IDIOFA LOBI

Association sans but lucratif


Dénomination : IDIOFA LOBI
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 846.172.570

Publication

06/06/2012
ÿþ MOrJ 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

wi/

NEERGELEGD

2 eMEt 2012

RECHTBANK VAN

KOOPHANDELe E GENT

Grif

II1 II HI1 1 II I I1 IIII~IVAII

*iaioiaas*

.1

bel

St

a: Sta

-r n ~

Ondernemingsnr : Q ~ d~ Lj --t- u

Benaming

(voluit) : IDIOFA LOBI

(verkort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Tarbotstraat 31 te 9000 Gent

Onderwerp akte : Oprichting

Ondergetekenden zijn bijeengekomen voor de oprichting van de vereniging zonder winstoogmerk :

1.De heer HEYTENS Jürgen, wonende te 9000 Gent, Tarbotstraat 31;

2.Mevrouw VAN IJPEREN Maria Sophia, wonende te 9000 Gent, Lozevisserstraat 78;

3.Mevrouw GINAGA Anna, wonende te 9000 Gent, Tarbotstraat 58;

4.0e heer WITDOUCK Pieter Jan, wonende te 9000 Gent, Tarbotstraat 27;

Zijn onder elkaar en met allen die later zullen toetreden, overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921, betreffende de vereniging zonder winstoogmerk en de stichtingen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 juli 1921 zoals gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002 en de Wet van 16 januari 2003.

De Statuten werden als volgt+vastgesteld:

TITEL I .- NAAM -- ZETEL  DOEL -- DUUR

Artikel 1. De vereniging draagt als naam "IDIOFA LOBI " en de benaming zal steeds worden voorafgegaan

door de woorden "Vereniging zonder Winstoogmerk" afgekort "V.Z.W."

Artikel 2, De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel te 9000 GENT, TARBOTSTRAAT 31 en is gelegen in het gerechtelijk arrondissement GENT.

Artikel 3,

§ 1, De vereniging heeft tot doel , met uitsluiting van enig winstoogmerk, het realiseren van een integraal landschapsproject, het inrichten en organiseren, besturen en bevorderen van= de herbebossing van de savannehoogvlaktes rond het gebied ID1OFA (DR Congo)en in de fragiele grondgebieden in de valleien, ter voorkoming van verwoestijning en uitdroging van de savannes, te anticiperen op de klimaatsveranderingen, het verhogen van de biodiversiteit, Terzelfdertijd een duurzame landbouweconomie op te bouwen waaronder wordt' verstaan agroforestry, piscicultuur apicultuur, tuinbouw en daarbij horende en aansluitende activiteiten die de` zelfredzaamheid van de bevolking in de streek Idiofa (DR Congo)kan verhogen,

§ 2. De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nuttig of nodig zijn voor het verwezenlijken van' het maatschappelijk doel, alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot' verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevend doelstelling en mag daartoe alle roerende of onroerende' goederen verwerven of bezitten, in eigen beheer of op enig ander wijze en deze goederen gebruiken, beheren' en of ten dienste te stellen voor de NGO Idiofa Lobi, en deze middelen mogen enkel gebruikt voor de uitvoering van het project in Idiofa (DR Congo).

§3. De vereniging mag ook op bijkomstige wijze en binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten zekere economische activiteiten uitoefenen op voorwaarde dat de opbrengst daarvan uitsluitend besteed wordt voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstelling.

Artikel 4.0e vereniging is voor onbepaalde duur opgericht. Zij kan ten allen tijde ontbonden warden.

TITEL il  LEDEN

Artikel 5. De vereniging telt enkel werkelijk leden. Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste drie bedragen. De eerste leden zijn in de aanvang genoemde oprichters. Nieuwe leden worden aanvaard bij beslissing van de Raad van Bestuur.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Moo 2.2

Artikel 6. Voorwaarden voor toetreding tot het lidmaatschap zijn betuiging van instemming met de in artikel 3 omschreven doelstelling en dat men zich akkoord verklaart met de originele doelstelling van de vereniging. Kunnen niet als lid van de V.Z.W. worden aanvaard politieke mandatarissen. Een kandidaat lid dient zijn aanvraag tot toetreding in bij de Raad van Bestuur,

Artikel 7, Het lidmaatschap is van onbepaalde duur en eindigt door vrijwillig ontslag, overlijden, uitsluiting, het verlies van de hoedanigheid die de opname als lid verrechtvaardigd. Gewoon ontslag van een lid kan alleen uitgesproken worden door de Algemene Vergadering met twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, overeenkomstig de wettelijke voorziene procedure.

Artikel 8. De leden zijn geen bijdragen of lidgelden verschuldigd maar kunnen wel vrijwillig inbrengen doen of bijdragen storten. Bij het einde van hun lidmaatschap kunnen de leden of hun rechtsopvolgers geen rechten op de goederen van de vereniging laten gelden. Even min hebben zij recht om de door henzelf of door hun rechtsopvolgers gedane vrijwillige inbrengen of gestorte gelden terug te vorderen of de zegels te leggen.

Artikel 9. De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen van en/of die zijn aangegaan ten name van de vereniging.

TITEL III - ALGEMENE VERGADERING

Artikel 10. De Algemene Vergadering bestaat uit alle leden van de vereniging. Ieder lid beschikt over één stem. Een lid mag zich dooreen ander lid laten vertegenwoordigen , Een vertegenwoordiger mag echter over niet meer dan één volmacht beschikken,

Artikel 11

TLJ § 1. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

1° de wijziging van de statuten;

e 2° de benoeming of afzetting van de bestuurders;

3° de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend;

°-~ 4° de kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissarissen;

5° de goedkeuring van de rekeningen en de jaarrekening en de begroting;

6° de vrijwillige ontbinding van de vereniging; ,

7° de uitsluiting van een lid;

8° de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.

§2, Zij is eveneens bevoegd voor het opstellen of het goedkeuren van de projecten bij de NGO ldiofa Lobi.

§3. De huishoudelijke reglementen worden opgesteld en gewijzigd door de Algemene Vergadering.

N §4. Zij beslist over het oprichten, sluiten of herstructureren van de projecten, evenals over het afsluiten van

r., samenwerkingsovereenkomsten met gelijkaardige projecten of met verenigingen met het zelfde doel.

N §5. Elke aanstelling van een medewerker voor enige project gebeurt door de Algemene vergadering.

Artikel 12.

c §1. In de loop van het eerste semester en uiterlijk in de maand juni (dertig juni) van elk burgerlijk jaar wordt ten minste één gewone Algemene Vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekeningen en de jaarrekening van het afgelopen jaar en van de begrotingen) voor het lopende jaar.

§2. Buitengewone algemene vergaderingen kunnen gehouden worden op initiatief van de Raad van Bestuur

telkens de omstandigheden dit vereisen of op verzoek van ten minstens één vijfde van de leden van de et

et vereniging.

Artikel 14. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of bij diens afwezigheid door de oudste der aanwezige bestuurders, tenzij een eenvoudige meerderheid een andere

bestuurder zou verkiezen . De Voorzitter wijst de secretaris aan en de stemopnemers. TLJ

Artikel 15.

§1. De Algemene Vergadering kan enkel geldige besluiten nemen omtrent aangelegenheden die uitdrukkelijk op de agenda staan.

§2. In gewone gevallen kan de Algemene Vergadering geldig besluiten nemen bij eenvoudige meerderheid van stemmen mits ten minste de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Besluiten in verband met

et statutenwijziging, de uitsluiting van leden of de vrijwillige ontbinding van de vereniging, kunnen echter blechts genomen worden mits de voorwaarden, bepaald in artikelen 8,12,20 en 26quater van de wet van 27 juni 1921, in acht worden genomen. Elke aanwezig of vertegenwoordigd lid beschikt over één stem. Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter beslissend. Indien minstens de helft van de aanwezige leden hierin verzoekt is de stemming geheim.

§3. Met afwijking van § 1 kan de procedure van de statutenwijziging niet aangewend warden tot verandering van het doel van de vereniging.

Artikel 16. Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt, dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Het wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en in een register bewaard dat ter

'

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 06/06/2012 - Annexes du Moniteur belge

M0D2.2

inzage zal zijn van de leden. Afschriften daarvan worden geldig voor éénsluidend ondertekend door de Voorzitter of door twee bestuurders en worden gegeven aan elke belanghebbende.

TITEL IV  BESTUUR  RAAD VAN BESTUUR

Artikel 17. De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit minstens drie leden. De bestuurders worden door de Algemene Vergadering benoemd bij gewone meerderheid van stemmen voor een termijn van zes jaar en zijn te allen tijde door deze afzetbaar. De bestuurders zijn herbenoembaar. Hun opdracht eindigt onmiddellijk na de sluiting van de jaarvergadering die is overgegaan tot de (her)benoemingen. Om tot bestuurder verkozen te worden moet men lid zijn van de vereniging of een gemandateerde vertegenwoordiger van het lid, indien deze een rechtspersoon is. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Artikel 18. De bestuurders kunnen ten allen tijde door de Algemene Vergadering worden ontslagen bij gewone meerderheid van stemmen. leder lid van, de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de Voorzitter van de Raad van Bestuur. Een bestuurder is verplicht na zijn vrijwillig gegeven ontslag zijn opdracht verder te vervullen tot dat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien. Indien het bestuursmandaat voortijdig eindigt door overlijden, vrijwillig ontslag, afzetting of niet meer vervullen van de lidmaatschapsvoorwaarde, wordt door de Algemene Vergadering in de vervanging van deze bestuurder voorzien voor de rest van de termijn. Tot zolang in de vervanging van een bestuurder niet is voorzien, oefenen de overige leden van de Raad van Bestuur de volledige bevoegdheid van de Raad van Bestuur uit.

Artikel 20.

§1. De bestuurders duiden onder elkaar een voorzitter,(eventueel een ondervoorzitter), een secretaris en een penningmeester aan.

§2. De Raad vergadert op bijeenroeping door de Voorzitter of door twee bestuurders., De oproeping gebeurt schriftelijk ten minste acht dagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats en agenda eventueel na raadpleging van de andere bestuurders.

§3. Een bestuurder kan een schriftelijke volmacht geven aan een andere bestuurder. Niemand mag meer dan één volmacht hebben.

§4. De Raad vergadert slechts geldig als tenminste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien die quotum niet is bereikt, kan een nieuwe raad bijeengeroepen worden met dezelfde agenda, die geldig zal beraadslagen en beslissen indien tenminste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn, De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter of bij diens afwezigheid door de oudste der aanwezige bestuurders. De besluiten van de Raad van Bestuur moeten goedgekeurd worden door ten minste de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

§5. Van elke Raad van Bestuur wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering van de Raad van Bestuur wordt goedgekeurd. Het wordt ondertekend door de Voorzitter en de secretaris en in een register bewaard. Afschriften daarvan worden geldig voor eensluidend ondertekend door de Voorzitter of door twee bestuurders.

Artikel 21

§1 De Raad van Bestuur, als college, bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende machtiging van de Algemene Vergadering, in aile gerechtèlijk en buitengerechtelijk handelingen. Hij vertegenwoordigt de vereniging door de meerderheid van zijn leden. Hij treedt op als eiser of verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al of niet aanwenden van rechtsmiddelen. Hij is bevoegd voor alle handelingen, zonder uitzondering, van bestuur en van beschikking, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren : van het lenen en van uitlenen voor om het even welke termijn : van alle handels  en bankverrichtingen; het opheffen van hypotheken.

§2. Alle bevoegdheden die niet door de Wet of door de statuten zijn toegewezen aan de Algemene Vergadering, worden uitgeoefend door de Raad van Bestuur.

§3. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college wordt de vereniging in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen.

Artikel 22.- De raad kan gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Allen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks van bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

TITEL V  REKENINGEN EN BEGROTING

Artikel 24 het boekjaar loop van 01 januari tot 31 december van elk burgerlijk jaar. Elk jaar moet de Raad van Bestuur aan de gewone Algemene Vergadering rekenschap geven over zijn beleid tijdens het afgelopen dienstjaar. De Raad van Bestuur stelt de rekening vast van het vorig jaar en maakt de begroting op van het volgend jaar. Beide worden elk jaar en ten laatste zes maanden na afsluiting van het boekjaar onderworpen aan de goedkeuring van de Algemene Vergadering.

MOD 2.2

Luik B - vervolg

TITEL. VI  ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 25 behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en ontbinding van rechtswege, kan tct de vrijwillige ontbinding slechts worden besloten door de Algemene Vergadering overeenkomst artikel 20 en volgende van de Wet van 27 juni 1921. In het ontbindingsbesluit worden tevens één of meerdere vereffenaars aangeduid, overeenkomstig artikel 19 en 22 van de Wet van 27 juni 1921.

Artikel 26

§1. In geval van ontbinding wordt het netto overblijvend maatschappelijke actief , na vereffening der schulden en het aanzuiveren der lasten, overgedragen aan een vereniging met gelijk aardig doel als dat van de vereniging aan te duiden door de Algemene Vergadering.

§2. Bij het bepalen van de bestemming moeten de vereffenaars en de Algemene Vergadering rekening houden met het doel van de onderhavige vereniging om met de in artikel 3§1 en §2 bepaalde beginselen en die voorwaarden ook de begiftigde opleggen. In geen geval mogen de activa toegewezen worden aan leden of oud-leden tenzij het zou gaan om verenigingen met een doel gelijk aardig aan dat van de ontbonden vereniging ook dan moeten de goederen bestemd blijven voor een doel als dat van de ontbonden vereniging,

Artikel 27 vocr alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk wordt geregeld is de wet van 27 juni 1921 (zoals gewijzigd bij de Wet van 2 mei 2002 en de Wet van 16 januari 2003.) of de wetgeving die deze wet zou

vervangen na de oprichting van de vereniging van toepassing. "

Overgangsbepalingen:

Onmiddellijk ná de oprichting van de vereniging werden volgende besluiten genomen met éénparigheid van

stemmen:

1.Het eerste boekjaar loopt vanaf de neerlegging van oprichtingsakte van de vereniging bij de bevoegde

Griffie van de Rechtbank van Koophandel en zal eindigen op 31 112013,

2.De eerste algemene vergadering zal gehouden worden uiterlijk op 30.06.2014.

3.Worden benoemd tot bestuurders volgens de statuten van de vereniging:

De heer HEYTENS Jürgen, Tarbotstraat 31 te 9000 Gent

Mevrouw Van IJPEREN Maria, Lozevisserstraat 78 te 9000 Gent

De heer WITDOUCK Pieter Jan, Tarbotstraat 27 te 9000 Gent.

4.0e Raad van Bestuur is samengesteld ais volgt;

Als voorzitter wordt benoemd de heer HEYTENS Jürgen

Als secretaris en penningmeester wordt benoemd mevrouw VAN IJPEREN Maria

Als ondervcorzitter wordt benoemd de heer WITDOUCK Pieter Jan.

Het dagelijks bestuur wordt waargenomen door de heer Heytens Jürgen alleen volgens. artikel 23 van deze statuten, hij zal alle poststukken mogen ontvangen, weigeren, verzendingen verrichten namens de vereniging hij zal tevens alle financiële verrichtingen mogen stellen, financiële rekeningen openen en sluiten, kredieten en financieringen afsluiten ook dit in het kader van artikel 23 van de statuten.

Aldus opgemaakt te Gent op 01.05.2012 , in vier exemplaren, waarvan een exemplaar bestemd is voor de Registratie, een exemplaar bestemd is voor de Griffie van de Rechtbank van Koophandel en twee exemplaren bestemd voor de vereniging.

Namens de oprichters van de vereniging

Heytens Jürgen

oprichter,

bestuurder,

voorzitter

Tegelijk hierbij neergelegd: origineel getekende oprichtingsakte dd, 01/05/2012

Op de laatste blz. van Luik B vermeiden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voor-

bdfioüder'

aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij1 ë Bë1giscfi Staatsblad-- 6ó/b6T2012 - Annexés du Moniteur belge

Coordonnées
IDIOFA LOBI

Adresse
TARBOTSTRAAT 31 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande