ZWOEZELHUIS

Association sans but lucratif


Dénomination : ZWOEZELHUIS
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 833.223.169

Publication

10/02/2011
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Ondernemingsnr 12 3 -4 6

Benaming

(voluit) : VZW Zwoezelhuis

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Kerstraat 57a / .490

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

" 11033903"

11

GRIFFIE RECHTBA+`' VAN KOOPHAiVDr

21. 01. 2011

DENDEbitteNUE

Onderwerp akte :

TITEL 1 : NAAM-ZETEL-DOEL-DUUR

Artikel 1: benaming

De vereniging draagt de naam: " Zwoezelhuis " . Het is een vereniging zonder winstoogmerk , opgericht met toepassing van titel VIII  hfdst lil van het OCMW decreet van 19/12/2008.

Artikel 2: zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te 9190 Stekene , Kerkstraat 57A. De vereniging ressorteert onder: het gerechtelijk arrondissement Dendermonde. De zetel kan bij beslissing van de Raad van Bestuur naar een: ander adres worden overgebracht. De Raad van Bestuur zat zorgen voor de bekendmaking hiervan: overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake.

Artikel 3 : doel

De vereniging heeft tot doel het oprichten en beheren van voorzieningen voor personen met een beperking.; De vereniging kan alle verrichtingen doen, welke rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel: of van die aard zijn dat zij de verwezenlijking ervan bevorderen.

In het bijzonder :

-realisatie van een tehuis niet  werkenden , gehuisvest Kerkstraat 57a te Stekene ( min. 8 plaatsen 

vermoedelijk maxi 5 plaatsen )

-andere vormen van niet residentiele opvang van personen met een beperking.

Artikel 4: duur

De vereniging wordt opgericht voor 30 jaar vanaf 6/1/2011.

Titel II: LEDEN - INBRENG

Artikel 5 : lidmaatschap

Er zijn drie leden in de VZW : het OCMW van Stekene , het Gemeentebestuur van Stekene , en de VZW De Sperwer te Lokeren. Deze leden worden in de diverse organen vertegenwoordigd door natuurlijke personen hierna genoemd "afgevaardigde(n)" ( Algemene Vergadering) en bestuurders ( Raad van Bestuur ).

De afgevaardigden van VZW De Sperwer worden aangeduid door de Raad van Bestuur van deze VZW.

De afgevaardigden van het OCMW in de diverse organen worden, in toepassing van het OCMW decreet aangeduid door de OCMW Raad.

Het OCMW Stekene kan in de organen van de vereniging enkel vertegenwoordigd zijn door de leden van de Raad en deskundigen. De Raad voor maatschappelijk Welzijn wijst de vertegenwoordigers aan en bepaalt in

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD2.2

voorkomend geval de verhouding tussen de leden en de deskundigen, waarbij het aandeel van de deskundigen maximaal een derde kan zijn.

Het mandaat van de afgevaardigden van de Raad en deskundigen namens het OCMW Stekene eindigt van rechtswege op de eerste algemene vergadering die plaatsvindt nadat de Raad voor Maatschappelijk Welzijn ingevolge art.16 van het OCMW decreet is geïnstalleerd.

De afgevaardigde(n) van het Gemeentebestuur worden aangeduid door de gemeenteraad. Het mandaat van de afgevaardigde(n) van het gemeentebestuur eindigt van rechtswege op de eerste algemene vergadering die plaatsvindt nadat de nieuwe Gemeenteraad is geïnstalleerd.

De ondergetekende oprichters zijn de stichtende leden.

Er worden twee reeksen van leden gevormd :

A-leden, zijnde VZW De Sperwer te Lokeren ;

B-leden: zijnde het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Stekene en het Gemeentebestuur

van Steken e.

Er zal zowel bij oprichting als latere toetreding steeds een paritaire verdeling zijn van het aantal stemmen toegekend aan de leden van de A en S-groep wat betreft de afgevaardigden en de bestuurders.

Op de zetel van de vereniging wordt door de Raad van Bestuur een register van leden gehouden en dit overeenkomstig het artikel 10 van de Wet betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk.

De kandidatuur voor lidmaatschap wordt schriftelijk overgemaakt aan de voorzitter van de vereniging, tenminste dertig dagen voor de algemene vergadering. De algemene vergadering aanvaardt of verwerpt de kandidatuur bij gewone meerderheid op grond van een gemotiveerd verslag van de Raad van Bestuur. De algemene vergadering bepaalt de voorwaarden verbonden aan de toetreding. Indien de algemene vergadering beslist de aanvraag tot toetreding niet in te willigen moet zij haar beslissing duidelijk motiveren.

Door het feit van de aansluiting ais lid betuigt het lid zijn instemming met de statuten en het huishoudelijke reglement van de vereniging.

Artikel 6: inbreng

Het O.C.M.W. Stekene brengt het pand , Kerkstraat 57a te 9190 Stekene in en de financiële middelen om aldaar een nieuwbouw te realiseren bestemd tot het in art.3 vermelde doel. De eventuele betoelaging van deze investering , hetzij via V1PA , hetzij via andere kanalen , wordt in mindering gebracht op de financiële inbreng van het OCMW.

De VZW De Sperwer brengt de nodige erkenningen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap ( VAPH ) in tot realisatie van het in art.3 vermelde doel.

Het lid dat goederen of waarden aanbrengt kan evenwel bedingen dat het ingebrachte, ingeval de vereniging ophoudt te bestaan of in geval dat het lid van rechtswege of door uitsluiting ophoudt van de vereniging deel uit te maken, geheel (ofwel gedeeltelijk) kan warden teruggevorderd.

Zo wordt uitdrukkelijk opgenomen dat , wat betreft de inbreng vanwege de VZW De Sperwer en het OCMW Stekene , elk lid zijn inbreng recupereert indien de VZW ontbonden wordt.

Artikel 7: uittreding en uitsluiting

Elk lid kan vrijelijk ontslag nemen uit de vereniging mits dit minstens een maand vooraf schriftelijk kenbaar te maken aan de Raad van Bestuur.

Enkel de Algemene Vergadering kan tot uitsluiting van een lid besluiten met een meerderheid van twee derden van de de stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

De beslissing tot uitsluiting van een lid moet met redenen omkleed zijn.

Ingeval de pariteit tussen groep A en B verstoord is ingevolge uitbreiding of uitsluiting , zal de ondervertegenwoordigde groep zorgen voor een nieuwe kandidatuur voor lidmaatschap.

Titel III : DE ALGEMENE VERGADERING

Artikel 8: samenstelling

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/02/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

" De algemene vergadering is samengesteld uit afgevaardigden van de leden van de vereniging.

Welk ook het aantal leden van de VZW zij , de groep A- leden en de groep B - leden moeten steeds beschikken over een gelijk aantal stemmen; indien nodig zal het aantal stemmen toegekend aan de ledengroep proportioneel aangepast worden opdat geen enkele van de ledengroepen kan beschikken over een aantal stemmen dat hoger ligt dan de helft van het totale aantal bepaalde stemmen.

Dit betekent dat zolang in de groep A-leden de VZW De Sperwer het enige lid is em er in de groep B-leden twee leden zijn , aan de VZW De Sperwer een tweevoudig stemrecht wordt toegekend, dit o.m. ook gelet op de noodzakelijke kennis die het lid VZW De Sperwer inbrengt waardoor de VZW haar maatschappelijk doel kan realiseren.

De algemene vergadering kan zich voor haar werkzaamheden laten bijstaan door adviseurs zonder stemrecht, die uitgenodigd worden op basis van hun deskundigheid.

De door de leden aangeduide afgevaardigden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een gevolmachtigde die tevens afgevaardigde van de A.V. is binnen zijn groep. De gevolmachtigde kan slechts één afgevaardigde vertegenwoordigen. De volmacht moet schriftelijk gesteld zijn.

Artikel 9: bevoegdheden

De regelmatig bijeengekomen algemene vergadering vertegenwoordigt alle leden; de besluiten van de

algemene vergadering zijn ook bindend voor de leden, d

ie zich onthouden bij stemming of die tegenstemmen;

Zo beslist de algemene vergadering over

de wijziging van de statuten,

de benoeming en de afzetting van dè commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging,

de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen,

de goedkeuring en de begroting van de rekening,

de ontbinding van de vereniging,

'de uitsluiting van een lid,

de omzetting van de vereniging in een vennoostcah met een sociaal oogmerk,

alle andere gevallen waarin deze statuten het vereisen.

De opname en de uitsluiting van de leden;

Artikel 10: bijeenroeping van de vergadering

De gewone algemene vergadering zal gehouden worden ten laasiste in de maand juni van elk jaar, op de plaats en het uur, vermeld op de uitnodiging. Aile leden worden ten minste dertig dagen voor de vergadering schriftelijk of per e-mail met leesbevestiging opgeroepen door de Raad van Bestuur. De agenda wordt op de uitnodiging vermeld.

Indien de raad van bestuur het nuttig zal oordelen voor de belangen van de vereniging of wanneer minstens één vijfde van de leden , erom verzoeken wordt door de Raad van Bestuur een Buitengewone Algemene Vergadering samengeroepen op dezelfde wijze en binnen dezelfde tijdspanne als voorzien voor de Gewone Algemene Vergadering. Wanneer één vijfde van de leden , verzocht hebben de vergadering samen te roepen zal de vergadering worden samengeroepen door de Raad van Bestuur binnen de maand volgend op het verzoek.

De gewone of buitengewone Algemene Vergadering kan slechts geldig beraadslagen en beslissen over de punten op de agenda vermeld. Mits algemeenheid van stemmen kan ook worden beraadslaagd en beslist over de punten dewelke bij de uitnodiging niet op de agenda werden geplaatst.

Artikel 11: stemmingen

Op de algemene vergadering worden de besluiten genomen bij meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden , onthoudingen niet meegerekend, behalve in het geval waarin de wet of de statuten anders bepalen.

Behoudens het hierna bepaalde, moet om geldig te besluiten minstens de helft plus één van de leden, waarvan minstens één uit elke ledengroep, aanwezig zijn, tenzij de wetgeving of de statuten een ander quorum voorzien. Indien dit niet het geval is wordt de Algemene Vergadering een tweede maal bijeengeroepen. Deze vergadering kan geldig beraadslagen en beslissen over de punten die voor de tweede maal op de agenda werden geplaatst, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden . Op de uitnodiging voor deze tweede vergadering wordt uitdrukkelijk verwezen naar dit artikel van de statuten.

Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten op voorwaarde dat die wijziging op de agenda is vermeld en op voorwaarde dat twee derde van de stemgerechtigde leden waarvan minstens één uit elke

MOD Z2

zedengroep , aanwezig of vertegenwoordigd is. Wordt dit getal niet bereikt, dan kan een tweede algemene vergadering worden bijeengeroepen, Voor elke statutenwijziging is bovendien een meerderheid van twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist, ook op de eventueel noodzakelijke bijeengeroepen daarop volgende vergadering;

Eenparigheid van stemmen is vereist voor het wijzigen van het doel of van één van de doelstellingen van de vereniging;

De ontbinding van de vereniging kan slechts gebeuren volgens de regeling die van toepassing is op het wijzigen van de statuten.

Artikel 12 : notulen

De besluiten van de algemene Vergadering of van de buitengewone algemene vergadering worden opgenomen in een register dat gehouden wordt ten maatschappelijke zetel. De besluiten worden ondertekend door de Voorzitter en de Secretaris van de vereniging of door de personen die op de vergadering die functie hebben waargenomen endoor de aanwezige leden die dit wensen. Dit register is steeds ter inzage van de leden die erom verzoeken, evenwel zonder verplaatsing van het document. Een verslag van de vergadering wordt toegestuurd aan aile leden ten laatste een maand nadat de vergadering doorging.

Artikel 13:

De algemene vergadering en de buitengewone algemene Vergadering worden voorgezeten door de Voorzitter of bij diens ontstentenis, door de Ondervoorzitter of door de in leeftijd oudste bestuurder.

TITEL IV: DE RAAD VAN BESTUUR

e Artikel 14: samenstelling

ª% c De Algemene Vergadering is bevoegd voor de benoeming van de bestuurders.

De raad van bestuur bestaat uit ten minste twee leden , hierna genoemd bestuurders : zijnde VZW De Sperwer ( één lid van de groep A-leden ) en OCMW Stekene ( zijnde één lid uit de groep B  leden ). De afgevaardigden in de Raad van Bestuur namens het OCMW Stekene worden aangeduid door de Raad voor

re Maatschappelijk Welzijn . De afgevaardigden in de Raad van Bestuur namens VZW De Sperwer worden

aangeduid door de Raad van Bestuur van De Sperwer . Het mandaat van bestuurder is hernieuwbaar.

De raad van bestuur kan aan de algemene vergadering het voorstel formuleren om bijkomende bestuurders te aanvaarden met dien verstande dat de pariteit binnen de Raad van Bestuur tussen de gemandateerde afgevaardigden van het OCMW Stekene enerzijds en van de gemandateerde afgevaardigden van VZW De Sperwer anderzijds behouden en gerespecteerd moet blijven.

óHet mandaat van bestuurder is onbezoldigd.

De duur van het mandaat bedraagt zes jaar, verlengbaar bij de eerste algemene vergadering na elke

installatie van de nieuwe raad voor maatschappelijk welzijn. Het eerste mandaattermijn eindigt evenwel bij de

eª% t

eerste algemene vergadering, zijnde de eerste statutaire jaarvergadering na de eerstkomende installatie van de

nieuwe OCMW-raad. Bij ontslag van een bestuurder vervolledigt de nieuwe bestuurder het vrijgekomen

et mandaat.

et

z

el De Raad van Bestuur kiest onder de afgevaardigden van de bestuurders een Voorzitter, één

Ondervoorzitter en een Secretaris.

DL

Een bestuurder kan vrijelijk ontslag nemen uit de vereniging mits dit schriftelijk kenbaar te maken aan de

raad van bestuur. De algemene vergadering kan beslissen tot afzetting van bestuurders met twee derde

meerderheid.

el

:r.73

Artikel 15: bevoegdheden

et De Raad van Bestuur heeft een algemene bevoegdheid inzake bestuur en vertegenwoordiging van de

vereniging. De Raad van Bestuur vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende

pQ machtiging van de Algemene Vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen met inbegrip

van daden van beschikking en voor alles wat niet uitsluitend tot de bevoegdheid van de Algemene Vergadering behoort.

Hij beslist aldus ondermeer over aankopen, ruilen, verkopen, vervreemden of in pand geven van alle roerende en onroerende goederen, het treffen van dadingen of compromissen, over de aanvaarding van giften of legaten, geldbeleggingen, ontvangsten, aanvaarding en ontvangst van aile officiële of private toelagen, benoeming, ontslag, bezoldiging en vergoedingen van het personeel. Deze opsomming is niet limitatief.

MCD 2.2

Voor elke vervreemding, overdracht , afstand en:of rechten en/of vergunningen dewelke door één der

stichtende leden in de VZW werden ingebracht , is toestemming vereist van het desbetreffende lid.

Artikel 16 : dagelijks bestuur

De Raad van Bestuur kan, op zijn verantwoordelijkheid, bevoegdheden delegeren aan één van zijn bestuurders , aan zijn afgevaardigden , of aan derden , of aan één of meerdere personeelsleden , en bepaalt hierbij de duur, de omvang en de wijze waarop de bevoegdheden worden uitgeoefend.

Onverminderd het bepaalde in artikel 14 is de vereniging rechtsgeldig verbonden tegenover derden door de handtekening van twee afgevaardigden , één van elk der bestuurders , bestuurders gekozen onder de Voorzitter, de Ondervoorzitter en de Secretaris.

Artikel 17

Onverminderd artikel 26septies van de V.Z.W.-Wet gaan de bestuurders geen enkele persoonlijke aansprakelijkheid aan inzake de verbintenissen die de vereniging aangaat.

De personen die met het dagelijks bestuur zijn gelast, gaan geen enkele persoonlijke aansprakelijkheid aan inzake de verbintenissen die de vereniging aangaat.

Artikel 18: bijeenroeping van de vergadering

De Raad van Bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter. De uitnodiging vermeldt de agendapunten. Op verzoek van één vijfde van de bestuurders is de voorzitter gehouden de Raad van Bestuur samen te roepen

e binnen de tien dagen na ontvangst van het verzoek. De Raad van Bestuur kan waarnemers en deskundigen

verzoeken aan de vergaderingen deel te nemen.

01

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en besluiten wanneer minstens de helft plus één van

de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Zolang de VZW slechts drie leden en twee bestuurders telt

e , moeten , om geldig te beraadslagen en te besluiten , de beide bestuurders aanwezig zijn. Elke afgevaardigde

van een bestuurder mag zich laten vertegenwoordigen door een andere afgevaardigde mits deze volmacht schriftelijk is gesteld. Elke afgevaardigde kan slechts drager zijn van één volmacht. Indien niet de helft van de bestuurders aanwezig is of vertegenwoordigd is, wordt een nieuwe vergadering belegd die geldig kan beslissen over de punten die voor de tweede maal op de agenda werden geplaatst, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

De Raad van Bestuur is een collegiaal orgaan, wat consensus impliceert bij de besfuitvoming.

In de gevallen dat er toch moet gestemd worden , worden de beslissingen van de Raad van Bestuur genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen, onthoudingen niet meegerekend. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter of bij diens ontstentenis, afwezigheid of belet door de ondervoorzitter of door de oudste van de aanwezige afgevaardigde van de bestuurders

e

Artikel 19: notulen

De besluiten van de raad van bestuur worden genotuleerd in een register, gehouden ten maatschappelijke zetel en ondertekend door de Voorzitter en de Secretaris en door de bestuurders die dit wensen te doen.

v

p Artikel 20: werkgroepen

De raad van bestuur kan beslissen tot het oprichten en installeren van één of meerdere werkgroepen en kan uit deze werkgroepen waarnemers aanduiden, die de vergaderingen van de Raad van Bestuur met raadgevende stem bijwonen.

De werkgroepen kunnen agendapunten uitwerken, waarvan zij wensen dat zij ter stemming aan de algemene vergadering of aan de raad van bestuur worden overgemaakt.

De werkgroepen kunnen aan de raad van bestuur advies uitbrengen bij het opmaken en wijzigen van een

et

huishoudelijk reglement.

TITEL V : BEGROTINGEN EN REKENINGEN

artikel 21 : boekjaar

De Raad van Bestuur brengt verslag uit over haar werking en de werking van de vereniging en legt de jaarrekening en de begroting ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering ten laatste 6 maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk kalenderjaar. De vereniging houdt haar

"

boeken bij en stelt een jaarrekening en een begroting op overeenkomstig artikel 17 van de wet betreffende de ¬

verenigingen zonder winstoogmerken en overeenkomstig de bepalingen van de wet van 17 juli 1975.

Voor-

behouden

aan`het

Belgisch

Staatsblad

Het batig saldo komt toe aan de vereniging en wordt in de maatschappelijke reserve gestort.

De rekeningen en begroting worden tenminste 8 dagen vôôr de jaarvergadering in beknopte vorm ter kennis gebracht van de leden, die dan inzage kunnen vorderen, doch alleen ter plaatse van alle bescheiden waarop de rekeningen en de begroting steunen;

TITEL VI : ONTBINDING- VEREFFENING

artikel 22 : ontbinding

De vereniging kan vrijwillig ontbonden worden op de wijze die bepaald is in artikel 10 van de statuten.

Ingeval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars, zij bepaalt hun bevoegdheid, alsmede hun bezoldiging en de duur van hun mandaat. i

Artikel 23 : bestemming van het vermogen

Na vereffening beslist de Algemene Vergadering over de bestemming van het maatschappelijk bezit, inachtgenomen art.6 , 3de en 4de lid.

Artikel 25: toepasselijke wetgeving

Voor al hetgeen door deze statuten niet wordt geregeld is de wet op de verenigingen zonder winstoogmerk van toepassing en titel VIII  hfdst III van het OCMW decreet van 19/12/2008

TITEL VII: LEDEN RAAD VAN BESTUUR-ALGEMENE VERGADERING

Raad van Bestuur

" Carlos Desmyter (A-lid)

Blauwesteenstraat 39

9200 Dendermonde

Rijksregistemummer: 470920 329 24

" Anne-Marie Laureys (A-lid)

Roomstraat 40

9160 Lokeren

Rijksregistemummer: 641012 156 25

" Lucia De Hertogh (B-lid)

Voorthoek 121

9190 Stekene

Rijksregistemummer: 670504 052 09

.Dirk Backaert (B-lid): persoon bevoegd om de vereniging ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Dorpstraat 29

9190 Stekene

Rijksregistemummer: 54011817340

Algemene Vergadering:

" Alle leden van Raad van Bestuur

" Mosselman Michel (A-lid)

Stanislas Cockstraat 4

9160 Lokeren

Rijksregistemummer 700814 395 32

" Merckx Freddy (B-lid)

Cedronbeekstraat 9

9190 Stekene

Rijksregistemummer 450313 193 92

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
ZWOEZELHUIS

Adresse
KERSTRAAT 57A 9190 STEKENE

Code postal : 9190
Localité : STEKENE
Commune : STEKENE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande