HANDELSCENTRUM SINT-GILLIS

Divers


Dénomination : HANDELSCENTRUM SINT-GILLIS
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 553.461.808

Publication

10/06/2014
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



IuI K V I II

KOOPHANDEL GENT

2 8 MEI 2014

AFDELING DENDERMONDE

Griffie

Ondernemingsnr : s' 3 -I 6. &::3"6

Benaming

(votutt) : Handelscentrum Sint-Gillis

(verkort)

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Sint Giliislaan 94, 9200 Dendermonde

Onderwerp akte : OPRICHTING

STATUTEN-OPRICHTING VZW HANDELSCENTRUM SINT-GILLIS

Naam vereniging: Handelscentrum Sint-Gillis

Adres vereniging: Sint-Gillislaan 94, 9200 Sint-Gillis Dendermonde

Hoofdstuk 1.- Naam, Zetel, Doel en Duur

Art. 1. Oprichting:

Heden, 22 mei 2014, wordt een vereniging zonder winstoogmerk opgericht overeenkomstig de wet van 27,

juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

Art, 2. Benaming en maatschappelijke zetel van de vereniging:

De vereniging draagt de naam Handelscentrum Sint-Gillis. De zetel van de vereniging is gevestigd te Sint-Gillislaan 94, 9200 Sint-Gillis Dendermonde en valt onder het gerechtelijk arrondissement Dendermonde.

De maatschappelijke zetel kan slechts verplaatst worden door de algemene vergadering mits deze bovendien de regels in acht neemt zoals vereist voor een statutenwijziging en beschreven in deze statuten, maar dient ten allen tijde in Sint-Gillis Dendermonde gelokaliseerd te zijn.

Art. 3. Doel vereniging:

de vereniging heeft tot doel:

-het tot stand brengen van een integrale kwaliteitsverbetering van het handelsapparaat in Sint-Gillis' Dendermonde ten behoeve van haar profielversterking als attractief, veelzijdig en alternatief (handels)centrum, het vergroten van haar aantrekkings- en concurrentiekracht, het bevorderen van de handelsactiviteiten in Sint-Gillis Dendermonde, alsook haar leefbaarheid, veiligheid en gezelligheid.

-Instaan voor een permanente informatie-uitwisseling, dialoog en waar mogelijk afstemming inzake te verrichten activiteiten voor de ontwikkeling van Sint-Gillis Dendermonde, tussen haar leden enerzijds en andere' relevante partijen, zoals het gemeentebestuur, stedelijke middenstandsraad en andere handelsdekenijen van Groot-Dendermonde, anderzijds.

-De vereniging kan alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel, alles in de ruimste zin van het woord, zoals alle zakelijke rechten verwerven, huren, verhuren, personeel: aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten afsluiten, fondsen inzamelen, m.a.w. het nemen van alle initiatieven om het doel van de vereniging te bereiken.

Art. 4. Duur:

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

De vereniging kan om het even wanneer ontbonden worden door een beslissing van de Algemene

Vergadering, beraadslagend volgens de voorwaarden en vormen, gesteld in artikel 20 e.v. van de statuten,.

behoudens gerechtelijke ontbinding.

Art, 5. Beheersgebied:

Het beheersgebied is ais volgt omschreven: grondgebied van de Dendermondse deelgemeente Sint-Gillis.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso ; Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

a

iC MOD2.2

Hoofdstuk 2.  De Leden, Lidgeld

Art. 6. Twee soorten leden:

De vereniging bestaat uit Werkende Leden en Toegetreden Leden,

Het aantal leden is onbeperkt maar moet tenminste acht Werkende Leden bedragen.

Werkende Leden zijn diegenen die bij de oprichting deze statuten ondertekenen, zij maken automatisch ook

deel uit van de Raad van Bestuur, zoals beschreven in art. 12 e.v..

Werkende leden hebben alle rechten en verplichtingen die in de VZW-wet en deze statuten worden

beschreven,

De rechten en verplichtingen van Toegetreden Leden worden beschreven in deze statuten.

Art. 7, Toetreding als Werkend Lid:

Als Werkend Lid kunnen tot de vereniging toetreden: ieder Toegetreden Lid dat als dusdanig aanvaard wordt door de Raad van Bestuur. Het verzoek om toelating van een kandidaat Werkend Lid moet schriftelijk ingediend worden bij de voorzitter of secretaris van de Raad van Bestuur, onder vermelding van naam, voornaam, naam handelszaak, adres, geboortedatum of oprichtingsdatum, aard van handelsactiviteit en rechtsvorm van de verzoeker. De Raad van Bestuur beslist omtrent de al dan niet toelating van de kandidaat als Werkend Lid uiterlijk drie maanden nadat het verzoek haar heeft bereikt en geeft hieromtrent schriftelijk bericht aan de verzoeker,

Op deze vergadering dienen minstens de helft van de leden van de Raad van Bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. De beslissing wordt genomen met een eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

De Raad van Bestuur kan discretionair en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als Werkend Lid.

Art. 8. Toegetreden Leden:

Toegetreden Leden zijn de natFuurlijke personen of rechtspersonen die hun beroepsactiviteit uitoefenen

binnen het beheersgebied en het jaarlijks lidgeld betalen.

Art. 9. Lidgeld:

Zowel Werkende als Toegetreden Leden dienen jaarlijks lidgeld te betalen aan de vereniging. Op moment van oprichting van de vereniging bedraagt dit 80 E, dit bedrag kan jaarlijks bij beslissing van de Raad van Bestuur gewijzigd worden.

Art. 10. Beëindiging lidmaatschap:

Het lidmaatschap, zowel van Werkende ais van Toegetreden Leden, eindigt:

-door overlijden, rechtsonbekwaamheid, ontbinding of faillissement van een lid.

-door het niet betalen van het lidgeld binnen 2 maand na het versturen van de factuur

-door ontslag. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de Voorzitter of Secretaris van de Raad van

Bestuur ter kennis worden gebracht,

-door uitsluiting, Dit wordt enkel beslist door de Raad van Bestuur. Op deze vergadering dienen minstens de helft van de leden van de Raad van Bestuur aanwezig of vertegenwoordigd te zijn, De beslissing wordt genomen met een eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

Het lid dat ontslag nam of uitgesloten wordt, heeft geen aanspraak op het maatschappelijk bezit en kan niet de teruggave eisen van het door hem betaalde lidgeld. Een lid waarvan de beëindiging van het lidmaatschap wordt voorgesteld, heeft het recht gehoord te worden.

Art. 11. Register van Werkende Leden:

Op de zetel van de vereniging wordt door de Raad van Bestuur een register van Werkende Leden gehouden. Dit register vermeldt de naam, voornamen en woonplaats van de Werkende Leden, of ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden door toedoen van de Raad van Bestuur in dat register worden ingeschreven binnen acht dagen nadat deze van de beslissing in kennis is gesteld.

Hoofdstuk 3 - Raad van Bestuur

Art. 12, Raad van Bestuur

De vereniging wordt beheerd door de Raad van Bestuur bestaande uit alle Werkende Leden. De leden van de Raad van Bestuur worden benoemd voor een periode van één jaar, dat gelijkloopt met het boekjaar van de vereniging. De mandaten worden kosteloos uitgeoefend. De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, één of meer ondervoorzitters, een secretaris en een penningmeester. De twee laatstgenoemde functies kunnen door eenzelfde bestuurder vervuld worden. De andere personen die deel uitmaken van deze raad zijn bestuurders. Zo door vrijwillig ontslag, afzetting of voor welke reden dan ook, het aantal bestuurders is teruggevallen onder het minimum van acht, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien, Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de voorzitter of secretaris van de Raad van Bestuur ter kennis gebracht worden. De bestuurders gaan uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging geen

M

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

e ~" AdOD 2.2

persoonlijke verplichting aan. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht, en de in hun beheer bedreven misgrepen.

Art. 13. Vergadering, beraadslaging en beslissing

De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter, of de secretaris in opdracht van de voorzitter, zo dikwijls ais het belang van de vereniging het vereist alsook binnen de veertien dagen na het verzoek daartoe door twee bestuurders. De bijeenroeping gebeurt per gewone brief, fax of e-mail die aan ieder Werkend Lid, tevens lid van de Raad van Bestuur, wordt gestuurd minstens acht dagen voor de voorgestelde datum. De helft der leden moeten aanwezig zijn. Elk lid kan kiezen welke persoon van zijn/haar bedrijf zal aanwezig zijn op de vergaderingen. Elk lid beschikt slechts over één stem op de Raad van Bestuur. Elk lid kan zich ook door een ander lid op de Raad van Bestuur laten vertegenwoordigen, mits schriftelijke volmacht.

Indien een lid van de Raad van Bestuur drie opeenvolgende vergaderingen niet aanwezig is, zonder een geldige reden van afwezigheid te geven aan de voorzitter of secretaris, dan zal men tijdens deze derde vergadering kunnen beslissen tot ontslag als Werkend Lid, waardoor deze zal geschrapt worden uit het Register van Werkende Leden en voortaan als Toegetreden Lid beschouwd zal worden.

De voorzitter zit de vergadering voor. In geval van zijn afwezigheid wordt hij vervangen door de eerste ondervoorzitter of, bij afwezigheid hiervan, door de oudste aanwezige bestuurder. De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid der aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de voorzitter en de secretaris en ingeschreven in een daartoe bestemd register.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/06/2014 - Annexes du Moniteur belge Art. 14. Tegenstrijdig belang

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór dat de Raad van Bestuur een besluit neemt.

De bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Art. 15. Bevoegdheden

De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de wet uitdrukkelijk aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden. De raad kan zelfs daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken.

Art, 16. Externe vertegenwoordigingsmacht

Ten aanzien van derden is de vereniging slechts geldig verbonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter en een lid van de Raad van Bestuur, of bij verhindering van de voorzitter, van één van de ondervoorzitters en een ander lid van de Raad van Bestuur. Bestuurders die namens de Raad van Bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging,

Art. 17, Volmachten

De Raad van Bestuur of de bestuurders die de vereniging vertegenwoordigen, kunnen gevolmachtigden aanstellen. Alleen bijzonder en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de vereniging binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Art, 18, Dagelijks Bestuur

De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan een dagelijks bestuur.

Het dagelijks bestuur voert alle beleidsbeslissingen uit die genomen werden door de Raad van Bestuur. Het dagelijks bestuur kan enkel uitgeoefend worden door leden van de Raad van Bestuur.

De bevoegdheid van de leden van het Dagelijks Bestuur wordt precies afgebakend door de Raad van Bestuur, die eveneens de duur van het mandaat bepaalt, Het mandaat kan ten allen tijde met onmiddellijke ingang door de Raad van Bestuur worden ingetrokken.

De personen die belast zijn met het dagelijks bestuur dienen op te treden in een college van minstens twee personen.

Voor verbintenissen en betalingen hoger dan E 2.000,00 is steeds de handtekening van twee bestuurders vereist.

Art. 19, Werkgroepen

De Raad van Bestuur kan werkgroepen oprichten met Werkende en Toegetreden Leden en hun adviserende bevoegdheden bepalen. Deze werkgroepen kunnen zich laten bijstaan door deskundigen zonder stemrecht.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Hoofdstuk 4. - Algemene Vergadering

Art. 20. De Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle Werkende en Toegetreden Leden, en wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur, of bij verhindering, door één van de ondervoorzitters, of bij afwezigheid hiervan, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Een lid kan kiezen welke persoon van zijn/haar bedrijf zal aanwezig zijn op de vergaderingen. Elk lid beschikt slechts over één stem op de Algemene Vergadering. Elk lid kan zich ook door een ander lid op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen mits schriftelijke volmacht. Een lid kan evenwel slechts twee andere leden vertegenwoordigen.

Art. 21. Bevoegdheden van de Algemene Vergadering

De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

-het wijzigen van de statuten,

-het benoemen en het ontslaan van de bestuurders en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend

-het goedkeuren van de jaarlijkse rekeningen en begroting en geeft kwijting aan zijn bestuurders,

-de vrijwillige ontbinding van de vereniging,

-de uitsluiting van een lid,

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk alsook aile gevallen waarin de

statuten dat vereisen

Art. 22, Vergaderingen

Er moet minstens eenmaal per jaar een algemene vergadering worden gehouden vóór 30 juni van het boekjaar volgend op het afsluiten van het boekjaar of wanneer 115 van de leden dit vraagt.

De bijeenroeping gebeurt door de voorzitter of door één van de ondervoorzitters van de Raad van Bestuur, per gewone brief, fax of e-mail die aan ieder lid van de Algemene Vergadering wordt gestuurd minstens acht dagen voor de voorgestelde datum. De oproepingsbrief, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat de agenda.

Art. 23. Quorum en stemming

a)De besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

b)In geval van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, dient twee/derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn.

Indien dit quorum op de eerste vergadering niet wordt bereikt, zal een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door twee/derden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

c)De stemming kan gebeuren door afroeping, handopsteking, of  indien gevraagd door minstens één/derde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden - door geheime stemming

d)Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris en de voorzitter, en ze worden opgenomen in een bijzonder register.

In geval van een statutenwijziging zullen alle wijzigingen en de volledige gecoördineerde statuten na deze wijziging neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel, Binnen de 30 dagen na de Heerlegging dient de wijziging (bij uittreksel) bekendgemaakt worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Hoofdstuk 5.  Toezicht

Art. 24. Toezicht

Zolang de vereniging de criteria vermeld in artikel 17, § 5 VZW-Wet niet overschrijdt, is ze niet verplicht een commissaris te benoemen.

Zodra de vereniging deze criteria wel overschrijdt, wordt de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen hierin weer te geven, aan een commissaris opgedragen, te benoemen door de Algemene Vergadering on der de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren voor een termijn van drie jaar. Deze bepaalt ook de bezoldiging van de commissaris.

Hoofdstuk 6. - Financiering, boekhouding

Art. 25, Financiering

De vereniging zal onder meer worden gefinancierd door subsidies, toelagen, giften, ledenbijdragen, schenkingen en legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project.

Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke ander wijze die niet in strijd is met de wet.

MOD 2.2

Luik B -Vervolg

Artikel 26.  Boekhouding

a)Het vereniging- en boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Het eerste boekjaar loopt tot 31 december 2014,

b)De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van de VZW-Wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

c)De Raad van Bestuur sluit de rekeningen over het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het komend boekjaar voor. Beiden worden ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering voorgelegd. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de Algemene Vergadering zich bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en desgevallend, de commissaris,

Hoofdstuk 7. - Ontbinding en vereffening

Art.27. Ontbinding

In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging benoemt de algemene vergadering die ze heeft uitgesproken eventueel vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheid en beslist over het aanwenden van goederen en waarden der ontbonden vereniging na het passief te hebben vereffend en mits aan die goederen en waarden een bestemming te geven die zoveel mogelijk de doeleinden benadert waarvoor de ontbonden vereniging werd opgericht of aan een vereniging met belangeloos doel. In geval van gerechtelijke ontbinding zal met hetzelfde doel door de vereffenaars een Algemene Vergadering bijeengeroepen worden.

Hoofdstuk 8.  Algemeen

Art. 28, Algemeen

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, de algemene wettelijke bepalingen, het huishoudelijk reglement en de gebruiken ter zake toepasselijk

Aldus opgemaakt in twee exemplaren te Sint-Gillis Dendermonde

Op 22 mei 2014

De oprichters:

De heer Meyers Peter, geboren op 05/09/1960 te Dendermonde, wonende te Boonwijkstraat 85, 9200 Sint- Gillis Dendermonde

De heer De Bruycker Rikkert, geboren op 24/12/1973 te Dendermonde, wonende te Sint-Gillislaan 98, 9200 Sint-Gillis Dendermonde

Mevrouw Smekens Christine, geboren op 27/2/1968 te Dendermonde, wonende te Sint-Gillislaan 15912, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde

Mevrouw De Smedt Judith, geboren op 20/03/1947 te Dendermonde, wonende te Boonwijkstraat 54, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde

De heer Uyttenhove Fons, geboren op 15/11/1963 te Dendermonde, wonende te Heirbaan 129 te Sint-Gillis Dendermonde

De heer De Bock Olivier, geboren op 19/05/1976 te Dendermonde, wonende Volaardestraat 65, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde

Mevrouw Van Esbroeck Els, geboren op 22/08/1979 te Aalst, wonende te Weggevoerdenstraat 28, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde

De heer Heyvaert Guy, geboren op 26/05/1978 te Dendermonde, wonende te Damstraat 5, 9255 Buggenhout-Opdorp

Op de eerste Algemene Vergadering van 22 mei 2014 werden bovengenoemde personen tevens aangesteld als bestuurder van VZW Handelscentrum Sint-Gillis.

Op de eerste Raad van Bestuur van 22 mei 214 werden volgende personen verkozen een specifiek i mandaat uit te oefenen binnen de Raad van Bestuur van VZW Handelscentrum Sint-Gillis:

Voorzitter: De heer Meyers Peter, geboren op 05/09/1960 te Dendermonde, wonende te Boonwijkstraat 85, 9200 Sint-Gillis Dendermonde

Ondervoorzitter: Mevrouw Smekens Christine, geboren op 27/2/1968 te Dendermonde, wonende te Sint-Gillislaan 159/2, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde

Ondervoorzitter: Mevrouw De Smedt Judith, geboren op 20/03/1947 te Dendermonde, wonende te Boonwijkstraat 54, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde

Secretaris en penningmeester: De heer De Bruycker Rikkert, geboren op 24/12/1973 te Dendermonde, wonende te Sint-Gillislaan 98, 9200 Sint-Gillis Dendermonde

Rikkert De Bruycker, bestuurder

Op de laatste blz. van Luik B vermelden ; Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/06/2014 - Annexes du Moniteur belge

4 ~

Coordonnées
HANDELSCENTRUM SINT-GILLIS

Adresse
Zetel : Sint Giliislaan 94, 9200 Dendermonde

Code postal : 9200
Localité : DENDERMONDE
Commune : DENDERMONDE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande