VZW DUIVENMAATSCHAPPIJ DE WARE VRIENDEN OPLINTER, AFGEKORT : VZW DE WARE VRIENDEN OPLINTER

Association sans but lucratif


Dénomination : VZW DUIVENMAATSCHAPPIJ DE WARE VRIENDEN OPLINTER, AFGEKORT : VZW DE WARE VRIENDEN OPLINTER
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 553.457.353

Publication

30/05/2014
ÿþMOD 2.2

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Naam vereniging: VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter

Adres vereniging: Maatschappelijke zetel Sint-Genovevaplein 33 te 3300 Tienen (Oplinter)

Art. 1. Oprichting: Heden , vrijdag 9 mei 2014, wordt een vereniging zonder winstoogmerk opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

Gegevens oprichters:

Functie, naam, voornaam, woonplaats, geboorteplaats, geboortedatum

Art. 2. Benaming en maatschappelijke zetel van de vereniging: De vereniging draagt de naam VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter. De zetel van de vereniging is gevestigd te 3300 Oplinter (Tienen), Sint-Genovevaplein 33 en valt onder het gerechtelijk arrondissement Leuven.

Art. 3. Doel vereniging: de vereniging heeft tot doel de duivensport te beoefenen en te promoten; dit komt neer op het inrichten van duivenprijskampen op de korte, middellange en lange afstanden, het inrichten van tentoonstellingen van duiven, het houden van duivenverkopen en alle activiteiten die hiermee verband houden die rechtstreeks als onrechtstreeks het doel kunnen bevorderen. Verder richt zij ook activiteiten in die de sportieve, culturele en sociale ontwikkeling van haar leden kan begunstigen en neemt ze deel aan activiteiten die

VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter

Voorzitter: Laudes, Jozef Marcel, Herestraat 91/I te 3300 Tienen, geboren te Tienen op 08 mei 1961 Secretaris: Bogaerts Jean-Pierre, Kloosterstraat 10 te 3300 Tienen, geboren te Tienen op 17 februari 1949 Penningmeester: Stouthuysen Henri Jean, Herestraat 51 te 3300 Tienen, geboren te Oplinter 8 maart 1952

Ondernemingsnummer: VZW in oprichting

STATUTEN

Hoofdstuk 1.- Naam, Zetel, Doel

De maatschappelijke zetel kan slechts verplaatst worden door Raad van Bestuur mits deze bovendien de regels in acht neemt zoals vereist voor een statutenwijziging en beschreven in deze statuten.

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) : VZW De Ware Vrienden Oplinter Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Sint-Genovevaplein(OPL) 33

*14304930*

Luik B

3300

België

0553457353

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Tienen (Oplinter)

Griffie

Neergelegd

27-05-2014

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad

kaderen in de bevordering van de dorpsgemeenschap Oplinter.

Hoofdstuk 2.  Lidmaatschap: voorwaarden tot toelaten en uittreden van leden

Art. 2.1. Het aantal leden is onbeperkt maar moet tenminste drie bedragen. De vereniging telt effectieve en toegetreden leden. De toegetreden leden zijn administratieve en sportieve leden.

Art 2.2. Effectieve leden: de volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden met hoklijst K.B.D.B. ingediend in de maatschappij VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter. Voor tandemleden krijgt slechts één lid stemrecht. Beide tandemleden mogen evenwel aanwezig zijn op de algemene vergadering. Enkel effectieve leden kunnen zetelen in het hoofdbestuur (Raad van Bestuur) en het dagelijks bestuur van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter.

Art 2.3. Toegetreden leden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Art 2.3.1. Administratieve leden: zijn leden niet-duivenliefhebbers die binnen de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter administratieve en logistieke taken en diensten verrichten, andere dan deze voorzien door de K.B.D.B. bij het inkorven (aannemen) en het rangschikken van de duiven bij prijskampen.

Art 2.3.2. Sportieve leden: zijn leden duivenliefhebbers die in een andere maatschappij hun K.B.D.B. hoklijst hebben gedeponeerd maar kunnen mits betaling van het voorziene lidgeld of analoog (zie huishoudelijk reglement) deelnemen aan de kampioenschappen ingericht door VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter.

Art 2.3.3. De toegetreden leden hebben geen stemrecht in de algemene vergadering maar dienen zich te houden aan het huishoudelijk reglement van inwendige orde van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter.

Art 2.4. Ledenregister: het ledenregister van VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter dat jaarlijks wordt neergelegd op de Rechtbank van Koophandel van het arrondissement Leuven vermeldt de effectieve leden. Het ledenregister wordt voorgelegd en goedgekeurd door de algemene vergadering.

Art 2.5. Huishoudelijk reglement van inwendige orde: de rechten en de plichten van alle binnen de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter worden hernomen in een huishoudelijk reglement van inwendige orde dat herzien kan worden door de algemene vergadering.

Art 2.6. Lidgelden:

Art 2.6.1. Effectieve leden: 20 11 per jaar te betalen bij het deponeren van de hoklijst K.B.D.B. in de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter en bijkomend 10 11 per tandemlid. Dit lidgeld wordt integraal overgemaakt aan de K.B.D.B. met maatschappelijke zetel te 1500 Halle, Gaasbeeksesteenweg 52-54. Effectieve leden nemen ambtshalve deel aan de kampioenschappen van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter.

Art 2.6.2. Administratieve leden: 5 ~ per jaar te betalen bij het begin van het boekhoudkundig jaar in november.

Art 2.6.3. Sportieve leden: 10 ~ per jaar te betalen uiterlijk tegen 31 mei voor het beschouwde seizoen.

Art 2.6.4. De bedragen van de lidgelden van de effectieve leden volgen automatisch de bedragen die door de K.B.D.B. worden bepaald. Mogelijke tussenkomsten vanuit de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter worden bepaald door de algemene vergadering en volgens de regels van het huishoudelijk reglement van inwendige orde. De lidgelden van de administratieve leden en de sportieve leden worden jaarlijks bepaald door de algemene vergadering.

Art 2.7. Uittreden van de leden:

Art 2.7.1. Het lidmaatschap eindigt door overlijden, door het niet betalen van de lidgelden binnen de gestelde termijnen hernomen in deze statuten en/of het huishoudelijk reglement of door ontslag. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven gericht worden aan de algemene vergadering van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter. De effectieve leden die zetelen in het hoofdbestuur en dagelijks bestuur van VZW De Ware Vrienden dienen tevens hun ontslag kenbaar te maken bij aangetekend schrijven aan de K.B.D.B. met maatschappelijke zetel te 1500 Halle, Gaasbeeksesteenweg 52-54. Zij dienen voor wat betreft de verplichtingen K.B.D.B. hun mandaat te vervullen tot na einde seizoen en geen informatie achter te houden die de werking van de VZW De Ware Vrienden in het gedrang brengt. Na het reguliere seizoen en/of op vraag van het hoofdbestuur dienen zij alle materieel en administratie naar de maatschappelijke zetel van VZW De Ware Vrienden Oplinter te

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad

brengen. Ontslag zal nooit geweigerd worden.

Art 2.7.2. Administratieve leden treden automatisch uit bij het niet verlengen van hun jaarlijks lidmaatschap.

Art 2.7.3. Sportieve leden zijn lid mits betaling van het lidgeld en blijven lid tot na de kampioenenvieringen, ingericht door VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden, van het betreffende speelseizoen.

Art 2.7.4. Enkel de algemene vergadering kan leden uitsluiten.

Hoofdstuk 3  Hoofdbestuur (Raad van bestuur)

Luik B - vervolg MOD 2.2

Art 3.1. Voorwaarden: om deel uit te maken van het hoofdbestuur moet men als dusdanig aanvaard worden door de algemene vergadering en effectief lid zijn. Iedere kandidatuurstelling moet schriftelijk ingediend worden bij de algemene vergadering van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Art 3.2. Mandaat: tot het hoofdbestuur behoren minimum drie hoofdbestuurders zijnde de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. De leden van het hoofdbestuur worden benoemd voor een periode van 3 jaar. De mandaten worden kosteloos uitgeoefend. Zo door vrijwillig ontslag, afzetting of voor welke reden dan ook, het aantal hoofdbestuurders is teruggevallen, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien. Bij overlijden/ziekte van een lid van het hoofdbestuur wordt de functie tot op het einde van het seizoen door een lid van het dagelijks bestuur overgenomen. Ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de algemene vergadering van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden met adres op de maatschappelijke zetel worden betekend. De hoofdbestuurders kunnen ten alle tijden afgezet worden door de algemene vergadering en dit met een meerderheid van 2/3 van de stemmen van de effectieve leden of hun vervangers met volmacht. De bestuurders gaan uit hoofde van de verbintenissen van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden geen persoonlijke verplichting aan. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht en de in hun beheer bedreven misgrepen.

Art 3.3. Bevoegdheden hoofdbestuur

Art 3.3.1 Het hoofdbestuur leidt als college de zaken van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd als college voor alle aangelegenheden, met uitzondering van die welke uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. Zij treedt op als eiser en verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Het hoofdbestuur verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling en tekent geldig namens de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter tegenover de openbare en private bankinstellingen en alle andere instellingen. Om de werking vlot te laten verlopen wordt er een volmacht gegeven aan de voorzitter en penningmeester om betalingen te verrichten namens de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter.

Art. 3.3.2. Het hoofdbestuur vergadert volgens het stelsel der beraadslagende vergadering. De helft der leden moet aanwezig zijn. De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid der aanwezige leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend. De bijeenroeping gebeurt door de voorzitter (of de plaatsvervangende voorzitter) per gewone brief, fax of e-mail die aan ieder hoofdbestuurslid wordt gestuurd minstens acht dagen voor de voorgestelde datum. Het register met de beraadslagingen van het hoofdbestuur wordt bijgehouden op de zetel van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter waar het ter inzage ligt voor de leden bepaald in hoofdstuk 2.

Art. 3.3.3. Alle uitgaven die meer dan 2500 ~ bedragen dienen de goedkeuring te krijgen van de algemene vergadering.

Art 3.3.4. Het hoofdbestuur heeft de bevoegdheid om de maatschappelijke zetel te verplaatsen.

Art 3.3.5. Het hoofdbestuur bepaalt de mogelijke onkostenvergoedingen aan de leden bepaald in hoofdstuk 2, mits voorlegging van de nodige bewijsstukken en dit mits beperking van de wettelijke voorziene maxima evenals andere voordelen mits tegenprestaties geleverd binnen de werking van VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden.

Hoofdstuk 4. Dagelijks bestuur

Art 4.1. Het dagelijks bestuur bestaat uit het hoofdbestuur en aanvullend volgende functies ondervoorzitter, adjunct secretaris en adjunct-penningmeester. Bij ontstentenis (overlijden, ziekte) van een hoofdbestuurslid wordt dit mandaat tijdelijk overgenomen door één van de leden van het dagelijks bestuur en dit tot de aanstelling van een nieuw hoofdbestuurslid door de algemene vergadering.

Art 4.2. Het dagelijks bestuur wordt samengesteld door het hoofdbestuur uit de effectieve leden die zich hebben kandidaat gesteld.

Art 4.3. De taken van het dagelijks bestuur worden opgenomen in een huishoudelijk reglement van inwendige orde. De handelingen van dagelijks bestuur zijn de bestuurshandelingen die de noden van het dagelijks leven van de vereniging niet overstijgen of die zowel wegens hun geringe belang als wegens de nood aan een snelle

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad

oplossing geen optreden van het hoofdbestuur of de algemene vergadering verantwoorden. Hoofdstuk 5.  De Algemene Vergadering

Art 5.1. De algemene vergadering is het hoogste orgaan samengesteld uit alle effectieve leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter of door de oudste van de aanwezige hoofdbestuurders. De leden van de algemene vergadering zijn diegenen welke ingeschreven zijn op de laatste neergelegde ledenlijst op de Rechtbank van Koophandel van het betrokken arrondissement. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast op basis van de ingediende K.B.D.B. hoklijsten en het ledenregister. Alle oprichters van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter blijven lid van de algemene vergadering met in achtneming van de Par 2.8. en dit voor zover zijn geen K.B.D.B. hoklijst hebben gedeponeerd in aan andere duivenmaatschappij dan VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter, aangesloten bij de K.B.D.B..

Art 5.2. Bevoegdheden van de algemene vergadering

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Art 5.2.1. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

het wijzigen van de statuten van VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter

het benoemen en het ontslaan van de hoofdbestuurders (Raad van Bestuur)

het goedkeuren van de jaarlijkse rekeningen en begroting en geeft kwijting aan zijn hoofdbestuurders en leden

van het dagelijks bestuur

het goedkeuren van het activiteitenverslag

de ontbinding van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter

de uitsluiting van een lid,

de omzetting van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden in een vennootschap met sociaal oogmerk

alsook alle gevallen waarin de statuten dat vereisen

keurt het huishoudelijk reglement van inwendige orde goed.

Art 5.2.2. Vergaderingen: minstens éénmaal per jaar en dit binnen de 6 maanden van het afsluiten van het boekhoudkundig jaar en wanneer 1/5 van de leden dit vraagt. De bijeenroeping gebeurt door de voorzitter (of de plaatsvervangende voorzitter) van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter per gewone brief, fax of e-mail die aan ieder effectief lid van de algemene vergadering wordt gestuurd minstens acht dagen voor de voorgestelde datum. De oproepingsbrief, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat tevens de agendapunten. Elk voorstel, ondertekend door tenminste één twintigste van de effectieve leden vermeld in het gedeponeerde ledenregister, wordt op de agenda gebracht. Er kunnen slechts 2 agendapunten per vergadering van de algemene vergadering behandeld worden die niet op de agenda stonden. Dit mogen geen statutaire punten zijn.

Art 5.2.3. Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten indien die wijziging gedetailleerd op de agenda is vermeld en indien 2/3 van de stemgerechtigde leden of hun vertegenwoordigers (met volmacht) aanwezig is met een meerderheid (stemquorum) van 4/5. Dit geldt zeker indien het doel van de VZW gewijzigd wordt. Wordt dit getal niet bereikt dan kan een tweede vergadering worden bijeen geroepen, zoals door deze statuten is bepaald, en waarop deze vergadering een geldig besluit zal kunnen nemen, ongeacht het aantal aanwezigen. De Raad van Bestuur behoudt evenwel het voorrecht om de maatschappelijke zetel te wijzigen.

Art 5.2.4. Huishoudelijk reglement van inwendige orde

Art. 6.1. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 november tot 31 Oktober. Het hoofdbestuur (penningmeester) sluit de rekeningen over het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het komend boekjaar voor. Beide worden ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd. De algemene vergadering geeft kwijting aan de hoofdbestuurders.

De interne organisatie en de werking van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement van inwendige orde, opgesteld door het hoofdbestuur en goedgekeurd door de algemene vergadering.

Hoofdstuk 6. - Begrotingen en rekeningen

Art 6.2. Het verenigingsjaar verloopt per seizoen (maximum 10 maanden).

Art 6.3. VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden voert een vereenvoudigde boekhouding die ten minste de mutaties in contant geld en op rekening weergeeft.

Art 6.4. VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden neemt alle rekeningen met bijhorende rekeningnummer

over van de feitelijke vereniging De Ware Vrienden, gesticht te Oplinter op 1 januari 1935.

Hoofdstuk 7. - Ontbinding en vereffening

Art 7.1. In geval van vrijwillige ontbinding van de VZW De Ware Vrienden benoemt de algemene vergadering die ze heeft uitgesproken eventueel vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheid en beslist over het aanwenden van

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad

goederen en waarden der ontbonden VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter na het passief te hebben vereffend en mits aan die goederen en waarden een bestemming te geven die zoveel mogelijk de doeleinden benadert waarvoor de ontbonden VZW De Ware Vrienden werd opgericht. Bedoeling is evenwel deze goederen en waarden te laten aanwenden door een VZW met goed, belangeloos doel en geen natuurlijk persoon met  goede bedoelingen. Dit belangeloos doel moet aansluiten bij de doelstellingen van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter van Artikel 1.3. of een wetenschappelijk ondersteund project dat de mensheid ten goede komt en waaraan een persoon wiens hoofdverblijfplaats minstens 20 jaar in Oplinter gevestigd is/was aan meewerkt. In geval van gerechtelijke ontbinding zal met hetzelfde doel door de vereffenaars een algemene vergadering bijeengeroepen worden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Art 7.2. De duur van de VZW Duivenmaatschappij De Ware Vrienden Oplinter is onbeperkt.

Aldus opgemaakt in drie exemplaren te Oplinter (Tienen) op 9 mei 2014.

De voorzitter, De secretaris, De penningmeester,

Jos Laudes Jean-Pierre Bogaerts Rik Stouthuysen

Coordonnées
VZW DUIVENMAATSCHAPPIJ DE WARE VRIENDEN OPLI…

Adresse
SINT-GENOVEVAPLEIN 33 3300 OPLINTER

Code postal : 3300
Localité : Oplinter
Commune : TIENEN
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande