BELGIAN FEDERATION OF TOURIST PRESS, AFGEKORT : BFTP

Association sans but lucratif


Dénomination : BELGIAN FEDERATION OF TOURIST PRESS, AFGEKORT : BFTP
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 447.472.777

Publication

03/06/2011
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Neergelegd ter griffie der

Rechtbank van Koophandel

te Leuven, de 2 3 M E 1 2011

DE GRIFFIER,

Griffie

Ondememingsnr : 447.472.777

Benaming

(voluit) : BELGIAN FEDERATION OF TOURIST PRESS VZW

(verkort) : BFTP vzw

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Wijerstraat 10 3290 Diest

Onderwerp akte : Wijziging statuten

De algemene vergadering, op 5 maart 2011, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige. aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting besloten de statuten als volgt te wijzigen:

11111

+iioe3aea*

TITEL I: NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR

Artikel 01

De vereniging heeft als naam "Belgian Federation of Tourist Press", v.z.w.; afgekort B.F.T.P.

Artikel 02

De zetel van de vereniging is gevestigd te 3290 Diest, Wijerstraat 10 en ressorteert onder het gerechtelijk;

arrondissement Leuven.

Bij beslissing van de algemene vergadering kan de zetel worden overgebracht naar om het even welke

locatie in België.

Artikel 03

De vereniging heeft tot doel:

1. schrijvers, journalisten, voordrachtgevers, cineasten, medewerkers van officiële en erkende radio- en. televisieomroepen, e.a., die het toerisme in de meest ruime zin en in al zijn facetten behandelen, te groeperen.

2. de journalistieke activiteiten te bevorderen door:

2.1 de morele en materiële belangen van haar leden te behartigen en te verdedigen binnen het kader van' hun journalistieke activiteit.

2.2 te waken over de beroepsethiek van de journalisten en hen te stimuleren in de eervolle uitoefening van. hun beroep. Zo nodig kan de vereniging bemiddelen bij problemen met de naleving van de joumalistiekej gedragscode.

2.3 de leden informatie te verstrekken over onderwerpen die rechtstreeks of onrechtstreeks met hierboven omschreven doeleinden verband houden.

2.4 de leden in contact te brengen met soortgelijke verenigingen of groeperingen die in andere landen bestaan door de reizen die zij wensen te ondernemen te vergemakkelijken.

2.5 te zorgen voor een professionele ondersteuning en begeleiding van jonge journalisten door hen te: informeren en duiding en commentaar te geven.

2.6 het organiseren van activiteiten.

Deze opsomming wordt alleen gegeven ter verduidelijking en is niet limitatief

De vereniging stelt zich neutraal op en blijft afzijdig ten opzichte van alle ideologische en filosofische

vraagstukken. De vereniging is bevoegd om dit doel te verwezenlijken, zowel in Belgie als in het buitenland. "

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting or organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/06/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Zij mag hetzij als volwaardig lid, hetzij als raadgevend lid aansluiten bij elk internationaal organisme dat naar een grotere ontwikkeling van het toerisme streeft en dit in al zijn uitingsvormen.

Artikel 04

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden warden volgens de

modaliteiten vastgelegd bij de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

Titel ll: LEDEN

Artikel 05

Het aantal effectieve leden is onbeperkt, maar moet tenminste drie bedragen.

De vereniging bestaat uit effectieve leden, geaffilieerde en ereleden van welke nationaliteit ook. De geaffilieerde leden zijn verbonden met de toeristische sector in al zijn aspecten, zoals onder meer transport, hotelwezen, luchtvaart, touroperators, reiskantoren, congrescentra, vakantieparken, de culinaire sector, ...

Met effectieve leden worden de werkende leden bedoeld. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden. Effectieve leden zijn diegenen van wie de naam is vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden en waarvan een kopie, ingevolge art. 26, novies, §1, 3° van de huidige wetgeving wordt ingediend ter griffie van de rechtbank van koophandel. Bij wijzigingen in de samenstelling van de vereniging moet een kopie van het ledenregister worden ingediend binnen een maand te rekenen vanaf de verjaardag van het indienen van de statuten. De wettelijke bepalingen zijn alleen op de effectieve leden van toepassing. Geaffilieerde leden zijn enkel aangesloten om deel te kunnen nemen aan de activiteiten van de v.z.w. Ze hebben geen stemrecht op de algemene vergadering. De rechten en verplichtingen van de toegetreden geaffilieerde leden worden ingeschreven in het huishoudelijk reglement

De raad van bestuur kan naast effectieve en geaffilieerde leden eveneens ereleden aanwijzen. Het erelidmaatschap wordt toegekend op basis van bewezen diensten binnen de B.F.T.P.

Nieuwe leden worden, op voorstel van een effectief lid, aanvaard door de raad van bestuur die de verdiensten van de kandidaat-leden onderzoekt aan de hand van een toetreding sformulier en een activiteitendossier.

De algemene vergadering bekrachtigt de beslissingen van de raad van bestuur over het aanvaarden van nieuwe leden.

Om lid te worden en te blijven moet ieder lid aan de volgende voorwaarden voldoen:

1. de jaarlijkse bijdrage betalen;

2. moreel en materieel met de vereniging samenwerken om haar specifieke doelstellingen te verwezenlijken

De effectieve en geaffilieerde leden aanvaarden door hun toetreden, zonder voorbehoud, alle bepalingen die in de huidige statuten vervat zijn en onderwerpen zich aan het reglement van inwendige orde dat van kracht is of in de toekomst van kracht zal worden.

Artikel 06

Ieder effectief of geaffilieerde lid is vrij zich uit de vereniging terug te trekken op voorwaarde dat hij zijn ontslag schriftelijk meedeelt aan de voorzitter van de raad van bestuur van de vereniging die het ontslag door de Algemene Vergadering laat notuleren.

Artikel 07

De Raad van Bestuur heeft het recht de uitsluiting van een effectief lid voor te stellen als dit lid, na het ontvangen van een aangetekend schrijven en het verstrijken van een termijn van één maand, zou doorgaan met een gedragsvorm die niet overeenkomt met de statuten van de vereniging. Ieder geval van uitsluiting moet voorgelegd worden op de eerstvolgende algemene vergadering die bij 2/3 meerderheid der stemmen daartoe kan beslissen. Bij uitsluiting van een lid moet dit punt eveneens op de agenda voorkomen en moet het lid worden uitgenodigd om zijn verdediging te kunnen voeren.

Worden ambtshalve geschrapt door de algemene vergadering op voorstel van de raad van bestuur op voorwaarde van een tweederde meerderheid der aanwezige stemgerechtigden:

1. de leden die hun lidmaatschapsbijdrage niet betalen en/of niet langer voldoen aan de voorwaarden opgesomd in artikel 9.

2. leden die de journalistieke gedragscode niet in acht nemen of die door het gebruik van hun lidmaatschap, perskaart of persplaat, de goede naam van de vereniging in diskrediet brengen of dreigen te brengen. Deze uitsluiting kan pas geschieden na het betrokken lid te hebben gehoord of ten minste uitgenodigd te hebben tot een gesprek.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/06/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD22

Artikel 08

Uittredende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, en kunnen derhalve ook nooit teruggave of vergoeding voor gestorte bijdragen of gedane inbrengsten vorderen.

Artikel 09

Leden moeten jaarlijks een bijdrage betalen. De bijdrage bedraagt maximum 2500 Euro. De raad van

bestuur bepaalt deze bijdrage binnen voormelde grens.

TITEL IV: ALGEMENE VERGADERING

Artikel 10

De algemene vergadering is samengesteld uit al de effectieve (werkende) leden die ieder over één stem

beschikken.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door de oudste

aanwezige bestuurder.

Een effectief lid kan zich door een ander effectief lid laten vertegenwoordigen. Elk effectief lid kan maar twee

andere werkende leden vertegenwoordigen.

De geaffilieerde leden en de ereleden kunnen de algemene vergadering bijwonen zonder stemrecht.

Artikel 11

Een besluit van de algemene vergadering is vereist voor.

-het wijzigen van de statuten,

-de benoeming en de afzetting van de bestuurders,

-de benoeming en de afzetting van de toezichthouders en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend,

-de kwijting aan de bestuurders en de toezichthouders,

-de goedkeuring van de begroting en van de rekening,

-de vrijwillige ontbinding van de vereniging,

-de benoeming en de uitsluiting van een lid van de vereniging,

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk,

-alle gevallen waarin deze statuten het vereisen.

Artikel 12

De jaarlijkse algemene vergadering vindt plaats voor 31 mei volgend op het afgesloten boekjaar.

De raad van bestuur is bovendien verplicht de algemene vergadering samen te roepen wanneer 1/5 van de effectieve leden daartoe een verzoek richt aan de raad van bestuur en dit per aangetekende brief waarin de te behandelen agendapunten zijn vermeld. In dit geval is de Raad van Bestuur verplicht de algemene vergadering samen te roepen binnen de 15 werkdagen met vermelding op de agenda van de gevraagde agendapunten.

Artikel 13

De besluiten worden genomen bij meerderheid van de stemmen van de aanwezige effectieve leden. Een effectief lid dat niet aanwezig is, kan schriftelijk volmacht geven aan een ander effectief lid om geldig te stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of diegene die op dat ogenblik de vergadering voorzit.

Artikel 14

Tot wijziging van de statuten kan maar worden besloten als die wijziging gedetailleerd op de agenda is vermeld en als 2/3 van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Wordt dit getal niet bereikt, dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, zoals door deze, statuten is bepaald, en waarop deze vergadering een geldig besluit zal kunnen nemen, ongeacht het aantal aanwezigen. Deze tweede vergadering mag niet binnen de 15 kalenderdagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. Voor elke statutenwijziging is bovendien een meerderheid van 2/3 der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist, ook op de tweede algemene vergadering. Tot wijziging van het doel van de vereniging kan maar met een meerderheid van 4/5 van de stemmen worden besloten.

Bij vrijwillige ontbinding van de vereniging worden dezelfde regels als deze beschreven voor het wijzigen van het doel van de vereniging vereist.

Artikel 15

De beslissingen van de algemene vergadering en de raad van bestuur moeten worden opgenomen in processen - verbaal en ondertekend door de voorzitter en de secretaris. De uittreksels van deze P.V.'s zullen voorgelegd en ondertekend worden door 2 bestuurders. Deze uittrek sels kunnen op de zetel van de vereniging door leden en belanghebbende derden worden ingezien.

" MOD 2.2

Artikel 16

De oproepingen tot de algemene vergadering moeten om geldig te zijn, ondertekend worden door de voorzitter, of twee bestuurders. Alle effectieve leden moeten worden opgeroepen per gewone brief of per aangetekende brief tenminste acht werkdagen voor de vergadering.

De oproepingsbrief, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen door 1/20 van de effectieve leden, moet eveneens op de agenda worden vermeld. Dit onderwerp moet uiteraard door het 1/20 van de leden ondertekend zijn en tenminste twee werkdagen voor de vergadering aan de voorzitter van de raad van bestuur overhandigd zijn. Onderwerpen die niet op de agenda slaan, kunnen in geen geval behandeld worden.

HOOFDSTUK IV: RAAD VAN BESTUUR

Artikel 17

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van tenminste drie leden die lid zijn van de vereniging. Als de algemene vergadering maar drie leden telt, bestaat de raad van bestuur enkel uit twee personen. In ieder geval moet het aantal bestuurders steeds lager zijn dan het aantal leden van de algemene vergadering. Op het ogenblik dat een vierde effectief lid wordt aanvaard, moet een derde bestuurder worden benoemd door de algemene vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/06/2011- Annexes du Moniteur belge Zij worden verkozen door de algemene vergadering voor een periode van drie jaar en kunnen te allen tijde door de algemene vergadering worden afgezet Zij kunnen herkozen worden. De bestuurders ontvangen voor de uitvoering van hun mandaat geen loon of salaris. De raad van bestuur kan onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester kiezen, en verder elke functie die zij noodzakelijk acht.

Het mandaat van de bestuurders eindigt door afzetting door de algemene vergadering, door vrijwillig ontslag, door het verstrijken van het mandaat (in voorkomend geval), door overlijden of ingeval van wettelijke onbekwaamheid.

De afzetting door de algemene vergadering wordt beslist bij gewone meerderheid van het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. Het moet evenwel uitdrukkelijk vermeld warden op de agenda van de algemene vergadering.

Een bestuurder die vrijwillig ontslag neemt, moet dit schriftelijk bekendmaken aan de voorzitter van de raad van bestuur. Dit ontslag gaat onmiddellijk in tenzij door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald. In dit geval, moet de raad van bestuur binnen de twee maanden de algemene vergadering bijeenroepen, die de betrokken bestuurder dient te vervangen en hem daarvan ook schriftelijk in kennis zal stellen.

Artikel 18

De raad van bestuur heeft de bevoegdheid om alle daden van bestuur te stellen die nodig en nuttig zijn voor het bereiken van het doel, met uitzondering van diegene die door de wet of de statuten voorbehouden zijn aan de algemene vergadering.

De raad van bestuur oefent zijn bevoegdheden uit als college.

De raad van bestuur kan maar geldig beslissen als de helft van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt doorslaggevend.

De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders.

De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter. Indien deze belet of afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Artikel 19

De raad van bestuur mag één of meer gevolmachtigden benoemen en hun bevoegdheden vaststellen.

Alle akten en verbintenissen die de vereniging betreffen, en ook de volmachten die hierbij behoren, worden, behoudens bijzondere lastgeving, geldig ondertekend door twee bestuurders.

Behoudens bijzondere lastgeving wordt de vereniging ook in rechten vertegenwoordigd door twee bestuurders.

De ambtsbeëindiging van deze gemachtigde personen kan geschieden

a)op vrijwillige basis door de gemachtigde zelf die een schriftelijk ontslag indient bij de voorzitter van de raad

van bestuur

MOD 2.2

Luik B - vervolg

b)door afzetting door de raad van bestuur bij gewone meerderheid die hieromtrent geldig beslist als de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissing hieromtrent door de raad van bestuur moet " evenwel binnen de zeven kalenderdagen bij aangetekend schrijven ter kennis gebracht worden van de betrokkene.

De gevolmachtigden oefenen hun bevoegdheden afzonderlijk of gezamenlijk uit

Artikel 20

Het toezicht op de vereniging wordt toevertrouwd aan twee toezichters die gekozen zijn onder de leden. Zij worden door de algemene vergadering benoemd voor een termijn van drie jaar. Zij kunnen te allen tijde door de algemene vergadering worden ontslagen. De toezichters hebben gezamenlijk of afzonderlijk onbeperkt recht van toezicht en controle op alle handelingen van de vereniging. Maar zij mogen zij zich niet inlaten met het bestuur van de vereniging.

De toezichters moeten het resultaat van hun opdracht, met de voorstellen die ze gepast achten, voorleggen " aan de jaarlijkse algemene vergadering.

Artikel 21

De bestuurders en toezichters zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen van de vereniging. :

Zij zijn aansprakelijk volgens het gemeen recht voor de tekortkomingen bij de uitoefening van hun mandaat.

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen-bij lie BëIgisch Stàât§61âd ÿÿa3/06/2Ü11- Éiniiëxès dü Miinitënr7ièlgé

TITEL V: REKENINGEN EN BEGROTINGEN

Artikel 22

Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

" De raad van bestuur sluit de rekeningen over het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het komend boekjaar voor. Beide worden ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd die gehouden . wordt binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar.

TITEL VI: ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 23

Behoudens gevallen van gerechtelijke ontbinding en ontbinding van rechtswege kan alleen maar de algemene vergadering tot ontbinding besluiten ais 2/3 van de leden op de algemene vergadering aanwezig of

" vertegenwoordigd zijn en er bovendien een 4/5 meerderheid het eens is om de vereniging vrijwillig te ontbinden. ' Het voorstel tot vrijwillige ontbinding van de vereniging moet uitdrukkelijk op de agenda van de algemene : vergadering vermeld worden.

Zijn geen 213 van de leden op deze algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd, dan moet een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen die geldig beraadslaagt ongeacht het aantal aanwezige " of vertegenwoordigde leden maar mits eert 4/5 meerderheid zich akkoord verklaart om de vereniging vrijwillig te ontbinden.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan, de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

In geval van ontbinding zal het nettovermogen van het maatschappelijk bezit plaatsvinden ten voordele van , een vereniging die gelijkaardige doelstellingen nastreeft.

TITEL VII- SLOTBEPALINGEN

Artikel 24

in aansluiting bij deze statuten wordt door de raad van bestuur een huishoudelijk reglement opgesteld.

Voor alle aangelegenheden die in deze statuten of in het huishoudelijk reglement niet uitdrukkelijk geregeld zijn, blijft de wet van 27 juni 1921 en de wetgeving die deze wijzigt toepasselijk.

Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 5 maart 2011 te Koksijde.

Van Houts Didier Peeters - Saenen Emiel

Voorzitter Secretaris

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
BELGIAN FEDERATION OF TOURIST PRESS, AFGEKOR…

Adresse
WIJERSTRAAT 10 3290 DIEST

Code postal : 3290
Localité : DIEST
Commune : DIEST
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande