WELKOMSHUIS HET ANKER, AFGEKORT : HET ANKER

Association sans but lucratif


Dénomination : WELKOMSHUIS HET ANKER, AFGEKORT : HET ANKER
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 546.997.648

Publication

11/03/2014
ÿþbei

a"

Be Sta.

~

i

Mon 22

In de bijlagen bij het Belgis - . blad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte

*iaaeoss3*

Rij}agen-b'rj-het-Beig'tseh-Srtaatsbiad - 1ifh3120~4- - Annexes-du" Maniteurtreíge-

Ondernemingsnr : 0 S 4.6 BS 64 8

Benaming

(voluit) : Welkomshuis Het Anker

(verkort) : Het Anker

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Geraardbergse steenweg 141 9090 Melle-Gontrode

Onderwerp akte : Oprichting

VOORAF

Tussen ondergetekenden, zijnde :

De heer Johan Reyntens, wonende te 9090 Melle, Geraardbergsesteenweg 24, geboren op 06106(1952 te Gent

De heer Marc Van Ooteghem, wonende te 9090 Melle, Vossenstraat 10, geboren op 20/08/1948 te Gent Mevrouw Mieke Dhaese, wonende te 9090 Melle, Kapellendries 33, geboren op 12/10/1964 te Gent Mevrouw Catherine D'haenens,wonende te Melle, Watermclenbstraat 10, geboren op 01/02/1960 te Gent Mevrouw Mia De Temmerman, wonende te 9090 Melle, Geraardbergse steenweg 127, geboren op

18/05/1946 te Gent

De heer Kristiaan Verbeke, wonende te 9090 Melle, Scheldeweg 20, geboren op 07/12/1964 te Temse De heer Ward Vanbets wonende te 9090 Melle, Beekstraat 21, geboren op 01/02/1947 te Waanrode De heer André Goessens wonende te 9090 Melle, Kalverhagestraat 49 geboren op 26)10/1945 te Gontrode Mevrouw Denise Van Mieghem, wonende te 9090 Melle, Klaverstraat 16, geboren op 14/03/1945 te

Haasdonk

De heer Frank Lavens, wonende te 9090 Melle, Kapellendries 35, geboren op 11/08/1964 te Kortrijk

wordt overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten op 27 februari 2014 ' overeenkomstig de Wet van 21 juni 1921, onder de volgende voorwaarden en omstandigheden, waarvan de statuten als volgt luiden:

HOOFDSTUK 1- NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR

Art.1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam : "Welkomshuis Het Anker", afgekort "Het

Anker" voorafgegaan of toegevoegd door de aanduiding VZW of vzw.

Art.2. De zetel van de vereniging is gevestigd te 9090 Melle-Gontrode, Geraardsbergsesteenweg 141, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Gent.

Art.3. De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, vanuit een christelijke, mens- en

maatschappijvisie onze medemensen te ondersteunen op ethisch, spiritueel, religieus en sociaal vlak.

Bij wijze van voorbeeld :

- het zoeken naar zin in het leven stimuleren

- troost en ondersteuning bieden aan personen die zich eenzaam of verdrietig voelen en aan personen die

zich maatschappelijk moeilijk staande kunnen houden;

- op zoek gaan naar wegen om waarden die wij terugvinden in het Evangelie aanwezig te brengen in de

wereld van vandaag._

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/03/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Voor de verwezenlijking van dit doel kunnen alle nodige en nuttige initiatieven genomen worden zoals:

-het organiseren van allerlei activiteiten, vorming en opleiding;

-het organiseren van samenwerking met andere organisaties, verenigingen of ondernemingen, al dan niet

met rechtspersoonlijkheid,

De genomen initiatieven hebben respect voor de politieke, ideologische en religieuze overtuiging van wie op de vereniging beroep doet.

Zij kan alle hulp verlenen, en op alle manieren samenwerken met verenigingen of ondernemingen, al dan niet met rechtspersoonlijkheid, die een gelijkaardig doel hebben of die kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van haar doei.

Om haar doel te verwezenlijken mag de vereniging schenkingen en legaten ontvangen, roerende en onrcerende goederen  die zij voor de verwezenlijking van haar doel nodig heeft  bezitten of verkrijgen, ook onder bezwarende titel en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen en aile andere middelen aanwenden die de verwezenlijking van haar doel bevorderen.

Art.4. De vereniging wordt voor onbepaalde duur opgericht en kan op elk moment ontbonden worden.

HOOFDSTUK Il - DE LEDEN

Art.6. Het aantal leden is onbeperkt, maar mag niet minder dan zeven bedragen. De raad van bestuur beslist over het verzoek tot opneming van nieuwe leden. Enkel natuurlijke personen kunnen lid worden van de vereniging.

De aanvaarding van deze nieuwe leden gebeurt door de algemene vergadering met minstens tweederden meerderheid van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend. De stemming is geheim.

Wie tot de vereniging toetreedt, onderschrijft daardoor niet alleen haar statutaire bepalingen , het reglement van orde en de gedragscode, maar aanvaardt ook haar christelijke identiteit.

Art.6. Het lidmaatschap geldt vanaf 27 februari 2014. Het eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting, het verlies van de hoedanigheid die de opname als lid reohtvaardigde en overlijden.

Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief geadresseerd aan de voorzitter van de raad van bestuur. Het ontslag wordt als mededeling geagendeerd op de eerstvolgende algemene vergadering. Slechts na deze algemene vergadering warden de nodige formaliteiten, waaronder eventueel een publicatie, vervuld.

Uitsluiting kan alleen uitgesproken worden dcor de algemene vergadering met een tweederden meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De stemming is geheim.

Indien door het ontslag het aantal leden onder het statutair minimum daalt, dan wordt het ontslag van het lid opgeschort totdat er na redelijke termijn een vervanger is gevonden,

Art.7. Aan de leden kan een jaarlijks lidgeld gevraagd worden van maximum 100 euro. Bij het eindigen van hun lidmaatschap kunnen de leden en hun rechtscpvolgers geen recht op de goederen van de vereniging laten gelden. Evenmin hebben zij het recht om gestorte gelden terug te vorderen of de zegels te leggen

Art.8. De raad van bestuur van de VZW is verplicht een ledenregister bij te houden.

Telkens wanneer er wijzigingen optreden in het ledenbestand van de leden van de VZW moeten deze wijzigingen binnen de maand na kennisgeving ervan aan de raad van bestuur in het ledenregister worden doorgevoerd.

De leden hebben de verplichting om een adreswijziging door te geven aan de raad van bestuur.

Het origineel van het ledenregister wordt bijgehouden ter zetel van de VZW.

De leden hebben het recht om de inzage in het ledenregister te vragen.

Zij richten hiervoor schriftelijk een aanvraag aan de raad van bestuur.

De VZW moet, bij mondeling of schriftelijk verzoek, aan de overheden, de administraties en de diensten, met inbegrip van de parketten, de griffies en de leden van de hoven, de rechtbanken en alle rechtscolleges en de daartoe wettelijk gemachtigde ambtenaren, onverwijld toegang verlenen tot het register van de leden en deze instanties bovendien de afschriften of uittreksels uit dit register verstrekken welke zij nodig achten.

HOOFDSTUK lit - ALGEMENE VERGADERING

Art.9. De algemene vergadering is samengesteld uit aile leden van de vereniging. Ieder lid beschikt over één stem. Een lid mag zich door een ander lid laten vertegenwoordigen, Een vertegenwoordiger mag echter niet over meer dan één volmacht beschikken,

'

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/03/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art.10. Alleen de algemene vergadering is bevoegd voor

1.de wijziging van de statuten,

2.de benoeming en de afzetting van de bestuurders,

3.de kwijting aan de bestuurders,

4.de goedkeuring van de begroting en van de rekening,

5.de ontbinding van de vereniging,

6.de aanvaarding en de uitsluiting van een lid,

7.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk,

8.alle gevallen waarin de statuten dat vereis

Art.11. De algemene vergadering moet minstens éénmaal per jaar worden samengeroepen door de raad

van bestuur, binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

Art.12. Een buitengewone algemene vergadering wordt tevens door de raad van bestuur samengeroepen in de gevallen dat de raad van bestuur dit nodig acht.

De raad van bestuur is verplicht een buitengewone algemene vergadering samen te roepen wanneer minimum 1/5 van de leden het vraagt. De leden moeten dit per brief of e-mail vragen aan de raad van bestuur.

De raad van bestuur roept alle leden op voor de algemene vergadering.

Art.13. De oproeping gebeurt per brief of e-mail, minimum acht kalenderdagen voor het tijdstip van de algemene vergadering. De oproeping wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris, ais vertegenwoordigers van de raad van bestuur.

De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de algemene vergadering, evenals de agenda.

De agenda wordt opgesteld door de raad van bestuur.

Elk voorstel, ondertekend door 1/20 van de leden, moet op de agenda worden geplaatst.

De voorstellen uitgaande van de leden moeten uiterlijk 14 kalenderdagen voor het tijdstip van de algemene vergadering verstuurd worden aan de raad van bestuur.

De vergadering kan alleen beraadslagen over punten die op de agenda ingeschreven zijn, behoudens indien alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Art.14. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, ais deze verhinderd is, door degene die deze daartoe afvaardigde of bij gebreke daarvan door het oudste in leeftijd aanwezig lid van de raad van bestuur.

Art.15. De vergadering is geldig samengesteld als het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden ten minste de helft bedraagt. Haar beslissingen worden genomen bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen is deze van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger beslissend.

Bij afwijking van de voorgaande alinea, worden de beslissingen van de vergadering die de statuten wijzigen, een lid uitsluiten, de vrijwillige ontbinding van de vereniging meebrengen of de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk inhouden, slechts genomen, mits de voorwaarden - bepaald bij de wet van 27 Juni 1921, zoals gewijzigd, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, worden nageleefd  behoudens voor een wijziging van het maatschappelijk doel  waarvoor hierna een bijzondere bepaling is opgenomen.

Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Een wijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan -behoudens voor de wijziging van het maatschappelijk doel- een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien kalenderdagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden.

De uitsluiting van een lid kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De beslissing tot ontbinding van de vereniging kan alleen worden aangenomen wanneer ten minste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De beslissing kan alleen worden genomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien kalenderdagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

J

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/03/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD22

Het besluit tot omzetting kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Een wijziging van het maatschappelijk doel, zoals omschreven in artikel 3 van deze statuten, kan alleen worden aangenomen bij aanwezigheid of vertegenwoordiging van viervijfden van de leden en eenparigheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De mogelijkheid waarbij een tweede vergadering kan worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met dezelfde meerderheid, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, wordt voor een wijziging van het maatschappelijk doel uitgesloten.

Art.16. De verslagen van de algemene vergadering worden opgenomen in notulen ondertekend door de voorzitter en een bestuurder, alsook door de leden die het vragen.

De in rechte of elders voor te brengen uittreksels daaruit, worden ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door twee bestuurders.

Leden of derden met een gewettigd belang, kunnen hiervan op eenvoudig schriftelijk verzoek een kopij laten bezorgen mits betaling van de onkosten,

HOOFDSTUK 1V - RAAD VAN BESTUUR

Art.17. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit ten minste zes en ten hoogste één lid minder dan het aantal leden van de algemene vergadering, benoemd door de algemene vergadering en door haar steeds afzetbaar.

De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit. Om tot bestuurder verkozen te worden moet men lid zijn van de vereniging.

De bestuurders worden benoemd voor een periode van maximum drie jaar hierna genoemd bestuursperiode. Ze zijn steeds herkiesbaar vocr eenzelfde periode.

Wanneer het mandaat van een of meerdere bestuurders door overlijden, afzetting of vrijwillig ontslag voortijdig eindigt, vormen de in functie gebleven bestuurders een raad van bestuur die tot de volgende algemene vergadering de machten bezit van een volledige raad van bestuur. Wanneer het overgebleven aantal bestuurders minder dan vier bedraagt, moet onverwijld een algemene vergadering bijeengeroepen worden cm in de vervanging van de vrijgekomen mandaten te voorzien.

Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief geadresseerd aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Zo door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat regelmatig in hun vervanging is voorzien.

Enkel natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur

Art.18. De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, secretaris en penningmeester,

Art.19. De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De oproeping gebeurt schriftelijk per brief of via e-mail, ten minste drie kalenderdagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats en agenda.

Hij mag slechts beslissen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig is, of vertegenwoordigd is bij schriftelijke volmacht. Geen lid mag echter over meer dan één volmacht beschikken.

De agenda wordt opgesteld dcor de voorzitter, in samenspraak met de secretaris en de penningmeester. Elke bestuurder heeft het recht agendapunten voor te stellen tot 5 kalenderdagen voor het tijdstip van samenkomst.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, ais hij verhinderd is, door degene die hij daartoe afvaardigde of, bij gebreke daarvan, door het oudste in leeftijd aanwezig lid van de raad van bestuur.

De beslissingen van de raad worden getroffen bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger beslissend. Indien minstens de helft van de aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang heeft dat strijdig kan zijn met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders, voor de raad van bestuur een besluit neemt. De bestuurder met tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering gedurende de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

De beslissingen warden opgenomen in notulen, ondertekend door de vcorzitter en een bestuurder en door alle leden die het vragen.

Uittreksels uit deze notulen worden ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.

Bestuurders of derden met een gewettigd belang, kunnen zich hiervan op eenvoudig schriftelijk verzoek een kopij laten toekomen, mits het betalen van de onkosten.

Art.20. De raad van bestuur vertegenwoordigt en verbindt de vereniging, zonder bijzondere machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, met inbegrip van de daden van beschikking en voor alles wat niet tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoort.

De raad van bestuur is bevoegd voor alle roerende en onroerende rechtshandelingen: verkopen en kopen, lenen en uitlenen, aile bankverrichtingen, hypotheek verlenen zelfs met beding van dadelijke uitwinning,

RrOb2.2

Luik B - Vervolg

hypotheek opheffen, kortom, de vereniging op de meest ultgebreidë wijze en In aile omstandigheden geldig' verbinden.

Art.21. De rechtsvorderingen, ais eiser of verweerder, worden namens de vereniging ingesteld of staande gehouden door de raad van bestuur op beijveren van de voorzitter of van een bijzonder hiervoor aangewezen bestuurder.

Art.22, Bij buitengerechtelijke handelingen, behoudens het mandaat verleend binnen de beperkingen van artikel 22, wordt de vereniging, ook tegenover derden, geldig vertegenwoordigd door de " gezamenlijke handtekeningen van twee bestuurders, onder wie de voorzitter of een daartoe door hem aangewezen bestuurder, zonder dat zij van enige bijzondere machtiging of beslissing moeten laten blijken.

Vaar-

befinudan

aan het

Belgisch

Staatsblad

HOOFDSTUK V - VERTEGENWOORDIGING

Art. 23 Bij handelingen waarvan de waarde de 500 euro niet overschrijdt, is de handtekening van 1 bestuurder voldoende.

HOOFDSTUK VI - BEGROTINGEN EN REKENINGEN

Art. 24. Het boekjaar van de VZW loopt van 01/01 tot 31/12 en uitzonderlijk begint het eerste boekjaar op de dag van de oprichting van de V.Z.W. en zal eindigen op 31/1212014.

ieder jaar en ten laatste binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar, legt de raad van bestuur de jaarrekening van het voorbije boekjaar, opgemaakt overeenkomstig artikel 17 -- VZW Wet, ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering,

Ook de begroting wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering. HOOFDSTUK VII - ONTBINDING EN VEREFFENING

Art.25, in geval van vrijwillige ontbinding wordt het netto overblijvend actief, na het vereffenen van de schulden en het aanzuiveren van de lasten, besteed aan een werk met soortgelijk doel ais de onderhavige véreniging, aan te dulden door de algemene vergadering.

ArL26. Voor hetgeen in deze statuten niet Is voorzien, wordt verwezen naar de wet van 27 juni 1921 op de VZW, zoals ondermeer gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

ln dezelfde Algemene Vergadering van 27 februari 2014 worden de volgende bestuurden; benoemd :

De heer Johan Reyntena

De heer Marc Van Ooteg hem

Mevrouw Mieke Dhaese

Mevrouw Catherine D'haenens

De heer Kristiaan Verbeke

De heer Ward Vanbets

De heer André Goessens

De heer Frank Lavens

Mevrouw Denise Van Mieghem

Dezen hebben onder elkaar de functies ais volgt verdeeld

De heer Frank Lavens, voorzitter

De heer Marc Van Ooteghem, secretaris

De heer André Goessens, schatbewaarder

Hierbij neergelegd : -de statuten

-de akte van de Raad van Bestuur

Frank Lavens, voorzitter Marc Van Ooteghem, secretaris

"

Op de Laatste blz. van Luik.B vermeiden ' Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso: Naam en handtekening

Coordonnées
WELKOMSHUIS HET ANKER, AFGEKORT : HET ANKER

Adresse
GERAARDBERGE STEENWEG 141 9090 GONTRODE

Code postal : 9090
Localité : Gontrode
Commune : MELLE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande