FEDERATIE VAN VLAAMSE KRINGEN - RODENBACHFONDS, AFGEKORT : RODENBACHFONDS

Association sans but lucratif


Dénomination : FEDERATIE VAN VLAAMSE KRINGEN - RODENBACHFONDS, AFGEKORT : RODENBACHFONDS
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 423.599.790

Publication

31/05/2013
ÿþ1

111111119911

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

2za

Re=r-HTF,.h`~ ;Vet,~

!r.:__,tDx-~: ': eriffle

MOD 2,2

Ondernemingsnr : 0423.599.790

Benaming

(voluit) : Federatie van Vlaamse Kringen - Rodenbachfonds

(verkort) : Rodenbachfonds

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Bennesteeg 4, 9000 Gent

Onderwerp akte : Wijziging statuten - Dagelijks bestuur

1. Wijziging statuten

Op 23 maart 2013 besliste de Algemene Vergadering van het Rodenbachfonds vzw over te gaan tot het

wijzigen van de statuten op diverse punten en keurde na deze wijzigingen de gecoordineerde versie van de

statuten goed. Deze gecoördineerde versie van de statuten vervangt de vorige statuten van 1 maart 2004

gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 11 januari 2006.

Hoofdstuk 1 De vereniging en haar doelstellingen

Artikel 1  Naam, rechtsvorm, duur en zetel

§1 -- De vereniging draagt de naam 'f=ederatie van Vlaamse Kringen  Rodenbachfonds', afgekort Rodenbachfonds'.

§2  De vereniging is opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk, hierna 'vzw' genoemd, op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd bij de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003, hierna de 'wet V&S' genoemd.

§3 -- De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

§4  De zetel van de vereniging is gevestigd in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hij kan worden overgeplaatst naar een andere plaats in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij eenvoudige beslissing van de raad van bestuur. Heden is hij gevestigd te Bennesteeg 4, 9000 Gent. De vereniging ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Gent.

Artikel 2  Doel van de vereniging

§1 -- Het Rodenbachfonds wil, op basis van een gezond en kritisch zelfbewustzijn, mee bouwen aan een verdraagzaam en echt vrij Vlaanderen in Europa en waarin Vlaanderen samen met andere volkeren streeft naar een sociaal rechtvaardige wereldorde. Het streven naar meer autonomie voor Vlaanderen wordt daarbij vanuit een integraal-regionalistische visie nagestreefd. Hierbij onderschrijft het Rodenbachfonds ten volle de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

§2  Het Rodenbachfonds vormt ter verwezenlijking van het doel een netwerk, bestaande uit afdelingen en groepen met een centrale inbreng van vrijwilligers, dat gericht is op zingeving en emancipatie van de leden en de deelnemers aan de georganiseerde activiteiten en dit met het oog op hun persoonlijke en maatschappelijke ontplooiing.

§3  De afdelingen en groepen ontplooien een werking in groepsverband die gericht is op gemeenschapsvorming, participatie aan cultuur, maatschappelijke activering en educatie. Daarbij wordt een, sociaal-culturele methodiek gehanteerd.

§4  Het Rodenbachfonds werkt op basis van autonoom vrijwilligerswerk. De doelstellingen worden:

hoofdzakelijk nagestreefd met vrijwilligers die in de eerste plaats actief zijn in lokale afdelingen en groepen.

§5 -- Het Rodenbachfonds en zijn afdelingen en groepen richten in het bijzonder sociaal-culturele activiteiten in rond, maar niet beperkt tot, de thema's Vlaanderen, de Vlaamse Beweging, het Vlaams-nationalisme en de geschiedenis ervan, mensen- en volkerenrechten en vrede, en die de vorm kunnen aannemen van, maar niet beperkt zijn tot, boeken, tijdschriften, debatten, voordrachten, film- en toneelvoorstellingen, daguitstappen,: reizen, tentoonstellingen en ontmoetingsactiviteiten.

§6  Het Rodenbachfonds mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het doel, en mag daartoe alle nodige roerende of onroerende goederen in huur of gebruik nemen,, verwerven, bezitten en vervreemden.

§7 -- Het Rodenbachfonds mag alle activiteiten ontplocien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot, de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende; activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig. zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van voormelde doelstellingen.

Op de laatste blz. van Luik B Vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijtxgen'tsil Yrejt B'élgiscti Stea§61M ÿÿ 3IId57Zü13"- Annëxès dü Münifëür ~iëlgè

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge MDD 2.2

Hoofdstuk II  De leden en het lidmaatschap

Artikel 3  De leden

§1  Het Rodenbachfonds telt werkende leden, toegetreden leden en niet-werkende leden. Toegetreden leden en niet-werkende leden betreffen derden die een band met de vereniging hebben zoals wordt bedoeld door artikel 2ter van de wet V&S.

§2  Enkel werkende leden kunnen stemgerechtigd lid zijn van de bestuursorganen van de vereniging. Toegetreden leden hebben, op hun verzoek, spreekrecht op debestuursorganen van de vereniging aan wie het verzoek werd gericht en mits aanvaarding van het verzoek door het betrokken bestuursorgaan.Niet-werkende leden hebben geen spreekrecht op de bestuursorganen.

§3  Het aantal werkende leden bedraagt minstens drie. Er Is geen maximum aantal bepaald.

§4  Kunnen toegetreden lid worden van het Rodenbachfonds:

-lokale verenigingen of groepen, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, die:

1.de raad van bestuur schriftelijk verzoeken toegetreden lid te willen worden van de vereniging;

2.1n dit schrijven aantonen te voldoen aan de voorwaarden in het huishoudelijk reglement gesteld om

toegetreden lid te kunnen worden van de vereniging;

3.na onderzoek van de aanvraag en op advies van de raad van bestuur door de algemene vergadering als

toegetreden lid aanvaard worden;

4.het door de algemene vergadering bepaalde jaarlijks lidgeld voor toegetreden lid type "afdeling of groep"

betalen.

-natuurlijke personen die:

1.de raad van bestuur schriftelijk verzoeken toegetreden lid te willen worden van de vereniging;

2.in dit schrijven aantonen te voldoen aan de voorwaarden in het huishoudelijk reglement gesteld om

toegetreden lid te kunnen worden van de vereniging;

3.na onderzoek van de aanvraag en op advies van de raad van bestuur door de algemene vergadering als

toegetreden lid aanvaard worden;

4.het door de algemene vergadering bepaalde jaarlijks lidgeld voor toegetreden lid type "natuurlijke persoon"

betalen.

§5  Worden werkend lid van het Rodenbachfonds:

-toegetreden leden die overeenkomstig deze statuten door de regionale raden werden verkozen tot lid van de algemene vergadering van de vereniging;

-natuurlijke personen die, omwille van hun verdiensten met betrekking tot de thema's genoemd in artikel 2 §5 van deze statuten, door de raad van bestuur aan de algemene vergadering als werkend lid worden voorgedragen en door de algemene vergadering alsdusdanig aanvaard worden; de door de algemene vergadering alsdusdanig aanvaarde werkende leden betalen geen jaarlijks lidgeld.

§6  De individuele toegetreden leden mogen nooit meer dan één derde van het aantal toegetreden leden van het type "afdeling of groep" bedragen. Het aantal overeenkomstig §5, tweede gedachtenstreepje, aanvaarde leden mag hoogstens één twaalfde van het aantal toegetreden leden bedragen.

§7  Het jaarlijks lidgeld voor de toegetreden en werkende leden wordt bepaald door de algemene

vergadering en mag niet meer bedragen dan:

-duizend euro voor de toegetreden leden van het type "afdeling of groep";

-tweehonderdvijftig euro voor de toegetreden leden van het type "natuurlijke persoon".

§8  Alle natuurlijke en rechtspersonen kunnen niet-werkend [id van de vereniging worden. Het volstaat hiertoe de jaarlijkse bijdrage van hoogstens honderd euro bepaald door de raad van bestuur te betalen. De raad van bestuur bepaalt de rechten en plichten van de niet-werkende leden nader in een bijzonder reglement.

§9  De regels in deze statuten met betrekking tot de leden slaan zowel op de toegetreden, de werkende als

de niet-werkende leden, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald.

Artikel 4 -- Het ledenregister

§1  De raad van bestuur houdt het ledenregister van de vereniging bij. Het origineel van het ledenregister wordt bijgehouden ter zetel van de vereniging.

§2  Telkens wanneer er wijzigingen optreden in het ledenbestand van de werkende en toegetreden leden van de vereniging, moeten deze wijzigingen binnen de acht dagen na kennisgeving ervan aan de raad van bestuur in het ledenregister worden doorgevoerd.

§3  De werkende en toegetreden leden hebben de verplichting om een adreswijziging door te geven aan de raad van bestuur.

§4  De werkende en toegetreden leden hebben het recht om de inzage in het ledenregister te vragen. Zij richten hiervoor schriftelijk een aanvraag aan de raad van bestuur.

§5  De vereniging moet, bij mondeling of schriftelijk verzoek, aan de overheden, de administraties en de diensten, met inbegrip van de parketten, de griffies en de leden van de hoven, de rechtbanken en alle rechtscolleges en de daartoe wettelijk gemachtigde ambtenaren, onverwijld toegang verlenen tot het register van de leden en deze instanties bovendien de afschriften of uittreksels uit dit register verstrekken welke zij nodig achten,

Artikel 5  De rechten en plichten van de leden

§1  Alle leden kunnen deelnemen aan aile activiteiten volledig of gedeeltelijk georganiseerd door het Rodenbachfonds mits zij aan de deelnemingsvoorwaarden voldoen. Zij kunnen eveneens deelnemen aan alle activiteiten voor een bepaalde doelgroep indien zij aan het gestelde doel en de deelnemingsvoorwaarden voldoen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge MOD 2.2

§2 -- De werkende en de toegetreden leden van het Rodenbachfonds kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede aile notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur met wie zij een datum en het uur van de raadpleging van de documenten en stukken overeenkomen.

§3  De werkende, toegetreden en niet-werkende leden van het Rodenbachfonds zijn verplicht:

-de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging alsook de

besluiten van haar bestuursorganen na te leven;

-de belangen van de vereniging of één van haar bestuursorganen niet te schaden;

-de vastgestelde lidmaatschapsbijdrage tijdig te betalen.

§4  Alle werkende en toegetreden leden oefenen hun eventuele bestuursfuncties binnen de vereniging

kosteloos uit,

Artikel 6  Einde van het lidmaatschap

§1  Het lid dat weigert de bijdrage te betalen, wordt geacht ontslag te nemen.

§2  Elk werkend of toegetreden lid kan eveneens, mits hij er één maand vooraf bij aangetekend schrijven aan de raad van bestuur kennis van geeft, uit de verenging treden, doch niet alvorens de opeisbaar geworden bijdragen werden betaald,

§3  Tot uitsluiting van een werkend of toegetreden lid kan alleen door een algemene vergadering worden besloten met tweederde meerderheid der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen en mits het betrokken lid werd opgeroepen om op de betreffende vergadering gehoord te worden. Is het opgeroepen lid op de betreffende vergadering afwezig, dan wordt deze afwezigheid als instemming met de uitsluiting begrepen.

§4  Het lidmaatschap eindigt van rechtswege ingeval het lid overlijdt, failliet, in staat van kennelijk onvermogen, onbekwaam of in staat van verlengde minderjarigheid wordt verklaard, of onder voorlopig bewind wordt gesteld.

§5  Uittredende of uitgesloten leden en rechtverkrijgenden van overleden leden hebben generlei aanspraak op het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding van gestorte bijdragen, van aanbrengsten of van andere prestaties vorderen, behoudens hetgeen in deze statuten uitdrukkelijk anders is bepaald.

§6  Het lid dat goederen of waarden aanbrengt kan evenwel beding en dat -- met uitzondering van de jaarlijkse bijdrage  het aangebrachte kan worden teruggevorderd ingeval de vereniging ophoudt te bestaan of ingeval het lid van rechtswege of door uitsluiting ophoudt van de vereniging deel te maken.

§7  In geen geval kan een uitgetreden of uitgesloten lid inzage, mededeling of afschrift van rekeningen, verzegelingen van de goederen der vereniging of het opmaken van een inventaris verlangen.

§8  Het Rodenbachfonds is niet gehouden aan verplichtingen die door toegetreden, werkende en niet-

werkende leden uit dien hoofde werden aangegaan.

Hoofdstuk III  De afdelingen en de geledingen

Artikel 7  De afdeling en haar vertegenwoordiger

§1  De lokale afdeling of groep zonder rechtspersoonlijkheid wordt, na aanvaarding als toegetreden lid door de algemene vergadering, overeenkomstig artikel 5 van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers beschouwd als een afdeling van het Rodenbachfonds.

§2 -- De lokale afdeling of groep met rechtspersoonlijkheid wordt, na aanvaarding als toegetreden lid door de algemene vergadering, beschouwd als een afdeling van het Rodenbachfonds,

§3  De afdeling wordt vertegenwoordigd door een natuurlijk persoon die overeenkomstig de statuten van de afdeling als vertegenwoordiger werd aangeduid. Deze vertegenwoordiger oefent het stem- en spreekrecht van de afdeling binnen de bestuursorganen van het Rodenbachfonds uit,

§4  De afdeling nodigt op de vergaderingen van haar bestuursorganen de regionaal begeleider van de regionale geleding waartoe de afdeling behoort uit. De regionaal begeleider kan de vergaderingen van de betrokken bestuursorganen met raadgevende stem bijwonen,

Artikel 8  De regionale geleding

§1  Het Rodenbachfonds bestaat uit regionale geledingen. De regionale geleding wordt overeenkomstig artikel 5 van de wet van 3 juif 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers beschouwd als een afdeling van het Rodenbachfonds. De gebiedsomschrijving van de regionale geledingen wordt op voorstel van de raad van bestuur door de algemene vergadering vastgelegd.

§2  Elke regionale geleding kan eigen activiteiten organiseren die bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de vereniging zoals omschreven in artikel 2 van deze statuten.

§3  Elke regionale geleding beschikt over een regionale raad bestaande uit alle toegetreden leden die hetzij hun hoofdplaats van activiteiten binnen de regionale geleding hebben hetzij hun woonplaats binnen de regionale geleding hebben.

§4 -- De regionale raad komt per regionale geleding minstens twee maal per kalenderjaar samen. Eenmaal in de loop van de maand maart om de werking van het vorige kalenderjaar te evalueren en de werking van het lopende kalenderjaar bij te sturen. Eenmaal in de loop van de maand oktober om de werking van het volgende kalenderjaar op te stellen en de werking van het lopende kalenderjaar bij te sturen. De regionale raad oefent daarnaast de taken uit haar opgedragen door het huishoudelijk reglement van de vereniging. De regionaal begeleider van de regionale geleding woont de vergaderingen van de regionale raad met raadgevende stem bij en treedt op als verslaggever van de vergadering.

§5  Elk toegetreden lid beschikt in de betreffende regionale raad over één stem.

r-7 MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge §6 -- Bij de vierjaarlijkse algemene vernieuwing van de bestuursorganen van de vereniging kan de regionale raad tot werkend lid van de vereniging verkiezen: één werkend lid per begonnen schijf van vijf afdelingen die tot de regionale geleding behoren. Elke vertegenwoordiger van een toegetreden lid of de natuurlijke personen die toegetreden lid zijn kunnen zich hierbij kandidaat stellen.

§7  Bij de vierjaarlijkse algemene vernieuwing van de bestuursorganen van de vereniging verkiest de regionale raad uit de toegetreden leden behorend tot de regionale geleding een regionaal bestuur bestaande uit drie regionaal bestuurders, te weten een regionaal voorzitter, een regionaal secretaris en een regionaal penningmeester. Elke vertegenwoordiger van een toegetreden lid of de natuurlijke personen die toegetreden lid zijn kunnen zich hierbij kandidaat stellen.

§8  Het regionaal bestuur komt minstens vier maal per jaar samen. Het regionaal bestuur oefent de taken uit hem opgedragen door het huishoudelijk reglement van de vereniging. De regionaal begeleider van de regionale geleding woont de vergaderingen van het regionaal bestuur met raadgevende stem bij en treedt op als verslaggever van de vergadering.

§9  Het huishoudelijk reglement van de vereniging omschrijft nader de werking van de regionale geledingen, de regionale raden en de regionale besturen.

§10  Net Rodenbachfonds is niet gehouden aan verplichtingen die door regionaal bestuurders uit dien

hoofde zijn aangegaan, tenzij voor wat expliciet hieromtrent bepaald werd in het huishoudelijk reglement en

onder voorbehoud dat de betreffende verplichtingen werden geviseerd door de reglonaal begeleider van de

betreffende regionale geleding.

Hoofdstuk IV  De bestuursorganen van de vereniging

Sectie i  De algemene vergadering

Artikel 8  Samenstelling en werking van de algemene vergadering

§1  De algemene vergadering is samengesteld uit de door de regionale raden bij de vierjaarlijkse algehele vernieuwing van de bestuursorganen van de vereniging verkozen werkende leden en de overeenkomstig artikel 3 §5, tweede gedachtenstreepje, van deze statuten aanvaarde werkende leden. Het lidmaatschap van de door de regionale raden verkozen werkende leden eindigt bij de vierjaarlijkse algehele vernieuwing van de bestuursorganen van de vereniging.

§2  Bij beëindiging, buiten de vierjaarlijkse algehele vernieuwing van de bestuursorganen om, van het lidmaatschap van een niet-gecoöpteerd werkend lid van de algemene vergadering wordt in diens vervanging voorzien door de regionale raad die het werkend lid had verkozen.

§3  De algemene vergadering komt twee maal per kalenderjaar samen. Eenmaal in de loop van het eerste kwartaal om de werking van het vorige kalenderjaar te evalueren, de rekeningen van het vorig boekjaar goed te keuren en de werking van het lopende kalenderjaar bij te sturen. Eenmaal in de loop van het vierde kwartaal om de werking van het volgende kalenderjaar te plannen, de begroting van het volgend boekjaar op te stellen en de werking van het lopende kalenderjaar bij te sturen. De voorzitter van het Rodenbachfonds, of bij verhindering de eerste of de tweede ondervoorzitter, zit de vergaderingen voor. Het personeel van de vereniging woont de vergaderingen met raadgevende stem bij.

§4  De algemene vergadering neemt, met uitsluiting van alle andere bestuursorganen, alle beslissingen

betreffende:

-de goedkeuring en de wijziging van de statuten;

-de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

-de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van diens bezoldiging;

-de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

-de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

-de ontbinding van de vereniging en de benoeming van de vereffenaars;

-de uitsluiting van een werkend of toegetreden lid;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

-de goedkeuring van de beleidsplannen, de jaaractieplannen en de jaarverslagen;

-alle aangelegenheden waarvoor de statuten een beslissing van de algemene vergadering vereisen.

§5  De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de voorzitter en de secretaris, De uitnodiging duidt plaats, datum en uur van de vergadering aan en bevat de agenda. Als bijlage bij de uitnodiging worden alle stukken gevoegd die op de vergadering ter bespreking enlof goedkeuring worden voorgelegd. De uitnodiging wordt ten laatste 15 kalenderdagen voor de datum waarop de vergadering plaatsvindt aan de leden van de algemene vergadering toegestuurd. Het toesturen van de uitnodiging gebeurt hetzij per post, hetzij per telefax, hetzij per e-post.

§6  Elk punt dat tenminste 10 kalenderdagen véér de datum van de algemene vergadering, hetzij door minstens twee bestuurders hetzij door minstens één twintigste van de werkende leden, schriftelijk wordt aangebracht, wordt aan de agenda toegevoegd. De aldus aangepaste agenda en de bij de bijkomende punten horende stukken worden ten laatste 8 kalenderdagen voor de datum van de vergadering aan de leden van de algemene vergadering toegestuurd op dezelfde wijze als de oorspronkelijke uitnodiging.

§7  Staande de vergadering kan elk werkend lid bij aanvang van de vergadering de voorzitter vragen een extra punt als variapunt aan de agenda toe te voegen. De voorzitter beslist het gevraagde punt ai dan niet aan de agenda toe te voegen. Beslist de voorzitter een punt niet aan de agenda toe te voegen, dan kan de vergadering bij gewone meerderderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beslissen het punt alsnog aan de agenda toe te voegen.

§8  Elk werkend lid kan zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid. Eén enkel werkend lid kan hoogstens twee andere werkende leden vertegenwoordigen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge MOD 2.2

§9 -- De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen indien minstens één vijfde van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd is, doch met een minimum van drie werkende leden en behoudens tegenstrijdige bepalingen in de wet V&S of deze statuten.

§10  Bij het nemen van besluiten mag niet van de agenda afgeweken worden, tenzij op voorstel van een werkend lid bij aanvang van de vergadering en met instemming van de voorzitter.

§11  De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden behoudens tegenstrijdige bepalingen in de wet V&S of deze statuten. De stemming kan gebeuren bij naamafroeping of bij handopsteking. Eén vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden kan over elk punt de geheime stemming vragen. Wanneer over personen wordt gestemd gebeurt de stemming altijd geheim. In geval van staking van stemmen, ongeacht de wijze van stemming, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

§12  Over een wijziging van statuten kan slechts beslist worden indien op de agenda van de vergadering deze wijziging voorzien is. In dit geval kan de algemene vergadering slechts geldig over deze statutenwijziging beslissen indien twee derden van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd is. De wijziging van de statuten is slechts geldig indien ze door twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden wordt aanvaard.

§13  Heeft de wijziging van de statuten echter betrekking op de wijziging van het doel van de vereniging is de wijziging slechts aangenomen wanneer zij door minstens vier vijfden van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden wordt aanvaard.

§14 -- Ingeval op de eerste vergadering, waarvan sprake in §11, §12 en §13 hierboven, minder dan twee derde van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden bedoeld in §11, §12 en §13 hierboven ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Deze tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

§15  De ontbinding van de vereniging of de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk is slechts aanvaard mits de ontbinding of de omzetting wordt beslist overeenkomstig de bepalingen van §11, §12, §13 en §14 hierboven.

Artikel 9  De buitengewone algemene vergadering

§1  De algemene vergadering kan als buitengewone algemene vergadering worden bijeengeroepen door de voorzitter, de raad van bestuur of wanneer minstens één vijfde van de werkende leden de voorzitter hier schriftelijk om verzoekt.

§2  De wijze van oproeping, de agenda en de werking van de buitengewone algemene vergadering

verloopt overeenkomstig de regels bepaald in artikel 8 van deze statuten.

Artikel 10  De notulen

§1  De goedgekeurde notulen van de algemene vergadering worden opgenomen in een ten zetel van de vereniging gehouden bijzonder register en ondertekend door de voorzitter, de secretaris en de werkende leden die het wensen. Afschriften en uittreksels worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend,

§2  De werkende leden worden op de hoogte gesteld van de beslissingen door toezending van een kopie van de originele verslagen van de algemene vergaderingen per post, per telefax of per e-post.

§3 -- Belanghebbende derden worden mondeling, bij gewone brief, per telefax of per e-post ter kennis

gebracht van de hen betreffende beslissingen onverminderd de door de wet V&S en haar uitvoeringsbesluiten

voorgeschreven bekendmakingen.

Sectie Il -- De raad van bestuur

Artikel 11 Samenstelling van de raad van bestuur

§1  Om als bestuurder te worden benoemd moet men werkend lid van de vereniging zijn en zich op de algemene vergadering waarop bestuurders worden benoemd kandidaat stellen.

§2 -- Een bestuurder kan zich bij volmacht laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder. Een bestuurder kan hoogstens twee andere bestuurders vertegenwoordigen.

§3  Na de algehele hersamenstelling benoemt de raad van bestuur uit zijn midden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een eerste ondervoorzitter en een tweede ondervoorzitter. Indien, am welke reden dan ook, voorzitter, secretaris, penningmeester, eerste ondervoorzitter of tweede ondervoorzitter, niet langer bestuurder zijn van de vereninging voorziet de raad van bestuur onverwijld in hun vervanging.

§4 -- De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter.

Artikel 12  Aantal bestuurders

§1  De raad van bestuur bestaat uit minimum drie en maximaal twaalf bestuurders. Het aantal bestuurders moet steeds kleiner zijn dan het aantal werkende leden.

§2  Zo door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat regelmatig in hun vervanging is voorzien.

Artikel 13  Benoeming, ontslag, afzetting en bezoldiging van de bestuurders

§1  De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering naar aanleiding van de vierjaarlijkse algehele hersamenstelling van de bestuursorganen van de vereniging. De benoeming gebeurt bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen. Er is geen aanwezigheidsquorum vereist. De stemming over de benoeming van bestuurders is geheim.

§2  De algemene vergadering benoemd minstens drie en hoogstens twaalf bestuurders uit de lijst van werkende leden die zich kandidaat hebben gesteld. Worden tot bestuurder benoemd de kandidaten tot een getal van hoogstens twaalf die de meeste stemmen hebben bekomen met dien verstande dat elke regionale

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 31/05/2013 - Annexes du Moniteur belge MOD 2,2

raad die minstens één werkend lid heeft verkozen overeenkomstig artikel 8 §6 recht heeft op minstens één bestuurder. Is dit niet het geval, dan wordt de eerste kandidaat van de betreffende regionale geleding tot bestuurder benoemd en valt de kandidaat die de minste stemmen heeft behaald af.

§3  De bestuurders kunnen ten allen tijde worden ontslagen door de algemene vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

§4  Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ook ontslag nemen door een formeel schrijven gericht aan de voorzitter. Een bestuurder is verplicht na zij ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

§5  De bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar met dien verstande dat bestuurders, benoemd ter vervanging van bestuurders die vrijwillig ontslag namen, overleden zijn of afgezet werden, benoemd worden voor de resterende termijn.

§6  Bestuurders zijn herkiesbaar.

§7  Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd. Bestuurders hebben wel reoht op de terugbetaling van de

in het kader van hun mandaat gemaakte en bewezen onkosten.

Artikel 14  Interne bevoegdheden van de raad van bestuur - beperkingen

§1  De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de vereniging, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens artikel 4 van de wet V&S en deze statuten de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

§2  Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

§3 -- De raad van bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de vereniging of de algemene bestuursbevoegdheid van de raad van bestuur.

Artikel 15 -- Externe vertegenwoordigingsmacht van de raad van bestuur

§1  De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging in alle handelingen in en buiten rechte, behoudens voor wat in deze statuten met betrekking tot het dagelijks bestuur wordt bepaald.

§2  Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur ais college, wordt de vereniging In en buiten rechte eveneens algemeen vertegenwoordigd door de voorzitter, de eerste ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester die elk alleen handelen binnen de hun door de raad van bestuur nader omschreven bevoegdheden van algemeen beheer.

§3  Beperkingen aan de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

§4  De raad van bestuur of de bestuurders bedoeld in §2 hierboven die de vereniging vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de vereniging, al dan niet lid van de vereniging, aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de vereniging binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Artikel 16  Vergaderingen van de raad van bestuur

§1  De raad van bestuur moet worden samengeroepen wanneer het belang van de vereniging dit vereist.

§2  De agenda wordt opgesteld door de voorzitter in overleg met de secretaris en de directeur.

§3  Wanneer minstens twee bestuurders de voorzitter daarom schriftelijk verzoeken wordt eveneens de raad van bestuur samengeroepen, Laat de voorzitter deze bijeenroeping na dan kunnen de betrokken bestuurders de raad van bestuur zelf samenroepen en de agenda van de vergadering bepalen.

§4  De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter en de secretaris. De uitnodiging duidt plaats, datum en uur van de vergadering aan en bevat de agenda. Als bijlage bij de uitnodiging worden alle stukken gevoegd die op de vergadering ter bespreking en/of goedkeuring worden voorgelegd. De uitnodiging wordt ten laatste 8 kalenderdagen voor de datum waarop de vergadering plaatsvindt aan de leden van de raad van bestuur toegestuurd. Het toesturen van de uitnodiging gebeurt hetzij per post, hetzij per telefax, hetzij per e-post.

§5  De voorzitter, of bij verhindering de eerste of de tweede ondervoorzitter, zit de vergaderingen van de raad van bestuur voor.

§6 -- In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij schriftelijk akkoord van tweederde van de bestuurders. Daartoe is vereist dat zich vooraf minstens de helft van de bestuurders akkoord hebben verklaard met deze werkwijze. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

Artikel 17 -- Aanwezigheidsquorum en stemming

§1  Om geldig te kunnen beraadslagen moet minstens de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn,

§2  De beslissingen binnen de raad van bestuur worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

§3  Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 18  Tegenstrijdig belang

Moa 2.2

Luik B - Vervolg

§1  Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke~aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vôôr dat de raad van bestuur een besluit neemt.

§2  De bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de ' beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

§3  Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de

voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Artikel 19  Notulen

§1  De goedgekeurde notulen van de raad van bestuur worden opgenomen in een ten zetel van de vereniging gehouden bijzonder register en ondertekend door de voorzitter, de secretaris en de bestuurders die het wensen. Afschriften en uittreksels worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend.

§2 -- De leden van de algemene vergadering worden op de hoogte gesteld van de beslissingen door toezending van een kopie van de originele verslagen van de raden van bestuur per post, per telefax of per e-post,

§3  Belanghebbende derden worden mondeling, bij gewone brief, per telefax of per e-post ter kennis

gebracht van de hen betreffende beslissingen onverminderd de door de wet V&S en haar uitvoeringsbesluiten

voorgeschreven bekendmakingen.

Sectie III  Het dagelijks bestuur

Artikel 20  Samenstelling van het dagelijks bestuur

§1  De dagelijks bestuurders van de vereniging zijn de voorzitter, de eerste ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester die worden benoemd door de raad van bestuur overeenkomstig artikel 11 §3 van deze statuten.

§2  De dagelijks bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar met dien verstande dat dagelijks bestuurders, benoemd ter vervanging van dagelijks bestuurders die vrijwillig ontslag namen, overleden zijn of afgezet werden, benoemd worden voor de resterende termijn.

§3  Het mandaat van dagelijks bestuurder is onbezoldigd.

Artikel 21  Bevoegdheden van het dagelijks bestuur

§1  Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht cm de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de raad van bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken,

§2  Het dagelijks bestuur van de vereniging op intern vlak alsook de externe vertegenwoordiging wat betreft dat dagelijks bestuur worden opgedragen aan het dagelijks bestuur.

§3  Zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft, handelen de dagelijks bestuurders alleen binnen de hun door de raad van bestuur nader omschreven bevoegdheden van dagelijks bestuur.

§4  Beperkingen aan de vertegenwoordigingsbevoegdheid van het dagelijks bestuur kunnen niet worden

tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de

interne aansprakelijkheid van de betrokken dagelijks bestuurder(s) in het gedrang.

Hoofdstuk V  Financiering en boekhouding van de vereniging

Artikel 22 -- Financiering en boekhouding

§1  De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door lidgelden, subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.

§2  Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

§3  Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december,

Hoofdstuk VI  Ontbinding van de vereniging

§1  Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering één vereffenaar waarvan zij de opdracht nader omschrijft.

§2  Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist een buitengewone algemene vergadering over de bestemming van het vermogen van de vereniging dat moet worden toegekend aan een andere vzw met een gelijkaardig of verwant doel, werkzaam in Vlaanderen en/of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Voorbehouden aan het ' Belgisch Staatsblad

2. Dagelijks bestuur - samenstelling en bevoegdheden

Het dagelijks bestuur is overeenkomstig de gewijzigde statuten voortaan als volgt samengesteld:

- voorzitter: Patrik Van Krunkelsven, Lindestraat 9, 2430 Vorst-Laakdal en dit ter vervanging van Thea

Peeters;

-1ste ondervoorzitter: Van Vaerenbergh Etienne, Ninoofstesteenweg 236, 1750 Lennik;

- secretaris: Peter Annys, Leiebos 21 bus 48, 2170 Merksem;

- penningmeester: Raf Cosyns, Zevenekendorp 36, 9080 Lochristi.

De leden van het dagelijks bestuur handelen alleen en dit zowel wat het intern dagelijks bestuur als wat de ,

externe vertegenwoordiging van de vereniging betreft.

Peter Annys

secretaris

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

10/01/2013
ÿþ^1í~1

1

III^II~~IIII~ I ll II t Il lII

*13006905'

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NERGicLEGD

2 DEC. 2012

RECHTBANK VAN

KOOPHAIefk TE GENT

Ondernemingsnr : 0423.599.790

Benaming

(voluit) ; Federatie van Vlaamse Kringen - Rodenbachfonds

(verkort) : F.V.K. Rodenbachfonds

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Bennesteeg 4, 9000 Gent

Onderwerp akte : Wijziging verkorte benaming - Raad van bestuur - Dagelijks bestuur

1. Wijziging verkorte benaming

Op de algemene vergadering van 27 maart 2010 werd artikel 1 tweede lid van de statuten als volgt: gewijzigd:

"De vzw draagt de naam 'Federatie van Vlaamse Kringen - Rodenbachfonds', afgekort 'Rodenbachfonds"'.

2. Raad van bestuur - verkiezingen

Op de algemene vergadering van 27 maart 2010 werden bij de volledige vernieuwing van de raad van bestuur volgende bestuurders verkozen:

Annys Peter, Leiebos 21148, 2170 Merksem

Bogaert Jasée, Kortrijksestraat 166, 8870 Izegem

Cosyns Raf, Zevenekendorp 36, 9080 Lochristi

Daems Alfons, Stadsestraat 33, 2250 Olen

De Scheerder Jan, Noordland 26/1, 2040 Zandvliet

Demuysere Emie, Pollepelstraat 9, 8940 Geluwe

Devree Mieke, Wapenhaghestraat 30, 2600 Berchem

Drossaert Paul, P. Van den Bemdenlaan 7616, 2650 Edegem

Geel Constant, Eikentaan 41, 2160 Wommelgem

Peeters Thea, Apollostraat 73, 2600 Berchem

Stevens Guido, Schoonhoudtstraat 56, 9111 Belsele

Van Vaerenbergh Etienne, Ninoofsesteenweg 236, 1750 Lennik

Verbestel Patrick, Gotegemstraat 229, 9420 Erpe-Mere

Verhasseit Mark, Groenteboerstraat 12, 1082 Sint-Agatha-Berchem

3. Raad van bestuur - ontslag

Op de raad van bestuur van 27 september 2010 werd het ontslag aanvaard als bestuurder van de vereniging van Stevens Guido, Schoonhoudtstraat 56, 9111 Belsele.

4. Raad van bestuur - verkiezing

Op de algemene vergadering van 26 maart 2011 werd als lid van de raad van bestuur verkozen: Patrik, Vankrunkelsven, Lindestraat 9, 2430 Vorst-Laakdal.

5. Raad van bestuur - verdeling der mandaten

Op de raad van bestuur van 26 maart 2011 werden de mandaten onder de leden als volgt verdeeld:

- voorzitter: Patrik Van Krunkelsven, Lindestraat 9, 2430 Vorst-Laakdal en dit ter vervanging van Thea Peeters;

-1ste ondervoorzitter: Van Vaerenbergh Etienne, Ninoofstesteenweg 236, 1750 Lennik;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

MoD 2.2

Luik B - Vervolg

- 2de ondervoorzitter: Geel Constant, Eikenlaan 41, 2160 Wommelgem;

- secretaris: Peter Annys, Leiebos 21 bus 48, 2170 Merksem;

- penningmeester: Cosyns Raf, Zevenekendorp 36, 9080 Lochristi.

6. Dagelijks bestuur - benoeming en bevoegdheden

Op de algemene vergadering van 24 maart 2012 werd het dagelijks bestuur als volgt samengesteld:

- voorzitter: Patrik Van Krunkelsven, Lindestraat 9, 2430 Vorst-Laakdal en dit ter vervanging van Thea

Peeters;

-1 ste ondervoorzitter: Van Vaerenbergh Etienne, Ninoofstesteenweg 236, 1750 Lennik;

- secretaris: Peter Annys, Leiebos 21 bus 48, 2170 Merksem.

De leden van het dagelijks bestuur handelen alleen en dit zowel wat het intern dagelijks bestuur als wat de

externe vertegenwoordiging van de vereniging betreft.

Peter Annys

secretaris

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsbiad

Coordonnées
FEDERATIE VAN VLAAMSE KRINGEN - RODENBACHFON…

Adresse
BENNESTEEG 4 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande