DE BELGISCH HAFLINGERVERENIGING, AFGEKORT : BELGISCH HAFLINGERVERENIGING

Association sans but lucratif


Dénomination : DE BELGISCH HAFLINGERVERENIGING, AFGEKORT : BELGISCH HAFLINGERVERENIGING
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 407.971.508

Publication

24/05/2011
ÿþ MO[) 2.2

Luik B In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Neergelegd ter griffie der

Rechtbank van Koophandel

te Leuven, de 1 2 MEI 1011

DE GRIFFIER,

Griffie

Ondernemingsnr : 0407.971.508

Benaming

(voluit) : DE BELGISCHE HAFLINGERVERENIGING VZW

(verkort) : Belgische Haflingervereniging

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Waversebaan 99, B 3050 Oud-Heverlee.

Onderwerp akte : Wijziging van statuten.

Statuten van de Belgische Haflingervereniging vzw:

Benaming, zetel, doel, duur en leden:

art.1. De vereniging draagt de naam: "De Belgische Haflingervereniging vzw".

Deze benaming mag met betrekking tot derden afgekort worden tot ,"Belgische Haflingervereniging".

Haar zetel is gevestigd te 3050 Oud-Heverlee , Waversebaan 99, gelegen in het gerechtelijk arrondissement

Leuven. Het valt onder de bevoegdheid van de algemene vergadering de zetel naar een ander adres over te

brengen.

De vereniging wordt opgericht voor onbeperkte duur. Zij kan ten allen tijde door de algemene vergadering

worden ontbonden.

art.2.De vereniging heeft tot doel de vrienden van het Haflingerpaard te verenigen om mee te werken aan

de verbetering van de paardachtigen door het fokken van een raszuiver Haflingerpaard en er al de activiteiten

van te promoten als universeel vrijetijdspaard. Zij zal daartoe:

- het Belgisch Haflingerstamboek bijhouden en de oorsprongscertificaten afleveren,

- de gegevens over de identiteit, uiterlijke kenmerken, productiviteit en prestaties van de fokdieren, hun

voorgeslacht, afstammelingen en bloedverwanten verzamelen en interpreteren,

- zoveel mogelijk activiteiten steunen en ondernemen die het doel kunnen bevorderen,

- en daarbij elke discriminatie weren.

art.3. De vereniging telt effectieve (vaste) leden, toegetreden leden en ereleden, onderverdeeld in Provinciale verenigingen, bestuurd door een Provinciaal comité, op basis van de woonplaats die bij de, vereniging gekend is.

Effectieve (vaste) leden van de vereniging zijn de leden die door de raad van bestuur of de Provinciale comités aan de algemene vergadering worden voorgesteld en door dezen, de raad van bestuur en/of de ,leden van de algemene ledenvergadering worden aanvaard. Zij vormen samen de algemene ledenvergadering, hebben enkelvoudig stemrecht, betalen lidgeld en ontvangen het tijdschrift van de vereniging. Zij worden voor onbepaalde tijd aanvaard. Bij niet betaling van hun lidgeld worden zij geacht ontslag te hebben genomen en blijven altijd afzetbaar door de algemene ledenvergadering met twee derden van de stemmen. Een effectief lid dat een mandaat bekleedt in de vereniging verliest zijn mandaat bij verlies van zijn effectief lidmaatschap.

Bij het voorstellen van effectieve leden zal men een redelijke verhouding van de leden per Provincie (plus minus een op twintig leden) nastreven.

De lijst van effectieve leden zal jaarlijks op de zetel van de vereniging worden neergelegd.

Toegetreden leden zijn alle leden die bij de vereniging aangesloten zijn, onderverdeeld in Provinciale: verenigingen, voorgezeten door een Provinciaal comité, die samen de Belgische Haflingervereniging zijn. Hun: aantal is onbeperkt, zij betalen lidgeld en ontvangen het tijdschrift van de vereniging. Zij mogen de algemene' vergadering bijwonen maar hebben geen stemrecht.

Ereleden zijn de leden die om een bijzondere verdienste voor de vereniging door de algemene vergadering: voor het leven worden benoemd. Zij betalen geen lidgeld, ontvangen het tijdschrift van de vereniging en mogen1 de algemene vergadering bijwonen zonder stemrecht.

art.4. Nieuwe leden moeten om te worden aanvaard, zich er toe verbinden de statuten en het reglement van' inwendige orde (RIO) te volgen en het lidgeld te betalen. Bij hun aanvaarding en gedurende het lidmaatschap` moet elke discriminatie uitgesloten zijn. Het lidmaatschap is strikt persoonlijk en kan wat rechten en plichten betreft niet overgedragen worden aan derden.

art.5. Elk lid kan vrij uit de vereniging treden door zijn ontslag in te dienen bij de raad van bestuur. Elk lid, met of zonder mandaat, dat zijn lidgeld niet betaald heeft wordt geacht ontslag te hebben genomen. Een lid dat

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/05/2011- Annexes du Moniteur belge

Voor- ll1l II 11111 11111 11II III1 1II1 1111 II

behouden *11078359*

aan het

Belgisch

Staatsblac

Op de laatste blz. van Luik 8 vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/05/2011- Annexes du Moniteur belge

M00/2

ontslag genomen heeft kan geen gebruik meer maken van de dienstverlening van de vereniging. De uitsluiting van een lid kan slechts door de algemene vergadering met twee derden van de stemmen uitgesproken worden.

art.6. Het lidgeld van de leden wordt jaarlijks door de raad van bestuur vastgesteld maar mag niet meer dan 100¬ bedragen.

art.7. Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden, de notulen van de algemene vergadering en van de raad van bestuur, evenals de boekhoudkundige stukken van de vereniging raadplegen.

Bestuur:

art.8. §1. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, bestaande uit minstens vijf en hoogstens elf bestuurders. De bestuurders worden voor zes jaren door de algemene vergadering bij verkiezing met gewone meerderheid benoemd. Om de drie jaren wordt de helft van de raad van bestuur vernieuwd. De uittredende bestuurders zijn herkiesbaar

§2. Wanneer in geval van vacature een plaatsvervangend bestuurder benoemd wordt zal deze het mandaat voltooien van de bestuurder die hij of zij vervangt.

§3. Wanneer het aantal bestuurders onder het minimum , zoals bepaald in art.8 §1., terug valt, blijven de bestuurders in functie tot in hun vervanging is voorzien.

§4. De functie van bestuurder is onbezoldigd. Verantwoorde onkosten voor de uitoefening van hun bestuursfunctie kunnen aan de bestuurders vergoed worden.

§5. Hengstenhouders kunnen geen deel uitmaken van de raad van bestuur.

§6. Bestuurders kunnen ten allen tijde hun ontslag indienen met een aangetekend schrijven gericht aan de raad van bestuur.

§7. Een bestuurder kan slechts afgezet worden wanneer twee derden van de leden van de raad van bestuur of twee derden van de leden van de algemene vergadering bij geheime stemming er om vragen.

art.9. De kandidaat bestuurders moeten een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen.

art.10. De raad van bestuur kan tijdens zijn ambtstermijn aan de algemene vergadering een of twee effetieve leden omwille van hun deskundigheid voor coöptatie voorstellen. De algemene vergadering beslist over hun aanvaarding met gewone meerderheid van stemmen. Wanneer de voorgestelde deskundige geen effectief lid is moet hij of zij voorafgaand als effectief lid aanvaard zijn.

art.11. Erebestuurders worden benoemd voor het leven.

art.12 §1. De raad van bestuur is bevoegd om alle niet aan de algemene vergadering voorbehouden handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of nuttig zijn om de doelstellingen van de vereniging te verwezenlijken.

§2. Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, zullen de leden van de raad van bestuur de aan hun functie eigen taken onder mekaar verdelen. Zo zullen zij onder mekaar een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een schatbewaarder benoemen. De voorzitter, ondervoorzitter, secrtaris en schatbewaarder vormen samen het bureau of dagelijks bestuur.

§3. De raad van bestuur kan een deel van zijn bevoegdheden delegeren aan derden, niet bestuurders, zonder dat deze overdracht betrekking kan hebben op het algemeen beleid of de algemene bevoegdheid van de raad van bestuur. De gedelegeerde bevoegdheden blijven beperkt binnen de strikte omschrijving van hun uitvoering.

§4. De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging in alle handelingen in en buiten rechte. Hij kan een of meer van zijn leden als gevolmachtigden van de vereniging aanstellen, met uitsluitend beperkte bevoegdheden. De vereniging is geldig verbonden tegenover derden door de gezamelijke handtekening van twee bestuurders.

§5. De leden van de raad van bestuur zijn aansprakelijk voor de interne tekortkomingen in het bestuur.

§6. De benoeming van de leden van de raad van bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging van een desbetrefende akte in het verenigingsdossier bij de griffie van de rechtbank vann koophandel en van een uittreksel daartoe bestemd om in de bijlagen bij het Belgisch staatsblad te worden bekend gemaakt. Deze akte moet duidelijk de functie en de bevoegdheden van de betrokken persoon vermelden.

§7. Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de effectieve leden gehouden. Dit register vermeldt de naam, voornaam en woonplaats van de effectieve leden. Beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de effeftieve leden moeten door toedoen van de raad van bestuur in het register worden ingeschreven binnen de acht dagen na de kennisgeving. Het ledenregister moet jaarlijks worden neergelegd binnen de maand na de verjaardag van de oprichtingsdatum (datum van de statuten), indien er wijzigingen zijn. Op de zetel van de vereniging zullen door de raad van bestuur de notulen van de algemene vergadering en de notulen van de raad van bestuur evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging ter inzage gelegd worden.

art.13. Bij ontstentenis van de voorzitter wordt de raad van bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter of bij afwezigheid van deze door het oudste lid van de aanwezige bestuurders.

art.14 §1. Op verzoek van twee bestuurders dient de voorzitter binnen de maand de raad van bestuur bijeen te roepen.

§2. De raad van bestuur vergadert slechts geldig indien minstens de helft van de bestuurders aanwezig is, die bij gewone meerderheid beslist.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/05/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§3. De raad van bestuur beslist bij eenvoudige meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van. de vergadering beslissend. Wanneer het personen betreft is de geheime stemming altijd verplicht en bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

§4. Van elke vergadering van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door minstens twee bestuurders. De notulen moeten ingeschreven worden in het daartoe bestemde register, met vermelding van de datum. Uittreksels uit de notulen moeten eensluidend verklaard worden door twee bestuurders.

Algemene vergadering.

art. 15. De algemene vergadering is samengesteld uit effectieve leden.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, of door de oudste

van de aanwezige bestuurders.

Op de algemene vergadering beschikt elk effectief lid over één stem. Elk effectief lid kan zich door een

ander efectief lid laten vertegenwoordigen, dat een geschreven volmacht moet kunnen voorleggen en slehts

één lid kan vertegenwoordigen.

art.16. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

1° de wijziging van de statuten,

2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders en de controleurs van de rekeningen,

3° het bepalen van de bezoldiging van de bestuurders en de controleurs, in geval er een bezoldiging wordt

toegekend,

4° de kwijting van de bestuurders en de controleurs,

5° de goedkeuring van de begroting en de rekeningen,

6° de uitsluiting van een lid,

7° de ontbinding van de vereniging,

8° de omzetting van de vzw in een vso (venootschap met sociaal oogmerk),

9° alle gevallen waarin de statuten het vereisen.

art.17. De algemene vergadering zal voor de benoeming van de bestuurders minimum twee bestuurders uit

het Nederlands talig en het Franstalig landsgedeelte aanwijzen. De leden uit de Duitstalige landsdelen worden als behorend tot het Franstalig landsgedeelte beschouwd, leden uit het staatskundig en administratief rechterlijk gewest Brusel worden tot Waals of Vlaams Brabant gerekend naargelang de moedertaal, door hen aangegeven wanneer zij lid werden van de vereniging.

art.18 §1. De algemene vergadering moet minstens eenmaal per jaar, in de loop van het eerste trimester bijeen geroepen worden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting van het volgend jaar, en telkens als het doel of het belang van de vereniging het vereist.

§2. De raad van bestuur is verplicht een bijkomende algemene vergadering samen te roepen wanneer een vijfde van de effectieve leden er om vragen.

§3. De algemene vergadering wordt bijeen geroepen met een gewone' omzendbrief of een e-mail, minstens acht dagen op voorhand aan elk van de effectieve leden gericht, met vermelding van de agenda. Wanneer de agenda een wijziging van de statuten voorziet moet deze wijziging als dusdanig bij de uitnodiging worden vernield. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen door minstens een twintigste van de efectieve leden moet op de agenda vermeld worden.

§4. De algemene vergadering mag, op eenvoudig voorstel van de raad van bestuur, ook punten behandelen die niet op de agenda waren voorzien, met uitzondering van een wijziging van de statuten, de rekeningen of de begroting, de verkiezing van een bestuurder, de uitsluiting van leden of de ontbinding van de vereniging.

art.19 §1. Met uitzondering van de door de wet of de statuten voorziene gevallen worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde en geldig uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter. De geheime stemming is verplicht wanneer het gaat om de verkiezing van personen ofeen te nemen beslissing aangaande personen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

§2. Tot wijziging van de statuten of het doel van de vereniging of bij het voorstel van haar ontbinding kan slechts besloten worden wanneer twee derden van de stemgerechtigden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Wordt dit getal niet bereikt dan kan minstens 15 dagen nadien een tweede vergadering worden bijeen geroepen die een geldig besluit kan nemen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden.

§3. Voor elke wijziging van de statuten of de uitsluiting van een lid is een meerderheid van twee derden van de stemmen vereist, voor wijziging van het doel of de ontbinding van de vereniging ,is een meerderheid van vier vijfden van de stemmen vereist, ook op een tweede vergadering.

art.20. Alle beslissingen worden genoteerd in een verslag dat ter inzage ligt op de zetel van de vereniging. De beslissingen die derden aanbelangen zullen, indien zij er om vragen, medegedeeld worden door middel van een door twee bestuurders gelijkluidend verklaard uittreksel uit de notulen van de vergadering.

De Provinciale verenigingen.

art.21. De provinciale verenigingen worden als onderverdelingen van de leden beperkt door de grenzen van de staatkundige Provincie, met in achtname van de bepalingen van art.17. De Provinciale verenigingen worden bestuurd door een Provinciaal comité, verkozen bij geheime stemming met gewone meerderheid door al de leden van de vereniging die in de Provincie woonachtig zijn. De leden van een Provincial comité duiden onder mekaar bij stemming met gewone meerderheid een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en en

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/05/2011- Annexes du Moniteur belge

schatbewaarder aan. De schatbewaarder moet bij elke vraag de boekhoudkundige stukken van de Provinciale vereniging aan de raad van bestuur voorleggen. De Provinciale verenigingen organiseren Provinciale en regionale keurigen, wedstrijden en activiteiten volgens de modaliteiten in het reglement van inwendige orde voorzien.

Begroting en rekeningen;

art.22. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De raad van bestuur legt de rekeningen van het voorbije jaar en de begroting van het volgend jaar ter goedkeuring voor aart de controleur van de rekeningen en de algemene vergadering.

Ontbinding en vereffening.

art.23. In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering of bij gebrek daaraan de rechtbank een of meerdere vereffenaars. Zij bepaalt eveneens hun bevoegdheid en de voorwaarden van de vereffening.

art.24. In geval van ontbinding bepaalt de algemene vergadering de bestemming van het bezit van de vereniging die zo dicht mogelijk bij het doel moet blijven waaarvoor de vereniging werd gesticht. De bestemming van de zoi technische kenmerken en de prestaties, de fokwaardeschattingen, de fokwaarde beoordelingen en alle voor de fokkerij nuttige stamboekgegevens in het bezit van de vereniging, moet aan de minister ter goedkeuring worden voorgelegd.

Aansprakelijkheid.

art.25. Onder geen enkel beding kunnen de leden en/of de bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor de verbintenissen van de vereniging zonder winstoogmerk.

art.26. Voor alles wat in deze statuten niet geregeld is blijft de wet van 21 juni 1921, gewijzigd door de wet van 02 mei 2002 en de daarna volgende besluiten betreffende de verenigingnen zonder winstoogmerk van toepassing. De bepalingen waaraan door onderhavige akte niet wordt afgeweken worden als geschreven beschouwd. De clausules die in strijd zouden zijn met de gebiedende bepalingen van bovengenoemde wet worden als niet bestaande beschouwd.

Leo Gesp Johan Michiels

bestuurder - secretaris bestuurder - schatbewaarder

Raad van bestuur:

De algemene ledenvergadering heeft in haar vergadering van 25 februari 2011 de heer Simon Bogaert tot lid van de raad van bestuur gekozen.

Leo Gesp Johan Michiels

bestuurder - secretaris bestuurder - schatbewaarder

Luik B - Vervolg

MOD 2.2

Op de laatste blz, van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
DE BELGISCH HAFLINGERVERENIGING, AFGEKORT : …

Adresse
WAVERSEBAAN 99 3050 OUD-HEVERLEE

Code postal : 3050
Localité : OUD-HEVERLEE
Commune : OUD-HEVERLEE
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande