BIERPOST.BE

Association sans but lucratif


Dénomination : BIERPOST.BE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 628.878.021

Publication

28/04/2015
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Art. 1. De vereniging draagt de naam "Bierpost.be" en is opgericht voor onbepaalde duur. Deze naam moet steeds door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting "VZW" worden voorafgegaan of gevolgd.

De naam, de aanduiding dat het om een vereniging zonder winstoogmerk gaat en het adres van de zetel van de vereniging moet worden vermeld op alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging.

Art. 2. De zetel van de vereniging is gevestigd te Watermolenstraat 49, 9340 Wanzele in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, Aalst.

Iedere verplaatsing van de zetel van de vereniging vereist een besluit van de algemene vergadering der leden overeenkomstig het quorum en de meerderheid vereist voor een statutenwijziging.

Art. 3. De vereniging heeft tot doel:

het promoten en bewaren van de socio-culturele en historische rol die microbrouwerijen in Vlaanderen vervullen; en de Vlaamse burger bewust maken van de producten die deze microbrouwerijen creëren. Om dat doel te verwezenlijken werd de webpagina  Bierpost.be opgericht. Deze webpagina dient ter promotie van de producten van de microbrouwerijen. Men kan via de webpagina kennismaken met verschillende bierproducten en zal ook de mogelijkheid krijgen om die producten aan te schaffen aan een democratische prijs. Deze inkomsten dienen ter bevordering van het doel van Bierpost.be.

Bierpost.be

Vereniging zonder winstoogmerk

Watermolenstraat 49, 9340 Wanzele

OPRICHTING

De ondergetekenden:

Callens Alexander, Markegemstraat 80, 8720 Wakken

Melkenbeke Pieter, Willem Tellstraat 23, 9000 Gent

Van den Broeck Rutger, Neerveldstraat 222A, 1745 Opwijk

Zijn overeengekomen om in overeenstemming met de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verengingen zonder winstoogmerk, "Bierpost.be" op te richten waarvan de statuten als volgt luiden:

Zij is bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voorzover deze in overeenstemming zijn met het doel omschreven in het eerste lid en voorzover de winst gebruikt wordt om dit doel te bereiken. Zij kan alle roerende en onroerende goederen en/of zakelijke rechten die zij voor het verwezenlijken van haar doel nodig

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Bierpost.be

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Watermolenstraat 49

*15307140*

Luik B

9340

België

0628878021

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Lede (Wanzele)

Griffie

Neergelegd

24-04-2015

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Zij kan daartoe alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, en onder meer overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten ondertekenen, verzekeringspolissen afsluiten, goederen in huur nemen, dit alles zowel in binnen- als in buitenland. Zij kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en als vertegenwoordiger optreden.

heeft, bezitten of verkrijgen en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Art. 4. De vereniging zal minstens drie werkende leden tellen.

De oprichters zijn de eerste werkende leden van vereniging.

Als lid kan tot vereniging toetreden iedere natuurlijke of rechtspersoon die:

· meerderjarig is (voor natuurlijke personen);

· met unanimiteit aanvaard wordt door de algemene vergadering;

· en de doelstellingen van de vereniging nastreeft en actief wenst te ondersteunen.

Verzoeken om toetreding dienen uitsluitend schriftelijk aan de raad van bestuur te worden gericht, onder vermelding van naam, voornamen en adres of indien het een rechtspersoon betreft naam, rechtsvorm en adres van de maatschappelijke zetel van de verzoeker en onder vermelding van de elementen waarom de verzoeker meent in aanmerking te komen als lid. De raad van bestuur legt verzoek tot toetreding van het kandidaat-lid voor aan de eerstvolgende algemene vergadering die bij unanimiteit van het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden een beslissing neemt.

Art. 5. Het jaarlijkse lidgeld voor de werkende leden is vastgesteld op 0,00 euro.

Art. 6. De leden van de vereniging zijn verplicht:

a) de statuten, het huishoudelijk reglement (indien er één is opgesteld) van de vereniging alsook de besluiten van haar organen na te leven;

b) de belangen van de vereniging of één van haar organen niet te schaden.

De leden verbinden er zich formeel toe om zich in hun gedragingen geen daden te stellen of na te laten te stellen welke strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of die de vereniging of de principes die zij nastreeft op enige wijze schaden.

Art. 7. Elk lid kan te allen tijde, mits hij er één maand vooraf kennis van geeft, uit de vereniging treden. Het ontslag dient schriftelijk aan de raad van bestuur ter kennis te worden gebracht. Dit schriftelijke verzoek kan gebeuren per brief of per e-mail.

Tot uitsluiting van een lid kan alleen door een algemene vergadering worden besloten, met tweederde meerderheid der aanwezigen en vertegenwoordigde stemmen en nadat het lid is gehoord, althans opgeroepen. In afwachting van de beslissing omtrent de uitsluiting van een lid, kan de raad van bestuur het lidmaatschap schorsen van de persoon:

a) die de verplichtingen, opgelegd aan de leden in artikel 6, op ernstige wijze schendt;

b) die, ondanks schriftelijke aanmaning, in gebreke blijft zijn administratieve verplichtingen tegenover de vereniging na te komen.

De schorsing zal per aangetekende brief worden meegedeeld aan het betrokken lid. Zij kan maximaal zes weken duren, binnen welke termijn de algemene vergadering moet bijeenkomen om over de uitsluiting te beslissen. Op deze bijeenkomst van de algemene vergadering behoudt het betrokken lid al zijn lidmaatschapsrechten. Besluit de algemene vergadering niet tot uitsluiting over te gaan, dan vervalt van rechtswege de schorsing van het lid en wordt deze geacht nooit te hebben plaatsgehad.

Het lidmaatschap van een lid eindigt automatisch door het overlijden, onbekwaam of in staat van verlengde minderjarigheid verklaard worden, of onder voorlopig bewind gesteld worden van de natuurlijke persoon, of in geval van een rechtspersoon, door haar ontbinding, fusie, splitsing of faillissement.

Ontslagnemende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrengen. Art. 8. De algemene vergadering is samengesteld uit al de werkende leden en is bevoegd voor hetgeen bepaald in de wet van 27 juni 1921.

Een lid kan zich door een ander lid of een derde laten vertegenwoordigen.

Elk lid beschikt over één stem op de algemene vergadering.

Art. 9. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

a) het wijzigen van de statuten;

b) het benoemen en afzetten van de bestuurders;

c) desgevallend, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging in geval een bezoldiging wordt toegekend;

d) de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

e) het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen;

f) het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

g) het beslissen over de toetreding en uitsluiting van een lid;

h) de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; en

i) alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer een vijfde van de leden er om vraagt. Zij moet ten minste eenmaal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begrotingen van volgend jaar, op een door de raad van bestuur te bepalen plaats en datum, die voor 30 juni van dat jaar valt (de 'jaarvergadering' genoemd).

Alle leden worden minsten acht dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief of per e-mail uitgenodigd

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

op de algemene vergadering. De oproeping tot de algemene vergadering kan desgevallend worden opgenomen in een nieuwsbrief, ledenblad of andere publicatie van de vereniging. De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of secretaris. Ze vermeldt dag, uur en plaats van de algemene vergadering.

De oproeping bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. Een twintigste van de leden hebben het recht om de voorzitter te verzoeken om bijkomende punten op de agenda te plaatsen. De algemene vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld staan op voorwaarde dat alle aanwezige of vertegenwoordigde leden hiermee instemmen en minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Met uitzondering van de aangelegenheden hierna opgesomd, worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid (de helft plus één, onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

In geval van uitsluiting van een lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal de in de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd. Bij de stemming omtrent een statutenwijziging of de ontbinding van de vereniging, worden onthoudingen geteld als tegenstem.

In de hierna opgesomde aangelegenheden, worden besluiten genomen met unanimiteit van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden:

a) opstellen van en/of wijziging van het huishoudelijk reglement;

b) het nemen van een beslissing die vereniging kan verbinden voor meer dan tweeduizend euro;

c) statutenwijziging en/of doelwijziging;

d) ontbinding/vereffening van de vereniging.

Ingeval op een algemene vergadering niet het vereiste aanwezigheidsquorum wordt bereikt, kan een tweede algemene vergadering van leden worden bijeengeroepen welke geldig kan beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede algmene vergadering moet minstens vijftien dagen na de eerste algemene vergadering worden gehouden. De door de wet of onderhavige statuten vereiste meerderheid der stemmen blijft onverkort gelden.

Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Ze worden opgenomen in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden "voor eensluidend afschrift" ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

Art. 10. De vereniging wordt bestuurd door een raad van minimum 3 bestuurders die lid van de vereniging moeten zijn. Zij worden benoemd door de algemene vergadering. De bestuurders handelen als een college. De bestuurders worden benoemd voor onbepaalde tijd. Hun opdracht eindigt van rechtswege door overlijden, ontslag, aftreden of afzetting en verlies van het lidmaatschap. Iedere bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur. Zo door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Iedere bestuurder kan ook te allen tijde door de algemene vergadering ontslagen worden.

De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De voorzitter, de secretaris en de penningmeester zijn automatisch voorzitter, secretaris en penningmeester van de algemene vergaderingen.

Art. 11. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden met uitzondering van deze die door de wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. De raad kan zelf daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het vervreemden van roerende en onroerende goederen, het lichten van hypotheken, ... . De raad kan zijn bevoegdheid of een gedeelte ervan op zijn verantwoordelijkheid overdragen aan één van de bestuurders. Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het vervullen van de hun gegeven opdracht en tot de tekortkomingen in hun bestuur.

Art. 12. De raad benoemt een gedelegeerd bestuurder, die zijn mandaat kan overdragen aan een andere bestuurder, en die met het dagelijks bestuur wordt belast. Deze verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling en tekent namens de vereniging alle kwitanties en ontvangstbewijzen ten aanzien van vervoer, post, bank, spaarkas en alle andere dergelijke ondernemingen of diensten. Voor dergelijke zaken van dagelijks bestuur volstaat de handtekening van de gedelegeerd bestuurder.

Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur en de bijzondere opdrachten vallen, is de vereniging slechts verbonden door de gezamenlijke handtekening van drie bestuurders, waaronder de gedelegeerd bestuurder.

De opdracht van de gedelegeerd bestuurder eindigt door overlijden, ontslag, aftreding of afzetting en verlies van lidmaatschap. De gedelegeerd bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur en kan eveneens te allen tijde door de raad van bestuur ontslagen worden.

Art. 13. De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders per brief of per email, met vermelding van de agenda. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter en, bij diens ontstentenis, belet of afwezigheid, door de secretaris, en bij diens ontstentenis, belet of afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de stemmen genomen; ten minste de meerderheid van de bestuurders moet aanwezig zijn of geldig vertegenwoordigd. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt.

Iedere bestuurder kan via een schriftelijke wijze volmacht geven aan een andere bestuurder of een derde om hem op een vergadering van de raad van bestuur te vertegenwoordigen.

De raad van bestuur kan vergaderen per telefoon- of videoconferentie.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Wanneer het belang van de vereniging zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. In voorkomend geval zal de voorzitter, samen met de secretaris een schrijven, fax of e-mail zenden naar de bestuurders waarin het volgende wordt opgenomen (1) de vermelding dat het om een voorstel van beslissing van de raad van bestuur gaat; (2) dat, opdat er een geldige beslissing zou worden genomen, alle bestuurders het voorstel moeten goedkeuren; (3) dat het voorstel tot beslissing niet kan worden geamendeerd; (4) dat alle leden het voorstel tot beslissing ondertekend moeten terugzenden met de met de hand geschreven woorden "goedgekeurd voor beslissing van de raad van bestuur"; (5) de vermelding van de termijn waarbinnen het ondertekend voorstel tot beslissing moet worden teruggezonden naar de zetel van de vereniging. Dit schriftelijk akkoord kan meegedeeld worden per brief, per telegram of telefax.

Van elke vergadering van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en worden toegevoegd in een daartoe bestemd register. De uittreksels die moeten worden overgelegd en al de andere akten, worden geldig ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Art. 14. Behoudens wanneer de vereniging één of meer commissarissen heeft, kunnen alle leden op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, welke al dan niet de hoedanigheid van bestuurder hebben, die bij de vereniging of voor de rekening ervan een mandaat bekleden evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Art. 15. De algemene vergadering beslist over het, desgevallend, door de raad van bestuur voorgesteld huishoudelijk reglement. Wijzigingen aan het huishoudelijk reglement kunnen worden opgesteld door de raad van bestuur, doch dienen ter bekrachtiging worden voorgelegd aan de algemene vergadering. Bij dit huishoudelijk reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de statuten, alle maatregelen getroffen worden in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of hun rechtverkrijgenden alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

Art. 16. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

Art. 17. Indien de vereniging op grond van de op haar toepasselijke bepalingen daartoe verplicht is, zal de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekeningen, vanuit het oogpunt van de VZW-wet en de statuten, opgedragen worden aan één of meer commissarissen die benoemd worden door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren. De algemene vergadering bepaalt het aantal commissarissen en stelt hun bezoldiging vast. De commissarissen worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar.

Art. 18. Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de algemene vergadering tot ontbinding besluiten, op de wijze zoals bepaald in de VZW-wet. Het voorstel tot ontbinding van de vereniging wordt uitdrukkelijk opgenomen in de oproepingsbrief die naar de leden wordt verzonden.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, een of meerdere vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid, alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

De raad van bestuur bereidt de jaarrekening en begroting voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en, desgevallend de commissaris(sen). De raad van bestuur draagt er zorgt voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel, of indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België.

De commissarissen hebben, gezamelijk of afzonderlijk, een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen alle geschriften van de vereniging.

Indien een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of verrichting die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoort, dan moet hij dit mededelen aan de andere bestuurders vooraleer de raad van bestuur de beraadslaging en besluitvorming over dat agendapunt aanvat. Deze procedure is niet van toepassing op de gebruikelijke verrichtingen die plaatsvinden aan de voorwaarden en tegen de zekerheden die gewoonlijk op de markt gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Art. 19. In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging dewelke een gelijkaardig doel nastreeft.

De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit, zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo wordt overgedragen. De vereffenaar kan een gemotiveerd voorstel tot bestemming overmaken aan de algemene vergadering die over de afsluiting van de vereffening beraadslaagt en beslist.

Art. 20. Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de VZW-wet of de wetgeving die deze wet

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

zou vervangen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk, de algemene wettelijke bepalingen, het huishoudelijk reglement en de gebruiken terzake.

Overgangsbepalingen.

Bij uitzondering begint het eerste boekjaar op heden en eindigt op 31 december 2015.

De algemene vergadering gehouden op heden heeft tot bestuurder benoemt voor onbepaalde duur, onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van de rechtspersoonlijkheid:

- Callens Alexander, voornoemd als voorzitter

- Melkenbeke Pieter, voornoemd als penningmeester

- Van den Broeck Rutger, voornoemd als secretaris

Zij zullen het mandaat onbezoldigd uitoefenen.

De raad van bestuur heeft op heden tot gedelegeerd bestuurder benoemd voor onbepaalde duur

Callens Alexander en Melkenbeke Pieter, voornoemd.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Aldus met eenparigheid van stemmen goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering te Gent op 20 april 2015 in zes exemplaren waarvan elke oprichter verklaart een origineel exemplaar te hebben ontvangen en waarvan er één wordt neergelegd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

Callens Alexander Melkenbeke Pieter

Van den Broeck Rutger

Coordonnées
BIERPOST.BE

Adresse
WATERMOLENSTRAAT 49 9340 LEDE

Code postal : 9340
Localité : LEDE
Commune : LEDE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande