CHARTA VLAANDEREN, AFGEKORT : CHARTA

Association sans but lucratif


Dénomination : CHARTA VLAANDEREN, AFGEKORT : CHARTA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 545.828.403

Publication

10/02/2014
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Titel I Naam - Zetel - Doel - Duur

Artikel 1: Charta Vlaanderen

De vereniging draagt de naam 'Charta Vlaanderen'. Deze naam moet steeds door de woorden  vereniging zonder

winstoogmerk of de afkorting  vzw voorafgegaan of gevolgd worden.

Tom Braquez Achiel Van Eechautestraat 29 9800 Deinze, België

Christian Boone Oppemstraat 54/3 1000 Brussel, België

Mandy Bubier Europalaan 16 1560 Hoeilaart, België

Jozef Cassimons Kasseide 99 9400 Liefferinge-Ninove

Swa Cauwenbergh Van Esbroeckstraat 2 1840 Londerzeel, België

Eddy Daniels Eburonenlaan 5 3001 Leuven, België

Gerard De Beuckelaer Kalmthoutsesteenweg 46 2950 Kapellen, België

Koen Delaey Proosdijstraat 56 8020 Hertsberge, België

Filip De Troij Daloensdelle 40 3090 Overijse, België

Jurgen Derieuw Lendeleedsestraat 104/1 8870 Izegem, België

Rudi Dierick Elewijtsesteenweg 32 1980 Zemst, België

Herman Keersmaekers Zilverenhoek 24 2530 Boechout, België

Flotea Malya E. Vandeveldestraat 10 2850 Boom, België

Claude Munyzena Diestsestraat 210 3000 Leuven, België

Jan Paesen Lievevrouwenplein 6 3001 Leuven, België

Marc Rabaey Europalaan 16 1560 Hoeilaart, België

Dirk Schepens Donk 20 2500 Lier, België

Pierre Therie Populierenlaan 11 1790 Affligem, België

Filip Van Laenen Trulsrudskogen 47 1350 Lommedalen, Noorwegen

verklaren bij deze akte (die via de online procedure gepubliceerd zal worden) een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en haar latere wijzigingen, (hierna de 'VZW-wet' genoemd), met de hiernavolgende statuten. Begripsomschrijvingen: als in de hiernavolgende statuten het woord  leden zonder enige verdere specificatie gebruikt wordt, gaat het zowel om effectieve als toegetreden leden. Onder  meerderheid van stemmen wordt meer dan 50% van de stemmen verstaan. Onthoudingen worden steeds meegeteld om het aantal geldig uitgebrachte stemmen te bepalen. Ongeldige stemmen worden niet meegeteld in de beoordeling.

Oprichtingsakte Charta Vlaanderen vzw

De ondergetekenden,

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Charta Vlaanderen

België

Onderwerp akte : Oprichting

*14301441*

(afgekort) : Charta

Rechtsvorm: : Vereniging zonder winstoogmerk

Luik B

Zetel : Europalaan 16

0545828403

1560

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Hoeilaart

Griffie

Neergelegd

06-02-2014

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Artikel 2: Zetel

De vereniging is gevestigd te Europalaan 16, 1560 Hoeilaart, België. De vereniging ressorteert onder het

gerechtelijk arrondissement Leuven.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 3: Doel

De vereniging stelt zich tot doel: het bevorderen van de democratie, de behartiging van de belangen van de Vlamingen met betrekking tot goed openbaar bestuur en het bestrijden van wanbestuur, discriminaties en schending van universele mensenrechten, het bijdragen tot het Europese ideaal en de integratie van de nieuwe Vlamingen.

De vereniging tracht het hierboven omschreven doel onder meer te bereiken door:

· Het verspreiden van correcte informatie én toelichting naar zoveel mogelijk burgers en verantwoordelijken in politiek, media, verenigingsleven en maatschappelijk middenveld.

· Onderzoek naar de kwaliteit van het gevoerde beleid en naar alternatieven en verbeteringen.

· Het opzetten van en/of deelnemen aan debatten, opiniepeilingen/onderzoeken, communicatie en andere initiatieven rond deze thema's.

· Het opzetten van experimenten en onderzoeken voor verbetering van debatten, opiniepeilingen, de deelname van burgers aan maatschappelijke debatten en dergelijke.

· Verzamelen van relevante wetenschappelijke informatie over de voorgenoemde zaken, en het vulgariseren daarvan naar een groter publiek.

De vereniging kan alle middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van het doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen. De vereniging kan ter uitvoering van wat hierboven bepaald is, onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen. In het kader van het realiseren van haar doel, kan de vereniging zelfs daden van koophandel stellen.

Artikel 4: Duur

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

Titel II Lidmaatschap

Artikel 5: Effectieve leden en toegetreden leden

De vereniging bestaat uit effectieve leden en toegetreden leden. De vereniging telt tenminste drie effectieve leden. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden (en dus niet aan de toegetreden leden). De toegetreden leden hebben enkel de rechten en verplichtingen hen toebedeeld door deze statuten. De statutaire bepalingen dienaangaande kunnen zonder consultatie of akkoord van de toegetreden leden worden gewijzigd.

Artikel 6: Toetredingsprocedure

Effectieve leden

Als effectief lid kan tot de vereniging toetreden iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de algemene

vergadering als zodanig wordt aanvaard. De algemene vergadering zal zich bij het nemen van haar beslissing

houden aan de hierna omschreven toetredingsvoorwaarden:

Toetredingsvoorwaarden voor effectieve leden:

· Actieve deelname aan de werking van de vereniging gedurende minstens 6 maanden (of 3 activiteiten op locatie) en/of een substantiële financiële of materiële ondersteuning aan de vereniging gegeven hebben;

· Instemming met de doelstellingen van de vereniging;

· Een overzicht geven van de huidige en recente maatschappelijke en politieke engagementen;

· Opgeven van elektronisch adres en wettelijk adres (plus feitelijk adres indien verschillend).

· Voordracht voor lidmaatschap door 2 leden van de algemene vergadering, waaronder minstens één lid van de raad van bestuur.

Toegetreden leden:

Als toegetreden lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de raad van bestuur als zodanig wordt aanvaard omwille van de band die deze persoon met de vereniging heeft en zijn inzet voor de activiteiten en de doelstellingen van de vereniging. De raad van bestuur zal zich bij het nemen van zijn beslissing houden aan de voorschriften, zoals die desgevallend zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement. In aanvulling op deze statuten, zullen de rechten en de plichten van de effectieve en de toegetreden leden nader omschreven worden in het huishoudelijk reglement.

Verzoeken om toetreding dienen schriftelijk (per elektronische of gewone post) aan de raad van bestuur of aan de voorzitter daarvan te worden gericht, onder vermelding van naam, voornaam, elektronisch adres en gewoon adres of indien het een rechtspersoon betreft naam, rechtsvorm, en adres van de maatschappelijke zetel van de verzoeker plus naam, voornaam en elektronisch adres van een contactpersoon.

Voor de goede orde vraagt de vereniging het kandidaat-lid (effectief en toegetreden) een overzicht te geven van zijn huidige en recente maatschappelijke en politieke engagementen.

Beoordeling van kandidaturen

De raad van bestuur beslist binnen twee maanden over de al dan niet toelating van de niewe leden tot de

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

vereniging (voorlopige toelating voor effectieve leden) en geeft hieromtrent schriftelijk bericht aan de verzoeker (e-post). De algemene vergadering beslist voor de effectieve leden over definitieve toelating bij haar eerstvolgende vergadering.

Om die termijn van twee maanden te kunnen halen kan de aanvaarding van nieuwe leden via elektronische raadpleging geschieden. Er moet bij eventuele weigering geen motivering kenbaar gegeven worden aan de verzoeker. Tegen zijn beslissing staat enkel voor een kandidaat-lid beroep open bij de eerstvolgende algemene vergadering. Dit beroep moet worden ingediend bij de raad van bestuur binnen de maand na de kennisgeving van de weigering.

Artikel 7: Lidgelden

Het jaarlijks lidgeld voor effectieve leden is vastgesteld op maximum 2000 ¬ en voor toegetreden leden op maximum 1000 ¬ . De algemene vergadering bepaalt binnen voormelde grens, jaarlijks en op voorstel van de raad van bestuur, het jaarlijks lidgeld van de effectieve leden. Het jaarlijks lidgeld voor de toegetreden leden wordt bepaald door de raad van bestuur. Deze beslist ook over de hoogte van steunbijdragen, eventuele abonnementen op nieuwsbrieven en andere publicaties en andere bijdragen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 8: Verplichtingen van leden

De effectieve leden en de toegetreden leden van de vereniging zijn verplicht:

a. de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging alsook de besluiten van haar organen na te leven;

b. individueel bij te dragen tot de doelstellingen van de vereniging, hetzij door deelname aan acties en projecten, hetzij door geldelijke en andere materiële steun, hetzij door beide;

c. de belangen van de vereniging en van haar organen niet te schaden.

Artikel 9: Ontslag, schorsing, uitsluiting

Elk effectief lid of toegetreden lid kan ten allen tijde ontslag nemen uit de vereniging mits het opsturen van een bericht per gewone of elektronische post aan de raad van bestuur. Een effectief lid kan slechts worden uitgesloten door de algemene vergadering met een 2/3e meerderheid van de stemmen. In afwachting van de beslissing omtrent de uitsluiting van een effectief lid, kan de raad van bestuur het lidmaatschap schorsen van de persoon:

a. die de verplichtingen, opgelegd aan de leden in artikel 8, op ernstige wijze schendt;

b. die, ondanks schriftelijke aanmaning, in gebreke blijft zijn financiële en/of administratieve verplichtingen tegenover de vereniging na te komen.

Titel III Raad van Bestuur

Artikel 10: Samenstelling Raad van Bestuur

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van minimum 3 en maximum 7 bestuurders. Elke bestuurder moet een effectief lid zijn van de vereniging. De bestuurders handelen als een college. Zij worden benoemd door de algemene vergadering en zijn ten allen tijde door deze afzetbaar. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit, tenzij de algemene vergadering anders zou bepalen.

De schorsing zal per gewone of elektronische brief worden meegedeeld aan het betrokken lid. De algemeen vergadering beslist over de duur van de uitsluiting. In geval van dringende redenen inzake goede orde en/of openbare orde, zoals mogelijke illegale acties of een mogelijke schending van de vertrouwelijkheid van gegevens of andere zwaarwichtige redenen, kan het dagelijks bestuur overgaan tot een voorlopige schorsing.

Voor eventueel 'beroep' is de algemene vergadering bevoegd. Op deze bijeenkomst van de algemene vergadering behoudt het betrokken lid al zijn lidmaatschapsrechten. Besluit de algemene vergadering niet tot uitsluiting over te gaan, dan vervalt van rechtswege de schorsing van het lid en wordt deze geacht nooit te hebben plaatsgehad.

De raad van bestuur beslist soeverein over de weigering van een kandidaat-lid, zonder zijn beslissing te moeten motiveren. De raad van bestuur beslist tevens soeverein over de uitsluiting van toegetreden leden.

Het lidmaatschap van een effectief lid of een toegetreden lid eindigt automatisch door het overlijden van -de natuurlijke persoon, of ingeval van een rechtspersoon, door haar ontbinding, fusie, splitsing of faillissement. Ontslagnemende of uitgesloten effectieve leden of toegetreden leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave van gestorte bijdragen of gedane inbrengen eisen.

Artikel 11: Termijn bestuur

De bestuurders worden benoemd voor een termijn van vier jaar en zijn herverkiesbaar. In geval van vervanging beëindigt de nieuwe bestuurder het mandaat van de bestuurder die hij vervangt. Zo door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien. Een bestuurder kan vrijwillig ontslag indienen per brief bij de voorzitter van de raad van bestuur.

Artikel 12: Werking bestuur

Uitgezonderd voor de raad van bestuur bij de oprichting geldt:

a. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, eventueel één of meer ondervoorzitters, een secretaris

en een penningmeester. De voorzitter of de secretaris roepen de raad bijeen. De voorzitter zit de vergadering

voor. In geval van zijn afwezigheid wordt hij vervangen door de oudste aanwezige ondervoorzitter of, bij gebrek

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

aan ondervoorzitter door de oudste aanwezige bestuurder .

b. De raad kan slechts geldig beslissen indien tenminste de helft van de bestuurders aanwezig is. Indien dit quorum niet is bereikt, kan een nieuwe raad worden bijeengeroepen met dezelfde agenda, die geldig zal beraadslagen en beslissen indien ten minste twee bestuurders aanwezig zijn. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van degene die hem vervangt, doorslaggevend.

c. De raad van bestuur kan vergaderen per telefoon- of videoconferentie. De regels opgenomen onder de punten a. en b. hierboven zijn van overeenkomstige toepassing.

d. In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging zulks vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Dit schriftelijk akkoord kan meegedeeld worden per brief, per elektronische post, per telegram, telefax. Deze procedure kan echter niet gevolgd worden voor de vaststelling van de jaarrekening.

e. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris en ingeschreven in een daartoe bestemd register. De uittreksels die moeten worden overgelegd en al de andere akten, worden geldig ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 13: Bevoegdheden bestuur

a. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de wet uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. De raad kan zelfs daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken, ...

b. Ten aanzien van derden is de vereniging steeds geldig verbonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders. Bestuurders die namens de raad van bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging.

c. De raad van bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan een dagelijks bestuur of aan één of meer bestuurders. De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaatsgrijpt, kan niet langer zijn dan een periode zoals door de Raad van Bestuur bepaald en het mandaat kan ten alle tijde met onmiddellijk ingang worden ingetrokken door de raad van bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon belast met het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hen moet leveren. Een lid van het dagelijks bestuur kan vrijwillig ontslag indienen per brief bij de voorzitter van de raad van bestuur. In het huishoudelijk reglement zal nader omschreven worden op welke wijze een mandaat van dagelijks bestuurder eventueel automatisch ten einde loopt.

d. De bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen voor welbepaalde handelingen of aktes kan door de raad van bestuur bij eenvoudig besluit worden opgedragen aan één of meer personen, al dan niet bestuurder, die, desgevallend, gezamenlijk optreden. De bevoegdheid van de bovengenoemde perso(o)n(en) wordt precies afgebakend door de raad van bestuur, die eveneens de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan ten alle tijde met onmiddellijk ingang door de raad van bestuur worden ingetrokken. Iemand met een dergelijk mandaat kan vrijwillig ontslag indien per brief bij de voorzitter van de raad van bestuur. In het huishoudelijk reglement zal nader omschreven worden op welke wijze een dergelijk mandaat eventueel automatisch ten einde loopt en op welke wijze dergelijke gemandateerden tot besluitvorming overgaan.

e. De algemene vergadering beslist over het gebeurlijk door de raad van bestuur voorgestelde Huishoudelijk Reglement. Wijzigingen aan het Huishoudelijk Reglement kunnen worden opgesteld door de raad van bestuur, doch dienen ter bekrachtiging worden voorgelegd aan de algemene vergadering. Bij dit Huishoudelijk Reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de statuten, alle maatregelen worden getroffen in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of hun rechtverkrijgenden alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

Titel IV Algemene vergadering

Artikel 14: Samenstelling Algemene Vergadering

De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door de oudste aanwezige ondervoorzitter, of bij afwezigheid van voornoemden, door de oudste aanwezige bestuurder. Een lid kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. Elk lid kan evenwel slechts één ander lid vertegenwoordigen. Elk lid beschikt over één stem op de algemene vergadering.

Artikel 15: Bevoegdheden Algemene Vergadering

De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

a. het wijzigen van de statuten;

b. het benoemen en afzetten van de bestuurders;

c. desgevallend, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

d. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

e. het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen;

f. het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

g. het aanvaarden en uitsluiten van een effectief lid;

h. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; en

i. alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Titel VI Begrotingen  Rekeningen  Controle

Artikel 20: Begrotingen, rekeningen, controle

Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De raad van bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en, desgevallend, de commissaris.

De raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken na goedkeuring tijdig worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel, of indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België.

Artikel 16: Bijeenroeping Algemene Vergadering

a. De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer een vijfde van de effectieve leden er om vraagt. Zij moet ten minste eenmaal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begrotingen van het volgend jaar, op een door de raad van bestuur te bepalen plaats en datum, die voor 30 juni van dat jaar valt.

b. Alle effectieve leden worden minstens acht dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief uitgenodigd op de algemene vergadering. De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris. Ze vermeldt dag, uur en plaats van de algemene vergadering.

c. De oproeping bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. De algemene vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld staan op voorwaarde dat alle effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Ieder voorstel, ondertekend door minstens één twintigste van de effectieve leden, moet aan de agenda van de algemene vergadering toegevoegd worden. Dit recht geldt vanaf bij bijeenroeping tot drie dagen vóór de vergadering

Artikel 17: Besluitvorming Algemene Vergadering

a. Inzake aangelegenheden, andere dan deze vermeld in punt b. hieronder worden de besluiten genomen bij meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde effectieve leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

b. In geval van uitsluiting van een effectief lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal de in de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd.

c. Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk vermeld zijn in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de effectieve leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden bedoeld in het tweede of het derde lid ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden (Art.8 VZW-Wet).

Artikel 18: Notulen Algemene Vergadering

Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris of een bestuurder, en ze worden opgenomen in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden ondertekend door twee bestuurders.

Titel V Inzagerecht leden

Artikel 19: Inzagerecht

Derden die van een belang doen blijken, hebben het recht om inzage en/of afschrift van de notulen van de algemene vergadering te vragen. Alle effectieve leden van de algemene vergadering kunnen op de zetel van de vereniging het register van de effectieve leden en de toegetreden leden raadplegen, alsmede alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Titel VII Ontbinding  Vereffening

Artikel 21: Ontbinding  vereffening

Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de algemene

vergadering tot ontbinding besluiten, op de wijze zoals bepaald in de wet. In geval van vrijwillige ontbinding

benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, een of meer vereffenaars. Zij bepaalt

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Artikel 22: Activa na ontbinding

In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schuldigen, overgedragen aan een vereniging die een gelijkaardig doel nastreeft. De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo overgedragen wordt.

tevens hun bevoegdheid, alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

Artikel 23:

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de wet van 27 juni 1921, of de wetgeving die deze wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, de algemene wettelijke bepalingen, en de gebruiken terzake.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Titel VIII Aanvullende bijzondere bepaling

Artikel 24:

De vereniging verbindt zich ertoe de schade te vergoeden die door derden opzettelijk toegebracht zou zijn aan het pand waar haar zetel gevestigd is en aan de eigendommen van de bewoners van dat pand, voor zover deze schade verband houdt met de aanwezigheid van de zetel van de vereniging op dat adres en deze schade niet gedekt wordt door de verzekeringspolissen van de eigenaar of de bewoners van het pand. De vereniging zal hiervoor een verzekering aangaan.

OVERGANGSBEPALINGEN

Reeds aangegane verbintenissen met betrekking tot Charta Vlaanderen zullen door de vereniging overgenomen

worden binnen de zes maanden nadat deze rechtspersoonlijkheid verkregen heeft.

Opgemaakt in twee exemplaren en met eenparigheid van stemmen aanvaard op de stichtingsvergadering,

gehouden te Mechelen op 15 april 2013

(handtekening van alle oprichters)

21/11/2014
ÿþMOA 2.2

In de bijlagen bij het Belgischsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter gr e9 /Ontvan

gin flJ)

I1II1Imu~u~~mu~~~uu

1921 216*

12110V, 2014

ter griffie

edEc~

r1: r~~,-

taiigUreChAban; van keo

Gr~e ~~ + ; üSsEi

Onderriem ingsnr : 0545.828.403

Benaming

(voluit) : Charta Vlaanderen

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Europalaan 16, 1560 Hoeilaart

Onderwerp akte : Ontslag bestuurder Koenraad Delay bij Charta Vlaanderen vzw

Hierbij wordt het ontslag van KOENRAAD (Koen) DELAEY, wonende te Proosdijstraat 56, 8020 Hertsberge, als bestuurder van de vzw Charta Vlaanderen aanvaard, in opvolging van het door hem Inge/doende ontslag, gecommuniceerd per email aan Rudi Dierick op 15 mei 2014.

Besproken en overeengekomen, per email en tijdens vergaderingen, onder de andere leden van het dagelijks bestuur (Gerard De Beuckelaer en Marc Rabaey), na enkele pogingen tot cntact mùet Koen Delay met oog op verzoening (wat mislukte).

De andere leden van het dagelijks bestuurgeven Rudi Dierick de volmacht (als bevestiging van zijn algemene volmacht)) om het nodige te doen voor de verdere administratieve afhandeling.

Opgemaakt op woensdag I oktober 2014 te Zemst

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
CHARTA VLAANDEREN, AFGEKORT : CHARTA

Adresse
EUROPALAAN 16 1560 HOEILAART

Code postal : 1560
Localité : HOEILAART
Commune : HOEILAART
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande