MICHEL DE MONTAIGNE, AFGEKORT : MDM

Association sans but lucratif


Dénomination : MICHEL DE MONTAIGNE, AFGEKORT : MDM
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 558.855.404

Publication

08/08/2014
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

ALLEMAN John Raymond Roger, Krevelstraat 2 b301, 9000 Gent, 73.03.05-107.36

DE BACKER Gui, Zevecotestraat 43, 9830 St Martens Latem, 44.01.16-241.16

DE MEYER Hans Eric , Proveniersterstraat 5, 9000 Gent, 50.09.28-017.62

DESMEDT Luc Karel Constant Louis, Vijfkampstraat 8 b1, 2020 Antwerpen, 49.11.13-131.03

GEVERS Emilien, Vierschaarlaan 5, 9051 Gent, 30.09.02-201.44

HOSTE Serge, Gaversesteenweg 579, 9820 Merelbeke, 49.04.21-029-10

PINXTEN Hendrik, Kunstenaarsstraat 126, 9040 Gent, 47.03.12-025.41

ROELS André Léon M., Smesstraat 156, 9140 Temse, 43.12.15-047.05

ROTTIERS, Franc Agnes, Keten 42, 2890 Sint-Amands, 69.03.05-255.95

VAN DE WALLE, Eddy Teofiel Maria, Spijkstraat 118, 9040 Gent, 78.04.15-039.13

VERMOERE Willem Charles, New Yorkstraat 2g, 9000 Gent, 60.01.12-357.65

WELVAERT Pieter August Maria, Gravin Johannastraat 20, 9000 Gent, 50.08.30-211.92

Statuten houdende de oprichting van de vereniging zonder winstoogmerk  Michel de Montaigne

Aanhef

De stichtende leden ...

besluiten,gelet op de Wet van 27 juni 1921, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (BS 1 juli 1921), gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, en gecoördineerd met alle wetswijzigingen tot en met juli 2013, tot de oprichting van een vereniging zonder winstoogmerk, hierna  de vereniging genoemd. Ze zijn de eerste leden van de Algemene Vergadering, en stellen gezamenlijk statuten op zoals volgt.

Artikel 1  naam, zetel en duur

Artikel 2  doel van de vereniging

De vereniging wordt opgericht onder de naam  Michel de Montaigne vzw , afgekort  MdM vzw . De zetel van de vereniging ligt in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, afdeling Gent en meer bepaald te 9000 GENT, Grote Huidevettershoek 8. De duur van de vereniging is onbepaald.

§1  De vereniging heeft tot doel de filosofische, spirituele, ethische en esthetische ontplooiing van haar leden te stimuleren, door te zoeken naar waarheid, na te denken over mens en gemeenschap, een bijdrage te leveren aan maatschappelijke zingeving, en de solidariteit enerzijds tussen haar leden onderling, anderzijds

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Michel de Montaigne

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) : MdM

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Grote Huidevettershoek 8

*14307063*

Luik B

9000

België

0558855404

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Gent

Griffie

Neergelegd

06-08-2014

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

tussen haar leden en de ruimere samenleving te versterken. Ze bestreeft een basishouding van onthechting, openheid en vooruitstrevendheid. Ze streeft op geen enkele manier de materiële verrijking na van haar leden, of van wie dan ook.

§2  De vereniging kan alle rechtshandelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks nodig of nuttig zijn voor de verwezenlijking van het in §1 vermelde doel, en dit onbeperkt en zonder tijdslimiet. Aldus zal zij onder meer fondsen werven en giften ontvangen, roerende en onroerende goederen verwerven en beheren, communicatie voeren, standpunten en zienswijzen publiceren, liefdadigheid en socio-economische activiteiten organiseren, initiatieven nemen en/of samenwerkingen opzetten met verwante rechtspersonen binnen de in §1 gestelde inhoudelijke krijtlijn.

Artikel 3  Aantal leden, ledencategorieën en wijze van toetreding

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

§1. De vereniging telt minimaal zeven leden. Indien haar ledenaantal onder deze minimumgrens daalt, zal de Algemene Vergadering binnen de twaalf maanden een nieuw lid (of nieuwe leden) aannemen, totdat het minimum van minstens zeven leden opnieuw wordt gehaald. Indien dit aantal na afloop van de twaalf maanden niet wordt gehaald, zal de Algemene Vergadering de vereniging ontbinden, volgens de modaliteiten voorzien in de Wet en art. 7, §1 en §2 van deze statuten.

§2. In het ledenbestand van de vereniging wordt onderscheid gemaakt tussen  effectieve leden en  toegetreden leden . Cfr. ook §4.

1' Toegetreden leden zijn minstens 21 jaar oud, hebben alle rechten als lid, en participeren aan de activiteiten van de vereniging volgens de bepalingen in het Huishoudelijk Reglement, maar kunnen geen bestuursfuncties uitoefenen, en zijn geen lid van de Algemene Vergadering. Ze kunnen de vergaderingen van de Algemene Vergadering wel bijwonen.

2' Effectieve leden zijn minstens 21 jaar oud, hebben alle rechten als lid, en participeren aan de activiteiten van de vereniging volgens de bepalingen in het huishoudelijk reglement. Daarnaast kunnen ze ook bestuursfuncties uitoefenen en zijn ze lid van de Algemene Vergadering.

§3. Men wordt lid van de vereniging, door uit vrije wil een schriftelijk verzoek te richten aan de Raad van Bestuur, ofwel rechtstreeks, ofwel via één of meerdere tussenpersonen onder wie minimaal één effectief lid van de vereniging. Elk verzoek tot lidmaatschap wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering, die erover beslist bij een aanwezigheidsquorum van minstens zeven leden, en bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. De verdere toetredingsmodaliteiten worden geregeld in het Huishoudelijk Reglement.

§4. Alle nieuwe leden worden lid als  toegetreden lid. Dat statuut behouden ze gedurende een periode van minimaal twee opeenvolgende jaren, en onverminderd §5. Na afloop van die periode kunnen zij uit eigen beweging een schriftelijk verzoek richten aan de Algemene Vergadering tot toekenning van het statuut van  effectief lid. De Algemene Vergadering beslist hierover bij een aanwezigheidsquorum van minstens zeven leden, en bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. De verdere modaliteiten in dit verband worden binnen deze statutaire bepalingen geregeld door het Huishoudelijk Reglement.

§6. Alle leden, zowel  toegetreden als  effectief , zijn de vereniging een jaarlijkse ledenbijdrage verschuldigd. Het maximale bedrag wordt vastgelegd op 400 euro. Dit maximumbedrag kan jaarlijks door de Algemene Vergadering worden aangepast volgens de consumptieprijsindex (of index daaraan gelijkgesteld). Aanvangscijfer is 100,72 (maart 2014, 2013=100). De inning gebeurt volgens de modaliteiten, bepaald door het Huishoudelijk Reglement.

§7. Een lid kan op eigen verzoek uitgesloten of geschorst worden. Het verzoek wordt gericht aan de voorzitter van de Raad van Bestuur, die onmiddellijk de nodige handelingen stelt, overeenkomstig §8. Daarnaast kan de Algemene Vergadering, op voorstel van de Raad van Bestuur, met voldoende argumentatie omkleed, en mits een aanwezigheidsquorum van minstens zeven leden en een meerderheid van twee derde van de aanwezige en vertegenwoordigde leden, overgaan tot uitsluiting of schorsing van een lid, en wel in volgende gevallen:

1' Het lid in kwestie heeft zijn ledenbijdrage van het lopende jaar na meerdere aanmaningen, en na inachtname van een redelijke termijn, niet betaald.

2' Het lid in kwestie stelt activiteiten of vertoont gedrag, die de integriteit van de vereniging, of de realisatie van het in art. 2, §1 vermelde doel in het gedrang brengen.

§5. De Algemene Vergadering kan in bepaalde omstandigheden, zij het met voldoende redenen omkleed, afwijken van de in §4 bepaalde periode en het statuut van  effectief lid vroeger toekennen dan na een periode van twee opeenvolgende jaren. Dit gebeurt volgens de modaliteiten bepaald in het Huishoudelijk Reglement, maar minimaal met een aanwezigheidsquorum van minstens zeven leden, en bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

§8. Ingeval van uitsluiting wordt het lid uit het ledenregister uitgeschreven. In geval van schorsing vervalt het recht op deelname aan activiteiten van de vereniging, het recht op uitoefening van bestuursfuncties, alsook de verplichting tot het betalen van een ledenbijdrage, maar het lid wordt niet uitgeschreven uit het ledenregister.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

§9. Een schorsing kan enkel door de Algemene Vergadering, ongedaan worden gemaakt, ook indien het betrokken lid op eigen vraag werd geschorst, cfr. §7. Het geschorste lid richt hiertoe een verzoek aan de voorzitter, die het aan de eerstvolgende Algemene Vergadering voorlegt. De Algemene Vergadering beslist met een aanwezigheidsquorum van minstens zeven leden en een meerderheid van twee derde van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Artikel 4  Algemene Vergadering

§1. Alle effectieve leden van de vereniging (cfr. art. 3, §2) maken deel uit van de Algemene Vergadering, en hebben, conform art. 7 van voormelde Wet, gelijk stemrecht. De effectieve uitoefening van het stemrecht wordt afhankelijk gesteld van de deelname aan de activiteiten van de vereniging. Dit principe wordt verder uitgewerkt in het Huishoudelijk Reglement.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

§2. De bevoegdheden van de Algemene Vergadering zijn, overeenkomstig art. 4 van voormelde Wet:

1' de wijziging van de statuten, mits een quorum van twee derden, onverminderd art. 4, §3, en goedkeuring door minimaal twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde leden (vier vijfde indien het doel van de vereniging wordt gewijzigd);

2' de goedkeuring van het huishoudelijk reglement, overeenkomstig art. 8, §1, inclusief wijzigingen.

3' de bepaling van de beleidslijnen van de vereniging met het oog op de realisatie van het in art. 2, §1 vermelde doel;

4' de benoeming en de afzetting van de bestuurders, waaronder de voorzitter, de secretaris en de penningmeester, overeenkomstig art. 5, §1 en §4;

5' de delegatie van taken of bevoegdheden aan andere effectieve leden, overeenkomstig art. 5, §5.

6' de benoeming en de afzetting van de commissarissen, overeenkomstig art. 5, §6;

7' de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, overeenkomstig art. 6, §2;

8' de goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening, overeenkomstig art. 6, §2;

9' de vastlegging van de jaarlijkse ledenbijdrage, onverminderd art. 3, §6;

10' de ontbinding van de vereniging, onverminderd art. 7, §1 en §2;

11' de goedkeuring van het lidmaatschap van toetredende leden, en de toekenning van het statuut van  effectief lid , overeenkomstig art. 3, §3, §4 en §5;

12' de uitsluiting of schorsing van leden, overeenkomstig art. 3, §7 en §9;

13' de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

14' de goedkeuring van beslissingen met een financiële draagwijdte groter dan 10.000 ~, geïndexeerd conform art. 3, §6;

15' alle andere gevallen waarin de Wet of deze statuten dit voorschrijven.

§3. De Algemene Vergadering vergadert rechtsgeldig mits een aanwezigheidsquorum van minimaal zeven leden, tenzij anders vermeld door de Wet of deze statuten. Indien het vereiste quorum niet wordt gehaald, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, dat evenwel nooit lager dan zeven mag zijn. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

§4. De Algemene Vergadering behandelt de diverse agendapunten in de volgorde die door de agenda is bepaald. Een punt wordt in de regel als aangenomen beschouwd indien er een  gewone meerderheid is onder de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen, en meer bepaald dus indien minimaal de helft, vermeerderd met één aanwezig of vertegenwoordigd lid, het punt goedkeurt. Deze laatste regel geldt, tenzij de Wet of deze statuten anders voorschrijven. Stemmingen zijn steeds geheim. Aan de vergaderingen van de Algemene Vergadering kunnen  indien de agenda dit wenselijk maakt  ook derden deelnemen.

§5. De Algemene Vergadering komt minstens eenmaal per jaar samen. Ze wordt samengeroepen op initiatief van de Raad van Bestuur en bij monde van de voorzitter of zijn gevolmachtigde, en wel volgens de modaliteiten voorzien in art. 5 van voornoemde Wet. De agenda en uitnodiging worden ten laatste acht dagen voor de vergadering aan de leden kenbaar gemaakt. De uitnodiging bevat minimaal de dag, het uur en de plaats van de vergadering. De agenda wordt opgemaakt door de Raad van Bestuur. Indien een individueel lid een punt ter bespreking wil voorleggen, maakt hij/zij dit kenbaar aan de Raad van Bestuur, die het punt automatisch agendeert.

§6. De effectieve leden (cfr. art. 3, §2) kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen. Elke aanwezige kan slechts één volmacht dragen van een andere effectief lid.

§7. De besluiten van de Algemene Vergadering worden vastgelegd in notulen, die door de secretaris of zijn gemandateerde worden opgemaakt, en door de voorzitter of zijn gemandateerde bekrachtigd. De notulen zijn steeds ter inzage van alle leden. Indien opportuun worden de beslissingen actief kenbaar gemaakt per gewone of elektronische brief, aan de leden, en/of aan belanghebbende derden.

Artikel 5  Raad van Bestuur, bestuursfuncties en commissarissen

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

§1. Het bestuur van de vereniging wordt waargenomen door de Raad van Bestuur, samengesteld uit minimaal vijf leden. De leden van de Raad van Bestuur worden uit de effectieve leden (cfr. art. 3, § 2) verkozen door de Algemene Vergadering, die te allen tijde de bevoegdheid heeft hen uit hun mandaat te ontzetten. Het mandaat van de bestuurders loopt drie jaar, en dient jaarlijks door de Algemene Vergadering te worden herbevestigd. Het aantal opeenvolgende mandaten dat door een individueel lid kan worden opgenomen is onbeperkt, tenzij anders gestipuleerd in het Huishoudelijk Reglement.

Luik B - vervolg MOD 2.2

§2. De Raad van Bestuur vergadert zo vaak als nodig, en minstens drie maal per jaar. Dit gebeurt aan de hand van een gestructureerde agenda. Samen met de uitnodiging, die minimaal datum, uur en plaats van de vergadering vermeldt, wordt deze minstens acht dagen voor de vergadering door de voorzitter aan de bestuurders overgemaakt. Van elke vergadering van de Raad van Bestuur wordt door de secretaris of zijn gemandateerde een verslag opgemaakt, dat enkel de beslissingen weergeeft. Het kan te allen tijde door alle leden van de vereniging geconsulteerd worden. Indien opportuun worden de beslissingen actief kenbaar gemaakt per gewone of elektronische brief, aan de leden, en/of aan belanghebbende derden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

§4. Binnen de Raad van Bestuur worden minimaal drie bestuursfuncties verkozen door de Algemene Vergadering: een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De wijze van kandidaatstelling en verkiezing worden gespecificeerd in het Huishoudelijk Reglement. Voorzitter, secretaris en penningmeester kunnen binnen hun bevoegdheidsomschrijving daden van dagelijks bestuur stellen, daartoe in rechte gemachtigd door de Raad van Bestuur. Ze kunnen zich tijdelijk laten vervangen door een ander lid van de Raad van Bestuur, dat desgevallend optreedt als  gemandateerde , maar indien de vervanging de duur van twee maanden overschrijdt, geldt §5, en is er dus bekrachtiging nodig van de Algemene Vergadering. Volgende bevoegdheden worden statutair vastgelegd:

1' De voorzitter (of zijn gemandateerde) staat in voor het samenroepen van vergaderingen en zorgt voor een werkbare agenda, conform de modaliteiten voorzien door de Wet en door de statuten. Hij zit alle vergaderingen van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering voor, en vertegenwoordigt de vereniging, tenzij uitdrukkelijk anders door de Raad van Bestuur gestipuleerd. De voorzitter ondertekent alle briefwisseling, samen met de secretaris en/of de penningmeester, tenzij een andere bestuurder uitdrukkelijk wordt gemandateerd door de Raad van Bestuur. De voorzitter ziet toe op de goede werking van de vereniging, bewaakt de kwaliteit van de besluitvorming, en ziet toe op de correcte uitvoering van de beleidslijnen, bepaald door de Algemene Vergadering. Hij ziet tot slot toe op het correcte verloop van de toetredings- en uittredingsprocedure van leden. De voorzitter kan zich bij de uitvoering van zijn taken laten bijstaan, of overeenkomstig §5 bepaalde van zijn taken delegeren, met goedkeuring door de Algemene Vergadering, aan een ander effectief lid (cfr. art. 3, § 2) van de vereniging. De concrete uitvoeringsmodaliteiten van de voorzittersfunctie worden verder uitgewerkt in het Huishoudelijk Reglement.

2' De secretaris (of zijn gemandateerde) staat in voor de verslaggeving van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering, houdt alle relevante administratieve stukken bij, voert het archief van de vereniging, houdt het ledenregister bij, staat in voor de openbaarmaking van beslissingen van de Raad van Bestuur en/of de Algemene Vergadering, bereidt administratieve en bestuurlijke documenten voor, stelt een activiteitenkalender samen, maakt een jaarverslag op, en ondersteunt de werking van de vereniging in de breedst mogelijke zin. Hij kan zich bij de uitvoering van zijn taken laten bijstaan, of overeenkomstig §5 bepaalde van zijn taken delegeren, met goedkeuring door de Algemene Vergadering, aan een ander effectief lid (cfr. art. 3, § 2) van de vereniging. De wijze waarop de taken van de secretaris concreet worden opgenomen, wordt verder uitgewerkt in het Huishoudelijk Reglement.

3' De penningmeester (of zijn gemandateerde) ziet toe op alle geldstromen binnen de vereniging, voert de boekhouding, int de ledenbijdragen en ziet toe op de financiële integriteit van de vereniging. Jaarlijks stelt hij een jaarrekening en begroting op, die hij conform art. 6, §2 namens de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering ter goedkeuring voorlegt. Hij staat in voor alle financiële verrichtingen, volgens de modaliteiten bepaald in het Huishoudelijk Reglement. De penningmeester kan zich bij de uitvoering van zijn taken laten bijstaan, of overeenkomstig §5 bepaalde van zijn taken delegeren, met goedkeuring door de Algemene Vergadering, aan een ander effectief lid (cfr. art. 3, § 2) van de vereniging. De concrete uitvoeringsmodaliteiten van de penningmeesterfunctie worden verder uitgewerkt in het Huishoudelijk Reglement.

§3. De Raad van Bestuur oefent alle bevoegdheden uit, die niet expliciet aan de Algemene Vergadering zijn toegewezen, cfr. art. 4, §2. Ze heeft aldus de mogelijkheid om die bestuursdaden te stellen, die nodig of nuttig zijn om het in art. 2, §1 omschreven doel te realiseren, en uitvoering te geven aan de beleidsopties van de Algemene Vergadering. Ze neemt hiertoe beslissingen als college. Dit betekent dat er steeds wordt gestreefd naar unanimiteit. Kan binnen de Raad van Bestuur geen unanimiteit worden bereikt, dan wordt beslist bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Eenmaal genomen, wordt de beslissing geacht collegiaal te zijn. Het resultaat van de stemming wordt dus nooit extern kenbaar gemaakt. De Raad van Bestuur is collegiaal verantwoordelijk voor de uitvoering van de beleidslijnen vastgelegd door de Algemene Vergadering. Daarnaast treedt ze in rechte en buiten rechte op namens de vereniging en bereidt ze de bijeenkomsten van de Algemene Vergadering voor.

§5. Zo de werking dit vereist en op voorstel van de Raad van Bestuur kan de Algemene Vergadering effectieve leden (cfr. art. 3, § 2) aanstellen en machtigen om welomschreven taken of functies op te nemen, behorend tot het bevoegdheidsdomein van de voorzitter, de secretaris en/of de penningmeester, zoals omschreven in §4. Deze taken of functies worden desgevallend permanent gedelegeerd aan deze personen, die in de uitoefening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

ervan ressorteren onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter, de secretaris of de penningmeester, en onder het toezicht van de Raad van Bestuur vallen, aan wie zij verantwoording verschuldigd zijn.

Luik B - vervolg MOD 2.2

§6. De Algemene Vergadering kan onder de effectieve leden van de vereniging (cfr. art. 3, § 2), die niet tot de Raad van Bestuur behoren en niet anderszins door de Algemene Vergadering zijn gemandateerd conform §5, één of meerdere commissarissen aanstellen die de werking van de Raad van Bestuur, en inzonderheid de uitoefening van de bevoegdheden door de krachtens §1 en §4 aangestelde bestuurders, adviseren en controleren, binnen de inhoudelijke krijtlijnen bepaald door de Algemene Vergadering. Ze brengen verslag uit aan de Algemene Vergadering. Commissarissen worden aangesteld voor de duur van drie jaar, en parallel aan de Raad van Bestuur. Ze dienen jaarlijks in hun ambt herbevestigd te worden door de Algemene Vergadering.

§7. Een bestuurder of commissaris kan enkel door de Algemene Vergadering uit zijn ambt worden gezet, zonder motivatie, maar met een aanwezigheidsquorum van minstens zeven leden en bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden, tenzij hij zelf zijn ontslag indient, of indien hij door overmacht of overlijden niet meer in staat is zijn ambt waar te nemen. Indien een bestuurder, eventueel met bestuursfunctie, zijn ambt niet meer kan waarnemen, wordt hij vervangen voor de duur van het lopende mandaat.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

§1. Bij ontbinding van de vereniging zal het vermogen op gezag van de Algemene Vergadering overgedragen worden aan een rechtspersoon, die een gelijkaardig doel nastreeft zoals vermeld in art. 2, §1. Hiertoe worden de voorstellen van alle leden in acht genomen door de Algemene Vergadering, die beslist met een aanwezigheidsquorum van twee derde, onverminderd art. 4, §3, en een meerderheid van vier vijfde van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Uiteindelijk wordt één voorstel door de Algemene Vergadering gehandhaafd, dat wordt uitgevoerd door twee vereffenaars, hiertoe aangesteld en voldoende gemachtigd door de Algemene Vergadering.

§8. Alle bestuursfuncties en mandaten binnen en buiten de Raad van Bestuur worden onbezoldigd uitgeoefend. Wel kunnen onkostenvergoedingen worden uitbetaald, mits voldoende gestaafd.

Artikel 6  Jaartelling en rapportering in de Algemene Vergadering

§1. Het verenigingsjaar gaat in op vandaag en eindigt op 31 december van het lopende jaar. Vervolgens loopt het van jaar tot jaar, en meer bepaald van 1 januari tot en met 31 december. De boekjaren lopen parallel met de verenigingsjaren.

§2. De Raad van Bestuur legt jaarlijks in de maand februari verantwoording af aan de Algemene Vergadering over de wijze waarop ze uitvoering heeft gegeven aan de beleidsopties, bepaald door de Algemene Vergadering, en de wijze waarop ze heeft bijgedragen tot de realisatie van het doel, vermeld in art. 2, §1. Ze doet dit aan de hand van een jaarverslag, dat duidelijk uiteenzet welke acties overeenkomstig art. 2, §2 zijn ondernomen, en dat  indien nodig  suggesties doet voor nieuwe beleidsopties. In diezelfde Algemene Vergadering wordt de ledenbijdrage voor het lopende verenigingsjaar vastgelegd, en legt de Raad van Bestuur de jaarrekening van het vorige boekjaar, en de begroting voor het lopende boekjaar ter goedkeuring voor. Na goedkeuring wordt de Raad van Bestuur en de commissarissen kwijting gegeven voor het tijdens het voorbije boekjaar gevoerde beleid, en de financiële daden die zijn gesteld.

Artikel 7  Ontbinding van de vereniging

§2. Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig voormelde Wet.

Artikel 8  Huishoudelijk Reglement

§1. Onverminderd de bepalingen in deze statuten, en met de bedoeling deze verdere concrete uitwerking te geven, wordt door de Algemene Vergadering een Huishoudelijk Reglement opgesteld, dat minimaal volgende items bevat:

1' Uitwerking van de wijze waarop effectieve en toegetreden leden kunnen participeren aan de diverse activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd, onverminderd. art. 3, § 2;

2' Uitwerking van de in art. 3, §3 en §4 vermelde toetredingsmodaliteiten;

3' Omstandigheden waarin het statuut van  effectief lid vroeger dan na twee opeenvolgende jaren kan worden toegekend door de Algemene Vergadering, cfr. art. 3, §5;

4' Verdere inningsmodaliteiten van de ledenbijdrage, onverminderd. art. 3, §6;

5' Uitwerking van de in art. 3, §7 en §9 vermelde uittredingsmodaliteiten;

6' Stemrecht en wijze van stemmen onverminderd art. 4, §4 en art. 5, §3, inclusief de beperking van het stemrecht bedoeld in art. 4, §1;

7' Verdere uitwerking van kandidaatstelling en verkiezing van de leden van de Raad van Bestuur, inzonderheid de drie statutair bepaalde bestuursfuncties, en gemandateerden ter ondersteuning van de bestuurders, onverminderd art. 5, §1 en §4;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 08/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

8' De verdere uitwerking van de taakomschrijving van voorzitter, secretaris, penningmeester, eventuele ondersteunende of gedelegeerde functies en commissarissen, onverminderd art. 5, §4, §5 en §6;

9' Modaliteiten inzake het houden van een ledenregister en een aanwezigheidsregister, overeenkomstig art. 3, §2 van deze statuten en art. 10 van voormelde Wet;

10' Categorische omschrijving van de werkzaamheden van de vereniging, en concrete afspraken in dit verband, ter concretisering van art. 2, §1.

Artikel 9  Slotbepalingen

§1. Deze statuten gelden binnen de Wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. Deze Wet is van toepassing op al wat door deze statuten niet wordt geregeld.

§2. Deze statuten werden unaniem door de eerste leden van de Algemene Vergadering goedgekeurd op 13 juni 2014.

Coordonnées
MICHEL DE MONTAIGNE, AFGEKORT : MDM

Adresse
GROTE HUIDEVETTERSHOEK 8 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande