JUSTITIA BRUGENSIS

Association sans but lucratif


Dénomination : JUSTITIA BRUGENSIS
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 419.633.084

Publication

07/05/2014
ÿþMOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akt ter griffie NEERGELEGD McNITEUR BELGEI Griffie Rechtbank Koophandel

2 2 APR 2014

ISCH STAATSBL D Gent Afdll Brugge

De gr ISr

OnclernernintOsnr : 0419.633.084

BGr¬ aming

(voluit) , Justitia Brugensis vzw

(verkort) "

Rechtsvorm : vzw

Zettil : Kazernevest 3, 8000 Brugge

O de;t reep stdtrc ; statutenwijziging

De laatste statutenwijziging werd neergelegd op 16juni 2004 en gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 24 juni 2004. De aanwijzing van de huidige bestuurders dateert van 30 maart 2012 en werd gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 14 mei 2012,

De algemene vergadering van de vzw heeft op 28 maart 2014 de hieraan gehechte statutenwijziging aangenomen.

Nieuwe statuten vzw Justifia Brugensis - Raad van bestuur

I. Algemene bepalingen

Artikel 1.

De vereniging heet "Justitia Brugensis", vereniging zonder winstoogmerk.

De maatschappelijke zetel is gevestigd in het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen,

Gerechtsgebouw, Kazernevest 3 te 8000 Brugge.

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

Artikel 2.

De vereniging heeft tot doel bij te dragen tot de creatie van optimale professionele en materiële werkomstandigheden en dito werkomgeving voor haar leden en bij te dragen tot het bevorderen van een positieve publieke beeldvorming en van de uitstraling van de afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, dit beperkt tot deze afdeling en haar territoriale omschrijving, en kan daartoe, zonder dat deze opsomming limitatief is:

" allerhande materieel en boeken aanschaffen;

" de professionele vorming bevorderen;

" feesten en uitstappen inrichten;

" een personeelsrestaurant en personeelscafetaria uitbaten;

" alle initiatieven in het belang van de vereniging en van de aangesloten leden aanmoedigen 'en steunen.

ll. Leden

Artikel 3,

De vereniging telt minstens zeven leden.

Enkel magistraten die een duurzame band hebben met de afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, wat concreet betekent dat ze zowel werkend rechter zijn in de afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen als op jaarbasis daar minstens 50 % van hun zittingen of diensten presteren, kunnen effectief lid worden van de vzw; het voorhanden zijn van deze toelatingsvoorwaarde wordt soeverein beoordeeld door de raad van bestuur.

Het effectief lid dat niet meer aan voormelde voorwaarde voldoet, wordt geacht ontslag nemend te zijn; hijlzij kan evenwel te allen tijde vragen om als erelid van de vereniging toegelaten te worden.

De stichtende leden van de vereniging zijn vermeld in de oorspronkelijke statuten van de vereniging, zoals

" gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 17 augustus 1979.

Op de laatste b!z. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hefzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso: Naam handtekening.

Y

r

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

JB

, MOo 2.2

Artikel 4.

Kandidaat-effectieve leden kunnen zich kandidaat stellen bij de voorzitter van de vzw op het adres van de maatschappelijke zetel, bij eenvoudig schrijven. De leden worden door de algemene vergadering aangenomen en moeten de door de algemene vergadering bepaalde bijdrage betalen. Het maximumbedrag van deze bijdrage wordt vastgelegd op 100 euro.

Artikel 5.

De algemene vergadering beslist, op voorstel van de raad van bestuur, over de toekenning van het erelidmaatschap.

Enkel gewezen effectieve leden van de vereniging, van wie het lidmaatschap werd beëindigd door een benoeming in een ander ambt buiten de afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen of door hun opruststelling, kunnen bij eenvoudig schrijven, gericht aan de voorzitter van de vzw op het adres van de maatschappelijke zetel, vragen om als erelid van de vereniging opgencmen te worden. De bijdrage van de ereleden wordt bepaald door de algemene vergadering. Het maximumbedrag van deze bijdrage wordt vastgelegd op 25 euro.

Ereleden hebben enkel de rechten en plichten die de statuten hen toekennen.

Artikel 6,

Effectieve leden en ereleden kunnen hun ontslag indienen bij de voorzitter van de vzw op het adres van de maatschappelijke zetel, bij eenvoudig schrijven; de algemene vergadering stelt dit telkens vast op voorstel van de raad van bestuur.

Een effectief lid verliest zijn lidmaatschap op de dag waarop hij/zij niet maar aan de voorwaarden voldoet vermeld in artikel 3; de algemene vergadering stelt dit telkens vast op voorstel van de raad van bestuur, Een effectief lid of een erelid van de vereniging wordt als ontslagnemend beschouwd, indien de door de algemene vergadering bepaalde bijdrage niet wordt betaald binnen de twee maanden na daartoe door de algemene vergadering te zijn uitgenodigd.

III. Organen van de vereniging

Artikel 7.

De organen van de vereniging zijn de algemene vergadering en de raad van bestuur. Het is echter mogelijk

commissies op te richten met welomschreven opdrachten.

111.1 . De algemene vergadering

Artikel 8.

De algemene vergadering is het hoogste gezagsorgaan van de vereniging en is samengesteld uit alle effectieve leden. Zij komt samen in gewone zitting in de maand maart van elk jaar, en in buitengewone zitting telkens de raad van bestuur het nuttig acht of op schriftelijke vraag van minstens één vijfde van de leden. De leden worden acht dagen op voorhand schriftelijk of per mail op de algemene vergadering uitgenodigd. De uitnodiging bevat deagendapunten. Elk lid beschikt over één stem, Elk lid kan steeds volmacht geven aan een ander lid. Elk lid kan hoogstens één ander lid bij volmacht vertegenwoordigen.

Om geldig te beraadslagen en te besluiten, moet op de algemene vergadering minstens de helft van de effectieve leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn. Wordt dit quorum niet bereikt, dan wordt onmiddellijk een nieuwe algemene vergadering bijeengeroepen op een datum die niet meer dan één maand van de eerste algemene vergadering verwijderd mag zijn, waarop dan geldig beraadslaagd kan warden en bindende beslissingen kunnen genomen worden, ongeacht het aantal aanwezige of geldig vertegenwoordigde effectieve leden.

De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid der stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden, tenzij de statuten een bijzondere meerderheid opleggen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of diensplaatsvervanger, zijnde het oudst benoemd aanwezig lid, beslissend.

Artikel 9.

Onverminderd datgene wat desbetreffend bepaald wordt in artikel 4 van de wet van 27 juni 1921 behoren in

het bijzonder tot de bevoegdheid van de algemene vergadering:

.de goedkeuring van het jaarverslag;

.de goedkeuring van de rekening en van de begroting;

.de kwijting aan de bestuurders en de commissaris;

" de aanvaarding en uitsluiting van de effectieve leden van de vereniging;

.de benoeming en afzetting van de leden van de raad van bestuur;

d

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Moo 2.2

" de benoeming en afzetting van de commissaris;

" de aanvaarding en uitsluiting van ereleden;

" de wijziging van de statuten;

" de vaststelling van het lidgeld;

" de ontbinding van de vereniging;

" alle punten die de raad van bestuur op de agenda van de algemene vergadering plaatst.

De beslissingen worden binnen de maand bij gewoon schrijven of per mail ter kennis gebracht van de leden en bijgehouden In een daartoe bestemd register dat berust op de zetel. Indien geen commissaris benoemd is, kunnen alle leden deze beslissingen, na minstens tien werkdagen op voorhand daartoe een afspraak met de gedelegeerd bestuurder gemaakt te hebben, op de zetel van de vereniging raadplegen.

Belanghebbende derden kunnen de besluiten van de algemene vergadering daar eveneens inzien, na minstens tien werkdagen op voorhand daartoe een afspraak met de gedelegeerd bestuurder gemaakt te hebben.

111.2. De raad van bestuur

Artikel 10.

De raad van bestuur is het uitvoerend orgaan van de vereniging en bestaat uit zes leden.

De leden ervan worden door de gewone algemene vergadering benoemd voor een termijn van vierjaar.

De leden van de raad van bestuur worden gekozen onder de effectieve leden of de ereleden, welke zich schriftelijk of per mail uiterlijk de laatste werkdag voor de dag waarop de algemene vergadering doorgaat, kandidaat stellen bij de voorzitter van de vzw, op het adres van de maatschappelijke zetel. Uittredende leden kunnen steeds herkozen worden.

De raad van bestuur kiest met eenvoudige meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden onder haar leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een penningmeester, een secretaris en een gedelegeerd bestuurder, gelast met het dagelijks bestuur.

De algemene vergadering kan met eenvoudige meerderheid van de aanwezige dan wel vertegenwoordigde leden elke bestuurder te allen tijde afzetten.

Elk lid van de raad van bestuur kan tevens te allen tijde ontslag nemen mits dit schriftelijk te melden aan de raad van bestuur, op het adres van de maatschappelijke zetel.

De raad van bestuur doet vervolgens het nodige om het besluit, houdende aanvaarding van het ontslag, ter griffie van de rechtbank van koophandel neer te leggen, dit overeenkomstig artikel 26 novies § 1 van de wet van 27 juni 1921, en doet eveneens het nodige ter publicatie in het Belgisch Staatsblad, dit overeenkomstig artikel 26 novies § 2 van de wet van 27 juni 1921; het ontslag heeft intern onmiddellijke uitwerking, maar heeft naar derden toe slechts uitwerking op de dag van de publicatie ervan in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, dit overeenkomstig artikel 26 novies § 3 van de wet van 27 juni 1921.

Bij ontslag van een bestuurder wordt binnen de maand een buitengewone algemene vergadering samengeroepen die de aanvaarding van het ontslag door de raad van bestuur ratificeert, in de opvulling van de vacante plaats voorziet en de ontslagnemende bestuurder desgevallend reeds kwijting geeft; de aldus nieuw gekozen bestuurder voleindigt het mandaat van zijn voorganger. Indien aan de ontslagnemende bestuurder op voormelde buitengewone algemene vergadering nog geen kwijting werd verleend, wordt dit punt op de agenda van de eerstvolgende gewone algemene vergadering geplaatst.

De bestuurders en de gedelegeerd bestuurder zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten, en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur,

De vereniging zal ten laste van het budget ten behoeve van zichzelf, haar gedelegeerd bestuurder en haar bestuurders, bij een eersterangsverzekeringsmaatschappij een bestuurdersaansprakelijkheidspolis (D&O polis) afsluiten die, met uitzondering van opzet of zware fout, ten aanzien van derden en/of de vereniging, de schade die uit de normale vervulling van het bestuurdersmandaat voortvloeit of kan voortvloeien, dekt; De gedelegeerd bestuurder neemt hiertoe het initiatief en zorgt, na goedkeuring door de raad van bestuur, voor het ondertekenen van de polis en voor de opvolging ervan.

Artikel 11,

De raad van bestuur bestuurt de vereniging, voert de beslissingen van de algemene

vergadering uit, roept de algemene vergaderingen samen en organiseertze, Zij maakt een jaarverslag op.

De raad van bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden met betrekking tot de vereniging, uitgezonderd van hetgeen door de weten de statuten aan de algemene vergadering is voorbehouden.

=9,

D 2.2

De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging tegenover derden door de handtekening van de voorzitter en tevens van de gedelegeerd bestuurder of desgevallend van een ander lid van de raad van bestuur.

Artikel 12.

De voorzitter van de raad van bestuur maakt de agenda van elke vergadering van de raad van bestuur op, roept elke vergadering samen, leidt de vergaderingen en zit deze voor. Bij belet wordt hij vervangen door de ondervoorzitter. Bij staking van stemmen is zijn stem doorslaggevend.

De uitnodiging voor elke vergadering wordt minstens drie werkdagen voorafgaand aan de datum van de vergadering schriftelijk of per mail aan alle leden overgemaakt.

De raad van bestuur kan geldig vergaderen en bindende beslissingen nemen wanneer minstens vier leden in persoon aanwezig zijn of bij volmacht vertegenwoordigd zijn. Elk lid kan steeds volmacht geven aan één medelid. Geen lid van de raad van bestuur kan houder zijn van meer dan één volmacht. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een nieuwe vergadering bijeengeroepen worden die over dezelfde agendapunten kan beslissen, ongeacht het aantal aanwezigen. Elk lid heeft één stem.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden genomen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

De stemming is geheim telkens het over personen gaat of wanneer 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden hierom vraagt.

De secretaris stelt het verslag van elke vergadering op.

Het archief berust op de maatschappelijke zetel.

111.3. De gedelegeerd bestuurder

Artikel 13.

De gedelegeerd bestuurder is gelast met het dagelijks bestuur.

Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dagelijks moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te. verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de raad van bestuur niet vereisen of wenselijk maken.

Hij oefent zijn bevoegdheden alleen uit en zorgt, in samenwerking met de secretaris en de penningmeester, voor de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur. Hij brengt jaarlijks verslag uit aan de algemene vergadering over de activiteiten van het afgelopen jaar. Hij zorgt voor de boekhouding en betaalt de rekeningen die door de voorzitter zijn goedgekeurd. Hij int de bijdragen en stelt de jaarbalansen op. Hij verstuurt de uitnodigingen, verzorgt de briefwisseling en houdt het archief zorgvuldig bij.

De raad van bestuur kan met eenvoudige meerderheid van de aanwezige dan wel vertegenwoordigde leden de gedelegeerd bestuurder te allen tijde afzetten.

De gedelegeerd bestuurder kan tevens te allen tijde ontslag nemen mits dit schriftelijk aan de raad van bestuur, op het adres van de maatschappelijke zetel, te melden.

De raad van bestuur doet vervolgens het nodige om het besluit houdende aanvaarding van het ontslag ter griffie van de rechtbank van koophandel neer te leggen, dit overeenkomstig artikel 26 novies § 1 van de wet van 27 juni 1921, en doet eveneens het nodige ter publicatie in het Belgisch Staatsblad, dit overeenkomstig artikel 26 novies § 2 van de wet van 27 juni 1921; het ontslag heeft intern onmiddellijke uitwerking, maar heeft naar derden toe slechts uitwerking op de dag van de publicatie ervan in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, dit overeenkomstig artikel 26 novies § 3 van de wet van 27 juni 1921,

Bij ontslag dan wel afzetting van de gedelegeerd bestuurder wordt de raad van bestuur meteen samengeroepen en kiest zij onder haar leden een nieuwe gedelegeerd bestuurder die het mandaat van zijn voorganger voleindigt. De kwijting ten aanzien van de gedelegeerd bestuurder die ontslag genomen heeft dan wel afgezet is, wordt op de agenda van de eerstvolgende algemene vergadering geplaatst.

111.4, De commissaris

Artikel 14.

De algemene vergadering benoemt een commissaris, met als taak het nazicht van de rekeningen.

Hij/zij dient hiervan verslag uitte brengen aan de algemene vergadering. De commissaris kan dit toezicht te

allen tijde uitoefenen.

t

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

1115. Kosteloosheid van elk mandaat

Artikel 15,

De mandaten in de raad van bestuur en van commissaris worden kosteloos uitgeoefend, behoudens

terugbetaling van de kosten gemaakt in het belang van de vereniging.

IV. Middelen

Artikel 16,

De inkomsten van de vereniging bestaan uit:

" de bijdragen van leden en ereleden;

" de bijzondere bijdragen zoals giften, schenkingen, legaten, opbrengsten van feesten, enzovoort; -de inkomsten van het personeelsrestaurant en van de personeelscafetaria.

V. Ontbinding, vereffening

Artikel 17.

De ontbinding van de vereniging wordt beslist onder dezelfde voorwaarden ais deze bepaald voor de wijziging van de statuten, en dit tijdens een algemene vergadering die speciaal met het oog hierop wordt bijeengeroepen,

De vereffening wordt doorgevoerd door de raad van bestuur in functie, tenzij door de algemene vergadering vereffenaars worden aangeduid.

Het eventueel vereffeningssaldo zal integraal toekomen aan een of meerdere sociale instellingen gelegen op het grondgebied waarover de afdeling Brugge van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen rechtsmacht uitoefent.

Aile beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief, worden neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26 novies van de wet van 27 juni 1921 en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

VI. Statutenwijziging

Artikel 18.

Deze statuten mogen gewijzigd worden door een beslissing van de algemene vergadering waarop ten minste twee derde van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is en dit bij een meerderheid van twee derde van de aanwezige dan wel vertegenwoordigde leden. De wijzigingen die voorgesteld worden, moeten uitdrukkelijk in de oproepingsbrief worden vermeld. Wordt voormeld quorum niet bereikt, dan wordt, na verloop van een termijn van vijftien dagen, een nieuwe buitengewone algemene vergadering bijeengeroepen, welke dan rechtsgeldig kan beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezigen.

VII. Bijzondere bepalingen

Artikel 19.

De uitbating van het personeelsrestaurant en van de personeelscafetaria gebeurt onder toezicht van de gedelegeerd bestuurder. De verantwoordelijke voor het restaurant en voor de cafetaria zal hem iedere week een staat van inkomsten en uitgaven overmaken. Op het einde van iedere maand wordt een maandverslag opgesteld, dat wordt overgemaakt aan de gedelegeerd bestuurder.

De verantwoordelijke voor het personeelsrestaurant en voor de personeelscafetaria houdt een kasboek bij en zal elk jaar de rekeningen van het afgelopen dienstjaar overmaken aan de gedelegeerd bestuurder.

Artikel 20.

Voor alles waarin niet specifiek voorzien wordt door de voorliggende statuten gelden de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

"

MDD 2.2

i t.e - VEnrolcg .

VIII. Tijdelijke bepaling

Tot aan de eerstvolgende statutaire vernieuwing van de raad van bestuur bestaat de raad van bestuur, ingevolge verkiezing op 30 maart 2012 en publicatie daarvan in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 14 mei 2012, akte nr, 12089235, uit de volgende leden:

" voorzitter: Hendrik Danneels

" ondervoorzitter: Els D'Hooghe

" penningmeester: Bernadette Vandeputte

'secretaris: Dirk Huygebaert

.bestuurslid; Gerda Weymiens

" gedelegeerd bestuurder: Stephaan Verhelst

'

Voor-'12:-..houden

' het Belgisch SteáiEbla4i

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/05/2014 - Annexes du Moniteur belge

(Get) St. Verhelst Gedelegeerd bestuurder H. Danneels

Voorzitter





P

Op de laatste blz van Luik B vern1elden : Recta : Naaai en hoedanigheid van de instrumenterende notaris hetzij van de perso(o}n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te verlegenwoordigen

Versa : Naam en handtekening

14/05/2012
ÿþPOE) 2.2

in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NEERGEi AGO ter GkFFlE der

iww~~u~~~~uwu~uu

*iaoasa3s*

RECHTBANK VAN KOOPHANDEL Tr

BRUGGE (AfdA)irig Brugge)

op:

3 0 APR. 2012

efe(°rJF

Griffie

Nd

bet a-é

Sta

" ~~

" ~ ~-,~ ,

Ondernemingsnr.: 0419633084

Benaming Justitia Brugensis (voluit)



(afgekort)

Rechtsvorm : VZW

zetel :Kazernevest 3  8000 BRUGGE



Onderwerp akte : benoeming-ontslag in de raad van bestuur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -14/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 18 van de statuten, zoals gepubliceerd op 24 juni 2004, wordt vanaf de derde alinea als volgt gewijzigd:



Volgend lid heeft zijn mandaat in de raad van bestuur beëindigd vanaf 25 maart 2011: Erik Denolf, ondervoorzitter.

Volgend lid is benoemd in de raad van bestuur vanaf 25 maart 2011: Gerda Weymiens, ondervoorzitter.

De huidige raad van bestuur is vanaf 30 maart 2012 samengesteld als volgt:

- Voorzitter: Hendrik Danneels, rechter

- Ondervoorzitter: Els D'Hooghe, rechter

- Penningmeester: Bernadette Vandeputte, ondervoorzitter-onderzoeksrechter

- Secretaris: Dirk Huygebaert, ondervoorzitter-beslagrechter

- Bestuurslid: Gerda Weymiens, ondervoorzitter

- Gedelegeerd bestuurder: Stephaan Verhelst, ondervoorzitter.















Opgemaakt te Brugge op 23 april 2012.

Hendrik Danneels, voorzitter Stephaan Verhelst, gedelegeerd

bestuurder













Op de laatste b van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
JUSTITIA BRUGENSIS

Adresse
KAZERNEVEST 3 8000 BRUGGE

Code postal : 8000
Localité : BRUGGE
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande