WORKPLACE, AFGEKORT : WORKPLACE

Association sans but lucratif


Dénomination : WORKPLACE, AFGEKORT : WORKPLACE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 843.246.140

Publication

13/02/2012
ÿþ MOI) 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

(verkort) : Workplace

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Schuttershofstraat 45, 2000 Antwerpen, België

Onderwerp alte : oprichting

De ondergetekenden, leden van de Raad van Bestuur,

1. De heer Filip van Kerckhoven, geboren te België, Lier op 27 oktober 1966, lesgever en kunstenaar, wonende te Desguinlei 210, 2018 Antwerpen;

2. De heer Philippe Robeyns, geboren te België, Wilrijk op 25 augustus 1962, kunstenaar, wonende te Verdussenstraat 27, 2018 Antwerpen;

3. De heer Bert Timmermans, geboren te België, Kapellen op 12 januari 1976, Kunstenaar en (Kunst)historicus, wonende te Lange Leemstraat 144, 2018 Antwerpen;

4. Mevrouw Agnes Nagygyi rgy, geboren te Hongarije, Boedapest op 8 juni 1966, lesgeefster en kunstenares, wonende te Desguinlel 210, 2018 Antwerpen;

5. Mevrouw Freija Van Esbroeck, geboren te België, Leuven op 20 oktober 1981, lesgeefster en kunstenares, wonende te Waterbaan 78,2100 Deume;

Verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921, B. S. 01 juli 1921, gewijzigd bij artikel 2 van de Wet van 02 mei 2002, B.S. 11 december 2002 (hierna de "VZW Wef'), met de hiernavolgende statuten.

Statuten van de vereniging zoals vastgesteld op 30 januari 2012.

Titel I Naam  Zetel  Doel  Duur

Artikel 1 Naam van de vereniging

1.1.De vereniging draagt de naam Workplace VZW, afgekort Workplace.

1.2. Deze naam moet steeds door de woorden 'Vereniging Zonder Winstoogmerk" of de afkorting 'VZW", of in het Frans "Association Sans But Lucratif' of de afkorting "ASBL", worden voorafgegaan of gevolgd.

1.3. De naam, de aanduiding dat het om een vereniging zonder winstoogmerk gaat, zoals door sub 1.2. van dit artikel wordt aangegeven, en het adres van de zetel van de vereniging, moeten worden vermeld op alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging.

Artikel 2 Zetel van de vereniging

2.1. De vereniging is gevestigd te België, 2000 Antwerpen, Schuttershofstraat 45. De vereniging ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. iedere verplaatsing van de zetel van de vereniging vereist

Op de laatste blz. van Luik á3 vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de 'instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

IINIIWW~~I~II~~~I~~n

" 12036662

Nteh i L:AIVK

KOOPHANDEL

l JAN. 2012

AN"ggillygRPEitt

Voos behou aan 1 Be1e Staatst

Ondernamingsnr : Benaming

(voluit) :

" 0" 843 .246. 140

Workplace Vzti+!

BijlagenTiij hetBelgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

,r c "

üil

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOA 2.2

een besluit van de algemene vergadering der [eden overeenkomstig het quorum en de meerderheid vereist voor een statutenwijziging.

2.2. Alle stukken voorgeschreven door de VZW  Wet worden neergelegd in het dossier, en bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel van het voornoemde arrondissement.

Artikel 3 Doel van de vereniging

3.1. De vereniging heeft ais doel om alle geïnteresseerden in het algemeen, en kunstliefhebbers in het bijzonder, op een interactieve, kritische, kwalitatieve, kwantitatieve en onafhankelijke wijze te informeren over de actuele bronnen, ontwikkelingen, stromingen, technieken en tendensen binnen het ruime kunstgebeuren. Hierbij richt de vereniging zich ondermeer maar niet uitsluitend tot de beeldhouwkunst, filmprojecties, fotografie, literatuur, poëzie en schilderkunst.

3.2. De vereniging tracht het in sub 3.1. van dit artikel omschreven doel onder meer te bereiken door het organiseren van allerlei activiteiten zoals maar niet beperkt tot evenementen, exposities, filmprojecties, introductiedagen, lezingen, literatuurvoordrachten, presentaties, publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, workshops en dergelijke meer.

3.3. De vereniging kan meer algemeen alle activiteiten en middelen uitoefenen of laten uitoefenen die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van het doel zoals omschreven in sub 3.1. van dit artikel. De vereniging kan ter uitvoering van dit doel ondermeer maar niet uitsluitend alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen en dergelijke meer. In het kader van het nastreven en verwezenlijken van haar maatschappelijk doel kan de vereniging zelfs daden van koophandel, economische activiteiten en handelsactiviteiten stellen.

Artikel 4 Duur van de vereniging

4.1. De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, doch kan evenwel ten allen tijde worden ontbonden.

Titel Il Lidmaatschap

Artikel 5 Werkende en toegetreden leden

5.1. De vereniging bestaat uit werkende leden en toegetreden leden. Gezamenlijk worden zij de leden genoemd.

5.2. Het aantal leden is onbeperkt, maar de vereniging moet steeds minimaal drie leden tellen.

5.3. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de werkende leden. Alle wettelijke en statutaire bepalingen zijn van toepassing op de werkende leden.

5.4. De toegetreden leden hebben uitsluitend de rechten en plichten die hen worden verschaft door onderhavige statuten en het huishoudelijk reglement. De statutaire en reglementaire bepalingen dienaangaande kunnen zonder (voorafgaande) consultatie of akkoord van de toegetreden leden ten allen tijde worden gewijzigd.

Artikel 6 Voorwaarden voor lidmaatschap

6.1. Als werkend lid kan tot de vereniging toetreden, eenieder die door de algemene vergadering als zodanig met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen wordt aanvaard om de reden(en) dat hij of zij de vereniging mede wil ontplooien en zich bezig wil houden met de administratieve, commerciële, financiële, juridische, organisatorische en/of promotionele taken van de vereniging, en de doelstellingen van de vereniging nastreeft en actief wenst te ondersteunen. De algemene vergadering beslist op discretionaire wijze over elk verzoek tot opname. De algemene vergadering moet de toelating of weigering niet motiveren.

6.2. Als toegetreden lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de raad van bestuur met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen als zodanig wordt aanvaard omwille van de band die deze persoon heeft met de vereniging. De raad van bestuur beslist op

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

discretionaire wijze over elk verzoek tot opname. De raad van bestuur moet de toelating of weigering niet motiveren.

6.3. Vooraleer de algemene vergadering respectievelijk raad van bestuur zich kan uitspreken over de mogelijke toetreding van een lid, moet het kandidaat  lid in alle omstandigheden (1) worden voorgedragen door minstens drie werkende leden en (2) door de raad van bestuur van de vereniging,

6.4. Verzoeken om toetreding dienen uitsluitend schriftelijk aan de Voorzitter van de raad van bestuur te worden gericht, onder vermelding van naam, voornaam, beroep en adres of indien het een rechtspersoon betreft naam, rechtsvorm, ondernemingsnummer en adres van de maatschappelijke zetel van de verzoeker, en onder vermelding van de elementen waarom de verzoeker meent in aanmerking te kunnen komen als werkend of toegetreden lid van de vereniging. De raad van bestuur kan volledig discretionair en zonder enige motivering weigeren om een kandidaat voor te dragen als werkend en/of toegetreden lid.

Artikel 7 Jaarlijks lidgeld

7.1. De raad van bestuur bepaalt jaarlijks het lidgeld voor de werkende leden, zonder evenwel een bedrag van vijfhonderd (500,00) Euro te mogen overschrijden.

7.2. De raad van bestuur bepaalt jaarlijks het lidgeld voor de toegetreden leden, zonder evenwel een bedrag van driehonderdvijftig (350) Euro te mogen overschrijden.

7.3. Het jaarlijks lidgeld van de leden kan steeds door de raad van bestuur per beslissing met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen worden gewijzigd.

7.4. De raad van bestuur kan de leden desgevallend oproepen om vrijwillig een handgift aan de vereniging te doen.

Artikel 8 Verplichtingen van de leden

8.1. De leden van de vereniging zijn cumulatief verplicht:

a. Het maatschappelijk doel van de vereniging na te streven.

b, De belangen van de vereniging of één van haar organen niet rechtstreeks of onrechtstreeks op enige wijze te schaden.

c. De statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging, alsook aile besluiten van al haar organen, onverkort na te leven.

d. Het jaarlijks lidgeld tijdig te betalen, en dit overeenkomstig de statutaire en reglementaire bepalingen.

e. De leden verbinden er zich formeel toe om zich in hun gedragingen door de bovengenoemde principes te laten leiden en geen rechtstreekse of onrechtstreekse handelingen te stellen of nalaten te stellen welke strijdig zouden kunnen zijn of zijn met het maatschappelijk doel en/of met de activiteiten van de vereniging, of die.de vereniging of de belangen en principes die zij nastreeft op enige wijze rechtstreeks of onrechtstreeks zouden kunnen schaden of schaden.

Artikel 9 Ontslag, uitsluiting en schorsing van een lid

9.1. Elk werkend lid of toegetreden lid kan jaarlijks uiterlijk in de maand december ontslag nemen uit de vereniging mits het opsturen van een aangetekend schrijven aan de Voorzitter van de raad van bestuur. Het ontslag heeft uitwerking de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin het ontslag werd ingediend. Een ontslagnemend lid is verplicht tot het betalen van het lidgeld en deelname in de kosten die worden goedgekeurd voor het jaar waarin het zijn ontslag indient. Een lid dat nalaat zijn of haar lidgeld te betalen, wordt na een periode van acht weken geacht van rechtswege ontslag te hebben genomen, onverminderd het recht van de vereniging om het lidgeld van het betrokken lid te op te eisen.

9.2. De raad van bestuur kan met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen elk werkend of toegetreden lid voordragen tot uitsluiting.

9.3. De algemene vergadering kan elk werkend of toegetreden lid dat conform sub 9.2. van dit artikel wordt voorgedragen met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen uitsluiten. Hierbij moet de algemene vergadering haar beslissing niet motiveren.

iy

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

9.4. In afwachting van de beslissing van de algemene vergadering omtrent de uitsluiting van een werkend of toegetreden lid, kan de raad van bestuur met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen het lidmaatschap met bijhorende rechten schorsen van de persoon:

a. Die de verplichtingen, opgelegd aan de leden in artikel 8 van onderhavige statuten, schendt, of;

b. Die, binnen één week na een eerste schriftelijke aanmaning, in gebreke blijft zijn financiële en of administratieve verplichtingen ten overstaan van de vereniging na te komen.

9.5. De schorsing moet per aangetekend schrijven worden medegedeeld aan het betrokken lid. Als adres geldt hetwelke waaronder het betrokken lid staat opgenomen onder het ledenregister van de vereniging. Deze schorsingsperiode kan maximaal twaalf (12) weken duren, binnen welke termijn de algemene vergadering bij elkaar moet komen om over de uitsluiting te beslissen. Op deze bijeenkomst van de algemene vergadering behoudt het betrokken lid zijn of haar rechten, met uitzondering van zijn of haar mogelijk stemrecht. Besluit de algemene vergadering om niet tot uitsluiting over te gaan, dan vervalt van rechtswege de schorsing van het lid en wordt deze geacht nooit te hebben plaatsgehad.

9.6. Het lidmaatschap van een werkend lid of een toegetreden lid eindigt automatisch door een collectieve schuldenregeling en/of door het overlijden van de natuurlijke persoon, of in geval van een rechtspersoon, door haar fusie, gerechtelijk akkoord, faillissement, ontbinding, overname of splitsing.

9.7. Ontslagnemende of uitgesloten werkende en/of toegetreden leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit de teruggave of een vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrengen.

Titel III Raad van bestuur

Artikel 10 Samenstelling van de raad van bestuur

10.1. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur. De raad van bestuur bestaat minimaal uit drie en maximaal uit zes bestuurders, die ieder afzonderlijk steeds een werkend lid van de vereniging moeten zijn.

10.2. Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal leden van de vereniging. Wanneer de vereniging slechts drie leden telt, kan de raad van bestuur uit twee bestuurders bestaan.

10.3. De bestuurders handelen ais een college. Zij worden benoemd door de algemene vergadering met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen bij geheime stemming.

10.4. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. De kosten die de bestuurders in het kader van de uitoefening van hun mandaat maken, kunnen worden vergoed mits de voorafgaande voorlegging van een betrouwbaar, ordentelijk en volledig bewijsstuk.

Artikel 11 Duur van het mandaat

11.1. De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde duur.

11.2. De bestuurders zijn ten allen tijde afzetbaar door de algemene vergadering, die hier met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen bij geheime stemming over moet oordelen.

11.3. Indien, ondermeer maar niet beperkt tot, door een vrijwillig ontslag, het verstrijken van een termijn of ten gevolge van een afzetting of uitsluiting, het aantal bestuurders is teruggevallen onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Artikel 12 Organisatie van de raad van bestuur

12.1. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Behalve de voorzitter, kan een andere bestuurder meerdere functies cumuleren.

12.2. De bestuurders kunnen de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Evenwel zal dergelijke verdeling niet tegenstelbaar zijn aan derden, ongeacht of deze taakverdeling al dan niet openbaar is gemaakt. Het niet

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

naleven van de voornoemde taakverdeling brengt wel de aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder ten aanzien van de vereniging in het gedrang.

12.3. De raad van bestuur zetelt minstens tweemaal per jaar.

12.4. De voorzitter of secretaris roepen de raad van bestuur bij elkaar.

12.5. De oproepingstermijn bedraagt minimum acht dagen, tenzij in geval van hoogdringendheid, welke moet worden gemotiveerd in de oproepingsbrief en in de notulen van de desbetreffende vergadering van de raad van bestuur.

12.6. De oproepingen gebeuren op schriftelijke wijze (per brief of per e  mail). De oproeping bevat de agenda van de vergadering van de raad van bestuur en in bijlage worden, indien mogelijk, alle stukken toegevoegd welke de bestuurders zullen toelaten om met kennis van zaken deel te nemen aan de vergadering. De vergadering kan alleen beslissen over punten die in de agenda zijn opgenomen, tenzij alle bestuurders aanwezig zijn en met eenparigheid van stemmen ermee akkoord gaan dat een punt wordt toegevoegd aan de agenda.

12.7. De vergadering heeft plaats op de zetel van de vereniging of op iedere andere plaats aangegeven in de oproeping.

12.8. De raad van bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig acht.

Artikel 13 Meerderheden en aanwezigheidsquorum

13.1. De voorzitter zit de vergadering voor. In geval van zijn afwezigheid wordt hij vervangen door de secretaris, of bij afwezigheid van de secretaris door de oudste aanwezige bestuurder.

13.2. De raad van bestuur kan slechts geldig beslissen indien ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. indien dit quorum niet is bereikt, kan een nieuwe raad van bestuur worden bijeen geroepen met dezelfde agenda, die geldig zal beraadslagen en beslissen indien ten minste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

De beslissingen worden, tenzij anders bepaald, genomen met een gewone meerderheid (dit is de helft plus één, onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van diegene die hem vervangt doorslaggevend.

13.3. Iedere bestuurder kan op schriftelijke wijze volmacht geven aan een andere bestuurder om hem op een vergadering van de raad van bestuur te vertegenwoordigen. Iedere bestuurder kan evenwel slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen.

13.4. De raad van bestuur kan vergaderen bij wijze van fysieke bijeenkomst en per e  mail.

13.5. ln uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. In voorkomend geval zal de voorzitter samen met de secretaris een schrijven, fax of e  mail zenden naar de bestuurders waarin het volgende wordt opgenomen:

(1) de vermelding dat het om een voorstel van beslissing van de raad van bestuur gaat; (2) dat, opdat er een geldige beslissing zou kunnen worden genomen, alle bestuurders het voorstel moeten goedkeuren; (3) dat het voorstel tot beslissing niet kan worden geamendeerd; (4) dat alle leden het voorstel tot beslissing ondertekend moeten terugzenden met de met de hand geschreven woorden "gelezen en goedgekeurd voor beslissing van de raad van bestuur"; (5) de vermelding van de termijn waarbinnen het ondertekende voorstel tot beslissing moet worden teruggezonden naar de zetel van de vereniging. Dit schriftelijk akkoord kan medegedeeld worden per schrijven, fax of e  mail. Deze procedure kan echter niet worden gevolgd voor de vaststelling van de jaarrekening.

Artikel 14 Notulen

14.1. Van elke vergadering van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris, en die worden toegevoegd in een daartoe bestemd register.

14.2. De uittreksels die moeten worden overgelegd en al de andere akten worden geldig ondertekend door de voorzitter of secretaris.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 15 Strijdig belang van vermogensrechtelijke aard

15.1. Als een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of verrichting die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoort, dan moet hij dit onmiddellijk mededelen aan de andere bestuurders vooraleer de raad van bestuur de beraadslaging en besluitvorming over dat agendapunt aanvat.

15.2. De bestuurder met het tegenstrijdige belang kan niet deelnemen aan de beraadslaging en besluitvorming met betrekking tot het betrokken agendapunt en zal de vergaderzaal verlaten. Deze procedure is niet van toepassing op de gebruikelijke verrichtingen die plaatsvinden aan de voorwaarden en tegen de zekerheden die gewoonlijk op de markt gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Artikel 16 Vertegenwoordiging van de vereniging

16.1. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de Wet uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. De raad kan zelfs daden van beschikking stellen met inbegrip van onder meer maar niet beperkt tot het vervreemden, zelfs om niet, van roerende en onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels  en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken en dergelijke meer.

16.2. Ten aanzien van derden is de vereniging slechts geldig verbonden door de handtekening van minstens één bestuurder. Bestuurders die namens de raad van bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging.

16.3. Voor aile (combinaties van) bedragen die de 1.500,00 Euro per week te boven gaan, is de vereniging slechts geldig verbonden ten aanzien van derden door de gezamenlijke handtekening van minstens twee bestuurders, waaronder de voorzitter of penningmeester.

16.4. De raad van bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid geheel of gedeeltelijk overdragen aan een dagelijks bestuur, aan één of meerdere bestuurders of zelfs aan een persoon, al dan niet lid van de vereniging. De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaatsgrijpt, kan niet langer zijn dan één (1) jaar en het mandaat kan ten allen tijde met onmiddellijke ingang worden ingetrokken door de raad van bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon belast met het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hem en/of haar moet leveren.

16.5. De bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen, kan door de raad van bestuur bij eenvoudig besluit worden opgedragen aan één of meerdere personen, al dan niet bestuurder, die, desgevallend, gezamenlijk optreden. De bevoegdheid van de bovengenoemde perso(o)n(en) wordt precies afgebakend door de raad van bestuur, die eveneens de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan ten allen tijde en met onmiddellijke ingang door de raad van bestuur warden ingetrokken.

16.6. De raad van bestuur kan bijzondere volmachtdragers aanstellen die de vereniging kunnen vertegenwoordigen met betrekking tot bijzondere beperkt uitdrukkelijk opgesomde aangelegenheden. Deze volmachtdragers verbinden de vereniging uitsluitend binnen de perken van de hun verleende volmacht, welke tegenwerpelijk zijn aan derden.

Titel IV Algemene vergadering

Artikel 17 Samenstelling van de algemene vergadering

17.1. De algemene vergadering is samengesteld uit aile werkende leden. De toegetreden leden worden niet opgeroepen voor de algemene vergadering, en maken er geen deel van uit. Wanneer de werkende leden dit wensen, kunnen ook toegetreden leden aanwezig zijn, doch zij zijn nooit stemgerechtigd en bezitten uitsluitend een raadgevende stem. De werkende leden hebben het recht om een waarnemer aan te duiden die, mits toestemming van de voorzitter van de algemene vergadering, kan deelnemen aan de algemene vergadering en vragen kan stellen. De waarnemers hebben geen stemrecht.

17.2. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door de secretaris, of bij afwezigheid van voornoemde personen, door de oudste aanwezige bestuurder.

1i+

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

17.3. Een werkend lid kan zich door een ander werkend lid laten vertegenwoordigen, mits schrifïelijke volmacht. Elk werkend lid kan evenwel slechts één ander werkend lid vertegenwoordigen. De leden kunnen zich laten bijstaan door een raadsman naar keuze.

17.4. Elk werkend lid beschikt over één stem op de algemene vergadering.

Artikel 18 Bevoegdheden van de algemene vergadering

18.1. De algemene vergadering is exclusief en uitsluitend bevoegd voor;

a. Het wijzigen van de statuten;

b. riet benoemen en afzetten van de bestuurders;

c. Desgevallend, de benoeming en de afzetting ván de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

d. De kwijting aan de bestuurders en commissarissen;

e. Het goedkeuren van de begrotingen en van de rekeningen;

f. De ontbinding van de vereniging;

g. Om desgevallend na de ontbinding van de vereniging de bestemming van de verenigingsgoederen te bepalen;

h.Het uitsluiten van een werkend lid;

i. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

j. Alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Artikel 19 Organisâtie van de algemene vergadering

19.1. De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist, en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer één vijfde van de werkende leden erom vraagt.

19.2. De algemene vergadering moet minstens eenmaal per jaar worden samengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begrotingen van het volgend jaar, en dit op een door de raad van bestuur te bepalen datum, plaats en tijdstip die voor dertig (30) juni van dat jaar valt.

19.3. Alle werkende leden worden minstens acht (8) dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief of per e-mail uitgenodigd op de algemene vergadering. De oproeping tot de algemene vergadering kan desgevallend worden opgenomen in een nieuwsbrief, ledenblad of andere publicatie van de vereniging. De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of secretaris. Ze vermeldt de agenda, datum, plaats en tijdstip van de algemene vergadering.

19.4. Alle stembare punten die een lid op de agenda wil plaatsen, moeten minstens vijftien (15) dagen voorafgaand aan de algemene vergadering schriftelijk aan een bestuurder van de raad van bestuur worden overhandigd.

19.5. De oproeping bevat de agenda die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. Een twintigste van de leden hebben het recht om de voorzitter te verzoeken om bijkomende punten op de agenda te plaatsen. De algemene vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld staan op voorwaarde dat alle aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden hiermee instemmen en minstens de helft van de werkende leden aanwezig of'vertegenwoordigd is.

Artikel 20 Meerderheden en aanwezigheidsquorum

20.1. De algemene vergadering kan slechts geldig beslissen indien ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Met uitzondering van de aangelegenheden die worden vermeld door onderhavige statuten dan wel door de Wet, worden de besluiten genomen bij gewone meerderheid (= de helft

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

M0D 22 .

plus één, onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de algemene vergadering of van diegene die hem vervangt doorslaggevend.

20.2. In geval van uitsluiting van een werkend lid, van wijziging van de statuten of van de ontbinding van de vereniging, zal de in de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd. Bij de stemming omtrent een statutenwijziging of de ontbinding van de vereniging, worden onthoudingen geteld als tegenstem.

20.3. Ingeval op een algemene vergadering niet het vereiste aanwezigheidsquorum wordt bereikt, kan een tweede algemene vergadering van leden worden bijeengeroepen welke geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede algemene vergadering moet minstens vijftien (15) dagen na de eerste algemene vergadering worden gehouden. De door de wet of onderhavige statuten vereiste meerderheid der stemmen blijft onverkort gelden.

Artikel 21 Statutenwijziging

21,1. Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste tweederde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

21.2. Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van tweederde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

21.3. Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van viervijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

21,4. Ingeval op de eerste vergadering minder dan tweederde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderhedén bedoeld in sub 21.2, en 21.3. van dit artikel, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien (15) dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Artikel 22 Notulen

22.1. Van elke algemene vergadering worden notulen opgemaakt die worden ondertekend door de voorzitter of door de secretaris. Ze worden opgenomen in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden "voor eensluidend afschrift" ondertekend door de voorzitter of door de secretaris.

22.2. Statutenwijzigingen, benoeming, afzetting en vrijwillige ontbinding van de vereniging worden medegedeeld aan het Belgisch Staatsblad.

Tite! V Inzagerecht van de leden

Artikel 23 inzagerecht van de leden

23.1. Behoudens wanneer de vereniging één of meerdere commissarissen heeft, kunnen alle werkende leden, toegetreden leden en belanghebbende derden op de zetel van de vereniging het ledenregister raadplegen, alsmede alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, welke al dan niet de hoedanigheid van bestuurder hebben, en die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Artikel 24 Huishoudelijk reglement

24.1. De algemene vergadering beslist over het, desgevallend, door de raad van bestuur voorgestelde huishoudelijk reglement. Wijzigingen aan het huishoudelijk reglement kunnen worden opgesteld door de raad van bestuur, doch dienen ter bekrachtiging worden voorgelegd aan de algemene vergadering.

24,2. Bij dit huishoudelijk reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de Wet of van onderhavige statuten, aile maatregelen worden genomen in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het ' algemeen, en kan aan de leden of hun

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge

MQlI 22

rechtsverkrijgenden aile maatregelen worden opgelegd welke in het belang van de vereniging worden geacht in het bijzonder.

Titel VI Begrotingen  Rekeningen -- Controle

Artikel 25 Jaarrekening  begroting

25.1. Het boekjaar van de vereniging loopt van één (01) januari tot en met eenendertig (31) december van dat jaar.

25.2. De raad van bestuur bereidt de jaarrekening en begroting voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en, desgevallend, de commissaris(sen).

25.3. De raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW Wet vermelde stukken binnen de dertig (30) dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel, of indien de Wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België (NBB).

Artikel 26 Commissaris(sen)

26.1. Indien de vereniging op grond van de op haar van toepassing zijnde bepalingen daartoe verplicht is, zal de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid vanuit het oogpunt van de VZW  Wet en onderhavige statuten van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, worden opgedragen aan één of meerdere commissarissen die worden benoemd door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut van Bedrijfsrevisoren (IBR). De algemene vergadering bepaalt het aantal commissarissen en stelt hun bezoldiging vast. De commissaris(sen) word(t)(en) benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie (3) jaar.

26.2. De commissaris(sen) hebben, gezamenlijk of afzonderlijk, een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen van aile geschriften van de vereniging.

Titel VII Ontbinding  vereffening

Artikel 27 Ontbinding van de vereniging

27.1. Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan enkel en alleen de algemene vergadering tot ontbinding van de vereniging besluiten, op de wijze zoals de VZW -- Wet bepaalt.

27.2. De algemene vergadering kan de vrijwillige ontbinding van de vereniging alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden ais dewelke die betrekking hebben op de wijziging van het doel of van de doeleinden van de vereniging. Bijgevolg zijn de principes en meerderheden zoals bepaald in artikel 21 van onderhavige statuten en de VZW -- Wet onverkort van toepassing.

27.3. Het voorstel tot ontbinding van de vereniging wordt uitdrukkelijk opgenomen in de oproepingsbrief die naar de werkende leden wordt verzonden.

27.4. In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meerdere vereffenaars. De rechtbank bepaalt tevens hun bevoegdheid, alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

Artikel 28 Bestemming van het vereffeningssaldo

28.1. ln geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging die een gelijkaardig of sociaal doel nastreeft. De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit, zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo zal worden overgedragen. De vereffenaar kan een gemotiveerd voorstel tot bestemming overmaken aan de algemene vergadering die over de afsluiting van de vereffening beraadslaagt en beslist.

MOP 2.2

Artikel 29 De VZW  Wet

29.1. Voor alles wat in onderhavige statuten niet uitdrukkelijk wordt geregeld, is de VZW  Wet of de wetgeving die deze Wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging, van toepassing, alsmede de algemene wettelijke bepalingen, het huishoudelijk reglement en de gebruiken terzake.

Voor- Luik 13 - Vervolg

behouden aan hot Belgisch Staatsblad

OVERGANGSBEPALINGEN

1. Afsluiting van het eerste boekjaar

Het eerste boekjaar loopt van de dag van oprichting tot en met eenendertig (31) december van het jaar van oprichting.

2. Datum van de eerste jaarvergadering

De eerste jaarvergadering zal worden gehouden op vrijdag vijf (05) april 2013 omstreeks 2030 uur op de zetel van de vereniging.

Bijlagen bii het Belgisch Staatsblad -13/02/2012 - Annexes du Moniteur belge 3. De partijen komen bijeen in een eerste buitengewone algemene vergadering en treffen eenparig de volgende besluiten: zetelen in de raad van bestuur:

a. Wordt tot de functie van voorzitter benoemd: de heer Filip van Kerckhoven, geboren te België, Lier op 27 oktober 1966, lesgever en kunstenaar, wonende te Desguinlei 210, 2018 Antwerpen;

b. Wordt tot de functie van penningmeester benoemd: de heer Philippe Robeyns, geboren te België, Wilrijk op 25 augustus 1962, kunstenaar, wonende te Verdussenstraat 27, 2018 Antwerpen;

c. Wordt tot de functie van secretaris benoemd: de heer Bert Timmermans, geboren te België, Kapellen op 12 januari 1976, Kunstenaar en (Kunst)historicus, wonende te Lange Leemstraat 144, 2018 Antwerpen;

d. Wordt tot bestuurslid benoemd: mevrouw Agnes NagygySrgy, geboren te Hongarije, Boedapest op 8 juni 1966, lesgeefster en kunstenares, wonende te Desguinlei 210, 2018 Antwerpen;

e. Wordt tot bestuurslid benoemd: mevrouw Freija Van Esbroeck, geboren te België, Leuven op 20 oktober 1981, lesgeefster en kunstenares, wonende te Waterbaan 78,2100 Deurre;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

rt

id

Coordonnées
WORKPLACE, AFGEKORT : WORKPLACE

Adresse
SCHUTTERSHOFSTRAAT 45 2000 ANTWERPEN

Code postal : 2000
Localité : ANTWERPEN
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande