen elke fractie van de provincieraad een vertegenwoordiger en worden evenredig over de fracties verdeeld. Ten hoogste 2/3 van de voorgedragen provinciale vertegenwoordigers mogen van hetzelfde geslacht zijn.

De VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond door één vertegenwoordiger.

De natuurlijke persoon, verbonden aan de sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van de feitelijke vereniging Boerenbond vertegenwoordigt zichzelf..

Het stemrecht wordt uitgeoefend volgens het principe van het meervoudig stemrecht. Elke rechtspersoon, lid van de vereniging, beschikt over een aantal stemmen overeenkomstig het aantal vertegenwoordigers in de vereniging. Per vertegenwoordiger namens een rechtspersoon kan slechts één stem uitgebracht worden met dien verstande dat de provincie Antwerpen steeds over de meerderheid van de stemmen dient te beschikken. Natuurlijke personen die lid zijn van de vereniging beschikken over één stem.

Het mandaat van de bestuurders en hun vertegenwoordigers eindigt op de dag van de eerste algemene vergadering volgend op de aanduiding door de provincie Antwerpen van haar nieuwe vertegenwoordigers na de installatie van een nieuwe provincieraad, overeenkomstig artikel 12 van deze statuten.

Volgende personen worden uitgenodigd als adviseurs van de raad van bestuur

" het betrokken departementshoofd, die tevens secretaris is van de raad van bestuur;

" de directeur van de vereniging;

" één medewerker van het betrokken departement;

" één afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land- en tuinbouw.

Deze adviseurs hebben geen stemrecht.

De raad van bestuur kan daarenboven worden bijgewoond door de leden van de strategische stuurgroep en deskundigen, uitgenodigd door de raad van bestuur.

Deze leden van de strategische stuurgroep en deskundigen hebben geen stemrecht.

De gedeputeerde bevoegd voor het beteidsdomein landbouw is voorzitter van de raad van bestuur. De voorzitter van provinciale raadscommissie landbouw is ondervoorzitter. Zij zullen de taken vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing.

De bestuurders kunnen te allen tijde worden ontslagen door de algemene vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Dit ontslag dient gepubliceerd te worden. Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Art. 18 Raad van bestuur: vergaderingen, beraadslaging en beslissing

De raad van bestuur vergadert zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook binnen 14 dagen na een daartoe strekkend verzoek van twee bestuurders of van het dagelijks bestuur.

De voorzitter roept de raad van bestuur bijeen. De uitnodiging wordt minstens 8 dagen voorafgaand aan de datum van de vergadering naar alle effectieve leden en hun vertegenwoordigers verstuurd per e-mail of per gewone post op het adres dat het effectief lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de secretaris, tenzij in geval van hoogdringendheid. De hoogdringendheid moet worden gemotiveerd in de notulen van de desbetreffende vergadering van de raad van bestuur.

De oproepingsbrief bevat de datum en plaats van de vergadering, de agenda en in bijlage, indien mogelijk, alle stukken toegevoegd welke de bestuurders zullen toelaten om met kennis van zaken deel te nemen aan de vergadering.

De raad wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter, of bij ontstentenis van laatstgenoemde door de oudste van de aanwezige bestuurders. De vergadering wordt gehouden op de zetel van de VZW of in elke andere plaats in België, aangewezen in de oproepingsbrief.

Een bestuurder en hun vertegenwoordigers kunnen zich op de raad van bestuur door een andere bestuurder of vertegenwoordiger laten vertegenwoordigen mits een schriftelijke volmacht. Een bestuurder of vertegenwoordiger kan evenwel slechts één andere bestuurder of vertegenwoordiger vertegenwoordigen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De raad van bestuur beraadslaagt slechts over de punten die op de agenda staan vermeld.

Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen slechts bij tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders aan de agenda worden toegevoegd.

De raad van bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten, wanneer ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Bij staking van stemmen, heeft de voorzitter dan wel de bestuurder of vertegenwoordiger die de vergadering voorzit, doorslaggevende stem. Als het vereiste aanwezigheidsquorum, na regelmatige oproeping, niet behaald is, beraadslaagt de raad van bestuur tijdens de daaropvolgende zitting geldig over de punten van de oorspronkelijke agenda, welke ook het aantal van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders is. De punten van de oorspronkelijke agenda moeten in de nieuwe uitnodiging als dusdanig worden vermeld.

Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Zij worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders en hun vertegenwoordigers. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders en hun vertegenwoordigers om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

De beslissingen zijn onderworpen aan de verplichtingen inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur die gelden voor de provincie.

Art. 19 Bevoegdheden raad van bestuur

De raad van bestuur leidt de vereniging en kan alle handelingen van beleid en beheer, alsmede daden van beschikking verrichten die niet uitdrukkelijk door de wet of de statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

De volgende bevoegdheden worden door de raad van bestuur zelf uitgeoefend:

- Het uitvaardigen van aile huishoudelijke reglementen die hij nodig acht;

Het opmaken van de meerjarenplanning en de wijzigingen ervan ter voorlegging aan de algemene

vergadering;

- Het opmaken van de jaarplanning en bijhorend budget en de wijzigingen ervan ter voorlegging aan de

algemene vergadering;

- Het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst betreffende de uitvoering van de toevertrouwde taken

van provinciaal belang, bij toepassing van artikel 240 van het provinciedecreet;

- Het goedkeuren van het arbeidsreglement, de grote lijnen van het personeelsbeleid en ingrijpende

veranderingen aan het organogram;

- Het goedkeuren van het communicatiebeleid;

- Het beslissen over het uitbesteden van overheidsopdrachten of andere overeenkomsten met een waarde

die hoger ligt dan 67.000,00 EUR, exclusief BTW.

De raad van bestuur kan, met uitzondering van de hierboven vermelde bevoegdheden, zijn andere bevoegdheden delegeren aan het dagelijks bestuur, samengesteld zoals vermeld in artikel 23 van deze statuten. Hiertoe zal een delegatiebesluit worden opgesteld.

Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur vallen, is de vereniging gebonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, waarvan minstens één behoort tot de vertegenwoordigers van de provincie Antwerpen.

Art. 20 Tegenstrijdig belang

Indien een bestuurder en hun vertegenwoordigers, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard hebben dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moeten zij dit meedelen aan de andere bestuurders en hun vertegenwoordigers vôôr dat de raad van bestuur een besluit neemt.

De bestuurder en hun vertegenwoordigers met het tegenstrijdig belang, verwijderen zich uit de vergadering en onthouden zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Art. 21 Intern bestuur  Beperkingen

De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de VZW, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens artikel 4 de VZW-wet de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders en hun vertegenwoordigers de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet warden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) en hun vertegenwoordigers in het gedrang.

De raad van bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derde niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur.

De bestuurders en hun vertegenwoordigers kunnen niet zonder toestemming van de algemene vergadering beslissingen nemen die verband houden met de aan- of verkoop van onroerende goederen van de VZW en/of de vestiging van een hypotheek. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) en hun vertegenwoordigers in het gedrang.

Art. 22 Externe vertegenwoordigingsmacht

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door het optreden van de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens algemeen vertegenwoordigd door het dagelijks bestuur, die al dan niet bestuurders zijn, die gezamenlijk handelen.

In afwijking van artikel 13 van de VZW-wet, kunnen de vertegenwoordigingsorganen niet zonder toestemming van de algemene vergadering rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de VZW bij de aan- of verkoop van onroerende goederen van de VZW en/of de vestiging van een hypotheek.

Beperkingen aan de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

De raad van bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Hoofdstuk VI DAGELIJKS BESTUUR

Art. 23 Samenstelling

Het dagelijks bestuur regelt als orgaan van dagelijks bestuur in onderling overleg zijn werkzaamheden.

Het dagelijks bestuur is als volgt samengesteld:

1, de gedeputeerde bevoegd voor het beleidsdomein landbouw, die voorzitter is van het dagelijks bestuur;

2, het departementshoofd van het departement met het beleidsdomein landbouw;

3, de directeur van de vereniging, die tevens secretaris is van het dagelijks bestuur.

Het dagelijks bestuur kan deskundigen uitnodigen. Deze personen hebben geen stemrecht. De leden van het dagelijks bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 24 Bevoegdheden

Het dagelijks bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden die tot het dagelijks bestuur behoren, in het bijzonder voor die bevoegdheden die werden gedelegeerd door de raad van bestuur.

Het dagelijks bestuur treedt collegiaal op voor de bevoegdheden, die zij niet heeft gedelegeerd. De beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige leden mits minstens twee leden aanwezig zijn.

Het dagelijks bestuur kan zijn bevoegdheden delegeren aan de directeur van de vereniging, die deze bevoegdheden geheel of gedeeltelijk kan doordelegeren aan een personeelslid van de vereniging.

Daartoe wordt telkens een delegatiebesluit opgesteld en ter kennisgeving voorgelegd aan de raad van bestuur.

Voor rechtshandelingen die binnen het dagelijks bestuur vallen en die werden genomen overeenkomstig artikel 24, 2de lid van onderhavige statuten, is de vereniging gebonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter van het dagelijks bestuur of diens gevolmachtigde en een ander lid van het dagelijks bestuur of diens gevolmachtigde.

Als het dagelijks bestuur zijn bevoegdheden overeenkomstig artikel 24, 3de lid van onderhavige statuten heeft gedelegeerd, is de vereniging gebonden door de handtekening van de directeur van de vereniging of zijn gevolmachtigde.

Artikel 25 Aansprakelijkheid van de bestuurder, hun vertegenwoordigers en dagelijks bestuurder

De bestuurders, hun vertegenwoordigers en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW.

Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervuiling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten. Ze zijn aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur en wanneer zij hun mandaat te buiten gaan.

Hoofdstuk VII ADVIESORGANEN

Artikel 26 Samenstelling

De VZW laat zich adviseren door volgende organen die geen bestuurlijke bevoegdheid hebben.

Strategische stuurgroep

Deze adviseert de algemene vergadering, de raad van bestuur en het dagelijks bestuur in het uitstippelen van de te volgen strategieën.

De stuurgroep vergadert volgens de noodzaak en komt minstens 1 maal per jaar samen. In deze stuurgroep zetelen:

" 2 afgevaardigden van de twee producentenorganisaties:

o Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw (1);

o Sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van Boerenbond (1);

" 1 afgevaardigde van de Vlaamse overheid, bevoegd voor land- en tuinbouw;

" 3 afgevaardigden Proefbedrijf Pluimveehouderij:

o Directeur proefbedrijf;

o Onderzoeker leghennenhouderij;

o Onderzoeker vleeskippenhouderij;

" 2 afgevaardigden provinciale administratie:

o Diensthoofd Landbouw- en Plattelandsbeleid;

o Departementshoofd Welzijn, Economie en plattelandsbeleid.

De stuurgroep kan zich laten bijstaan door experten.

. M00 2.2

Adviesraden

Om de onderzoekbehoeftes van de pluimveehouders te kennen, maar ook om de praktische toepasbaarheid van de verworven inzichten en ontwikkelde werkwijzen voor de professionele pluimveehouder te toetsen, zijn er twee adviesraden: één voor leghennenhouders en een tweede voor vleeskuikenhouders.

De leden van de adviesraden kunnen indien nodig ook in onderzoeks- of demonstratieprojecten van het Proefbedrijf Pluimveehouderij ingeschakeld worden of in het verspreiden van de onderzoeksresultaten.

De adviesraden vergaderen minimaal een keer per jaar en zijn samengesteld uit:

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge " Pluimveehouders;

" 6 afgevaardigden van de twee producentenorganisaties:

o Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders vzw (3);

o Sectorvakgroep Pluimvee en Kleinvee van Boerenbond (3);

" alle betrokken onderzoekers Proefbedrijf Pluimveehouderij;

" 2 afgevaardigden van de provinciale administratie:

o Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid;

o Departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid;

" 3 externe wetenschappers met pluimvee-expertise;

" Extra pluimveehouders kunnen deelnemen aan deze adviesraden.

Dit kan gebeuren op voordracht van andere leden van de adviesraad of doordat pluimveehouders reeds hebben samengewerkt aan een onderzoeksproject en zich verder willen engageren in een adviesraad. Afhankelijk van de opportuniteit, de noodzakelijkheid en met goedkeuring van de andere leden van de adviesraad zullen deze voordrachten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raad van bestuur van de vzw.

Projectgroepen

Projectgroepen zijn samengesteld uit pluimveehouders die actief willen meewerken aan een welbepaald onderzoeks- of demoproject. Indien verplaatsing niet nodig is kan de communicatie gebeuren via het internet

Klankbordgroep

De klankbordgroep komt éénmaal per jaar samen en bestaat uit Vlaamse en Nederlandse pluimveeonderzoeksinstellingen die actief zijn in het pluimveeonderzoek, de Vlaamse landbouwadministratie, Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw (DGZ) en de landbouwafdeling van de Katholieke Hogeschool Kempen.

Deze klankbordgroep heeft volgende opdrachten:

" evalueren van de door het Proefbedrijf Pluimveehouderij gehanteerde onderzoekstechnieken;

" aanreiken van mogelijke te onderzoeken technische oplossingen voor de sectorbehoeftes zoals aangereikt door de adviesraden;

" detecteren van mogelijke samenwerkingsverbanden voor projecten.

Hoofdstuk VIII COMMISSARISSEN

Artikel 27 Toezicht door een commissaris

De algemene vergadering benoemt drie commissarissen, waarvan één behoort tot de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren en stelt hun bezoldiging vast. Zij worden benoemd voor een vernieuwbare termijn van drie jaar.

De commissarissen worden belast met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten en van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

Zij hebben een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen van alle geschriften van de vereniging.

Hoofdstuk IX FINANCIERING EN BOEKHOUDING

N. 28 Financiering

De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

M00 2.2

Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Art. 29 Boekhouding

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 VZW-wet en het daarop toepasselijke uitvoeringsbesluit van 19 december 2003.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies VZW-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 VZW-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van budget ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse gewone algemene vergadering.

Hoofdstuk X ONTBINDING VERENIGING

Artikel 30 Ontbinding

De algemene vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de raad van bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 15 van deze statuten.

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid van een doelwijziging zoals bepaald in artikel 16 van deze statuten. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij "VZW in vereffening" is, overeenkomstig artikel 23 VZW-wet.

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering twee vereffenaars waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

De vereffenaars gaan over tot de aanzuivering van het eventueel passief van de vereniging. Na eventuele aanzuivering van het passief, zal het resterende actief worden overgedragen aan de provincie Antwerpen.

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de VZW-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Hoofdstuk XI ALGEMEEN

Artikel 31 VZW-Wet

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de VZW-wet of de wetgeving die deze zou vervangen of aanvullen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, evenals de algemene wettelijke bepalingen, (het huishoudelijk reglement) en de gebruiken ter zake.

Akte betreffende Raad van Bestuur

De algemene vergadering heeft op 25 november 2011 volgende bestuurders aangeduid:

-de provincie Antwerpen met 11 vertegenwoordigers

-de VZW Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders, afgekort Landsbond,

-de heer Georges van Keerberghen, Pater Isidoor Taymansstraat 110, 3090 Overijse, geboren te Leuven op

25 januari 1957, rijksregisternr 570125-521-30 als natuurlijk persoon verbonden aan de feitelijke vereniging

Boerenbond

Antwerpen, 25 november 2011

In twee originele exemplaren conform artikel 2, laatste lid, VZW-wet

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

De Voorzitter, De Secretaris,

Peter Bellens Maarten Puls

Voor-

' behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 16/12/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
PROEFBEDRIJF PLUIMVEEHOUDERIJ, PROVINCIAAL E…

Adresse
POIEL 77 2440 GEEL

Code postal : 2440
Localité : GEEL
Commune : GEEL
Province : Anvers
Région : Région flamande