OUDERRAAD BASISSCHOOL VIJVERBEEK ASSE, AFGEKORT : OUDERRAAD BS VIJVERBEEK

Association sans but lucratif


Dénomination : OUDERRAAD BASISSCHOOL VIJVERBEEK ASSE, AFGEKORT : OUDERRAAD BS VIJVERBEEK
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 551.892.386

Publication

06/05/2014 : RUBRIEK OPRICHTING (NIEUWE RECHTSPERSOON, OPENING BIJKANTOOR, ENZ...)
behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

CD _Q


Cl un o

_ço

03 Cd

■4—"

M 4304251

Ondernemingsnr : 0551 892386

Benaming

(voluit) : Ouderraad Basisschool Vijverbeek Asse

(afgekort) : Ouderraad BS Vijverbeek

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Nieuwstraat 124

1730 Asse

België

Onderwerp akte : Oprichting

STATUTEN OUDERRAAD BASISSCHOOL VIJVERBEEK ASSE

HOOFDSTUK 1 STICHTERS, BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR

Artikel 1 Stichters

Op2april2014zijn:

Fabienne Houry, Waalborrelaan 8, 1730 Asse Gorik Vanderreken, Parklaan 29, 1730 Asse lise Coppieters, Veegang 51, 1730 Asse Ingeborg De Ridder, Bloklaan 42, 1730 Asse

Isabel Dhyon, Gentsesteenweg 280 bus 3, 1730 Asse Joke Dekens, Terlindenweg 49, 1730 Asse Lies Lefever, Muurveld 49, 1730 Asse Nina Mares, Borrevaal 20, 1730 Asse

Steven Van der Perre, Bergestraat 189, 1730 Asse Tom Van Cappellen, Tuinwijk 55, Asse

Neergelegd

Griffie

_çd

Wim De Doncker, Mergelweg 4, 1730 Asse

bijeengekomen en hebben besloten een vereniging zonder winstoogmerk op te richten. Voormelde personen zijn de stichters van de vereniging.

Artikel 2 Benaming, Zetel

De vereniging draagt de benaming "Ouderraad Basisschool Vijverbeek Asse" voorafgaand of gevolgd door de woorden "Vereniging zonder Winstoogmerk" of de afkorting "VZW". De maatschappelijke zetel van de vereniging is gelegen te Nieuwstraat 124, 1730 Asse. De vereniging kan verplaatst worden naar een andere plaats in België bij eenvoudige beslissing van de Raad van Bestuur. Deze vereniging ressorteert onder het gerechtelijk

arrondissement Halle-Vilvoorde.

Artikel 3 Doel

De vereniging heeft tôt doel de positieve samenwerking tussen ouders of daarmee gelijkgestelde voogden (hierna 'ouders' genoemd) en de school te bevorderen. De vereniging wil de betrokkenheid van de ouders bij de school verhogen met het oog op een betere participatie van ouders en het optimaliseren van het onderwijs- en opvoedingswelzijn van de kinderen. De vereniging eerbiedigt het pedagogische project van het schoolbestuur bij het realiseren van hierboven gesteld doel.

Meer in het bijzonder heeft ze tôt doel:

Aile ouders te informeren over activiteiten en standpunten.

De communicatie tussen ouders enerzijds en schoolbestuur, directie en leerkrachten anderzijds te

Op de laatste blz. van Luik B vermelden:
Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening


Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

CD _Q

-I—'

CO CD X CD

un o co o

_Ç0

•*—>

CD CO

-I—'

O œ

-I—'

_Ç0

Luik B -vervolg

vergemakkelijken.

De ouders te vertegenwoordigen bij het schoolbestuur, de directie en de leerkrachten en bij aile instanties

die bij de opvoeding en het onderwijs van de schoolgaande kinderen betrokken zijn. Advies te verlenen aan de schoolraad over aangelegenheden waarvoor deze bevoegd is. Ontmoetingsactiviteiten te organiseren, zodat ouders elkaar en de school leren kennen.

De school te ondersteunen, zowel financieel, materieel als logistiek. Dit in overleg met het schoolteam. De inspraak van de ouders in het schoolbeleid in goede banen te leiden.

De vereniging kan aile handelingen treffen die rechtstreeks en onrechtstreeks met haar doel te maken hebben. Zij kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor zover deze bijkomstig blijven en de opbrengsten van deze activiteiten integraal worden gebruikt voor haar doel.

Artikel 4 Duur

De vereniging is opgericht vooronbepaalde duur. Ze kan ten allen tijde ontbonden worden.

HOOFDSTUK2 LEDEN

Artikel 5 Soorten leden

De vereniging kan werkende, toegetreden leden en niet-werkende leden tellen. Het aantal werkende leden mag niet minder dan 3 zijn. De oprichters zijn de eerste werkende leden.

Werkende leden zijn ouders van (een) regelmatig ingeschreven kind(eren) van de school, die de wens hebben uitgedrukt deel uit te maken van de ouderraad. Zij moeten door de algemene vergadering worden aanvaard bij gewone meerderheid.

Toegetreden leden (ereleden, steunende leden, raadgevende leden) kunnen ook andere dan ouders of voogden zijn. Zij kunnen worden uitgenodigd op de algemene vergadering, maar hebben geen stemrecht.

Niet-werkende (aangesloten) leden zijn ouders van (een) regelmatig ingeschreven kind(eren) van de school, tenzij ze de wens hebben uitgesproken geen deel te willen uitmaken van de ouderraad. Ze hebben geen

stemrecht.

De leden hebben het recht:

Van kennisname van de besluiten van de algemene vergadering

De ontbinding van de vereniging te vorderen, als de wet of de statuten worden geschonden Op ontslag

Bij het begin van elk schooljaar wordt een oproep gedaan tôt de ouders om zich kandidaat te stellen om werkend

lid van de ouderraad te worden.

Artikel 6 Uittreding

Het lidmaatschap van werkende leden eindigt:

als het lid geen regelmatig ingeschreven kind meer heeft op school als het lid aangeeft geen deel meer uit te willen maken van de ouderraad als het lid de wet op de VZW of de statuten van de ouderraad heeft geschonden bij uitsluiting door de algemene vergadering bij overlijden.

Het ontslag wordt schriftelijk ingediend bij de Raad van Bestuur. Bij uittreding kunnen gewezen leden of hun rechtsopvolgers geen aanspraak maken op de gelden of op het vermogen van de vereniging. Zij kunnen ook geen aanspraak maken op de gehele of de gedeeltelijke teruggave van de gestorte bedragen.

Artikel 7 Voorwaarden van lidmaatschap

Lidmaatschap van de vereniging houdt de aanvaarding van de statuten en van het huishoudelijk règlement in.

Artikel 8 Lidgeld

Om lid te zijn van de vereniging dienen de leden geen lidgeld te betalen.

HOOFDSTUK3 ALGEMENE VERGADERING

Artikel 9 Samenstelling van de Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden van de vereniging. De vergadering wordt geleid door de voorzitter van de Raad van Bestuur en bij zijn afwezigheid door de bestuurder hiertoe aangeduid door de Algemene Vergadering. Elk werkend lid beschikt over één stem op de Algemene Vergadering. Derden kunnen worden toegelaten, maar zonder stemrecht. Een werkend lid kan zich laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid. Dat gebeurt door het geven van een schriftelijke volmacht die aan de voorzitter bezorgd wordt voor de aanvang van de Algemene Vergadering. Een werkend lid kan slechts één ander werkend lid vertegenwoordigen.

Artikel 10 Bevoegdheden van de Algemene Vergadering De Algemene Vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

1. 2. 3. 4. 5. 6.
Wijzigen van de statuten

Benoemen, ontslaan en afzetten van de bestuurders

Benoemen en afzetten van commissarissen en het vastleggen van een eventuele bezoldiging Het verlenen van kwijting aan bestuurders en commissarissen Goedkeuren van de begroting en rekeningen Ontbinden van de vereniging

Op de laatste blz. van Luik B vermelden:
Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening


Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Luik B -vervolg

Uitsluiten van leden

De omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk

Machtigen van de Raad van Bestuur om zijn bevoegdheden aan derden over te dragen

10. 11.
Aile punten die haar door de Raad van Bestuur worden voorgelegd

Goedkeuring van het door de Raad van Bestuur voorgesteld huishoudelijk règlement van de vereniging

D) CD _Q

-I—«

CO CD X CD

LO o co o

_Ç0

•*—>

CD CO

-I—«

O co

-i—<

_Ç0

Artikel 11 Bijeenroeping van de Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering vergadert minstens één keer per jaar voor de goedkeuring van het activiteitenverslag, de rekeningen en de begroting. Wanneer zij het nodig acht, kan de Raad van Bestuur een buitengewone Algemene Vergadering samenroepen. De Raad van Bestuur is ertoe verplicht binnen de vier weken na aanvraag een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen wanneer één vijfde van de leden hierom verzoekt. De uitnodiging voor de Algemene Vergadering, die de plaats, de dag en het uur vermeldt, bevat de agenda vastgelegd door de Raad van Bestuur, en is ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders. Een onderwerp dat wordt voorgedragen door ten minste één tiende van het aantal stemgerechtigde leden, moet op de agenda worden geplaatst. Aile leden van de algemene vergadering moeten ten minste acht dagen voor de vergadering worden opgeroepen per e-mail.

Artikel 12 Beslissingswijze van de Algemene Vergadering

Beslissingen in de Algemene Vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige en de vertegenwoordigde stemmen.

Besluiten met betrekking tôt vrijwillige ontbinding of tôt een wijziging van de doelstelling kunnen slechts genomen worden met: op een eerste vergadering 2/3 aanwezigen en een meerderheid van 80%, en op een tweede vergadering, ongeacht het aantal aanwezigen, een meerderheid van 80%.

Voor wijzigingen van de statuten geldt op een eerste vergadering, 2/3 aanwezigheid en een 2/3 meerderheid, en op een tweede vergadering, ongeacht het aantal aanwezigen, een meerderheid van 2/3.

Voor de besluiten met betrekking tôt uitsluiting van de leden is, op één vergadering, ongeacht het aantal aanwezigen, een 2/3 meerderheid vereist.

Artikel 13 Verslag van de Algemene vergadering

Van elke algemene vergadering wordt een verslag gemaakt. Dat verslag wordt ondertekend door de voorzitter of door 2 bestuurders. Er wordt steeds een exemplaar van de verslagen bewaard op de zetel van de vereniging. De leden van de algemene vergadering ontvangen een afschrift van het verslag per e-mail.

HOOFDSTUK4 Raad van Bestuur

Artikel 14 Aanstelling, ontslag, afzetting van de Raad van Bestuur

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit minstens 4 leden en in aile geval uit minder leden dan de Algemene Vergadering. De bestuursleden worden verkozen door de Algemene

Vergadering. Enkel de Algemene Vergadering is bevoegd om bestuurders te benoemen, te ontslaan of om ze af te zetten. De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en een

ondervoorzitter.

Artikel 15 Duur van het mandaat van de bestuursleden

Een mandaat als bestuurslid geldt voor 1 jaar. De uittredende bestuursleden zijn herkiesbaar tenzij er verzet is van minstens de helft van de Algemene Vergadering of tenzij het betrokken bestuurslid vraagt ontlast te worden.

Artikel 16 Bevoegdheden van de Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur leidt, vertegenwoordigt en bindt de vereniging in aile gerechtelijke en buitengerechtelijke aangelegenheden en handelingen. De Raad van Bestuur is bevoegd voor aile aangelegenheden die door de wet niet uitdrukkelijk aan de Algemene vergadering zijn toegekend. De Raad van Bestuur treedt op als collège. De Raad van Bestuur kan onder zijn verantwoordelijkheid zijn bevoegdheid overdragen aan een of meerdere van zijn leden. Zij kan onder zijn verantwoordelijkheid personen aanstellen aan wie het dagelijks bestuur wordt

toevertrouwd.

De leden van de Raad van Bestuur gaan, uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging, geen enkele persoonlijke verplichting aan. Zij hebben wel de verantwoordelijkheid en de plicht blijk te geven van toewijding en waakzaamheid, m.a.w. te handelen als een "goede huisvader", zoals voorzien in de VZW-wet. Ze oefenen hun

mandaat kosteloos uit.

Artikel 17 Bijeenroeping van de Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur vergadert op schriftelijke uitnodiging van de voorzitter of op vraag van ten minste twee bestuurders. De uitnodiging omvat de agenda. De voorzitter zit de vergaderingen van de Raad van Bestuur voor.

Artikel 18 Beslissingswijze van de Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur beslist bij eenvoudige meerderheid. Bij staking van de stemmen beslist de voorzitter. Beslissingen van de Raad van Bestuur zijn slechts geldig als de helft van de bestuurders aanwezig is. Bij een tweede bijeenroeping, met dezelfde agenda, zijn beslissingen van de Raad van Bestuur geldig ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 19
Verslag van de Raad van Bestuur

Op de laatste blz. van Luik B vermelden:
Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening


Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

D) CD _Q

-I—«

CO CD X CD

LO o CO o

_Ç0

•*—>

CD CO

-I—«

-i—<

Luik B -vervolg

De besluiten van de Raad van Bestuur worden vastgelegd in een verslag dat door de Raad van Bestuur wordt goedgekeurd en door de voorzitter wordt ondertekend. Eén ondertekend exemplaar van het verlag wordt bewaard op de zetel van de vereniging.

Artikel 20 Huishoudelijk regelement

De Raad van Bestuur maakt een huishoudelijk regelement op dat door henzelf en door de Algemene Vergadering wordt goedgekeurd.

HOOFDSTUK5 FINANCIEEL BELEID

Artikel 21 Jaarrekening en begroting

Het boekjaar van de verenging loopt van 1 september tôt 31 augustus. In afwijking hiervan loopt het eerste boekjaar van de dag van oprichting tôt 31 augustus van het daaropvolgende jaar. De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en de begroting voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering, ten laatste zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar. De Raad van Bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

HOOFDSTUK 6 ONTBINDING, VEREFFENING EN ALLERLEI BEPALINGEN Artikel 22 Ontbinding

Uitgezonderd de gevallen van gerechtelijke ontbinding en ontbinding van rechtswege, kan slechts tôt ontbinding worden besloten door de Algemene Vergadering. In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering één of meer vereffenaars en bepaalt ze hun bevoegdheden. Bij gerechtelijke ontbinding duidt de

rechtbank de vereffenaars aan.

Artikel 23 Bestemming van het vermogen na ontbinding

In geval van ontbinding om gelijk welke reden zal het maatschappelijk actief, na aanzuivering van de schulden, overgemaakt worden aan een instantie met een soortgelijk doel, die door de ouderraad wordt aangeduid.

Artikel 24 Toepassingsgebied

Ailes wat in onderhavige statuten niet uitdrukkelijk vermeld werd, zal worden geregeld overeenkomstig de wet van 27juni 1921, 2 mei 2002en 16 januari 2003 betreffende verenigingen zonder winstoogmerk.

De oprichters benoemen in eerste buitengewone Algemene Vergadering volgende personen als lid van de Raad

van Bestuur:

Steven Van der Perre, Bergestraat 189, 1730 Asse, Voorzitter

Tom Van Cappellen, Tuinwijk 55, 1730 Asse, Ondervoorzitter

Gorik Vanderreken, Parklaan 29, 1730 Asse, Secretaris

Wim De Doncker, Mergelweg 4, 1730 Asse, Penningmeester

Opgemaakt in twee exemplaren, te Asse op 2 april 2014.

_Ç0

Fabienne Houry
Gorik Vanderreken
lise Coppieters

Ingeborg De Ridder

Lies Lefever

Isabel Dhyon

Nina Mares

Joke Dekens

Steven Van der Perre

Op de laatste blz. van Luik B vermelden:
Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening


Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Luik B -vervolg

Tom Van Cappellen

Wim De Doncker

D) CD _Q

-I—«

CO CD X CD

LO o CO o

_Ç0

•*—>

CD CO

-I—«

-i—<

_Ç0

Op de laatste blz. van Luik B vermelden:

Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
OUDERRAAD BASISSCHOOL VIJVERBEEK ASSE, AFGEK…

Adresse
NIEUWSTRAAT 124 1730 ASSE

Code postal : 1730
Localité : ASSE
Commune : ASSE
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande