TOERISME WAASLAND

Association sans but lucratif


Dénomination : TOERISME WAASLAND
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 410.989.691

Publication

24/01/2014
ÿþbeh aa Bel Staa

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

M002.0

in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

1111q11.NRIFI

Ondernemingsnr : 410.989.691

Benaming

(voluit) : Toerisme Waasland

Rechtsvorm: vzw

Zetel: Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas

Voorwerp akte Nieuwe gecoördineerde statuten en wijziging samenstelling raad van bestuur en dagelijks bestuur.

De algemene vergadering van 17/04/2013, geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, keurde de nieuwe samenstellingen van de raad van bestuur en dagelijks bestuur goed.

HOOFDSTUK I. BENAMING, DOEL, ZETEL, DUUR

Artikel 1

De vereniging draagt de naam Toerisme Waasland vzw.

Artikel 2

De vereniging stelt zich tot doel het bevorderen van het toerisme, onder al zijn vormen, in het Waasland,

door middel van:

a)het initiëren, stimuleren en coördineren van de toeristisch-recreatieve beleidsplanning voor het Waasland.

b)het initiëren, stimuleren, coördineren en selectief implementeren van initiatieven op het vlak van

toeristisch-recreatieve infrastructuur die voortvloeit uit de toeristisch-recreatieve beleidsplanning.

o)het initiëren, stimuleren, coördineren en selectief implementeren van initiatieven op het vlak van

toeristisch-recreatieve promotie.

d)het ondersteunen van de leden in initiatieven op het vlak van recreatie en toerisme.

e)het vormen van een aanspreekpunt voor de private en publieke toeristische sector van de streek.

Artikel 3

De maatschappelijke zetel is gevestigd in de Cipierage, Grote Markt 45 te 9100 Sint-Niklaas, ressorterend onder het gerechtelijk an-ondissement Dendermonde. De plaats van deze vestiging kan enkel door de Algemene Vergadering, op Voorstel van de Raad van Bestuur, *ers binnen het grondgebied van het Waasland worden ondergebracht

Het grondgebied van het Waasland omvat de grondgebieden van alle aangesloten gemeenten.

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

HOOFDSTUK II. DE LEDEN

Artikel 5

De vereniging telt enkel werkende leden. Werkende leden zijn diegenen wiens naam is vermeld in het ledenregister dat wordt bijgehouden op de maatschappelijke zetel. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan de werkende leden. Alle wettelijke en statutaire bepalingen zijn van toepassing voor de werkende leden, de terni 'lid' of 'leden' in deze statuten heeft bijgevolg altijd betrekking op werkende leden.

- -

.i.i1"

GRIFFIE CIEOHTBANK VAN KOOPHANDEL

15 JAN 2014

DENDERMONDE

(effile

Artikel 6

Het aantal leden is onbeperkt, maar mag niet minder dan drie bedragen en moet steeds hoger zijn dan het' antat bestuurders._Zow_el rechtspersonen ais_ feitelijke_ _verenigingen. kunnen lid worden. van de vereniging. De' Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso: Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.0

leden worden onderverdeeld in verschillende categorieën die door de Algemene Vergadering worden vastgelegd. De Algemene Vergadering beslist tot welke categorie een kandidaat-lid behoort.

De leden van de vereniging worden ondergebracht in één van volgende categorieën:

cat. a Gemeentebesturen: alle besturen van gemeenten gelegen op het grondgebied van het Waasland, die niet zijn aangesloten bij een andere regionale toeristische vzw

cat. b Toerisme Oost-Vlaanderen: de overkoepelende Oost-Vlaamse toeristische federatie

cat, c VVV's: alle VVV's die actief zijn in één of meerdere Wase gemeenten en die jaarlijks het bewijs leveren van hun werking door voorlegging van hun statuten (desgevallend statutenwijziging), de samenstelling van hun bestuursorganen, hun jaarverslag en de samenwerking met hun gemeentebestuur (of gemeentebesturen) op toeristisch gebied.

cat. d Toeristisch-recreatieve verenigingen, bedrijven en attracties: aile verenigingen, bedrijven en attracties met een duidelijk toeristische doelstelling en gelegen op het grondgebied van het Waasland

cet. e Niet-toeristische verenigingen en instellingen: alle verenigingen en instellingen met een niet-toeristisch doel, die actief zijn op het grondgebied van het Waasland en waarvan de werking raakvlakken, consequenties en/of opportuniteiten inhoudt voor de toeristische werking in de regio

Artikel 7

Het aantal stemgerechtigde vertegenwoordigers van de leden-VVV's, van de leden-toeristisch-recreatieve verenigingen, bedrijven en attracties en van de leden-niet-toeristische verenigingen en instellingen kan nooit meer bedragen dan de helft min één van het totaal aantal stemgerechtigde vertegenwoordigers binnen de vereniging.

Artikel 8

Iedere rechtspersoon of feitelijke vereniging die lid wenst te worden van de vereniging, moet met een aangetekende brief éen aanvraag tot lidmaatschap richten aan de voorzitter van de vereniging. De Raad van Bestuur onderzoekt de kandidatuur en adviseert de Algemene Vergadering over de toetreding van de kandidaat. De Algemene Vergadering beslist tot de eventuele toetreding met een gewone meerderheid van stemmen van. de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De Algemene Vergadering moet zijn beslissing niet motiveren,

Het kandidaat-lid wiens lidmaatschap niet is aangenomen door de Algemene Vergadering kan zijn kandidatuur opnieuw indienen na verloop van één jaar, te rekenen van de beslissing van de Algemene Vergadering tot weigering van het lidmaatschap.

Artikel 9

De leden-gemeenten (cat. a) en Toerisme Oost-Vlaanderen (cat. b) moeten hun verzoek om uit te tredén meedelen aan de voorzitter van de vereniging bij aangetekende brief. Voor deze leden gaat de uittreding in op de eerste januari van het boekjaar volgend op het boekjaar waarin zij om uittreding verzoeken.

Alle andere leden kunnen uit de vereniging treden bij gewone brief gericht aan de voorzitter van de vereniging. Voor deze leden gaat de uittreding in uiterlijk drie maanden na hun verzoek.

De leden die, na daartoe per aangetekend schrijven te zijn aangemaand, hun jaarlijkse bijdrage niet betaald hebben binnen de drie maanden, worden als uittredend beschouwd.

De uitsluiting van een lid Kan slechts worden uitgesproken door de Algemene Vergadering met een. meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Het betrokken lid wordt vooraf gehoord.

Het uittredende, uitgesloten of overleden lid noch zijn rechthebbenden kunnen rechten doen gelden op het vermogen van de vereniging; teruggave vorderen van betaalde bijdragen of een vergoeding eisen voor geleverde prestaties.

De vrijwillige of gerechtelijke ontbinding van een aangesloten vereniging heeft de beëindiging van het lidmaatschap van de betrokken vereniging tot gevolg.

Artikel 10

Het betalen van een jaarlijkse bijdrage is afhankelijk van de categorie, zoals bepaald in artikel 6, waartoe het

lid behoort. "

Gemeentebesturen (cat. a) betalen per jaar een bedrag per inwoner dat wordt vastgesteld door de Algemene Vergadering, maar niet hoger is dan E 1,00. Het bedrag wordt berekend op basis van het bevolkingscijfer op 1 januari van het voorgaande jaar.

Toerisme Oost-Vlaanderen (cat. b) betaalt een bedrag dat gelijk is aan de som van de ledenbijdragen van de gemeentebesturen

VVV's (cat, c) en toeristisch-recreatieve verenigingen en/of attracties (cat. d) betalen een bijdrage die jaarlijks wordt vastgesteld door de Algemene Vergadering, maar niet hoger is dan E 150 per jaar.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOT) 2.0

Niet-toeristisch-recreatieve verenigingen/instellingen (cat. er betalen een bijdrage die jaarlijks wordt vastgesteld door de Algemene Vergadering, maar niet hoger is dan E 300 per jaar.

HOOFDSTUK III, ALGEMENE VERGADERING

Artikel 11

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden. Elk lid in de Algemene Vergadering wordt

vertegenwoordigd door één of meer vertegenwoordigers:

a)voor elke aangesloten gemeente: maximum 2 vertegenwoordigers (al dan niet bekleed met een politiek

mandaat)

b)voor Toerisme Oost-Vlaanderen: maximum 10 vertegenwoordigers (al dan niet bekleed met en politiek

mandaat)

c)voor elke aangesloten VVV: maximum 2, vertegenwoordigers

d)voor elke aangesloten toeristisch-recreatieve vereniging, bedrijf en/of attractie: 1 vertegenwoordiger

e)voor elke aangesloten, niet-toeristische instelling/vereniging: 1 vertegenwoordiger

De 'voordrachten van de vertegenwoordigers bedoeld onder punt a, worden ingediend door de betrokken gemeenteraden uiterlijk drie maanden na een algehele vernieuwing van de gemeenteraden na gemeenteraadsverkiezingen. De uittredende vertegenwoordigers blijven in functie tot de gemeenteraad de nieuwe vertegenwoordigers heeft aangeduid.

De voordrachten van de vertegenwoordigers bedoeld onder de punten b tot en met e, worden ingediend door de betrokken vereniging/instelling.

Alle voordrachten worden schriftelijk ingediend bij de voorzitter van de vereniging. De voordrachtakten van de vertegenwoordigers vermelden de naam, de voornamen, het adres, de geboortedatum en geboorteplaats.

Elk lid heeft evenveel stemmen als dat het vertegenwoordigers heeft,- zoals bepaald in artikel 11.

Elk lid kan steeds zijn vertegenwoordiger(s) vervangen. Deze vervanging moet schriftelijk worden meegedeeld aan de voorzitter van de vereniging. De nieuwe vertegenwoordiger vervangt de oude vanaf de eerstvolgende Algemene Vergadering waarop de aanstelling wordt goedgekeurd.

De uittreding of uitsluiting van een lid leidt tot het verval van het mandaat van zijn vertegenwoordiger(s).

Voor de aangesloten gemeenten eindigt het mandaat van hun vertegenwoordigers van rechtswege om de zes jaar bij een algehele vernieuwing van de gemeenteraden naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Een vertegenwoordiger wiens mandaat eindigt, kan opnieuw worden voorgedragen.

De Algemene Vergadering kan personen aanduiden om de vergadering bij te wonen met raadgevende stem. Ook de vertegenwoordiger van Toerisme Vlaanderen in de Raad van Bestuur en de personen die door de Raad van Bestuur werden opgenomen in de Raad van Bestuur kunnen de Algemene Vergadering bijwonen zonder stemrecht.

Artikel 12

De Algemene Vergadering is exclusief bevoegd voor:

a)het wijzigen van de statuten

b)het benoemen en afzetten van de bestuurders

c)het benoemen en afzetten van de commissarissen indien deze warden aangesteld en het bepalen van

een bezoldiging indien deze wordt toegekend

d)het goedkeuren van de begroting, de rekening en het jaarverslag

e)het geven van kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, indien deze laatste worden aangesteld

f)het ontbinden van de vereniging

g)het aanvaarden en uitsluiten van de leden

h)het bepalen van de in artikel 10 genoemde jaarlijkse bijdragen

i)het omzetten van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk

De aangelegenheden waarvoor de Algemene Vergadering niet exclusief bevoegd is, kan zij opdragen aan de Raad van Bestuur bij een beslissing genomen met een gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

Artikel 13

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de vereniging. Bij diens afwezigheid gebeurt dit door de eerste ondervoorzitter, is deze op zijn beurt afwezig dan zit de tweede ondervoorzitter de vergadering voor.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.0

De secretaris van de vereniging, van rechtswege de regiocoardinator Waasland, aangesteld door Toerisme Oost-Vlaanderen, is tevens verslaggever van de Algemene Vergadering en neemt in die hoedanigheid deel aan de vergadering. In deze functie mag de regiocoardinator zich eveneens laten bijstaan of laten vervangen door de assistent-regioc,o5rdirtator.

Artikel 14

De Algemene Vergadering wordt ten minste twee maal per jaar samengeroepen door de Raad van Bestuur

of wanneer ten minste 1/5de van de leden dit schriftelijk aanvraagt bij de voorzitter.

Tijdens het eerste trimester na de afsluiting van het boekjaar wordt een Algemene Vergadering gehouden voor de goedkeuring van de jaarrekening van het voorbije boekjaar. Een tweede Algemene Vergadering heeft plaats in het laatste trimester van het boekjaar. In deze Algemene Vergadering wordt de begroting voor het komende boekjaar voor goedkeuring voorgelegd. In dezelfde vergadering worden de controleurs aangesteld, belast met het nazicht van de rekeningen.

De uitnodiging voor de Algemene Vergadering bevat datum, plaats, uur en agenda van de vergadering en wordt ten minste acht dagen vooraf schriftelijk of per mail verzonden, zowel naar de vertegenwoordigers als aan elk van de deelnemende besturen.

Eik voorstel, ondertekend door ten minste 1/20ste van de leden, wordt op de agenda gebracht.

Artikel 15

Over een statutenwijziging kan de Algemene Vergadering alleen geldig beraadslagen en besluiten als de

wijzigingen worden vermeld in de oproepingsbrief,

De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen en besluiten bij gewone meerderheid van stemmen van

de aanwezige of vertegenwoordigde leden, met uitzondering van:

uitsluiting van een lid

ln bovenstaand geval is een meerderheid van 2/3 van de stemmen vereist, ongeacht het aantal aanwezige

of vertegenwoordigde leden

wijziging van de statuten

In bovenstaande geval zijn een aanwezigheid of vertegenwoordiging van 2/3 van de leden én een

meerderheid van 2/3 van de stemmen vereist

wijziging van de regeling voor statutenwijziging

wijziging van de doelstelling van de vereniging

wijziging van de regeling voor vrijwillige ontbinding

in bovenstaande gevallen zijn een aanwezigheid of vertegenwoordiging van 2/3 van de leden én een

meerderheid van 4/5 van de stemmen vereist

Nadat op een eerste vergadering een voldoende aanwezigheid om geldig te beraadslagen en te besluiten niet werd bereikt, kan de Algemene Vergadering opnieuw worden samengeroepen. Deze tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De opnieuw bijeengeroepen Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezigen.

Elke stemgerechtigde kan zich laten vertegenwoordigen door een andere stemgerechtigde door middel van een schriftelijke volmacht. Geen enkel lid mag drager zijn van meer dan één volmacht De schriftelijke volmachten moeten uiterlijk bij de aanvang van de vergadering aan de voorzitter worden overhandigd. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 16

Van de beslissingen wordt een verslag opgemaakt, dat wordt ondertekend door de voorzitter en secretaris. Deze verslagen wordén bewaard in de zetel van de vereniging en kunnen daar worden ingekeken door belanghebbende derden. Een kopie van het verslag wordt aan alle leden overgemaakt

HOOFDSTUK IV. RAAD VAN BESTUUR

Artikel 17

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, verkozen uit en benoemd door de Algemene

Vergadering, en is ais volgt samengesteld:

a) voor de gemeentebesturen: 1 bestuurder per gemeente

b) voor Toerisme Oost-Vlaanderen: maximum 5 bestuurders

voor de VVV's; maximum 2 bestuurders

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.0

d )voor de toeristisch-recreatieve verenigingen, bedrijven en/of attracties: maximum 2 bestuurders e) voor de niet-toeristische instellingen/verenigingen: maximum 1 bestuurder

Het aantal bestuurders is in alle gevallen lager dan het aantal effectieve leden van de vereniging.

De Raad van Bestuur kan besluiten personen aan te duiden als raadgevers. Deze personen kunnen de vergaderingen van de Raad van Bestuur bijwonen met raadgevende stem. Afgevaardigden van Toerisme Vlaanderen kunnen ten allen tijde de vergaderingen van de Raad van Bestuur bijwonen met raadgevende stem.

Artikel 18

Rekening houdend met de hierboven bepaalde samenstelling, worden de bestuurders benoemd voor een periode van maximum zes jaar. Zij zijn echter herkiesbaar en ten allen tilde afzetbaar door de Algemene Vergadering.

Elke kandidaat-bestuurder wordt voorgedragen door de categorie waartoe behoort.

Aile voordrachten worden schriftelijk ingediend bij de voorzitter van de vereniging. De voordrachtakten van

de bestuurders vermelden de naam, de voornamen, het adres, de geboortedatum en geboorteplaats.

Het mandaat van bestuurder eindigt;

bij vrijwillig of gedwongen ontslag van de bestuurder;

wanneer de bestuurder niet langer de functie uitoefent die aanleiding gaf tot zijn voordracht;

bij overlijden; "

bij uittreding of uitsluiting van het lid dat hem als bestuurder voredroeg, in dit geval ventait het mandaat van

de bestuurder die door het betrokken lid werd voorgedragen.

Bij ontslag van een bestuurder  om welke reden dan ook  wordt het betrokken mandaat voor de resterende termijn opgenomen door een door het lid aangeduide opvolger, mits goedkeuring van de eerstvolgende Algemene Vergadering. Zolang de Algemene Vergadering de nieuwe bestuurder niet benoemd heeft, kan deze niet over stemrecht beschikken op de Raad van Bestuur.

Een bestuurder kan bij verhindering of afwezigheid een schriftelijke volmacht geven aan een andere bestuurder. Deze volmacht wordt meegedeeld aan de voorzitter van de vereniging. Een bestuurder kan geen volmachtdrager zijn voor meer dan één andere bestuurder

Artikel 19

De Raad van Bestuur is bevoegd voor aile materies, ook daden van beschikking, die niet bij wet of door

deze statuten zijn voorbehouden aan de Algemene Vergadering.

De vereniging kan zich rechtsgeldig verbinden in rechten en feiten door de voorzitter en de secretaris.

De Raad van Bestuur kan delegatie verlenen aan het Dagelijks Bestuur voor handelingen waarvoor hij bevoegd is.

De Raad van Bestuur kan zijn werking vastleggen in een huishoudelijk reglement.

Artikel 20

De Raad van Bestuur vergadert minstens vier maal per jaar en wordt samengeroepen door de voorzitter en de secretaris, of op verzoek van minstens 1/5 van de bestuurders. De uitnodigingen en agenda worden minstens een week op voorhand verstuurd, hetzij schriftelijk, hetzij per e-mail, zowel naar de vertegenwoordigers ais aan elk van de deelnemende besturen.

Elke bestuurder heeft één stem.

De bestuurders oefenen hun bevoegdheden uit als college.

Alle besluiten zijn rechtsgeldig genomen bij gewone meerderheid van stemmen (de helft plus één of de helft plus een half) van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. De Raad van Bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend, behalve wanneer het een geheime stemming betreft.

Van de beslissingen wordt een verslag opgemaakt, dat wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Deze verslagen worden bewaard in de zetel van de vereniging en kunnen daar worden ingekeken door belanghebbende derden. Een kopie wordt aan alle bestuurders overgemaakt.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.0

De bestuurders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen die de vereniging aangaat. Zij zijn tegenover de vereniging individueel aansprakelijk voor de fouten die zij begaan in de uitvoering van hun opdracht.

Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd.

Artikel 21

De leden van de Raad van Bestuur kiezen in hun midden en bij geheime stemming één voorzitter en de eerste ondervoorzitter uit de categorie gemeentebesturen en de tweede ondervoorzitter uit de Categorieën toeristische verenigingenNVV's. De leden van de Raad van Bestuur kiezen bij geheime stemming eveneens een penningmeester uit hun leden.

De reglocotirdinator aangesteld door Toerisme Oost-Vlaanderen is van rechtswege secretaris van de vereniging en woont de vergaderingen bij met raadgevende stem.

HOOFDSTUK V. DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 22

De voorzitter, ondervoorzitters, penningmeester en secretaris vormen samen het Dagelijks Bestuur. Het Dagelijks Bestuur treedt op als college, zijn besluiten zijn rechtsgeldig genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders (de helft plus één of de helft plus een half), ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 23

Het Dagelijks Bestuur is belast met de voorbereiding van de vergaderingen van de Raad van Bestuur en met de uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur. Om de dagelijkse werking te kunnen garanderen, kan het Dagelijks Bestuur in gevallen die niet tijdig aan de Raad van Bestuur kunnen voorgelegd worden, autonoom beslissen. Deze besluiten worden meegedeeld op de eerstvolgende vergadering van de Raad van Bestuur.

Alle documenten, uitgaande van de vereniging, worden ondertekend door de voorzitter en meeondertekend door de secretaris of de door hen in artikel 25 aangeduide personeelsleden.

Artikel 24

Het Dagelijks Bestuur kan, indien het dit nodig acht, een beroep doen op één of meerdere deskundigen om

de vergadering met raadgevende stem bij te wonen.

HOOFDSTUK Vl. GEMACHTIGDEN

Artikel 25

Het Dagelijks Bestuur geeft aan de personeelsleden van Toerisme Waasland de machtiging op te treden in naam van de vzw. Het personeelslid krijgt de machtiging om specifieke briefwisseling met betrekking tot de eigen, welomlijnde taken, te ondertekenen in plaats van de secretaris. De door het gemachtigde personeelslid ondertekende documenten worden meeondertekend door de voorzitter.

Het personeelslid belast met de boekhouding en facturatie krijgt van het Dagelijks Bestuur de machtiging om alle handelingen te verrichten die noodzakelijk zijn voor het financiële beheer van de vereniging. Het betreft overschrijvingen, stortingen en geldafhalin gen. ledere verrichting moet vooraf worden aangevraagd aan een lid van het Dagelijks Bestuur en moet achteraf gemotiveerd worden door het corresponderende rekeninguittreksel en dienovereenkomstig ingeschreven worden in de boekhouding.

Artikel 26

In geval van vrijwillig of gedwongen ontslag van het personeelslid, vervalt de machtiging vanaf het indienen/geven van het ontslag. Gedurende de opzegperiode van het personeelslid is deze niet langer gemachtigd de vereniging te vertegenwoordigen, tenzij daartoe uitdrukkelijk opdracht wordt gegeven door het Dagelijks Bestuur.

'HOOFDSTUK Vif. REKENINGEN EN BEGROTING

Artikel 27

a. Het boekjaar van de vereniging loopt van I januari tot 31 december

b. De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze voor goedkeuring voor aan.de Algemene Vergadering. Het saldo van inkomsten en uitgaven van een boekjaar wordt overgedragen naar het volgende boekjaar. Een batig saldo mag onder geen beding aan de leden, noch hun vertegenwoordigers, worden uitgekeerd. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de Algemene Vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en de controleurs.

4

MOD ZO

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

o. De Raad van Bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de wet vermeide stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel.

Artikel 28

De financiële verrichtingen van de vereniging worden nagekeken door twee controleurs. Een eerste controleur wordt aangeduid door Toerisme Oost-Vlaanderen, een tweede controleur wordt aangeduid door de leden-gemeentebesturen. Deze controleurs hebben onbeperkt recht van controle en toezicht en mogen op de zetel van de vereniging kennis nemen van de geschriften van de vereniging. De controleurs mogen geen lid zijn van de vereniging, noch een lid ervan vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering of in de Raad van Bestuur. De controleurs kunnen de Algemene Vergadering bijwonen. Zij hebben geen stemrecht,

HOOFDSTUK VIII. OPENBAARHEID VAN BESTUUR

Artikel 29

ln het kader van de wet op de Openbaarheid van Bestuur liggen op de zetel van de vereniging volgende

documenten ter inzage voor de raadsleden van de deelnemende besturen:

a) de beslissingen van de organen met alle bijlagen, vernield in artikel 9 van het decreet van 6 maart 2009, binnen dertig kalenderdagen nadat ze genomen zijn;

b) de gedetailleerde notulen van de vergaderingen , van de organen van het toeristisch samenwerkingsverband, met bijgevoegd het stemgedrag van de individuele leden en alle documenten waarnaar verwezen wordt in de notulen;

c) het evaluatieverslag, vermeld in artikel 4, tweede [id, van het decreet van 6 maart 2009;

d) het werkprogramma met de begroting van het volgende boekjaar, vermeld ln artikel 4, tweede lid, van het decreet van 6 maart 2009;

e) alle documenten over de overdracht of terbeschikkingstelling van personeel of infrastructuur, vermeld in artikel 2, derde lid, van het decreet van 6 maart 2009;

f) het ledenregister van de vereniging

Artikel 30

De vereniging organiseert jaarlijks een publieke zitting waar het evaluatieverslag en het werkprogramma met de begroting van het volgende boekjaar worden voorgesteld. Toerisme Vlaanderen wordt op die zitting uitgenodigd.

HOOFDSTUK VIX. VERBODSBEPALINGEN

Artikel 31

Het is de leden van de Algemene Vergadering en de bestuurders van de vereniging verboden om:

a) aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over aangelegenheden waarbij ze een rechtstreeks belang hebben, of waarbij hun bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad ais het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen;

b) als advocaat, notaris of zaakwaarnemer op te treden in rechtsgedingen tegen de vereniging Het is hen verboden, in dezelfde hoedanigheid, aan de vereniging raad te geven of op te treden bij een betwisting, tenzij ze die opdracht kosteloos vervullen;

G) op te treden als raadsman van een personeelslid van de vereniging in tuchtzaken.

HOOFDSTUK X. ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 32

>loch de vrijwillige of gerechtelijke ontbinding van de vereniging die lid is, noch de andere gevallen van

uittreding van een noch de uitsluiting van een lid geven aanleiding tot de ontbinding van de vereniging.,

wanneer het aantal leden daardoor niet minder dan drie bedraagt.

Over de vrijwillige ontbinding van de vereniging beslist een buitengewone, daartoe speciaal samengeroepen Algemene Vergadering op de manier zoals bepaald onder artikel 15.

Wanneer de Algemene Vergadering beslist om de vereniging te ontbinden, stelt zij één of meer vereffenaar(s) aan en bepaalt zij op welke wijze de vereffening moet gebeuren.

Artikel 33

In geval van ontbinding zal het netto-actief, na aanzuivering van de schulden, overgedragen worden aan één of meerdere verenigingen die hetzelfde doel nastreven als de vereniging in ontbinding, volgens een verdeelsleutel bepaald door de vereffenaars Indien geen verenigingen die hetzelfde doel nastreven bekend zijn, zal het netto-actief van 'de vereniging worden overgedragen aan Toerisme Oost-Vlaanderen die dit vermogen alleen mag aanwenden voor de toeristische ontwikkeling en promotie van het Waasland,.

4

MOD 2.0

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

HOOFDSTUK Xl. BIJZONDERE EN OVERGANGSBEPALINGEN

Artikel 34

Voor alles wat niet uitdrukkelijk in deze statuten is geregeld, blijft de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen en de stichtingen en zijn uitvoeringsbesluiten, van toepassing.

Worden ontslagen als bestuurder op 17/04/2013:

- Baert, Nicole, Marie August Caroline - Warme Nauwstraat 108, 9111 Belsele - *13/08/1936 te Sint-Niklaas

- Blommaert, Anne Marie, Martha Jozef Krijgsbaan 24, 9140 Temse - *31/08/1956 te Temse

- Bruggeman, Noella, Albertina - Pottershoek 5, 9185 Wachtebeke *26/12/1946 te Zeizate

- Fruytier, Marc, Albert Sidonie Statiestraat 53a, 9180 Moerbeke-Waas - *08/06/1963 te Zelzate

- Ghesquière, Julien, Gabriel Marthe Andreas, Coppenlaan 2,9111 Belsele - '21/12/1955 te Sint-Niklaas - Rotthier, Andreas, Anna - Lepelhoekstraat 10 bus 5,9100 Sint-Niklaas -10/02/1929 te Sint-Niklaas Temmerman, Ingeborg, Gerard Valerie - Sint-Jozefslaan 23, 9190 Stekene 010/09/1965 te Stekene

- 't Kint, Walter - Mereldreef 4, 9250 Waasmunster - °20/06/1939 te Hekelgem

- Verdonck, Paul - Kokkelbeekstraat 40, 9100 Sint-Niklaas - 001/01/1944 te Sint-Niklaas

- Vrebos, Jens, Maria Philip Hendrik Knaptandstraat 93, 9100 Sint-Niklaas - 001/08/1984 te Sint-Niklaas

Worden benoemd als bestuurder op 17/04/2013:

- Boel, Kris - Slagmolenstraat 48, 9100 Nieuwkerken - *11/03/1952 te Sint-Niklaas

- De Graeve, Franky - Frans Boelplein 1,9140 Temse - 012/06/1958 te Temse

- De Maere, Joris - Nieuwstraat 166, 9100 Sint-Niklaas - 022/03/1959 te Sint-Niklaas

- De Permentier, Lorette - Kemzekedorp 48/4, 9190 Kemzeke - '31/07/1953 te Sint-Gillis-Waas

- De Wilde, Pieter - Collegestraat 9, 9100 Sint-Niklaas - '1610411956 te Sint-Niklaas

- De Wit, Rudy - Nieuwebosstraat 1, 9000 Gent - °22/02/1956

- De Zutter, Ode - Lamstraat 113, 9100 Sint-Niklaas - '13/04/1980 te Eeklo

ª% Maes, Els - Schoonhoudtstraat 132, 9111 Belsele - 008/02/1976 te Sint-Niklaas - Poppe, Sarah - Fazantenlaan 3, 9180 Moerbeke-Waas - °27/05/1991 te Lokeren Verstappen, Petra - Den Hert 8, 9250 Waasmunster-*27/D9/1974 te Beveren

- Wuytack, Evie - Stationsstraat 44, 9185 Wachtebeke - 025/11/1977 te Gent

De samenstelling van de raad van bestuur is dus als volgt:

- Bats, Lucien, Rite - J,B.Davidstraat 1, 9100 Sint-Niklaas -020/07/1946 te Sint-Niklaas

- Belmans Maria, Liesbeth Karel - Hundelgemsesteenweg 591, 9820 Merelbeke - 13/03/1969 te Geel

- Blommaert, Erik, Renaat Margriet Doom 33, 9150 Kruibeke '05/03/1960 te Kruibeke

- Boel, Kris - Slagmolenstraat 48, 9100 Nieuwkerken 011103/19521e Sint-Niklaas

- Couckuyt, Eddy - A. De Cockstraat 27, 9310 Herdersem - 024/11/1955 te Aalst

- De Caluwé, Eliane Marcel Isidore - Poststraat 132, 9160 Lokeren - '28/05/1943 te Lokeren

- De Graeve, Franky Frans Boelplein 1, 9140 Temse - 012/06/1958 te Temse

- De Maere, Joris - Nieuwstraat 166, 9100 Sint-Niklaas - '22/03/1959 te Sint-Niklaas

- De Moor Marcel, Louis - Kouterstraat 2 F, 9140 Temse 012/07/1943 te Temse

- De Permentier, Lorette - Kemzekedorp 48/4, 9190 Kemzeke 031/07/1953 te Sint-Gillis-Waas

- De Puysseleyr, Effriede, Marcella Alberic - Baljuwstraat 21 b5, 9120 Beveren - 015/05/1958 te Sint-Niklaas

- De Smedt Heidi - Broekkouter 116, 9200 Baasrode 031/10/1975 te Dendermonde

- De Wilde, Pieter- Collegestraat 9, 9100 Sint-Niklaas - *26/04/1956 te Sint-Niklaas

- De Wit, Rudy - Nieuwebosstraat 1, 9000 Gent - '22/02/1956

- De Zutter, Ode - Lamstraat 113, 9100 Sint-Niklaas - '13/04/1980 te Eeklo

- Goffaux, Pierre, Bernard Vincent Scheldeveldestraat 3, 9840 De Pinte - *30/07/1959 te Gent

- Maes, Els - Schoonhoudtstraat 132, 9111 Belsele.- 008/02/1976 te Sint-Niklaas

Meul, Marieta, Leopoldina Petrus - Tybaartstraat 309, 9170 Sint-Gillis-W. - °25/03/1955 te Sint-Gillis-Waas

- Piessens, Marcella, Maria Raymonda - J.B.Davidstraat 1, 9100 Sint-Niklaas - *01/05/1947 te Sint-Niklaas

- Poppe, Sarah - Fazantenlaan 3, 9180 Moerbeke-Waas - °27/05/1991 te Lokeren

- Rumes, Hugo, Alfons Yvonne Gabriel - Bredadreef 1, 9100 Sint-Niklaas - 014/10/1941 te Sint-Niklaas

- Van Garsse, Guido, Alfred Irene Yvonne - Patotterijstraat 56, 9250 Waasmunster -002/04/1953 te

Waasmunster

- Van Hoorick, Marina, Malvina - Van Duysestraat 40, 9160 Lokeren - 028/10/1956 te Lokeren

- Van Nieuwenhuyse, Marie-Claire - Haanhoutstraat 40, 9080 Lochristi - '21/12/1955 te Gent

Versieck, Katia, Annie Daniel Dreef 22, 9850 Merendree -027/06/1969 te Gent

Voor-,

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

- Verstappen, Petra - Den Hert 8, 9250Waasmunster '27/09/1974 te Beveren Wuytack, Evie - Stationsstraat 44, 9185 Wachtebeke - '25/11/1977 te Gent

Wordt ontslagen als dagelijks bestuurder op 17/04/2013;

- Ghesquière, Julien, Gabriël Martha Andreas, Coppenlaan 2, 9111 Belsele - '21/12/19551e Sint-Niklaas

Worden benoemd als dagelijks bestuurder op 17/04/2013:

- Belmans, Maria, Liesbeth Karel - Hundelgemsesteenweg 691, 9820 Merelbeke - '13/03/1969 te Geel

- De Maere, Joris Nieuwstraat 166, 9100 Sint-Niklaas '22/03/1969 te Sint-Niklaas

" Maes, Els - Schoonhoudtstraat 132, 9111 Belsele - '08/02/1976 te Sint-Niklaas

De samenstelling van het dagelijks bestuur is dus ais volgt:

- Bats, Lucien - J.B.Davidstraat 1, 9100 Sint-Niklaas - in de hoedanigheid van ondervoorzitter

- Belmans, Maria - Hundelgemsesteenweg 591, 9820 Merelbeke

- De Maere, Joris - Nieuwstraat 166, 9100 Sint-Niklaas - in de hoedanigheid van voorzitter

- De Puysseleyr, Elfriede - Baijuwstraat 21 b5, 9120 Beveren - in de hoedigheid van penningmeester

Maes, Els - Schoonhoudtstraat 132, 9111 Belsele - in de hoedanigheid van secretaris

Meut, Marea - Tybaartstraat 309, 9170 Sint-Gillis-Waas - in de hoedanigheid van ondervoorzitter

Aldus opgemaakt en aangenomen op de algemene vergadering van 17/04/2013 Te Sint-Niklaas,

De Maere Joris, Maes Els,

voorzitter secretaris

Luik B - Vervolg

MOD 20

Op de laatste blz. vantUI___( vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of étichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

03/01/2011
ÿþ*11000834*

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

GAIFF:~

1..

VAN KC?nPI-1 n

2 3. 12. 2010

DEN DER MON r," 1

~£t'ffá:

Benaming : Toerisme Waasland

Rechtsvorm ; Vzw

Zetel : Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas, ger. arr. Dendermonde

Ondernemingsnr : 410989691

Voorwerp akte : Wijziging statuten

De Algemene Vergadering, geldig samengeroepen en beschikkend over " de nodige quota inzake. aanwezigheid en meerderheid, heeft in haar zitting op 17 maart 2010 beslist de statuten te wijzigen en te vervangen door onderstaande tekst:

HOOFDSTUK I. BENAMING, DOEL, ZETEL, DUUR

Artikel 1

De vereniging draagt de naam Toerisme Waasland vzw

Artikel 2

De vereniging stelt zich tot doel het bevorderen van het toerisme, onder al zijn vormen, in het Waasland

door middel van:

a)het initiëren, stimuleren en coördineren van de toeristisch-recreatieve beleidsplanning voor het Waasland.

b)het initiëren, stimuleren, coordineren en selectief implementeren van initiatieven op het vaak van

toeristisch-recreatieve infrastructuur die voortvloeit uit de toeristisch-recreatieve beleidsplanning.

c)het initiëren, stimuleren, coördineren en selectief implementeren van initiatieven op het vlak van;

toeristisch-recreatieve promotie.

d)het ondersteunen van de leden in initiatieven op het vlak van recreatie en toerisme.

e)het vormen van een aanspreekpunt voor de private en publieke toeristische sector van de streek.

Artikel 3

De maatschappelijke zetel is gevestigd in de Cipierage, Grote Markt 45 te 9100 Sint-Niklaas, ressorterend

" onder het gerechtelijk arrondissement Dendermonde. De plaats van deze vestiging kan enkel door de

" Algemene Vergadering, op voorstel van de Raad van Bestuur, elders binnen het grondgebied van het Waasland

worden ondergebracht.

. Het grondgebied van het Waasland omvat de grondgebieden van alle aangesloten gemeenten.

"

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

HOOFDSTUK Il. DE LEDEN

Artikel 5

De vereniging telt enkel werkende leden. Werkende leden zijn diegenen wiens naam is vermeld in het ledenregister dat wordt bijgehouden op de maatschappelijke zetel. De volheid van het lidmaatschap, met. inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan de werkende leden. Alle wettelijke en statutaire bepalingen zijn van toepassing voor de werkende leden, de term 'lid' of 'leden' in deze statuten heeft bijgevolg altijd betrekking op werkende leden..

Artikel 6

Het aantal leden is onbeperkt, maar mag niet minder dan drie bedragen en moet steeds hoger zijn dan het aantal bestuurders. Zowel rechtspersonen als feitelijke verenigingen kunnen lid worden van de vereniging. De leden worden onderverdeeld in verschillende categorieën die door de Algemene Vergadering worden vastgelegd. De Algeméne Vergadering beslist tot welke categorie een kandidaat-lid behoort.

De leden van de vereniging worden ondergebracht in één van volgende categorieën:

cat. aGemeentebesturen: alle besturen van gemeenten gelegen op het grondgebied van het Waasland,

die niet zijn aangesloten bij een andere regionale toeristische vzw

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o}n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso r Naam en handtekening.

cat. bToerisme Oost-Vlaanderen: de overkoepelende Oost-Vlaamse toeristische federatie

cat. cVVV's: alle VVV's die actief zijn in één of meerdere Wase gemeenten en die jaarlijks het bewijs leveren van hun werking door voorlegging van hun statuten (desgevallend statutenwijziging), de samenstelling van hun bestuursorganen, hun jaarverslag en de samenwerking met hun gemeentebestuur (of gemeentebesturen) op toeristisch gebied.

cat. dToeristisch-recreatieve verenigingen, bedrijven en attracties: alle verenigingen, bedrijven en attracties met een duidelijk toeristische doelstelling en gelegen op het grondgebied van het Waasland cat. eNiet-toeristische verenigingen en instellingen: alle verenigingen en instellingen met een niet-toeristisch doel, die actief zijn op het grondgebied van het Waasland en waarvan de werking raakvlakken, consequenties en/of opportuniteiten inhoudt voor de toeristische werking in de regio.

Artikel 7

Het aantal stemgerechtigde vertegenwoordigers van de leden-VVV's, van de leden-toeristisch-recreatieve verenigingen, bedrijven en attracties en van de leden-niet-toeristische verenigingen en instellingen kan nooit meer bedragen dan de helft min één van. het totaal aantal stemgerechtigde vertegenwoordigers binnen de vereniging.

Artikel 8

Iedere rechtspersoon of feitelijke vereniging die lid wenst te worden van de vereniging, moet met een aangetekende brief een aanvraag tot lidmaatschap richten aan de voorzitter van de vereniging. De Raad van Bestuur onderzoekt de kandidatuur en adviseert de Algemene Vergadering over de toetreding van de kandidaat. De Algemene Vergadering beslist tot de eventuele toetreding met een gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De Algemene Vergadering moet zijn beslissing niet motiveren.

Het kandidaat-lid wiens lidmaatschap niet is aangenomen door de Algemene Vergadering kan zijn kandidatuur opnieuw indienen na verloop van één jaar, te rekenen van de beslissing van de Algemene Vergadering tot weigering van het lidmaatschap.

1.

Artikel 9

De leden-gemeenten (cat. a) en Toerisme Oost-Vlaanderen (cat. b) moeten hun verzoek om uit te treden

meedelen aan de'voorzitter van de vereniging bij aangetekende brief. Voor deze leden gaat de uittreding in op

de eerste januari van het boekjaar volgend op het boekjaar waarin zij om uittreding verzoeken.

e

Alle andere leden kunnen uit de vereniging treden bij gewone brief gericht aan de voorzitter van de

vereniging. Voor deze leden gaat de uittreding in uiterlijk drie maanden na hun verzoek.

De leden die, na daartoe per aangetekend schrijven te zijn aangemaand, hun jaarlijkse bijdrage niet betaald hebben binnen de drie maanden, worden als uittredend beschouwd.

De uitsluiting van een lid kan slechts worden uitgesproken door de Algemene Vergadering met een

o meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Het betrokken lid

wordt vooraf gehoord.

0

óHet uittredende, uitgesloten of overleden lid noch zijn rechthebbenden kunnen rechten doen gelden op het

vermogen van de vereniging, teruggave vorderen van betaalde bijdragen of een vergoeding eisen voor

geleverde prestaties.

eª% t

De vrijwillige of gerechtelijke ontbinding van een aangesloten vereniging heeft de beëindiging "van het.

et lidmaatschap van de betrokken vereniging tot gevolg.

et

Artikel 10

Het betalen van een jaarlijkse bijdrage is afhankelijk van de categorie, zoals bepaald in artikel 6, waartoe het

" ~ lid behoort.

Gemeentebesturen (cat. a) betalen per jaar een bedrag per inwoner dat wordt vastgesteld door de

Algemene Vergadering, maar niet hoger is dan ¬ 1,00. Het bedrag wordt berekend op basis van het

bevolkingscijfer op 1 januari van het voorgaande jaar.

Toerisme Oost-Vlaanderen (cat. b) betaalt een bedrag dat gelijk is aan de som van de ledenbijdragen van

de gemeentebesturen.

VVV's (cat. c) en toeristisch-recreatieve verenigingen en/of attracties (cat. d) betalen een bijdrage die

HOOFDSTUK III. ALGEMENE VERGADERING

Artikel 11

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden. Elk lid in de Algemene Vergadering wordt

vertegenwoordigd door één of meer vertegenwoordigers:

CU jaarlijks wordt vastgesteld door de Algemene Vergadering, maar niet hoger is dan ¬ 150 per jaar.

et Niet-toeristisch-recreatieve verenigingen/instellingen (cat. e) betalen een bijdrage die jaarlijks wordt

:rzi vastgesteld door de Algemene Vergadering, maar niet hoger is dan ¬ 300 per jaar.

a)voor elke aangesloten gemeente: maximum 2 vertegenwoordigers (al dan niet bekleed met een politiek

mandaat)

b)voor Toerisme Oost-Vlaanderen: maximum 10 vertegenwoordigers (al dan niet bekleed met een politiek

mandaat)

c)voor elke aangesloten VVV: maximum 2 vertegenwoordigers

d)voor elke aangesloten toeristisch-recreatieve vereniging, bedrijf en/of attractie: 1 vertegenwoordiger

e)voor elke aangesloten, niet-toeristische instelling/vereniging: 1 vertegenwoordiger

De voordrachten van de vertegenwoordigers bedoeld onder punt a, worden ingediend door de betrokken gemeenteraden uiterlijk drie maanden na een algehele vernieuwing van - de gemeenteraden na gemeenteraadsverkiezingen. De uittredende vertegenwoordigers blijven in functie tot de gemeenteraad de nieuwe vertegenwoordigers heeft aangeduid.

De voordrachten van de vertegenwoordigers bedoeld onder de punten b tot en met e, worden ingediend door de betrokken vereniging/instelling.

Alle voordrachten worden schriftelijk ingediend bij de voorzitter van de vereniging. De voordrachtakten van de vertegenwoordigers vermelden de naam, de voornamen, het adres, de geboortedatum en geboorteplaats.

Elk lid heeft evenveel stemmen als dat het vertegenwoordigers heeft, zoals bepaald in artikel 11.

Elk lid kan steeds zijn vertegenwoordiger(s) vervangen. Deze vervanging moet schriftelijk worden meegedeeld aan de voorzitter van de vereniging. De nieuwe vertegenwoordiger vervangt de oude vanaf de eerstvolgende Algemene Vergadering waarop de aanstelling wordt goedgekeurd.

De uittreding of uitsluiting van een lid leidt tot het verval van het mandaat van zijn vertegenwoordiger(s).

Voor de aangesloten gemeenten eindigt het mandaat van hun vertegenwoordigers van rechtswege om de

a4 zes jaar bij een algehele vernieuwing van de gemeenteraden naar aanleiding van de

gemeenteraadsverkiezingen. Een vertegenwoordiger wiens mandaat eindigt, kan opnieuw worden

" ~ voorgedragen.

e

De Algemene Vergadering kan personen aanduiden om de vergadering bij te wonen met raadgevende

e stem. Ook de vertegenwoordiger van Toerisme Vlaanderen in de Raad van Bestuur en de personen die door

de Raad van Bestuur werden opgenomen in de Raad van Bestuur kunnen de Algemene Vergadering bijwonen zonder stemrecht.

Artikel 12

De Algemene Vergadering is exclusief bevoegd voor:

a)het wijzigen van de statuten

b)het benoemen en afzetten van de bestuurders

r-i

c)het benoemen en afzetten van de commissarissen indien deze worden aangesteld en het bepalen van

een bezoldiging indien deze wordt toegekend

d)het goedkeuren van de begroting, de rekening en het jaarverslag

e)het geven van kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, indien deze laatste worden aangesteld

f)het ontbinden van de vereniging

g)het aanvaarden en uitsluiten van de leden

h)het bepalen van de in artikel 10 genoemde jaarlijkse bijdragen

i)het omzetten van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk

De aangelegenheden waarvoor de Algemene Vergadering niet exclusief bevoegd is, kan zij opdragen aan de Raad van Bestuur bij een beslissing genomen met een gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden;

Artikel 13

pQ De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de vereniging. Bij diens afwezigheid

gebeurt dit door de eerste ondervoorzitter, is deze op zijn beurt afwezig dan zit de tweede ondervoorzitter de

vergadering voor.

:r.73

De secretaris van de vereniging, van rechtswege de regiocoôrdinator Waasland, aangesteld door Toerisme

D Oost-Vlaanderen, is tevens verslaggever van de Algemene Vergadering en neemt in die hoedanigheid deel aan

o

ce de vergadering. In deze functie mag de regiocoürdinator zich eveneens laten bijstaan of laten vervangen door

de assistent-regiocoordiinator.

P:

Artikel 14

De Algemene Vergadering wordt ten minste twee maal per jaar samengeroepen door de Raad van Bestuur

of wanneer ten minste 1/5de van de leden dit schriftelijk aanvraagt bij de voorzitter.

Tijdens het eerste trimester na de afsluiting van het boekjaar wordt een Algemene Vergadering gehouden voor de goedkeuring van de jaarrekening van het voorbije boekjaar. Een tweede Algemene Vergadering heeft plaats in het laatste trimester van het boekjaar. In deze Algemene Vergadering wordt de begroting voor het

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2011- Annexes du Moniteur belge

komende boekjaar voor goedkeuring voorgelegd. In dezelfde vergadering worden de controleurs aangesteld, belast met het nazicht van de rekeningen.

De uitnodiging voor de Algemene Vergadering bevat datum, plaats, uur en agenda van de vergadering en wordt ten minste acht dagen vooraf schriftelijk of per mail verzonden, zowel naar de vertegenwoordigers als aan elk van de deelnemende besturen.

Elk voorstel, ondertekend door ten minste 1/20ste van de leden, wordt op de agenda gebracht.

Artikel 15 "

Over een statutenwijziging kart de Algemene Vergadering alleen geldig beraadslagen en besluiten als de

wijzigingen worden vermeld in de oproepingsbrief.

De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen en besluiten bij gewone meerderheid van stemmen van

de aanwezige of vertegenwoordigde leden, met uitzondering van:

-uitsluiting van eert lid

In bovenstaand geval is een meerderheid van 213 van de stemmen vereist, ongeacht het aantal aanwezige

of vertegenwoordigde leden

-wijziging van de statuten

in bovenstaand geval zijn een aanwezigheid of vertegenwoordiging van 2/3 van de leden én een

meerderheid van 2/3 van de stemmen vereist

-wijziging van de regeling voor statutenwijziging

-wijziging van de doelstelling van de vereniging

-wijziging van de regeling voor vrijwillige ontbinding

In bovenstaande gevallen zijn een aanwezigheid of vertegenwoordiging van 2/3 van de leden én een

meerderheid van 4/5 van de stemmen vereist

Nadat op eert eerste vergadering een voldoende aanwezigheid om geldig te beraadslagen" en te besluiten niet werd bereikt, kan de Algemene Vergadering opnieuw worden samengeroepen. Deze tweede vergadering mag niet binnen " de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De opnieuw bijeengeroepen Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezigen.

Elke stemgerechtigde kart zich laten vertegenwoordigen door een andere stemgerechtigde door middel van een schriftelijke volmacht. Geen enkel lid mag drager zijn van meer dan één volmacht. De schriftelijke volmachten moeten uiterlijk bij de aanvang van de vergadering aan de voorzitter worden overhandigd. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 16

Van de beslissingen wordt een verslag opgemaakt, dat wordt ondertekend door de voorzitter en secretaris. Deze verslagen worden bewaard in de zetel van de vereniging en kunnen daar worden ingekeken door belanghebbende derden. Een kopie van het verslag wordt aan alle leden overgemaakt.

HOOFDSTUK IV. RAAD VAN BESTUUR

Artikel 17

'De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, verkozen uit en benoemd door de Algemene

Vergadering, en is als volgt samengesteld:

a)voor de gemeentebesturen: 1 bestuurder per gemeente

b)voor Toerisme Oost-Vlaanderen: maximum 5 bestuurders

c)voor de VVV's: maximum 2 bestuurders

d)voor.de toeristisch-recreatieve verenigingen, bedrijven en/of attracties: maximum 2 bestuurders

e)voor de niet-toeristische instellingen/verenigingen: maximum 1 bestuurder

Het aantal bestuurders is in alle gevallen lager dan het aantal effectieve leden van de vereniging.

De Raad van Bestuur kan besluiten personen aan te duiden als raadgevers. Deze personen kunnen de vergaderingen van de Raad van Bestuur bijwonen met raadgevende stem. Afgevaardigden van Toerisme Vlaanderen kunnen ten allen tijde de vergaderingen van de Raad van Bestuur bijwonen met raadgevende stem.

Artikel 18

Rekening houdend met de hierboven bepaalde samenstelling, worden de bestuurders benoemd voor een periode van maximum zes jaar. Zij zijn echter herkiesbaar en ten allen tijde afzetbaar door de Algemene Vergadering.

Elke kandidaat-bestuurder wordt voorgedragen door de categorie waartoe hij/zij behoort.

Alle voordrachten worden schriftelijk ingediend bij de voorzitter van de vereniging. De voordrachtakten van

de bestuurders vermelden de naam, de voornamen, het adres, de geboortedatum en geboorteplaats.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2011- Annexes du Moniteur belge

Het mandaat van bestuurder eindigt:

a)bij vrijwillig of gedwongen ontslag van de bestuurder;

b)wanneer de bestuurder niet langer de functie uitoefent die aanleiding gaf tot zijn voordracht;

c) bij overlijden;

d)bij uittreding of uitsluiting van het lid dat hem als bestuurder voordroeg, in dit geval vervalt het mandaat

van de bestuurder die door het betrokken lid werd voorgedragen.

Bij ontslag van een bestuurder  om welke reden dan ook  wordt het betrokken mandaat voor de resterende termijn opgenomen door een door het lid aangeduide opvolger, mits goedkeuring van de eerstvolgende Algemene Vergadering. Zolang de Algemene Vergadering de nieuwe bestuurder niet benoemd heeft, kan deze niet over stemrecht beschikken op de Raad van Bestuur.

Een bestuurder kan bij verhindering of afwezigheid een schriftelijke volmacht geven aan een andere bestuurder. Deze volmacht wordt meegedeeld aan de voorzitter van de vereniging. Een bestuurder kan geen volmachtdrager zijn voor meer dan één andere bestuurder.

Artikel 19

De Raad van Bestuur is bevoegd voor alle materies, ook daden van beschikking, die niet bij wet of door

deze statuten zijn voorbehouden aan de Algemene Vergadering.

De vereniging kan zich rechtsgeldig verbinden in rechten en feiten door de voorzitter en de secretaris.

De Raad van Bestuur kan delegatie verlenen aan het Dagelijks Bestuur voor handelingen waarvoor hij bevoegd is.

De Raad van Bestuur kan zijn werking vastleggen in een huishoudelijk reglement.

Artikel 20

De Raad van Bestuur vergadert minstens vier maal per jaar en wordt samengeroepen door de voorzitter en de secretaris, of op verzoek van minstens 1/5 van de bestuurders. De uitnodigingen en agenda worden minstens een week op voorhand verstuurd, hetzij schriftelijk, hetzij per e-mail, zowel naar de vertegenwoordigers als aan elk van de deelnemende besturen.

Elke bestuurder heeft één stem.

De bestuurders oefenen hun bevoegdheden uit als college.

Alle besluiten zijn rechtsgeldig genomen bij gewone meerderheid van stemmen (de helft plus één of de helft plus een half) van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. De Raad van Bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend, behalve wanneer het een geheime stemming betreft.

Van de beslissingen wordt een verslag opgemaakt, dat wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Deze verslagen worden bewaard in de zetel van de vereniging en kunnen daar worden ingekeken door belanghebbende derden. Een kopie wordt aan alle bestuurders overgemaakt.

De bestuurders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen die de vereniging aangaat. Zij zijn tegenover de vereniging individueel aansprakelijk voor de fouten die zij begaan in de uitvoering van hun opdracht.

Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd.

Artikel 21

De leden van de Raad van Bestuur kiezen in hun midden en bij geheime stemming één voorzitter en de eerste ondervoorzitter uit de categorie gemeentebesturen en de tweede ondervoorzitter uit de categorieën toeristische verenigingenNVV's. De leden van de Raad ván Bestuur kiezen bij geheime stemming eveneens een penningmeester uit hun leden.

De regiocoíirdinator aangesteld door Toerisme Oost-Vlaanderen is van rechtswege secretaris van de vereniging en woont de vergaderingen bij met raadgevende stem.

HOOFDSTUK V. DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 22

De voorzitter, ondervoorzitters, penningmeester en secretaris vormen samen het Dagelijks Bestuur. Het Dagelijks Bestuur treedt op als college, zijn besluiten zijn rechtsgeldig genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders (de helft plus één of de helft plus een half), ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 23

Het Dagelijks Bestuur is belast met de voorbereiding van de vergaderingen van de Raad van Bestuur en met de uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur. Om de dagelijkse werking te kunnen garanderen, kan het Dagelijks Bestuur in gevallen die niet tijdig aan de Raad van Bestuur kunnen voorgelegd worden, autonoom beslissen. Deze besluiten worden meegedeeld op de eerstvolgende vergadering van de Raad van Bestuur.

Alle documenten, uitgaande van de vereniging, worden ondertekend door de voorzitter en meeondertekend door de secretaris of de door hen in artikel 25 aangeduide personeelsleden.

Artikel 24

Het Dagelijks Bestuur kan, indien het dit nodig acht, een beroep doen op één of meerdere deskundigen om

de vergadering met raadgevende stem bij te wonen.

HOOFDSTUK VI. GEMACHTIGDEN

Artikel 25

Het Dagelijks Bestuur geeft aan de personeelsleden van Toerisme Waasland de machtiging op te treden in naam van de vzw. Het personeelslid krijgt de machtiging om specifieke briefwisseling met betrekking tot de eigen, welomlijnde taken, te ondertekenen in plaats van de. secretaris. De door het gemachtigde personeelslid ondertekende documenten worden meeondertekend door de voorzitter.

Het personeelslid belast met de boekhouding en facturatie krijgt van het Dagelijks Bestuur de machtiging om alle handelingen te verrichten die noodzakelijk zijn voor het financiële beheer van de vereniging. Het betreft overschrijvingen, stortingen en geldafhalingen. Iedere verrichting moet vooraf worden aangevraagd aan een lid van het Dagelijks Bestuur en moet achteraf gemotiveerd worden door het corresponderende rekeninguittreksel " en dienovereenkomstig ingeschreven worden in de boekhouding.

Artikel 26

In geval van vrijwillig of gedwongen ontslag van het personeelslid, vervalt de machtiging vanaf het

" ~ indienen/geven van het ontslag. Gedurende de opzegperiode van het personeelslid is deze niet langer gemachtigd de vereniging te vertegenwoordigen, tenzij daartoe uitdrukkelijk opdracht wordt gegeven door het Dagelijks Bestuur. "

e

HOOFDSTUK VII. REKENINGEN EN BEGROTING

Artikel 27

a.Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december

b.De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze vª% oor goedkeuring voor aan de.

N Algemene Vergadering. Het saldo van inkomsten en uitgaven van een boekjaar wordt overgedragen naar het volgende boekjaar. Een batig saldo mag onder geen beding aan de leden,. noch hun vertegenwoordigers, worden uitgekeerd. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de Algemene Vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en de controleurs.

c.De Raad van Bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel.

Artikel 28

et De financiële verrichtingen van de vereniging worden nagekeken door twee controleurs. Een eerste

et

controleur wordt aangeduid door Toerisme Oost-Vlaanderen, een tweede controleur wordt aangeduid door de

leden-gemeentebesturen. Deze controleurs hebben onbeperkt recht van controle en toezicht en mogen op de zetel van de vereniging kennis nemen van de geschriften van de vereniging. De controleurs mogen geen lid zijn

" van de vereniging, noch een lid ervan vertegenwoordigen in de Algemene Vergadering of in de Raad van Bestuur. De controleurs kunnen de Algemene Vergadering bijwonen. Zij hebben geen stemrecht.

HOOFDSTUK VIII. OPENBAARHEID VAN BESTUUR

Artikel 29

In het kader van de wet op de Openbaarheid van Bestuur liggen op de zetel van de vereniging volgende

et " documenten ter inzage voor de raadsleden van de deelnemende besturen:

a)de beslissingen van de organen met alle bijlagen, vermeld in artikel 9 van het decreet van 6 maart 2009

P: betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden, binnen dertig kalenderdagen nadat ze genomen zijn;

b)de gedetailleerde notulen van de vergaderingen van de organen van het toeristisch samenwerkingsverband, met bijgevoegd het stemgedrag van de individuele leden en alle documenten waarnaar verwezen wordt in de notulen;

c)het evaluatieverslag, vermeld in artikel 4, tweede lid, van het decreet van 6 maart 2009 betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden;

Luik B - Vervolg

d)het werkprogramma met de begroting van het volgende boekjaar, vermeld in artikel 4, tweede lid, van het " decreet van 6 maart 2009 betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden;

e)alle documenten over de overdracht of terbeschikkingstelling van personeel of infrastructuur, vermeld in artikel 2, derde lid, van het decreet van 6 maart 2009 betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden;

f)het ledenregister van de vereniging

Artikel 30

De vereniging organiseert jaarlijks een publieke zitting waar het evaluatieverslag en het werkprogramma met de begroting van het volgende boekjaar worden voorgesteld. Toerisme Vlaanderen wordt op die zitting uitgenodigd.

HOOFDSTUK IX. VERBODSBEPALINGEN

Artikel 31

Het is de leden van de Algemene Vergadering en de bestuurders van de vereniging verboden om:

a)aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over aangelegenheden waarbij ze een rechtstreeks

" belang hebben, of waarbij hun bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad eén persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad " als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen;

" b)als advocaat, notaris of zaakwaamemer op te treden in rechtsgedingen tegen de vereniging. Het is hen verboden, in dezelfde hoedanigheid; aan de vereniging raad te geven of op te treden bij een betwisting, tenzij "

" ze die opdracht kosteloos vervullen;

c)op te treden als raadsman van een personeelslid van de vereniging in tuchtzaken.

HOOFDSTUK X. ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 32 "

Noch de vrijwillige of gerechtelijke ontbinding van de vereniging die lid is, noch de andere gevallen van "

" uittreding van een lid, noch de uitsluiting van een lid geven aanleiding tot de ontbinding van de vereniging., wanneer het aantal leden daardoor niet minder dan drie bedraagt.

Over de vrijwillige ontbinding van de vereniging beslist een buitengewone, daartoe speciaal samengeroepen Algemene Vergadering op de manier zoals bepaald onder artikel 15.

Wanneer de Algemene Vergadering beslist om de vereniging te ontbinden, stelt zij één of meer vereffenaar(s) aan en bepaalt zij op welke wijze de vereffening moet gebeuren.

" Artikel 33

In geval van ontbinding zal het netto-actief, na aanzuivering van de schulden, overgedragen worden aan

" één of meerdere verenigingen die hetzelfde doel nastreven als de vereniging in ontbinding, volgens een verdeelsleutel bepaald door de vereffenaars,. Indien geen verenigingen die hetzelfde doel nastreven bekend zijn, zal het netto-actief van de vereniging worden' overgedragen aan Toerisme Oost-Vlaanderen die dit vermogen alleen mag aanwenden voor de toeristische ontwikkeling en promotie van het blaasland.

HOOFDSTUK Xl. BIJZONDERE EN OVERGANGSBEPALINGEN

Artikel 34

Voor alles wat niet uitdrukkelijk in deze statuten is geregeld, blijft de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen en de stichtingen en zijn uitvoeringsbesluiten, van toepassing.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Annexes du Moniteur belg

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2011

Op de laatste bit_ van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
TOERISME WAASLAND

Adresse
GROTE MARKT 45 9100 SINT-NIKLAAS

Code postal : 9100
Localité : SINT-NIKLAAS
Commune : SINT-NIKLAAS
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande