TIK TAK CLAIRES

Association sans but lucratif


Dénomination : TIK TAK CLAIRES
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 502.799.993

Publication

29/01/2013
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 1. De vereniging

Art. 1. Sectie 1. Rechtsvorm

Art. 1. Sectie 2. Naam

Art. 1. Sectie 3. Zetel

hebben op datum van 22 januari 2013 unaniem besloten tot de oprichting van een vereniging zonder winstoogmerk, waarvan de statuten als volgt luiden :

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna  VZW genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals onder meer gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002, de Wet van 16 januari 2003 en de Programmawetten van 22 december 2003 en 9 juli 2004 .

2. Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW", met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

1. De zetel van de VZW is gevestigd op Stationsstraat 108, 8880 Ledegem gelegen in het gerechtelijk arrondissement Kortrijk.

2. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het

De ondergetekende eerste en stichtende leden:

1. De VZW draagt de naam TIK TAK CLAIRES.

· Luc Hostyn, Pastoriestraat 57, 9800 Meigem, ° 18/06/1954.

· Daisy Vandermeersch, Stationsstraat 108, 8880 Ledegem, ° 06/12/1957.

· Frederik Neyrinck, Eikenstraat 22, 8560 Wevelgem, ° 14/08/1985.

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Tik Tak Claires

België

Onderwerp akte : Oprichting

*13300658*

(afgekort) :

Rechtsvorm: : Vereniging zonder winstoogmerk

Luik B

Zetel : Stationsstraat 108

0502799993

8880

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Ledegem

Griffie

Neergelegd

25-01-2013

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Nederlands taalgebied en de nodige openbaarmakingsvereisten te vervullen. De Algemene Vergadering zal de zetelwijziging bekrachtigen in de statuten op haar eerstvolgende vergadering.

Artikel 2. Doeleinden en activiteiten

Art. 2. Sectie 1. Doelen

De vzw heeft tot doel de creatie en verspreiding van voornamelijk nieuwe (hedendaagse) muziek, zonder echter enige muziekvorm of andere kunstvorm uit te sluiten. Alle andere activiteiten die vanuit het muzikale vertrekken worden evenmin uitgesloten.

Art. 2. Sectie 2. Activiteiten

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 3 Lidmaatschap

Art. 3. Sectie 1. Werkende leden

Het aantal werkende leden is onbeperkt maar moet wel minstens drie bedragen. De werkende leden hebben alle rechten zoals omschreven voor  leden in de V.Z.W.-wet.

Als werkend lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke persoon die door de Algemene Vergadering op voordracht van de Raad van Bestuur als zodanig wordt toegelaten en dit bij eenvoudige meerderheid van stemmen. Een kandidaat lid moet zijn verzoek om toelating schriftelijk richten aan de Raad van Bestuur van de vereniging. Om lid te worden moet men blijk geven van actieve interesse in één van de gebieden omschreven in de doelstellingen.

Werkende leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de V.Z.W.-wet en in deze statuten worden beschreven.

Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van de werkende leden worden door de Raad van Bestuur in een register ingeschreven binnen de 8 dagen na kennisname van de inwerkingtreding van de beslissing.

Art. 3. Sectie 2. Toegetreden leden

Elke natuurlijk persoon die de doelstellingen van de V.Z.W. ondersteunt kan bij de V.Z.W. een schriftelijke vraag indienen om toegetreden lid te worden. Alle beslissingen betreffende de rechten en de plichten van de toegetreden leden worden genomen door de Algemene Vergadering van de V.Z.W.

Zij is bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voor zover deze in overeenstemming zijn met het doel omschreven in het eerste lid en voor zover de winst gebruikt wordt om dit doel te bereiken. Zij kan alle roerende en onroerende goederen die zij voor het verwezenlijken van haar doel nodig heeft, bezitten of verkrijgen en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen.

Zij kan daartoe alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, en onder meer overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten ondertekenen, verzekeringspolissen afsluiten, goederen in huur nemen, dit alles zowel in binnen- als in buitenland.

Zij kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en vertegenwoordigers uitzenden in binnen- en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden.

De vzw wordt opgericht voor onbepaalde tijd.

Praktisch werkingsplatform m.b.t. artistieke activiteiten, hoofdzakelijk muziek:

(e.a. (podium)kunsten, multimediaal, dans, woord, publicaties, ...), zoals organisatie en verzorging van :

o concerten en studiosessies : van ensemble tot individu

(o.a.  sun*sun*sun String Orkestra)

o festival : o.a.  TIK TAK TOE voor recente muziek

o educatieve artistieke activiteiten

o compositie en arrangement : eigen initiatieven of in opdracht van derden

(deze opsomming is exemplatief, niet limitatief).

Art. 3. Sectie 3. Ontslag  Rechten

Een werkend en een toegetreden lid kan ten alle tijde uit de vereniging treden door schriftelijk zijn ontslag te geven. Een werkend lid moet dit wel doen met een opzegtermijn van drie maanden.

De uitsluiting van een werkend lid kan slechts door de Algemene Vergadering met een meerderheid van 2/3de van de stemmen worden uitgesproken. Reden tot uitsluiting zijn gedragingen die de belangen van de vereniging of die van haar leden in het gedrang brengen of om het even welke andere reden die zij ernstig genoeg acht om tot uitsluiting over te gaan. De uitsluiting wordt aan het werkend lid per aangetekende brief binnen de 15 dagen

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

betekend door twee leden van de Raad van Bestuur. Het werkend lid waarvan de uitsluiting wordt voorgesteld, heeft het recht gehoord te worden.

Geen enkel werkend of toegetreden lid kan aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de V.Z.W. op grond van de enkele hoedanigheid van het lid. Deze uitsluiting van de rechten op de activa geldt ten allen tijde tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de V.Z.W., enz.

Artikel 4 De Algemene Vergadering

Art. 4. Sectie 1. De Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle werkende leden en de Raad van Bestuur en wordt

voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door de oudste van de aanwezige werkende leden.

Alle werkende leden hebben stemrecht. Elk werkend lid heeft één stem.

Elk lid kan door een ander lid op de algemene vergadering vertegenwoordigd worden.

Elk lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen en dit door middel van een geschreven volmacht.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 4. Sectie 2. Waarnemers

Art. 4. Sectie 3. Bevoegdheden

Art. 4. Sectie 4. Vergaderingen

Art. 4. Sectie 5. Quorum en stemming

Waarnemers kunnen de Algemene Vergadering bijwonen en mogen zich, mits toestemming, tot de Algemene Vergadering richten.

De Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur bijeengeroepen, telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist. Zij moet minstens één maal per jaar worden samengeroepen, voor het goedkeuren van het jaarverslag, het beleidsplan en de begroting van volgend jaar, en dit vóór 30 juni. De Raad van Bestuur is daarenboven verplicht, wanneer 1/5de van de werkende leden daarom verzoekt, een buitengewone algemene vergadering bijeen te roepen.

De oproeping tot Algemene Vergadering moet, om geldig te zijn, schriftelijk aangevraagd worden bij de Raad van Bestuur. Alle werkende leden moeten worden opgeroepen per gewone brief, fax of e-mail minstens 8 dagen voor de vergadering.

De oproeping vermeldt dag, uur en plaats van de vergadering en bevat de agenda die wordt vastgelegd door de Raad van Bestuur.

Elk onderwerp dat wordt voorgesteld door een lid van de Algemene Vergadering wordt aan de agenda toegevoegd. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen eveneens worden behandeld onder het punt  Varia .

Met uitzondering van de door de wet of de statuten vastgelegde uitzonderingen, worden alle besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Bij staking van de stemmen beslist de stem van de voorzitter.

Over wijziging van de statuten kan de Algemene Vergadering slechts rechtsgeldig beslissen voor zover ten minste 2/3de van de werkende leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3de van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. De tweede vergadering mag niet binnen de 15 dagen volgend op de eerste gehouden worden.

De beslissingen inzake statutenwijzigingen wordt genomen bij meerderheid van 2/3de van de stemmen uitgebracht door de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze de meerderheid van 4/5de van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend worden:

-de wijziging van de statuten

-de benoeming en de afzetting van de bestuurders

-de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van diens bezoldiging

-de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen

-de goedkeuring van de begroting en van de rekening

-de ontbinding van de vereniging

-de uitsluiting van een werkend lid

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Artikel 5. Bestuur en vertegenwoordiging

Art. 5. Sectie 1. Samenstelling van de Raad van Bestuur

De V.Z.W. wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van ten minste drie werkende leden van de vereniging en maximum drie niet-werkende leden. Zij worden benoemd door de Algemene Vergadering voor een periode van 3 jaar en zijn te allen tijde door deze afzetbaar. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit.

De Algemene Vergadering kan ook niet-werkende leden als bestuurder of waarnemer benoemen indien het belang van de vereniging dit wettigt.

Bij het verstrijken van het mandaat blijven de bestuurders in dienst tot in hun vervanging is voorzien. In het geval van een vacature tijdens een mandaat wordt een nieuwe bestuurder door de Algemene Vergadering benoemd. Hij voltooit in dat geval het mandaat van diegene die hij vervangt. Indien door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting het aantal bestuurders is teruggevallen, blijven de bestuurders in functie tot in hun vervanging is voorzien.

Art. 5. Sectie 2. Raad van Bestuur: vergaderingen, beraadslaging en beslissing

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 5. Sectie 3. Intern Bestuur  Beperkingen

Art. 5. Sectie 4. Externe vertegenwoordigingsmacht  Volmachten

Art. 5. Sectie 5. Bekendmakingsvereisten

De Raad van Bestuur is een collegiaal orgaan dat bijeenkomt telkens wanneer dit vereist is in het belang van de vereniging.

De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. De voorzitter roept de vergadering bijeen en zit de vergadering voor. In geval van afwezigheid wordt hij vervangen door de oudst aanwezige bestuurder.

De Raad van Bestuur vergadert slechts wanneer minstens de helft van de bestuurders aanwezig is. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking beslist de stem van de voorzitter of van zijn vervanger. Een bestuurder mag zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen mits deze drager is van een schriftelijke volmacht. Niemand mag meer dan één volmacht dragen.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van de taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurders in het gedrang.

De Raad van Bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de V.Z.W., of de algemene bestuursbevoegdheid van de Raad van Bestuur.

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door het optreden van de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte, eveneens algemeen, vertegenwoordigd door de handtekening van de voorzitter of de handtekeningen van twee bestuurders die gezamenlijk handelen.

Beperkingen aan de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

De Raad van Bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

De benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de personen/functies die gemachtigd zijn om de V.Z.W. te vertegenwoordigen, en hun ambtsbeëindiging, worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, en door bekendmaking in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de V.Z.W. vertegenwoordigen, de V.Z.W. ieder afzonderlijk, gezamenlijk dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.

Artikel 6. Dagelijks Bestuur

Het dagelijks bestuur van de V.Z.W. op intern vlak alsook de externe vertegenwoordiging wat betreft het dagelijks

bestuur kan door de Raad van Bestuur worden opgedragen aan één of meerdere personen.

Zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordiging voor dat dagelijks bestuur betreft zullen

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

de dagelijkse bestuurders alleen handelen.

Bij gebrek aan wettelijke omschrijving worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de V.Z.W. te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

De benoemingen van de personen belast met het dagelijks bestuur en hun ambtbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, en door bekendmaking in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de V.Z.W. vertegenwoordigen inzake dagelijks bestuur, de V.Z.W. ieder afzonderlijk, gezamenlijk dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.

Artikel 7. Aansprakelijkheid van de bestuurders en dagelijks bestuurders

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Zolang de V.Z.W. voor het laatst afgesloten boekjaar de drempelbedragen vermeld in artikel 17, § 5 V.Z.W.-wet niet overschrijdt, is de V.Z.W. niet verplicht een commissaris te benoemen.

Zodra de V.Z.W. de drempelbedragen overschrijdt, wordt de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen hierin weer te geven overeenkomstig het bepaalde in het K.B. van 19 december 2003, aan een commissaris opgedragen, te benoemen door de Algemene Vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren overeenkomstig de wettelijke bepalingen ter zake.

Artikel 8. Toezicht door een commissaris

Artikel 9. Boekhouding

Artikel 10. Ontbinding

De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid vereist voor een doelwijziging zoals bepaald in artikel 5, sectie 2 van deze statuten. Vanaf de beslissing tot de ontbinding vermeldt de V.Z.W. steeds dat zij  V.Z.W. in ontbinding is overeenkomstig artikel 23 V.Z.W.-wet.

De vereniging zal in geen geval ontbonden worden door het overlijden, de uitsluiting of het uittreden van leden, voor zover het aantal werkende leden hierdoor niet daalt tot minder dan drie.

Ingeval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering, of bij gebrek daarvan de Rechtbank één of meerdere vereffenaars. Zij bepaalt hun bevoegdheden en de vereffeningvoorwaarden.

Ingeval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een instelling, stichting of vereniging met een gelijkaardig doel. De Algemene Vergadering die tot de ontbinding besluit, zal aanduiden welke instelling, stichting of vereniging het vereffeningsaldo zal ontvangen. Bij ontstentenis van een beslissing van de Algemene Vergadering over de bestemming van het vereffeningsaldo, wordt deze bestemming bepaald door de vereffenaar(s).

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de V.Z.W.-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

De bestuurders en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden voor de verbintenissen van de V.Z.W. Tegenover de V.Z.W. en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, de wet en de statuten. Ze zijn aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 V.Z.W.-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel overeenkomstig het bepaalde artikel 26novies V.Z.W.-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde artikel 17, § 6 V.Z.W.-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

Verklaringen en tijdelijke bepalingen

Het eerste boekjaar begin op heden en zal eindigen op één en dertig december tweeduizend en dertien. De eerste jaarvergadering zal worden gehouden in het jaar tweeduizend veertien.

Onmiddellijk na de oprichting zijn de werkende leden bijeengekomen in een vergadering en hebben zij

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

1. Luc Hostyn, Pastoriestraat 57, 9800 Meigem wordt verkozen als voorzitter.

2. Daisy Vandermeersch, Stationsstraat 108, 8880 Ledegem wordt verkozen als secretaris.

beslist om te benoemen tot bestuurders :

De tekst van de statuten wordt door de vergadering artikel per artikel met eenparigheid van stemmen goedgekend.

Gedaan te Ledegem op 22 januari 2013.

In twee originele exemplaren conform artikel 2, laatste lid V.Z.W. wet

(get.)

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Luc Hostyn

Daisy Vandermeersch

Frederik Neyrinck

Coordonnées
TIK TAK CLAIRES

Adresse
STATIONSSTRAAT 108 8880 LEDEGEM

Code postal : 8880
Localité : LEDEGEM
Commune : LEDEGEM
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande