LYAKANA

Association sans but lucratif


Dénomination : LYAKANA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 832.382.932

Publication

11/01/2011
ÿþir

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/01/2011 - Annexes du Moniteur belge

M06 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

3oZ " .3U-932

Vzw Lyakana

(verkort) : 1

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Arthur van Laethemstraat 7, 9050 Gentbrugge

Onderwerp akte : Statuten oprichting vzw lyakana

Lijst van de oprichters van de VZW:

-Claeys Jonas, Provinciebaan 80, 9890 Gavere

-De Kimpe Antonin, Blekerijstraat 58, 9000 Gent

-D'hont Ruben, Arthur van Laethemstraat 7, 9050 Gentbrugge

-Van der Gucht Eva, Sint-Annastraat 95, 9000 Gent

TITEL I - RECHTSKARAKTER, ZETEL, DUUR, DIENSTJAAR

Artikel 1: Er wordt een vereniging zonder winstoogmerk opgericht onder de benaming VZW Lyakana.

De vereniging verwerft de rechtspersoonlijkheid vanaf de dag waarop haar statuten en de akten in verband' met de benoeming van de bestuurders neergelegd zijn bij de griffie van de rechtbank van koophandel

Artikel 2: De maatschappelijke zetel is gevestigd te 9050 Gentbrugge, Arthur van Laethemstraat 7, in het gerechtelijk arrondissement Gent.

Artikel 3: De vereniging wordt voor onbepaalde duur opgericht. Het dienstjaar valt samen met het"

.

kalenderjaar.

TITEL Il - DOEL

Artikel 4: De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk: het organiseren van fundraising; voor het ondersteunen van humanitaire projecten, waarbij sociaal achtergestelde personen opgevangen,; begeleid en behandeld worden, evenals, voor zover mogelijk, het ter plaatse behulpzaam zijn en het toezien op

" de aanwending der gelden. Activiteiten bestaan naast geldinzamelingen, alsook uit kleine; sensibiliseringscampagnes om onder meer bekendheid te verwerven omtrent de betreffende problematiek.

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig geacht worden voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel, en mag daartoe alle roerende en onroerende goederen verwerven of bezitten in eigendom of anderszins, en deze goederen gebruiken, beheren of ten dienste stellen.

De vereniging mag op bijkomstige wijze economische activiteiten uitoefenen op voorwaarde dat de: opbrengst daarvan direct of indirect besteed wordt aan het maatschappelijk doel.

De vereniging kan haar medewerking verlenen aan en belangstelling tonen voor activiteiten die aansluiten: . op haar maatschappelijk doel. De raad van bestuur is bevoegd om de aard en de draagwijdte van het'. . maatschappelijk doel van de vereniging te interpreteren.

~ :7~~~~

~;~~~~ ~...,. ~

-.~

~.~

UE.ç. ~~g0

- __ REC'r'+T'

KOOPHAN

K VAN

ieTE GtNT

Voor- ICI NIaIIIIIIIYI I I I~VflVII~

behouder " 11006287"

aan het

Belgisch

Staatsblaa

Ondernemingsnr : Benaming

(voluit) :

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/01/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

De vereniging kan haar actie internationaal uitstrekken en kan eveneens handelen op internationaal niveau. Ze is aldus door haar leden gemachtigd om hun belangen te verdedigen in elk geschil op nationaal_of internationaal niveau.

TITEL III  LEDEN

Artikel 5: De vereniging telt twee categorieën van leden: de effectieve leden en de toetredende leden. Er zijn minstens vier effectieve leden.

Artikel 6: De hoedanigheid van effectief lid kan worden toegekend aan natuurlijke en rechtspersonen die aansluiten bij het maatschappelijk doel.

De raad van bestuur van de vereniging oordeelt over de verzoeken tot toelating bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

De genomen beslissing dient niet verantwoord te worden. De beslissing is onherroepelijk, behoudens in geval van uitsluiting.

De vereniging kan haar effectieve leden vragen tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage van maximaal 240 E of een maandelijkse bijdrage van maximaal 20 E.

Artikel 7: De hoedanigheid van toetredend lid kan toegekend worden aan natuurlijke en rechtspersonen, die aansluiten bij het maatschappelijk doel, zonder effectief lid te zijn.

Is toetredend lid elke natuurlijke of rechtspersoon die daartoe verzoekt aan de raad van bestuur, die zal oordelen bij meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

De genomen beslissing dient niet te worden verantwoord. De beslissing is onherroepelijk, behoudens in geval van uitsluiting.

De vereniging kan haar toetredende leden vragen tot het betalen van een jaarlijkse bijdrage van maximaal 240 ¬ of een maandelijkse bijdrage van maximaal 20 E.

TITEL IV  AANSLUITING, ONTSLAG, SCHORSING EN UITSLUITING

Artikel 8: Alle aanvragen om aansluiting als effectief of toetredend lid worden schriftelijk gericht aan de vereniging en onderzocht volgens de procedure die uiteengezet wordt in artikels 6 en 7 van de huidige statuten.

Artikel 9: Elk effectief lid kan zich uit de vereniging terugtrekken. Het ontslag moet ten minste drie maanden voor het einde van het lopende dienstjaar bij aangetekende brief aan de vereniging gericht worden. Tijdens de duur van de opzegging blijft het ontslagnemend lid de rechten genieten en moet hij de plichten naleven die eigen zijn aan zijn lidmaatschap. Elk ontslag dat tijdens de laatste drie maanden van een dienstjaar wordt ingediend, zal pas aan het eind van het dienstjaar effect sorteren.

Het ontslagnemend lid blijft de vervallen bijdragen verschuldigd.

Artikel 10: Ontslagnemend wordt geacht te zijn, elk effectief of toetredend lid dat zijn bijdrage niet betaalde over het laatste dienstjaar; de niet-betaling wordt door de raad van bestuur vastgesteld.

Artikel 11: De raad van bestuur kan een effectief lid schorsen indien het op emstige wijze tekort komt aan de verplichtingen die krachtens deze statuten op hem rusten of indien het de verwezenlijking van het doel vrijwillig of onvrijwillig belemmert. De raad van bestuur bepaalt de ernst van de tekortkoming. De schorsingsmaatregel is voorlopig en geldt slechts tot de volgende algemene vergadering.

Artikel 12: Ieder effectief of toetredend lid kan uitgesloten worden indien het op ernstige wijze tekort komt aan de verplichtingen die krachtens deze statuten op hem rusten of indien het vrijwillig of onvrijwillig de verwezenlijking van het doel belemmert. De raad van bestuur bepaalt de ernst van de tekortkoming. De uitsluiting wordt door de algemene vergadering uitgesproken bij meerderheid van twee derde van de stemmen. Deze maatregel neemt een aanvang op de datum van de uitspraak. Het effectief lid tegen wie een uitsluitingsmaatregel wordt voorgesteld, wordt verzocht zijn standpunt op de algemene vergadering naar voren te brengen. Uitgesloten leden blijven de vervallen bijdragen verschuldigd. De beslissing van de algemene vergadering moet niet verantwoord worden.

Artikel 13: Elk lid van de vereniging die deze hoedanigheid verliest om welke reden ook, heeft geen enkel recht op de bezittingen van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/01/2011 - Annexes du Moniteur belge

M6D 2.2

TITEL V  RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN

Artikel 14: De rechten van de diverse categorieën leden worden als volgt bepaald:

1.Effectieve leden:

De effectieve leden genieten alle rechten die gewaarborgd zijn door de Wet van 2 mei 2002 op de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (BS 2002-12-11).

2.Toetredende leden:

De rechten van de toetredende leden worden beperkt opgesomd als volg:

-het recht om deel te nemen aan alle activiteiten die de vereniging organiseert en om, mits een correcte

bijdrage, te genieten van haar diensten; en

-het recht om de algemene vergadering bij te wonen zonder daarom te kunnen deelnemen aan de

besprekingen en te kunnen stemmen.

Artikel 15: Alle effectieve en toetredende leden zijn verplicht de jaarlijkse bijdrage te betalen die bepaald wordt in de artikels 6 of 7 van huidige statuten. De bijdrage is betaalbaar aan het begin van elk dienstjaar of op het ogenblik van de aansluiting. Het bedrag van de te betalen bijdragen wordt bepaald door de algemene vergadering.

Artikel 16: Onverminderd de artikelen 3, §2 en 11 van de wet van 2 mei 2002 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, gaan de effectieve en toetredende leden geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen die de vereniging aangaat.

TITEL VI  STRUCTUUR VAN DE VERENIGING, WIJZE VAN VERTEGENWOORDIGING EN BEVOEGDHEDEN, DUUR VAN DE MANDATEN

Artikel 17: De structuur van de vereniging omvat:

a)een algemene vergadering;

b)een raad van bestuur;

c)een voorzitter en ondervoorzitters

Artikel 18: De algemene vergadering is het belangrijkste orgaan van de vereniging. Zij bezit de bevoegdheden die de wet of deze statuten haar uitdrukkelijk toekennen.

Voor de volgende punten is een beraadslaging en een beslissing van de algemene vergadering vereist:

1.wijziging van de statuten;

2.benoeming en afzetting van bestuurders;

3.de te verlenen kwijting aan de bestuurders;

4.de goedkeuring van de begroting en van de rekeningen;

5.de ontbinding van de vereniging;

6.de uitsluiting van een effectief of toetredend lid;

7.de vaststelling van de jaarlijkse/maandelijkse bijdrage voor de effectieve en de toetredende leden;

8.de omvorming van de vereniging tot een vennootschap met sociaal oogmerk.

Artikel 19: De algemene vergadering komt bijeen na oproeping door de voorzitter van de raad van bestuur of door een ondervoorzitter. De algemene vergadering moet worden bijeengeroepen wanneer een vijfde van de effectieve leden erom verzoekt. Elke oproeping tot een algemene vergadering dient schriftelijk te gebeuren, ten minste acht dagen op voorhand. Alle leden moeten opgeroepen worden. De oproeping vermeldt dag, uur, plaats van de vergadering, alsook de agenda.

Elk dienstjaar wordt minstens één algemene vergadering gehouden.

Artikel 20: De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden van de vereniging.

Elk effectief lid kan een volmacht krijgen van een ander lid; het mag echter maar houder zijn van één volmacht.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/01/2011 - Annexes du Moniteur belge

M00 2.2

Alle effectieve leden hebben gelijk stemrecht zij beschikken elk over één stem.

De besluiten worden bij gewone meerderheid van de stemmen genomen, behalve in de gevallen waarin de statuten of de Wet anders bepalen. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter van de raad van bestuur, of van de ondervoorzitter die hem vervangt, doorslaggevend.

Artikel 21: De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een register van de handelingen van de vereniging, in de vorm van notulen, getekend door de Voorzitter.

Dit register wordt bewaard op de zetel van de vereniging waar alle effectieve en toetredende leden er kennis van kunnen nemen, maar zonder dat het register wordt verplaatst.

Artikel 22: De raad van bestuur bepaalt het beleid dat in het kader van het doel moet worden gevoerd. Hij vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging. Daartoe beschikt hij over alle bevoegdheden die de Wet niet uitdrukkelijk voorbehoud voor de algemene vergadering.

Artikel 23: De raad van bestuur is samengesteld uit minstens drie bestuurders die worden benoemd en afgezet door de algemene vergadering. De algemene vergadering kiest de bestuurders onder de effectieve leden.

De duur van het mandaat van de bestuurders wordt bepaald op één jaar.

Wanneer een bestuurder verhinderd is om een vergadering van de raad van bestuur bij te wonen, kan hij zich voor deze vergadering laten vervangen door een andere bestuurder. Een bestuurder kan slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen. De bestuurder kan zich door deskundigen laten bijstaan.

Wanneer het een bestuurder, om welke reden ook, definitief onmogelijk wordt om zijn mandaat te vervullen, kan de raad van bestuur, op zijn verzoek, in zijn vervanging voorzien. Deze aanstelling moet door de eerstvolgende algemene vergadering bekrachtigd worden.

Artikel 24: De raad van bestuur komt bijeen na oproeping,door de voorzitter of een van de ondervoorzitters.

De agenda die bij de oproeping wordt gevoegd, wordt door de voorzitter of een van de ondervoorzitters opgesteld. Bij de agenda kan een uiteenzetting van de opgetekende punten worden gevoegd.

Behoudens tegengestelde bepalingen van deze statuten beraadslaagt de raad van bestuur op geldige wijze, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, en wordt er gestemd bij gewone meerderheid van stemmen. Elke bestuurder beschikt over een stem.

Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter van de raad van bestuur, of van de ondervoorzitter die hem vervangt, doorslaggevend.

De raad van bestuur kan slechts uitspraak doen omtrent de punten die op de agenda voorkomen of om het even welk punt mits goedkeuring van alle bestuurders.

Artikel 25: De beslissingen van de raad van bestuur worden opgenomen in een register van de handelingen van de vereniging, in de vorm van notulen, getekend door de Voorzitter.

Dit register wordt bewaard op de zetel van de vereniging waar alle effectieve en toetredende leden er kennis van kunnen nemen, maar zonder dat het register wordt verplaatst

Artikel 26: De raad van bestuur legt elk jaar de ontwerpbegroting voor het volgend dienstjaar voor aan de algemene vergadering; hij legt haar ook de rekeningen van het voorafgaand dienstjaar ter goedkeuring voor.

Artikel 27: De voorzitter van de raad van bestuur wordt gekozen door de raad van bestuur op voorstel van

de uittredende voorzitter.

Hij treedt onmiddellijk in functie. De duur van zijn mandaat bedraagt één jaar en kan worden hernieuwd.

Artikel 28: De voorzitter zit de algemene vergadering en de raad van bestuur voor en legt ook hun agenda vast, behalve wanneer een van de ondervoorzitters de algemene vergadering of de raad van bestuur heeft bijeengeroepen. Bij afwezigheid wordt hij vervangen door een van de ondervoorzitters.

Hij vertegenwoordigt de vereniging op het hoogste niveau.

Artikel 29: De leden van de raad van bestuur oefenen hun bevoegdheden gezamenlijk als college uit, behalve voor de onderdelen waarvoor ze één van hen machtigen. Om tegenover derden de vereniging te

Voor-

- behouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/01/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

vertegenwoordigen en te verbinden volstaat de handtekening van de voorzitter of van twee van de ondervoorzitters. De raad van bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig oordeelt.

De handtekening van de voorzitter of van een ondervoorzitter volstaat evenwel voor de hierna volgende handelingen:

-de dagelijkse briefwisseling te ondertekenen;

-de vereniging te vertegenwoordigen tegenover ieder gezagsorgaan, administratie of openbare dienst;

-alle ontvangstbewijzen te ondertekenen van aangetekende brieven, documenten of poststukken die gericht

zijn aan de vereniging via De Post, van enig expreskoerierbedrijf of enige andere vennootschap;

-alle nodige of nuttige maatregelen te nemen voor de beslissingen van de raad van bestuur of de algemene vergadering.

De raad van bestuur kan, onder zijn verantwoordelijkheid, één of meer bijzondere bevoegdheden die kaderen in het dagelijks bestuur toewijzen aan werknemers van de vereniging of aan enig ander persoon van hun keuze, zonder echter gemachtigd te zijn om het dagelijks bestuur als dusdanig aan wie ook op te dragen.

Artikel 30: Onverminderd artikel 26septies van de wet van 2 mei 2002 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk gaan de bestuurders geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen die de

" vereniging aangaat.

TITEL VII  HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Artikel 31: De Raad van Bestuur kan een Huishoudelijk Reglement voorleggen aan de algemene vergadering.

Er kunnen wijzigingen aan dit reglement aangebracht worden door de algemene vergadering die uitspraak doet bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

TITEL VIII  BESTEMMING VAN HET VERMOGEN BIJ ONTBINDING

Artikel 32: Ingeval van vrijwillige of gerechtelijke ontbinding wordt het netto-actief van de vereniging bestemd aan de vereniging of verenigingen die VNU Lyakana opvolgen, of aan één of meer verenigingen die gelijkaardige doelstellingen nastreven of die door de algemene vergadering worden aangewezen.

TITEL IX  ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 33: De functies van voorzitter en ondervoorzitter worden gratis uitgeoefend. Deze personen verbinden de vereniging enkel in het kader van de uitvoering van hun mandaat.

Artikel 34: Alles wat niet uitdrukkelijk wordt bepaald in deze statuten wordt geregeld door de Wet van 2 mei 2002 op de verenigingen zonder winstoogmerk.

Worden benoemd tot eerste bestuurders:

- D'hont Ruben, BESTUURDER, voorzitter

- De Kimpe Antonin, BESTUURDER, ondervoorzitter

- Claeys Jonas, BESTUURDER, ondervoorzitter

- Van der Gucht Eva, BESTUURDER, ondervoorzitter

Qpgemaak~t el nt o 4 n~ eg 20~ i~ originele exemplaren.

1~~~,

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
LYAKANA

Adresse
ARTHUR VAN LAETHEMSTRAAT 7 9050 GENTBRUGGE

Code postal : 9050
Localité : Gentbrugge
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande