VERENIGDE BOEKEN IMPORTEURS (VERKORT) VBI

Divers


Dénomination : VERENIGDE BOEKEN IMPORTEURS (VERKORT) VBI
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 408.666.740

Publication

13/05/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

1111111111.11,11,111j1tM111111

RECHTBANK

KOOPHANDEL

Q 2 MEI 2011

ANTWERPEN

tcnitie

Ondernemingsnr : 0408.666.740

Benaming

(voluit) : Verenigde Boeken Importeurs

(verkort) : VBI

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstbejag

Zetel : Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout

Onderwerp akte : Statutenwijziging

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de gewone Buitengewone Algemene Vergadering van 21 september 2010 werden bij unanimiteit de;

" volgende gewijzigde statuten van de vereniging aangenomen, die alle voorgaande vervangen:

Titel I.  Naam, zetel, doel, duur

Artikel 1

De vereniging wordt aangegaan onder de rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk en draagt: de naam : "Verenigde Boeken Importeurs', afgekort VBI.

Artikel 2

De zetel van de vereniging is gevestigd in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, met als adres Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout (Antwerpen) en kan te allen tijde naar een andere plaats in het Vlaamse Gewest; en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden overgebracht door een beslissing van de raad van bestuur. De beslissing van de raad van bestuur tot zetelverplaatsing dient te worden bekrachtigd door de algemene: vergadering met inachtneming van de voorwaarden en formaliteiten die gelden voor een statutenwijziging en de raad van bestuur dient de nodige openbaarmakingsformaliteiten te vervullen.

Artikel 3

De vereniging heeft tot doel de beroepsbelangen te behartigen van in België gevestigde importeurs of distributeurs van boeken, tijdschriften en/of andere informatiedragers behorend tot het fonds van één of meerdere buitenlandse uitgevers, door middel van de fysieke distributie, de verkoop en/of de commerciële: ondersteuning of promotie van de betreffende titels op het Belgische grondgebied, voor eigen rekening of voor' rekening van derden. De bedoelde werken mogen, rechtstreeks noch onrechtstreeks, discrimineren of; aanzetten tot discriminatie op grond van geslacht, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, seksuele geaardheid of religieuze overtuiging propageren.

" In het raam hiervan zal zij onder meer :

a)Contacten onderhouden met officiële instanties wanneer dit de belangen van de vereniging dient;

b)Contacten onderhouden met gelijkgerichte verenigingen in binnen- en buitenland om de onderlinge vakbelangen te behartigen ;

c)Waken op het naleven van de reglementen die zij uitvaardigt en de overeenkomsten die zij voor rekening: van de vereniging of van haar leden aangaat;

d)De alternatieve geschillenregeling, met inbegrip van arbitrage en bemiddeling, in de sector van del boekimporteurs bevorderen ;

e)Zich inspannen om de leden van de vereniging aan te sporen zich te houden aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun activiteiten beheersen, waaronder de verplichting handel te drijven' overeenkomstig de eerlijke handelsgebruiken.

De vereniging is een ledenvereniging behorende tot de confederatie VZW Boek.be (hierna: Boek.be), met; verenigingszetel te 2140 Borgerhout (Antwerpen), Te Boelaerlei 37. Zij onderschrijft ten volle de doelstellingen,; de filosofie en de acties van Boek.be, voor zover deze met haar eigen doelstellingen verenigbaar zijn. Voor alle'

Op de laatste blz. van Luik B vermeiden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso: Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

materies die een belang hebben dat het belang van VBI overstijgt en dat binnen de werksfeer van Boek.be valt, zal de vereniging bij het plannen of ondernemen van acties overeenkomstig de punten a) en b) van het voorgaande lid het initiatief overdragen aan het bevoegde orgaan van Boek.be. VBI zal in voorkomend geval nauw worden betrokken bij het optreden van Boek.be. Dit optreden mag bovendien niet onverenigbaar zijn met de doelstellingen van VBI of kennelijk schadelijk zijn voor haar belangen. Neemt Boek.be niet of niet tijdig de passende actie, dan hemeemt het bevoegde orgaan van VBI ten volle zijn initiatief- en actierecht.

Ter bevordering van het maatschappelijk doel kan zij overeenkomsten aangaan met gelijkgerichte verenigingen of van deze verenigingen lid worden. Zij mag alle roerende en onroerende verrichtingen nastreven die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel.

De vereniging kan daden van koophandel stellen, voorzover deze daden bijkomstig zijn aan het maatschappelijk doel en noodzakelijk voor het verwezenlijken van dit doel.

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur te rekenen vanaf haar oprichting. De vereniging bezit rechtspersoonlijkheid vanaf de dag dat haar statuten, de akten betreffende de benoeming van de bestuurders en in voorkomend geval van de personen die gemachtigd worden de vereniging te vertegenwoordigen zijn neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel waar het dossier van de vereniging wordt gehouden.

Ze kan echter te allen tijde bij beslissing van de algemene vergadering ontbonden worden.

Titel II  Leden

Artikel 5

De stichtende leden zijn:

1.Agora BVBA, Ninovesteenweg 24, B-9320 AALST-EREMBODEGEM

2.Van Halewyck NV, Diestsesteenweg 71a, B-3010 KESSEL-LO

3.Intersentia NV, Churchilllaan 108, B-2900 SCHOTEN

4.Standaard Uitgeverij NV, Belgiëlei 147a, 2018 ANTWERPEN

5.Veen Bosch & Keuning NV, Temesselei 326, B-2160 WOMMELGEM

6.C. De Vries-Brouwers BVBA, Haantjeslei 80, B- 2015 ANTWERPEN

7.WPG Uitgevers België NV, Maarschalk Gérardstraat 2, B-2000 ANTWERPEN

8.Zwaan BVBA, Kauwendaal 6, B-2800 MECHELEN

Artikel 6

Het aantal leden is onbeperkt doch mag niet minder dan 11 bedragen.

Artikel 7

Aanvraag tot toetreding als lid zal schriftelijk gebeuren op de daartoe door de raad van bestuur voorziene wijze. Kandidaat-leden die aan de onder de artikelen 3, eerste lid, en 8 opgesomde voorwaarden voldoen en zich verbinden de voorgeschreven verplichtingen na te komen, kunnen door de raad van bestuur voorlopig als lid aanvaard worden in afwachting dat over hun definitieve aanvaarding beslist wordt door de eerstvolgende algemene vergadering die gehouden wordt na de voorlopige aanvaarding. De beslissing tot voorlopige aanvaarding wordt bij gewone brief aan het kandidaat-lid ter kennis gebracht. De voorlopige leden worden ingeschreven in een aparte rubriek binnen acht dagen na ontvangst van de bijdrage bedoeld in artikel 14 van deze statuten.

Kandidaat-leden kunnen tevens door de raad van bestuur op dezelfde wijze voorlopig als lid geweigerd worden indien deze van oordeel is dat zij op onvoldoende wijze voldoen aan de gestelde voorwaarden.

De beslissing tot definitieve aanvaarding of weigering van een kandidaat-lid wordt door de algemene vergadering genomen met een twee derde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Deze beslissing wordt bij aangetekende brief aan het kandidaat-lid ter kennis gebracht. Inschrijving in het ledenregister gebeurt binnen acht dagen nadat de raad van bestuur van de beslissing tot aanvaarding in kennis werd gesteld.

De algemene vergadering beslist geheim en volkomen autonoom over elk verzoek tot toetreding waarbij zij over een ruime beoordelingsmarge beschikt, ongeacht het feit dat de kandidaat zou voldoen aan alle materiële en formele toetredingsvereisten. Zij moet haar beslissing niet motiveren.

Artikel 8

Voorwaarden en verplichtingen verbonden aan het lidmaatschap zijn :

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

Moo2,2

a)Als natuurlijke of rechtspersoon met maatschappelijke zetel of bedrijfszetel in België één of meer boekenfondsen die voldoen aan het vereiste van artikel 3, eerste lid, van deze statuten invoeren of verdelen in België of, voor nieuwe leden, aan de hand van een door de raad van bestuur als voldoende beschouwd programma aantonen dergelijke activiteit daadwerkelijk te zullen uitbouwen;

b)de jaarlijkse lidmaatschapsbijdragen betalen, zoals bepaald in artikel 14 van deze statuten en in het huishoudelijk reglement van de vereniging;

c)de vereniging jaarlijks statistische gegevens verstrekken over de omzet, het titelbestand en het personeelsbestand; deze opsomming is niet beperkend en kan door een beslissing van de algemene vergadering worden uitgebreid; "

d)het naleven van deze statuten en van het huishoudelijk reglement en de gebeurlijke overige reglementen van de vereniging, voor zover deze stroken met de tekst en de geest van deze statuten.

De bovenstaande opsomming is niet beperkend en kan door een beslissing van de algemene vergadering worden uitgebreid.

Artikel 9

Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van leden gehouden. Alle beslissingen inzake toetreding, uittreding of uitsluiting van leden worden door de raad van bestuur in dat register ingeschreven binnen de acht dagen nadat de raad van bestuur van die beslissing in kennis is gesteld.

Wanneer wijzigingen optreden in de samenstelling van de vereniging wordt een bijgewerkte ledenlijst neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel, en dit binnen één maand te rekenen van de verjaardag van de neerlegging van de statuten.

Artikel 10

Het staat de leden vrij uit de vereniging te treden.

Wie ontslag wenst te nemen, moet dit ten minste één maand vóór het beëindigen van het verenigingsjaar per aangetekende brief aan de raad van bestuur melden. Een lid dat zijn bijdrage niet betaalt, kan door de raad van bestuur worden geacht ontslag te nemen. De raad van bestuur brengt het lid bij gewone brief van zijn beslissing op de hoogte. De niet-uitoefening van dit recht door de raad van bestuur houdt geen afstand van dit recht in.

Leden kunnen  op voorstel van de raad van bestuur  door de algemene vergadering worden uitgesloten wanneer zij niet langer voldoen aan de voorwaarden gesteld voor het lidmaatschap, de statuten of reglementen van de vereniging niet naleven, of andere verplichtingen opgelegd door de raad van bestuur of de algemene vergadering niet nakomen. Deze beslissing dient genomen te worden met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Een lid dat voor uitsluiting in aanmerking komt, kan door de raad van bestuur tijdelijk worden geschorst, tot aan de beslissing van de algemene vergadering.

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege wanneer het lid overlijdt, failliet, onbekwaam of in staat van verlengde minderjarigheid wordt verklaard, onder voorlopig bewind wordt gesteld, een verzoek indient tot het verkrijgen van een collectieve schuldenregeling of indien het betrokken lid niet meer voldoet aan de voorwaarde van artikel 8 a) van deze statuten.

Artikel 11

Een lid dat ontslag neemt of dat uitgesloten wordt, en de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen geen aanspraak maken op enig deel van het bezit van de vereniging, noch teruggave eisen of vorderen van de door hem gestorte lidmaatschapsbijdragen, noch opgave of overlegging van rekeningen, verzegeling of boedelbeschrijving eisen of vorderen. Het ontslaggevend lid is echter gehouden zijn verplichtingen voor het lopende jaar en in voorkomend geval zijn achterstallige verplichtingen na te komen.

Artikel 12

In hun hoedanigheid van leden gaan zij geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen die de vereniging aangaat.

Artikel 13

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur, van het dagelijks bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Titel III  Bijdragen

Artikel 14

De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage wordt, uiterlijk op 15 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de bijdrage betrekking heeft, bepaald door de raad van bestuur. Zij zal het bedrag van 100.000,00 euro per lid en per jaar niet mogen overschrijden. De lidmaatschapsbijdrage wordt nader bepaald overeenkomstig het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Ook kandidaat-leden die voorlopig als lid aanvaard zijn, dienen binnen de veertien dagen na verzending van de mededeling van voorlopige aanvaarding de bijdrage voor het lopende jaar betalen.

Jaarlijks en op het eerste verzoek van de raad van bestuur legt het lid een verslag van een accountant of bedrijfsrevisor voor waaruit blijkt welke de omzetcijfers van de invoeractiviteit zijn voor het betrokken jaar. De raad van bestuur heeft het recht deze omzetcijfers te laten controleren door een onafhankelijke deskundige, zij het uitsluitend met het oog op de bepaling van de ledenbijdrage. Indien naar aanleiding van deze controle de bijdrage van het lid met meer dan 5 % moet worden verhoogd, zullen de kosten verbonden aan deze controle door het lid moeten worden terugbetaald aan de vereniging.

De leden zijn van rechtswege en zonder ingebrekestelling een verwijlintrest verschuldigd, op jaarbasis gelijk aan de wettelijke intrestvoet, indien zij in gebreke blijven de bijdrage te betalen binnen de termijn vooropgesteld door de raad van bestuur. Deze termijn mag niet korter zijn dan veertien dagen.

Titel IV  Algemene vergadering

Artikel 15

De algemene vergadering bezit de bevoegdheden die haar uitdrukkelijk zijn toegekend door de wet of door deze statuten.

Behoren inzonderheid tot haar bevoegdheid :

1.alle wijzigingen van de statuten;

2.benoeming en afzetting van de bestuurders;

3.benoeming en afzetting van de commissarissen;

4.kwijting aan de bestuurders en commissarissen;

5.de goedkeuring van de begroting en van de rekeningen;

6.de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

7.de aanvaarding en uitsluiting van leden;

8.omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.

Artikel 16

De raad van bestuur roept de algemene vergadering bijeen in de gevallen bepaald door de wet of de statuten, of wanneer ten minste één vijfde van de leden het vraagt met opgave van de punten die men behandeld wenst te zien.

Alle leden worden ten minste veertien dagen tevoren voor de algemene vergadering opgeroepen bij gewone brief of een gelijkwaardig geschreven communicatiemiddel, zoals fax en e-mail. De agenda wordt bij de oproepingsbrief gevoegd. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda geplaatst. Voor de gewone algemene vergadering moet dit verzoek ten laatste op 15 april bij de raad van bestuur ingediend zijn.

ledere vergadering wordt gehouden op de dag, het uur en de plaats vermeld in de oproeping.

De leden kunnen zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een vertegenwoordiger van hun firma of door een ander lid door middel van een schriftelijke volmacht. Ieder aanwezig lid mag slechts één ander lid vertegenwoordigen. De schriftelijke volmacht wordt opgemaakt in overeenstemming met het daarvoor bestemde formulier van de vereniging en wordt voor het openen van de vergadering aan de raad van bestuur overhandigd. Een lid kan aan een vertegenwoordiger van zijn firma of aan een ander lid slechts een volmacht verlenen voor één vergadering.

Artikel 17

" r

MOD 2.2

i"

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op elke algemene vergadering wordt een aanwezigheidslijst bijgehouden.

De algemene vergadering wordt geleid door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij ontstentenis, door een vice-voorzitter. De vergadering wijst, zo nodig, één of meer stemopnemers aan.

De vergadering is regelmatig samengesteld, welk ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden is, en alle beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behoudens andersluidende bepaling in de wet of in deze statuten.

Alle leden hebben gelijk stemrecht. Ieder lid beschikt over één stem. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. De stemming is steeds geheim wanneer wordt beslist over personen, waaronder maar niet uitsluitend de benoeming of het ontslag van bestuurders, de toetreding van nieuwe leden en de uitsluiting van leden.

De beslissingen van de algemene vergadering worden binnen de maand ter kennis van de leden gebracht.

Alle beslissingen van de algemene vergadering worden ingeschreven in het register van de notulen, en worden ondertekend door de secretaris of een bestuurder. Dit register wordt bewaard in de zetel, waar alle leden er ter plaatse inzage kunnen van nemen. Alle leden kunnen uittreksels vragen van de notulen.

Artikel 18

Ieder jaar wordt een algemene vergadering gehouden in de loop van de maand mei.

Op deze algemene vergadering legt de raad van bestuur de jaarrekening van het voorbije boekjaar alsook de begroting van het volgende boekjaar ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Binnen dertig dagen na haar goedkeuring door de algemene vergadering wordt de jaarrekening van de vereniging door de bestuurders neergelegd overeenkomstig de wettelijke bepalingen op dit punt.

Na de goedkeuring van de jaarrekening beslist de algemene vergadering bij afzonderlijke stemming over de kwijting aan de bestuurders.

Artikel 19

Over een statutenwijziging kan een algemene vergadering alleen geldig beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de leden op de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht of de vrijwillige ontbinding op het oog heeft, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Wanneer op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten en de wijzigingen kan aannemen met de meerderheden bedoeld in het tweede of het derde lid, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Titel V  Bestuur en toezicht

Artikel 20

§ 1. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit ten minste zes en ten hoogste tien leden. De raad van bestuur wordt benoemd door de algemene vergadering, bij geheime stemming en bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Het aantal bestuurders moet in elk geval altijd kleiner zijn dan het aantal personen dat lid is van de vereniging. De bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar, onverminderd de gebeurlijke verlenging van hun mandaat.

De raad van bestuur van de vereniging dient op een marktconforme wijze te zijn samengesteld en dient te bestaan uit een evenredig aantal bestuurders afgevaardigd door de kleine, de middelgrote en de grote leden. Voor de toepassing van dit artikel wordt de jaaromzet van de leden, zoals nader omschreven in de artikelen 5, 6 en 9 van het huishoudelijk reglement van de vereniging, als richtsnoer voor de indeling van de leden gebruikt. Kan de raad van bestuur niet op een marktconforme en evenredige wijze worden samengesteld op grond van

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

voormelde criteria, dan zal ernaar worden gestreefd eenzelfde resultaat te bereiken aan de hand van andere, objectieve criteria. Elk lid kan maximum één bestuurder in de raad van bestuur hebben.

De raad van bestuur kan ten hoogste vier gecoöpteerde leden benoemen. Deze beschikken niet over stemrecht in de raad van bestuur en kunnen in geen geval werkend lid van Boek.be worden overeenkomstig § 3 van dit artikel. De gedelegeerd bestuurder heeft door zijn loutere aanstelling en vanaf dat ogenblik het statuut van gecoopteerd bestuurder.

§ 2. Ingeval van vacature(s) kunnen kandidaat-bestuurders uiterlijk vóór de door de raad van bestuur vastgestelde datum schriftelijk hun kandidatuur stellen om als bestuurder te worden benoemd.

Wanneer een plaats van bestuurder openvalt, hebben de overblijvende bestuurders het recht om voorlopig de vacature in te vullen. De marktconforme samenstelling van de raad van bestuur, zoals nader omschreven in § 1 van dit artikel, dient evenwel te allen tijde te worden gewaarborgd. In voorkomend geval zal de algemene vergadering in haar eerstvolgende bijeenkomst de definitieve benoeming doen, met respect voor hetzelfde beginsel. In geval van voortijdige vacature doet de nieuwe bestuurder de tijd uit van degene die hij vervangt, tenzij de algemene vergadering anders zou bepalen.

Uittredende bestuursleden zijn bij het verstrijken van hun mandaat onbeperkt herkiesbaar. De bestuurders kunnen op elk ogenblik door de algemene vergadering ontslagen worden.

Indien door ontslag, verstrijken van termijn of afzetting het aantal bestuurders is teruggevallen onder het minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat op regelmatige wijze in hun vervanging is voorzien.

De akten betreffende de benoeming of beëindiging van het mandaat van bestuurder bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

§ 3. De leden van de raad van bestuur zijn door hun loutere benoeming en met onmiddellijke ingang lid van Boek.be. Zij hebben in de schoot van deze vereniging de hoedanigheid en de bevoegdheden van een werkend of een toegetreden lid, overeenkomstig de statuten en het huishoudelijk reglement van Boek.be.

Zij vertolken in de bevoegde organen van Boek.be het standpunt van VBI, zoals in beginsel bepaald door de raad van bestuur, en behartigen en verdedigen er in de eerste plaats de belangen van VBI.

Zij zullen in deze hoedanigheid op een loyale en behoorlijke wijze handeten, in overeenstemming met de wet en met de statuten en huishoudelijke reglementen van Boek.be en van VBI.

Een afschrift van de benoemingbeslissing van de leden van de raad van bestuur van de vereniging wordt zo spoedig mogelijk en via het meest geschikte communicatiemiddel ter kennis gebracht aan de raad van bestuur van Boek.be, met het oog op de inschrijving in het ledenregister.

Artikel 21

De bestuurders vormen een college, onverminderd de verschillende bevoegdheden die hen als werkend of toegetreden lid van Boek.be kunnen worden toegekend.

De raad van bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, één of meer vice-voorzitters, een secretaris en een penningmeester. Het mandaat van de voorzitter is éénmaal vernieuwbaar. Een tweede vernieuwing kan enkel als bij geheime stemming unanimiteit wordt bereikt. In geval de voorzitter verhinderd is, wordt zijn taak waargenomen door een vice-voorzitter of door de oudste der aanwezige bestuurders.

Artikel 22

De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of de secretaris, die alle bestuurders dienen uit te nodigen.

De raad van bestuur vergadert telkens wanneer het belang van de vereniging dit vergt, of op verzoek van ten minste twee bestuurders. De raad van bestuur vergadert minstens 4 keer per jaar.

De beslissingen van de raad van bestuur zijn slechts geldig wanneer ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. De raad beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. De voorzitter heeft geen doorslaggevende stem.

Van beslissingen van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt, die worden ingeschreven in een speciaal register. Deze notulen, evenals alle andere akten en stukken uitgaande van de raad van bestuur,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

worden ondertekend worden door twee bestuurders, behoudens andersluidende bepaling in de wet of de statuten van de vereniging.

De raad van bestuur kan derden uitnodigen tot het bijwonen van zijn vergaderingen, zonder dat deze derden daardoor stemrecht verwerven.

Artikel 23

De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om de vereniging en haar vermogen te besturen en om haar te vertegenwoordigen in en buiten rechte, met uitzondering van die bevoegdheden die door de wet, de statuten of het huishoudelijk reglement van de vereniging aan de algemene vergadering, het dagelijks bestuur of de gedelegeerd bestuurder(s) zijn voorbehouden.

Artikel 24

De raad van bestuur kan het bestuur en de vertegenwoordiging, wat het dagelijks bestuur aangaat, opdragen aan één of meer personen, al dan niet bestuurder of lid van de vereniging, die alleen kunnen optreden. De raad van bestuur kan hun mandaat te allen tijde beëindigen, met gewone meerderheid van de aanwezige bestuurders.

De akten betreffende de benoeming of beëindiging van het mandaat van de persoon of personen belast met het dagelijks bestuur bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

Artikel 25

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur als college, kan de vereniging in en buiten rechte, bij alle akten en/of rechtshandelingen die de vereniging verbinden, eveneens vertegenwoordigd worden door één of meer gedelegeerd bestuurders, te benoemen en desgevallend af te zetten door de raad van bestuur, met een gewone meerderheid van de aanwezige bestuurders. Indien er slechts één gedelegeerd bestuurder is benoemd, dan kan deze alleen optreden. Indien er meerdere gedelegeerd bestuurders zijn benoemd, dan moeten deze gezamenlijk optreden.

De akten betreffende de benoeming of beëindiging van het mandaat van gedelegeerd bestuurder bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

Artikel 26

De raad van bestuur of de gedelegeerd bestuurder(s) kunnen gevolmachtigden van de vereniging aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de vereniging binnen de perken van de hun verleende volmacht.

De akten betreffende de benoeming of beëindiging van de bijzonder gevolmachtigden bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

Artikel 27

De raad van bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die zij nodig acht. Deze reglementen kunnen door de raad te allen tijde worden gewijzigd. De reglementen en alle wijzigingen eraan worden aan de leden ter kennis gebracht.

Artikel 28

De bestuurders nemen in de uitoefening van hun functie behoudens de wettelijke bepalingen geen enkele persoonlijke verplichting op zich en zijn slechts verantwoordelijk voor de uitoefening van hun mandaat. Dit wordt kosteloos waargenomen.

Artikel 29

Indien aan de wettelijke voorwaarden is voldaan, moeten één of meer commissarissen belast worden met de controle van de financiële toestand van de jaarrekening en van de regelmatigheid hiervan in het licht van de wet en van de statuten, alsook van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

De commissarissen worden door de algemene vergadering benoemd onder de leden, natuurlijke en rechtspersonen, van het Instituut van bedrijfsrevisoren.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

De akten betreffende de benoeming of beëindiging van het mandaat van commissaris bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

Titel VI - Jaarrekening

Artikel 30

Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december van elk jaar.

Artikel 31

De vereniging voert een boekhouding die in overeenstemming is met de toepasselijke wetgeving.

Op het einde van elk boekjaar wordt de boekhouding afgesloten en maakt de raad van bestuur een ontwerp van jaarrekening op overeenkomstig de toepasselijke wetgeving, dat ter goedkeuring aan de algemene vergadering wordt voorgelegd overeenkomstig artikel 18 van deze statuten.

Titel Vil  Ontbinding en vereffening

Artikel 32

Behalve in geval van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan enkel de algemene vergadering tot ontbinding besluiten op de wijze zoals bepaald in de wet.

In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging, benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars; zij bepaalt hun bevoegdheid, alsmede de bestemming van het patrimonium van de vereniging.

De akten betreffende de ontbinding van de vereniging bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

De akten betreffende de benoeming of beëindiging van het mandaat van vereffenaar bevatten de door de wet voorgeschreven gegevens en worden bekendgemaakt op de wijze bepaald door de wet.

Artikel 33

Indien de vereniging wordt ontbonden, om gelijk welke reden ook, zullen de activa, na aanzuivering van de passiva, overgedragen worden aan een vereniging die een gelijkaardig statutair doel nastreeft, aan te wijzen door de algemene vergadering.

Titel VIII  Bijzondere bepalingen

Artikel 34

Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging, vermelden de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", en het adres van de zetel van de vereniging.

Eenieder die in naam van de vereniging meewerkt aan een stuk waarop één van deze vermeldingen ontbreken, kan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor alle of een gedeelte van de verbintenissen die de vereniging krachtens dit stuk heeft aangegaan.

Artikel 35

Alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk werd voorzien, zal worden geregeld door de wet, het huishoudelijk reglement en de gebruiken terzake.

Aldus goedgekeurd met de wettelijke en statutair vereiste meerderheid op de Buitengewone Algemene Vergadering van de vereniging van 21 september 2010.

Marc Grossen

Gedelegeerd bestuurder VBI vzw

Op de laatste blz. van Luik B vermeiden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

f

Voor-

behouden

aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

17/07/2015
ÿþ MOfS 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

~...,2--e,,,-;..:;-,,-.~

" V.

. ..~~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -17/07/2015 - Annexes du Moniteur belge

1111910 i



Ondernemingsnr : 408.666.740

Benaming

(voluit) : Verenigde Boeken Importeurs

(verkort) : VBI

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout

Onderwerp akte : Ontslagen en benoemingen bestuurders

Op de Algemene Vergadering van de vereniging van 24 mei 2012 werd de herbenoeming van de heren Frits Linssen, Bart Pinceel en Ludo Stroobants bekrachtigd.

Op de Algemene Vergadering van de vereniging van 30 mei 2013 werd akte genomen van het ontslag van de heer René Van Loon (Nieuwelaan 35 Kappellen geboren te Essen op 16/08/1948) en van de heer Ludo Stroobants (Grimbergesteenweg 120 AVilvoorde geboren te Tienen op 20/10/1961). Op diezelfde vergadering werden mevrouw Sabine Froyman (Magdalena Huysstraat 23 Tielt geboren te Roeselare op 01/07/1972), mevrouw Katrien Peenen (Botermelkbaan 80 Schoten geboren te Borgerhout op 1010511979) en de heer Hans Scherlippens (Gentse Steenweg 3 Zottegem, geboren te Zottegem op 13/06/1963) benoemd tot bestuurder(s) van de vereniging.

Op de Algemene Vergadering van de vereniging van 22 mei 2014 werd mevrouw Veerle Bobelyn (Kloosteraprilstraat 13A Assenede, geboren te Assenede op 2110311969) benoemd tot bestuurder van de vereniging. Ook het mandaat van de heer Marc Grossen als bestuurder en voorzitter van de vereniging werd verlengd.

Derhalve ziet de samenstelling van de Raad van Bestuur van VBI vzw er op 22 mei 2014 als volgt uit:

Naam Voornaam Adres Woonplaats Geboortedatum Geboorteplaats

Bobelyn Vé Kloosteraprilstraat 13A Assenede 21/03/1969 Assenede

Froyman Sabine Magdalena Huysstraat 23 Tielt 1/07/1972 Roeselare

Grossen Marc Veenlaan 13 Brecht 26/05/1967 Antwerpen

Linssen Frits Wijnveld 149 Sinaai 11/09/1963 Echt (NL)

Peenen Katrien Botermelkbaan 80 Schoten 10/05/1979 Borgerhout

Pinceel Bart Ter Boelhage 14 Leuven 24/02/1965 Mechelen

Scherlippens Hans Gentse Steenweg 3 Zottegem 13/06/1963 Zottegem

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING 24 MEI 2012

7.Herbenoeming bestuurders

De Algemene Vergadering bekrachtigt een vernieuwde termijn van 4 Jaar van de bestuursmandaten van

Frits Linssen, Bart Pinceel en Ludo Stroobants.

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN 30 MEI 2013

7.Ontslagen/benoemingen bestuurders

Ontslagen

René Van Loon: mandaat neergelegd op 28/5/2013

Ludo Stroobants: mandaat neergelegd op 16/4/2013

Rechtbank van koophandel Antweroen

0 6 JULI 2015

a riffffietwerpen

III

Benoemingen

Sabine Froyman: hernieuwing bestuursmandaat voor een termijn van 4 jaar Katrien Peenen: bekrachtiging bestuursmandaat als opvolger Ludo Stroobants Hans Scherlippens: kandidatuurstelling na oproep per 3/5/2013.

De algemene vergadering bekrachtigt unaniem aile benoemingen,

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN 22 MEI 2014

7.Ontslagenlbenoemingen bestuurders

De Raad van Bestuur draagt voor

-Veerle Bobelyn, directeur VBK: als nieuw bestuurslid

-Marc Grossen, L&M Books: voor een nieuw bestuursmandaat van vier jaar

Er zijn geen bezwaren. Alle voorgedragen mandaten worden unaniem goedgekeurd door de aanwezige leden. *

* Uit de statuten

Artikel 20

§ 1. De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit ten minste zes en ten hoogste tien leden. De Raad van Bestuur wordt benoemd door de Algemene Vergadering, bij geheime stemming en bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Het aantal bestuurders moet in elk geval altijd kleiner zijn dan het aantal personen dat lid is van de vereniging. De bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar, onverminderd de gebeurlijke verlenging van hun mandaat.

Notulen opgemaakt door Marc Grossen (Voorzitter VBI vzw).

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

-." Veor-.behouden

aan het

Belgisch Staatsblad























Coordonnées
VERENIGDE BOEKEN IMPORTEURS (VERKORT) VBI

Adresse
Zetel : Te Boelaerlei 37, 2140 Borgerhout

Code postal : 2140
Localité : Borgerhout
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande