ACT4CHANGE GENT

Association sans but lucratif


Dénomination : ACT4CHANGE GENT
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 845.721.521

Publication

16/05/2012
ÿþ M0022

ln de bilagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

b

*12090699*

s

Ondernemingsnr : i7~J º% ~,) 7~ !~ 1

Benaming

(voluit) : Act4Change Gent

(verkort)

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Langestraat 85, 9050 Ledeberg

Onderwerp akte : Oprichtingsakte vereniging zonder winstoogmerk Act4Change Gent

Tussen de hierna opgesomde natuurlijke personen

-Van de Velde Pieter-Jan, Langestraat 85, 9050 Ledeberg, bediende

-Vereecken Willem, Lange Violettestraat 176, 9000 Gent, onderzoeker

-Vanhille Josefine, Van Hoegaerdestraat 44, 1081 Koekelberg, onderzoeker

-Maklu Mertens, Spiegelhofstraat 28, 9000 Gent, theatermaker

-Leen Vandenbussche, Ketelvest 27, 9000 Gent, bediende

-Byttebier Annemie, Langeweide 7, 9820 Merelbeke, student

-Vanpeperstraete Ben, Onderwijsstraat 124, 1070 Anderlecht, bediende

-Byttebier Karolien, Langeweide 7, 9820 Merelbeke, student

-Coenen Ann, Langestraat 85, 9050 Ledeberg, onderzoeker

-Vandersteene Hanne, Spiegelhofstraat 28, 9000 Gent, theatermaker

-De Langhe Heidi, Tarwestraat 21, 8530 Harelbeke, bediende

-Verbeke Eef, Stationssteenweg 185, 2560 Kessel, bediende

is overeen gekomen wat volgt, onder elkaar met en voor allen die hier aanwezig en/of vertegenwoordigd waren en voor allen die later nog effectief lid worden, een vzw op te richten overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, onder de volgende voorwaarden en specifieke condities, gematerialiseerd in deze statuten:

ARTIKEL 1. DE VERENIGING

§ 1. De Vereniging Zonder Winstoogmerk draagt de naam Act4Change Gent.

§ 2. De zetel van de VZW is gevestigd op Langestraat 85, 9050 Ledeberg, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Gent.

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

ARTIKEL 2. DOELEINDEN EN ACTIVITEITEN

Act4Change Gent is een jongerenorganisatie die werkt aan een meer evenwichtige verhouding tussen Noord en Zuid, en een duurzame samenleving in het algemeen, Act4Change Gent ondersteunt jongeren die een voortrekkersrol (willen) spelen om verandering voor duurzame ontwikkeling te realiseren in hun engagement. Act4Change Gent doet dit door hen te inspireren en hen ontmoetingsmomenten en leerkansen aan te bieden. Hierbij kiest Act4Change Gent voor een duidelijke inhoudelijke focus: we kijken door een Noord-Zuidbril naar duurzame ontwikkeling. Act4Change Gent gelooft in de kracht van inspirerende jongeren ais actor voor verandering en in de meerwaarde van competentieontwikkeling, empowerment, netwerking en diversiteit.

Om deze doelen te bereiken kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van het innen van ledenbijdrages, donaties, subsidies alsook bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

De vereniging streeft deze doelen na, los van elke politieke partij en van elke vakbond, en is niet gebonden aan een bepaalde filosofische of religieuze overtuiging.

Artikel 3. LIDMAATSCHAP

ART. 3. Sectie 1. Leden

§1. Er zijn minstens 3 Leden met aile rechten zoals omschreven voor de leden in de V&S-wet.

§2 Alle natuurlijke en legale personen die zich achter de doelstellingen scharen kunnen toetreden als Lid mits schriftelijke aanvraag aan de Raad van Bestuur. Aan het begin van de algemene vergadering wordt op voorstel van de Raad van Bestuur een lijst met Werkende leden goedgekeurd.

§3.Leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de V&S-wet en deze statuten worden beschreven. Leden zijn jongeren dan 35 jaar of in het geval van legale entiteiten worden deze in meerderheid geleid door personen jonger dan 35 jaar. Leden betalen een lidmaatschapbijdrage die jaarlijks zal worden vastgelegd door de Raad van Bestuur en die maximum 100,00 EUR zal bedragen.

ART. 3. Sectie 2. Ontslag en Beëindiging van lidmaatschap

§1 Leden kunnen zich op elk ogenblik uit de VZW terugtrekken door een schriftelijke mededeling aan de Voorzitter van het Bestuur. Het ontslag zal één maand na dit schrijven ingaan.

§2. Als een Lid in strijd handelt met de doelstellingen van de VZW zoals geformuleerd in de missie of in het geval dat een natuurlijke persoon ouder wordt dan 35 jaar wordt het Lid als ontslagnemend beschouwd.

ART. 3. Sectie 3. Rechten

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§1. Geen enkel Lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid van Lid.

§2. Deze uitstuiting van rechten op de activa geldt te allen tijde tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de VZW, enz.

§3 Leden hebben het recht om deel te nemen in het besluitvormingsproces tijdens de Algemene

Ledenvergadering en Raad van Bestuur volgens de modaliteiten zoals beschreven in deze statuten.

§4 Leden hebben een recht op informatie betreffende de vereniging.

§5 Leden worden geacht om onder andere hun lidmaatschapsbijdrage te betalen en bij te dragen naar eigen capaciteit tot het verwezenlijken van de doelen van de vereniging.

ARTIKEL 4 ORGANEN VAN DE VERENIGING

§1. De vereniging bestaat uit een Algemene Vergadering en een Raad van Bestuur,

ARTIKEL 5. DE ALGEMENE VERGADERING

ART. 5. Sectie 1. De Algemene Vergadering

§1. De Algemene Vergadering bestaat uit de alle Leden.

§2. Alle Leden hebben gelijk stemrecht, Elk Lid heeft een stem.

ART. 5. Sectie 2. Bevoegdheden

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend worden:

- de goedkeuring en wijziging van de statuten;

- de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

- de kwijting aan de bestuurders;

- de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

- de goedkeuring van een werkplan

- de goedkeuring van het jaarverslag

- de ontbinding van de vereniging;

- de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

- alle andere door de statuten aan de Algemene Vergadering expliciet toegekende bevoegdheden.

ART. 5. Sectie 3. Vergaderingen

§1. De Algemene Vergadering komt minimum éénmaal per jaar samen De vergaderingen worden door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of door minstens 2 bestuurders bijeengeroepen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

§2. Bijzondere bijeenkomsten in een Buitengewone Algemene Vergadering kunnen worden samengeroepen door de Voorzitter of op verzoek van minstens 2 bestuurders alsook op verzoek van minstens 1/3 van aile Leden.

§3. De uitnodiging wordt minstens 14 dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle Leden verstuurd per e-mail of per gewone brief naar het adres dat het Lid daartoe laatst heeft opgegeven aan de VZW. Aan de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda toegevoegd.

ART. 5. Sectie 4. Quorum en stemming

§1. Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de helft van de Leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer de V&S-wet of de statuten dit anders voorzien.

§2. De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van 2/3 van de Leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde Leden. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, of de ontbinding van de vereniging, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde Leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden.

§3. Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere Leden worden vertegenwoordigd. Elk Lid kan maximum 2 volmachten dragen.

§4. De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, indien gevraagd door minstens 1/3 van de Leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming. Wanneer stemmingen over individuele personen gaan, worden deze steeds bij geheime stemming gehouden.

§ 5. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

§ 6. Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de bij K.B. vastgelegde modaliteiten. Een verslag van de Algemene Vergadering wordt bezorgd aan elk lid.

ARTIKEL 6. BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

ART. 6. Sectie 1. Samenstelling Raad van Bestuur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

tdOD 2,2

§1.0e Raad van Bestuur bestaat uit minstens drie en maximum twaalf leden en wordt benoemd door de Algemene Vergadering voor onbepaalde duur.

§2. Verkozen zijn de kandidaten die een meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden haalden. ln geval er meer kandidaten zijn dan te begeven plaatsen, zijn de kandidaten die een meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden haalden, de kandidaten verkozen met het hoogste aantal stemmen, tot de te begeven plaatsen toegewezen zijn.

§3. Een bestuurder kan te allen tijde worden ontslagen door de Algemene Vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Een lid van de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de Voorzitter van de Raad van Bestuur. Een bestuurder kan door de Algemene Vergadering verplicht worden na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

§4. Bestuurders worden verkozen voor een termijn van drie jaar. Jaarlijks kunnen er verkiezingen worden georganiseerd om de onbezette plaatsen of plaatsen vrijgekomen door ontslag of overlijden van een bestuurder in te vullen. De leden van de Raad van Bestuur zijn herkiesbaar.

§5. De Raad van Bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter en een ondervoorzitter, elk van een verschillend geslacht.

§6. De bestuurders oefenen in beginsel hun mandaat kosteloos uit.

ART. 6. Sectie 2. Raad van Bestuur: vergaderingen, beraadslaging en beslissing

§1. De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter of op vraag van minstens 2 bestuurders.

§2. De Raad wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door het jongst aanwezige bestuurslid.

§3. De Raad van Bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten, wanneer de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering. De besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter of zijn vervanger doorslaggevend.

§4. Er worden notulen opgesteld en ondertekend door de Voorzitter en de secretaris en deze worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de Leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de door bij K.B. vastgelegde modaliteiten.

ART. 6. Sectie 3. Tegenstrijdig belang

§1. Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders voor dat de Raad van Bestuur een besluit neemt.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/05/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§2. De bestuurder met het tegenstrijdig belang, neemt niet deel aan de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

ART. 6. Sectie 4. Intern bestuur  Beperkingen

§1. De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de vzw, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens wet de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

§2. Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang,

§3. De Raad van Bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan een of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of de algemene bestuursbevoegdheid van de Raad van Bestuur.

ART. 6. Sectie 5. Externe vertegenwoordigingsmacht

§1. De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door de meerderheid van zijn leden. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur ais college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen, waaronder de voorzitter.

§2. De Raad van Bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

ARTIKEL 7. AANSPRAKELIJKHEID VAN DE BESTUURDER

De bestuurders en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW. Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.

ARTIKEL 8. BOEKHOUDING

§1. Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. Behalve voor het eerste boekjaar dat loopt van de oprichtingsdatum tot 31 december van het jaar volgend op het oprichtingsjaar.

§2. De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering.

ARTIKEL 9. ONTBINDING

MOD 22

Luik B - Vervolg

§1. De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t de ontbinding voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum 115 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in deze

statuten.

§2. Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering een vereffenaar waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

§3. Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de buitengewone Algemene Vergadering over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of verwant doel, werkzaam in België.

Worden benoemd als eerste bestuurders door de Algemene Vergadering, die twee aan twee mogen optreden, beslissen, tekenen, vertegenwoordigen met de bevoegdheden vermeld in artikel 6 van deze statuten

-Van de Velde Pieter-Jan, Langestraat 85, 9050 Ledeberg, bediende

-Vereecken Willem, Lange Violettestraat 176, 9000 Gent, onderzoeker

-Vanhille Josefine, Van Hoegaerdestraat 44, 1081 Koekelberg, onderzoeker

' -Vanpeperstraete Ben, Onderwijsstraat 124, 1070 Anderlecht, bediende

Coenen Ann, Langestraat 85, 9050 Ledeberg, onderzoeker

-De Prez Karolien, Onderwijsstraat 124, 1070 Anderlecht, student

-Ng Mei Lan, Boelaerlei 35, 2140 Beerschot, student

Verbeke Eef, Stationssteenweg 185, 2560 Kessel, bediende

-De Langhe Heidi, Tarwestraat 21, 8530 Harelbeke, bediende

Gent, 11 maart 2012

Voor-

Voiéháuden aan het Belgisch

Staatsblad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging. stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
ACT4CHANGE GENT

Adresse
LANGESTRAAT 85 9050 LEDEBERG(GENT)

Code postal : 9050
Localité : Ledeberg
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande