SHANTI, CENTRUM VOOR SPIRITUALITEIT, AFGEKORT : SHANTI

Association sans but lucratif


Dénomination : SHANTI, CENTRUM VOOR SPIRITUALITEIT, AFGEKORT : SHANTI
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 836.664.293

Publication

10/06/2011
ÿþOndernemingsnr : O84- 66-11, 3

Benaming

(voluit) : Shanti, Centrum voor spiritualiteit vzw

(verkort) : Shanti vzw

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Turfstraat 4 , 3320 Hoegaarden

Onderwerp akte :

De ondergetekenden :

1. Mevr. Meeus Vera , gehuwd, geboren te Tienen op 11-08-1964 en wonende te 3320 Hoegaarden, Turfstraat 4;

2. De Heer Bollen Hugo, gehuwd, geboren te Tienen op 10-07-1959 en wonende te 3320 Hoegaarden, Turfstraat 4;

3. Mej. Bollen Lesley, ongehuwd, geboren te Tienen op 03-03-1991 en wonende te 3320 Hoegaarden, Turfstraat 4;

Allen van Belgische nationaliteit, welke verklaren bij deze onderhandse akte een vereniging op te richten als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna vereniging genaamd), die zij verklaren op te richten overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 (hierna genoemd de VZW-wet) en conform alle bijkomende wijzigingen nadien verschenen in het Belgisch Staatsblad en waarbij zij verklaren de statuten van de vennootschap als volgt vast te stellen :

TITEL I. - Benaming, zetel

Artikel 1 : Benaming :

De naam van de vereniging luidt : "Shanti, Centrum voor spiritualiteit v.z.w.", verkort "Shanti v.z.w.".

Deze naam moet steeds met de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting "VZW",

of in het Frans "association sans bul lucratif" of de afkorting "ASBL", worden voorafgegaan of gevolgd.

Artikel 2 : Zetel :

De maatschappelijke zetel is gevestigd te 3320 Hoegaarden, Turfstraat 4, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Leuven. Alle stukken voorgeschreven door de VZW-wet worden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel van het voornoemd gerechtelijk arrondissement. De maatschappelijke zetel van de vereninging kan worden overgebracht naar elke andere plaats in Vlaanderen bij beslissing van de Algemene Vergadering. Iedere verplaatsing van de zetel vereist een wijziging van de statuten en dient binnen de maand worden medegedeeld aan het Belgisch Staatsblad met het oog op publicatie.

Titel Il. - Doel, duur

Artikel 3 : De vereniging heeft tot doel :

3.1

De vereniging stelt zich tot ideele doelen :

1. Hei promoten en bekendmaken van alternatieve, complementaire en natuurgeneeswijzen enerzijds

en van alles in verband mei "het paranormale" anderzijds.

2. Het promoten en bekendmaken van alternatieve, spirituele, religieuze of levensbeschouwelijke levenswijzen enerzijds en het verlenen van geestelijke of relationele bijstand of hulp aan gezinnen en/of

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

M0D 2.2

Luik B

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

*1108]486*

I

Neergelegd ter griffie der

Rechtbank van Koo handei

te Leuven, de 3 0 MEI 2011

DE GRIFFIER,

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

individuen anderzijds.

3. Het proberen te verbeteren van de communicatie tussen mensen in het algemeen en tussen mensen van verschillende culturen, religies, leeftijdsgroepen en sociale afkomst in het bijzonder waardoor er meer begrip, respect en verdraagzaamheid voor elkaar kan groeien.

3.2

De vereniging tracht het in punt 3.1 van dit artikel omschreven doel ondermeer te bereiken door :

1. Het organiseren, promoten, stimuleren, deelnemen aan en ondersteunen van alle mogelijke socio culturele en pedagogische initiatieven, zoals het geven van voordrachten, cursussen en dergelijke, zowel in eigen beheer als in opdracht of in samenwerking met organisaties en instellingen, bijvoorbeeld reizen met als doel vormingswerken voor jongeren en/of volwassenen.

Allerhande acties, ten behoeve van het algemeen welzijn, met name het onderwijs en het vormingswerk, ontspanningswerken voor zowel jongeren, volwassenen als zelfstandigen.

2. De organisatie, productie, de verwezenlijking en organisatie van alle mogelijke evenementen en seminaries, lezingen, beurzen, opendeurdagen, workshops en voordrachten.

3. Een centrum te zijn voor levens- en gezinsvragen en eert instelling te zijn voor de begeleidng, omkadering en opvang van personen die zich in materiele of morele moeilijkheden bevinden.

4. Promotie, onderwijzen, uitoefenen en bekendmaken van lichaamswerk in al zijn facetten.

5. Het organiseren en geven van initiatiecursussen, teambuildingsessies, workshops en cursussen, voordrachten en lezingen ten behoeve van zowel amateurs, professionelen, als reeds gevorderden, natuurlijke of rechtspersonen.

6. Het bijwonen of door een afvaardiging laten bijwonen van leerrijke en/of vernieuwende evenementen zoals cursussen, lezingen, voorstellingen, uitvoeringen, voordrachten en dit wereldwijd.

7. Het organiseren van lezingen, workshops, voordrachten, tentoonstellingen, beurzen en cursussen voor het algemeen welzijn (spiritualiteit) alsook gesprekstherapieen en heling te geven.

8. Het toepassen van diverse vormen van natuurproducten op allerhande wijzen en vormen, bijvoorbeeld bloesemtherapie, ionsynchronisatie, biomagnetisme, etherische olien en diverse zalven op basis van kruiden en bloemen.

De behandeling in deze etherische olien, zalven, kruiden, vitamines, (half-) edelstenen.

9. Het uitvoeren van activiteiten zoals bijvoorbeeld kruidenmassages, oor- en lichaamskaarsbehandeling, biomagnetisme, chakra-healing.

10. Het promoten en uitvoeren van activiteiten zoals aromatherapie, astrologie, kaartleggen, numerologie, astronumerologie, taralogie, psychometrie, I Tjing, bioritme en grafologie, parapsychologie, alternatieve geneeskunde, reiki, hypnose, voet- en handreflexologie, paragnosie, pendelen, shiatsu, rebum, het werken met edelstenen en kruiden, vitamines, het werken of in werking stellen van kosmische krachten, het uitoefenen van witte magie en channeling. Deze opsomming is exemplatief en niet limitatief.

Het uitvoeren van onderzoeken en ontwikkelingen naar diverse alternatieve, niet-traditionele systemen.

11. Verspreiding van publiciteitsmateriaal, folders en affiches, het contacteren van officiele instellingen, het organiseren van voorstellingen, cursussen, workshops.

12. Voor aile in dit artikel genoemde activiteiten zal de vereniging kunnen overgaan, door middel van individuele of gemeenschappelijke acties, tot het organiseren en aanmoedigen van allerlei economische, sociale, culturele, juridische en maatschappelijke manifestaties of acties.

13. Het zoeken naar en verwerven van financiele middelen voor de verwezenlijking van al deze gestelde doeleinden.

3.3

De vereniging mag alle handelingen verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks met de verwezenlijking van haar onder 3.1 vermelde ideele, niet-winstgevende doelstellingen te maken hebben, dit met inbegrip van bijkomstige commerciele en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk toegelaten is en waarvan de opbrengsten ten allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideele niet-winstgevende doelstellingen. De vereniging kan ter uitvoering van wat hierboven bepaald is, ondermeer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten afsluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten ujitoefenen die haar doel rechtvaardigen. In het kader van het realiseren van haar doel, kan de vereniging zelfs daden van koophandel stellen.

Artikel 4 : Duur :

De vereniging wordt opgelicht voor onbepaalde duur, doch kan evenwel te allen tijde ontbonden worden.

TITEL III.-- Lidmaatschap

Afdeling 1. - Toelating, bijdrage

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 5 :

De VZW bestaat uit effectieve leden (ook wel werkelijke leden of gewoon kortweg "leden"

genoemd) en toegetreden leden. Enkel de leden maken deel uit van de Algemene Vergadering. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan de leden en niet aan de toegetreden leden. De toegetreden leden hebben enkel de rechten en verplichtingen hen toebedeeld door deze statuten en mogelijk volgens verdere bepalingen in het huishoudelijk reglement. De statutaire bepalingen dienaangaande kunnen zonder consultatie of akkoord van de toegetreden leden worden gewijzigd.

Artikel 6 :

Als lid kan tot de vereniging toetreden, leder natuurlijke persoon of rechtpersoon die door de

Raad van Bestuur als dusdanig wordt aanvaard. Het verzoek om toelating van een kandidaat-lid moet schriftelijk worden ingediend bij de Raad van Bestuur. Om effectief lid te kunnen worden moet het kandidaat-lid formeel worden voorgedragen door minstens één lid van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat op haar eerstvolgende vergadering bij unanimiteit van stemmen. De Raad van Bestuur zal bij het nemen van haar beslissing verder gehouden zijn aan de voorschriften, zoals die desgevallend zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement.

Artikel 7 :

Als toegetreden lid kunnen tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de Raad van Bestuur als zodanig wordt aanvaard omwille van de band die deze persoon met de vereniging heeft. De Raad van Bestuur zal zich bij het nemen van haar beslissing houden aan de voorschriften, zoals die zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement.

Artikel 8 :

Verzoeken om toetreding dienen uitsluitend aan de Raad van Bestuur te worden gericht, onder

vermelding van naam, voornamen en adres of indien het een rechtspersoon betreft naam, rechtsvorm

en adres van de maatschappelijke zetel van de verzoeker en onder vermelding van de elementen

waarom de verzoeker meent in aanmerking te komen als lid of toegetreden lid. De Raad van Bestuur

beslist betreffende de al dan niet toelating tot de vereniging uiterlijk drie maanden nadat het verzoek

hem heeft bereikt en geeft hieromtrent schriftelijk bericht aan de verzoeker. Ook indien de Raad van Bestuur

de toetreding van eert kandidaat-lid weigert, moet er geen motivering kenbaar gemaakt worden aan de

verzoeker. Tegen de beslissing staat enkel voor een kandidaat-lid beroep open bij de eerstvolgende

Algemene Vergadering. Dit beroep moet worden ingediend bij de Raad van Bestuur binnen de maand

na de kennisgeving van de weigering.

Artikel 9 : Effectieve (of werkende) leden

a) Er zijn minstens 3 effectieve leden met alle rechten en plichten zoals omschreven in de VZW-wet.

b) De eerste effectieve leden zijn de stichtende leden.

c) Het lidmaatschap van de effectieve leden is ln principe van onbepaalde duur.

d) Hel effectieve lidmaatschap bestaat uit categorie A, effectieve leden en categorie B, werkende leden. Alle stichtende leden behoren tot categorie A en krijgen elk individueel vijf stemmen en voor elk volledig jaar lidmaatschap, één extra bijkomende stem. Ander effectieve leden, dus deze die de oprichtingsakte niet mee ondertekenen, hebben individueel recht op één stem en voor elke twee volledige jaren lidmaatschap, één bijkomende stem.

Artikel 10 : De leden en toegetreden leden van de vereniging zijn verplicht :

a) De statuten en het huishoudelijk regelment van de vereniging alsook de besluiten van haar organen na te leven.

b) De belangen van de vereniging of één van haar organen niet te schaden.

c) De ideele doelstellingen van de vereniging te betrachten en deze betrachting te uiten door de in artikel 3.2 opgesomde activiteiten in samenspraak met de Raad van Bestuur uit te voeren.

Artikel 11 : Ontslag :

11.1

Elk lid kan ten alle tijden ontslag nemen uit de vereniging door dit kenbaar te maken aan de Raad van

Bestuur met een aangetekend schrijven.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

11.2

Het lidmaatschap van effectieve leden die hun lid maatschapsbijdragen voor het lopende jaar niet betaald hebben binnen de periode van 60 dagen na aanvraag van het boekjaar, wordt geschorst na een schriftelijke aanmaning. Effectieve leden die hun lidmaatschapsbijdrage niet betalen binnen de gestelde termijn van de aanmaning, worden geacht ontslagnemend te zijn.

Artikel 12 : Beeindiging van het lidmaatschap :

12.1

Een lid kan slechts worden uitgesloten door de Algemene Vergadering en met een meerderheid van twee derden van de stemmen. In afwachting van de beslissing betreffende de uitsluiting van een lid door de Algemene Vergadering, kan de Raad van Bestuur het lidmaatschap schorsen om volgende redenen :

a) Een persoon of rechtspersoon, lid van de vereniging, schendt de in artikel 10 opgelegde verplichtingen op emstige wijze.

b) Een persoon of rechtspersoon, lid van de vereniging, blijft ondanks een schriftelijke aanmaning in gebreke wat betreft zijn/haar financiele en/of administratieve verplichtingen ten overstaan van de vereniging.

De schorsing zal per aangetekende brief worden meegedeeld aan het betrokken lid. Zij kan maximaal zes weken duren, binnen welke de Algemene Vergadering moet bijeen komen om over de uitsluiting te beslissen. Op deze bijeenkomst van de Algemene Vergadering behoudt het betrokken lid al zijn lidmaatschapsrechten. Besluit e Algemene Vergadering niet tot uitsluiting over te gaan, dan vervalt van rechtswege de schorsing van het lid en wordt deze geacht nooit te hebben plaatsgehad.

12.2

De Raad van Bestuur beslist soeverein en bij gewone meerderheid over de uitsluiting of schorsing van

een toegetreden lid, zonder zijn beslissing te moeten motiveren.

12.3

Het lidmaatschap van een lid of een toegetreden lid eindigt automatisch door het overlijden van de natuurlike persoon, of in geval van een rechtspersoon, door haar ontbinding, fusie, splitsing of faillissement.

12.4

Geen enkel effectief of toegetreden lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vzw op grond van de enkele hoedanigheid van lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt ten allen tijden, namelijk tijdens het lidmaatschap, bij beeindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vzw en dus ook ontslagnemende of uitgeslotene leden of toegetreden leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrengen.

Artikel 13 : Bijdrage :

13.1

Het jaarlijks lidgeld is vastgesteld op maximum vijfhonderd euro. Dit bedrag wordt jaarliijks geindexeerd bij het begin van het boekjaar op basis van de index van de comsumptieprijzen. Basisindex is deze van de maand december 2005. De nieuwe index is deze van de maand december, voorafgaand aan de aanpassing.

De Algemene Vergadering bepaalt binnen voormelde grens, jaarlijks en op voorstel van de Raad van Bestuur, het lidgeld.

13.2

Het jaarlijks lidgeld voor de toegetreden leden wordt bepaald door de Raad van Bestuur.

TITEL IV : De Algemene Vergadering

Artikle 14 : Samenstelling :

14.1

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden. De Algemene vergadering kan besluiten dat toegetreden leden de Algemene Vergadering kunnen bijwonen, doch zij bezitten geen stemrecht. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

oudste aanwezige ondervoorzitter, of bij afwezigheid van voomoemde personen, door de oudste aanwezige bestuurder.

14.2

Een lid kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. Elk lid kan echter slechts één ander lid

vertegenwoordigen.

14.3

Elk lid beschikt in principe over één stem op de Algemene vergadering, rekening houdend met de

uitzonderingen opgesomd in artikel 9 d.

Artikel 15 : Bevoegdheden :

De Algemene Vergadering beschikt over alle wettelijke bevoegdheden die haar uitdrukkelijk door de wet van 2 mei 2002 zijn toegekend :

a) Het goedkeuren en wijzigen van de statuten,

b) het (her-)benoemen en afzetten van bestuurders,

c) desgevallend, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend,

d) de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen,

e) het instellen van vorderingen tegen de bestuurders wegens foutief beheer,

f) het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen,

g) het vrijwillig ontbinden van de vereniging,

h) het uitsluiten van een lid,

i) de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk,

j) en alle andere door de statuten aan de Algemene Vergadering explicitiet toegekende bevoegdheden.

Artikel 16 : Vergaderingen :

a) De Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging dat vereist en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer één vijfde van de leden er om vraagt. Zij moeten minstens éénmaal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begrotingen van het volgende jaar, op een door de Raad van Bestuur te bepalen plaats en datum, die voor 30 juni van dat jaar valt.

b) Alle leden en indien van toepassing ook de toegetreden leden worden minstens acht daten voor de Algemene Vergadering bij gewone brief uitgenodigd op de Algemene Vergadering. De uitnodiging, welke verstuurd wordt per gewone post of per e-mail, wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris. Ze vermeldt dag, uur en plaats van de Algemene Vergadering.

c) De oproeping bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de Raad van Bestuur. Elk voorstel ondertekend door één twintigste van de leden wordt op de agenda geplaatst.

d) De Algemene Vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeldt staan op voorwaarde dat minstens drie vierden van alle leden aanwezig zijn of vertegenwoordigd zijn.

e) Bijzondere bijeenkomsten in een Buitengewone Algemene Vergadering kunnen worden samengeroepen op verzoek van minstens één vijfde van de leden.

f) Voor de effectieve leden : de uitnodiging wordt minstens vijftien dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle effectieve leden verstuurd.

g) De secretaris van de Raad van Bestuur is ook de secretaris van de Algemene Vergadering. Indien echter de secretaris niet aanwezig is zal deze taak worden gedelegeerd door de Voorzitter van de Algemene Vergadering.

Artikel 17 : Quorum en stemming :

a) Betreffende aangelegenheden, andere dan deze vermeld in punt b en c hieronder, worden de besluiten genomen bij éénvoudige meerderheid (=de helft + één, onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

b) De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden die geldig kan beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

Mo0 2.2

door twee derden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden vereist ze een meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

c) In geval van uitsluiting van een lid of van ontbinding van de vereniging, zal de in de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd. Bij de stemming betreffende statutenwijziging of ontbinding, worden de onthoudingen geteld als tegenstem.

d) De regelmatig genomen besluiten binden alle leden, ook zij die niet stemmen, die tegenstemmen of afwezig zijn.

e) De stichtende leden hebben als het gaat over het toelaten van nieuwe effectieve leden een vetorecht.

Artikel 18 : Inzage recht :

18.1

Van elke vergadering worden er notulen gemaakt, die ondertekend worden door ofwel de secretaris ofwel door twee bestuurders en worden opgenomen in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

18.2

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, evenals alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging. Dit kan evenwel alleen na een eenvoudig schriftelijk verzoek aan de Raad van Bestuur met wie zij een datum en een uur van de raadpleging van de documenten en stukken overeenkomen.

18.3

Leden en derden met een blijkbaar belang, die de vertegenwoordigingsbevoegdheid vragen van één of meer bestuurders en die verantwoording vragen voor de tegenwerpbaarheid van deze vertegenwoordiging kunnen een afschrift bekomen van notulen en/of het jaarverslag van de Algemene Vergadering. Ze richten hiertoe een schriftelijk verzoek aan de Raad van Bestuur om het moment van de raadpleging overeen te komen.

TITEL V : De Raad van Bestuur

Artikel 19 : Samenstelling :

19.1

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van minstens 3 bestuurders, al dan niet lid van

de vereniging. De bestuurders handelen als een college. Zij worden benoemd door de Algemene Verga-

dering en zijn ten allen tijde door deze afzetbaar. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit behoudens

een billijke vergoeding voor kosten en vacaties.

19.2

De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, eventueel één of meer ondervoorzitters, een secretaris en een penningmeester. De voorzitter of de secretaris roept de Raad bijeen. De voorzitter zit de vergadering voor. Ingeval van zijn afwezigheid wordt hij vervangen door de oudste aanwezige ondervoorzitter, of bij gebrek aan ondervoorzitter door de oudste aanwezige bestuurder.

19.3

De raad kan slechts geldig beslissen indien minstens de helft van de bestuurders aanwezig is. Indien dit quorum niet bereikt is, kan een nieuwe raad worden bijeengeroepen met dezelfde agenda, die geldig zal beraadslagen en beslissen indien minstens twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid (=de helft plus één, onthoudingen worden niet meegeteld) van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of diegenen die hem vervangt, doorslaggevend.

19.4

Iedere bestuurder kan op een schriftelijke wijze volmacht geven aan een andere bestuurder om hem op

een vergadering van de raad van Bestuur te vertegenwoordigen.

19.5

De Raad van Bestuur kan vergaderen per telefoon of videoconferentie. De regels opgenomen onder punt

19.1 en 19.3 hierboven zijn dan overeenkomstig van toepassing.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

19.6

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dat vereisen, kunnen de besluiten van de raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Dit schriftelijk akkoord kan meegedeeld worden per brief, per telegram, per e-mail of telefax. Deze procedure kan echter niet gevolgd worden voor de vaststelling van de jaarrekening.

19.7

Van elke vergadering worden er notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris en ingeschreven in een daartoe bestemd register. De uittreksels die moeten worden overgelegd en al de andere akten, worden geldig ondertekend door de secretaris of de voorzitter.

Artikel 20 : Bestuurders :

De bestuurders worden benoemd door een Algemene Vergadering voor een termijn van zes jaar. De uittredende bestuurders zijn herverkiesbaar en ten allen tijde afzetbaar door de Algemene Vergadering. Ieder lid van de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de Raad van Bestuur. Zo door vrijwillg ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Artikel 21 : Vergaderingen, beraadslaging, beslissing :

De Raad van bestuur kan slechts geldig beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. Bij staking van stemmen wordt een tweede stemming gehouden. Geeft deze geen uitsluitsel dan worden de stemmen van de voorzitter, secretaris en penningmeester weerhouden. Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden.

Artikel 22 : Bevoegdheden :

22.1

De Raad van Bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigd deze in en buiten rechte. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de Wet uitdrukkelijk aan de Algemene Vrgadering zijn voorbehouden. De Raad kan zelfs daden van beschikking stellen met inbegrip van, ondermeer, het vervreemden, zelfs om niet, van roerende en onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken.

22.2

Ten aanzien van derden is de vereniging slechts geldig verbonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders. Bestuurders die namens de Raad van Bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging.

22.3

De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan een dageliks bestuur, aan één of meerdere bestuurders of zelfs aan een andere persoon, al dan niet lid van de vereniging. De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaatsgrijpt, kan niet langer zijn dan zes jaar en het mandaat kan ten allen tijde met onmiddelijke ingang worden ingetrokken door de Raad van Bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon belast met het dagelijkse bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hen moet leveren.

22.4

De bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen kan door de Raad van Bestuur bij eenvoudig besluit worden opgedragen aan één of meer personen, al dan niet bestuurder, die, desgevallend, gezamenlijk optreden. De bevoegdheid van de bovenvermelde perso(o)n(en) wordt precies afgebakend door de Raad van bestuur, die eveneens de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan ten allen tijde met onmiddelijke ingang door de Raad van Bestuur worden ingetrokken.

22.5

De Algemene Vergadering beslist over het door de Raad van Bestuur voorgestelde Huishoudelijk Regelement. Wijzigingen aan het Huishoudelijk Reglement kunnen worden opgesteld door de Raad van Bestuur, doch dienen ter bekrachtiging worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Bij dit Huishoudelijk reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

statuten, alle maatregelen getroffen worden in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of hun rechtverkrijgenden alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

22.6

De benoeming van de leden van de Raad van bestuur en hun ambtsbeeindiging, wordt openbaar gemaakt, door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel, en van een uittreksel daarvan bestemd om in de bijlagen bij, het Belgisch Staatsblad te worden bekendgemaakt. Uit de stukken moet blijken of de personen die de VZW vertegenwordigen, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden.

TITEL VI : Boekjaar, begroting en rekeningen

Artikel 23 : Boekjaar :

Het boekjaar van de vereniging loopt van heden 1 juni 2011 tot 31 december 2011. Hierna zal het boekjaar geliklopend zijn met het burgerlijk jaar, t.t.z. van 1 januari tot 31 december.

Artikel 24 : Begroting en rekeningen :

24.1

De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter beschikking voor aan de Algemene Vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de Algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en desgevallend, de commissaris.

24.2

De Raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel, of indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van Belgie.

24.3

Indien de vereniging op grond van de op haar toepasselijke bepalingen daartoe verplicht is, zal de controle op de financiele toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid vanuit het oogpunt van de vzw wet en de statuten van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordt opgedragen aan één of meer commissarissen die worden benoemd door de Algemene Vergadering onder de leden van het Instituut van Bednjsrevisoren. De Algemene Vergadering bepaalt het aantal commissarissen en stelt hun bezoldiging vast. De commissarissen warden benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar.

24.4

De commissarissen hebben, gezamenlijk of afzonderlijk, een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen van alle geschriften van de vereniging.

TITEL VII : Reglementen :

Artikel 25 : Huishoudelijk reglement (HR) :

25.1

Het HR preciseert de algemene werking van de vereniging en haar organen en regelt wat niet in de

statuten werd bepaald. De Algemene Vergadering, op voorstel van de Raad van Bestuur, bekrachtigd

het HR.

25.2

Het HR kan tijdens het boekjaar bij beslissing van de Raad van Bestuur gewijzigd worden. Dergelijke wijzigingen dienen echter bekrachtigd te worden door de Algemene Vergadering op haar eerstvolgende vergadering.

Artikel 26 : Algemeen Reglement 5AR) :

Het AR preciseert de werking en voorwaarden van de vereniging met betrekking tot evenementen, wedstrijden, beurzen, lezingen en cursussen. Het Ar preciseert de juridische procedures. Het AR wordt opgesteld en bekrachtigd door de Raad van Bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/06/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

TITEL VIII : Ontbinding, vereffening en overgangsbepalingen

Artikel 27 :

Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de Algemene Vergadering tot ontbinding besluiten op de wijze zoals bepaalt in de wet.

la geval van vrijwillige ontbinding, benoemt de Algemene Vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid, evenals de vereffenings-voorwaarden..

Artikel 28 :

In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging die een gelijkaardig doel nastreeft. De Algemene Vergadering die tot de ontbinding besluit zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo wordt overgedragen.

Artiekel 29 :

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk geregeld is, is de wet van 27 juni 1921, of de wetgeving die deze wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, de algemene wettelijke bepalingen, het HR en de gebruiken terzake.

TITEL IX : Varia

Artikel 30 :

Voor alle elementen die niet uitdrukkelijk geregeld zijn door de statuten en wel geregeld zijn in de Wet van 27 juni 1921, is de Wet van 27 juni 1921 van toepassing.

Artikel 31 :

Bij tegenstrijdigheden tussen verschillende rechtsbronnen voor de vzw, geldt de volgende voorrangsregeling in volgorde van toepassing en dalende voorrang en belangrijkheid :

De dwingende regeling uit de wet van 27 juni 1921 gaan altijd voor, zowel op de hierop afwijkende regels van de statuten als op die uit het reglement van inwendige orde;

- De specifieke bepalingen van de statuten respectievelijk het reglement van inwendige orde gaan voor op de bepalingen van de Wet van 27 juni 1921, voor zover deze een beschermend karakter hebben naar de werkelijke leden toe en de specifieke bepalingen meer bescherming bieden aan de werkelijke leden dan de Wet dit doet;

- De specifieke bepalingen van de statuten gaan altijd voor op de Wet in de mate dat het slechts gaat over suppletieve regels in de Wet van 27 juni 1921;

- De specifieke regels van een bepaalde rechtsbron gaan altijd voor op de generieke regels van diezelfde rechtsbron.

Artikle 32 :

Bij tegenstrijdigheid tussen een tekst zoals die gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad en de akte neergelegd ter Griffie in het verenigingsdossier, gelden de volgende voorrangsregels

- De akte die neergelegd werd ter Griffie heeft voorrang op de in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde akte, de akte ter griffie is immers de originele en volldige en dus juiste versie;

- De derde echter kan zich beroepen op de gepubliceerde tekst in het Belgisch Staatsblad, tenzij de vzw kan aantonen dat de derde werkelijk kennis had van de neergelegde tekst ter Griffie.

Artikel 33 :

Overeenkomstig onderhavige statuten heeft de Algemene Vergadering tijdens haar stichtingsvergadering

op 1 juni 2011 de volgende personen tot bestuurders in de Raad van Bestuur van de vereniging benoemd :

Meeus Vera, Turfstraat 4, 3320 Hoegaarden;

Bollen Hugo, Turfstraat 4, 3320 Hoegaarden;

Bollen Lesley, Turfstraat 4, 3320 Hoegaarden, die allen aanvaarden.

Dezen hebben, als Raad van Bestuur onder elkaar aangesteld tot :

Voorzitter : Meeus Vera;

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Ongënroorzitter : Bollen Hugo;

Penningmeester en Secretaris : Bollen Lesley; die allen aanvaarden.

De bestuurders hebben de volledige bestuursbevoegdheid, met uitzondering van de wettelijk aan de Algemene Vergadering voorbehouden bevoegdheden. Zij treden op als college, twee bestuurders gezamelijk kunnen de vereniging rechtsgeldig vertegenwoordigen in alle aangelegenheden. De voorzitter en de secretaris hebben administratief onbeperkte en afzonderlijke volmacht en de voorzitter en de penningmeester hebben financieel afzonderlijke en onbeperkte volmacht.

Opgemaakt te Hoegaarden op 01/06/2011.

Aldus opgemaakt en aangenomen met eenparigheid van stemmen op de stichtingsvergadering in zeven exemplaren, waarvan ieder lid een exemplaar ontvangt, drie exemplaren bestemd zijn de Griffie van de Rechtbank van Koophandel te Leuven en het laatste exemplaar is bestemd voor het register der beraadslagingen van de Algemen vergadering.

Te Hoegaarden, 01 juni 2011.

(Get.) Meeus Vera, Bollen Hugo, Bollen Lesley.

<OH>--Raad van Bestuur

Meeus Vera Bollen Hugo Bollen Lesley

Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

niilagen bij liëtBë7gisch StàátsliIid - IO/067201I -"Annexes du Mon-Heur bélgé

" Vóor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Coordonnées
SHANTI, CENTRUM VOOR SPIRITUALITEIT, AFGEKOR…

Adresse
TURFSTRAAT 4 3320 HOEGAARDEN

Code postal : 3320
Localité : HOEGAARDEN
Commune : HOEGAARDEN
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande