BENEDICTINESSENGEMEENSCHAP

Divers


Dénomination : BENEDICTINESSENGEMEENSCHAP
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 566.944.511

Publication

07/11/2014
ÿþt+ROD 2.2

_LGE

1 20Q6 8+

11

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Benedictinessengemeenschap

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Begijnhof 30 - 8000 Brugge

Onderwerp akte : oprichting vzw - statuten - leden algemene vergadering - benoeming raad van bestuur - verdeling mandaten raad van bestuur

Voorafgaandelijke uiteenzetting

Overwegende dat uit de constituties van de "Dochters van de Kerk, Benedictijnse Parochiezusters, Begijnhof Brugge" en uit de statuten van de feitelijke vereniging "Congregatie van de Dochters van de Kerk, Benedictijnse Parochiezusters, Benedictinessengemeenschap" blijkt dat:

-De goederen van de congregatie kerkelijke goederen zijn, toebehorende aan de vereniging, zijnde een religieus instituut naar canoniek recht, en niet aan diens individuele leden;

-De goederen van de congregatie gemeenschappelijk worden beheerd volgens het doel van de congregatie en de geest van de evangelische armoede, rekening houdend met de bepalingen van het Kerkelijk Recht;

-De goederen van de feitelijke vereniging dienen aangewend te worden voor de onder-steuning van de congregatie, haar leden en haar goede werken.

Dit alles overwegende hebben de ondergetekenden, Annette Steeman, Julienne Bouckaert, Elisa Baumgartner en Theresia Huber, leden van de feitelijke vereniging "Congregatie van de Dochters van de Kerk, Benedictijnse Parochiezusters, Benedictinessengemeenschap", opgericht op 1 december 1997 met maatschappelijke zetel te Brugge, verklaard over te gaan tot de omzetting van de feitelijke vereniging in een vereniging zonder winstoogmerk, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wetten van 2 mei 2002, van 16 januari 2003 en van 22 december 2003.

STATUTEN

TITEL I. Naam - zetel - doel - duur

Art. 1 De vereniging heeft als naam vzw "Benedictinessengemeenschap",

Art. 2 De vereniging heeft haar zetel te 8000 Brugge, Begijnhof 30 gelegen in het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen.

Art. 3 §1 De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van eik winstoogmerk:

-Het behoud voor het Brugse begijnhof van het esthetische en religieuze karakter ervan.

-Het beheer en de zorg over de goederen van de kloostergemeenschap, zoals voorgeschreven in de

constituties van de congregatie.

-Het bevorderen van het apostolisch leven van de congregatie.

-Zieke en bejaarde zusters bijstaan en voorzien in hun levensonderhoud

Dit alles moet in de meest ruime zin worden opgevat.

Overeenkomstig de regels voorgeschreven door het kerkelijk recht en de eigen constituties kan de

vereniging voorzien in het levensonderhoud van de leden van de congregatie zowel op religieus, materieel als

medisch vlak.

§2 De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van dit

doel en mag daartoe aile roerende of onroerende goederen verwerven of bezitting in eigendom of anderszins

en deze goederen gebruiken, beheren en ten dienste stellen.

§ 3 De vereniging kan financiële ondersteuning bieden aan de vzw De Wijngaard.

Art. 4 De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan ten alle tijde ontbonden worden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

s

Gent Afdel' ~ierugge

ISCFI STAD SBLAD De g~#l~r

O5&6 9--4 4 ~1

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akt rr-e#ie

NEERGELFC

Griffie Rechtbank Koophandel

2 3 OKT 2014

MINITEUR B 03 -n- 2

14

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

MOD 2,2

lbo

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - Vervolg

TITEL IL Leden

Art. 5 Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste vier bedragen. Op de zetel van de vereniging wordt daar de raad van bestuur een register van de leden gehouden. De leden kunnen het register raadplegen na schriftelijk verzoek daartoe gericht aan de raad van bestuur. De eerste leden zijn de in aanhef genoemde stichters.

Art. 6 De priorin en de raadsleden van de congregatie moeten op hun verzoek aanvaard worden als leden van de vereniging en dit voor de duur van hun kerkrechtelijk mandaat.

Art. 7 De raad van bestuur beslist over het aanvaarden van nieuwe leden. Deze beslissing moet niet gemotiveerd worden.

Als voorwaarde voor het lidmaatschap is vereist dat men het congregationeel en confessioneel karakter van de vereniging onderschrijft.

Nieuwe kandidaten worden door de raad voorgedragen met een schrijven gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur op het adres van de zetel.

Art. 8Ontslag en uitsluiting van leden geschieden op de wijze bepaald door de wet. Het nemen van ontslag dient te gebeuren bij schrijven aan de voorzitter van de raad van bestuur op het adres van de zetel en zal ingaan één maand na ontvangst.

Art. 9Llitgetreden en uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, Evenmin hebben zij het recht om de door henzelf of door hun rechtsvoorgangers gedane inbrengsten terug te vorderen.

Art, 10Leden zijn tot geen lidgelden verschuldigd, maar kunnen wel vrijwillig inbrengsten doen of bijdragen storten.

Art. 11 De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen van de vereniging. TITTEL IIl. Algemene vergadering

Art. 12 De algemene vergadering bestaat uit alle leden der vereniging. Een lid mag zich echter door een ander lid laten vertegenwoordigen. Geen vertegenwoordiger mag echter beschikken over meer dan één volmacht. leder lid beschikt over één stem. De algemene vergadering telt minstens één lid meer dan de raad van bestuur,

Art. 13 Alleen de algemene vergadering van de leden is bevoegd om te beraadslagen over:

1. De wijzigingen van de statuten;

2. De benoeming en de afzetting van bestuurders;

3. De benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

4. De goedkeuring van de begrotingen en de rekeningen;

5. De kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

6. De vrijwillige ontbinding van de vereniging;

7. De uitsluiting van een lid;

8. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

Art. 14 Elk jaar wordt na afloop van het boekjaar, uiterlijk zes maanden na afsluitdatum van het boekjaar, een gewone algemene vergadering gehouden voor de goedkeuring van de rekening van het afgelopen jaar en van de begroting van het volgend jaar.

Art. 15Buitengewone algemene vergaderingen worden gehouden telkens wanneer de omstandigheden dit vereisen en in elk geval wanneer één vijfde van de leden daarom verzoeken.

Art. 16 Oproepingen tot de algemene vergadering dienen te gebeuren ten laatste acht dagen vooraf, door de voorzitter, door twee bestuurders of door één vijfde van de leden. Alle leden moeten opgeroepen worden.

Bij de oproeping worden vermeld: dag, uur en plaats van de vergadering, alsook de agenda. Deze wordt bepaald door de raad van bestuur, maar elk voorstel, ondertekend door één vijfde van de leden, moet op de agenda geplaatst worden.

Art. 17 De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens verhindering, door de oudste der aanwezige bestuurders, tenzij een eenvoudige meerderheid een andere bestuurder zou verkiezen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

e

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

M0D 2.2

Luik B - Vervolg

Art, 18 Tenzij anders bepaald door de wet, worden de besluiten genomen met eenvoudige meerderheid van stemmen, welke ook het aantal der aanwezige of vertegenwoordigde leden zij. Bij staking van stemmen beslist de stem van degene die de vergadering voorzit; als het een geheime stemming betreft, is het voorstel verworpen.

Art. 19 De vergadering kan geen geldige besluiten nemen buiten de agenda, tenzij twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde leden hiermee akkoord gaan.

Art. 20 Voor het overige oefent de algemene vergadering haar bevoegdheid uit overeenkomstig de wetgeving op de verenigingen zonder winstoogmerk.

Art. 21 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt, dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Het wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en in een register bewaard.

De verslagen kunnen worden ingezien door de leden op de zetel van de vereniging. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur met wie zij een datum en het uur van de raadpleging overeenkomen. Het register kan niet worden verplaatst.

Afschriften van de verslagen worden geldig voor eensluidend ondertekend door de voorzitter, een afgevaardigd bestuurder, of gezamenlijk door twee bestuurders, en ter beschikking gesteld van leden of derden die van een wettig belang doen blijken. Deze laatsten richten hiertoe een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur. De raad van bestuur beslist over zodanige vragen zonder mogelijkheid van verhaal.

TITEL IV. Bestuur - Raad van bestuur

Art. 22 De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit tenminste drie

bestuurders, door de algemene vergadering benoemd en te allen tijde door deze afzetbaar.

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Art. 230m tot bestuurder verkozen te zijn moet men lid zijn van de vereniging.

Art. 24De bestuurders worden verkozen voor een termijn van zes jaar. Dit mandaat is hernieuw-baar. Bij tussentijdse verkiezingen in de congregatie wordt de termijn beperkt tot de eerstvolgende algemene verkiezing in de congregatie.

Indien om een of andere reden deze bepalingen niet kunnen nageleefd worden, dan blijven de uittredende bestuurders bij het verstrijken van hun mandaat in functie tot wanneer in hun vervanging is voorzien, Gedurende die tijd blijven zij persoonlijk aansprakelijk tegenover de vereniging. Zij moeten de eerstkomende verkiezingen voorbereiden, desnoods na statutenwijzi-ging.

Art. 25 Wanneer door overlijden, vrijwillig ontslag, afzetting, enz. het mandaat van een bestuurder voortijdig een einde neemt, dan oefent de bestuurder die in diens plaats verkozen wordt deze functie verder uit tot het einde van het oorspronkelijk mandaat.

Art. 26 De raad kan uit zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris, een schatbe-waarder of enige andere functionarissen aanduiden. Wordt geen voorzitter gekozen, dan presideert de oudste bestuurder de vergaderingen en oefent die de bevoegdheden uit, die in voorkomend geval gewoonterechtelijk aan een voorzitter toekomen.

Art. 27 De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping van de voorzitter of door twee bestuurders. De oproepingsbrief behelst de agenda, eventueel vastgesteld na raadpleging van de andere bestuurders. Alle besluiten worden genomen met gewone meerderheid; bij staking van stemmen beslist de voorzitter. Een bestuurder kan zich op de vergadering door een andere bestuurder laten vervangen, maar niemand mag meer dan één volmacht hebben.

Art. 28 Van elke vergadering van de raad van bestuur wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Het wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en in een register bewaard. Afschriften daarvan worden geldig voor eensluidend ondertekend door de voorzitter, een afgevaardigd bestuurder, of gezamenlijk door twee bestuurders, en ter beschikking gesteld van leden of derden die een wettig belang doen blijken.

De verslagen kunnen worden ingezien door de leden op de zetel van de vereniging. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur met wie zij een datum en het uur van de raadpleging overeenkomen. Het register kan niet worden verplaatst. De raad van bestuur beslist over zodanige vragen zonder mogelijkheid van verhaal,

Art, 29 De raad van bestuur bestuurt de vereniging. Hij vertegenwoordigt en verbindt de vereniging, zonder bijzondere machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. Hij mag aldus alle rechtshandelingen stellen, zo roerende en onroerende, met inbegrip van de daden van beschikking, voor zover zij door de wet of de statuten niet aan de algemene vergadering worden voorbehouden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Luik B - Vervolg

Art. 30 De raad kan, onder zijn verantwoordelijkheid, bevoegdheden overdragen aan één of meer bestuurders of ook aan derden, al dan niet lid van de vereniging. Elke delegatie van bevoegdheid is op ieder ogenblik herroepbaar.

Art. 31 De raad van bestuur kan één of meer afgevaardigde bestuurders of ook derden met het dagelijks bestuur belasten en hen machtigen om terzake, ook afzonderlijk, door hun handtekening de vereniging te verbinden.

Art. 32 Behoudens uitdrukkelijke algemene of bijzondere lastgeving, volstaat, om de vereniging tegenover derden te vertegenwoordigen, de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, die hun bevoegdheid niet hoeven te bewijzen, maar ten aanzien van de vereniging aansprakelijk zijn.

TITEL V. Rekening en begroting

Art. 33 Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december,

Elk jaar moet de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering rekenschap geven over zijn beleid, De raad stelt de rekening vast over het vorig jaar en maakt de begroting op voor het volgend jaar. Beide worden onderworpen aan de goedkeuring van de algemene vergadering.

TITEL VI. Ontbinding en vereffening

Art.34 Tot de vrijwillige ontbinding kan slechts worden besloten door de algemene vergadering overeenkomstig artikel 20 en volgende van de wet van 27 juni 1921. In het ontbindingsbesluit worden één of meer vereffenaars aangeduid.

Art.35 Welke ook de oorzaak is van ontbinding, het netto overblijvend maatschappelijk actief, na vereffening der schulden en aanzuivering der lasten, wordt overgedragen aan vzw De Wijngaard of bij ontstentenis van laatstgenoemde aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met hetzelfde confessioneel of congregationeel karakter, en bij gebreke daarvan door hij die het bisschoppelijk gezag over het Bisdom Brugge uitoefent, aangewezen.

Art.36 Voor alles wat niet door deze statuten wordt geregeld, is de wetgeving op de verenigingen zonder winstoogmerk van toepassing. Voor zover het niet strijdig is met de openbare orde naar Belgisch recht, is het canonieke recht van Rooms-Katholieke kerk van toepassing.

TITEL VII. Slotbepalingen

Met eenparigheid van stemmen worden tot bestuurder benoemd:

Annette Steeman, Julienne Bouckaert en Elisa Baumgartner die hun opdracht aanvaarden.

Vervolgens vergadert de raad van bestuur en benoemt tot:

voorzitter: Annette Steeman

secretaris-schatbewaarder: Julienne Bouckaert

bestuurder: Elisa Baumgartner

die hun opdracht aanvaarden

Aldus aangenomen met eenparigheid van stemmen op de stichtingsvergadering gehouden te Brugge op 7 oktober 2014. Van deze akte werden vier oorspronkelijke exemplaren ondertekend door de in aanhef genoemde stichters. Twee oorspronkelijke exemplaren zullen worden bewaard op de zetel van de vereniging; de andere zullen o.m. dienen voor de publicatie in de Bijlagen van het Staatsblad.

(get.) Annette Steeman

(get.) Julienne Bouckaert

(get.) Elisa Baumgartner

(g et.) Theresia Huber

4

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
BENEDICTINESSENGEMEENSCHAP

Adresse
Zetel : Begijnhof 30 - 8000 Brugge

Code postal : 8000
Localité : BRUGGE
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande