CARITAS MELLE

Association sans but lucratif


Dénomination : CARITAS MELLE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 506.807.182

Publication

23/12/2014
ÿþ Mo02.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

S I IMINIIII III

NEERGELEGD

1212 1014

RECHTBANK VAN

KOOPHANUWi E GENT

Ondernémingsnr : 05 Q6 . ?o . "i. B L

Benaming

(voluit) : Caritas Melle

(verkort) :

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Caritasstraat 76, 9090 Melle

Onderwerp akte : Oprichtingsstatuten/benoeming raad van bestuurlbenoeming dagelijks bestuurder

OPRICHTINGSSTATUTEN:

Op 12 november 2014 zijn verschenen als stichters:

-Bulté Hugo, Molenstraat 6, 9420 Erpe-Mere, geboren te Wetteren op 28.07.1942

-Buyck Mireille, Molenstraat 103, 9890 Gavere, geboren te Waregem op 14.04.1949

-De Wever Nathalie, Lange Steenstraat 67, 9000 Gent, geboren te Gent op 12.02,1968

-Dobbelaere Paul, Schouwbroekstraat 50, 9921 Vinderhoute, geboren te Gent op 20.03.1950

-Van Bockstaele Erik, Landskoutersesteenweg 23, 9820 Merelbeke, geboren te Gent op 23.06.1948

Vande Moortel Jan, Groot-Brittaniëlaan 8, 9000 Gent, geboren te Ronse op 05.03.1959

-Van Rijckeghem Hans, Bunder 4, 9080 Lochristi, geboren te Roeselare op 13.06.1969

die verklaren onder elkaar en met allen die later zullen toetreden, te zijn overeengekomen, met naleving van de wet van 27 juni 1921, hierna ,00k de wet genoemd, een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, waarvan de statuten, die als volgt worden vastgesteld, van toepassing zijn vanaf 1 januari 2015.

HOOFDSTUK I - NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR

Artikel 1, - De vereniging draagt als naam : Caritas Melle voorafgegaan of gevoegd door de aanduiding VZW of vzw.

Artikel 2. - De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel te 9090 Melle, Caritasstraat 76, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen en kan bij beslissing van de raad van bestuur worden overgebracht naar elke andere plaats binnen dit gerechtelijk arrondissement.

Artikel 3. - De vereniging die gegroeid is vanuit het initiatief van de congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria te Gent, heeft als doel patrimonium te verwerven en te beheren ten behoeve van onder andere de doelstellingen van het Psychiatrisch Centrum Caritas m.i.v. onder andere het Psychiatrisch Verzorgingstehuis, begeleid wonen en andere initiatieven in verband met gezondheidszorg en welzijnszorg en alle daarmee verbandhoudende of aanverwante activiteiten waaronder onderwijs, huisvesting en sociale tewerkstelling.

Alle activiteiten die voor de verwezenlijking van haar opdracht noodzakelijk of nuttig zijn, kunnen worden georganiseerd: zowel het kopen, verkopen, huren, in erfpacht nemen, in erfpacht geven,..., van infrastructuur maar ook het verwerven, beheren, beleggen, uitlenen van financiële middelen.

De vereniging kan alle roerende of onroerende goederen verwerven of bezitten onder welke juridische vorm ook die rechtstreeks of onrechtstreeks nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van haar doel.

Zij kan alle hulp verlenen, en op alle manieren samenwerken met verenigingen of ondernemingen, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, die een gelijkaardig doel hebben of die kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

û rî

n~

Artikel 4. - De vereniging is van onbepaalde duur, Zij kan ten allen tijde ontbonden worden.

HOOFDSTUK Il -- DE LEDEN

Artikel 5. - Het aantal leden is onbeperkt, maar mag niet minder dan zes bedragen.

De aanvaarding van nieuwe leden gebeurt door de algemene vergadering met minstens tweederden meerderheid van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend, De stemming is geheim.

Enkel natuurlijke personen kunnen lid worden van de vereniging.

Artikel 6. - Aan de leden kan een jaarlijks lidgeld gevraagd worden van maximum 100 euro. Bij het eindigen van hun lidmaatschap kunnen de leden en hun rechtsopvolgers geen recht op de goederen van de vereniging laten gelden. Evenmin hebben zij het recht om gestorte gelden terug te vorderen of de zegels te leggen

Artikel 7. - Het lidmaatschap geldt vanaf 1 januari 2015 voor maximum zes jaar en is steeds hernieuwbaar, telkens voor eenzelfde termijn. Het eindigt door het verstrijken van de termijn, door vrijwillig ontslag, door uitsluiting of van rechtswege bij overlijden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/12/2014 - Annexes du Moniteur belge Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief geadresseerd aan de voorzitter van de raad van bestuur. Het ontslag wordt als mededeling geagendeerd op de eerstvolgende algemene vergadering. Slechts na deze algemene vergadering worden de nodige formaliteiten, waaronder eventueel een publicatie, vervuld,

Uitsluiting kan alleen uitgesproken worden door de algemene vergadering met een tweederden meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De stemming is geheim.

HOOFDSTUK III -ALGEMENE VERGADERING

Artikel 8. - De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden van de vereniging. Ieder lid beschikt over één stem. Een lid mag zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. Een vertegenwoordiger mag echter over niet meer dan één volmacht beschikken.

Artikel 9. - Alleen de algemene vergadering is bevoegd voor:

1.de wijziging van de statuten,

2.de benoeming en de afzetting van de bestuurders,

3.de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend,

4.de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen,

5.de goedkeuring van de begroting en van de rekening,

6.de ontbinding van de vereniging,

7,de aanvaarding en de uitsluiting van een lid,

8.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk,

9.alle gevallen waarin de statuten dat vereisen,

Artikel 10 - In de loop van het eerste semester van elk burgerlijk jaar wordt ten minste een algemene vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen boekjaar. Er wordt in de regel een tweede algemene vergadering gehouden voor het goedkeuren van de begroting van het daarop volgend boekjaar.

Artikel 11, - Een buitengewone algemene vergadering kan gehouden worden, telkens het belang van de vereniging dit vereist. Zij moet gehouden worden wanneer ten minste één vijfde van de leden het aanvragen. ledere vergadering wordt gehouden op dag, uur en plaats aangeduid in de oproeping.

Alle leden moeten ertoe uitgenodigd worden.

Artikel 12. - De bijeenroeping geschiedt op initiatief van de raad van bestuur, per omzendbrief, fax of mail, aan ieder lid gericht ten minste acht kalenderdagen vóór de vergadering. De oproeping vermeldt dag, uur, plaats en agenda, Elk lid kan een punt op de agenda plaatsen.

De vergadering kan alleen beraadslagen over punten die op de agenda ingeschreven zijn, behoudens indien alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn

Artikel 13. - De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, als hij verhinderd is, door degene die hij daartoe afvaardigde of bij gebreke daarvan door het oudste in leeftijd aanwezig lid van de raad van bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 14. - De vergadering is geldig samengesteld als het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden ten minste de helft bedraagt, Haar beslissingen worden genomen bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

Bij staking van stemmen is deze van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger beslissend.

Bij afwijking van de voorgaande alinea, worden de beslissingen van de vergadering die de statuten wijzigen, de vrijwillige ontbinding van de vereniging meebrengen of de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk inhouden, slechts genomen mits de voorwaarden worden nageleefd, bepaald bij de wet van 27 juni 1921, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

Over een statutenwijziging of een besluit tot omzetting, kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen of het voorstel tot omzetting uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn, Een statutenwijziging of besluit van omzetting kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Een wijziging van het maatschappelijk doel of de beslissing tot ontbinding van de vereniging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden bedoeld in het derde en vierde lid ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde !eden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden.

De uitsluiting van een lid kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Artikel 15. - De verslagen van de algemene vergadering worden opgenomen in notulen ondertekend door de voorzitter en een bestuurder, alsook door de leden die het vragen.

De in rechte of elders voor te brengen uittreksels daaruit, worden ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door twee bestuurders.

Leden of derden met een gewettigd belang, kunnen hiervan op eenvoudig schriftelijk verzoek een kopij laten bezorgen mits betaling van de onkosten.

HOOFDSTUK IV - RAAD VAN BESTUUR

Artikel 16. - De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit ten minste drie en ten hoogste één lid minder dan het aantal leden van de algemene vergadering, benoemd door de algemene vergadering en door haar steeds afzetbaar.

De bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd.

De bestuurders worden benoemd voor een periode van maximum zes jaar hierna genoemd bestuursperiode. Ze zijn steeds herkiesbaar voor eenzelfde periode.

Wanneer het mandaat van een of meerdere bestuurders door overlijden, afzetting of vrijwillig ontslag voortijdig eindigt, vormen de in functie gebleven bestuurders - voor zover het overblijvend aantal minstens drie bedraagt - een raad van bestuur die tot de volgende algemene vergadering de machten bezit van een volledige raad van bestuur. Wanneer het overgebleven aantal bestuurders minder dan drie bedraagt, moet onverwijld een algemene vergadering bijeengeroepen worden om in de vervanging van de vrijgekomen mandaten te voorzien.

Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief geadresseerd aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Enkel natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur.

Artikel 17. - De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter

Artikel 18. - De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De oproeping gebeurt schriftelijk per brief, per fax of via mail, ten minste drie kalenderdagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats en agenda.

~~ "

MDD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Hij mag slechts beslissen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig is, of vertegenwoordigd is bij schriftelijke volmacht. Geen lid mag echter over meer dan één volmacht beschikken.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, als hij verhinderd is, door degene die hij daartoe afvaardigde of, bij gebreke daarvan, door het oudste in leeftijd aanwezig lid van de raad van bestuur.

De beslissingen van de raad worden getroffen bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger beslissend. Indien minstens de helft van de aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang heeft dat strijdig kan zijn met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders, voor de raad van bestuur een besluit neemt.

De bestuurder met tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering gedurende de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

De beslissingen worden opgenomen in notulen, ondertekend door de voorzitter en een bestuurder en door alle leden die het vragen,

Uittreksels uit deze notulen worden ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.

Bestuurders of derden met een gewettigd belang, kunnen zich hiervan op eenvoudig schriftelijk verzoek een kopij laten toekomen, mits het betalen van de onkosten.

Artikel 19. - De raad van bestuur vertegenwoordigt en verbindt de vereniging, zonder bijzondere machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, met inbegrip van de daden van beschikking en voor alles wat niet tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoort.

De raad van bestuur is bevoegd voor alle roerende en onroerende rechtshandelingen: verkopen en kopen, lenen en uitlenen, alle bankverriohtingen, hypotheek verlenen zelfs met beding van dadelijke uitwinning, hypotheek opheffen, kortom, de vereniging op de meest uitgebreide wijze en in alle omstandigheden geldig verbinden.

Artikel 20. - De rechtsvorderingen, als eiser of verweerder, worden namens de vereniging ingesteld of staande gehouden door de raad van bestuur op beijveren van de voorzitter of van een bijzonder hiervoor aangewezen bestuurder.

Artikel 21. - Bij buitengerechtelijke handelingen, behoudens het mandaat verleend binnen de beperkingen van artikel 22, wordt de vereniging, ook tegenover derden, geldig vertegenwoordigd door de gezamenlijke handtekeningen van twee bestuurders, onder wie de voorzitter of een daartoe door hem aangewezen bestuurder, zonder dat zij van enige bijzondere machtiging of beslissing moeten laten blijken.

Artikel 22. - De raad van bestuur kam

-een bijzonder of beperkt mandaat verlenen aan personen, al dan niet lid van de raad van bestuur of van de vereniging.

-bij beslissing met gewone meerderheid, het dagelijks bestuur en ook de (externe) bevoegdheid van vertegenwoordiging m.b.t. het dagelijks bestuur, met gebruik van de maatschappelijke handtekening aan dit bestuur verbonden, opdragen aan één of meer personen, al dan niet lid van de raad van bestuur of van de vereniging en deze dienovereenkomstig benoemen als dagelijks bestuurder(s) in hoedanigheid van orgaan, overeenkomstig art. 13 bis van de VZW-wet van 27juni 1921, zoals gewijzigd.

Het dagelijks bestuur omvat alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de raad van bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Wanneer meerdere dagelijks bestuurders benoemd worden, wordt aan hen de bevoegdheid gegeven om gezamenlijk handelend, met ten minste twee van hen, namens de vereniging op de treden. Wanneer slechts één dagelijks bestuurder wordt benoemd, wordt aan deze de bevoegdheid verleend om alleen namens de vereniging op te treden.

De opdracht van dagelijks bestuurder wordt verleend voor een hernieuwbare duur van maximum zes jaar en kan steeds worden herroepen.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

beslissing met gewone meerderheidseen deel van zijn bestuursbevoegdheid delegeren aan één of meer bestuurders en deze dienovereenkomstig benoemen als persoon of personen gemachtigd de vereniging te vertegenwoordigen, overeenkomstig art. 13, lid 4 VZW-wet van 27 juni 1921. Bij deze machtiging dient de raad van bestuur de gedelegeerde handelingen en de duur van deze delegatie steeds te specificeren.

Wanneer meerdere gemachtigden worden aangesteld, wordt aan dezen de bevoegdheid verleend om gezamenlijk handelend, met tenminste twee van hen, namens de vereniging op te treden. Wanneer slechts één gemachtigde wordt aangesteld, wordt aan deze de bevoegdheid verleend om alleen namens de vereniging op te treden.

HOOFDSTUK V- BEGROTINGEN EN REKENINGEN

Artikel 23. - Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

leder jaar en ten laatste binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar, legt de raad van bestuur , de jaarrekening van het voorbije boekjaar, opgemaakt overeenkomstig artikel 17  VZW Wet, ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering, onder controle van de commissaris door de algemene vergadering daartoe benoemd en volgt zij nauwkeurig de wettelijk voorziene publicatie op.

Ook de begroting wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

HOOFDSTUK VI - ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 24. - In geval van vrijwillige ontbinding wordt het netto overblijvend actief, na het vereffenen van de schulden en het aanzuiveren van de lasten, besteed aan een werk met confessioneel katholiek karakter met soortgelijk doel als de onderhavige vereniging, aan te duiden door de algemene vergadering.

Artikel 25. - Voor hetgeen in deze statuten niet is voorzien, wordt verwezen naar de wet van 27 juni 1921 op de VZW, zoals ondermeer gewijzigd door de wet van 2 mei 2002,

BENOEMING RAAD VAN BESTUUR

De leden-stichters, bijeengekomen te Melle op 12 november 2014, hebben tot leden van de raad van

bestuur benoemd:

- Bulté Hugo, Molenstraat 6, 9420 Erpe-Mere, geboren te Wetteren op 28.07.1942

- Buyck Mireille, Molenstraat 103, 9890 Gavere, geboren te Waregem op 14.041949

- Van Bockstaele Erik, Landskoutersesteenweg 23, 9820 Merelbeke, geboren te Gent op 23.06.1948

- Van Rijckeghem Hans, Bunder 4, 9080 Lochristi, geboren te Roeselare op 13.06.1969

Werden aangesteld als:

- voorzitter: Bulté Hugo

- ondervoorzitter: Van Bockstaele Erik

BENOEMING DAGELIJKS BESTUURDER

De raad van bestuur heeft in zijn vergadering van 12 november 2014

- conform artikel 22 van de statuten:

Roose Herman, Molenakker 8, 8310 Brugge-Assebroek, geboren te Brugge op 17.11,1960, benoemd tot dagelijks bestuurder vanaf 1 januari 2015 voor een termijn van maximum zes jaar en hem op te dragen de vereniging (extern) te vertegenwoordigen uitsluitend in zaken van dagelijks bestuur.

Het dagelijks bestuur betreft aile handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de raad van bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Opgemaakt te Melle, 12 november 2014

Erik Van Bockstaele ondervoorzitter Hugo Butté

voorzitter

TEGELIJK HIERBIJ NEERGELEGD:

- oprichtingsstatuten

- benoemingsakte raad van bestuur

benoemingsakte,dagelijks_bestuurder._. __________ ______. ______________ ______________

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

.e_ s

.6o ' Vaoi--béhou.deli .,aan het Belgisch Staatsblad

ti











Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/12/2014 - Annexes du Moniteur belge





Coordonnées
CARITAS MELLE

Adresse
CARITASSTRAAT 76 9090 MELLE

Code postal : 9090
Localité : MELLE
Commune : MELLE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande