SPAAK VZW

Association sans but lucratif


Dénomination : SPAAK VZW
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 630.621.051

Publication

18/05/2015
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Zetel : Vredestraat 102

8940 Wervik

Gerechtelijk arrondissement Ieper

Voorwerp akte : Oprichting vzw, statuten, benoeming raad van bestuur

Functie RR Voornaam Naam Straat & Nr. Postnr. Gemeente

Voorzitter 72.10.03-296.32 Daisy Lapeire Vredestraat 102 8940 Wervik

Ondervoorzitter 83.03.20-109.85 Mathieu Leys Nonnebossen Oost 9 8980

Zonnebeke

Secretaris/ 68.07.25-223.19 Henk Claeys Koestraat 10/101 8940 Wervik

Publiciteit & PR

Penningmeester 63.11.11-100.97 Christine Vanrenterghem Nonnebossen Noord 25 8980 Zonnebeke

Ledenwerving 67.05.19-301.86 Koen Durnez Vredestraat 102 8940 Wervik

& -beheer

Organisatie van 62.10.05-357.89 Luc Cappelle Oude Wervikstraat 18 8980 Beselare

activiteiten

Contacten met 65.05.31-271.05 Serge Denturck Ieperstraat 9 8980

Zonnebeke

overheden &

officiële instanties

verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de Wet van 27 Juni

Ondernemingsnummer : BE0

Oprichters :

Benaming : Spaak

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

I SPAAK vzw

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Spaak vzw

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Vredestraat 102

*15308223*

Luik B

8940

België

0630621051

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Wervik

Griffie

Neergelegd

13-05-2015

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

1921, gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002, die rechtspersoonlijkheid verleent aan de verengingen zonder winstoogmerk, de internationale verengingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, waarvan zij de statuten als volgt samenstellen :

II NAAM, ADRES, DOEL, DUUR

Artikel 1 : de naam

de vereniging draagt de NAAM Spaak.

Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van verenigingen zonder winstoogmerk, vermelden de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden " vereniging zonder winstoogmerk " of door de afkorting " vzw ", en het adres van de zetel van de vereniging.

Artikel 2 : adres

Artikel 3 : doel

Artikel 4 : duur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Doelgroep : kinderen en volwassenen die af te rekenen krijgen met

burn-out

depressie

financiële problemen

(gedachten over) zelfdoding

hooggevoeligheid

pesten

scheiding

het moeilijk vinden van z'n plaats in de maatschappij, onder meer op professioneel vlak

en de gevolgen hiervan. Spaak richt zich ook tot de omgeving van de doelgroep om zo te komen tot een groter

begrip voor deze mensen.

Bij Spaak telt de unieke eigenheid van iedere mens, ongeacht geslacht, leeftijd of afkomst. Spaak gaat uit van wederzijds respect voor iedereen maar verwacht ook dat wie beroep doet op de vereniging  met de steun van de vereniging  zichzelf zo goed mogelijk helpt. Verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en correct handelen zijn belangrijke pijlers in onze visie.

De ZETEL van de vereniging is gevestigd in de Vredestraat 102, 8940 Wervik en valt onder het gerechtelijk arrondissement Ieper.

De zetel kan slechts verplaatst worden door de algemene vergadering mits deze de regels in acht neemt zoals gepast voor een statutenwijziging zoals beschreven in deze statuten. Iedere verandering van zetel moet worden neergelegd op de bevoegde griffie van de rechtbank van koophandel met het oog op de bekendmaking ervan in de bijlage van het Belgisch Staatsblad.

Spaak is een organisatie die via culturele, educatieve, toeristische, informatieve, innovatieve, ecologische en creatieve activiteiten logistieke en mentale steun biedt aan minderjarigen, hun opvoeders en alle volwassenen die tot de doelgroep behoren, ten behoeve van hun ontwikkeling en welzijn.

Spaak mag eveneens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen. Zij kan op bijkomstige wijze handelsdaden stellen voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor Spaak werd opgericht.

De vereniging wordt voor onbepaalde DUUR opgericht en kan op elk moment ontbonden worden.

De vereniging heeft als DOEL :

III LEDEN

Artikel 5 : aantal & soorten

Een vzw moet uit minstens drie leden bestaan. Bij oprichting van Spaak, zijn er zeven bestuursleden (1) die vermeld worden bij het punt : 'Oprichters'. De vereniging kan naast deze bestuursleden ook steunende (2) en sympathiserende (3) leden tellen. Er is geen maximumaantal bepaald.

Artikel 6 : bestuursleden : procedure en inhoudelijke voorwaarden

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de bestuursleden (1). De bestuursleden verklaren zich bij de oprichting akkoord met het doel en de statuten door deze te ondertekenen. Hun namen worden vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden en waarvan een kopie, ingevolge art. 26, novies, § 1 van de huidige wetgeving, wordt neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel.

Ieder natuurlijk persoon of rechtspersoon kan toetreden als bestuurslid. Het verzoek om toelating van een kandidaat-bestuurslid moet schriftelijk worden ingediend bij de voorzitter van de raad van bestuur. De kandidatuur wordt aanvaard of verworpen door het voltallige bestuur op de algemene vergadering. Deze beslissing dient niet noodzakelijk gemotiveerd te worden al geniet dit wel de voorkeur.

Artikel 7 : steunende en sympathiserende leden : procedure en inhoudelijke voorwaarden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Steunende (2) en sympathiserende (3) leden zijn enkel aangesloten om te genieten van de activiteiten van de vzw. Ze hebben geen stemrecht op de algemene vergadering. De rechten en verplichtingen van deze leden worden ingeschreven in een huishoudelijk reglement. Deze leden zijn personen die behoren tot de doelgroep en/of de vereniging wensen te helpen haar doel te verwezenlijken. Ze kunnen op aanvraag en via betaling van een jaarlijks lidgeld worden aangenomen in de hoedanigheid van sympathiserend (3) of steunend (2) lid. De raad van bestuur beslist of een lid al dan niet toegelaten wordt tot de vzw.

Ieder lid dat zich inzet als vrijwilliger is gehouden tot geheimhoudingsplicht betreffende geheimen die deze vrijwilliger verneemt tijdens een activiteit van Spaak zoals bepaald in artikel 458 van het strafwetboek.

Bestuurslid = deze leden worden uitdrukkelijk vermeld in de statuten zetten zich in voor de dagelijkse werking ; steunend lid = deze leden betalen jaarlijks lidgeld en werken effectief mee als vrijwilliger tijdens activiteiten ; sympathiserend lid = deze leden betalen lidgeld of steunen de vzw louter financieel uit sympathie, genieten van de activiteiten, maar werken niet mee aan deze. Sponsors die bereid zijn grotere bedragen dan de hieronder vastgestelde bijdrage te schenken aan de vzw, worden automatisch lid.

Artikel 8 : bijdrage

Artikel 9 : ledenregister

Telkens wanneer er wijzigingen optreden in het ledenbestand van de bestuursleden van de vzw, moeten deze wijzigingen binnen de acht dagen na kennisgeving ervan aan de raad van bestuur in het ledenregister worden doorgevoerd. De bestuursleden hebben de verplichting om een adreswijziging door te geven aan de raad van bestuur. Het origineel van het ledenregister wordt bijgehouden op de zetel van de vzw. Dit register is ook online beschikbaar op de facebookpagina van de gesloten groep van Spaak.

De bijdrage wordt betaald bij het begin van het werkjaar. Het lid dat z'n lidmaatschap beëindigt of wegens grondige redenen geschorst wordt tijdens dit jaar, kan het lidgeld voor dat lopende jaar niet terug vorderen.

De vzw moet, bij mondeling of schriftelijk verzoek, aan de overheden, de administraties en de diensten, met inbegrip van de parketten, de griffies en de leden van de hoven, de rechtbanken en alle rechtscolleges en de daartoe wettelijk gemachtigde ambtenaren, onverwijld toegang verlenen tot het register van de leden en deze instanties bovendien de afschriften of uittreksels uit dit register verstrekken welke zij nodig achten.

Een steunend (2) of sympathiserend (3) lid kan zich op elk moment uitschrijven uit de vzw door eenvoudige mededeling. Het lid wordt uitgeschreven uit de vzw indien het zich niet langer houdt aan het huishoudelijke reglement of als het bij het begin van een nieuw werkjaar geen lidgeld betaalt. Het lidmaatschap eindigt van rechtswege bij het overlijden van dat lid.

De bijdrage van zowel bestuursleden, steunende als sympathiserende leden, wordt vastgesteld op maximum ~ 12 per jaar. De raad van bestuur bepaalt jaarlijks de grootte van dit bedrag en deelt dit mee aan alle leden.

De raad van bestuur van de vzw is verplicht een ledenregister bij te houden.

IV RAAD VAN BESTUUR

Artikel 10 : voorwaarden en samenstelling

Om als bestuurder te worden benoemd, moet je aan volgende voorwaarden voldoen :

Voorwaarde om toe te kunnen treden als bestuurslid is zich akkoord te verklaren met het doel van de vereniging en met haar statuten. Verder dient ook dit bestuurslid zich houden aan de verbintenissen die gelden voor alle bestuursleden.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

De raad van bestuur verdeelt de functies onder de bestuurders.

De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter.

De bestuursleden verbinden er zich toe zich discreet op te stellen. Gesprekken met wie beroep doet op Spaak, zijn strikt vertrouwelijk. Bestuursleden garanderen de anonimiteit van leden die zich aansluiten bij of beroep doen op Spaak.

Degene die Spaak verlaat en hierdoor of hierna schade berokkent aan de vzw of één van haar leden, dient een nader te bepalen schadevergoeding afhankelijk van de ernst van de schade, te betalen aan de vzw en desgevallend aan dat lid.

Ieder bestuurslid dat zich inzet als vrijwilliger is gehouden tot geheimhoudingsplicht betreffende geheimen die deze vrijwilliger verneemt tijdens een activiteit van Spaak zoals bepaald in artikel 458 van het strafwetboek.

Artikel 11 : einde

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

De bestuursleden oefenen hun mandaat in principe kosteloos uit. Aan ieder bestuurslid die zich tijdens een

activiteit inzet als vrijwilliger, kan een onkostenvergoeding toegekend worden zonder dat de onkosten bewezen

moeten worden onder volgende voorwaarden :

max. Q' 24,79 euro per dag (geïndexeerd bedrag voor 2015 : Q' 32,71)

max. Q' 991,57 per jaar (geïndexeerd bedrag voor 2015 : Q' 1.308,38)

de uitbetaalde bedragen worden bijgehouden op een nominatieve lijst.

Er zijn geen fiscale fiches nodig.

De vrijwilliger mag geen andere of gelijkaardige activiteiten uitoefenen in de vzw in het kader van een

arbeidsovereenkomst, een statutaire aanstelling of een aannemingsovereenkomst tenzij de vrijwilliger een

volledig andere taak of activiteit uitoefent dan waarvoor hij of zij werd aangeworven als werknemer, zelfstandige

of ambtenaar.

Elk bestuurslid kan ten allen tijde uit de vereniging treden. Het ontslag moet schriftelijk bekend gemaakt worden aan de raad van bestuur. Het bestuurslid dat ontslag neemt, moet geen opzegtermijn in acht nemen behalve als, het aantal bestuursleden onder het wettelijk of statutair minimum daalt door het ontslag, dan wordt het ontslag van het lid opgeschort totdat er na redelijke termijn een vervanger is gevonden.

Bij wijzigingen in de samenstelling van de vereniging moet een kopie van het ledenregister worden neergelegd binnen een maand te rekenen vanaf de verjaardag van de neerlegging van de statuten. De wettelijke bepalingen zijn alleen op de bestuursleden toepasselijk.

V DE ALGEMENE VERGADERING

Artikel 12 : samenstelling

Geen van de bestuursleden vertegenwoordigt Spaak zonder voorgaand uitdrukkelijk akkoord van de andere bestuursleden. Geen van de bestuursleden is gemachtigd om, in naam van Spaak, documenten te ondertekenen of enige verbintenis aan te gaan behoudens voorafgaand uitdrukkelijk en schriftelijk akkoord van alle bestuursleden van de vzw.

Een bestuurslid wordt geacht ontslag te nemen als het lid niet meer voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden van de vzw. Tijdens de algemene vergadering kan een bestuurslid ontslagen worden met minimum een 2/3e meerderheid en mits opgave van een grondige motivatie. In afwachting van deze vergadering, kan het bestuurslid met onmiddellijke ingang geschorst worden.

De stemming over de uitsluiting van een bestuurslid is geheim. Het mandaat van een bestuurslid eindigt door overlijden of in geval van wettelijke onbekwaamheid.

De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde duur.

De algemene vergadering is samengesteld uit alle bestuursleden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, bij diens afwezigheid door de oudste van de aanwezige bestuurders. Elk bestuurslid kan slechts één ander bestuurslid vertegenwoordigen. Elk bestuurslid kan zich enkel laten vertegenwoordigen door een ander bestuurslid.

Artikel 13 : bevoegdheden

De bevoegdheden van de algemene vergadering zijn : de goedkeuring van de statuten ;

de goedkeuring van een wijziging van de statuten ; de benoeming en afzetting van bestuurders ;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

de benoeming en afzetting van commissarissen en het vastleggen van een eventuele bezoldiging ;

kwijting verlenen aan bestuurders en commissarissen ;

goedkeuring van de begroting en de rekeningen ;

de ontbinding van de vzw ;

de benoeming van de vereffenaars, wanneer de vzw ontbonden zal worden ;

de uitsluiting van een (bestuurs)lid ;

de omzetting van een vzw in een vennootschap met sociaal oogmerk ;

het opstellen of wijzigen en goedkeuren van een huishoudelijk reglement ;

het benoemen en ontslaan van personeel en bepalen van bezoldigingen ;

alle gevallen waarin de statuten dat vereisen

Artikel 14 : samenkomst

De algemene vergadering moet éénmaal per jaar worden samengeroepen door de raad van bestuur, binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Als op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de bovenvermelde meerderheden.

De algemene vergadering wordt eveneens door de raad van bestuur samen geroepen in de gevallen dat de raad van bestuur dit in het belang van de vzw nodig acht. De oproeping gebeurt schriftelijk via de gesloten groep op facebook, via mail en/of sms, minimum acht dagen voor het tijdstip van de algemene vergadering. De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de algemene vergadering en de agenda. Deze agenda wordt opgesteld door de voorzitter. Elk voorstel dat minstens acht dagen voor de oproeping tot de algemene vergadering, begeleid door een motivatie, voorgedragen wordt door een bestuurslid, wordt op de agenda geplaatst. Op de dag van de algemene vergadering en tijdens de algemene vergadering zelf kunnen indien nodig, nog punten aan de agenda worden toegevoegd.

Artikel 15 : aanwezigheidsquorum en meerderheden

Artikel 16 : de notulen

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in de notulen. Deze worden samengebracht in het notulenboek. De bestuursleden worden op de hoogte gebracht van de beslissingen door online publicatie van de beslissingen op de facebookpagina voor de gesloten groep. Derden en andere leden worden op de hoogte gebracht van de beslissingen van de algemene vergadering door online publicatie op de blog van de vzw.

VI HET DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 17 : voorwaarden en samenstelling

Om als dagelijks bestuurder te worden benoemd, moet men voldoen aan de voorwaarden die beschreven worden in het huishoudreglement.

De algemene vergadering kan slechts beraadslagen over alle punten als er een aanwezigheidsquorum van twee derde van de bestuursleden is bereikt. Elk bestuurslid heeft één stem. De voorzitter heeft een doorslaggevende stem indien de stemming onbeslist eindigt.

Behoudens anders bepaald in de statuten, is twee derde meerderheid van stemmen vereist bij het nemen van beslissingen. Indien nodig, geeft de stem van de voorzitter of degene die deze vervangt, doorslaggevend.

De taken in verband met het dagelijks bestuur kunnen worden overgedragen aan een dagelijks bestuur, bestaande uit de bestuursleden.

Artikel 18 : benoeming

Het dagelijks bestuur wordt benoemd door de raad van bestuur bij twee derde meerderheid. Deze stemming is openbaar.

Artikel 19 : bevoegdheden en duur

Het dagelijks bestuur kan de dagdagelijkse handelingen, de handelingen van minder belang en de dringende handelingen binnen een vzw stellen. Binnen deze bevoegdheid kan het dagelijks bestuur de vzw in en buiten rechte vertegenwoordigen.

Het dagelijks bestuur is jaarlijks herkiesbaar. De bezoldiging van het mandaat van dagelijks bestuurder wordt

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

omschreven in het huishoudreglement.

Artikel 20 : einde mandaat

Als het termijn van het mandaat verstreken is, eindigt het van rechtswege. Elke dagelijks bestuurder kan op elk moment ontslag nemen. Er dient wel rekening gehouden te worden met de verplichtingen die volgen uit contracten met de vzw. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur.

Een dagelijks bestuurder wordt geachte ontslag te nemen als deze niet meer voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden om dagelijks bestuurder te worden in de vzw. Hier wordt over beslist door de raad van bestuur.

Het mandaat van een dagelijks bestuurder eindigt van rechtswege bij het overlijden van de dagelijks bestuurder.

VII VERTEGENWOORDIGING

Artikel 21 : meerhandtekeningsclausule

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Wat betreft financiële verrichtingen :

Bij elektronische verrichtingen met een waarde van meer dan 1.500 euro, is de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders uit groep A noodzakelijk.

Artikel 22 : orgaan van vertegenwoordiging

De vzw wordt vertegenwoordigd in rechte of ten overstaan van derden door het orgaan van vertegenwoordiging.

Artikel 23 : voorwaarden en samenstelling

Artikel 24 : benoeming van de leden van het orgaan van vertegenwoordiging

De benoeming gebeurt bij twee derde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Er is een aanwezigheidsquorum van twee derde vereist. De stemming over de benoeming van leden van het orgaan van vertegenwoordiging is openbaar.

De vzw wordt vertegenwoordigd in rechte of ten overstaan van derden door de gezamenlijke handtekening van drie bestuurders.

Bij elektronische verrichtingen met een waarde van minder dan of precies 1.500 euro, is de handtekening van één bestuurder uit groep A voldoende.

Om als lid van het orgaan van vertegenwoordiging te worden benoemd, moet men voldoen aan de voorwaarden die beschreven worden in het huishoudreglement.

hierbij worden de bestuursleden onderverdeeld in twee groepen, zijnde groep A, bestaande uit de penningmeester en de voorzitter. Groep B bestaat uit de overige bestuursleden.

Bij kas verrichtingen waarvan de waarde 150 euro overschrijdt, is de gezamenlijke handtekening van één bestuurder uit groep A en één uit groep A of B noodzakelijk.

Bij kas verrichtingen waarvan de waarde kleiner of gelijk aan is dan 150 euro, is de handtekening van één bestuurder uit groep A voldoende.

In alle gevallen is een schriftelijke verantwoording van de uitgave vereist (bv. via kwijting, factuur, kasdocument,...).

De leden van het orgaan van vertegenwoordiging worden benoemd door de raad van bestuur.

Artikel 25 : duur mandaat van de leden van het orgaan van vertegenwoordiging

De leden van het orgaan van vertegenwoordiging worden benoemd voor een periode van één jaar. Deze leden zijn herkiesbaar. Het mandaat van orgaan van vertegenwoordiging is (on)bezoldigd. De leden van het orgaan van vertegenwoordiging oefenen hun bevoegdheden gezamenlijk uit.

Artikel 26 : einde mandaat van de leden van het orgaan van vertegenwoordiging

Indien de termijn van het mandaat verstreken is, eindigt het mandaat van rechtswege.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Elk lid van het orgaan van vertegenwoordiging kan op elk moment ontslag nemen. Er dient wel rekening gehouden te worden met de verplichtingen die volgen uit contracten met de vzw.

Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan het orgaan van vertegenwoordiging.

Het lid van het orgaan van vertegenwoordiging dat ontslag neemt, moet geen opzegtermijn in acht nemen.

Een lid van het orgaan van vertegenwoordiging wordt geacht ontslag te nemen in volgende omstandigheden : wanneer het lid van het orgaan van vertegenwoordiging niet meer voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden om lid van het orgaan van vertegenwoordiging te worden in de vzw ;

wanneer een lid van het orgaan van vertegenwoordiging in een bepaalde hoedanigheid lid was van het orgaan van vertegenwoordiging en hij of zij deze hoedanigheid verliest.

Een lid van het orgaan van vertegenwoordigheid kan op elk moment afgezet worden door de raad van bestuur met een twee derde meerderheid.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

VII BEGROTING & REKENINGEN

Artikel 27 :

Het boekjaar van de vzw loopt van 01/06 tot 31/05.

VII ONTBINDING, NIETIGHEID & VEREFFENING

Artikel 28 : Ontbinding

De vzw kan op elk ogenblik vrijwillig worden ontbonden. Hiervoor is een aanwezigheidsquorum van twee derde vereist. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van vier vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

Artikel 29 : bestemming netto-actief

VII SLOT

Artikel 30 :

Voor alle gevallen die niet voorzien worden door de statuten, zijn de beschikkingen van de vzw-wetgeving, waaronder de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 toepasselijk.

Na goedkeuring van de jaarrekening en de begroting, legt de raad van bestuur verantwoording af voor het beleid in het voorgaande jaar en spreekt de algemene vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders. Dit gebeurt bij afzonderlijke stemming.

De rechtbank van eerste aanleg kan op verzoek van een lid, een belanghebbende derde of van het Openbaar Ministerie de gerechtelijke ontbinding uitspreken van de vzw die

a) niet in staat is haar verbintenissen na te komen ;

b) haar vermogen of de inkomsten uit dat vermogen voor een ander doel aanwendt dan dat waarvoor zij is opgericht ;

c) in ernstige mate in strijd handelt met de statuten, in strijd handelt met de wet of met de openbare orde ;

d) gedurende drie opeenvolgende boekjaren niet heeft voldaan aan de verplichting om de jaarrekening neer te leggen, tenzij de ontbrekende jaarrekeningen worden neergelegd vooraleer de debatten worden gesloten ;

e) minder dan drie leden telt.

Het mandaat van een lid van het orgaan van vertegenwoordiging eindigt van rechtswege bij het overlijden van het lid van het orgaan van vertegenwoordiging.

De bestemming van het actief wordt vastgesteld door de algemene vergadering of door de vereffenaar(s).

Voor akkoord :

Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Penningmeester

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

MOD 2.2

Daisy Lapeire Mathieu Leys Henk Claeys Christine Vanrenterghem

Ledenwerving & -beheer Organisatie van Contacten met overheden

activiteiten & officiële instanties

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Alle net opgesomde neergelegde stukken moeten verschijnen in het Belgisch Staatsblad. U moet deze publicatie

via een ad-hocformulier aanvragen en dit document vervolgens richten aan de griffie van de bevoegde rechtbank van koophandel. U moet de bekendmakingskosten vooraf betalen aan het Belgisch Staatsblad. Op

de site van het Belgisch Staatsblad vindt u meer inlichtingen over de formulieren en hoe u ze moet invullen.

Zodra de stichtende leden de statuten van de vzw hebben opgesteld en ondertekend, moeten zij deze neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel van Ieper  Grote Markt 10, 8900 Ieper.

De wet zegt niets over de termijn tussen de ondertekening van de statuten en de neerlegging ervan bij de griffie van de rechtbank van koophandel, of over de termijn in verband met de betaling. Het is wel zo dat zolang de

statuten niet zijn neergelegd bij de rechtbank van koophandel, de vereniging niet over rechtspersoonlijkheid

beschikt. Tot de neerlegging wordt ze beschouwd als een  vereniging in oprichting .

Ook de akten over de benoeming van de bestuurders moeten er worden neergelegd. Hetzelfde geldt voor de eventuele akten over de benoeming van de personen aan wie het dagelijks bestuur is opgedragen, van de personen gemachtigd om de vzw te vertegenwoordigen en van de commissarissen.

Sinds februari 2012 kan de neerlegging van de oprichtingsakte op elektronische wijze gebeuren met behulp van een eID-kaartlezer, en wel via www.egriffie.be

U kunt dit formulier en de nodige informatie ook krijgen bij de griffie van de rechtbank van koophandel of wat betreft de elektronische neerlegging bij de helpdesk van het Belgisch Staatsblad (e-helpdesk@just.fgov.be 

0800 98 809). Daarna maakt de griffie het verzoek tot bekendmaking over aan het Belgisch Staatsblad.

Koen Durnez Luc Cappelle Serge Denturck

Formaliteiten na de ondertekening van de statuten

Verwerving van rechtspersoonlijkheid

Een vzw verwerft rechtspersoonlijkheid op de dag waarop ze haar statuten en de akten over de benoeming van de bestuurders neerlegt bij de griffie van de rechtbank van koophandel. Vanaf die datum bestaat de vzw als volledig rechtssubject.

Tussen de oprichting en het tijdstip waarop de vzw rechtspersoonlijkheid krijgt, kan een periode verstrijken.

Tijdens deze periode kan de vzw toch al een beperkt aantal handelingen verrichten:

materiaal aankopen

een gebouw huren

een bankrekening openen

personeel aanwerven.

Tenzij anders wordt overeengekomen, zijn diegenen die deze verbintenissen sluiten persoonlijk

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

en hoofdelijk aansprakelijk.

Er bestaat echter een uitzondering op deze regel, namelijk als de vzw:

rechtspersoonlijkheid verwerft binnen de twee jaar die volgt op het ontstaan van een verbintenis

en deze verbintenis bekrachtigt binnen de zes maanden na het verwerven van de rechtspersoonlijkheid.

De griffie van de rechtbank van koophandel kent een ondernemingsnummer toe aan elke nieuw opgerichte vzw.

Coordonnées
SPAAK VZW

Adresse
VREDESTRAAT 102 8940 WERVIK

Code postal : 8940
Localité : WERVIK
Commune : WERVIK
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande