UNIE VAN REGISSEURS, AFGEKORT : UVR

Association sans but lucratif


Dénomination : UNIE VAN REGISSEURS, AFGEKORT : UVR
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 849.802.746

Publication

31/10/2012
ÿþ Moo2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Statuten vereniging in oprichting Unie van Regisseurs

Statuten ter verschijning in het Belgisch Staatsblad

Te Brussel op 22 oktober 2012

Tussen de ondergetekenden:

- Augustijn Coninx, Belg, geboren op 21 februari 1957 in Neerpelt, wonende te Vogelzangstraat 72, 3520 Zonhoven.

- Frank Van Passel, Belg, geboren op 23 juni 1964 in Vilvoorde, wonende te Prinses Lydialaan 83, 3001 Heverlee.

- Geoffrey Enthoven, Belg, geboren op 6 mei 1974 in Antwerpen, wonende te Zandstraat 2, 9930 Zomergem Hans Herbots, Belg, geboren op 13 mei 1970 in Antwerpen, wonende te Stierstraat 25, 2018 Antwerpen.

- Hans Van Nuffel, Belg, geboren op 16 april 1981 in Mechelen, wonende te Justitiestraat 4, 2018 Antwerpen.

- Jan Verheyen, Belg, geboren op 18 maart 1963 in Temse, wonende te Torhoutsestraat 338a, 8020 Ruddervoorde.

Michael Reynders, Belg, geboren op 9 oktober 1972 in Sint-Truiden, wonende te Gustave gchildknechtstraat 33112, 1020 Brussel.

- Vanja d'Alcantara, Belg, geboren op 30 december 1977 in Etterbeek, wonende te Clementinalaan 13, 1190 Brussel.

Bovenstaanden verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals meermaals gewijzigd, hierna de vzw-wet genoemd.

Als onderdeel van deze overeenkomst stellen de bovenvermelde personen de hierna vermelde statuten op die zullen gelden als de statuten van deze vereniging.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

IINi!Iltileoiwii

Voor-

behoude aan het Belgisci

StaatsbI

Neergelegd ter griffie van de Rechtbank

van Koophandel te Antwerpen, olo

2,10.2012

Griffie

Iq

Ondernemingsnr ~ -c " .

Benaming

(voluit) : Unie van Regisseurs

(verkort) : UvR

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Stierstraat 25, 2018 Antwerpen

onderwerp akte :

stD9 ' ~ L[t,

Bijlagen"bij het Belgisch Staatsblad - 31%10/2012 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Hoofdstuk I. Naam  zetel  duur  doel

Art.1, De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam Unie van Regisseurs of afgekort UvR, die in deze statuten onveranderlijk zal worden benoemd als Unie_

Art.2. De Unie heeft haar zetel gevestigd in de Stierstraat 25, 2018 Antwerpen in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

De algemene vergadering kan de zetel verplaatsen met inachtneming van de formaliteiten die door de wet van 27 juni 1921 en door deze statuten worden voorgeschreven voor een statutenwijziging.

Art.3. De Unie wordt opgericht voor onbepaalde duur.

Art.4. De Unie heeft tot doel: audiovisuele regisseurs, komende uit of actief in Vlaanderen en Brussel, te verenigen, te beschermen en te vertegenwoordigen in gesprekken, discussies of onderhandelingen met de overheid of door de overheid opgerichte instanties, met andere beroepsverenigingen en productiehuizen in het audiovisuele veld of andere binnen- en buitenlandse partners.

Om de individuele en collectieve belangen van de leden te verwezenlijken kan zij alle overeenkomsten sluiten die zij hiervoor nuttig acht.

Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstellingen van de vereniging worden verwezenlijkt, behoren onder meer:

-Het verlenen van juridische en administratieve ondersteuning.

-Het promoten en verspreiden van opnamen van werken.

-Het bewerkstelligen van contacten in de culturele sector in brede zin en de institutionele relaties van de

vereniging.

-Het actief opzetten en bijwonen van evenementen zoals relevante cursussen, colloquia, lezingen, voorstellingen, repetities en dit wereldwijd.

-Het organiseren van studiereizen of ontvangen van buitenlandse filmdelegaties.

-Het zoeken naar en verwerven van financiële middelen voor de verwezenlijking van de hoger gestelde doelen.

-De vereniging zal zich mogen aansluiten bij elk organisme dat een gelijkaardig of aanverwant doel heeft.

-De vereniging kan onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven en meer algemeen alle financiële, roerende en onroerende transacties aangaan die haar doel rechtvaardigen.

-Het coordineren van de werking van vrijwilligers.

Daarnaast kan de Unie, op bijkomstige wijze, alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van de vermelde statutaire doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk toegelaten is en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de statutaire doelstellingen.

Hoofdstuk Il. Leden

Art.5, De Unie verenigt dè audiovisuele regisseurs in ruime zin en bestaat uit effectieve leden, toegetreden leden en steunende leden. De ondergetekende oprichters zijn de eerste effectieve leden. De wet maakt een hoofdonderscheid tussen effectieve en toegetreden leden.

Effectieve leden

Art.6. §1. Het vereiste minimum aantal effectieve leden in de vereniging bedraagt 7.

§2. Om effectief lid te worden van de Unie moet men audiovisueel regisseur zijn. Een audiovisueel regisseur is hij of zij die het audiovisuele werk verwezenlijkt.

§3. Kunnen effectief lid worden de leden die in de laatste vijf jaar, te tellen vanaf het respectievelijke lidmaatschap van de persoon in kwestie, op zijn minst een langspeelfilm, of een door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) gesteund TV-drama, of ander audiovisueel werk heeft geregisseerd dat: of een officiële Belgische distributie in de zalen heeft gekend, of een officiële selectie voor een door de Unie erkend filmfestival, of in het

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOI) 2.2

geval van TV-drama op TV is uitgezonden geweest of, in het geval van andere audiovisuele producties in relevante door de Unie erkende evenementen is vertoond.

Art.7. De kandidaat voor effectief lidmaatschap wordt voorgedragen door twee effectieve leden van de Unie die de kandidatuur voorstellen aan de voorzitter van de raad van bestuur. Deze is verplicht dit lidmaatschap voor te leggen ter bekrachtiging aan de eerstvolgende algemene vergadering. Deze beslist hiertoe met gewone meerderheid.

Art&. De effectieve leden van de Unie zijn verplicht:

a) de statuten en het huishoudelijk reglement van de Unie alsook de besluiten van haar organen na te leven;

b) de belangen van de Unie na te streven;

c) bij wijziging van hun in het register van de leden opgenomen gegevens, de nieuwe gegevens zonder verwijl kenbaar te maken aan de raad van bestuur,

Toegetreden leden

Art.9.§1. Ais toegetreden lid kan tot de Unie toetreden: Filmregisseurs van Fictie, inclusief kortfilm en door het Vlaams Audiovisueel Fonds gesteund 1V-drama, waarvan minstens één film aan één van de volgende criteria voldoet: 1. Een officiële Belgische distributie heeft gekend; dvd, tv of cinema. 2. Een officiële selectie van een door de Unie erkend (kort)filmfestival. 3. Opgenomen werd in kader van een door de Unie erkend nationaal of internationaal evenement van een audiovisuele vertoning; bijvoorbeeld in een museum, galerij, theater, blackbox...

§2. Als een toegetreden lid wordt beschouwd diegene die aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet, zoals beschreven in §1, aan het jaarlijks lidgeld voldaan heeft en wordt voorgedragen door twee effectieve leden van de Unie die de kandidatuur voorstellen aan de voorzitter van de raad van bestuur, Deze is verplicht dit lidmaatschap voor te leggen ter bekrachtiging aan de eerstvolgende raad van bestuur. Deze beslist hiertoe met gewone meerderheid.

Art.10. De toegetreden leden kunnen beroep doen op volgende diensten: juridisch advies, vertegenwoordiging op diverse beleidsvlakken, bescherming van de uitoefening van het beroep, gehoord worden in de belangenbehartiging, deelname aan premières van films van de leden, aan stages, cursussen en lezingen,

Art.11. De effectieve en toegetreden leden zijn een lidgeld verschuldigd dat jaarlijks wordt vastgesteld door de raad van bestuur, Voor studenten kan de raad van bestuur een korting toestaan, Het lidgeld van de effectieve leden mag jaarlijks niet hoger zijn dan 1250 ¬ .

Steunende leden

Art.12 De steunende leden vormen een subcategorie van de toegetreden leden. De steunende leden kunnen natuurlijke personen of rechtspersonen zijn die de Unie wensen te helpen bij het verwezenlijken van haar doel. Hij/zij kan hiervoor een eenvoudig verzoek richten aan de raad van bestuur, die hierover met gewone meerderheid beslist.

Art.13. §1. De hoedanigheid van effectief lid gaat verloren: a) door vrijwillig schriftelijk ontslag, gericht aan de raad van bestuur. b) door overlijden en rechtsonbekwaamheid. c) indien er rechtspersonen zijn, door ontbinding, fusie, splitsing of faillissement. d) door uitsluiting door de algemene vergadering overeenkomstig de voorwaarden van artikel 12 van de vzw-wet.

§2. De raad van bestuur kan met een gewone meerderheid beslissen over de afzetting van de toegetreden leden.

§3. Het lid, dat om welke reden ook zijn hoedanigheid van lid verliest en/of zijn rechtsopvolgers, kunnen geen aanspraak maken op het vermogen van de Unie noch op de door hem afgestane voorwerpen of goederen, noch op terugbetaling van de ledenbijdragen.

§4. Het lidmaatschap van de leden die hun lidgeld voor het lopende jaar niet betaald hebben, krijgen door de raad van bestuur een regularisatietermijn. Bij niet naleving worden ze als ontslagnemend beschouwd.

Hoofdstuk III. De Algemene vergadering

Art.14. De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. Toegetreden leden (met inbegrip van steunende leden) kunnen hier wel aanwezig zijn zonder stemrecht, indien gewenst.

R

4 MOI] 2.2

Art.15. Een beraadslaging van de algemene vergadering is vereist in de volgende gevallen: 1. Goedkeuren en wijzigen van de statuten. 2, Benoemen en ontslagen van de leden van de raad van bestuur, 3, Benoemen en afzetten van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend, 4. Goedkeuren van begrotingen en de jaarrekening. 5. De jaarlijkse kwijting aan de bestuurders en commissarissen. 6. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk. 7. Het ontbinden van de vereniging. 8. Het uitsluiten van een effectief lid. 9. Alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Art.16. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur en bij afwezigheid en/of verhindering door de ondervoorzitter, en bij ontstentenis van beide door het oudste aanwezige lid van de raad van bestuur. Het secretariaat van de algemene vergadering wordt waargenomen door de secretaris van de raad van bestuur of bij diens afwezigheid en/of verhindering door een daartoe voor die gelegenheid door de algemene vergadering aangeduide persoon.

Art.17. Er mogen te allen tijde externe personen worden uitgenodigd omwille van hun specifieke "know how' of vaardigheden om de algemene vergadering bij te staan bij het nemen van beslissingen. Deze personen beschikken niet over enig stemrecht in de algemene vergadering.

Art.18.§1. Elk effectief lid kan zich door een ander effectief lid op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen. Een lid kan evenwel slechts één ander lid vertegenwoordigen.

§2.Elk effectief lid beschikt over één stem op de algemene vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/10/2012 - Annexes du Moniteur belge Art.19. §1. Ieder jaar moet minstens één algemene vergadering plaatsvinden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en van de begroting van het volgend jaar. De beslissing tot het bijeenroepen van de algemene vergadering is exclusief voorbehouden aan de raad van bestuur.

§2. De algemene vergadering kan ook worden bijeengeroepen door de raad van bestuur telkens als het doel of het belang van de vereniging dit vereist.

§3. De uitnodiging, zoals bedoeld in §1 en 2§, kan gebeuren door een individuele bestuurder of derde, per brief of e-mail ten minste acht dagen voor de vergadering.

§4. De algemene vergadering kan ook verplicht worden samengeroepen op verzoek van één vijfde van de effectieve leden. Dit kan door middel van één verzoekbrief met de vereiste handtekeningen te richten aan de raad van bestuur.

§5, Men maakt melding van de agenda in de uitnodiging. Deze agenda kan steeds worden uitgebreid op verzoek van tenminste één twintigste van de effectieve leden: op hun verzoek moeten deze extra punten aan bod komen. Dit recht geldt stilzwijgend uiterlijk tot vlak voor aanvang van de vergadering.

Art.20.§1. De vergadering Is geldig samengesteld indien ten minste de helft van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld.

Bij de door de wet voorziene gevallen (statutenwijziging, ontbinding, doelwijziging, omzetting in een vennootschap met sociaal oogmerk of uitsluiting van een effectief lid) worden de onthoudingen en ongeldige stemmen altijd als tegenstemmen beschouwd.

2§, Is het vereiste aantal leden niet aanwezig of vertegenwoordigd, dan zal een tweede vergadering belegd worden die ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, geldig zal kunnen beraadslagen en beslissen, doch enkel over de agendapunten van de eerste vergadering, en mits naleving van de eventuele terzake geldende wettelijke en/of statutaire bepalingen.

Art.21. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de voorzitter. Zij worden opgenomen in een bijzonder register dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel, waar effectieve leden er inzage van kunnen nemen. Aan de effectieve leden van de Unie wordt binnen de maand een uittreksel bezorgd,

Hoofdstuk IV. De Raad van Bestuur

Art.22. De Unie wordt geleid door een raad van bestuur, samengesteld uit ten minste vier en maximum vijftien effectieve leden, die benoemd worden door de algemene vergadering bij gewone meerderheid.

t ti ~ MOD 22

Art.23. Er mogen te allen tijde externe personen worden uitgenodigd omwille van hun specifieke "know how" of vaardigheden om de algemene vergadering bij te staan bij het nemen van beslissingen, Deze personen beschikken niet over enig stemrecht in de algemene vergadering.

Art.24. De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Art.25. §1. De bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd voor vier jaar waarbij het mandaat eindigt bij de jaarlijkse algemene vergadering.

§2, Elk effectief lid van de vereniging is vrij uit te treden door het indienen van zijn ontslag bij de raad van bestuur. Een lid dat zijn jaarlijkse bijdrage niet betaalt, wordt geacht ontslag te nemen.

§3. De uitsluiting van een effectief lid kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Een lid dat ontslag neemt of dat wordt uitgesloten, heeft geen aanspraak op het bezit van de vereniging en kan betaalde bijdragen niet terugvorderen.

Artikel.26. Elke kandidatuur voor een bestuursfunctie dient schriftelijk of per e-mail aan de voorzitter te gebeuren, Bij verzending per brief, dient het schrijven geadresseerd te worden aan de maatschappelijke zetel van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/10/2012 - Annexes du Moniteur belge Art.27. De raad van bestuur vertegenwoordigt de Unie, Ze verbindt haar in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, ze beheert haar gelden en kan een dagelijks bestuur aanduiden. Ze stelt ook het huishoudelijk reglement op.

Art.28.§1, De raad van bestuur realiseert het maatschappelijk doel van de Unie. Hij leidt de werken van de vereniging en coördineert de werking van alle organen. Hij onderneemt aile stappen die hij nuttig acht, of laat ze in naam van de Unie ondernemen.

2§. De raad van bestuur kan hiertoe alle beslissingen treffen welke niet uitdrukkelijk door de statuten aan de algemene vergadering worden voorbehouden,

Art.29.§1. Naast het stellen van gewone daden van bestuur kan de raad van bestuur een reglement van inwendige orde uitvaardigen en wijzigen, alle rechtshandelingen met inbegrip van daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het vervreemden van roerende of onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, enz.

2§. Hij treedt op, als eiser of verweerder, in aile rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.

Art.30. De raad van bestuur benoemt en ontslaat de leden van het personeel van de Unie. Hij bepaalt hun taken en hun bezoldigingen.

Art.31.1 §. Elke bestuurder heeft recht op één stem. De beslissingen van de raad van bestuur worden genomen bij eenvoudige meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders, behoudens indien bijzondere meerderheden zijn vastgesteld in de statuten, of bij wet. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter cf de stem van degene die hem vervangt. De bestuurders die zich bij de stemming onthouden, worden als afwezig beschouwd voor de berekening van de meerderheden. Ongeldige stemmen worden niet meegeteld in de beoordeling op de bijeenkomsten van de raad van bestuur.

2§. Elke bestuurder die belet is, kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder om te handelen en te stemmen in zijn naam, maar niemand mag over meer dan één volmacht beschikken en het mandaat is slechts geldig voor één vergadering.

Art.32. De raad van bestuur komt minstens twee maal per jaar bijeen, De voorzitter kan de raad van bestuur altijd bijeenroepen telkens wanneer de belangen van de Unie dit vereisen. Hij is ertoe gehouden dit binnen acht dagen te doen wanneer de helft van de leden van de raad van bestuur hem dat schriftelijk verzoekt. Deze oproeping kan zowel per gewone brief als per postmailing geschieden. De oproeping vermeldt plaats, dag en uur van de bijeenkomst.

Art.33. De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter. Ingeval hij belet of afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter en bij ontstentenis door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Art.34. De raad van bestuur kan geldig beraadslagen indien minstens de helft van de leden aanwezig of regelmatig vertegenwoordigd is,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/10/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

" Art.35. Van de beraadslagingen worden notulen opgesteld, bijgehouden in een register en ondertekend door de Voorzitter of de ondervoorzitter. Het register is ter inzage van alle effectieve leden, die hun inzagerecht zullen kunnen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgestelde modaliteiten. De uittreksels die men ervan moet geven hetzij in rechte, hetzij anderszins, worden ondertekend een bestuurder.

Art.36.§1. De bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen, kan worden opgedragen aan één of meerdere personen, al dan niet bestuurder of lid die ofwel alleen, ofwel gezamenlijk, ofwel als college optreden.

§2. De raad van bestuur kan zijn bevoegdheid voor bepaalde handelingen en taken overdragen aan een dagelijks bestuur. De raad van bestuur geeft een duidelijke taakomschrijving aan het dagelijk bestuur.

Hoofdstuk V. Dagelijks Bestuur

Art.37. De raad van bestuur kan met eenvoudige meerderheid het dagelijks bestuur van de Unie opdragen aan een persoon, een bestuurder, een lid of een derde. De raad van bestuur kan dit ambt ook beëindigen met eenvoudige meerderheid. De raad van bestuur is tevens gemachtigd om de eventuele vrijwillige beëindiging te aanvaarden.

Art.38. De handelingen van het dagelijks bestuur zijn die bestuurshandelingen die de noden van het dagelijks leven van de Unie niet overstijgen en die zowel wegens hun gering belang als wegens de nood van een snelle oplossing geen optreden van de raad van bestuur verantwoorden.

Art.39. Het dagelijks bestuur wordt door de dagelijks bestuurder uitgeoefend,

Hoofdstuk Vil. Begrotingen, rekeningen

Art.40. Het boekjaar van de Unie loopt van 1 januari tot en met 31 december. In afwijking daarvan loopt het eerste boekjaar van de dag van oprichting tot en met 31 december van dat jaar,

Art.41. Op het einde van het boekjaar wordt door de raad van bestuur de rekeningen van het verlopen jaar afgesloten, de begroting voor het volgend jaar opgemaakt, en aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen.

Hoofdstuk VI. Ontbinding, vereffening

Art.42. In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebrek daaraan, de rechtbank één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid en de vereffeningsvoorwaarden.

Art.43. In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging, een persoon of een stichting, die een gelijkaardig doel als dat van de Unie nastreeft overeenkomstig de Wet op de VZW's.

Art.44. Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, blijft de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en haar latere wijzigingen toepasselijk en/of het huishoudelijk reglement van de Unie.

Worden benoemd tot bestuurders:

Michael Reynders

Augustijn Coninx

Hans Herbots

Hans Van Nuffel

Vanja d'Alcantara

Geoffrey Enthoven

Frank Van Passel

Worden benoemd tot dagelijks bestuurder:

Karolien Polenus, Belg, geboren te Hasselt op 5 februari 1979, wonende te Sleutelstraat 24, 1000 Brussel.

Coordonnées
UNIE VAN REGISSEURS, AFGEKORT : UVR

Adresse
STIERSTRAAT 25 2018 ANTWERPEN 1

Code postal : 2018
Localité : ANTWERPEN
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande