SOLIDARITEITSFONDS VAN DE VLAAMSE OPERA

Association sans but lucratif


Dénomination : SOLIDARITEITSFONDS VAN DE VLAAMSE OPERA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 845.826.241

Publication

22/05/2012
ÿþ MOD 2,0

1n de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

" iaosaeas*

1

bel a: Be Sta

RECHTBANK KOOPHANDEL

0 9 MEI 2012

ANTWEa.leN

.0.845 .826.241

vrt i

(voluit) : Solidariteitsfonds Vlaamse Opera VZW

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Van Ertbornstraat 8 2018 Antwerpen

Voorwerp akte :

OPRICHTINGSAKTE

Te Antwerpen wordt op 21 juni 2011 per onderhandse akte overeengekomen tussen:

-de vereniging zonder winstoogmerk Vlaamse Opera (met zetel aan de Van Ertbomstraat 8 te 2018 Antwerpen en ondernemingsnummer 0890.626.977), per volmacht door haar Raad van Bestuur van 8 november 2010 vertegenwoordigd door Paul Emiel Julia Cools (1',"  .: 3¬ ,t 5; r lA-Pve

411,jf tt , geboren te Lier op 15 april 1957), voorzitter van de Vlaamse Opera;

-Nick Cuyvers (verblijvend aan Cadixstraat 23/4110 te 2000 Antwerpen, geboren te Antwerpen op 10 september 1975), Human Resources manager van de Vlaamse Opera;

-Luc Kerstens (verblijvend aan H. Van Bukentoplaan 41 te 2960 Brecht, geboren te Brecht op 21 september 1957), manager financiën van de Vlaamse Opera;

-Guido Spruyt (verblijvend aan Magdalenastraat 6 te 2018 Antwerpen, geboren in Merksem op 16 juli 1958), orkest- en koormanager van de Vlaamse Opera;

-Inge Bruylandt (wonend aan Elsio 8 te 9940 Evergem, geboren te Gent op 23 maart 1968), vertegenwoordiger van ACV-Cultuur bij de Vlaamse Opera;

-Inge Hermans (wonend aan het Zegeplein 8 te 2930 Brasschaat, geboren te Merksem op 17 februari; 1960), vertegenwoordiger van ACOD-Cultuur bij de Vlaamse Opera;

-Frans Meynendonckx (wonend aan de Camille Huysmanslaan 65 te 2020 Antwerpen, geboren te Mortsel op 7 december 1958), vertegenwoordiger van ACLVB bij de Vlaamse Opera;

een vereniging zonder winstoogmerk op te richten volgens de wet van 27 juni 1921 (hierna genoemd "de Wet'), met volgende statuten en eerste bestuur, met de daaronder vermelde begeleidende bedingen.

STATUTEN

Algemene bepalingen

art. 1 De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Solidariteitsfonds van de Vlaamse Opera (afgekort: SOFOP). Zij zetelt aan de Van Ertbomstraat 8 te 2018 Antwerpen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

art. 2.De vereniging heeft tot doei collectieve personeelsvoordelen en -voorzieningen te beheren, daarmee' activiteiten te organiseren voor of deze om sociale redenen toe te wijzen aan actieve werknemers van de medestichtende vereniging zonder winstoogmerk Vlaamse Opera (hierna: Vlaamse Opera) en hun gezin.

art. 3.Bij ontbinding van de vereniging wordt haar netto actief toegekend aan de Vlaamse Opera of haar rechtsopvolger, om het aan te wenden voor personeelsbehoeften.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

BíjTagen bij fiëtïelgisch Staatsblad - 22/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr : Benaming

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.0

art. 4. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur, doch kan te allen tijde ontbonden worden door de algemene vergadering.

Lidmaatschap

art. 5.De vereniging telt minstens zeven en hoogstens dertien leden, onderverdeeld in drie categorieën. Tot de categorie A behoren, door bij de Vlaamse Opera vertegenwoordigde vakorganisaties aangeduide, actieve werknemers van de Vlaamse Opera, Tot de categorie B behoren, door het directiecomité van de Vlaamse Opera aangeduide, actieve werknemers van de Vlaamse Opera. Tot de categorie C behoort uitsluitend medestichter Vlaamse Opera, vertegenwoordigd door een eigen bestuurder. Er moeten evenveel leden van categorie A als van categorie B zijn.

art. 6.0e oprichters zijn de eerste leden. Nieuwe of vervangende leden worden door hun onderscheiden categorieën voorgedragen bij de Raad van Bestuur die, in geval van gunstige toetsing aan voorwaarden en pariteit, het lidmaatschap akteert.

art. 7.Leden kunnen te allen tijde ontslag nemen per persoonlijk ondertekende brief, ter post aangetekend aan of tegen ontvangstbewijs van de voorzitter van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur akteert van rechtswege ontslagen van leden die niet langer actieve werknemers van de Vlaamse Opera zijn. De Algemene Vergadering kan leden met tweederde meerderheid uitsluiten.

art. 8.De leden stellen hun ervaring, toewijding en bedrijvigheid onbezoldigd ten dienste van de vereniging. Zij betalen geen bijdrage en ontvangen in geen enkele functie enige vergoeding. Zij kunnen nooit aanspraak maken op het verenigingsvermogen, tenzij ingevolge een formele beslissing door de Raad van Bestuur ter verwezenlijking van het verenigingsdoel.

Algemene Vergadering

art. 9.De Algemene Vergadering is bevoegd voor wijziging van de statuten, goedkeuring van begrotingen en rekeningen, benoeming en ontslag van bestuurders en commissarissen, kwijting aan bestuurders en commissarissen, uitsluiting van leden, omzetting in een vennootschap met sociaal oogmerk, vrijwillige ontbinding van de vereniging.

art. 10.De Algemene Vergadering wordt eik jaar minstens twee maal, in maart en in oktober, door de Raad van Bestuur samengeroepen, per minstens tien dagen op voorhand verzonden gewone of elektronische post, met vermelding van agenda en plaats en tijdstip, met de te behandelen documenten in bijlage. Wanneer een vijfde van de leden daar schriftelijk om verzoekt moet de Raad van Bestuur, volgens dezelfde procedure, de Algemene Vergadering binnen de maand bijeenroepen. In beide gevallen kan elk lid, ten laatste bij de opening van de vergadering, een punt aan de agenda toevoegen.

art. 11.De Algemene Vergadering wordt geleid door de voorzitter van de Raad van Bestuur en genotuleerd door de secretaris van de Raad van Bestuur of, ondergeschikt, door daartoe ter zitting aangeduide leden, De notulen worden ondertekend door de dienstdoende voorzitter en secretaris of door twee aanwezige bestuurders en binnen de tien dagen per gewone of elektronische post aan alle leden meegedeeld,.

De notulen worden bewaard op de zetel van de vereniging.

Derden krijgen kennis van de beslissingen van de Algemene Vergadering op de bij de Wet voorziene wijze.

art. 12.Tenzij wet of statuten anders bepalen beslist de Algemene Vergadering geldig indien minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien het quorum niet werd bereikt kan de Algemene Vergadering, met dezelfde agenda en procedure binnen de maand samengeroepen, ongeacht de aanwezigheid, beslissen bij gewone meerderheid.

art. 13.De jaarrekeningen en begrotingen worden eveneens goedgekeurd bij eenvoudige meerderheid van de uitgebrachte stemmen, waaronder de stem van het lid van categorie C.

art. I4.ln de Algemene Vergadering hebben alle leden gelijk stemrecht, maar kan ieder lid zich door een ander lid laten vertegenwoordigen mits afgifte van een schriftelijke volmacht aan de voorzitter. Elk lid kan slechts een volmacht dragen,

Raad van Bestuur

art. 15.De Raad van Bestuur heeft zes leden. Drie bestuurders worden gekozen onder de leden van categorie A. Zij moeten tot drie verschillende representatieve vakorganisaties behoren. Drie bestuurders worden gekozen onder de leden van categorie B.

art. 16.De bestuurders stellen hun mandaat op de eerste Algemene Vergadering na sociale verkiezingen ter beschikking; hun mandaat kan verlengd worden. Indien een bestuurder eerder ontslag neemt of uit dienst van de Vlaamse Opera treedt, voorziet de Raad van Bestuur in de voortzetting van zijn mandaat overeenkomstig artikel 14. Alle mededelingen daaromtrent worden schriftelijk gemotiveerd en de voorzitter ter post aangetekend. Zij krijgen uitwerking op het ogenblik van aktering tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

AdOD 2.0

art. 17.0e Raad van Bestuur wijst onder zijn leden de functies van voorzitter, ondervoorzitter, secretaris, penningmeester, ombudsman en privacymanager toe.

art. 18.11e vnnreitter leirit alle veraadennoen binnen de vereniging en vertegenwoordigt ze naar buiten.

', verbindt hij de

vereniging ten opzichte van leden en derden.

art. 19.0e ondervoorzitter vervangt de voorzitter tijdens diens afwezigheid, ziet in het bijzonder toe op de goede uitvoering van beslissingen door de verenigingsorganen en beheert de goederen van de vereniging.

art. 20.De secretaris is verantwoordelijk voor notulering van alle vergaderingen binnen de vereniging, zorgt tijdig voor de nodige aankondigingen en mededelingen aan leden of bestuurders, bundelt systematisch alle akten, registers en reglementen ter inzage van de belanghebbenden op de zetel en is verantwoordelijk voor de wettelijke formaliteiten en openbaarmakingen.

art. 21.0e penningmeester beheert de inkomsten en uitgaven van de vereniging, voert de daartoe vereiste boekhouding en stelt zich op eerste verzoek ter beschikking van de commissaris. Hij maakt de jaarrekeningen en begrotingen op volgens het wettelijk model en legt deze elk jaar in februari ter goedkeuring voor aan de Raad van Bestuur. Hij bewaart zijn boeken evenals de daarmee verband houdende stukken en documenten op de zetel, ter inzage van de belanghebbenden. Hij heeft samen met de voorzitter volmacht op de bankrekeningen van de vereniging.

art. 22.De ombudsman ontvangt en beantwoordt alle klachten, opmerkingen en suggesties van leden en derden. Indien nodig legt hij ze voor aan de Raad van Bestuur. Samen met de voorzitter vertegenwoordigt hij de vereniging in rechte.

art. 23.De privacymanager actualiseert voortdurend de bestanden van leden en mogelijke begunstigden, die hij operationeel ter beschikking houdt van medebestuurders of ter inzage van gerechtigde belanghebbenden op de zetel.

art. 24.0e Raad van Bestuur heeft de volheid van bevoegdheid voor alle aangelegenheden, behalve die welke aan de Algemene Vergadering toegewezen werden. Hij vaardigt aile reglementen uit die hij nodig acht voor de eigen werking en die van de vereniging. Deze worden onmiddellijk bekendgemaakt aan alle leden en opgenomen in een Huishoudelijk Reglement.

art. 25.De Raad van Bestuur beslist collegiaal en in vergadering, waar elke bestuurder zich door een andere bestuurder kan laten vertegenwoordigen mits afgifte van een schriftelijke volmacht aan de voorzitter. Hij kan maar geldig vergaderen indien minstens vier bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Het lid van categorie C kan alle bestuursvergaderingen met raadgevende stem bijwonen.

De notulen worden ondertekend door de dienstdoende voorzitter en secretaris of door twee aanwezige bestuurders en binnen de tien dagen per gewone of elektronische post aan alle leden meegedeeld.

De notulen worden bewaard op de zetel van de vereniging.

Derden krijgen kennis van de beslissingen van de Algemene Vergadering op de bij de Wet voorziene wijze.

Gelden

art.26.Het lid van categorie C is, als statutair commissaris van de vereniging, belast met doorlopende

controle van de geldelijke toestand, verrichtingen, jaarrekening en begroting.

art. 27.De vereniging houdt in beginsel geen baar geld in kas. Zij heeft slechts een enkele zichtrekening en slechts een enkele termijn- of spaarrekening. Zij mag niet beschikken over kredietkaarten noch beleggen in vennootschapsaandelen of onroerende goederen.

Geschillen en gedingen

art. 28.De ombudsman van de vereniging bemiddelt in eerste lijn bij alle mogelijke interne geschillen en

betwistingen met derden, eventueel na raadpleging van de Raad van Bestuur.

art. 29.Indien een inhoudelijk akkoord in eerste lijn onmogelijk blijkt kunnen partijen hun volledige dossiers voor arbitrage overmaken aan het lid van categorie C.

art. 30.De Raad van Bestuur beslist over rechtsingang door de vereniging. De gezamenlijk optredende voorzitter en ombudsman vertegenwoordigen de vereniging in rechte.

art. 31.1n alle gevallen is Belgisch recht van toepassing en zijn uitsluitend de Antwerpse rechtbanken bevoegd.

a

,b ~ MOD 2.0

BESTUUR

De volgende personen werden door de leden van categorie A voorgedragen als lid van de Raad van Bestuur en unaniem benoemd door de leden van de algemene vergadering:

-Inge Bruylandt (wonend aan Elslo 8 te 9940 Evergem, geboren te Gent op 23 maart 1968), vertegenwoordiger van ACV-Cultuur bij de Vlaamse Opera;

-inge Hermans (wonend aan het Zegeplein 8 te 2930 Brasschaat, geboren te Merksem op 17 februari 1960), vertegenwoordiger van ACOD-Cultuur bij de Vlaamse Opera;

-Frans Meynendonckx (wonend aan de Camille Huysmanslaan 65 te 2020 Antwerpen, geboren te Mortsel op 7 december 1958), vertegenwoordiger van ACLVB bij de Vlaamse Opera;

De volgende personen werden door de leden van categorie B voorgedragen als lid van de Raad van Bestuur en unaniem benoemd door de leden van de algemene vergadering:

-Nick Cuyvers (verblijvend aan Cadixstraat 2314110 te 2000 Antwerpen geboren te Antwerpen op 10 september 1975), Human Resources manager van de Vlaamse Opera;

-Luc Kerstens (verblijvend aan H. Van Bukentoplaan 41 te 2960 Brecht, geboren te Brecht op 21 september 1957), manager financiën van de Vlaamse Opera;

-Guido Spruyt (verblijvend aan Magdalenastraat 6 te 2018 Antwerpen, geboren in Merksem op 16 juli 1958), orkest- en koormanager van de Vlaamse Opera;

Voor publicatie specificeert de Algemene Vergadering de identiteit van de commissaris: vereniging zonder winstoogmerk Vlaamse Opera, met zetel aan de Van Ertbornstraat 8 te 2018 Antwerpen en ondememingsnummer 0890.626.977.

BEGELEIDENDE BEDINGEN

art. 1.Het 'sociaal fonds' zonder rechtspersoonlijkheid, opgericht door het Basisoverleg-comité van de toenmalige overheidsinstelling Vlaamse Opera op 18 maart 1999, bevestigd in bijlage 5 bij de collectieve arbeidsovereenkomst met de vereniging zonder winstoogmerk 'Vlaamse Opera' op 1 juli 2008, wordt opgeheven en vervangen door een nieuwe vereniging zonder winstoogmerk 'Sociaal Fonds van de Vlaamse Opera' (afgekort: SOFOP).

art. 2.De van eerstgenoemd sociaal fonds in de boekhouding van de vzw Vlaamse Opera opgenomen activa worden overgedragen aan de vzw SOFOP (In oprichting), van zodra deze het nummer van haar bankrekening meedeelt.

art. 3.De vzw Vlaamse Opera geeft de vzw SOFOP (in oprichting) toestemming om haar zetel te hebben in het gebouw aan de Van Ertbomstraat 8 te 2018 Antwerpen en om, na onderling overleg, in alle vestigingen van de Vlaamse Opera te vergaderen of aan te plakken.

art. 4.De vzw Vlaamse Opera regelt de toegang tot de repetities voor haar producties en stelt de prijzen daarvoor vast. Deze toegangsgelden worden geïnd door of overgedragen aan de vzw SOFOP (in oprichting).

HANDTEKENINGEN

Voor de vzw Vlaamse Opera,

Paul Cools Nick Cuyvers

Voorzitter van de raad van bestuur Human Resources manager

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

. % P M00 2.0

Luc Kerstens Guido Spruyt

Manager financiën Orkest- en koormanager

Voor ACV-Cultuur, Voor ACOD-Cultuur

Inge Bruylandt Inge Hermans

Voor ACLVB,

Frans Meynendonckx

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

r MOD 2.0

Voor- Luik B - Vervolg

behouden --

aan het

Belgisch

Staatsblad

De heer Nick Cuyvers,

Human Resources manager van de Vlaamse Opera VZW en voorzitter van het

Solidariteirsfonds Vlaamse Opera VZW

Bi)Yagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste biz, van Lik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
SOLIDARITEITSFONDS VAN DE VLAAMSE OPERA

Adresse
VAN ERTBORNSTRAAT 8 2018 ANTWERPEN 1

Code postal : 2018
Localité : ANTWERPEN
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande