KENNISCENTRUM

Association sans but lucratif


Dénomination : KENNISCENTRUM
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 507.612.876

Publication

24/12/2014
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

TITEL II.  Leden : Toetreding, uitbreiding, uitsluiting

Artikel 5. De vereniging bestaat enkel uit werkelijke leden. Met een minimum van vier is hun aantal onbeperkt.

Artikel 6. Worden uitgenodigd en aanvaard als leden:

 Stad Brugge, vertegenwoordigd door de burgemeester

 De persoon die bij Stad Brugge de taken van Algemeen Directeur van Musea Brugge uitoefent

 De persoon die bij Stad Brugge de taken van Conservator van het Groeningemuseum uitoefent

 46 vertegenwoordigers van de lokale gemeenschap

TITEL I. - Benaming, zetel, doel, duur

Artikel 1. De vereniging heeft als benaming Kenniscentrum vzw

Artikel 2. De zetel is gevestigd te 8000 Brugge, Burg 12 (gerechtelijk arrondissement Brugge).

Artikel 3. De vereniging heeft tot doel:

1. Onderzoek voeren naar de kunst in de Bourgondische Nederlanden.

2. Het realiseren van publieksactiviteiten in functie van de internationale werking van Musea Brugge

3. Uitbouwen van een internationaal netwerk aangaande het Brugse Kunstpatrimonium en de kunst in de Bourgondische Nederlanden.

4. Het stellen van alle handelingen die de werking van Musea Brugge ondersteunen

Artikel 4. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

De algemene vergadering kan, op voordracht van de raad van bestuur, andere leden opnemen. De vertegenwoordigers van de gemeente in de organen of de leden die deelnemen op grond van hun hoedanigheid als gemeentelijk vertegenwoordiger, zijn van rechtswege ontslagnemend bij het verlies van die hoedanigheid.

Kenniscentrum vzw  statuten

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Kenniscentrum vzw

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Burg 12

8000 België

*14313231*

Luik B

0507612876

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Brugge

Griffie

Neergelegd

19-12-2014

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Artikel 7. De leden onderschrijven bij en door hun toetreding de statuten van de vereniging. Zij zullen zich in hun gedragingen door de principes van de statuten laten leiden en verbinden zich ertoe geen daden te stellen die strijdig zijn met het doel van de vereniging, noch de vereniging op enigerlei wijze schade toe te brengen.

Artikel 8. De Stad Brugge kan niet uitgesloten worden als lid. Een ander lid kan te allen tijde vrijwillig uittreden uit de vereniging. Dit gebeurt bij gewoon schrijven, gericht aan de raad van bestuur. De raad van bestuur licht de andere leden van de uittreding in.

Tot uitsluiting van een lid kan enkel besloten worden door de algemene vergadering, op voorstel van de raad van bestuur en zonder beroepsmogelijkheid, met een tweederde meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

Een lid dat ten minste twee opeenvolgende keren afwezig blijft op een algemene vergadering, zonder kennisgeving vooraf of overmacht, wordt van rechtswege geacht uittredend te zijn.

Artikel 9. Van de leden wordt geen enkele financiële bijdrage gevraagd.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

TITEL III  Algemene vergadering

Artikel 10. De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden.

De algemene vergadering beslist rechtsgeldig wanneer de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Wanneer de helft van de leden niet aanwezig of vertegenwoordigd is, wordt een nieuwe algemene vergadering samengeroepen, minstens 5 dagen na de eerste bijeenkomst. Ongeacht het aantal aanwezigen of vertegenwoordigden beslist deze algemene vergadering rechtsgeldig.

De voorzitter van de raad van bestuur neemt eveneens het voorzitterschap van de algemene vergadering waar. Bij ontstentenis of verhindering door de ondervoorzitter, desgevallend op zijn beurt door het oudste aanwezige lid van de raad van bestuur.

Artikel 11. Een lid kan zich laten vertegenwoordigen door een ander lid, door middel van een volmacht. Een lid kan voor zichzelf optreden, en één volmacht hebben. Deze volmacht wordt ondertekend door het afwezige lid, en wordt vooraf bezorgd aan het secretariaat van vzw Kenniscentrum. Leden aangeduid uit de Gemeenteraad kunnen enkel volmacht geven aan een ander uit de gemeenteraad aangeduid lid.

Artikel 12. De algemene vergadering is wettelijk bevoegd voor de wijziging van de statuten, de benoeming en de afzetting van de bestuurders, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend, de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, de goedkeuring van de begroting en van de rekening, de ontbinding van de vereniging, de uitsluiting van een lid, de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk alsook alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 13. De vertegenwoordigers van de gemeente in de Algemene Vergadering beschikken steeds over een meerderheid van de stemmen. Zij handelen

overeenkomstig de instructies van de Gemeenteraad. De agenda van de Algemene Vergadering wordt ter kennis gegeven aan de Gemeenteraad binnen een tijdsbestek dat garanties biedt dat:

- de Gemeenteraad kennis heeft kunnen nemen van de vooropgestelde agendapunten

- de Gemeenteraad voldoende tijd heeft gekregen om zich te kunnen uitspreken over de agendapunten van de eerstvolgende Algemene Vergadering.

Deze bepaling geldt onverminderd de door de VZW-wetgeving voorziene minimumtermijn van 8 dagen waarbinnen alle leden van de Algemene Vergadering van tevoren worden opgeroepen voor de Algemene Vergadering. De agenda wordt bij de oproepingsbrief gevoegd.

De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen, behoudens bij geheime stemming, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

De secretaris van de raad van bestuur neemt het secretariaat van de algemene vergadering waar.

Daarnaast is de voorzitter van de raad van bestuur ertoe gehouden om binnen de maand gevolg te geven aan elk schriftelijk aan hem gericht verzoek tot bijeenroeping van de algemene vergadering vanwege ten minste één vijfde van de leden. De bijeenroeping wordt gedaan binnen eenentwintig dagen na het verzoek. De algemene vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na het verzoek.

De bijeenroeping geschiedt per gewone brief met vermelding van de agenda, plaats, dag en uur van de vergadering, door de voorzitter van de vereniging of gezamenlijk door vijf andere leden van de raad van bestuur, ten minste tien dagen voor de datum die voor de samenkomst van de algemene vergadering is vastgesteld.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Artikel 14. Op voorstel van de raad van bestuur kunnen tot de algemene vergaderingen deskundigen uitgenodigd worden.

Artikel 15. De notulen van de algemene vergaderingen worden, ondertekend door de voorzitter en de ondervoorzitter, op het secretariaat van de vereniging bijgehouden in een register en door de eerstvolgende vergadering goedgekeurd. Alle leden kunnen het register te allen tijde raadplegen en uittreksels ervan bekomen. Deze notulen worden ook overgemaakt aan de leden van de Gemeenteraad van Brugge.

TITEL IV  Raad van bestuur

Artikel 16. De leden van de Raad van Bestuur worden benoemd door de Algemene Vergadering na voordracht door de gemeenteraad van Brugge.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Valt een bestuursmandaat open tijdens het lopende mandaat (ontslag, overlijden), dan zal de bestuurder die door de algemene vergadering wordt benoemd ter vervanging, of de bestuurder die wordt voorgedragen, het mandaat van zijn voorganger voleindigen.

De bestuursleden nemen uit hoofde van hun functie geen enkele persoonlijke verplichting op zich en zijn slechts verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat.

De Algemeen Directeur en de Conservator van het Groeningemuseum worden uitgenodigd op alle vergaderingen van de Raad van Bestuur.

Artikel 17. Met het oog van het bestuur van de vereniging, beschikt de raad van bestuur over de meest uitgebreide bevoegdheden.

De raad van bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

De raad van bestuur is ten overstaan van derden het enig verantwoordelijk orgaan van de vereniging en is bevoegd om de vereniging in rechte te vertegenwoordigen hetzij als eiseres, hetzij als verweerster.

Artikel 18. De burgemeester van de stad Brugge wordt uitgenodigd als voorzitter van de raad van bestuur. De raad van bestuur duidt binnen haar leden, die behoren tot de vertegenwoordigers van de stad Brugge, een ondervoorzitter-secretaris en een penningmeester aan. De ondervoorzitter-

Artikel 19. De bijeenroeping geschiedt per gewone brief met vermelding van agenda, plaats, dag en uur van de vergadering, door de voorzitter van de vereniging of gezamenlijk door vijf andere leden van de raad van bestuur, ten minste 10 werkdagen voor de datum die voor de samenkomst van de raad van bestuur is vastgesteld.

Artikel 20. De raad van bestuur beslist rechtsgeldig wanneer de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid der stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen, behoudens bij geheime stemming, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

De samenstelling van de Raad van Bestuur moet de verhouding tussen de diverse politieke fracties in de gemeenteraad weerspiegelen, met dien verstande dat van iedere fractie minsten één lid wordt aangeduid. De Burgemeester wordt meegeteld in de berekening van de verhouding.

secretaris vervangt de voorzitter als hij afwezig is, desgevallend op zijn beurt door het oudste aanwezige lid van de raad van bestuur.

De algemene vergadering kan ook binnen haar leden nog anderen aanduiden als lid van de raad van bestuur. Elke bestuurder kan uit zijn bestuursfunctie ontslag nemen. Dit geschiedt schriftelijk en gericht aan de raad van bestuur.

Dit mandaat is onbezoldigd. Het mandaat geldt voor een periode van maximum zes jaar en is hernieuwbaar.

Artikel 21. Een bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder, door middel van een volmacht. Een bestuurder kan voor zichzelf optreden, en één volmacht hebben. Deze volmacht wordt ondertekend door het afwezige lid, en wordt vooraf bezorgd aan het secretariaat van vzw Studiecentrum.

Artikel 22. De notulen van de raden van bestuur worden, ondertekend door de voorzitter en de secretaris, op het secretariaat van Kenniscentrum vzw bijgehouden in een register, en door de eerstvolgende raad van bestuur goedgekeurd. Alle bestuurders kunnen het register te allen tijde raadplegen en uittreksels ervan bekomen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Artikel 23: De Raad van Bestuur kan bevoegdheden delegeren aan één of meerdere van haar leden of aan derden. Behoudens andersluidende bijzondere volmacht, komt de externe vertegenwoordigingsbevoegdheid en handtekenbevoegdheid namens de vereniging toe aan de voorzitter en de ondervoorzitter. De raad van bestuur zal in het huishoudelijk reglement een regeling uitwerken met betrekking op de handtekenbevoegdheid in concreto.

Artikel 24: De raad van bestuur kan te allen tijde werkgroepen en commissies oprichten, waar ook niet-leden deel kunnen van uitmaken.

Titel V  Dagelijks bestuur

Artikel 26. Onder zijn toezicht wordt door de raad van bestuur een dagelijks bestuur opgericht dat instaat voor het dagelijks bestuur op administratief, financieel en organisatorisch vlak en de beslissingen uitvoert van de raad van bestuur binnen de perken van de door de algemene vergadering goedgekeurde begroting. De leden worden aangeduid door de raad van bestuur. De Algemeen directeur en de Conservator van het Groeningemuseum worden uitgenodigd op de vergaderingen van het Dagelijks Bestuur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

De aanstelling als lid van het orgaan van dagelijks bestuur kan door de raad van bestuur te allen tijde beëindigd worden; zij eindigt in ieder geval en van rechtswege bij / door de beëindiging van het mandaat als bestuurder.

TITEL VI  Rekeningen, begroting

Artikel 27. Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

Artikel 28. De rekeningen van het afgelopen boekjaar en de begroting voor het komend boekjaar zullen jaarlijks

ter goedkeuring aan de statutaire algemene vergadering worden voorgelegd.

De algemene vergadering verleent eveneens ontheffing van aansprakelijkheid aan de bestuurders.

TITEL VII  Ontbinding, vereffening

Artikel 29. Tot de ontbinding kan beslist worden overeenkomstig de vzw-wetgeving.

Artikel 30. In geval van vrijwillige ontbinding wijst de algemene vergadering twee vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheden.

Artikel 31. Bij ontbinding van de vereniging zal het vermogen worden overgedragen aan de stad Brugge.

TITEL VIII  Slotbepaling

Artikel 32. Alles wat niet in de statuten is voorzien, wordt geregeld door de wet.

De opdracht van het dagelijks bestuur wordt vastgelegd in een door de raad van bestuur goedgekeurd huishoudelijk reglement.

De beslissingen in het dagelijks bestuur worden genomen bij consensus. Indien er geen consensus wordt gevonden, wordt het punt voorgelegd aan de raad van bestuur.

De algemene vergadering duidt een commissaris-revisor aan die een verslag betreffende de rekeningen van het afgelopen boekjaar opstelt.

Raad van Bestuur

Renaat Landuyt RR 590128-31195

Mieke Hoste RR 620422-33247

Pascal Ennaert RR 690330-13151

Michéle Esquenet RR 670721-37266

Pieter Marechel RR 820823-07147

Georgina Denolf RR 440525-14861

Patrick Daels RR 611125-37737

Martine Bruggeman RR 531120-00897

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Mercedes Van Volcem RR 711229-13486

Sammy Roelant RR 740408-03546

Arnold Bruynooghe RR 511114-14994

Coordonnées
KENNISCENTRUM

Adresse
BURG 12 8000 BRUGGE

Code postal : 8000
Localité : BRUGGE
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande