BEDEVAARTCOMITE SINT GILLIS WIMMERTINGEN

Association sans but lucratif


Dénomination : BEDEVAARTCOMITE SINT GILLIS WIMMERTINGEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 607.911.866

Publication

02/04/2015
ÿþMOD 2.2

sfr~ In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

..;,..~a.



1111

098879*

RECHTBANK van KOOPHANDEL.

te ANTWERPEN, afdeling HASSELT

2 3 lAARU 2015

Griffie

Ondernemingsar : Benaming

(voluit):

(verKort)

Rechtsvorm

Zetel

tz: c , . -sec,

vzw Bedevaartcomité Sint Gillis Wimmertingen

vereniging zonder winstoogmerk

Smetstraat 15 3501 Hasselt -Wimmertingen

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Onderwerp akte : Oprichting vzw

De ondergetekenden

BUCKINX GART 07/07/1956

CLEUREN UMBERTO 25/12/1945

GILISSEN LUDO 15/10/1946

HERMANS JEF 20/08/1942

MERTENS SIMONE 23/04/1939

RAYMAEKERS LUDO 18/10/1952

THEVIS SIMONE 03/07/1946

VANDEBROEK ROGER 03/10/1942 SEPULKRIJNENLAAN 14 ; 3500 HASSELT WIMMERTINGENSTRAAT 19 ; 3501 HASSELT SINT-ROCHUSSTRAAT 2 ; 3720 KORTESSEM WIMMERTINGENSTRAAT 25 ; 3501 HASSELT SEPULKRIJNENLAAN 61 ; 3500 HASSSELT SMETSTRAAT 50 ; 3501 HASSELT

MUNTELBEEKSTRAAT 19 ; 3500 SINT-LAMBRECHTS-HERK SEPULKRIJNENLAAN 36 ; 3500 HASSELT

Zijn overeengekomen over te gaan tot oprichting van een Vereniging Zonder Winstoogmerk (VZW) overeenkomstig de statuten hierna aangehaald.

Ondergetekenden zijn dan ook de eerste leden van de VZW.

/,STATUTEN

Titel I  NAAM  ZETEL  DOEL  DUUR

Artikel 1:

De vereniging draagt als naam: vzw Bedevaartcomité Sint Gillis Wimmertingen

Artikel 2:

De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel te 3501 Hasselt Wimmertingen,

Smetstraat 15 en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Limburg.

Artikel 3:

De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van winstoogmerk voor haar en voor haar leden, te voorzien in de organisatie van de jaarlijkse bedevaart in de maand september ter ere van Sint Gillis. Sint Gillis staat (wordt aanroepen) voor hen die op zoek zijn naar heling, rust of genezing voor ziekten van de geest of zenuwziekten, epilepsie, schrik, angst en als beschermer van kleine kinderen (kinderziekten).

Deze bedevaart vindt plaats in de parochiekerk Sint-Niklaas te Hasselt  Wimmertingen.

In deze parochiekerk wordt de relikwie van Sint Gillis bewaard en vereerd.

Het is met instemming van de Kerkfabriek van de parochie Hasselt  Wimmertingen dat de vereniging gebruik mag maken van de kerk om dit doel te realiseren.

Gelet op het feit dat de bedevaarders zijn toegetreden tot de broederschap van Sint Gillis, en hierbij beogen dat eucharistievieringen voor bepaalde intenties in de parochiekerk Sint-Niklaas te Wimmertingen doorgaan over heel de duur van een jaar of zelfs meerdere jaren, of zelfs levenslang strekt het doel van de vereniging er ook toe tegemoet te komen aan deze blijvende wens van de bedevaarders.

Tot verwezenlijking van het vooropgestelde doel zal de vereniging overgaan tot het laten opdragen van eucharistievieringen, het inrichten van activiteiten gedurende de volledige maand september, het aantrekken

Op de laatste blz. van Luik B vermelden ; Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ton aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

van medewerkers, het collecteren van fondsen voor inschrijving in de broederschap en tijdens de eucharistievieringen het ontvangen van giften, het beheren van de fondsen op de bankrekening van de vereniging, en het voeren van de nodige administratieve handelingen binnen het parochiewerk.

De vereniging kan bovendien alle middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van het doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen,

De vereniging kan ten uitvoering van wat hierboven bepaald is onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur of erfpacht nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen.

In het kader van het realiseren van haar doel kan de vereniging bijkomstig daden van koophandel stellen.

Artikel 4;

De vereniging is voor onbepaalde duur opgericht.

Titel II  LIDMAATSCHAP

Artikel 5:

Het aantal leden Is onbeperkt maar moet tenminste vijf leden bedragen.

De vereniging telt enkel effectieve leden.

Het lidmaatschap is van onbepaalde duur en eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting en overlijden,

Het vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief, geadresseerd aan de voorzitter van de Raad

van Bestuur op het adres van de zetel van de VZW.

Artikel 6:

Nieuwe leden worden voorgedragen door leden van de Raad van Bestuur,

De Raad van Bestuur beschikt over een onbeperkte beoordelingsvrijheid bij de aanneming.

Artikel 7:

De ontslagnemingen en uitsluitingen van leden geschieden op de wijze bepaald door de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. Jaarlijks wordt een geactualiseerde ledenlijst overgemaakt aan de griffie van de rechtbank van koophandel.

Artikel 8:

De leden zijn geen lidgeld verschuldigd.

Titel III  RAAD VAN BESTUUR, DAGELIJKS BEHEER

Artikel 9:

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van tenminste vier leden, benoemd onder de leden door de algemene vergadering voor vier jaar en te allen tijde door haar afzetbaar. De uittredende leden zijn herkiesbaar. Vrijwillig ontslag van een bestuurder wordt zes maanden vooraf schriftelijk meegedeeld aan de voorzitter, die het schrijven ter kennisgeving voorlegt aan de raad van bestuur en de algemene vergadering. Elke bestuurder, aangeduid om te voorzien in een tijdens het mandaat opengevallen plaats, is slechts benoemd voor de tijd dat het mandaat duurt. Zo door vrijwillig ontslag of verstrijken van termijn het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

De bestuurders oefenen hun mandaat als college uit. Benoeming, ontslag, aftreden en afzetting van bestuurders worden bekendgemaakt door neerlegging van de akte op de griffie van de rechtbank van koophandel in het gerechtelijk arrondissement waarin de vereniging haar maatschappelijke zetel heeft. Hierna wordt ze binnen de dertig dagen na neerlegging gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Artikel 10:

De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris en een schatbewaarder. De voorzitter of twee bestuurders roepen de raad bijeen. Bij ontstentenis of verhindering van de voorzitter worden zijn functies waargenomen door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Het bestuurdersmandaat wordt kosteloos uitgeoefend, Het komt toe aan de raad van bestuur om bepaalde prestaties van een bestuurslid te vergoeden,

Artikel 11:

De raad vergadert minstens tweemaal per jaar, De oproeping gebeurt bij gewone zendbrief of per mail, ten laatste acht dagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats en agenda, De raad van bestuur mag slechts uitspraak doen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig of

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

vertegenwoordigd is. Zijn beslissingen worden getroffen bij volstrekte meerderheid van stemmen; bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger beslissend. Ieder bestuurder beschikt over één stem. Hij mag zich door een ander bestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder mag echter niet meer dan over één volmacht beschikken. De beslissingen worden opgenomen in processen-verbaal, ondertekend door de voorzitter en de secretaris en geklasseerd in een daartoe bestemd register. De uittreksels, die men ervan moet geven, hetzij in rechten, hetzij eiders, worden getekend door de voorzitter of door twee bestuurders.

Artikel 12:

§ 1, De raad van bestuur heeft in zijn bevoegdheid al de handelingen die behoren tot het bestuur van de vereniging, in de ruimste zin genomen. In die zin kan zij namelijk alle betalingen doen en ontvangen, daarvan kwijtschrift geven of eisen; alle inbewaargevingen doen en ontvangen; alle roerende of onroerende goederen verkrijgen, verwisselen of vervreemden of in erfpacht nemen, zowel kosteloos als onder bezwarende titel evenals huren of verhuren, zelfs voor langer dan negen jaar, alle private of officiële subsidies en tegemoetkomingen aanvaarden en ontvangen; alle legaten en giften aanvaarden en ontvangen, alle contracten, verkopingen en ondernemingen aannemen en sluiten, alle leningen met of zonder waarborg sluiten; alle subrogaties en borgstellingen toestaan of aanvaarden; toestemmen in de hypotheken, met melding van dadelijke uitwinning op de onroerende goederen van de vereniging; alle leningen en voorschotten sluiten en doen; van alle zakelijke of uit de verplichtingen voortspruitende rechten afstand doen, evenals van alle zakelijke op persoonlijke waarborgen, handlichting geven, voor of na betaling van alle bevoorrechte ofhypothecaire inschrijvingen, beslagleggingen of andere beletselen, pleiten als eiser of alsverweerder voor alle rechtbanken, en uitvoeren van alle vonnissen; dading treffen;

compromisaangaan. De Raad van bestuur kan gedurende het lopende boekjaar middelen overmaken aaneen niet-winstgevende instelling(en), verenigingen die als doelstelling hebben de geest van Sint Gillis in praktijk te brengen nl, werken naar heling, rust of genezing voor ziekten van de geest of zenuwziekten, epilepsie, schrik, angst en als beschermer van kleine kinderen (kinderziekten).

§ 2, De Raad bepaalt de werking van de vereniging en is verantwoordelijk voor de opvolging van de uitvoering. In het bijzonder legt de Raad de strategische keuze vast met betrekking tot het dagelijks beleid en het financieel beleid.

§ 3. De Raad van Bestuur houdt het ledenregister bij op de zetel van de vereniging en zorgt voor de inschrijving van alle beslissingen betreffende de toetreding en uittreding.

Artikel 13:

De raad kan het dagelijks bestuur van de vereniging in opdracht geven, met de toekenning van het gebruik van de maatschappelijke handtekening aan dit bestuur verbonden, aan de voorzitter en schatbewaarder. Hij kan evenzo alle bijzondere bevoegdheid aan eender welke mandataris volgens zijn keuze opdragen.

Artikel 14:

Voor al de andere akten dan deze die vallen onder het dagelijks bestuur of waarvoor bijzonder opdracht werd gegeven, volstaan, opdat de vereniging geldig vertegenwoordigd is tegenover derden, de gezamenlijke handtekeningen van voorzitter en secretaris of schatbewaarder.

Artikel 15;

De rechtsvorderingen, als eiser en ais verweerder, worden ingesteld of verdedigd uit naam van de

vereniging, door de raad van bestuur.

Titel IV  ALGEMENE VERGADERING

Artikel 16:

De algemene vergadering is bevoegd voor:

1° de wijzigingen aan de statuten van de vereniging

2° de benoeming en de afstelling van de bestuurders

3° de goedkeuring van de begrotingen en rekeningen

4° de vrijwillige ontbinding van de vereniging

5° de uitsluiting van leden

6° al de beslissingen die de grenzen overschrijden van de wettelijk of door statuten, aan de raad van

bestuur opgedragen bevoegdheid

7° desgevallend, de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van zijn bezoldiging

ingeval een bezoldiging wordt toegekend

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

8° de kwijting van de bestuurders

9° de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

Artikel 17:

De Algemene Vergadering is samengesteld uit aile effectieve leden. Er moet ten minste elk jaar een algemene vergadering gehouden worden tijdens de eerste helft van het jaar. Een buitengewone vergadering kan gehouden worden telkens als het belang van de vereniging het eist. Zij moet gehouden worden wanneer ten minste een vijfde van de leden het aanvragen. Elke vergadering wordt gehouden op dag, uur en plaats aangeduid op de bijeenroepingbrief. AI de leden moeten er toe uitgenodigd worden.

Artikel 18:

De bijeenroepingen worden door de raad van bestuur gedaan per gewone zendbrief, of per mail aan elk lid gericht ten minste acht dagen voor de vergadering en ondertekend, in naam van de raad, door de voorzitter of door twee bestuurders. Zij bevatten de dagorde. De vergadering mag slechts de hierop vermelde punten behandelen.

Artikel 19:

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, of bij ontstentenis van deze,

door de oudste van de andere aanwezige bestuurders, De voorzitter duidt de secretaris aan.

Artikel 20:

Blk lid heeft het recht aanwezig te zijn op, en deel te nemen aan de vergadering, hetzij persoonlijk, hetzij door tussenkomst van gelijk welke mandataris, die zelf lid is; geen mandataris mag echter over meer dan één mandaat beschikken. Alle leden hebben gelijk stemrecht; ieder beschikt over één stem.

Artikel 21:

In gewone gevallen kan de algemene vergadering geldig besluiten nemen met eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Besluiten in verband met statutenwijziging, uitsluiting van leden, vrijwillige ontbinding of omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk, kunnen slechts genomen worden zo voldaan wordt aan de voorwaarden, bepaald bij artikelen 8, 12, 20 en 26 quater van de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 01.05.2002, Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Indien minstens de helft van de aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

Artikel 22;

Van elke algemene vergadering wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en de secretaris en aan aile leden bij gewone brief of per mail bezorgd wordt, uiterlijk tegen de bijeenroeping tot de volgende algemene vergadering,

De verslagen worden opgenomen in een bijzonder register en uittreksels daarvan worden ondertekend door de voorzitter of een bestuurder.

Oerden hebben enkel het recht om inzage te hebben op de zetel van de VZW van de notulen van de algemene vergadering, mits voorafgaandelijk schriftelijke aanvraag en toestemming van de raad van bestuur.

Titel V -- INZAGERECHT LEDEN

Artikel 23:

Aile leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede alle notulen

en verslagen van de algemene vergadering en van de raad van bestuur evenals alle boekhoudkundige

stukken van de vereniging.

Titel VI  BEGROTING EN REKENINGEN

Artikel 24:

Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De raad van bestuur bereidt de rekeningen en begroting voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering voor 30 juni. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en desgevallend de commissaris.

Titel VII  ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 25:

ln geval van vrijwillige ontbinding, duidt de algemene vergadering één of twee vereffenaars aan en bepaalt

hun bevoegdheid.

MOD 22

Luik B - Vervolg

Artikel 26:

In geval van ontbinding, hetzij vrijwillig of rechterlijk, op welk ogenblik en voor welke oorzaak

zij zich ook voordoet, wordt het netto overblijvend maatschappelijk actief, na het vereffenen

van de schulden en het aanzuiveren van de lasten, besteed aan een werk met soortgelijk doel

en voorwerp ais de onderhavige vereniging, een belangeloze instelling in de geest van Sint Gillis, een vrij

werk met confessioneel katholiek karakter, hetwelk door de algemene

vergadering wordt aangeduid.

Artikel 27:

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld is de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door

de wet van 02.05.2002 van toepassing.

II.INBRENGEN EN OVERNAME VAN VERBINTENISSEN

Ondergetekenden beslissen in te brengen in de vereniging

-het gebruik van de relikwie van Sint Gillis

-het patrimonium van de Broederschap van Sint Gillis Wimmertingen

De vereniging neemt de verbintenissen over aangegaan binnen de feitelijke vereniging "Bedevaartcomité

Sint-Gillis" p!a Smetstraat 15 te 3501 Hasselt - Wimmertingen

Het eerste boekjaar van de VZW wordt afgesloten op 31.12.2015.

il.I3ENOEMING VAN DE EERSTE BESTUURDERS

Tot eerste bestuurders worden benoemd ;

BUCKINX BART SEFULKRIJNENLAAN 14 ; 3500 HASSELT

GILISSEN LUDO SINT-ROCHUSSTRAAT 2 ; 3720 KORTESSEM

HERMANS JEF WIMMERTINGENSTRAAT 25 3501 HASSELT RAYMAEKERS LUDO SMETSTRAAT 50 ; 3501 HASSELT

SCHATBEWAARDER SECRETARIS LID RAAD VAN BESTUUR VOORZETTER

Aldus overeengekomen te Hasselt Wimmertingen op 9 februari 2015

in acht exemplaren, waarbij elke ondergetekende verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

(get) Ludo Raymaekers (get) Ludo Gilissen

voorzitter secretaris

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden aan het Belgisch Staatsblad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
BEDEVAARTCOMITE SINT GILLIS WIMMERTINGEN

Adresse
SMETSTRAAT 15 3501 WIMMERTINGEN

Code postal : 3501
Localité : Wimmertingen
Commune : HASSELT
Province : Limbourg
Région : Région flamande