VIGE HASSELT

Association sans but lucratif


Dénomination : VIGE HASSELT
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 846.770.111

Publication

03/07/2012
ÿþo M6D2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Neergelegd ter griffie der

Rechtbank van Koopha e, JUNI

~~ÎZ

te Leuven, de

DE GRIFFIER,

Griffie

=iaivzs9+

beh

Be Sta,

Ondernemingsnr: 8( i3. 110 -44.4

Benaming

(voluit) : ViGe Hasselt

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Achturenstraat 31, 3010 Kessel-Lo

Onderwerp akte : Statuten - oprichting

Oprichtingsakte van ViGe Hasselt vzw door volgende oprichters:

- Van Hout Peter, 680831 229 34, Peerderstraat 44, 3990 Peer

- Vanheel Evi, 820222 074 32, Achturenstraat 31, 3010 Kessel-Lo

- Simons Bart, 800214 161 46, Diestsestraat 42, 3000 Leuven

- Bienkens Bart, 830714 183 25, Spechtlaan 1, 3620 Lanaken

- Janssen Rudi, 760621 221 11, Elsumakker 14, 2440 Geel

Titel I Naam, zetel, doel, duur

Artikel 1

De vereniging draagt de naam van ViGe Hasselt vzw, vereniging zonder winstoogmerk.

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting `vzw', met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Artikel 2

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 3010 Kessel-Lo, Achturenstraat 31, De maatschappelijke zetel ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement van Leuven. Alle stukken. voorgeschreven door de VZW-wet worden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van Leuven. De maatschappelijke zetel kan ten allen tijde gewijzigd worden binnen' , het Vlaamse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Artikel 3

De vereniging is een sportclub die zich richt tot personen met een visuele handicap en heeft tot doel het beoefenen van sporten voor personen met een visuele handicap. Zij mag alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen en helpen realiseren.

Onder sportbeoefening wordt zowel recreatieve als competitieve sport verstaan. De promotie en ondersteuning door de vereniging zal op organisatorisch, financieel en materieel vlak worden verricht.

De vereniging kan hiertoe alle middelen aanwenden die rechtstreeks of onrechtstreeks tot de. verwezenlijking van het doel bijdragen,

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, maar kan ten allen tijde ontbonden warden.

Titel Il Leden

Artikel 5

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

De vereniging bestaat uit effectieve en toegetreden leden. Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste drie bedragen. De leden lopen in de hoedanigheid van lid van de vereniging geen enkele verbintenis op, behoudens wettelijke uitzonderingen.

De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan effectieve leden. Effectieve leden zijn diegenen wiens naam is vermeld in het ledenregister, De rechten en plichten van de effectieve leden worden geregeld in deze statuten en het huishoudelijk reglement.

Toegetreden leden hebben geen stemrecht op de algemene vergadering. Ze hebben het recht om deel ie nemen aan aile activiteiten georganiseerd door de vereniging ter verwezenlijking van haar doel. De overige rechten en plichten van toegetreden leden worden beschreven in het huishoudelijk reglement.

Artikel 6

Als effectief lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke persoon die door de Raad van Bestuur als zodanig wordt aanvaard. Als toegetreden lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de Raad van Bestuur als zodanig wordt aanvaard, omdat zij de vereniging steunen en meewerken aan haar ontwikkeling.

Artikel 7

Er kan lidgeld worden gevraagd aan de effectieve en/of toegetreden leden. Het lidgeld mag nooit meer dan 250,00 euro per lid en per jaar bedragen. Het bedrag van het lidgeld wordt bepaald door de Algemene Vergadering en vermeld in het huishoudelijk reglement.

Artikel 8

Een lid kan op elk moment ontslag nemen mits een schriftelijke kennisgeving aan de Raad van Bestuur. Een lid dat zijn lidgeld niet betaalt wordt geacht ontslag te nemen.

Een lid kan slechts worden uitgesloten door de Algemene Vergadering en met een meerderheid van twee derden van de stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Het met uitsluiting bedreigde lid wordt voorafgaandelijk gehoord door de Raad van Bestuur die een omstandig verslag opmaakt van de ten laste gelegde feiten en van de door het lid afgelegde verklaringen. Dit verslag wordt aan de Algemene Vergadering voorgelegd. De beslissing van de Algemene Vergadering dient gemotiveerd te warden. ln afwachting van een beslissing van de Algemene Vergadering kan het lid geschorst worden door de Raad van Bestuur.

Ontslagnemende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrengen.

Titel III Raad van Bestuur

Artikel 9

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur bestaande uit minimum drie en maximum zeven personen. De raad van bestuur zal steeds minder leden hebben dan er effectieve leden zijn. Zij worden benoemd door de Algemene Vergadering en zijn op elk moment door deze afzetbaar. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

De Algemene Vergadering verkiest vervolgens uit deze bestuursleden een voorzitter. Onder zijn leden kiest de Raad van Bestuur een secretaris en een penningmeester. Zij verkiest tevens de personen die de vereniging extern zullen vertegenwoordigen.

Artikel 10

De leden van de Raad van Bestuur worden benoemd voor een termijn van vier jaar en zijn onbeperkt herverkiesbaar. Wanneer door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn, afzetting, overlijden of wettelijke onbekwaamheid het aantal leden van de Raad van Bestuur is teruggevallen tot onder het wettelijke minimum, dan wordt de Algemene Vergadering zo snel mogelijk bijeengeroepen.

Artikel 11

De Raad van Bestuur is belast met de uitvoering van de beslissingen van de Algemene Vergadering. Zij heeft de meest uitgebreide machten voor het besturen van de vereniging en de verwezenlijkingen van haar doel. Zij vertegenwoordigt de vereniging bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling. Zij kan evenwel te dien einde een lid van het dagelijks bestuur afvaardigen.

De Raad van Bestuur is bevoegd om elke handeling van bestuur te verrichten: de benoeming, het ontslag en de vaststelling van de bezoldiging van het personeel en derde medewerkers wordt door de Raad van Bestuur gedaan.

. ' r

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Mou 2.2

Bestuurders die namens de Raad van Bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging.

De Raad van Bestuur beslist of een Huishoudelijk Reglement noodzakelijk is. Indien dit het geval is, beslist de Algemene Vergadering over het door de Raad van Bestuur voorgesteld Huishoudelijk Reglement. Wijzigingen aan het Huishoudelijk Reglement kunnen worden voorgesteld door de Raad van Bestuur, doch dienen ter bekrachtiging te worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Bij dit Huishoudelijk Reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de statuten, alle maatregelen worden getroffen in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of hun rechtverkrijgenden alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

Het afsluiten van aankopen, verkopen en rullingen van roerende en onroerende goederen, huurovereenkomsten van welke duur ook, bedingen, compromissen en arbitrageregelingen worden door de Raad van Bestuur geregeld. Subsidies, schenkingen en legaten worden door haar aanvaard of verworpen. Verder is de Raad van Bestuur bevoegd voor het beleggen van gelden, het openen van bank- en/of postrekeningen, het aangaan of toestaan van leningen, het verlenen van hypotheken en alle zakelijke waarborgen. Zij kan besluiten tot de afstand van rechten en rechtsvorderingen, opheffing bevelen en machtiging verlenen tot doorhaling, met of zonder kwitantie, van alle inschrijvingen, overschrijvingen, beslag en verzet. Deze lijst is niet limitatief.

Artikel 12

De Raad van Bestuur vergadert op de bijeenroeping van de voorzitter of op verzoek van twee bestuurders. Zij beslist bij gewone meerderheid van stemmen. Er dient echter tenminste de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. De Raad van Bestuur beslist bij geheime stemming wanneer dit door twee bestuurders wordt gevraagd. Een bestuurder die een belang heeft dat door de meerderheid der aanwezige bestuurders strijdig wordt geacht met de belangen van de vereniging, moet zich afzijdig houden van de beraadslaging en de beslissing over het punt dat hem aanbelangt.

Artikel 13

Wanneer de voorzitter verhinderd is, wordt hij in al zijn bevoegdheden vervangen door de ondervoorzitter. Is deze ook niet aanwezig dan wordt de vergadering voorgezeten door de bestuurder met de meeste anciënniteit.

Artikel 14

De secretaris maakt en ondertekent de notulen van de Raad van Bestuur, deze worden bijgehouden op de maatschappelijke zetel in een daartoe bestemd register.

Titel IV Algemene Vergadering

Artikel 16

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. Elk effectief lid heeft één stem. Toegetreden leden kunnen aanwezig zijn op de Algemene Vergadering, evenwel zonder stemrecht. De beslissingen van de Algemene Vergadering binden ook de leden die afwezig zijn en degenen die niet stemmen of tegen stemmen.

De Algemene Vergadering beraadslaagt en beslist in aile aangelegenheden die binnen haar wettelijke bevoegdheid vallen en door deze statuten niet uitdrukkelijk aan de Raad van Bestuur worden toegekend.

Bij een stemming kan elk lid zich door een ander lid laten vertegenwoordigen mits voorlegging van een schriftelijke volmacht. Elk lid kan evenwel slechts één ander lid vertegenwoordigen.

Artikel 16

De Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist. Zij moet tenminste éénmaal per jaar, worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen boekjaar en de begroting van het volgend boekjaar, op een door de Raad van Bestuur te bepalen plaats en datum. De Raad van Bestuur is verplicht de Algemene Vergadering bijeen te roepen wanneer één vijfde van de effectieve leden daartoe verzoekt en wel binnen twee maanden nadat het verzoek werd ingediend bij de Raad van Bestuur.

Alle leden worden per gewone brief of via elektronische weg uitgenodigd op de Algemene Vergadering minimum 8 dagen voor deze plaatsvindt. De uitnodiging vermeldt de agenda, de plaats, de datum en het uur van vergadering.

Artikel 17

" Mon 2.2

" A. Luik B - Vervolg

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur. Is hij niet aanwezig dan wordt hij vervangen zoals beschreven in artikel 13. De secretaris van de Raad van Bestuur is tevens secretaris van de Algemene Vergadering. Indien de secretaris afwezig is, wordt iemand aangeduid door de voorzitter om de notulen bij te houden.





Artikel 18

De agenda van de Algemene Vergadering wordt vastgesteld door de Raad van Bestuur. Over de onderwerpen die niet op de agenda voorkomen, kan niet geldig worden gestemd tenzij één vijfde van de aanwezige leden er anders over oordeelt. In geen geval mag buiten de agenda beraadslaagd worden.

De bijeenroeping geschiedt tenminste 8 dagen voor de vergadering bij gewone brief of per email, zowel voor de gewone als voor de buitengewone vergadering. De oproeping vermeldt dag, uur en plaats van de vergadering, alsook de agenda.. De raad van bestuur moet elk onderwerp op de agenda plaatsen dat minstens 15 dagen voor de vergadering schriftelijk aangebracht wordt door minstens één vijfde van de leden.

Artikel 19

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge In gewone gevallen worden de beslissingen genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

De besluiten van de Algemene Vergadering worden genomen bij meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve in de gevallen waarin de wet of de statuten anders bepalen.

In geval van uitsluiting van een lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal de door de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd.

Artikel 20

Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die worden opgenomen in een bijzonder register. Leden alsook derden die van een belang doen blijken, hebben het recht om inzage en/of afschrift van de notulen te vragen.

Elk lid ontvangt een kopie van de notulen van de vergadering. Elke wijziging van de statuten en elke benoeming, ontslagneming of afzetting van een bestuurder moet, binnen twee maanden nadat ertoe besloten is, in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad worden bekend gemaakt.

Titel V Begroting - rekeningen - controle

Artikel 21

Het boekjaar van de vereniging begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar. Ieder jaar stelt de penningmeester een begroting van inkomsten en uitgaven op onder verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur, evenals de rekeningen van het voorbije jaar en de inventaris. Zij worden aan de goedkeuring van de Algemene Vergadering onderworpen.

Titel VI Ontbinding en vereffening

Artikel 22

In geval van ontbinding wordt het netto patrimonium, na aflossing van de schulden en na aftrek van de kosten, toegekend aan een vereniging die een gelijkaardig doel nastreeft en die zal aangeduid worden door de Algemene Vergadering.

Titel VII Slotbepaling

Artikel 23



Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en al haar toekomstige wijzigingen van toepassing, alsmede de algemene wettelijke bepalingen, het Huishoudelijk Reglement en de gebruiken terzake.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
VIGE HASSELT

Adresse
ACHTURENSTRAAT 31 3010 KESSEL-LO

Code postal : 3010
Localité : Kessel Lo
Commune : LEUVEN
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande