DEMURENSPREKEN

Association sans but lucratif


Dénomination : DEMURENSPREKEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 840.451.154

Publication

03/11/2011
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

111 NIINII~WIIIV1~IIII~ 111 BRUSSEL

*iiieseae"

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2011- Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr : ((O 11.e>7 ei

Benaming

(voluit) : demurenspreken

(verkort)

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Sint Genovevasttraat 9 , 1840 Londerzeel

Onderwerf akte : oprichting vzw ! erfgoedvereniging

Nota : De stichtingsvergadering van de vzw "demurenspreken" op datum 26 september 2011

keurde unaniem deze statuten goed

Verkoos het bestuur

Zie bijlagen : lijst bestuursleden & leden ! Origineel van de statuten met handtekeningen! verslag vergadering

STATUTEN ERFGOEDVERENIGING VZW "DEMURENSPREKEN"

Stichters .

De ondergetekenden

naam Voorn. geboorte plaats woonplaats registemr

Anciaux Roel 02/03/1971 Vilvoorde Mankevosstraat

33 Meise 1860 71030209794

De SchouwerYves 24/03/1964 Wolvertem Sint Jozefstraat 16 Londerzeel

1840 64032415901

DeschepperEdwin 29/01/1943 Eeklo St Genovevastraat 9 1840 Londerzeel 43012933593

Handtekeningen: " 1: zie origineel 3:

Zijn overeengekomen onder hen en al diegenen die later als werkende leden zullen worden aanvaard, een vereniging zonder winstoogmerk op te richten in overeenstemming met de wet van 27 juni 1921 en waarvan zij de statuten als volgt bepalen:

TITEL I

NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR

Artikel 1

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam "demurenspreken" vzw, hierna "de vereniging" genoemd.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 2

De maatschappelijke zetel is gevestigd te Sint Genovevastraat 9 , 1840 Londerzeel (Steenhuffel) , gelegen in het gerechtelijke arrondissement Brussel .

De Raad van Bestuur kan de maatschappelijke zetel verplaatsen naar een andere plaats binnen het Vlaams

of Brussels Hoofdstedelijk gewest .

Artikel 3

De vereniging. heeft tot doel :

" In kaart brengen en inventaris bijhouden van reclamemuurschilderingen: reclameboodschappen rechtstreeks op de muur geschilderd, in eerste rang reclameboodschappen voor merken of producten, in tweede orde voor een welbepaalde firma. , die huist achter of nabij de beschilderde muur.

" het grote publiek en de overheden overtuigen van de waarde van dit erfgoed, en hiertoe aile geschikte middelen aanwenden en acties ondernemen.

" lokale initiatieven aanmoedigen en steunen om muurschilderingen te beschermen en bewaren. Deze lokale kernen kunnen door het bestuur erkend worden als afdelingen van de vzw.

" Als pilootproject aile nodige steun verlenen aan het initiatief "Olijfje1938" te Londerzeel., nadien andere lokale initiatieven steunen

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijke doel, en mag daartoe alle roerende of onroerende goederen verwerven of bezitten in eigendom of anderszins , en deze goederen gebruiken, beheren ( verkopen of ten dienste stellen.

De vereniging mag ook op bijkomstige wijze economische activiteiten uitoefenen, op voorwaarde dat de opbrengst daarvan uitsluitend wordt besteed aan de realisatie van het hoofddoel.

Artikel 4

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

Zij kan ontbonden worden bij beslissing van de Algemene Vergadering.

TITEL Il

LEDEN

Artikel 5

Het aantal werkende leden is onbeperkt, doch mag niet minder dan drie bedragen. Oe Raad van Bestuur kan andere categorieën van leden in het leven roepen . Deze leden worden als niet-werkende leden beschouwd. De ondergetekende oprichters zijn de eerste werkende leden.

Artikel 6

De Raad van Bestuur bepaalt jaarlijks het lidgeld dat leden verschuldigd zijn. Dit lidgeld mag evenwel niet meer dan 250 ¬ bedragen.

Artikel 7

Een kandidaat werkend lid dient zijn verzoek om aanvaarding schriftelijk of per mail te richten aan de Raad van Bestuur en schriftelijk of per mail zijn instemming te betuigen met het doel, de statuten en (eventueel) het huishoudelijk reglement van de vereniging. Het werkend lid betaalt een jaarlijkse bijdrage van

ten minste 10 ¬ ( in functie van godsvrucht en vermogen ) en verbindt er zich toe de Algemene Vergaderingen stipt bij te wonen. De Raad van Bestuur beslist over al dan niet aanvaarden van het kandidaat-werkend lid en brengt het kandidaat-werkend lid schriftelijk of per mail op de hoogte van deze beslissing.

Artikel 8

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Elk werkend lid is vrij op gelijk welk tijdstip uit de vereniging te treden. Het ontslag moet bij aangetekende brief aan de Raad van Bestuur ter kennis worden gebracht.

De Raad van Bestuur beschouwt als ontslagnemend het werkend lid dat niet langer het lidmaatschap betaalt , nadat het hiertoe door de Raad van Bestuur per post (mail) en via aangetekend schrijven is aangemaand. De Raad van Bestuur beschouwt als ontslagnemend het werkende lid dat stelselmatig zou nalaten deel te nemen aan de werkzaamheden van de vereniging ( bijvoorbeeld door twee maal op rij afwezig te blijven op de Algemene Vergadering zonder kennisgeving). De afgevaardigde van het werkend lid, die de rechtspersoon die hij/zij vertegenwoordigt, verlaat, wordt van rechtswege ais niet langer gemandateerd beschouwd.

In uitzonderlijke gevallen kan de Algemene Vergadering een werkend lid uitsluiten voor gewichtige redenen.

Artikel 8 Ibis

Er zijn ook steunende leden en ereleden ( beschermheiligen).

Steunende leden hebben geen verplichtingen, tenzij het betalen van een jaarlijks lidgeld. Zij kunnen zich spontaan aanmelden of door de werkende leden worden aangezocht. Zij hebben ook geen stem in de Algemene Vergadering. Zij verliezen het (steunend) lidmaatschap als ze twee opeenvolgende jaren geen lidgeld betalen.

Ereleden worden aangezocht door de bestuursleden (in overleg met secretariaat) in functie van hun deskundigheid of naambekendheid. Zij hebben verder geen andere verplichtingen. Zij kunnen wel gevraagd worden op een algemene vergadering in functie van deskundigheid of op persmomenten in functie van hun uitstraling.

Zij kunnen ten allen tijde hun steun intrekken, het bestuur kan beslissen ze niet meer als erelid te beschouwen.

Artikel 9

Geen enkel (werkend) lid, uitgetreden lid of uitgestoten lid, of hun erfgenamen kunnen rechten doen gelden op het maatschappelijk bezit of op de gestorte bijdragen.

TITEL lil

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 10

De Algemene Vergadering (A.V.) is samengesteld uit alle werkende leden, individueel of vertegenwoordigd en wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur, of bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of het oudste aanwezig lid van de Raad van Bestuur.

Een werkend lid kan zich door een ander stemgerechtigd lid op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door het verlenen van een schriftelijke volmacht . of per mail Elk werkend lid kan op de A.V. drager zijn van slechts één volmacht.

Artikel 11

De A. V. is uitsluitend bevoegd voor :

" het wijzigen van de statuten ;

" het bepalen van het aantal bestuurders, alsook ze te benoemen en te ontslaan ;

" het goedkeuren van begrotingen en rekeningen en het kwijting geven aan bestuurders en de commissarissen ;

" het uitsluiten van werkende leden;

" het aanduiden en ontslaan van commissarissen en het bepalen van de bezoldiging indien die wordt toegekend;

" het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

" het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.

Artikel 12

De Algemene Vergadering wordt door de voorzitter van de Raad van Bestuur, of indien deze in de onmogelijkheid verkeert , door de ondervoorzitter bijeengeroepen per e-mail of (waar nodig ) per briefpost Beslissingen worden op dezelfde manier medegedeeld. Dit telkens ais het doel van de vereniging het vereist. Zij

"

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

moet ten minste eenmaal per jaar worden samengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting van het lopende of komende jaar.

De Raad van Bestuur is bovendien verplicht de A.V. bijeen te roepen wanneer een vijfde van de werkende leen daarom verzoekt. De oproeping voor de A.V. , die ook de agenda bevat, wordt verstuurd per brief of per mail ten minste tien dagen voor de vergadering.

Op vraag van één twintigste van de werkende leden dient bovendien een punt op de agenda worden toegevoegd . Over punten die niet op de agenda staan , kan niet rechtsgeldig worden beslist. Uitzonderlijk kunnen nog ter vergadering punten op de agenda worden bijgevoegd indien geen enkel werkend lid daar een bezwaar tegen uit.

Artikel 13

De beslissingen van de A. V. worden genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en de vertegenwoordigde stemmen , behalve in de gevallen van de door de wet van 27 juni 1921 vereiste meerderheid.

Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter.

Indien minstens de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

De A. V. kan slechts rechtsgeldig beslissen indien de helft van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit niet het geval is, dient in de periode tussen 15 en 30 dagen na de eerste vergadering een nieuwe A. V. te worden samengeroepen, die rechtsgeldig kan beslissen, ongeacht het aantal aanwezigen

Over de uitsluiting van een werkend lid wordt beslist met tweederde van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

Artikel 14

De beslissingen van de A. V. worden ter kennis gebracht van de werkende leden bij gewone brief of per

mail Deze beslissingen worden genotuleerd in een bijzonder register dat op de maatschappelijke zetel

van de vereniging wordt bewaard.

Belanghebbenden die geen werkend lid zijn van de vereniging, kunnen hiervan inzage krijgen op de

maatschappelijke zetel, na toelating van de voorzitter of, bij diens afwezigheid, van de ondervoorzitter.

TITEL IV

RAAD VAN BESTUUR

Artikel 15

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur (R v B) die minstens drie leden telt

De bestuurders worden verkozen voor een termijn van drie jaar. Dit mandaat is onbeperkt vernieuwbaar. Elke kandidaat-bestuurder dient zijn verzoek om benoeming schriftelijk te richten aan de raad van bestuur. De raad van bestuur legt deze kandidatuur voor aan de eerstvolgende algemene vergadering die beslist over het al dan niet aanvaarden. De raad van bestuur brengt de kandidaat-bestuurder op de hoogte van deze beslissing.

Bestuurders kunnen op eender welk moment hun ontslag indienen.

Iedere bestuurder , aangewezen om een vacature in te vullen die is ontstaan in de loop van een mandaat, wordt slechts benoemd voor de voltooiing van dit mandaat.

Het mandaat van bestuurder wordt kosteloos waargenomen . Wel kan de R v B de terugbetaling bevelen van sommige kosten die door de werkende leden en de bestuurders van de vereniging worden gedragen en voortspruiten uit hun samenwerking aan de vereniging.

De R v B kiest eventueel uit zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter een penningmeester en een secretaris . Cumul van twee functies is mogelijk

De voorzitter, of bij diens afwezigheid de ondervoorzitter , roept de raad schriftelijk of per mail bijeen en zit de vergaderingen voor.

" ' 1

MCC 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2011- Annexes du Moniteur belge

De R y B kan slechts beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is

De beslissingen van de R y B worden ter kennis gebracht van de bestuurders bij gewone brief ( of per mail

?)

Deze beslissingen worden genotuleerd in een bijzonder register dat op de maatschappelijke zetel van de vereniging wordt bewaard.

Belanghebbenden die geen werkend lid zijn van de vereniging kunnen hiervan inzage krijgen op de maatschappelijke zetel na toelating van de voorzitter of, bij diens afwezigheid, van de ondervoorzitter.

Artikel 16

De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de vereniging . Hun

verantwoordelijkheid beperkt zich tot de uitoefening van het ontvangen mandaat.

Artikel 17

De R y B leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden uitgezonderd voor deze die aan de A V. voorbehouden zijn .

De handelingen die de vereniging verbinden moeten gezamenlijk worden ondertekend door twee bestuurders van wie een van de twee verplichtend de voorzitter of de secretaris , of bij ontstentenis beider , de ondervoorzitter moet zijn .

De R v B kan zijn bevoegdheid van bepaalde handelingen en taken overdragen aan een bestuurder of zelfs aan een ander persoon die al dan niet werkend lid is van de vereniging .

Artikel 17 bis

Elk bestuurslid kan handelingen stellen die overeenkomen met de doelstellingen, op voorwaarde dat hij het secretariaat bij voorbaat inlicht. Voor belangrijke beslissingen worden alle bestuursleden geraadpleegd , ( per telefoon, of mail) of wordt zo nodig een bestuursvergadering belegd.

Alle bestuursleden zijn gemachtigd de vereniging te vertegenwoordigen. Op bijeenkomsten , tegenover de pers, tegenover lokale kernen... Hun bevoegdheden zullen nader worden bepaald door de algemene vergadering.

Minstens twee bestuursleden kunnen een buitengewone algemene vergadering samenroepen.

De bestuursleden kunnen ten allen tijde als bestuurslid ontslag nemen of bij beslissing van de A. G. als bestuurslid worden geschrapt en vervangen. In beide gevallen brengen beide partijen elkaar hiervan schriftelijk op de hoogte.

Artikel 17 ter

Er wordt een dagelijks bestuur aangeduid, bestaande uit de secretaris en een daartoe door het bestuur aangeduid bestuurslid. Voor belangrijke beslissingen worden alle leden van de R y B telefonisch of per mail geraadpleegd. Indien geen unanimiteit, valt de beslissing op een spoedbestuursvergadering.

TITEL V

BEGROTING EN REKENINGEN

Artikel 18

Het dienstjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

In afwijking loopt het eerste dienstjaar van de stichtingsdatum tot 31 december.

Op het einde van het boekjaar worden door de R y b de rekeningen van het afgelopen jaar afgesloten en ter goedkeuring voorgelegd aan de A. V. .

TITEL VI

ONTBINDING EN VEREFFENING

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2011- Annexes du Moniteur belge

M0D22

Artikel 19

De vereniging mag ten allen tijde ontbonden worden door de A. V. bij viervijfde meerderheid wanneer tenminste tweederde ven de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

In geval van beslissing tot ontbinding benoemt de A V tegelijkertijd vereffenaars en bepaalt hun bevoegdheden.

In geval van ontbinding van de vereniging zal het vermogen worden overgedragen aan een vereniging of initiatief dieldat als doel heeft een of meerdere muurschilderingen te bewaren , zoals Olijfte1938 . Bij ontstentenis van dergelijk initiatief wordt het vermogen overgedragen aan het Forum voor Erfgoedverenigingen vzw en de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw

of hun rechtsopvolgers.

Artikel 20

Voor alles wat in deze statuten of het huishoudelijk reglement niet uitdrukkelijk is geregeld blijft de wet van

27 juni 1921 toepasselijk;

De Stichtingsvergadering van de vzw "demurenspreken" van 26 september 2011 zstelde het bestuur aan

functie naam voornaam datum-geboorte-plaats Woonplaats registemummer

Voorzitter Deschepper Edwin 29/01/1943 Eeklo St Genovevastraat 9 Steenhuffel 1840 43012933593 Ondervoorz. Saterdag Lieve 06/05/1949 Londerzeel Kasteelstraat 64 Londerzeel 1840 49050634455

Secretaris Van Aken Leen 21/05/1964 Dendermonde Handelsstraat 64 Malderen 1840 64062126407

Penningm. De Schouwer Yves 24/03/1964 Wolvertem St Jozefstraat 16 Londerzeel 1840 64032415901

Bestuurslid Anciaux Roel 02/03/1971 Vilvoorde Mankevosstraat 33 Meise 1860 71030209794

Hantekening

Edwin Deschepper ( bestuurslid)

Coordonnées
DEMURENSPREKEN

Adresse
SINT GENOVEVASTRAAT 9 1840 LONDERZEEL

Code postal : 1840
Localité : LONDERZEEL
Commune : LONDERZEEL
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande