DE GROENEN DRAAK

Association sans but lucratif


Dénomination : DE GROENEN DRAAK
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 553.776.562

Publication

23/06/2014
ÿþ M002,2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NEERGELEGD

2 JUNI 2014

RECHTBANK VAN

KOOPHAttlifIgE GENT

111

V< bec aar Bel! Staal

*14121643*

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr: o.SS.3 _SC

Benaming

(voie): de Groenen Draak

(verkort) :

Rechtsvorm: VZW

Zetel: Lange Violettestraat 23, 9000 Gent

Onderwerp akte: Oprichtingsakte

De Algemene Vergadering heeft beslist op 04-06-2014 te Gent om de VZW de Groene Draak op te richten De drie Stichtende Leden zijn

Verween Judith, Schepenenvijverstraat 4, 9000 Gent; rijksregnr 66050220490 Deconinck Lieven, Schepenenvijverstraat 4a, 9000 Gent, rijksregnr 65071323315 Bubb Eva, Lange Violettestraat 23, 9000 Gent, rijksregnr 91010637208

Statuten vzw

Artikel 1: Naam

De vereniging wordt "de Groenen Draak" genoemd.

Artikel 2: Hoofdzetel

De hoofdzetel is gevestigd in België te Gent, Lange Violettestraat 23, in het gerechtelijk arrondissement' Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent

Elke wijziging in de statutaire zetel valt onder de exclusieve bevoegdheid van de algemene vergadering in' overeenstemming met de vereisten van artikel 8 van de wet van 27 juni 1921 op de VZW.

Artikel 3 Doel van de VZW

De vereniging wil zowel met kinderen als volwassenen werken; dit op educatief, participatiegericht en: artistiek vlak.

VZW de Groene Draak zal workshops en projecten aanbieden en uitvoeren mbt ecologie, gezondheid, . levenswijze, natuur en  beleving, educatie, en productie en consumptie van gewassen.

Deze VZW wil door diverse activiteiten de stad mee vergroenen, dit in eventuele samenwerking met andere verenigingen en Stad Gent De VZW kan in dit kader ook gewassen verkopen.

Voor het verwezelijken van de doelstellingen kan de vereniging alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten tekenen, goederen in huur nemen, aan- en verkoop doen, dit zowel in binnen -en buitenland.

Zij kan individuele overeenkomsten zowel met privé- als rechtspersonen afsluiten, om welke redenen ook, subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsering doen en vertegewoordigers uitzenden in binnen -en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden.

Artikel 4: Duur van de vereniging

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Ve.rso " Naam en handtekenino.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

Het kan te allen tijde worden ontbonden.

Artikel 5 Samenstelling

De vereniging bestaat uit vaste en geassocieerde leden.

Vaste leden zijn degene die zijn toegelaten door besluit van de Algemene Vergadering met een absolute meerderheid van de stemmen. De eerste vaste leden zijn de stichters die in de oprichtingsakte worden vermeld.

Geassocieerde leden zijn alle betrokkenen bij de activiteiten van de vereniging. Hun inschrijving in de administratie met naam en domicilie adres is een voorwaarde tot toelating. De geassocieerde leden hebben geen andere rechten dan deze die hun uitdrukkelijk worden toegekend door deze statuten of door het reglement van inwendige orde. Uitsluiting of ontslag impliceert dat ze automatisch uit hun rechten worden ontzet.

Artikel 6: Minimum en Maximum aantal leden

Op het aantal leden van de vereniging staat geen beperking.

Het minimumaantal vaste leden mag niet minder dan drie bedragen.

Artikel 7: Toelating van vaste leden

De nieuwe medewerkers zijn de personen die hun verzoek schriftelijk aan de raad sturen en als zodanig zijn toegelaten door de Algemene Vergadering.

De beslissing tot toelating of weigering is definitief en zal niet worden gemotiveerd.

De beslissing wordt onder de aandacht van de aanvrager gebracht per gewone post, door een vast lid van de vereniging.

De niet-toegelaten kandidaat kan zich opnieuw kandidaat stellen I jaar na de datum van de beslissing van de Algemene Vergadering.

Artikel 8: Ontslag - uitsluiting - schorsing van de leden

Elk lid is vrij zich op elk moment terug te trekken van de vereniging door het sturen van een schriftelijk ontslag aan de raad.

Leden die geacht worden af te treden:

Het lid dat niet aanwezig was of zich niet liet vertegenwoordigen op drie achtereenvolgende algemene vergaderingen.

Schorsing van lidmaatschap:

Het lidmaatschap van leden die zich schuldig maken aan ernstige inbreuken op de statuten en wetten kan worden opgeschort door de Raad van Bestuur totdat de beslissing tot ontslag door de Algemene Vergadering wordt genomen.

Uitgesloten leden:

Het vaste of geassocieerde lid die door zijn gedrag schade tcebrengt aan de goede werking van de vereniging kan op voorstel van de Raad van Bestuur worden uitgesloten.

De uitsluiting is de bevoegdheid van de Algemene Vergadering en is van kracht bij een meerderheid van twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

De stichtende leden kunnen niet worden uftgestoten of niet worden geschorst uit de vzw De uitsluiting van een lid moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

- De, regelMatige bijeenroeping van een algemene vergadering waarbij elle vaste leden moeten worden bijeengeroepen,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

2 - De verwijzing in de agenda van de algemene vergadering van de voorgestelde uitsluiting met in het kort de reden voor dit voorstel;

3 - De beslissing van de algemene vergadering moet worden genomen met een meerderheid van tweederde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen;

4 - De rechten van de verdediging moet worden gewaarborgd dat wil zeggen , het horen van het lid wiens

uitsluiting wordt gevraagd , indien het lid dat wenst;

5- De vermelding.van de uitsluiting in het register.

Met betrekking tot een besluit over een persoon, moet deze worden genomen door geheime stemming

Het aftredend lid kan geen aanspraak maken op het krediet van de vereniging, noch aanspraak maken op een vergoeding van onkosten of bijgedragen sommen die geïnvesteerd werden in het kader van de activiteiten ontwikkeld door de vzw.

Elk ontslagnemend of uitgesloten lid heeft geen enkel recht op het vermogen van de vereniging.. Artikel 9: Het bijhouden van een register van vaste leden en exacte samenstelling van de vzw

Onder de veranwtoordelijkheid van de Raad van Bestuur moet de vereniging een register bijhouden van alle vaste leden- Het register moet de.volgende gegevens bevatten:

1 - naam, adres en geboortedatum van de leden;

2- de rechtsvorm van vereniging;

3 - het adres van de maatschappelijke zetel;

4 - de besluiten en data van toelating , uittreding of uitsluiting van leden, Met naam, handtekening, functie en

reden van de persoon die dit besluit heeft uitgevoerd.

5- het registratienummer van de vereniging.

Alle besluiten van, de toelating , uittreding of uitsluiting van de medewerkers moeten in het register worden ingeschreven binnen de acht dagen na de in kennisneming door de Raad van Bestuur.

Bij de zetel.van de vereniging kunnen alle leden op schriftelijk verzoek aan de secretaris van de vereniging, het register van de leden, alsmede alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur, evenals alle boekhoudkundige verrichtigen van de vereniging inzien.

Artikel 10: Bijdrage

De Raad van Bestuur kan beslissen om een lidgeld met jaarlijkse hernieuwing van het lidmaatschap te vragen.

Artikel 11: Algemene vergadering

De Algemene Vergadering is samengesteld uit de vaste leden.

Het wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door een bestuurder daartoe door de Raad van Bestuur benoemt

De Algemene Vergadering komt minstens elke zes maanden samen. De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen maximaal zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar ter goedkeuring van de rekeningen van het boekjaar en de begroting voor het volgende jaar.

Een buitengewone Algemene Vergadering kan te allen tijde worden bijeengeroepen door de beslissing van de Raad van Bestuur of op verzoek van deze laatste, hetzij op verzoek van een vijfde van de leden.

De algemena.vergadering wordt bijeengeroepen door de Raad van Bestuur per eraan of per gewone brief verzonden per post of persoonlijk afgegeven ten minste vijftien dagen rit& de datum van de vergadering.

De oproepingsbrief moeide gedetailleerde agenda bevatten.

Indien de: algemene vergadering de rekeningen. en begroting moet goedkeuren, moeten die bij de oproepingibrief worden bijgevoegd.

Elk voorstel dat door een twintigste van de leden werd ondertekend moet aan de agenda worden toegevoegd.

Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen mede in behandeling worden genomen op voorstel van de voorzitter als van een gedelegeerd bestuurder.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De volgende punten moeten echter altijd expliciet aan de agenda worden toegevoegd:

- Wijziging van de statuten;

- De uitsluiting van een lid;

- Het ontslag van een bestuurder;

- De ontbinding van de vereniging

Artikel 12: Algemene Vergadering - Vertegenwoordiging

Elk volwaardig lid heeft het recht om persoonlijk aanwezig te zijn op de Algemene Vergadering,

Het kan zich laten vertegenwoordigen door een ander lid of medewerker die een schriftelijke volmacht ondertekend.

Elk lid kan slechts houder zijn van één enkele volmacht.

Artikel 13: Algemene Vergadering  Beraadslaging

Alle leden hebben gelijk stemrecht op de algemene vergadering,

Iemand die tegengestelde belangen nastreeft dan deze van de vereniging kan niet deelnemen aan de beraadslaging en stemming over een agendapunt

Besluiten worden gevormd bij de volstrekte meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden ( 50 % + een stem), tenzij anders is bepaald in de wet of deze statuten , met name met betrekking tot de ontbinding of wijziging van de statuten waarbij wordt voldaan aan de artikelen 8 en 20 van de wet van 27 juni 1921 op de vzw,

Ongeldige stemmen, blanco's en onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van de meerderheid.

Wanneer de vergadering mcet beslissen over de uitsluiting van een lid, een wijziging van de statuten, de ontbinding of omvorming van de vereniging worden ongeldige stemmen, blanco's en onthoudingen beschouwd als negatieve stemmen.

Bij staking van de stemmen, zal de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger beslissend zijn,

In principe gebeurt het stemmen met handopsteken, behalve als het gaat om een geheime stemming. De stemming zal geheim gebeuren als de helft plus één van de leden daarom vraagt.

De drie stichtende leden hebben vetorecht,

14. Publicatie van de besluiten genomen door de Algemene Vergadering

De besluiten van de Algemene Vergadering worden opgetekend in een notulenboek en worden ondertekend door de voorzitter of zijn plaatsvervanger en een beheerder. Dit register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel waar alle vaste leden er kennis van kunnen nemen, zonder

dat het register evenwel wordt verplaatst.

Ieder vast of geassocieerd lid of een derde die belang kan aantonen, kan uittreksels vragen die ondertekend zijn door de voorzitter van de Raad van Beheer of door een beheerder,

Elke wijziging aan de statuten dient binnen de maand van de dagtekening ervan in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad te worden gepubliceerd; Dat geldt ook voor de benoeming, het ontslag of de afzetting van beheerders.

15, Algemene Vergaderinging Bevoegdheden

De Algemene Vergadering oefent het hoogste gezag in de vereniging uit.

Zij beschikt over de bevoegdheden die haar uitdrukkelijk door de wet of deze statuten zijn toegekend.

Ressorteren met name onder haar bevoegdheid:

-Uitsluiting van vaste leden

-VVijziging van de statuten

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

mOD 2.2

Goedkeuring van de budgetten en de rekeningen

Aanstelling en ontslag van de beheerders

-Vrijwillige ontbinding van de vereniging

-Kwijting te verlenen aan de bestuurders, commissarissen en , indien vrijwillige ontbinding , de vereffenaars

Goedkeuren van de interne regels en verandering van regelgeving

Besluiten om een schadevergoeding tegen een lid of bestuurder van de vereniging te vorderen

De bestemming aangeven van de activa bij ontbinding van de vereniging

16. Raad van Bestuur Aanstelling  Aantal  Duur  Samenstelling

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur. De raad van bestuur bestaat uit tenminste 3 bestuurders, benoemd door de Algemene Vergadering en ten allen tijde door deze afzetbaar.

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit en worden verkozen voor een termijn van vier jaar. Dit mandaat is hernieuwbaar.

De bestuurders duiden onder mekaar een voorzitter, een secretaris en een schatbewaarder aan.

17 Vergoeding voor diensten aan leden

Het uitoefenen van bestuurlijke functies kan vergoed worden, dit steeds met respect tot het feit dat een VZW geen winstdoel beoogt. Dientengevolge kan een normale vergoeding voor diensten plaatsvinden, zonder het verbod op materiële winst voor de leden van de VZW te schaden.

Gemaakte kosten kunnen op vertoon van bewijs vergoed worden.

De Raad van Bestuur beslist het totaalbedrag van de vergoede kosten.

18 Verantwoordelijkheid.

De bestuursleden treft geen persoonlijke aansprakelijkheid, en zijn slechts verantwoordelijk voor de uitoefening van hun mandaat.

19 Ontslag

Elk bestuurslid die ontslag wenst te nemen moet dit schriftelijk naar de secretaris opsturen en deze moet dat tengevolge mededelen op de algemene vergadering. Indien de Algemene Vergadering geen vervanger kan vinden, moet het bestuurslid 3 maanden actief meezoeken naar een passende vervaning. Indien dan nog steeds geen vervanging gevonden is, en dit het ontbinden van de VZW tot gevolg zou hebben, moet de Algemene Vergadering beslissen of het betreffende bestuurslid nog een periode non-actief zijn mandaat uitoefent, dit met een maximum van in totaal 10 maanden.

20 Functies

De voorzitter is primair verantwoordelijk voor het voorzitten van de raad van bestuur

De secretaris is primair verantwoordelijk voor het bijeenroepen van de raad van bestuur , en schrijf de notulen om het behoud van de documenten te waarborgen.

Hij deponeert met de kortst mogelijke vertragingen de notulen bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

De verantwoordelijkheden van de penningmeester behoren boekhouding , rapportage aan fiscale formaliteiten vooç de betaling van de btw

De verantwoordelijkheden van penningmeester, secretaris en voorzitter worden door het gehele bestuur gedeeld.

In geval van tijdelijke arbeidsongeschiktheid van de voorzitter, secretaris of penningmeester , de Raad van Bestuur kan een beheerder ( s ) vervangen op interim-basis.

Bij afwezigheid van de voorzitter worden zijn taken uitgevoerd, in volgorde, door de eerste vice-president, de tweede vice - president of de oudste ( in functie en niet de leeftijd) van de aanwezige bestuurders.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De raad vormt een quorum als de helft van de bestuurders aanwezig is en de afwezigen vertegenwoordigd of geexcuseerd zijn.

Besluiten van de raad worden genomen bij consensus.

Blanco stemmen, null en onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van de meerderheden.

Elke bestuurder die een belang nadelig is voor die van de vereniging kan niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming over dit agendapunt.

ln beginsel wordt stemrecht bij handopsteken gehandhaafd, behalve als het gaat om mensen die de geheime stemming is vereist.

De stemming zal geheim zijn als de helft plus een van de bestuurders het vragen.

De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de secretaris of bij diens afwezigheid door een andere bestuurder.

Bijeenroeping van het Raad van Bestuur zal per post worden verstuurd ten minste acht dagen %tg& de voor de vergadering van de raad vastgestelde datum.

De Raad van Bestuur beraadt uitsluitend over de punten op de agenda.

Uitzonderlijk kan een punt dal niet op de agenda worden besproken, indien twee derde van de aanwezige leden het ermee eens is.

De beslissingen worden opgenomen in een register van de notulen en door de voorzitter en de secretaris ondertekend.

21 Vertegenwoordiging- Coöptatie

De Raad van Bestuur kan leden coöpteren in zoverre het totaal aantal leden de 9 niet overschrijdt

22 Bevoegdheden

De Raad van Bestuur heeft de ruimste bevoegdheden voor de administratie en het beheer van de vereniging, met inbegrip van maar niet beperkt tot, alienatie, hypotheek, en het uitvoeren van alle andere daden van beschikking evenals compromis en legt een geschil ter arbitrage.

Alle bevoegdheden die niet uitdrukkelijk door de wet of de statuten aan de algemene vergadering worden bepaald, worden uitgeoefend door de Raad van Bestuur.

De raad van bestuur kan , voor zover de bepalingen van de artikelen 13 en 13bis van de wet van 27 juni 1921 op de vzw, , bevoegdheden delegeren aan een of meer bestuurders of derden

In deze gevallen zal zowel de omvang van de bevoegdheden van de middel (en) ook worden opgegeven als de duur van het mandaat

Ontslag of verwijdering van een bestuurder beëindigt het mandaat en alle opdrachten.

Gerechtelijke procedures zoals eiser of verweerder, worden bepaald door de raad van bestuur en namens de vereniging door de Raad van Bestuur ondersteund,

23 Identificatie van de VZ\N mht derden.

Alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties en andere stukken van de vereniging hebben #4de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "non-profit" of de afkorting "vzw" en het adres van hoofdkwartier.

24 Fiscale Jaar

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

25 Boekhouding

De vereniging houdt een vereenvoudigde boekhouding voor tenminste de bewegingen van de kasmiddelen en de boekhouding, volgens het model hij Koninklijk Besluit.

26 Boekjaar - inventaris - saldo  rekening

Wanneer de vereniging niet voldoet aan de criteria voor " KLEINE VERENIGING ", zal de Raad 31 december van elk jaar een inventarisatie boekhouding te maken in overeenstemming met de wet

De raad van bestuur stelt de jaarrekening in overeenstemming met de wettelijke bepalingen.

Onverminderd de toepassing van geschikte grondslagen voor de wet, de Raad van Bestuur stelt tevens een jaarverslag, Dit jaarverslag bevat een commentaar op de jaarrekening en toont het verbruik van de middelen, en de betrekking van het verbruik tot de doelstellingen van de VZW,

28 Ontbinding van de vereniging

De ontbinding van de vereniging wordt beslist door de Algemene Vergadering.

29 Liquidatie van de Vereniging

Bij de ontbinding van de vennootschap , om welke reden dan ook, geschiedt de vereffening door de zorg van een of meer vereffenaars die hun taken in overeenstemming met een besluit van de algemene vergadering of op grond van een gerechtelijke beslissing uitvoeren.

De intrinsieke waarde zal worden toegewezen aan een werkorder en vergelijkbaar zijn met die van deze vereniging, die zal worden bepaald door de algemene doelstelling vergadering

30 Residuele bevoegdheden

Alles wat niet uitdrukkelijk voorzien is in deze statuten wordt geregeld conform de wet en zonder winstdoeloogmerk.

31 Raad van Bestuur

Volgende personen worden benoemd tot bestuurders:

Eva Bubb, Lange Violettestraat 23, 9000 Gent, djksregisternr 910106 372 08; als bestuurder Lieven Deconinck, Schepenenvijverstraat 4a, 9000 Gent, rijksregnr 65071323315; als bestuurder

De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging in aile gerechtelijke en buitengerechtelijke akten en heeft eveneens aile bevoegdheden die niet bij wet of door deze statuten aan de algemene vergadering worden toegekend en op voorwaarde dat zijn beslissingen genomen zijn binnen de begroting, die werd goedgekeurd door de algemene vergadering,

De raad van bestuur benoemt zelf elke functie die hij voor de goede werking van de vereniging noodzakelijk acht

e-C..Jom (rt CLuLre..r _,

10/04/2015
ÿþM0D 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de aktet

Voor

behouc aan hi Belgisi

Staatsb



3 0 M~I;T 2Ut5 3 0 ~Ri ~II1~

RECHTBANK VAN KOOPHgNOpry~GENT

RECHTBANK VAN KOOPHAN®~ffíéE GENT

Ondernemingsnr : 0553.776.562

Benaming

(voluit) : de Groenen Draak

(verkort) :

Rechtsvorm : VerenigingZonderWinstoogmerk

Zetel : Lange Violettestrat 23 9000 Gent

Onderwerp akte : Wijziging statuten

op de algemenevergaderingvan VZW de Groene'nDraakdd 03/0312015 werd na onderling overleg en met algemene goedkeuring overeen gekomen tot de wijziging van de statuten van VZW de Groenen Draak,

Waaronder : 1: het ontslag van Deconinck Lieven als bestuurder,woonachtig te Schepenenvijverstraat 4a 9000 Gent rijksregister 65.0713-233.15

2: benoeming van 2 nieuwe bestuurders

-Deconincic Yana als bestuurder , woonachtig te Vossenholstraat 2, 9870 Machelen-Zulte

rijksregisternr.: 94.01.12-492.62

- Baert Pieter als bestuurder, woonachtig te Beekstraat 30, 9030 Mariakerke

rijksregisternr.: 73.03.26-245.44

3: zetelverandering: nieuwe adres : Schepenenvijverstraat 4a, 9000 Gent

Baert Pieter bestuurder

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting ot organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
DE GROENEN DRAAK

Adresse
LANGE VIOLETTESTRAAT 23 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande