FEDERATION SPORTIVE UNIVERSITAIRE BELGE, EN ABREGE : F.S.U.B. - BELGISCHE UNIVERSITAIRE SPORTFEDERATIE, AFGEKORT : B.U.S.F.

Association sans but lucratif


Dénomination : FEDERATION SPORTIVE UNIVERSITAIRE BELGE, EN ABREGE : F.S.U.B. - BELGISCHE UNIVERSITAIRE SPORTFEDERATIE, AFGEKORT : B.U.S.F.
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 409.581.906

Publication

27/05/2013
ÿþV beh aa Be Star.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Neergelegd ter griffie der

Rechtbank van Koophandel

te Leuvers, de 1 5 MEI 2013

DE GRIFFIER,

Griffie

Ondernemingsar : 409.581.906

Benaming

(voluit) : Belgische Universitaire Sportfederatie -Fédération Sportive Universitaire Belge

(verkort) : BUSF

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Minderbroedersstraat 12, 3000 Leuven

Onderwees akte : Wijziging statuten - raad van bestuur

BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 02/07/2012

TITEL I  Benaming, Zetel, Doel

Art. 1. De vereniging, opgericht als v.z.w., overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, kiest de benaming: Belgische Universitaire Sportfederatie (BUSF) - Fédération Sportive Universitaire Belge (FSUB).

Art. 2. De zetel van de vereniging bevindt zich te Minderbroedersstraat 12, 3000 Leuven, Vlaams Brabant. Juridisch arrondissement Leuven.

Art. 3. De Belgische Universitaire Sportfederatie coördineert de nationale competities en bevordert de participatie van studenten aan internationale wedstrijden, georganiseerd onder auspiciën van FISU en EUSA.

TITEL Il  Leden

Art. 4. Kunnen effectieve leden worden: de associaties die lid zijn van VSSF, de universiteiten en hogescholen die lid zijn van ASEUS en de personen die tewerkgesteld zijn bij VSSF of ASEUS,

Toetreding

Art. 5. De algemene vergadering aanvaardt en benoemt de nieuwe leden die door VSSF en ASEUS worden

voorgesteld.

Bijdrage

Art, 6. De algemene vergadering legt het bedrag van de jaarlijkse bijdrage vast. Het totale bedrag, voortvloeiend uit de bijdrage van de leden van VSSF en ASEUS moet gelijk zijn voor de twee federaties en mag de som van 25.000,00 euro niet overschrijden.

Ontslag

Art. 7. Het ontslag, de schorsing en de uitsluiting der leden geschiedt op de wijze bepaald door artikel 12

van de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk.

TITEL III  Algemene vergadering

Art. 8.1 De algemene vergadering is samengesteld uit minstens vier en maximum twintig stemgerechtigde vertegenwoordigers van de associaties die lid zijn van de VSSF, de universiteiten en hogescholen die lid zijn van ASEUS en de personen die tewerkgesteld zijn bij de VSSF of ASEUS.

Deze vertegenwoordigers, die door VSSF en ASEUS worden voorgedragen, moeten een pariteit verzekeren in de algemene vergadering.

11!ljql ~IMINV~~fi31*

men

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 8.2. De vertegenwoordigers van de BUSF die een functie hebben bij FISU, zetelen in de algemene vergadering zonder stemrecht, indien ze niet aangeduid zijn als vertegenwoordigers zoals vernield in artikel 8.1.

Art. 9. De volgende bevoegdheden zijn voorbehouden aan de algemene vergadering

De wijziging van de statuten;

De benoeming en de afzetting van de bestuurders;

Het ontslag van de bestuursleden en leden;

De kwijting aan de bestuurders en de rekeningtoezichters;

De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen;

De ontbinding van de vereniging;

Alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Art. 10. Jaarlijks wordt een statutaire algemene vergadering gehouden in de loop van het eerste semester, Een buitengewone algemene vergadering kan door de raad van bestuur warden samengeroepen telkens als het belang van de federatie dit vereist, alsook op aanvraag van tenminste drie vaste leden.

Art. 11. De oproeping voor de algemene vergadering wordt gedaan door de voorzitter of de secretaris-generaal van de raad van bestuur, minstens twintig kalenderdagen vóór de datum van de algemene vergadering. De oproeping met de vermelding van de agenda geschiedt per post of elektronische post aan de vertegenwoordigers van de leden.

Elk voorstel, ondertekend door minstens 114 van de leden, wordt voorgedragen op de agenda van de algemene vergadering.

Art. 12. De algemene vergadering is geldig samengesteld welke ook het aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden is. De beslissingen worden genomen bij absolute meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Statutenwijzigingen kunnen enkel aangebracht worden indien de wijzigingen expliciet vermeld werden in de uitnodiging en indien tenminste twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Wijzigingen met betrekking tot het doel van de vereniging, kunnen slechts doorgevoerd worden met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Indien twee derde van de leden niet bereikt wordt bij een eerste vergadering, kan er een tweede vergadering bijeengeroepen worden die ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden statuutwijzigingen kan doorvoeren, met de meerderheid zoals vermeld in alinea 2.

De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen na de eerste vergadering gehouden worden.

De vrijwillige ontbinding van de vereniging is onderworpen aan de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk.

Elk lid beschikt over een gelijk stemrecht. Hij kan zich laten vertegenwoordigen door een ander lid door middel van een geschreven volmacht. Elk lid kan slechts één maal titularis zijn van een volmacht,

Art. 13. De beslissingen op de algemene vergadering worden onder de vorm van een proces-verbaal opgesteld. Het proces-verbaal wordt binnen een periode van dertig kalenderdagen verspreid onder de vertegenwoordigers van de leden.

Behoudens schriftelijke opmerkingen aan de raad van bestuur binnen een periode van twintig kalenderdagen na verspreiding, wordt het proces-verbaal ambtshalve van kracht.

TITEL IV  Raad van bestuur

Art. 14.1 De raad van bestuur telt minimum vier en maximum twaalf stemgerechtigde bestuurders, verkozen uit de algemene vergadering. Het aantal bestuurders moet in elk geval kleiner zijn dan het aantal leden van de vereniging.

Eens verkozen, moeten de stemgerechtigde bestuurders een pariteit van beide vleugels verzekeren in de raad van bestuur.

Deze bestuurders zijn vertegenwoordigers van de universiteiten of hogescholen die lid zijn van V.S.S.F. en A.S.E.U.S., ofwel tewerkgesteld in een van beide vleugelfederaties; V.S.S.F. of A.S.E.U.S..

Art. 14.2. De gemandateerde afgevaardigden van BUSF die een functie hebben bij F.I.S.U., zetelen in de raad van bestuur zonder stemrecht, indien ze niet aangeduid zijn als stemgerechtigde bestuurders, zoals vermeld in artikel 14.1. De raad van bestuur wordt verkozen voor een periode van vier jaar. De bestuurders zijn uittreedbaar en herverkiesbaar.

Art. 14.3, Alle afgevaardigde bestuurders, zoals vermeld in artikel 14.1 en 14.2, komen in aanmerking voor een functie in de raad van bestuur.

f

1-0

1,1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 14.4. De voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris-generaal, de penningmeester en de coördinator van de competitie worden verkozen door de raad van bestuur voor een periode van vier jaar. Zij zijn uittredend en herkiesbaar.

Art. 14.5. De hoedanigheid van de stemgerechtigde vertegenwoordigers vervalt op het ogenblik dat het

lidmaatschap in de eigen vleugelfederatie (VSSF en ASEUS) wordt beëindigd.

Elke bestuurder kan ontslag nemen als lid van de BUSF, mits een schrijven gericht naar de raad van

bestuur.

De afzetting van een bestuurder kan enkel door de algemene vergadering uitgesproken worden en dit met

een absolute meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De beweegredenen van afzetting zijn identiek als de beweegredenen voor uitsluiting van leden.

Art. 15. De raad van bestuur kan een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen. Zij is ertoe verplicht wanneer tenminste één vierde van de bestuurders hierom verzoeken. De aanvraag dient bij aangetekend schrijven te gebeuren en moet de motieven van de bijeenroeping vermelden. In dit geval komt de buitengewone algemene vergadering bijeen, uiterlijk dertig kalenderdagen na het verzoek.

Art. 16. De beslissingen van de raad van bestuur worden onder de vorm van een proces-verbaal opgesteld. Het proces-verbaal wordt binnen een periode van dertig kalenderdagen verspreid onder de vertegenwoordigers van de leden. Behoudens schriftelijke opmerkingen aan de raad van bestuur binnen een periode van twintig kalenderdagen na verspreiding, wordt het proces-verbaal ambtshalve van kracht.

Art. 17. De raad van bestuur vormt een college in functie van de BUSF, maar kan welomlijnde taken delegeren aan vertegenwoordigers van haar leden ten einde het dagelijks bestuur van de vereniging te verzekeren.

Art. 18. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling.

De raad van bestuur oefent voor het bestuur van de vereniging alle bevoegdheden uit, die niet bij wet of bij deze statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering worden toegekend.

De raad van bestuur is geldig samengesteld wanneer minimum twee stemgerechtigde vertegenwoordigers van VSSF en van ASEUS aanwezig zijn. De beslissingen van de raad van bestuur worden genomen bij gewone meerderheid. In geval van gelijkheid van stemmen heeft de voorzitter een doorslaggevende stem.

Art. 19, Bij afwezigheid van de voorzitter worden de vergaderingen van de raad voorgezeten door de ondervoorzitter.

De oproeping gebeurt door de voorzitter, de secretaris-generaal of door twee effectieven minstens tien kalenderdagen vôôr de dag van de vergadering.

Art. 20. De raad van bestuur kan personen vreemd aan de raad van bestuur uitzonderlijk uitnodigen deel te nemen aan haar werkzaamheden.

TITEL V  Begrotingen, rekeningen

Art. 21. Het boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. De jaarrekening van het afgesloten boekjaar en de begroting voor het lopende boekjaar worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

De algemene vergadering duidt jaarlijks twee rekeningtoezichters aan, die de rekeningen controleren en verslag uitbrengen naar de algemene vergadering. Bestuursleden kunnen niet aangeduid worden als rekeningtoezichters.

TITEL VI  Ontbinding, vereffening

Art. 22. In geval van ontbinding van de vereniging benoemt de algemene vergadering twee vereffenaars: een afgevaardigde van VSSF en een afgevaardigde van ASEUS.

Het netto actief van de vereniging zal gelijk worden verdeeld tussen de door de gemeenschappen erkende universitaire sportfederaties ; VSSF en ASEUS.

TITEL VII -- Algemene bepaling

Art. 23. Al hetgeen niet uitdrukkelijk in de statuten is bepaald, wordt geregeld door het huishoudelijk reglement of, bij ontstentenis ervan, door de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

TITEL VIII -- Vertegenwoordiging van de vereniging

Art. 24. De vertegenwoordiging van de Belgische Universitaire Sportfederatie (BUSF) op juridisch en extrajuridisch vlak is toevertrouwd aan de voorzitter, de secretaris-generaal of elke persoon die door de raad van bestuur is aangeduid. Hij kan individueel en in naam van de vzw handelen. Hij dient zich niet te verantwoorden naar derden toe over een door de raad van bestuur genomen beslissing en is niet verplicht een volmacht voor te leggen.

Art. 25. De handtekening van de vzw is toevertrouwd aan de voorzitter, de secretaris-generaal, de penningmeester en elk effectief bestuurslid aangeduid door de raad van bestuur.

RAAD VAN BESTUUR

Ontslag van de bestuurders

Ferre Bottelberghs

Hofzavelkoel 32, 2640 Mortsel, Belgische,

Rijksregistemummer : 34.02.28-313-60

Jan Boutmans

Platte Lo straat 151, 3010 Kessel Io, Belgische,

Rijksregistemummer : 40.06.07-203.81

Catherine Germeau

Rue des Awirs 45, 4560 Clavier, Belgische,

Rijksregistemummer : 72.10.09-204.41

Jean-François Libouton

Rue des Quatre Vents 10, 5300 Andenne, Belgische,

Rijksregistemummer : 54.08.30-027,69

Peter Verboven

Koninklijke Laan 89 , 2600 Antwerpen, Belgische,

Rijksregistemummer; 70.11.27-459.84

Benoeming van de bestuurders;

Voorzitter : Cédric Baudson

rue du Centre, 1 - 1404 BORNIVAL

Rijksregistemummer : 730212-167.50

Secretaris generaal : Dieter Theylaert Herfstraat, 3 - 3500 HASSELT

Rijksregistemummer : 710926-309.77

Penningmeester : Alain Stévens

avenue Roi Albert 29A, 5300 ANDENNE

Rijksregistemummer : 580401-323.20

Coordinator van de competitie : Véronique Brisy

Rue de la Citronnelle 85/002, 1348 LOUVAIN-LA-NEUVE

Rijksregistemummer : 601011-008.22

Bestuurders :

Jan Bonnarens

Jovastraat, 10 - 9050 GENTBRUGGE

Rijksregistemummer : 600698-199.69

Bogdan Dannevoye

rue du Centre 47, 5170 LESVE

Rijksregistemummer : 860314-253.87

F

'

Voce-behouden Luik B - Vervolg MOD 2,2

aan het

Belgisch Staatsblad



Jean-Jacques Deheneffe

Rue de Mont-Saint-Guibert, 12 1490 COURT-SAINT-ETIENNE

Rijksregistemummer : 660331-005 34

Katleen Dewit

Zandstraat 80, 3550 - HEUSDEN  ZOLDER

Rijksregistemummer : 721105-100.78

Pierre Schulte

Rue des Fauvettes 26, 1420 BRAINE L'ALLEUD

Rijksregistemummer : 770429 175 18

David Van den Bosch

Koninklijkelaan, 26 - 2020 ANTWERP

Rijksregistemummer : 800107-409.01

Dirk Van de Wiele

Antoine Dansaertstraat, 63/6 - BRUSSEL

Rijksregistemummer: 651214-445.02



Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge Pieter Van Keist

Parkstraat, 196 - 3000 LEUVEN

Rijksregistemummer : 820406-039.76



Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n{en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

27/05/2013
ÿþMOD 2.2

Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte

o et

Neergelegd ter griffie der Rechtbank van Koapbandel Woven, de 15 E 1 2Q13

DE GRIFFIER,

Greffe

11111111

*1307%32*

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

N° d'entreprise : 409.581.906

Dénomination

(en entier) : Belgische Universitaire Sportfederatie -Fédération Sportive

Universitaire Belge

(en abrégé) : BUSF

Forme juridique : asbl

Siège : Minderbroedersstraat 12, 3000 Leuven

p1jet de l'acte : Modification des statuts - conseil d'administration

ASSEMBLEE GENERALE EXTRAORDINAIRE DU 02107/2012

TITRE I  Dénomination, Siège, But

Art. 1. L'association, constitué en a.s.b.I., conformément à la loi du 27 juin 1921, adopte la dénomination : Fédération Sportive Universitaire Belge (FSUB)  Belgische Universitaire Sportfederatie (BUSF).

Art. 2. Le siège de l'association se trouve à Minderbroedersstraat 12, 3000 Leuven, Brabant Flamand. Arrondissement judiciaire de Leuven.

Art. 3. La Fédération Sportive Universitaire Belge coordonne les compétitions nationales et favorise la participation des étudiants aux compétitions internationales organisées sous l'égide de la FISU et de l'EUSA.

TITRE Il - Membres

Art. 4. Peuvent devenir membres effectifs : les associations qui sont membres de la VSSF, les universités et les hautes écoles qui sont membres de l'ASEUS, et les personnes qui sont employées à I'ASEUS ou à la VS6F.

Admission

Art. 5. L'assemblée générale accepte et nomme les nouveaux membres proposés par l'ASEUS et la VSSF.

Cotisation

Art. 6. L'assemblée générale fixe le montant de la cotisation annuelle. Le montant total, émanant des membres I'ASEUS et de la VSSF doit être égal pour les deux fédérations et ne pourra pas dépasser la somme de 25.000,00 euros.

Démission

Art. 7. La démission, la suspension et l'exclusion des membres se règlent conformément à l'article 12 de la

loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif.

TITRE III  Assemblée générale

Art. 8.1 L'assemblée générale est composée de minimum quatre et maximum vingt délégués mandatés avec droit de vote, représentant les associations qui sont membres de la VSSF, les universités et les hautes écoles, qui sont membres de l'ASEUS, et les personnes qui sont employées à l'ASEUS ou à la VSSF.

Les délégués mandatés, qui sont proposés par l'ASEUS et la VSSF, doivent assurer la parité à l'assemblée générale.

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art, 8.2. Les délégués mandatés de la FSUB, ayant une fonction à la FISU siègent à l'assemblée générale sans droit de vote, s'ils ne sont déjà pas repris comme délégués suivant l'article 8,1,

Art. 9. Seule l'assemblée générale est compétente pour ;

La modification des statuts ;

La nomination et la révocation des membres du conseil d'administration ;

La démission des administrateurs et membres ;

La décharge aux administrateurs et aux vérificateurs aux comptes ;

L'approbation des budgets et des comptes ;

La dissolution de l'association ;

Tous les cas où les statuts l'exigent.

Art. 10. L'assemblée générale statutaire aura lieu chaque année civile dans le courant du premier semestre. Une assemblée générale extraordinaire peut-être convoquée par le conseil d'administration chaque fois que l'intérêt de l'association l'exige, ainsi qu'à la demande d'au moins trois membres effectifs.

Art. 11. La convocation de rassemblée générale est faite par le président ou le secrétaire général au moins vingt jours calendrier avant la date de l'assemblée générale.

La convocation comprenant l'ordre du Jour est envoyée par la poste ou par courrier électronique aux délégués des membres.

Toute proposition signée par au moins 1/4 des membres est portée à l'ordre du jour de l'assemblée générale.

Art. 12. L'assemblée générale siège valablement quel que soit le nombre de membres présents et représentés. Les décisions sont prises à la majorité absolue des membres présents ou représentés.

L'assemblée générale ne peut valablement délibérer sur les modifications aux statuts que si les modifications sont explicitement indiquées dans la convocation et si l'assemblée réunit au moins les deux tiers des membres, qu'ils soient présents ou représentés.

Des modifications qui portent sur le but en vue desquels l'association est constituée ne peuvent être adoptées qu'à la majorité des quatre cinquiémes des voix des membres présents ou représentés,

Si les cieux tiers des membres ne sont pas présents ou représentés à la première réunion, il peut être convoqué une seconde réunion qui pourra délibérer valablement, quel que soit le nombre des membres présents ou représentés, et adopter les modifications aux majorités prévues à l'alinéa 2. La seconde réunion ne peut être tenue moins de quinze jours après la première réunion.

La dissolution volontaire de l'association est soumise aux conditions exigées par les articles de la loi du 27 juin 1921 sur les associations sans but lucratif.

Chaque membre dispose d'un droit de vote égal, li peut se faire représenter par un autre membre au moyen d'une procuration écrite. Chaque membre ne peut être titulaire que d'une seule procuration.

Art, 13. Les décisions de l'assemblée générale sont enregistrées sous forme de procès-verbal. Le procès-verbal est envoyé dans les trente jours calendrier aux délégués des membres.

Sauf des remarques écrites formulées au conseil d'administration endéans une période de vingt jours calendrier après publication, le procès-verbal est d'application.

TITRE IV Conseil d'administration

Art. 14.1. Le conseil d'administration compte paritairement un minimum de quatre et un maximum de douze administrateurs avec droit de vote, et élus par l'assemblée générale. Le nombre d'administrateurs de l'association doit en tout cas être inférieur au nombre des membres de l'association.

Les administrateurs doivent, une fois élus, assurer la parité de représentation des deux ailes ASEUS et VSSF au conseil d'administration.

Ces administrateurs sont représentants de leurs universités ou hautes écoles, qui sont membre de l'ASEUS et de la VSSF, ou employés dans une des deux ailes, ASEUS et VSSF.

Art. 14.2. Les délégués mandatés de la FSUB ayant une fonction à la FISU siègent au conseil d'administration sans droit de vote, s'ils ne sont déjà pas repris comme administrateurs avec droit de vote suivant l'article 14.1. Le conseil d'administration est élu pour une période de quatre ans. Les administrateurs sont sortants et rééligibles,

Art. 14.3, Tous les administrateurs mentionnés dans l'article 14.1 et 14.2 peuvent occuper une fonction au sein du conseil d'administration.

t

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MaD 2.2

Art. 14.4. Le président, le vice-président, le secrétaire général, le trésorier et le commissaire aux compétitions sont élus par le conseil d'administration en son sein pour une période de quatre ans. Ils sont sortants et rééligibles.

Art. 14.5. La qualité de délégué mandaté se perd à partir du moment où cette personne n'a plus de mandat au sein de sa propre fédération sportive universitaire (ASEUS et VSSF.

Tout administrateur est libre de se retirer de la FSUB en adressant sa démission au conseil d'administration. La révocation d'un administrateur ne peut être prononcée que par l'assemblée générale à la majorité absolue des voix des membres présents ou représentés.

Les motifs de révocation sont identiques aux motifs d'exclusion des membres.

Art. 15. Le conseil d'administration peut convoquer une assemblée générale extraordinaire. Il est obligé de la convoquer quand au moins un quart des administrateurs en font la demande. Cette demande doit être faite par envoi recommandé et doit mentionner les motifs de la convocation. Dans ce cas l'assemblée générale extraordinaire sera convoquée au plus tard dans les trente jours calendrier après la demande.

Art. 16. Les décisions du conseil d'administration sont enregistrées sous forme de procès-verbal. Le procès-verbal est envoyé dans les trente jours calendrier aux délégués des membres.

Sauf remarques écrites formulées au conseil d'administration endéans une période de vingt jours calendrier après publication, le procès-verbal est d'application.

Art. 17. Le conseil d'administration prend ses décisions de manière collégiale au sein de la FSUB mais. Il peut toutefois déléguer certaines tâches aux délégués de ses membres afin d'assurer la gestion journalière de l'association,

Art. 18. Le conseil d'administration gère les affaires de l'association et la représente lors de chaque action judiciaire et extrajudiciaire.

Tous les pouvoirs pour la gestion de l'association qui ne sont pas expressément réservés par la loi ou par les statuts à l'assemblée générale sont de la compétence du conseil d'administration.

Le conseil d'administration délibère valablement lorsqu'un minimum de deux délégués ayant droit de vote de l'ASEUS et de la VSSF sont présents. Les décisions du conseil d'administration sont prises à la majorité simple.

En cas de parité des votes, la voix du président est prépondérante,

Art. 19, En l'absence du président, les réunions du conseil sont présidées par le vice-président.

La convocation est faite par le président, le secrétaire général ou par deux membres effectifs au moins dix

jours calendrier avant le jour de la réunion.

Art. 20. Le conseil d'administration peut inviter exceptionnellement des personnes étrangères au conseil à participer à ses travaux.

TITRE V  Budgets, comptes

Art. 21. L'année comptable commence le 1 janvier et se termine le 31 décembre. Les comptes de l'année écoulée et le budget de l'année en cours sont soumis à l'approbation de l'assemblée générale.

L'assemblée générale désigne annuellement deux vérificateurs aux comptes, qui sont chargés de vérifier les comptes et de faire rapport à l'assemblée générale. Les administrateurs de l'association ne peuvent pas être en même temps vérificateurs aux comptes.

TITRE VI  Dissolution, liquidation

Art. 22. En cas de dissolution de l'association, l'assemblée générale nomme deux liquidateurs : un représentant de l'ASEUS et un représentant de la VSSF.

L'actif net de l'association sera réparti de façon égale entre les fédérations universitaires reconnues par les communautés : l'ASEUS et la VSSF.

TITRE VII  Disposition générale

Art. 23. Tout ce qui n'est pas explicitement réglé par les statuts sera réglé par un règlement d'ordre intérieur ou par analogie à la loi du 27 juin 1921 des associations sans but lucratif.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

TITRE VIII Représentation de l'association

Art. 24. La représentation de la Fédération Sportive Universitaire Belge (FSUB) dans les actes judiciaires et extrajudiciaires est déléguée au président, le secrétaire général ou toute autre personne désignée par le conseil d'administration. Il agit individuellement et en tant que l'asbl. Il ne doit pas justifier vis-à-vis des tiers d'une décision préalable du conseil d'administration et d'une procuration du conseil d'administration.

Art, 25. La signature de l'asbl est confiée au président, au secrétaire général, au trésorier et à tout administrateur désigné par te conseil d'administration.

CONSEIL. D'ADMINISTATION

Démission des administrateurs :

Ferre Bottelberghs

Hofzavelkoel 32, 2640 Mortsel, Belgische, 34.02.28-313-60

Jan Boutmans

Platte Lo straat 151, 3010 Kessel lo, Belgische, 40.06.07-203.81

Catherine Germeau

Rue des Avoirs 45, 4560 Clavier, Belgische, 72.10.09-204.41

Jean-François Libouton

Rue des Quatre Vents 10, 5300 Andenne, Belgische, 54.08.30-027.69

Peter Verboven

Koninklijke Laan 89 , 2600 Antwerpen, Belgische, 70.11.27-459.84

Nomination des administrateurs :

Président : Cédric Baudson

rue du Centre, 1 - 1404 BORNIVAL

Rijksregistemummer : 730212-167.50

Secrétaire général : DieterTheylaert

Herfstraat, 3 - 3500 HASSELT

Rijksregistemummer : 710926-309.77

Trésorier : Alain Stevens

avenue Roi Albert 29A, 5300 ANDENNE

Rijksregistemummer : 580401-323.20

Commissaire aux compétitions : Véronique Brisy

Rue de la Citronnelle 85/002, 1348 LOUVAIN-LA-NEUVE

Rijksregistemummer : 601011-008.22

Administrateurs :

Jan Bonnarens

Jovastraat, 10 - 9050 GENTBRUGGE

Rijksregistemummer : 600698-199.69

Bogdan Dannevoye

rue du Centre 47, 5170 LESVE

Rijksregistemummer : 860314-253.87

Jean-Jacques Deheneffe

Rue de Mont-Saint-Guibert, 12 1490 COURT-SAINT-ETIENNE

Rijksregistemummer : 660331-005 34

Katleen Dewit

r

s " . e

a s

Réservé

au

Moniteur

belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/05/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD22

Volet B - Suite

Zandstraat 80, 3550 - HEUSDEN  ZOLDER

Rijksregistemummer : 721105-100.78

Pierre Schutte

Rue des Fauvettes 26, 1420 BRAINE L'ALLEUD

Rijksregistemummer : 770429 175 18

David Van den Bosch

Koninklijkelaan, 26 - 2020 ANTWERP

Rijksregistemummer : 800107-409.01

Dirk Van de Wiele

Antoine Dansaertstraat, 63/6 - BRUSSEL

Rijksregistemummer : 651214-445.02

Pieter Van Kelst

Parkstraat, 196 - 3000 LEUVEN

Rijksregistemummer : 820406-039.76

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire Instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Coordonnées
FEDERATION SPORTIVE UNIVERSITAIRE BELGE, EN …

Adresse
MINDERBROEDERSSTRAAT 12 3000 LEUVEN

Code postal : 3000
Localité : LEUVEN
Commune : LEUVEN
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande