HEEMKRING DUDZELE

Association sans but lucratif


Dénomination : HEEMKRING DUDZELE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 833.341.252

Publication

10/02/2011
ÿþMOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neeri = = - " , " n de akte ter griffie

" NiTEUR F3P-LGr_ lV

DIREIT'O 1

GD ter GRlFF1E der

11!Il III if 1f 11fl llIl llh1 lI 11M 1l I1

+iioaaeea*

Vc bette

aar

Beti Stee;

0 2 -022

CHTBAN VAN KOOPHANDEL TE

RUGG (Afdeling Brugge)

AA U?~

^" ~1 JAN. Z011

G ri~~e R ,griffier,

0833 341 252

Ondernemingsnr : Benaming

(voluit) : Heemkring Dudzele

(verkort) :

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Westkapelse Steenweg 58 - 8380 Dudzele

Onderwerp akte_ Akte van oprichting-en-benoeming van de bestuurders

STATUTEN_..

Tussen de hierna opgesomde natuurlijke personen:

- Strubbe Hans Cyriel Yvonne, Sint Lenardsstraat 21, 8380 Dudzele, geboren te Brugge op 28-08-1967

- Claeys Roland, Westkapelse Steenweg 64, 8380 Dudzele, geboren te Dudze&e_04-mei 1940

- Danneels Karel Pieter Jan, Dudzeels Neerhof 20-8380 Dudzele, geboren te Brugge 06 februari 1950 - Pieters Dirk René, Omer, Damse-Steenweg 13, 8380 Dudzele, geboren te Brugge 14 juni 1954

Is overeengekomen wat volgt, onder elkaar met en voor allen aanwezig en/of vertegenwoordigd-waren en voor allen die later nog werkelijk lid worden, een vereniging zonder winstoogmerk_(afgekort vzw) op te richten, overeenkomstig de wetten van 27 juni 1921 en van 2 mei 2002, onder de volgende_ voorwaarden en specifieke condities gematerialiseerd in de hiernavolgende statuten.

TITEL I - Naam, zetel, doel, duur

Artikel/

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam "Heemkring Dudzele 'vzw hierna de vereniging

genoemd

Artikel 2

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in de Westkapelse Steenweg 58, 8380 Dudzele

gelegen in het gerechtelijk arrondissement Brugge.

Artikel 3

De vereniging heeft tot doel:

1.De studie van de geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder de heemkunde en het erfgoed van de gemeente Dudzele, gelegen op het grondgebied Brugge en het bevorderen van de studie van en de belangstelling voor deze onderwerpen;

2.1-let uitdragen van deze geschiedenis, heemkunde en erfgoed-naar het publiek;

3.Het verzamelen; het inventariseren, conserveren, permanent tentoonstellen en bestuderen van objecten,: gebruiksvoorwerpen, iconografisch materiaal, voorwerpen met betrekking tot archeologie, geschiedenis, heemkunde andere verenigingen, ambachten of natuurlijke historie vande gemeente Dudzele;

4.Het ijveren voor het behoud en beschermen van historische, heemkundige, culturele en landschappelijk: waardevolle elementen op het grondgebied van Dudzele;

5.Het opvolgen en uitdragen naar een breed publiek van alles wat betrekking heeft op de mogelijke" aantasting van historisch en landschappelijk waardevolle elementen;

6.Het aanwenden van alle mogelijke wettelijke en juridische stappen om deze aantasting te voorkomen of te verhinderen;

7.Het publiceren van boeken, artikels, geschriften, fotomateriaal, enz. betreffende Dudzele en de Brugse- Regio;

Op de laatste blz. van Luik B vernielden : Recto : Naarn en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organ°ame ren aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

B.Het huldigen van personen, die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij opzoekingen, publicaties, enz. over de geschiedenis van Dudzele;

9.Het inrichten van of medewerken aan feestelijkheden die betrekking hebben met de geschiedenis van Dudzele;

10.Het begeleiden en informeren van de bezoekers van het museum, hetzij individueel of in groep;

11.Het aanwerven en opleiden van gidsen voor-het begeleiden van bezoekers aan het museum;

12.Een vereniging te zijn die zich binnen een lokaal, provinciaal; regionaal, nationaal , Europees en internationaal kader kan profileren en die samenwerkt met andere actoren om bovenvermelde doelen te verwezenlijken;

13. Het uitbaten van_ hetheemkundig.museum "De--Groene Tente" te-Dudzele.

De opsomming van de doelstellingen is niet beperkend.

Artikel 4

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel van de vereniging en dit onbeperkt en zonder tijd- of frequentielimiet. Zij-mag tevens hiertoe alle roerende of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen, in welke vorm dan ook (eigendom, naakte eigendom, vruchtgebruik, erfpacht, bruikleen,- bezit;...).

De vereniging kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor-zover deze bijkomstig blijven en de opbrengst van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het statutaire doel gaat.

Artikel 5

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL il  Leden

Artikel 6

De vereniging telt twee soorten leden: werkende leden en toegetreden leden.

Artikel 7

Voor de werkende leden geldt het volgende:

 het aantal werkende leden is onbeperkt, maar moet tenminste drie bedragen._

- er is geen lidgeld verschuldigd door de werkende leden.

Artikel 8-- _" -

Voor de toegetreden leden geldt het volgende:

- het maximum van de lidmaatschapsbijdragen, waartoe de toegetreden leden van de vereniging verplicht

zijn, is 100 euro. Een toegetreden lid dat zijn bijdrage niet betaalt, wordt geacht ontslag te nemen.

- het bevoegde orgaan kan verschillende categorieën van toegetreden leden voorzien, met verschillende

rechten en lidgelden.

- zij kunnen nooit deelnemen aan de Algemene Vergadering en hebben nooit stemrecht.

- elk toegetreden lid kan ten allen tijde uit de vereniging treden, hij/zij dient dit schriftelijk te melden aan de

voorzitter van de Raad van Bestuur.

Artikel 9

Een kandidaat-lid dient zijn verzoek om aarmaar-ding schriftelijk, per fax of per e-mail te richten aan de voorzitter van de Raad van- Bestuur.-=De Raad--van Bestuur beslist zonder beroep over het al dan niet aanvaarden van het kandidaat-lid en brengt het kandidaat-lid schriftelijk, per fax of per e-mail op de hoogte van deze beslissing.

Artikel 10

Elk werkend lid is vrij op gelijk welk tijdstip uit de vereniging te treden. Het ontslag moet bij aangetekende brief aan de voorzitter van de Raad van Bestuur ter kennis worden gebracht.

De Raad van Bestuur beschouwt als ontslagnemend het werkend lid dat stelselmatig zou nalaten deel te nemen aan werkzaamheden van de vereniging. De afgevaardigde van het werkend lid, die de rechtspersoon die hij/zij vertegenwoordigt, verlaat, wordt van rechtswege als niet langer gemandateerd beschouwd.

Artikel 11

De leden hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, zij kunnen geen enkel recht laten gelden op de goederen van de vereniging. Bij uittreding, uitsluiting of overlijden van leden kan nooit teruggave of vergoeding worden gevorderd voor gestorte bedragen of gedane inbrengen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

TITEL III  Algemene Vergadering

Artikel 12

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle werkende leden, individueel of vertegenwoordigd, en wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij diens afwezigheid, door het oudste aanwezige lid van de Raad van Bestuur.

Een werkend lid kan zich door een ander stemgerechtigd fid op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door het verlenen van een schriftelijke- volmacht. Elk werkend_lid kan op de Algemene Vergadering drager-zijn van slechts één volmacht.

Artikel 13

De Algemene Vergadering is bevoegd voor

- het wijzigen van de statuten;

- het bepalen van het aantal bestuurders, alsook ze te benoemen en/of te ontslaan;

- de kwijting van de bestuurders;

- het uitsluiten van een lid;

- het goedkeuren van begrotingen en rekeningen;

- het ontbinden van de vereniging;

- het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.-

Artikel 14

Elk jaar wordt en minste één Algemene Vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekening van het afgelopen boekjaar en van de begroting voor het daaropvolgende boekjaar. Zij heeft plaats binnen de zes maanden na het einde van het boekjaar.

Buitengewone Algemene Vergaderingen worden samengeroepen na beslissing van de Raad van Bestuur telkens wanneer de omstandigheden dit vereisen en in elk geval wanneer één vijfde van de leden hierom verzoekt.

Artikel 15

Oproepingen voor de Algemene Vergadering dienen schriftelijk, per fax of e-mail te gebeuren ten minste acht dagen vóór de vergadering. Zij kunnen alleen geldig gedaan worden onder de handtekening _van-de_ voorzitter of van twee bestuurders of één- vijfde van-de Jeden. Alle leden moeten worden opgeroepen. De oproeping dient dag, uur en plaats van de vergadering_ te vermelden, alsook de agenda. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda gezet.

Artikel 16 - -

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij diens aanwezigheid, door het oudste aanwezige lid van de Raad van Bestuur. Als notulist fungeert de secretaris van de Raad van Bestuur. De notulen van de Algemene Vergadering worden verstuurd per brief, per fax of per email aan alle leden.

De Algemene Vergadering kan slechts beraadslagen indien de helft van de leden aanwezig of bij volmacht vertegenwoordigd zijn. Indien dit aantal niet is bereikt kan een tweede vergadering worden samengeroepen die geldig kan beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag evenwel niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

De Algemene Vergadering beslist, behoudens andersluidende bepalingen in de wet of de statuten, bij tweederde meerderheid ven de aan-wccige stemmen. Bij-steking van stemmen beslist de stem van de voorzitter. Tot wijziging van de statuten of tot-vrijwillige ontbinding van de vereniging kan slechts worden besloten indien de wijziging op de agenda is vermeld en indien tweederde van de stemgerechtigde leden aanwezig is of vertegenwoordigd zijn, ook op de tweede vergadering. Om een statutenwijziging te kunnen aannemen of in het geval van een ontbinding is het vereiste stemquota vier vijfde. Indien minstens de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde leden hierom verzoekt is de stemming geheim.

TITEL IV  Raad van Bestuur

Artikel 17

De vereniging wordt bestuurd door de Raad van Bestuur en is samengesteld uit ten minste drie en maximum tien bestuursleden, die de Algemene Vergadering onder haar leden benoemt. Alle bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Artikel 18

De bestuurders worden door de Algemene Vergadering benoemd voor onbepaalde duur. Zij kunnen te allen tijde ontslag nemen en zijn te allen tijde afzetbaar door de Algemene Vergadering. Indien om een of andere reden de vervanging of herbenoeming van de bestuurders niet tijdig kan geschieden, blijven de uittredende bestuurders bij het verstrijken van hun mandaat in functie tot in hun vervanging is voorzien.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

Mao 2.2

Wanneer door overlijden, vrijwillig ontslag of afzetting het mandaat van een bestuurder voortijdig een einde neemt, dan oefent de bestuurder die in zijn plaats wordt-aangesteld, deze functie verder uit tot het einde van het oorspronkelijke mandaat.

Artikel 19

Indien, om welke reden ook, het aantal bestuurders tot minder dan het wettelijke vereiste aantal is gedaald, zijn de overige bestuur-ders gemachtigd en- verplicht onverwijld een Algemene Vergadering bijeen te roepen om te voorzien in de aanstelling van nieuwe bestuurders. Zolang dit niet gebeurd is, oefenen zij zelf de volledige bevoegdheden van de Raad van Bestuur uit.

Artikel 20

De bestuurders kiezen onder elkaar een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Artikel 21

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging in _aile gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, met inbegrip van daden van beheer en_ beschikking, zonder daartoe een bijzondere machtiging van de Algemene Vergadering is vereist.

De Raad van Bestuur mag dus -alle re-chtshandelingen stellen,_ dienstig of noodzakelijk voor het verwezenlijken van het doel van de vereniging voor- zover zij door de wet of door de statuten niet aan de Algemene Vergadering worden voorbehouden.

Artikel 22

Elke bestuurder kan de vereniging geldig tegenover derden vertegenwoordigen, behoudens wanneer de Raad van Bestuur uitdrukkelijk één of meerdere bestuurders heeft afgevaardigd of gevolmachtigd en met een bijzondere opdracht heeft belast.

Artikel 23

De Raad van_Bsstuur vergadert- op uitnodiging van de voorzitter of-van twee bestuurders. De oproeping vermeldt dag, uur en piaats van de vergadering alsook de agenda, vastgelegd- door diegene die de raad bijeenroept. Alle-bestuursleden ontvangen een oproeping, die per gewonenpost, per fax of per e-mail verstuurd wordt uiterlijk acht dagen vôôr-de vergadering.

Een bestuurder kan zich, schriftelijk, door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder kan slechts over één volmacht. beschikken.

_ De Raad van Bestuur vergadert sledhts- geldig ais ten minste de helft-van de bestuurders aanwezig is of

vertegenwoordigd is. De beslissingen worden meenomen bij eenvoudige meerderheid van de stemmen. Bij staking van stemmen is de beslissing van de voorzitter of van zijn vervanger doorslaggevend. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij diens afwezigheid, door het oudste aanwezige lid van de Raad van Bestuur.

Artikel 24

De Raad van Bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig acht en die goedgekeurd zijn

door de Algemene Vergadering.

TITEL V - Dagelijks bestuur - afgevaardigd bestuurder

Artikel 25

Het dagelijks bestuur van de vereniging bestaat uit de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de-

penningmeester.

Artikel 26

In geval van dringende-problemen mag hét`Dagelijks Bestuur beslissingen treffen zonder de rest van de Raad van Bestuur vooraf te consulteren. Deze-beslissingen mogen echter de-statuten of het huishoudelijk reglement niet aangaan. De beslissingen moeten in de eerstvolgende vergadering van de Raad van Bestuur absoluut kenbaar gemaakt en gemotiveerd worden. Indien een meerderheid van de Raad van Bestuur niet akkoord is met de beslissingen, moeten die in de mate van het mogelijke ongedaan gemaakt worden.

Artikel 27

De leden van het Dagelijks Bestuur mogen de vereniging vertegenwoordigen in vergaderingen met andere

verenigingen, met het stadsbestuur enz.

Indien mogelijk moeten vooraf standpunten ingenomen worden samen met de andere leden van het

Dagelijks Bestuur of met de Raad van Bestuur.

Artikel 28

MOD 2.2

Voor- Luik B^Vervolg

uqnpulon be ' ~-- inp--- de voorzitter van

n de vereniging. ng. Hij heeft dezelfde rechten en

aan het '~|~h~nzoals beschreven inda wettelijke-statuten van-een vzw.

Belgisch

Staatsblad

1

! ~ ! TITEL IX - Benoeminge eerste bestuurders

Artikel-29

; .~~~

Het r loop van 1 januari-tot an met31 december. Elk jaar moet de- Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering rekenschapseven-over zijn beleid-tijdens het afgelopen boekjaar.

i Da Raad van Bestuur stelt de rekeningen op van het afgelopen- boekjaar en maakt de begroting op voor het komende boekjaar. Beide worden ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering voorgelegd, die kwijting verleent aan de bestuurders. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en-kan onder geen beding bij wijze_van dividend-oF, !op een andere wijze aan dm leden worden uitgekeerd. DerekaninQendabagmóAgwmrdantenminu\aauhtdaganvóÜrdajoomargmdmring\orkenniogebnychtvan! de |edon, die alsdan inzage kunnen kójgen, doch alleen ter plaatse bij de penningmeester van de vereniging, van alle bescheiden waarop do rekening endw begroting ataunmn~

TITEL VII - Ontbinding en vereffening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 30

In nding wordt het netto overblijvend maatschappelijk actief, na vereffening van de schulden

'enmanzu~arnQander~o~m.ovargadraganaeneenwarkmetoengo|ÜkaendiQdmda|adotvandavamniginQ~

TITEL VIII - Algemene bepalingen

Voor-alles wat niet in deze statuten is wetgeving op de vere ~- | zonder winstoogmerk

van toepassing en kan verwezen worden naar huishoudelijkvereniging.

Artikel32 Worden mi~eom~ebes~undersbenoemd door deA~nmnneVengadoMng: - Strubbe Hans Cyriel Yvonne, Sint Lenardsstraat 21, 8380 Dudzele, geboren te Brugge op 28-08-1967

secretaris - !

- Claeys Roland, Westkapelse Steenweg 84, 8380 Dudzele, geboren te Dudzele 04 mei 1940. bestuurder

- Danneels Karel Pieter Jan, Dudzeels Neerhof 20. 8380 Dudzele, geboren te Brugge 06 februari 1950.i voorzitter

- Pieters Dirk Renó, Dmer, Damse Steenweg 13, 8380 Dudze|n, geboren te Brugge 14 juni 1954, penningmeester

Deze akte is opgemaakt te Dudzele op 10 januari 2011 in twee originele exemplaren. -Strubbe Hans, secretari

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de (o)n

Coordonnées
HEEMKRING DUDZELE

Adresse
WESTKAPELSE STEENWEG 58 8380 DUDZELE

Code postal : 8380
Localité : Dudzele
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande