JEUGDWERKGROEP RUIMTEVAART, AFGEKORT : JWR

Association sans but lucratif


Dénomination : JEUGDWERKGROEP RUIMTEVAART, AFGEKORT : JWR
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 872.369.401

Publication

23/02/2011
ÿþBijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 22

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NEERGELEGl3 ter GRIFFIE der

RECHTBANK VAN KOOPHANDEL TE

BRUGGE (Afdeling Brugge)

op: ,.FEB, 2011

De griffier,

Griffie

Ondernemingsnr :0 872.369.401

Benaming

(voluit) : Jeugdwerkgroep Ruimtevaart

(verkort) : JWR

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Schrijversstraat 18, 8000 Brugge, België

Onderwerp akte : Statutenwijziging en wijziging raad van bestuur

Afdeling I. Naam, zetel, doel

Art. 1. De vereniging draagt de naam "Jeugdwerkgroep Ruimtevaart v.z.w." of "JWR v.z.w."

Art. 2. De vereniging is gevestigd te 8000 Brugge, Schrijversstraat 18, en hangt af van het gerechtelijk; arrondissement Brugge.

Art. 3. De vereniging heeft tot doel de popularisering en de studie van ruimtevaart en aanverwante! disciplines, evenals elke bedrijvigheid van wetenschappelijke, pedagogische, sociale of liefdadige aard, die tot: het verwezenlijken van dit doel kan bijdragen. Zij richt zich in de eerste plaats tot jongeren.

Afdeling Il. Leden

Art. 4. De vereniging omvat effectieve leden en toegetreden leden. Zij kan ook ereleden toelaten onder de voorwaarden die zij bepaalt. De vereniging telt te allen tijde minstens vier effectieve leden. De door de toegetreden en effectieve leden verschuldigde jaarlijkse bijdrage zal nooit meer dan 500 euro bedragen, en wordt bepaald door de raad van bestuur. Aan deze leden kunnen specifieke activiteiten of diensten worden: aangeboden. De raad van bestuur kan hen ook taken en verantwoordelijkheden toevertrouwen. Een effectief of toegetreden lid dat zijn bijdrage niet betaalt binnen de maand na de tweede oproep, wordt als ontslagnemend beschouwd. Het lidmaatschap eindigt van rechtswege ingeval het effectief of toegetreden lid overlijdt, failliet of onbekwaam verklaard wordt of onder voorlopig bewind geplaatst wordt.

Art. 5. De toegetreden leden zijn alle fysieke personen, rechtspersonen of verenigingen die als zodanig' worden aanvaard door de raad van bestuur omdat zij hun lidgeld betalen en regelmatig deelnemen aan haar activiteiten, de vereniging steunen, of meewerken aan haar ontwikkeling. De raad van bestuur kan, met een: tweederde meerderheid van alle bestuurders en mits afdoende motivering, een toegetreden lid schorsen in afwachting van een beslissing van de algemene vergadering.

Art. 6. De effectieve leden zijn alle fysieke personen, rechtspersonen of verenigingen die door de algemene; vergadering als zodanig aanvaard worden en minstens twee jaar eerder tot de vereniging zijn toegetreden. Het! kandidaat-lid kan te allen tijde een schriftelijk en gemotiveerd verzoek richten aan de raad van bestuur om effectief lid te worden en betuigt schriftelijk zijn instemming met het doel, de statuten en het huishoudelijke: reglement van de vereniging. De verkiezing vindt plaats in de eerstvolgende algemene vergadering indien het: verzoek minstens 14 dagen voor de vergadering ingediend werd, de dag van de vergadering niet meegerekend.: De namen van de kandidaten worden toegevoegd aan de agenda.

Effectieve leden worden door de algemene vergadering benoemd met een gewone meerderheid van de aanwezige effectieve leden. Bij gelijke stemmen is de stem van de voorzitter van de algemene vergadering!

doorslaggevend. "

Elk effectief lid kan te allen tijde uit de vereniging treden door zijn ontslag in te dienen bij de raad van: bestuur. Een effectief lid dat 18 maanden lang zijn stemrecht niet persoonlijk uitoefent wordt niet langer als° effectief lid beschouwd, tenzij hij of zij de algemene vergadering verzoekt om effectief lid te blijven.

De raad van bestuur kan, met een tweederde meerderheid van alle bestuurders en mits afdoende! motivering, een effectief lid schorsen in afwachting van een beslissing van de algemene vergadering.

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

" iioasses"

1111

Op de laatste blz. van Luik B vernielden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

"

MOD2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2011- Annexes du Moniteur belge

Afdeling III. Raad van bestuur en dagelijks bestuur

Art. 7. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur. Het aantal bestuurders hangt af van het aantal toegetreden leden. Per 10 toegetreden leden is er 1 bestuursmandaat, met dien verstande dat het wettelijk minimum gerespecteerd wordt en dat er nooit meer dan 10 bestuurders mogen zijn. Het aantal beschikbare mandaten op de dag van een verkiezing wordt berekend op basis van het aantal leden op 31 augustus van het werkjaar dat aan de verkiezing voorafgaat. Een bestuurder wordt verkozen voor 3 jaren, niettegenstaande een eventuele daling van het ledenaantal.

Kandidaten voor de raad van bestuur moeten op de verkiezingsdatum minstens 18 jaar oud zijn en minstens één jaar effectief lid. Het kandidaat-lid richt minstens twee maanden voor de verkiezing schriftelijk een gemotiveerd verzoek tot toetreding aan de raad van bestuur en betuigt schriftelijk zijn instemming met het doel, de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd met een gewone meerderheid van de aanwezige effectieve leden. Bij gelijke stemmen is de stem van de voorzitter van de algemene vergadering doorslaggevend. Een lid wiens kandidatuur afgewezen is kan zich geen kandidaat stellen voor een nieuwe verkiezing binnen hetzelfde werkjaar.

Art. 8. Een bestuurslid dat drie opeenvolgende bestuursvergaderingen niet persoonlijk aanwezig is, met dien verstande dat er minstens 12 maanden verlopen tussen de eerste en de derde vergadering, wordt niet langer als bestuurslid beschouwd.

Art. 9. De raad vergadert minstens tweemaal per jaar, en tevens op bijeenroeping van de voorzitter of op verzoek van twee bestuurders. De oproeping geschiedt minstens 21 dagen op voorhand, dag van de vergadering niet meegerekend, vôôr de vergadering bij een schrijven, op papier of elektronisch dat de datum, plaats, uur en de agenda van de bijeenkomst vermeldt. De agenda kan tot en met 8 dagen voor de vergadering aangevuld worden, de dag van de vergadering niet meegerekend.

Art. 10. De raad van bestuur kan alle handelingen van bestuur en beschikking stellen die voor het verwezenlijken van het doel van de vereniging noodzakelijk of dienstig zijn, mits zij niet aan de algemene vergadering zijn opgedragen, zoals bepaald in artikel 19. De raad is tevens belast met het uitvoeren van de beslissingen van de algemene vergadering.

Art. 11. De raad van bestuur stelt jaarlijks de prioriteiten en verantwoordelijkheden vast en verdeelt deze onder zijn eigen leden en zo nodig ook andere toegetreden of effectieve leden.

Art. 12. De volmachten over de bank- en postrekeningen worden steeds verdeeld onder minstens twee bestuurders.

Art. 13. De raad van bestuur kan een dagelijks bestuur benoemen.

Art. 14. De raad van bestuur maakt een huishoudelijk reglement en kan ook een deontologische code opstellen en goedkeuren dat de interne werking van de vereniging regelt. Ze legt deze ter advisering neer bij de algemene vergadering. Dit advies is niet bindend. Het huishoudelijk reglement wordt regelmatig aangepast aan de nieuwe beslissingen van de raad van bestuur.

Art.15. De raad van bestuur kan pas geldig beslissen wanneer twee derden van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn, met dien verstande dat er minstens drie bestuurders aanwezig moeten zijn. Een bestuurder die niet aanwezig kan zijn, mag schriftelijke volmacht geven aan een andere bestuurder, met of zonder recht van indeplaatsstelling. Een bestuurder kan slechts over één volmacht beschikken.

De raad van bestuur beslist bij consensus. Is geen consensus mogelijk, dan wordt beslist bij stemming met gewone meerderheid van aanwezige en vertegenwoordigde stemmen tenzij waar deze statuten het strenger voorschrijven. Bij gelijke stemmen wordt de beslissing uitgesteld en onderworpen aan het advies van de algemene vergadering, behalve in dringende gevallen: dan beslist de voorzitter.

De stemming is geheim wanneer het om personen gaat en in de andere gevallen waar de voorzitter van de vergadering om verzoekt.

Het verslag van de raad van bestuur moet uiterlijk 7 dagen na afloop van de desbetreffende raad van bestuur beschikbaar zijn.

Een lijst van beslissingen van de raad van bestuur wordt verspreid aan alle effectieve leden en aan het dagelijks bestuur. Zij kunnen hierover uitleg vragen. Het bestuur dient hierop gemotiveerd te antwoorden.

Bestuurders die zich verontschuldigd hebben voor de raad van bestuur kunnen binnen een termijn van 1 week na ontvangst van het verslag van de vergadering, een bezwaar indienen tegen een beslissing indien:

- het een beslissing betreft die niet toebehoort tot de bevoegdheid van de raad van bestuur;

- het een beslissing betreft waar hij of zij persoonlijk bij betrokken is;

- het een beslissing betreft waarbij elementen ontbreken in de motivering ervan in het verslag.

Het verzoek moet ondersteund zijn door minstens één andere bestuurder die aanwezig was op de vergadering. Het verzoek schorst de uitvoering van de beslissing tot de volgende raad van bestuur. Op de volgende raad van bestuur moet de definitieve beslissing genomen worden. In dringende gevallen komt de raad van bestuur vervroegd samen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 16. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien er geen dagelijks bestuur is, wordt bij het begin van elke raad een voorzitter aangeduid, of verkozen indien er meer dan één kandidaat is. De secretaris houdt de notulen van de vergaderingen. Deze worden ondertekend door alle leden van de raad van bestuur en kunnen geraadpleegd worden door alle effectieve leden.

Art. 17. De akten van dagelijks beheer en deze ter uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur, worden steeds ondertekend door minstens één lid van het dagelijks bestuur, en bij ontstentenis van een dagelijks bestuur, door een lid van de raad van bestuur.

Gewone briefwisseling kan ook ondertekend worden door een persoon daartoe gemachtigd door de raad van bestuur, die zelf geen bestuurder is.

Afdeling IV. Algemene vergadering

Art. 18. Telkens als het doel of het belang van de vereniging dit vereist of wanneer één vijfde van de effectieve leden daarom schriftelijk verzoekt maar minstens twee maal per jaar, roept de raad van bestuur alle effectieve leden bijeen in een algemene ledenvergadering. De raad kan beslissen om ook andere personen tot de algemene vergadering toe te laten, maar enkel de effectieve leden hebben er stemrecht.

De oproeping geschiedt minstens 21 dagen, dag van de vergadering niet meegerekend, vôôr de vergadering bij een schrijven, op papier of elektronisch dat de datum, plaats, uur en de agenda van de bijeenkomst vermeldt. De agenda kan tot en met 8 dagen voor de vergadering aangevuld worden, de dag van de vergadering niet meegerekend.

Art. 19. De algemene vergadering beraadslaagt en beslist over de aangelegenheden die haar zijn toegekend, zijnde:

-de jaarlijkse goedkeuring van de begroting van het lopende dienstjaar en van het financiële verslag

(rekening) van het voorbije dienstjaar;

-het wijzigen en goedkeuren van de statuten;

-de benoeming van de effectieve leden en bestuurders;

- het uitsluiten van een effectief lid en het afzetten van een bestuurder;

- het uitsluiten van een toegetreden lid;

- de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

-de ontbinding van de vereniging;

-de wijziging van de zetel;

-de toewijzing van roerende en onroerende goederen van de vereniging aan derden in het geval van

ontbinding van de vereniging;

-de benoeming en de afzetting van de commissarissen en de bepaling van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend;

-de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

-de fusie met een andere vereniging;

-alle gevallen waarin deze statuten of de wet het vereisen.

De overige taken behoren toe aan de raad van bestuur.

De algemene vergadering mag de raad van bestuur niet-bindend adviseren over alle materie die de

vereniging aanbelangt.

Art. 20. De agenda van de algemene vergadering wordt opgesteld door de raad van bestuur. Elk voorstel, ondertekend door minstens één twintigste van de leden wordt op de agenda gebracht. Onderwerpen die niet op de agenda voorkomen kunnen niet besproken worden, tenzij twee derde van de aanwezige en vertegenwoordigde leden er anders over oordeelt. In geen geval mag ,er beslist worden over zaken die de bevoegdheid zijn van de raad van bestuur. ln geen geval mag beslist worden buiten de agenda, wanneer het gaat om een statutenwijziging of een andere materie die het doel van de vereniging raakt.

Het verslag van een algemene vergadering moet uiterlijk 7 dagen na afloop van de desbetreffende algemene vergadering beschikbaar zijn.

Effectieve leden die zich verontschuldigd hebben voor de algemene vergadering kunnen binnen een termijn van 1 week na ontvangst van het verslag van de vergadering, een bezwaar indienen tegen een beslissing indien:

- het een beslissing betreft die niet toebehoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering;

- het een beslissing betreft waar hij of zij persoonlijk bij betrokken is;

- het een beslissing betreft waarbij elementen ontbreken in de motivering ervan in het verslag.

Het verzoek moet ondersteund zijn door minstens twee andere effectieve leden al dan niet aanwezig op de algemene vergadering. Het verzoek schorst de uitvoering van de beslissing tot de volgende algemene vergadering. Op de volgende algemene vergadering moet de definitieve beslissing genomen worden.

In dringende gevallen komt de algemene vergadering vervroegd samen.

Art. 21. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. Indien er geen voorzitter is, wordt bij het begin van elke vergadering een voorzitter aangeduid, of verkozen indien er meer dan één kandidaat is.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Art. 22. De algemene vergadering beslist geldig wanneer de helft van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Is dit quorum niet bereikt, dan wordt minstens 14 dagen later een tweede zitting gehouden die beslist ongeacht het aantal aanwezige leden.

De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Bij gelijke stemmen beslist de voorzitter van de vergadering.

Effectieve leden die op de algemene vergadering niet aanwezig zijn, kunnen schriftelijk volmacht geven aan een ander effectief lid, al dan niet met recht tot indeplaatsstelling. Een lid kan maar over één volmacht beschikken. Bij het verkiezen van nieuwe bestuurders of effectieve leden geldt volmacht enkel met indeplaatstelling bij de verkiezing.

De stemming is geheim wanneer het om personen gaat en in de andere gevallen waar de voorzitter van de vergadering om verzoekt.

Art. 23. In afwijking van artikel 22, moeten voor een statutenwijziging, voor het uitsluiten van een toegetreden of effectief lid, voor het herroepen van een mandaat van bestuurder, voor het fuseren en voor het ontbinden van de vereniging minstens twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, met dien verstande dat minstens de helft van de leden persoonlijk aanwezig zijn. Indien dit aanwezigheidsquorum niet bereikt is, wordt alsnog de procedure van artikel 22, eerste lid toegepast, met dien verstande dat de tweede bijeenkomst minstens 28 dagen na de eerste plaatsvindt. De hierboven opgesomde beslissingen kunnen pas worden genomen met een meerderheid van twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Om het doel van de vereniging te wijzigen is echter een meerderheid nodig van vier vijfde van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen.

Het uitsluiten van een effectief lid of het afzetten van een bestuurder kan alleen gebeuren nadat het lid de kans heeft gekregen gehoord te worden, en dient afdoende gemotiveerd te worden.

Voor een statutenwijziging die niet opgelegd is door de wet of een rechterlijke beslissing, voor de fusie met een andere vereniging en voor het ontbinden van de vereniging moet de procedure uit het eerste lid tweemaal gevolgd worden, waarbij minstens zes maanden verstrijken tussen de eerste en de tweede beslissing. Binnen deze periode van zes maanden kunnen nog vormwijzigingen en kleine inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd worden. Enkel indien de algemene vergadering zijn eerste beslissing, met inbegrip van de hiervoor bedoelde verbeteringen, bevestigt kan de statuutwijziging, fusie of ontbinding plaatsvinden. Indien de algemene vergadering zijn eerste beslissing niet of niet volledig bevestigt moet de procedure opnieuw gevolgd worden, met dat verschil dat er vanaf dan tussen de eerste en tweede beslissing minstens twee maanden verstrijken in plaats van zes maanden.

Art. 24. De secretaris van de raad van bestuur is tevens secretaris van de algemene vergadering. Hij notuleert de besluiten van de algemene vergaderingen. Zij worden ondertekend door hemzelf en door'de voorzitter en worden bewaard op de zetel van de vereniging. Indien er geen secretaris benoemd werd of de secretaris niet aanwezig is worden de notulen opgemaakt door een ander lid van de raad van bestuur. Elk effectief lid krijgt een afschrift van de notulen.

Afdeling V. Financiën, bestemming van het patrimonium, fusie, VZW-wet

Art. 25. Ieder jaar stelt de penningmeester onder de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur, een begroting van inkomsten en uitgaven op, evenals de rekening van het voorbije dienstjaar. Zij worden aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen.

Het financiële dienstjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. Dit artikel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009.

Art. 26. In geval van ontbinding van de vereniging zullen de roerende en onroerende bezittingen van de vereniging eigendom worden van één of meerdere verenigingen waarvan het maatschappelijke doel het belangeloze doel van de huidige vereniging zoveel mogelijk benadert.

Art. 27. Deze statuten zijn onderworpen aan de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 op de verenigingen zonder winstoogmerk. Deze wet geldt ook voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk wordt bepaald.

Gedaan te Brugge op 27 november 2010.

Huidige samenstelling van het bestuur vanaf 07/03/2009 :

1. Pieter Danneels, woonachtig te 8310 Sint-Kruis

2. Tijl Desmet, woonachtig te 8000 Brugge

3. Thomas Goethals, woonachtig te 8310 Assebroek

4. Pieter Provoost, woonachtig te 9050 Ledeberg

GOETHALS Thomas

Bestuurder

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2011- Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aan het Belgisch ' Staatsblad

Coordonnées
JEUGDWERKGROEP RUIMTEVAART, AFGEKORT : JWR

Adresse
SCHRIJVERSSTRAAT 18 8000 BRUGGE

Code postal : 8000
Localité : BRUGGE
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande