VZW ERFGOEDACADEMIE

Association sans but lucratif


Dénomination : VZW ERFGOEDACADEMIE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 542.752.909

Publication

09/12/2013
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/12/2013 - Annexes du Moniteur belge

HOOFDSTUK I.  Benaming, rechtsvorm, zetel en doel

Art. 1. De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een

vereniging zonder winstoogmerk (hierna  VZW genaamd), en heeft als benaming  VZW Erfgoedacademie .

Art. 2. De naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken die uitgaan van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden  vereniging zonder winstoogmerk of door de afkorting  VZW , met nauwkeurige aanduiding van de maatschappelijke zetel van de vereniging.

Art. 3. De maatschappelijke zetel bevindt zich te 8200 Brugge, Xaverianenstraat 10. De vereniging ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Brugge. De raad van bestuur is gemachtigd de zetel over te plaatsen

Het jaar tweeduizend dertien, op zesentwintig november, zijn samen gekomen,

de ondergetekenden:

de vereniging zonder winstoogmerk Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf, verkort  Confederatie Bouw ,

gevestigd te 1000 Brussel, Lombardstraat 34-42, met ondernemingsnummer 0406.479.092, hier

vertegenwoordigd door Jan Meuleman, bestuurder, en Eric Vandewiele, bestuurder,

de vereniging zonder winstoogmerk Katholieke Hogeschool VIVES Noord, gevestigd te 8200 Brugge, Xaverianenstraat 10, met ondernemingsnummer 0455.932.266, hier vertegenwoordigd door bvba De Groote William Orthopedie, met als vaste vertegenwoordiger William De Groote, voorzitter van de raad van bestuur, en door Vanlerberghe Herman vof, met als vaste vertegenwoordiger Herman Vanlerberghe, bestuurder,

teneinde een vereniging zonder winstoogmerk onder de naam "Erfgoedacademie" op te richten, in overeenstemming met de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, hierna de  VZW-wet genoemd,

waarvan de statuten als volgt luiden:

STATUTEN

TITEL I.

de vereniging zonder winstoogmerk, Organisatie van raadgevende ingenieurs engineering  en consultancybureaus (ORI), gevestigd te Kolonel Bourgstraat 105, 1030 Brussel, met ondernemingsnummer 0447.649.852, hier vertegenwoordigd door Anya De Bie, secretaris-generaal,

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : VZW Erfgoedacademie

België

Onderwerp akte : Oprichting

*13307475*

(afgekort) :

Rechtsvorm: : Vereniging zonder winstoogmerk

Luik B

Zetel : Xaverianenstraat 10

0542752909

8200

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Brugge (Sint-Andries)

Griffie

Neergelegd

05-12-2013

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

binnen dit arrondissement mits bekrachtiging ervan in een statutenwijziging goedgekeurd door de algemene vergadering.

Art. 4. De vereniging stelt zich tot doel het onderzoeken, ontwerpen, begeleiden en coördineren van opleidingsmodules met betrekking tot de zorg voor bouwkundig en archeologisch erfgoed die door verschillende opleidingsverstrekkers georganiseerd kunnen worden op meerdere niveaus, zowel voor het opvolgen, begeleiden, bestuderen en onderzoeken als voor het vakkundig uitvoeren van projecten.

Daarnaast kan de vereniging bijkomende initiatieven nemen die bijdragen tot de bevordering van de kwaliteitszorg binnen de domeinen van het bouwkundig en archeologisch erfgoed, met inbegrip van de daartoe geëigende financiële instrumenten.

De vereniging kan alle verrichtingen uitvoeren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, en haar medewerking verlenen aan elke gelijkaardige bedrijvigheid.

HOOFDSTUK II.  Lidmaatschap

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/12/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 5. De vereniging bestaat uit tenminste drie leden.

Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen lid worden van de vereniging.

Om als rechtspersoon lid te kunnen worden en blijven dient men voldoende representatief te zijn voor tenminste

één van de bij het onroerend-erfgoed-beheer betrokken sectoren. Tevens moet men kunnen aantonen

voldoende onafhankelijk te zijn van individuele bedrijven.

Art. 6. Om lid te kunnen worden van de vereniging, dient een kandidaat lid, na door de Raad van Bestuur te zijn voorgedragen, door de algemene vergadering met een twee derde meerderheid te worden aanvaard.

Art. 7. Het staat de leden vrij op elk tijdstip ontslag te nemen, mits de raad van bestuur hiervan bij aangetekend schrijven ten minste twee maanden voor de aanvang van het volgende boekjaar in kennis te stellen. Het lid wordt geacht uit te treden de 1e dag van het volgende boekjaar, tenzij met het akkoord van twee derde van de resterende leden een andere datum wordt overeengekomen.

Is geacht ontslagnemend lid te zijn, het lid dat niet langer voldoet aan de in deze statuten en het huishoudelijk reglement gestelde voorwaarden, alsmede het lid dat in gebreke blijft zijn bijdrage te betalen binnen de maand nadat hij hiertoe bij aangetekend schrijven werd aangemaand.

Door overlijden, ontbinding of faillissement verliest een lid van rechtswege het lidmaatschap van de vereniging. De raad van bestuur zal hiervan akte nemen en/of aan de betrokkene hiervan formeel kennis geven.

Om elke dringende reden van vertrouwensbreuk kan een lid door de raad van bestuur geschorst worden met behoud van de bijdrageplicht of, op voorstel van de raad van bestuur, door de algemene vergadering uit de vereniging verwijderd worden. Deze schorsing of uitsluiting van een lid kan slechts met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of bij volmacht vertegenwoordigde leden uitgesproken worden.

Art. 8. Ontslagnemende of uitgesloten leden, de erfgenamen van een overleden lid, de rechtsopvolgers van een failliet of ontbonden lid, hebben geen recht op het maatschappelijk fonds en kunnen evenmin teruggave eisen van de door hen betaalde bijdragen.

Art. 9. In geen geval kan een ontslagnemend, geschorst of uitgesloten lid inzage, mededeling of afschrift van rekeningen, verzegeling van de goederen der vereniging of het opmaken van een inventaris verlangen.

Art. 10. De leden betalen een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage waarvan het bedrag door de raad van bestuur wordt vastgesteld en dat niet hoger mag zijn dan ¬ 100.

Art. 11. Lidmaatschap geeft recht op inspraak in de organisatie van de vereniging, dit door mogelijke deelname aan de organen van de vereniging zoals bepaald in deze statuten en het huishoudelijk reglement.

HOOFDSTUK III.  Aangeslotenen

Art. 12. De aangeslotenen zijn geen leden en hebben geen lidmaatschapsrechten. Zij ontlenen hun rechten aan

de bepalingen uit hun contract van aansluiting.

TITEL II.  Organen en comités en adviesraden

HOOFDSTUK I  Algemeenheden

Art. 13. De organen van de vereniging zijn :

- de algemene vergadering;

- de raad van bestuur.

Als lid van de organen verbinden de leden resp. bestuurders zich vanaf de aanvaarding van hun toetreding resp. van hun benoeming tot naleving van de statuten en het huishoudelijk reglement. Zij zullen het belang van de vereniging steeds vooropstellen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Volgens de bepalingen van het huishoudelijk reglement kunnen één of meerdere comités en adviesraden worden opgericht.

Art. 14. Een klachten- en beroepscomité staat de organen bij conform het bepaalde in artikel 31 e.v. van deze statuten.

Art. 15. Alle aan de vergaderingen van de organen, comités en adviesraden deelnemende personen dienen de hun ter beschikking gestelde documenten en informatie met de nodige discretie te behandelen, o.a. erover te waken dat deze niet in handen komen van personen die de belangen van de vereniging zouden kunnen schaden. HOOFDSTUK II  Algemene vergadering

Art. 16. De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/12/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 17. Een besluit van de algemene vergadering is vereist voor:

- de wijziging van de statuten,

- de goedkeuring van het huishoudelijk reglement,

- de benoeming en afzetting van de bestuurders,

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen of commissaris-revisoren en het bepalen van hun bezoldiging, ingeval een bezoldiging wordt toegekend, de goedkeuring van de vertegenwoordiger(s) van de bestuurders-rechtspersonen,

- de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen of commissaris-revisoren,

- de goedkeuring van de begroting en van de rekening,

- de uitsluiting en aanvaarding van leden,

- de ontbinding van de vereniging,

- de uitoefening van alle andere machten op grond van de wet of onderhavige statuten.

Art. 18. Ieder jaar wordt er minstens één algemene vergadering gehouden.

De raad van bestuur kan steeds bijkomende buitengewone algemene vergaderingen bijeenroepen, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van 1/5e van de leden, hetzij als de wet dit vereist.

De bijeenroepingen worden per gewone brief of op elektronische wijze tenminste acht kalenderdagen voor de vergadering aan ieder lid en/of diens afgevaardigden verzonden. De agenda wordt bij de oproeping gevoegd. De notulen van de algemene vergaderingen worden bijgehouden in een register dat door de leden vrij in te zien is, behalve indien de wet of deze statuten een andere vorm van bekendmaking voorzien.

Art. 19. Leden-natuurlijke personen nemen zelf deel aan de algemene vergadering. Leden- natuurlijke personen hebben elk één stem.

Leden-rechtspersonen worden in de algemene vergadering vertegenwoordigd door afgevaardigden-natuurlijke personen. Het huishoudelijk reglement bepaalt het maximaal aantal afgevaardigden per lid-rechtspersoon. Leden-rechtspersonen hebben evenveel stemmen als het maximaal aantal afgevaardigden waarover ze conform het huishoudelijk reglement beschikken. Leden-rechtspersonen worden aanwezig beschouwd indien tenminste één van haar afgevaardigden aanwezig is.

De beslissingen van de algemene vergaderingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen van de aanwezige of bij volmacht vertegenwoordigde leden, behoudens andersluidende bepalingen in de wet of in onderhavige statuten.

In geval van staking der stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

HOOFDSTUK III.  Raad van bestuur

Art. 20. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit natuurlijke personen en/of rechtspersonen.

Om rechtsgeldig de bestuurders te kunnen benoemen, en in geval van bestuurders-rechtspersonen, om rechtsgeldig de vertegenwoordiger(s) goed te keuren, moet op de algemene vergadering tenminste de helft van de leden aanwezig of bij volmacht vertegenwoordigd zijn. Indien dit quorum niet wordt gehaald zal een nieuwe algemene vergadering worden bijeengeroepen die dan wel kan overgaan tot benoeming van de bestuurders en desgevallend tot goedkeuring van de vertegenwoordiger(s) van de bestuurders-rechtspersonen, ongeacht het aantal aanwezigen.

Art. 21. De bestuurders worden benoemd voor een termijn van zes jaar. Zij kunnen onbeperkt herbenoemd worden.

Het mandaat van bestuurder eindigt van rechtswege op de datum van overlijden, ontbinding of faillissement.

Art. 22. Bestuurders alsook de door de bestuurders-rechtspersonen aangeduide vertegenwoordiger(s) zijn persoonlijk niet gebonden door de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid is beperkt tot de uitvoering van hun opdracht.

Art. 23. De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter, door de persoon belast met het dagelijks bestuur of door twee of meer bestuurders. De agenda wordt bepaald in overleg tussen de voorzitter en de persoon belast met het dagelijks bestuur. Elke bestuurder heeft het recht agendapunten te laten toevoegen uiterlijk twee dagen na de ontvangst van de agenda.

Bestuurders-rechtspersoon worden aanwezig beschouwd indien tenminste één van haar vertegenwoordigers

aanwezig is.

De raad van bestuur kan geldig beraadslagen indien de meerderheid der bestuurders aanwezig of bij volmacht

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

vertegenwoordigd is. De beslissingen worden met eenvoudige meerderheid van de aanwezige of bij volmacht vertegenwoordigde bestuurders genomen. Elke bestuurder beschikt over één stem. De notulen van de raad van bestuur worden bijgehouden in een register dat door de leden vrij in te zien is, behalve indien de wet of deze statuten een andere vorm van bekendmaking voorzien.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging het vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van alle bestuurders. De aldus genomen besluiten worden gedateerd op de dag dat de laatste bestuurder het betreffende document ondertekent.

Art. 24. In geval van hoogdringendheid en wanneer het belang van de vereniging dit vereist kunnen punten die niet op de agenda staan behandeld worden als alle bestuurders aanwezig of bij volmacht vertegenwoordigd zijn en daarmee akkoord gaan.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/12/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 25. De raad van bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. De raad van bestuur beschikt over de residuaire bevoegdheid en is bevoegd tot het stellen van alle daden die niet uitdrukkelijk voorbehouden zijn aan de algemene vergadering of andere organen op grond van de wet of deze statuten.

Art. 26. De raad van bestuur onderwerpt jaarlijks de jaarrekening van het afgelopen boekjaar en de begroting van het volgend boekjaar aan de goedkeuring van de algemene vergadering.

Art. 27 Tegenover derden volstaat de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, waaronder de voorzitter, opdat de vereniging geldig vertegenwoordigd is.

Art. 28. De raad van bestuur kan het dagelijks bestuur van de vereniging delegeren, samen met het gebruik van de maatschappelijke handtekening voor dat bestuur, aan een tussen zijn leden of hun vertegenwoordigers aangeduid dagelijks bestuurder of aan een in dienstverband van de vereniging werkende aangestelde en waarvan de bevoegdheden vastgesteld worden door de raad van bestuur.

De aanstelling of afzetting van de dagelijks bestuurder of de voornoemde aangestelde vereist een twee derde meerderheid van stemmen van de aanwezige of door volmacht vertegenwoordigde bestuurders. De raad kan eveneens alle bijzondere machten verlenen aan alle lasthebbers-derden zijner keuze.

Art. 29. Indien een bestuurder of vertegenwoordiger, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór dat de raad van bestuur een besluit neemt. De bestuurder of vertegenwoordiger met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Art. 30. De raad van bestuur kan beslissen natuurlijke personen of vertegenwoordigers van rechtspersonen, mits deze voldoen aan de in deze statuten gestelde voorwaarden om lid te kunnen worden van de vereniging, als vaste waarnemer dan wel als vaste deelnemer aan de debatten, maar steeds zonder stemrecht, toe te laten op zijn vergaderingen.

HOOFDSTUK IV .  Klachten- en beroepscomité

Art. 31. Het klachten- en beroepscomité heeft de bevoegdheid adviezen te geven aan de raad van bestuur over

betwistingen met derden.

De definitieve beslissing in deze materie komt toe aan de raad van bestuur.

Art. 32. De adviezen van het klachten- en beroepscomité worden verleend bij gewone meerderheid, ondertekend door alle aanwezigen, en door de voorzitter van het comité of de dagelijks bestuurder of directeur- generaal aan de betrokkenen bekendgemaakt.

De bevoegdheden daartoe, alsmede het gebruik van de maatschappelijke handtekening in dat verband, horen toe aan respectievelijk de bevoegde personeelsleden van de vereniging en aan het klachten- en beroepscomité voor wat de beroepen aangaat en dit conform hetgeen hierna wordt bepaald.

De raad van bestuur is wel bevoegd voor het toezicht op en de bijsturing van de procedures in dit verband.

Art. 33. De samenstelling en de werking van het klachten- en beroepscomité worden bepaald in het huishoudelijk reglement.

TITEL III.  Boekjaar en controle

Art. 34. Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Art. 35. De algemene vergadering kan één of meerdere commissarissen of commissaris- revisoren aanstellen die gelast zijn met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid van de verrichtingen in de jaarrekening.

TITEL IV.  Ontbinding en vereffening

Art. 36. In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging, benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars en stelt hun machten vast. Het netto actief wordt toegewezen aan de vzw Katholieke Hogeschool Vives Noord, of haar rechtsopvolger.

TITEL V.  Varia

Art. 37. De notulen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ondertekend door de voorzitter en één bestuurder. In het geval het bestuurders- rechtspersonen betreft volstaat de ondertekening door tenminste één van hun vertegenwoordigers.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/12/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 38. Een huishoudelijk reglement wordt opgesteld door de raad van bestuur en ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd.

Art. 39. Lidmaatschap van de vereniging houdt aanvaarding van de statuten en het huishoudelijk reglement in.

Art. 40. Al wat niet bepaald is door deze statuten wordt geregeld door de VZW-wet en het huishoudelijk reglement.

B. SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN

Het eerste boekjaar loopt vanaf 26 november 2013 tot 31 december 2014. De eerste gewone algemene vergadering zal gehouden worden in het jaar 2015.

De aanwezige partijen komen bijeen in een eerste buitengewone algemene vergadering en treffen eenparig het volgende besluit:

Worden tot bestuurder benoemd:

1. de vereniging zonder winstoogmerk Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf, verkort  Confederatie

Bouw , gevestigd te 1000 Brussel, Lombardstraat 34-42, met ondernemingsnummer 0406.479.092, de vereniging zonder winstoogmerk Katholieke Hogeschool VIVES Noord, gevestigd te 8200 Brugge, Xaverianenstraat 10, met ondernemingsnummer 0455.932.266.

C. BIJZONDERE VOLMACHT

Voor zover als nodig, wordt bijzondere volmacht verleend, met recht van indeplaatsstelling, aan de heer Joeri Van Meenen, geboren te Deinze op 14 februari 1970, wonend te 9050 Gentbrugge, Berkenhof 9, met rijksregisternummer 70.02.14-275.13, om alle formaliteiten te vervullen die nodig zijn voor de elektronische oprichting van de vereniging via de site van de FOD Justitie www.egriffie.be.

Opgemaakt te Brugge in 4 exemplaren,

Met eenparigheid van stemmen aanvaard op de oprichtingsvergadering van de VZW Erfgoedacademie op datum van 26 november 2013 op de maatschappelijke zetel in Xaverianenstraat 10 te 8200 Brugge.

Confederatie Bouw

Jan Meuleman vzw Katholieke Hogeschool VIVES Noord

Bestuurder bvba De Groote William Orthopedie

met als vaste vertegenwoordiger William De Groote

voorzitter

Hun mandaat loopt tot en met 26 november 2019.

Confederatie Bouw

Eric Vandewiele Vzw Katholieke Hogeschool VIVES Noord

Bestuurder Vof Vanlerberghe Herman

met als vaste vertegenwoordiger Herman Vanlerberghe

bestuurder

Vzw ORI

Anya De Bie

Secretaris-generaal

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/12/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Coordonnées
VZW ERFGOEDACADEMIE

Adresse
XAVERIANENSTRAAT 10 8200 BRUGGE

Code postal : 8200
Localité : Sint-Andries
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande