WORTELS

Association sans but lucratif


Dénomination : WORTELS
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 607.981.944

Publication

26/03/2015
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 1.

De vereniging draagt de naam WORTELS.

De zetel van de vereniging is gevestigd te 3293 Kaggevinne (Diest), Diestersteenweg 199, gelegen onder het

gerechtelijk arrondissement Leuven.

Artikel 2

De vereniging WORTELS stelt zich tot doel een dagbesteding aan te bieden aan mensen die omwille van uiteenlopende redenen niet of nog niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt, onder vorm van arbeidszorg of vrijwilligerswerk. Hiervoor richt zij zich in de eerste plaats op het aanleren van het ecologisch telen van groenten en fruit en het vegetarisch koken. Belangrijk hierbij is het laten ontdekken van de zelfvoorzienende mogelijkheden, het bewust omgaan met afval en een andere manier van consumeren.

(1) Tussen de ondergetekenden

Margot Vandenwijngaerden, Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne

Patrick Lambrechts, Kerkplein 3, 3212 Pellenberg

vzw De Volle Maan, Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne, vertegenwoordigd door Margot

Vandenwijngaerden, Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne

vzw Vrij, Kerkplein 3, 3212 Pellenberg, vertegenwoordigd door Patrick Lambrechts, Kerkplein 3, 3212 Pellenberg

wordt overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, waarvan de statuten als volgt luiden :

WORTELS wil een vereniging zijn waar iedereen welkom is ongeacht het geslacht, leeftijd, sociale achtergrond, culturele achtergrond, geloofsbetuiging, lichamelijke of mentale beperkingen. Zij wil extra inspanningen doen voor diegenen die over een kleiner budget beschikken of moeilijkheden ondervinden om maatschappelijk te

integreren. Hierdoor krijgen ook deze mensen de kans om zich te ontplooien, de natuur en hun ware natuur te ontdekken, waardoor zij dichter bij zichzelf kunnen komen. Ook wil zij mensen ondersteunen in moeilijke omstandigheden door middel van informatie, materiële en morele steun.

Zij zal hiervoor activiteiten uitoefenen, cursussen, onderwijs, vorming, studiereizen, workshops, tentoonstellingen, ceremonies, persoonlijkheidstraining en voordrachten organiseren, studiemateriaal schrijven, manifestaties en evenementen inrichten, eraan deelnemen of steunen. Dit zowel in binnen als buitenland. Daarnaast kan WORTELS alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voorvermelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met begrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijden volledig

OPRICHTING EN STATUTEN

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : WORTELS

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Diestersteenweg 199

*15305151*

Luik B

3293

België

0607981944

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Diest (Kaggevinne)

Griffie

Neergelegd

24-03-2015

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen. Dit op het vlak van ecologisch tuinieren, permacultuur, kruidenkunde, wandelen, gezonde voeding en kooklessen, vegetarisch koken, ecologisch en betaalbaar wonen, alternatieve energie, goedkopere en propere mobiliteit, natuurlijke ondersteuning van de geestelijke en lichamelijke gezondheid, relaxatietechnieken, hulp bij verslavingen en persoonlijke groei, levenskunst, natuurlijke en gezonde leefgewoonten, helend omgaan met mensen, dieren en de gehele natuur. Deze opsomming is niet volledig en voor uitbreiding vatbaar. Er kan een ledenhuis worden voorzien als centrale plaats voor deze activiteiten.

Luik B - vervolg MOD 2.2

De vereniging WORTELS hecht bij haar activiteiten en werking een groot belang aan de kracht van waarden en houdingen zoals respect, vertrouwen, diversiteit, samenhorigheid, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid, zorgdragen, eigenheid, solidariteit, evenwaardigheid, betrokkenheid, genot, innerlijke kracht en creativiteit, zelfrealisatie en duurzaamheid.

Artikel 3.

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

ONTSLAG

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 7

Elk effectief lid kan ten allen tijde uit de vereniging treden. Een ontslag dient schriftelijk te gebeuren bij middel van een aangetekende brief of tegen afgifte van een ontvangstbewijs, gericht aan de voorzitter.

Voor het uitsluiten van een effectief lid is een meerderheid van twee derde der stemmen vereist, maar unanimiteit wordt nagestreefd. Dit punt moet eveneens op de agenda voorkomen en het lid moet worden uitgenodigd om in zijn verdediging te kunnen voorzien. De uitsluiting treedt direct na de beslissing in werking.

De Algemene Vergadering kan overgaan tot de uitsluiting van een toegetreden lid, na het niet betalen van de jaarlijkse ledenbijdrage of bij het niet naleven van de bepalingen vermeld in de statuten en het huishoudelijke reglement. Hiertoe dienen twee derde van de aanwezige effectieve leden voor de uitsluiting te stemmen. Uittredende of uitgesloten toegetreden leden, hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, en kunnen nooit teruggave of vergoeding voor gestorte bijdragen of gedane inbrengsten vorderen.

Artikel 4.

Het aantal leden is onbeperkt, maar telt minimum drie leden. Enkel de werkende leden, effectieve leden genaamd, kunnen deel uitmaken van de raad van bestuur, en enkel zij genieten stemrecht in de algemene vergadering. Toegetreden leden genieten enkel van de activiteiten van de vereniging.

Artikel 5.

Eenieder kan als werkend, effectief lid bij de vereniging aansluiten, mits betaling van het volledige lidgeld, en mits goedkeuring van de raad van bestuur of de algemene vergadering mits een unaniem akkoord. Kandidaat effectieve leden kunnen zich kandidaat stellen door middel van een gewone brief die gericht is aan de Secretaris of de Voorzitter van de vereniging. Om effectief lid te worden van de Algemene vergadering van de vzw dienen kandidaat- effectieve leden zich akkoord te verklaren met de doelstellingen en de missie. Zij dienen de statuten en het huishoudelijke reglement te lezen. Kandidaat effectieve leden die geen goedkeuring krijgen van de raad van bestuur, krijgen daarvan een schriftelijke motivatie, en kunnen desgevallend op de eerstvolgende algemene vergadering in beroep gaan door middel van een motie.

De leden zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de vereniging en moeten voor haar schulden niet instaan op eigen goederen.

Artikel 6.

De jaarlijkse ledenbijdrage voor de effectieve leden mag de som van EUR 1000,00 niet overschrijden. De vereniging kan verschillende categorieën van leden tellen, met elk andere rechten en plichten en ledenbijdragen. Deze worden geregeld in het Algemeen Huishoudelijk Reglement. Dit ligt ter inzage op de zetel van de vereniging.

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 8.

De algemene vergadering is bevoegd om :

-de statuten te wijzigen;

-de jaarlijks rekening en begroting goed te keuren;

-de vereniging te ontbinden;

-de bestuurders te benoemen en te ontslaan;

-nieuwe leden aan te nemen, of leden uit te sluiten ;

-de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend ;

-de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen ;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk

.-de verandering van de maatschappelijke zetel

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Artikel 9.

De algemene vergadering is rechtmatig bijeen als twee derden van haar effectieve leden vertegenwoordigd zijn. De beslissingen in de algemene vergadering worden steeds genomen met een tweederde meerderheid, maar enkel wanneer het niet mogelijk is unaniem te beslissen. Unanimiteit wordt steeds nagestreefd. Een afwezig lid kan volmacht geven aan een ander lid. Wanneer onvoldoende leden vertegenwoordigd zijn, wordt de algemene vergadering na drie weken opnieuw samengeroepen. Dan beslissen de aanwezige leden.

Enkel werkende, effectieve leden kunnen deelnemen aan de algemene vergadering, niet de toegetreden leden. Deze laatsten kunnen wel uitgenodigd worden als waarnemer.

-alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 10.

Er wordt jaarlijks ten minste één algemene vergadering gehouden, uiterlijk voor het einde van het 3de kwartaal van het kalenderjaar. De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen bij gewone omzendbrief in opdracht van de voorzitter van de raad van bestuur. De uitnodiging tot de algemene vergadering bevat tevens de agenda. Voor het versturen van de uitnodiging mag ook gebruik worden gemaakt van e-mail. De leden van de algemene vergadering moeten worden opgeroepen minstens acht dagen vóór de vergadering.

De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de werking het vereist. Als ook binnen de maand na een daartoe strekkend schriftelijk verzoek van 1/5de van de bestuurders.

Artikel 11.

De algemene vergadering kan over de wijzigingen in de statuten alleen dan geldig beraadslagen wanneer het voorwerp daarvan bijzonder is vermeld in de oproepingsbrief en wanneer twee derde van de effectieve leden op de vergadering aanwezig zijn, en alle aanwezige effectieve leden akkoord gaan met de wijzigingen. Ieder lid heeft één stem. Enkel wanneer de unanimiteit niet kan worden bereikt na meerdere pogingen in verschillende algemene vergaderingen, kunnen de wijzigingen worden aanvaard met een tweederde meerderheid.

Artikel 12.

Van elke vergadering worden notulen gemaakt, die ondertekend worden door de Voorzitter en de Secretaris en ingeschreven worden in een daartoe bestemd register. De uittreksels die moeten worden voorgelegd en al de andere akten worden geldig ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Het verslag van de algemene vergadering wordt aan alle effectieve leden ter kennis gebracht. Dit kan per brief of e-mail.

Artikel 13.

De boekhouding wordt gevoerd in overeenstemming met het bepaalde in artikel 17 van de wet op verenigingen en stichtingen en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Met het einde van elk boekjaar worden door de raad van bestuur de rekeningen van het verleden jaar afgesloten, de inventaris en de balans opgemaakt, en aan de eerstvolgende algemene vergadering in het voorjaar ter goedkeuring voorgelegd. Hierop wordt ook de begroting van het lopende jaar ter goedkeuring voorgelegd.

Het eerste boekjaar loopt vanaf de oprichting van de vereniging tot 31 december van het volgende jaar.

Artikel 14.

In geval van ontbinding van de vereniging benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars. In geval van ontbinding zal het actief na aanzuivering van de schulden overgedragen worden aan één of meerdere vzw's, die hetzelfde of een gelijkaardig, belangenloos doel nastreven.

Artikel 15.

De vereniging wordt bestuurd door een raad van minstens drie bestuurders, tenzij het effectieve ledenaantal slechts 3 bedraagt. Dan zijn er minstens 2 bestuurders. De bestuurders worden benoemd voor een onbepaalde termijn door de algemene vergadering. De bestuurders kunnen vrijwillig ontslag nemen door hun ontslag schriftelijk aan de voorzitter van de raad van bestuur te betekenen.

De raad van bestuur benoemt onder zijn leden een voorzitter en een secretaris. Andere functies kunnen toegevoegd worden, maar zijn niet noodzakelijk. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt zijn functie waargenomen door de bestuurder met de grootste anciënniteit. De raad vergadert op uitnodiging van de voorzitter en/of de secretaris. Deze kan slechts beraadslagen indien de meerderheid van de leden aanwezig is. Beslissingen worden genomen met unanimiteit. Enkel wanneer dit herhaaldelijk niet kan bereikt worden, kan een bepaalde beslissing worden genomen met een tweederde meerderheid. Dit geldt ook voor de afzetting van een bestuurder.

De beslissingen van de raad van bestuur worden genotuleerd, ondertekend door minstens 1 bestuurder en ingeschreven in een speciaal register.

RAAD VAN BESTUUR

Artikel 16.

De raad van bestuur leidt de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. De raad van bestuur kan

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

alle handelingen verrichten die het doel van de vereniging ten goede komen, alsook het aanwerven, ontslaan en bezoldigen van personeel. Alle bevoegdheden die niet expliciet toebehoren aan de algemene vergadering, komen de raad van bestuur toe.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Artikel 17.

De raad van bestuur heeft de meest uitgestrekte macht om de vereniging te beheren en te besturen. Hij kan onder meer alle betalingen ontvangen en er kwijting voor eisen of geven, alle deposito s ontvangen of geven, bankverrichtingen doen, alle roerende of onroerende goederen verwerven, ruilen of vervreemden alsmede huurcontracten afsluiten of toestaan, zelfs voor meer dan negen jaar. Alle privé of officiële subsidies of tegemoetkomingen aanvaarden en ontvangen ; alle legaten en schenkingen aanvaarden en ontvangen ; alle ondernemings- en verkoopovereenkomsten toestaan of afsluiten, alle leningen afsluiten met of zonder waarborg, alle subrogaties en borgstellingen toestaan en aanvaarden ; de maatschappelijke onroerende goederen met hypotheek bezwaren met of zonder beding van dadelijke uitwinning, alle leningen en voorschotten afsluiten en betalen, verzaken aan alle zakelijke en contractuele rechten alsook aan alle zakelijke en persoonlijke waarborgen ; handlichting geven voor of na betaling van alle bevoorrechte of met hypotheek bezwaarde inschrijvingen, overschrijvingen, beslagnemingen of andere beletsels ; pleiten zowel als schuldeiser als verweerder voor alle rechtbanken en alle vonnissen uitvoeren, dadingen sluiten, minnelijke schikkingen treffen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 18.

De raad van bestuur kan huishoudelijke reglementen uitvaardigen en/of wijzigen. Deze reglementen en hun aanpassingen worden direct geldig en afdwingbaar, maar moeten bekrachtigd worden door de eerstvolgende algemene vergadering.

Artikel 19.

De handelingen, administratieve en financiële verrichtingen die de vereniging binden, worden minstens door 1 bestuurder ondertekend. Er wordt naar gestreefd dat voor belangrijke beslissingen meerdere bestuurders tekenen.

Artikel 20.

De raad van bestuur mag het dagelijks bestuur van de vereniging met gebruik van de handtekening voor dit bestuur overdragen aan één of meerdere gedelegeerd bestuurder, gekozen onder de effectieve leden van de raad of onder de effectieve leden van de vereniging en stelt machten en eventuele wedde of vergoeding vast. De raad omschrijft de omvang van hun bevoegdheden en de wijze waarop zij die uitoefenen, alleen of als college. De raad kan dit mandaat creëren of beëindigen mits hierover een unaniem akkoord wordt bereikt. Enkel wanneer dit herhaaldelijk niet kan bereikt worden, kan deze beslissing worden genomen met een tweederde meerderheid. De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid is beperkt tot de uitvoering van hun mandaat.

Artikel 21.

Voor al wat niet in deze statuten vermeld staat, wordt verwezen naar het huishoudelijk reglement of wordt

geregeld volgens de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002.

(2) AKTE BETREFFENDE DE RAAD VAN BESTUUR

De oprichters beslissen dat de RAAD VAN BESTUUR als volgt is samengesteld :

Vandenwijngaerden Margot, Virginie, Prosper geboren op 18/08/1969 te Leuven, wonende Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne, voorzitter

vzw De Volle Maan, gevestigd Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne, secretaris

Lambrechts Patrick, Alfons, Karel geboren op 14/01/1959 te Tongeren, wonende Kerkplein 3, 3212 Pellenberg, penningmeester

(3) AKTE DER GEMACHTIGDEN

De financiële volmacht wordt individueel verleend aan :

Vandenwijngaerden Margot, Virginie, Prosper geboren op 18/08/1969 te Leuven, wonende Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne, voorzitter

Lambrechts Patrick, Alfons, Karel geboren op 14/01/1959 te Tongeren, wonende Kerkplein 3, 3212 Pellenberg, penningmeester

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Vandenwijngaerden Margot, Virginie, Prosper geboren op 18/08/1969 te Leuven, wonende Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne, voorzitter

De administratieve volmacht wordt individueel verleend aan :

Lambrechts Patrick, Alfons, Karel geboren op 14/01/1959 te Tongeren, wonende Kerkplein 3, 3212 Pellenberg, penningmeester

vzw De Volle Maan, Diestersteenweg 199, 3293 Kaggevinne, secretaris

Pellenberg, 21 maart 2015

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

vzw De Volle Maan, vertegenwoordigd door Margot Vandenwijngaerden, voorzitter

vzw Vrij, vertegenwoordigd door Patrick Lambrechts, voorzitter

Margot Vandenwijngaerden,

Patrick Lambrechts,

Coordonnées
WORTELS

Adresse
DIESTERSTEENWEG 199 3293 KAGGEVINNE

Code postal : 3293
Localité : Kaggevinne
Commune : DIEST
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande