BENIN-AID

Association sans but lucratif


Dénomination : BENIN-AID
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 554.777.741

Publication

07/07/2014
ÿþ _ MCM 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

1111111R1111111110111

neergelegdiontvangen op

2 6 JUNI 2014

ter griffie van dweederiandstalige

leuh(bank vn koophande1-3fuesel

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr O5sc,4. 999-cr-4

Benaming

(voluit) : BENIN-AIO

(verKort) :

Rechtsvorm: VZW

Zetel: Broekstraat 26, 1860 Meise

Onderwerp akte Oprichtingsakte Benin-Aid vzw, Broekstraat 26, 1860 Meise, 20 juni 2014. De hierna vernoemde personen, stichtende leden:

1.VAN ASSCHE Christoffel, Broekstraat 26, 1860 Meise

2.BEERTENS Linde, Broekstraat 26, 1860 Meise

3.VAN ASSCHE Ellen, Leopoldlei 12,2620 Hoboken

4.VAN ASSCHE Kristof, Meutersweg 8-3.3, 1875 Merchtem

5.VAN ASSCHE Marjan, Rosmolen 6, 2830 VVillebroek

zijn overeengekomen onder elkaar, en met allen die later zullen toetreden, een Vereniging zonder , Winstoogmerk (VZW) op te richten overeenkomstig de wet van

27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, onder de hierna volgende voorwaarden en specifieke condities, gematerialiseerd in deze statuten:

STATUTEN

Naam  Zetel Doel - Duur

Artikel 1

Li De vereniging draagt als naam: "BENIN-AID"

Artikel 2

2.1De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel te Broekstraat 26, 1860 MeIse, gelegen in het

gerechtelijk arrondissement Brussel.

Artikel 3

3.1 Flet doel van de vereniging, met uitsluiting van elk winstoogmerk, is het verlenen van steun aan projecten voor minderbedeelden in Benin, West-Afrika. De ingezamelde middelen worden besteed aan projecten in onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, personenvervoer, en/of andere, met inbegrip van infrastructuur (roerend en onroerend), rollend materieel, enzovoort, voor deze projecten. De steun is rechtstreeks en gaat bij voorkeur naar gemeenschappen of plaatselijke organisaties.

3.2Het is de vereniging toegelaten om aile activiteiten te ondernemen die dit doel bevorderen, zoals het werven van fondsen, het organiseren van acties, en aile activiteiten die daarmee verband kunnen houden. De vereniging mag ook op bijkomstige wijze zekere economische activiteiten uitoefenen. Zij kan dit doen, voor zover de opbrengsten hiervan uitsluitend en integraal aan het doel besteed worden,

»De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doei.

Artikel 4

4.1De vereniging is van onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Leden

Artikel 6

5.1De vereniging is samengesteld uit minstens 3 leden, Er wordt geen maximum aantal vastgesteld.

Artikel 6

6.1De leden zijn geen lidgeld verschuldigd.

Artikel 7

7.1Het lidmaatschap is van onbepaalde duur en eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting of overlijden.

7.2Nieuwe leden worden door het bestuur aangenomen. Hiertoe moet een verzoek door het kandidaat-lid aan het adres van de vereniging worden gericht. De beslissing van het bestuur wordt genomen bij gewone meerderheid. Een eventuele weigering moet niet gemotiveerd worden.

7.3Door het aanvaarden van het lidmaatschap, aanvaarden de leden de statuten van de vereniging. 7,4Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief, geadresseerd aan de voorzitter van de Raad van Bestuur.

7.5Uitsluiting kan alleen uitgesproken worden door de Algemene Vergadering met tweederde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

7.60e uittredende of uitgesloten leden, de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, hebben geen aanspraken op net veen van de vereniging en kunnen matit een teruggave ot vergzeding van gestorte bedragen, van vroegere of toekomstige aanbrengsten of andere prestaties vorderen,

Algemene Vergadering

Artikel 8

8.1De Algemene Vergadering is samengesteld uit aile leden van de vereniging. ieder lid beschikt over één stem. Een lid mag zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. Een vertegenwoordiger mag echter over niet meer dan één volmacht beschikken.

Artikel 9

9.1De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

-benoeming en afzetting van bestuurders

-benoeming, afzetting en bezoldigingen van commissarissen

-kwijting aan bestuurders en commissarissen

-uitsluiting van een lid

-goedkeuring van begrotingen en de jaarrekeningen

-wijzigingen van de statuten

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk

-ontbinding van de vereniging en bepaling van de bestemming van het vermogen

Artikel 10

10.10e leden van de vereniging zullen ten minste éénmaal per jaar in Algemene Vergadering bijeen komen, op schriftelijke uitnodiging, met vermelding van de dagorde.

10.2Buitengewone Algemene Vergaderingen kunnen gehouden worden op initiatief van de Raad van Bestuur of op verzoek van ten minste éénderde van de leden van de vereniging.

10.3 Elke oproeping tot een Algemene Vergadering dient schriftelijk te gebeuren, ten minste tien dagen op voorhand. Zij is alleen geldig onder handtekening van de voorzitter van de Raad van Bestuur of van twee bestuurders. Alle leden moeten opgeroepen worden. De oproeping vermeldt dag, uur, plaats alsook de agenda voor de vergadering.

10.4De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur, of bij diens afwezigheid door de oudste der aanwezige bestuurders.

10.50e Algemene Vergadering kan enkel geldig besluiten omtrent aangelegenheden die uitdrukkelijk op de agenda staan.

10.6In gewone gevallen kan de Algemene Vergadering geldig besluiten met eenvoudige meerderheid van stemmen, mits ten minste de helft der leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd is. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter beslissend. Indien minstens de helft van de aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

10.7Een bestuurder mag niet deelnemen aan de stemming waarbij over zijn afzetting wordt beslist.

10.8Besiulten in verband met statutenwijziging, uitsluiting van leden of vrijwillige ontbinding, zijn geldig mits de voorwaarden overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, in acht genomen worden (tweederde van aile leden aanwezig, en een besluit met tweederde meerderheid). Tot wijziging van het doel van de vereniging kan slechts met viervijfde meerderheid worden besloten. Indien op de eerste vergadering geen tweederde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan, nà vijftien dagen, een tweede vergadering plaatsvinden, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

MOD 22

i ,

10.9Van elke Algemene Vergadering wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de

voorzitter en aan aile leden, uiterlijk binnen de maand na de Algemene Vergadering, bezorgd wordt.

Raad van Bestuur

Artikel 11

11,1De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van ten minste drie bestuurders, benoemd

door de Algemene Vergadering en te allen tijde door deze afzetbaar. ln geval er slechts drie leden zijn, bestaat

de Raad van Bestuur uit slechts twee bestuurders.

11.2De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit,

11.3De bestuurders warden verkozen voor een termijn van drie jaar. Dit mandaat is hernieuwbaar,

11.4De bestuurders duiden onder elkaar een voorzitter, een secretaris en een penningmeester aan.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/07/2014 - Annexes du Moniteur belge Artikel 12

12,1De Raad van Bestuur bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende machtiging van de Algemene Vergadering, in aile rechtelijke en buitenrechtelijke handelingen. Hij treedt op als

eiser of verweerder, in aile rechtsgedingen, en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen, 12.2Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de Algemene Vergadering, worden uitgeoefend door de Raad van Bestuur,

1130m tegenover derden de vereniging te vertegenwoordigen en te verbinden Is nodig en volstaan de handtekening van twee bestuurders, behoudens wanneer de Raad een Gedelegeerd Bestuurder, wiens bevoegdheid hij vaststelt, daartoe heeft aangesteld.

12.4De Raad van Bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig oardeelt.

Artikel 13

13,1Het bestuur vergadert minstens twee maal per jean Zij vergadert zo dikwijls als de belangen van de vereniging het vereisen.

13.2De Raad van Bestuur wordt bijeen geroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De oproeping gebeurt schriftelijk, ten minste tien dagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats en agenda.

13.3De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, indien deze afwezig Is, door de oudste aanwezige bestuurder,

13.4Het bestuur kan slechts beslissen indien ten minste de helft van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen worden genomen door gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter of zijn vervanger.

13.5ledere bestuurder beschikt over één stem, en mag zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder mag echter over niet meer dan één volmacht beschikken.

13.6Van elke vergadering van het bestuur worden notulen gemaakt die ondertekend worden door de voorzitter en binnen de maand na de bestuursvergadering aan de bestuurders bezorgd worden. Notulen en/of uittreksels die voorgelegd of verstuurd warden aan leden of derden, worden geldig ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

Diverse bepalingen

Artikel 14

14.1Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december, behalve voor het eerste boekjaar dat loopt vanaf de oprichtingsdatum tot 31 december van het jaar volgend op de oprichting.

14.2E Ik Jaar moet de Raad van Bestuur aan de gewone Algemene Vergadering rekenschap geven over zijn beleid tijdens het afgelopen boekjaar. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening van het vorig jaar vast en maakt de begroting voor het volgend jaar op. Beide werden elk jaar, ten laatste zes maanden na het afsluiten van het boekjaar, onderworpen aan de goedkeuring van de Algemene Vergadering,

14.3De vereniging zal haar financiële middelen beleggen bij een in België toegelaten financiële Instelling, In risicoloze producten met een marktconforme opbrengst.

14.4De vereniging sluit een verzekering af voor burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand, conform het vermogen en de risico's.

14.5In geval van ontbinding van de vereniging wordt het overblijvend actief, na het vereffenen der schulden en het aanzuiveren der lasten, integraal overgedragen aan een andere organisatie met een vergelijkbaar doel, bij voorkeur ln Benin.

14.6Voor alles wat niet door de statuten is geregeld, is de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 van toepassing.

Aldus opgemaakt in 6 exemplaren, waarvan één exemplaar voor elk stichtend lid en één voor het archief, en aangenomen met eenparigheid van stemmen, te 1860 Meise, Broekstraat 26, op 20 juni 2014.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Verslag van de ALGEMENE VERGADERING van de vzw Benin-Aid

Meise, 20 juni 2014

Aanwezig: Chris(toffel) Van Assche, Linde Beertens,

Ellen Van Assche, Kristof Van Assche, Marjan Van Assche

De vergadering wordt geopend om 20u00, onmiddellijk volgend op de goedkeuring van de oprichtingsakte.

Agenda: Benoeming van bestuurders

Besluit:

Met algemene stemmen worden de volgende stichtende leden tot bestuurders verkozen:

" Chris Van Assche

" Ellen Van Assche

" Kristof Van Assche

" Marjan Van Assche

De vergadering wordt gesloten om 20u15«

Verslag van de RAAD VAN BESTUUR van de vzw Benin-Aid

Meise, 20 juni 2014

Aanwezig: Chris(toffel) Van Assche, Ellen Van Assche, Kristof Van Assche, Marjan Van Assche

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

De vergadering wordt geopend om 20u30, onmiddellijk volgend op de Algemene Vergadering.

Agenda: Verdeling van de mandaten

Aanduiden van een Gedelegeerd Bestuurder

Aanvraag projectrekening bij de Koning Boudewijn Stichting

Besluiten:

Met algemene stemmen worden de volgende beslissing genomen:

1.Verdeling van de mandaten:

a. Voorzitter:

b. Secretaris:

c. Penningmeester:

Chris Van Assche Kristof Van Assche Marjan van Assche

2.Chris Van Assche wordt verkozen tot Gedelegeerd Bestuurder. In deze hoedanigheid zal hij de vzw met voile bevoegdheden en voor alle aangelegenheden die tot de bevoegdheden van de Raad van Bestuur behoren, geldig tegenover derden vertegenwoordigen.

3.Gedelegeerd Bestuurder dient een dossier in bij de Koning Boudewijn Stichting (KBS) voor de aanvraag van projectrekening. Het dossier betreft het verzamelen van giften voor de aankoop van een middelgrote bus voor het gratis transport van leerlingen naar de middelbare scholen en voor de aankoop van een ambulance-bue bestemd voor ziekenvervoer in de omgeving van Parakou, Benin, West-Afrika.

Na goedkeuring van het dossier door KBS start een fondsenwerving waarbij de donoren van het voordeel van een fiscaal attest kunnen genieten. Het nodige bedrag wordt geschat op ongeveer 80.000 EUR.

De voorzitter sluit de vergadering om 21u00.

4

behouden aan aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
BENIN-AID

Adresse
BROEKSTRAAT 26 1860 MEISE

Code postal : 1860
Localité : MEISE
Commune : MEISE
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande