SCALAMUNDI

Association sans but lucratif


Dénomination : SCALAMUNDI
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 840.938.233

Publication

22/11/2011
ÿþ MOD 2.2

! In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie



ktu ' 2 " ! r

KOOPHANDEL

0 9 00V~2011 A N T Wt~riiîi - E N

" 11175767*

°"°`^^'r: 0 84 0. 9 3 8. 2 3 3

ScalaMundi

(verkort) :

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Meerlenlaan 26, 2610 Antwerpen

Onderwerp akte : Oprichting VZW

Uit de onderhandse akte d.d. 5 november 2011, dewelke binnen de wettelijke termijnen ter registratie zal worden neergelegd, blijkt dat een VZW werd opgericht door:

- Mevrouw Marina Cols, wonende te Meerlenlaan 26, 2610 Antwerpen

- Mevrouw Anne Pauwels, wonende te Graaf de Fienneslaan 34, 2650 Edegem

- De heer Quintin Van Damme, wonende te Kronenburgstraat 92 (3B), 2000 Antwerpen

die verklaren een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921, met de hiernavolgende statuten.

Statuten van de vereniging zoals vastgelegd op 5 november 2011

TITEL L -NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR

Artikel 1 :

De vereniging draagt de naam "ScalaMundi".

Deze naam moet steeds door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting "VZW", of in het; Frans "association sans but lucratif' of de afkorting "ASBL", worden voorafgegaan of gevolgd.

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna "vereniging" of "VZW" genoemd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk.

De naam, de aanduiding dat het om een vereniging zonder winstoogmerk gaat, en het adres van de zetel van de vereniging moet worden vermeld op alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging.

Artikel 2:

Haar maatschappelijke zetel is gevestigd te 2610 Antwerpen, Meerlenlaan 26, in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

De maatschappelijke zetel kan door de Algemene Vergadering gewijzigd worden, waarbij de nodige openbaarmakingsvereisten vervuld zullen worden. De maatschappelijke zetel kan gevestigd zijn in heel België.

Artikel 3:

De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk: enerzijds het bijdragen tot een zinvolle en

leerrijke tijdsbesteding voor haar leden, evenals de af dan niet culturele ontwikkeling en het bevorderen van

de gezondheid en het welzijn in het algemeen van al haar leden en anderzijds het organiseren en

coördineren van liefdadigheidswerk.

Zij mag eveneens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen zoals:

-het inrichten van culturele manifestaties;

-het inrichten van sportactiviteiten en cursussen;

-het organiseren van reizen en uitwisselingen naar binnen- en buitenland;

-het inrichten van cursussen m.b.t. allerlei hobby's: o.m. fotografie, informatica en muziek;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2011- Annexes du Moniteur belge

Voorbehouder aan het Belgisch Staatsbias

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

-het inrichten van cursussen inzake "creatief bezig zijn";

-het inrichten van scholing in diverse domeinen: o.m. koken en gezelschapsspelen;

-het organiseren van kinderopvang;

-het organiseren en inrichten van thuishulp.

De vereniging stelt zich tot doel initiatieven op te starten, waarin een artistieke dimensie hand in hand gaat met een sociaal dynamiek. De vereniging heeft tot doel, alle sociale, artistieke, sportieve, educatieve, culturele en gezondheidsbevorderende activiteiten en producten die zij interessant acht zowel administratief te ondersteunen als te promoten, bekend te maken, en te verspreiden in binnen- en buitenland, zelf te organiseren, te produceren en te exploiteren, zonder evenwel commerciële doeleinden na te streven. De vereniging heeft tot doel, los van elke politieke of filosofische of religieuze of syndicale overtuiging: de morele en materiële belangen van haar leden te verdedigen en de onderlinge solidariteit, de vriendschapsbanden tussen de leden bij middel van alle nuttig geachte acties te bevorderen. Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de VZW worden verwezenlijkt, behoren onder meer: alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die dit doel kunnen bevorderen.

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet winstgevende doelstellingen, zoals onder meer het organiseren van optredens, concerten en groepsreizen voor de leden van de vereniging, zonder commerciële doeleinden na te streven.

Dit alles zowel rechtstreeks als door tussenkomst van derden en in de meest ruime zin van het woord.

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel, en mag daartoe alle roerende of onroerende goederen verwerven of bezitten in eigendom of anderszins, en deze goederen gebruiken, beheren of ten dienste stellen. De vereniging mag ook op bijkomstige wijze zekere economische activiteiten uitoefenen op voorwaarde dat de opbrengst daarvan uitsluitend besteed wordt aan het ideële niet-winstgevende hoofddoel.

Artikel 4:

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL II. - LEDEN

Artikel 5:

Het aantal leden is onbeperkt maar moet ten minste 4 leden bedragen.

Artikel 6:

De vereniging telt effectieve leden en toegetreden leden.

§1. Alleen de effectieve leden bezitten de volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht in de algemene vergadering.

§2. Toegetreden leden hebben enkel die rechten en verplichtingen hen toebedeeld door deze statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Artikel 7:

§1. De effectieve leden zijn:

1.Cols Marina (oprichter), wonende te Meerlenlaan 26, 2610 Antwerpen, geboortedatum 0511211954;

2.Pauwels Anne (oprichter), wonende te Graaf de Fienneslaan 34, 2650 Edegem, geboortedatum

17/04/1965;

3.Van Damme Quentin (oprichter), wonende te Kronenburgstraat 92 (3B), 2000 Antwerpen, geboortedatum

30/08/1985;

4.Gérard Valérie, wonende te Blauwmoezetstraat 2, 2000 Antwerpen, geboortedatum 1510811986.

§2. Als effectief lid kan tot de vereniging toetreden ieder natuurlijk persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de VZW ondersteunt, die door de raad van bestuur als zodanig wordt aanvaard en wordt voorgedragen omwille van de band die deze persoon of organisatie met de vereniging heeft, en die door de algemene vergadering als zodanig wordt toegelaten. Kandidaat-leden richten hun kandidaatstelling aan de voorzitter van de raad van bestuur.

§3. Gezien hun actieve bijdrage tot de verwezenlijking van de doelstelling van de vereniging zijn de effectieve leden tot geen enkele bijdrage gehouden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§4. Als toegetreden lid kan tot de vereniging toetreden elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de VZW ondersteunt en die door de raad van bestuur als zodanig wordt aanvaard omwille van de band die deze persoon of organisatie met de vereniging heeft. De raad van bestuur beslist discretionnair over elk verzoek tot opneming en moet de toelating of weigering niet motiveren. Dergelijk persoon of organisatie, waarvan het lidmaatschap werd aanvaard door de raad van bestuur, kan toetreden tot de VZW door de aankoop van een lidkaart.

De toegetreden leden betalen een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage die door de raad van bestuur wordt vastgelegd en die maximum ¬ 500 bedraagt.

Bij het eindigen van hun lidmaatschap kunnen de leden en hun rechtsopvolgers geen recht op de goederen van de vereniging laten gelden. Evenmin hebben zij het recht om de door henzelf of door hun rechtsvoorgangers gedane inbrengen of gestorte gelden terug te vorderen.

Artikel 8:

Het lidmaatschap eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting, het verlies van de

hoedanigheid die de opname als lid rechtvaardigde, en overlijden. Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontsragbrief geadresseerd aan de voorzitter van de raad van bestuur. Uitsluiting kan alleen uitgesproken worden door de algemene vergadering met twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

TITEL III. - ALGEMENE VERGADERING

Artikel 9:

De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden van de vereniging en kan slechts geldig beraadslagen indien de helft van de effectieve leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd is. Elk effectief lid kan evenwel slechts één ander effectief lid vertegenwoordigen. Wanneer zij dit wensen, kunnen ook toegetreden leden aanwezig zijn, doch zij bezitten uitsluitend een raadgevende stem. Indien er niet geldig kan beraadslaagd worden moet een tweede algemene vergadering binnen de veertien dagen bijeengeroepen worden.

De beslissingen genomen door de tweede algemene vergadering zijn geldig, ongeacht het aantal aanwezige effectieve leden.

Besluiten in verband met statutenwijziging, uitsluiting van leden of vrijwillige ontbinding kunnen slechts genomen worden mits de voorwaarden van de wet van 27 juni 1921, in acht genomen warden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Indien minstens de helft der aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

Artikel 10:

De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

1° de wijziging van de statuten;

2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3° de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend;

4° de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5° de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6° de ontbinding van de vereniging;

7° de uitsluiting van een lid;

8° de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

De algemene vergadering heeft bovendien de bevoegdheid, haar door de statuten toebedeeld, om, op

voordracht van de raad van bestuur, effectieve leden te aanvaarden.

Artikel 11:

§1. De algemene vergadering moet tenminste éénmaal per jaar bijeengeroepen worden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen boekjaar en van de begrotingen voor het volgend jaar. Deze vindt plaats, elk jaar, in de loop van de eerste zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar.

§2. Buitengewone algemene vergaderingen kunnen gehouden worden op initiatief van de raad van bestuur of op verzoek van ten minste één vijfde van de effectieve leden van de vereniging.

§3. Alle effectieve leden worden minstens acht dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief uitgenodigd op de algemene vergadering. De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris. Ze vermeldt dag, uur en plaats van de algemene vergadering alsook de agenda.

De toegetreden leden worden opgeroepen voor de algemene vergadering door een publicatie van de oproeping in een (elektronische) nieuwsbrief, ledenblad of andere publicatie van de vereniging en/of door het uithangen van een oproeping op het prikbord van de vereniging. De oproeping vermeldt dag, uur, plaats van de vergadering alsook de agenda.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§4. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, of bij diens afwezigheid door de oudste der aanwezige bestuurders.

§5. De algemene vergadering kan enkel geldige besluiten nemen omtrent aangelegenheden die uitdrukkelijk op de agenda staan.

§6. In gewone gevallen kan de algemene vergadering geldig besluiten nemen met eenvoudige meerderheid van stemmen, mits ten minste de helft der effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

§7. Van elke algemene vergadering wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en aan alle leden bezorgd wordt, uiterlijk tegen de bijeenroeping van de volgende algemene vergadering.

TITEL IV. - RAAD VAN BESTUUR.

Artikel 12:

§1. De raad van bestuur bestaat uit 3 leden benoemd door de algemene vergadering en te allen tijde door deze afzetbaar.

§2. Het mandaat van de bestuurders zal onbezoldigd worden uitgeoefend. De kosten die de bestuurders evenwel in het kader van de uitoefening van hun mandaat maken in het belang van de (activiteiten van de) vereniging, worden vergoed door de vereniging.

§3. Om tot bestuurder verkozen te worden moet men lid zijn van de vereniging, of een gemandateerde vertegenwoordiger van het lid, indien deze een rechtspersoon is.

§4. De bestuurders worden verkozen voor een termijn van 4 jaar. Dit mandaat is hemieuwbaar. Indien het bestuursmandaat voortijdig eindigt door overlijden, vrijwillig ontslag, afzetting of niet meer vervullen van de lidmaatschapvoorwaarde, wordt door de algemene vergadering in de vervanging van deze bestuurder voorzien voor de rest van de termijn. Tot zolang in de vervanging van een bestuurder niet is voorzien, oefenen de overige bestuurders de volledige bevoegdheden van de raad van bestuur uit.

§5. De bestuurders duiden onder elkaar een voorzitter, een afgevaardigd bestuurder en een schatbewaarder aan.

Artikel 13:

§1. De raad van bestuur bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. Hij treedt op, als eiser of verweerder, in alle rechtsgedingen, en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Hij is bevoegd voor alle handelingen, zonder uitzondering, van bestuur en van beschikking, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren, van het lenen en uitlenen, voor om het even welke termijn, van alle handels- en bankverrichtingen, van het opheffen van hypotheken.

§2. Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de algemene vergadering, worden uitgeoefend door de raad van bestuur.

§3. De raad van bestuur kan zijn bevoegdheid geheel of gedeeltelijk overdragen aan één of meer bestuurders, in het bijzonder wat betreft het dagelijks bestuur van de vereniging en het gebruik van de maatschappelijke handtekening aan dit bestuur verbonden. Deze delegatie is op ieder ogenblik herroepbaar.

§4. Om tegenover derden de vereniging te vertegenwoordigen en te verbinden is nodig en volstaan de gezamenlijke handtekeningen van twee bestuurders, behoudens wanneer de raad één afgevaardigd bestuurder wiens bevoegdheid hij vaststelt, daartoe heeft aangesteld.

§5. De raad van bestuur vaardigt aile huishoudelijke reglementen uit die hij nodig oordeelt.

Artikel 14:

§1. De raad van bestuur vergadert minstens 1 keer per jaar.

§2. De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De oproeping gebeurt schriftelijk (mogelijks per email), ten minste tien dagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats, agenda.

§3. De raad van bestuur kan slechts geldig vergaderen wanneer minstens de helft van de bestuurders aanwezig zijn. Iedere bestuurder beschikt over één stem. Een bestuurder mag zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder mag echter niet over meer dan één volmacht beschikken. De besluiten van de raad van bestuur moeten goedgekeurd worden door ten minste de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

§4. Van elke raad van bestuur wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en aan de bestuurders bezorgd wordt, uiterlijk tegen het bijeenroepen van de volgende vergadering.

TITEL V. - DIVERSE BEPALINGEN

Artikel 15:

Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

Elk jaar moet de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering rekenschap geven over zijn beleid

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

tijdens het afgelopen dienstjaar. De raad stelt de rekening vast van het vorig jaar en maakt de begroting op voor het volgend jaar. Beide worden elk jaar, en ten laatste zes maanden na de afsluiting van het boekjaar, onderworpen aan de goedkeuring van de algemene vergadering.

De raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de wet van 27 juni 1921 vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel, of indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België.

Artikel 16:

Behoudens het geval van rechterlijke ontbinding, kan tot de vrijwillige ontbinding slechts besloten worden door de algemene vergadering, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921. In het ontbindingsbesluit worden tevens één of meer vereffenaars aangeduid, overeenkomstig de bepalingen van de wet van 27 juni 1921.

Artikel 17:

Ingeval van ontbinding wordt het overblijvend actief, na het vereffenen der schulden en het aanzuiveren der lasten, overgedragen aan een vereniging met een gelijkaardig doel als de vereniging, aan te duiden door de algemene vergadering.

Artikel 18:

Voor alles wat niet door de statuten is geregeld, is de wet van 27 juni 1921 van toepassing.

Artikel 19:

De algemene vergadering beslist over het, desgevallend, door de raad van bestuur voorgestelde huishoudelijk reglement. Wijzigingen aan het huishoudelijk reglement kunnen worden opgesteld door de raad van bestuur, doch dienen ter bekrachtiging worden voorgelegd aan de algemene vergadering. Bij dit huishoudelijk reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de statuten, alle maatregelen worden getroffen in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of hun rechtverkrijgenden alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

AANVULLENDE BEPALINGEN

Het eerste boekjaar begint op de datum waarop de vereniging rechtspersoonlijk verkrijgt en eindigt op 31 december 2012

De eerste jaarlijkse algemene vergadering wordt gehouden in juni 2013

De raad van bestuur zal ieder jaar en voor de eerste maal in 2013, vóór 30 juni van het kalenderjaar, een

algemene vergadering bijeenroepen, of telkens als het doel of het belang van de vereniging dit vereist.

ALGEMENE VERGADERING

De oprichters gaan aansluitend over tot de eerste algemene vergadering van de vereniging en nemen

unaniem volgende besluiten:

a) Worden tot eerste bestuurders van de vereniging benoemd:

- COLS Marina wonende te Meerlenlaan 26, 2610 Antwerpen, geboren te Antwerpen op 5/12/1954;

- PAUWELS Anne, wonende te Graaf de Fienneslaan 34, 2650 Edegem, geboren te Wilrijk op 17/04/65;

- VAN DAMME Quentin, wonende te Kronenburgstraat 92 (3B), 2000 Antwerpen, geboren te Edegem op

30/08/1985.

Het mandaat van deze personen geldt voor onbepaalde duur. De aangestelden aanvaarden hun opdracht in gezegde hoedanigheid.

De bestuurders worden benoemd vanaf heden met dien verstande dat zij vanaf heden tot op de datum van neerlegging van de oprichtingsakte ter griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig artikel 26novies, §1 van de wet van 27 juni 1921, zullen optreden ais volmachtdragers van de gezamenlijke oprichters en dat zij vanaf het ogenblik van de neerlegging zullen optreden als orgaan van de vereniging overeenkomstig de bepalingen van de statuten. Zij hebben de bevoegdheid om reeds voor de neerlegging over te gaan tot benoeming van de voorzitter van de raad van bestuur, de afgevaardigd bestuurder, en schatbewaarder overeenkomstig de bepalingen van de oprichtingsakte, welke benoemingen ook na de neerlegging zullen blijven gelden voor de rechtspersoon, onder voorbehoud van ontslag overeenkomstig de statuten en de wettelijke bepalingen.

VERGADERING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

Na deze algemene vergadering komen de bestuurders samen in eerste vergadering en nemen eenstemmig volgende besluiten:

MOD 22

Luik B - Vervolg

1. Tot voorzitter van de raad van bestuur wordt benoemd COLS Marina, Meerlenlaan 26, 2610 Antwerpen geboren te Antwerpen op 5/12/1954, die deze opdracht aanvaardt;

2. Als afgevaardigd bestuurder wordt benoemd: VAN DAMME Quentin Kronenburgstraat 92 (3B) 2000 Antwerpen geboren te Edegem op 30/08/1985, die deze opdracht aanvaardt;

3. Als schatbewaarder wordt benoemd: PAUWELS Anne Graaf de Fienneslaan 34, 2650 Edegem geboren te Wilrijk op 17/04/65, die deze opdracht aanvaardt.

BEKRACHTIGING VERBINTENISSEN

Bij toepassing van artikel 3, § 2 van de wet van 27 juni 1921, bevestigen de oprichters uitdrukkelijk, ter gelegenheid van de oprichting, dat de vereniging de rechten en verbintenissen overneemt, die voortvloeien uit de rechtshandelingen die voor haar rekening vôôr haar oprichting werden gesteld door oprichters voornoemd, en dit onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van rechtspersoonlijkheid door de vereniging. De vereniging geeft hierdoor te kennen dat zij zich door deze handelingen gebonden acht, dat zij de rechten en verbintenissen die eruit voortvloeien opeist, en zij verleent de voornoemde oprichters kwijting van persoonlijke verantwoordelijkheid terzake.

Handtekening van alle oprichters

Marina Cols Anne Pauwels

Bestuurder - voorzitter Bestuurder - schatbewaarder

Quentin Van Damme

Bestuurder

Afgevaardigd bestuurder

Voorbehouden , .taan het

Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/11/2011- Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
SCALAMUNDI

Adresse
MEERLENLAAN 26 2610 WILRIJK

Code postal : 2610
Localité : Wilrijk
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande