E-CEL. ERFGOED CENTRUM LIMBURG

Divers


Dénomination : E-CEL. ERFGOED CENTRUM LIMBURG
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 550.400.368

Publication

19/09/2014
ÿþ " MOP 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

II II



Ondememingsnr : 0550.400.368

Benaming

(voluit) E-CEL. Erfgoed Centrum Limburg

(verkort) E-CEL

Rechtsvorm: projectvereniging

Zetel Groenplein 1 - 3500 Hasselt

Onderwerp akte: oprichting projectvereniging E-CEL. Erfgoed Centrum Limburg

Statuten van de projectvereniging E-CEL

HOOFDSTUK 1. NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR

Art, 1. Naam van de projectvereniging

De gemeenten Diepenbeek, Hasselt en Zonhoven richten samen een projectvereniging op met de naam CEL. Erfgoed Centrum Limburg.

Deze projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, en aan de bepalingen van deze statuten.

Art. 2. Zetel van de projectvereniging

De zeteI van de vereniging is gevestigd te Hasselt.

Art. 3. Doei van de projectvereniging

-Het afsluiten van een cultureel-erfgoedconvenant met ,de Vlaamse Gemeenschap zoals vermeldt in het cultureel-erfgoeddecreet van 6 juli 2012.

-Cultureel-erfgoedinitiatieven en  ontwikkelingen stimuleren die de mogelijkheden van een afzonderlijke gemeente overstijgen en hiervoor projecten op schaal van het intergemeentelijke samenwerkingsverband ontwikkelen

-Kwalitatieve communicatiekanalen ontwikkelen om het cultureel-erfgoedaanbod binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband bekend te maken

-Onderzoek stimuleren en uitvoeren op het vlak van cultureel erfgoed en de resultaten hiervan ontsluiten voor een breed publiek.

-De zorg voor en het ontsluiten van het lokaal cultureel erfgoed stimuleren en ondersteunen.

Art. 4. Duur van de projectvereniging

§ 1. De projectvereniging wordt opgericht door toetreding van de deelnemende gemeenten op in 2014 voor de periode 1/1/2015 tot en met 31/12/2020. Tijdens deze periode is uittreding niet mogelijk. Indien de Vlaamse Gemeenschap geen cultureel-erfgoedconvenant afsluit met de projectvereniging wordt ze ontbonden.

§ 2, De projectvereniging kan opeenvolgende keren voor het verstrijken van de termijn opnieuw verlengd worden voor een periode van maximum 6 jaar indien dit de unanieme wil is van de deelnemende gemeenten.

Ten laatste vier maanden voor het beëindigen van de lopende samenwerkingsperiode, legt de raad van bestuur van de projectvereniging een dossier voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten op basis waarvan deze een beslissing over een eventuele verlenging kunnen nemen. Het dossier bevat minstens:

-De statuten en het huishoudelijk reglement van de projectvereniging

-Een motiveringsnota voor het al dan niet verlengen van de samenwerking met ais bijlagen:

" Het jaarverslag van het vorige werkjaar

......... I

Op de laatste blz van Luik B vermelden:Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso: Naam en handtekening.

1J111811113J

11

111

MONITEUR BELGE

11 -09- 2014

BELGISCH STAATSBLAD

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

" Het beleidsplan en de begroting voor het lopende werkjaar

De gemeenteraden beslissen over het al dan niet verlengen van de samenwerking uiterlijk één maand voor

het verstrijken van de duur van de lopende samenwerkingsperiode.

Art. 5. Deelnemers en toetreding

De deelnemende gemeenten worden ingeschreven in het deelnemersregister dat aan de statuten van de vereniging is gehecht. in het deelnemersregister wordt vermeld welke financiële en/of logistieke bijdrage de deelnemers leveren.

HOOFDSTUK 2. BESTUUR VAN DE VERENIGING Art. 6. Bestuur van de vereniging

§ 1. De projectvereiging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemende gemeenten. Per gemeente wordt er voor de stemgerechtigde leden van de raad van bestuur één plaatsvervanger aangeduid.

§ 2. Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging.

Het mandaat van bestuurder wordt beëindigd indien de respectieve raad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aenduidt.

Art. 7. Samenstelling raad van bestuur

§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde Leden, hun plaatsvervangers en uit leden met raadgevende stem.

§ 2. De stemgerechtigde leden zijn de politieke vertegenwoordigers uit de colleges van burgemeester en schepenen aangeduid door de deelnemende gemeenten, twee voor elke deelnemende gemeente. Hun plaatsvervangers moeten zetelen in het college of de gemeenteraad.

De voorzitter wcrdt bij gewone meerderheid gekozen uit de stemgerechtigde leden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem.

§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigde met raadgevende stem is raadslid in de deelnemende gemeenten verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.

§ 4. De raad van bestuur kan deskundigen en personeelsleden van de projectvereniging, zonder stemrecht,

uitnodigen tot de vergaderingen, en in het bijzonder:

-één ambtenaar aangesteld per deelnemende gemeente

§ 5. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel 48 en 51 van het decreet van 6 juli 2001.

§ 6. Stemgerechtigde leden van de raad van bestuur kunnen zich laten vervangen door hun plaatsvervanger op de vergaderingen. Stemgerechtigde leden kunnen, indien hun vervanger ook niet aanwezig kan zijn, een volmacht geven aan een ander stemgerechtigd !id. Elk lid kan maar over één volmacht beschikken. Volmachten tellen niet mee om het aanwezigheidsquorum te halen.

§ 7. De bestuurders worden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.

Art. 8. Werkingsmodaliteiten

De werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd in een huishoudelijk reglement dat gewijzigd kan worden bij eenvoudige beslissing van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

De raad van bestuur kan slechts rechtsgeldig vergaderen wanneer de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig

De beslissingen van de raad van bestuur warden genomen met meerderheid + 1. Het goedkeuren van de begroting en het actieplan en beslissingen betreffende wijzigingen aan het personeelskader worden genomen met twee derde meerderheid + 1.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art, 9 Vertegenwoordiging

Om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen, worden alle handelingen binden, ondertekend door de secretaris en voorzitter of in geval van afwezigheid of verhindering van één van hen door de ondervoorzitter.

Art, 10. Vergaderingen raad van bestuur

De raad van bestuur vergadert ten minste twee keer per jaar. De uitnodigingen worden minstens tien werkdagen vooraf verstuurd, vergezeld van een agenda.

Art. 11. Presentiegeld

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

Art.12. Onderste. uning raad van bestuur

De raad van bestuur kan werkgroepen of adviesgroepen oprichten om de vergaderingen van de raad van bestuur voor te bereiden en kan specifieke opdrachten uitbesteden aan derden.

De bepalingen met betrekking tot samenstelling en werkwijze van de adviesgroepen en werkgroepen worden door de raad van bestuur vastgelegd in haar huishoudelijk reglement.

Art.13. Verslaggeving aan de gemeenteraden

§ 1. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. De termijn van toezicht op beslissingen van de raad van bestuur is 30 dagen vanaf de derde dag na het nemen van het besluit. De verslagen van de raad van bestuur worden elektronisch ter beschikking gesteld wanneer een raadslid van een deelnemend lokaal bestuur daar om vraagt.

§ 2. De raad van bestuur brengt jaarlijks uiterlijk twee maand na de goedkeuring de jaarrekening, het activiteitenverslag en het verslag van de accountant ter kennis van de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten.

HOOFDSTUK 3. FINANCIEEL BEHEER

Art. 14. Bijdrage van de deelnemers

De gemeentebesturen financieren de projectvereniging jaarlijks met een bedrag per inwoner, per jaar. Deze bijdrage wordt aangepast aan de index van de consumptieprijzen. Ais referentiecijfer wordt de index van de consumptieprijzen van de maand voorafgaand aan de datum van de oprichtingsakte gebruikt.

Art. 15. Begroting en rekeningen

§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de boekhoudkundige verrichtingen.

§ 2, De begroting wordt uiterlijk goedgekeurd op 31 december van het jaar dat voorafgaat,

§ 3. De raad van bestuur keurt de rekening van het afgelopen jaar goed uiterlijk op 31 maart na het verstreken boekjaar.

Art, 16. Financiële controle

De controle op de financiële toestand gebeurt door de financieel beheerder van één van de deelnemende gemeenten, die hierover jaarlijks rapporteren.

HOOFDSTUK 4. WIJZIGING STATUTEN, TOETREDING, ONTBINDING

Art. 17. Wijziging van de statuten, toetreding

MOD 2.2

Luik B vervolg

De wijzigingen van de statuten en de aanvaarding van de toetreding van nieuwe leden behoeven de unanieme instemming van de deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

Art. 18. Ontbinding van de vereniging

De vereniging wordt ontbonden bij niet-verlenging van de samenwerking na afloop van de duur van de - vereniging.

In geval van vereffening worden door de raad van bestuur, een of meer vereffenaars benoemd, hun bevoegdheid bepaald en de wijze van vereffening van de schulden van de tegeldemaking van de goederen vastgesteld.

Bij vereffening zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

ln geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passive, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen.

Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking (BS 3(10.2001),

-

Voor-

behoteen

ean het

Selaisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Karolien Mondelaers, bestuurder E-CEL

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: j3: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso: Naam en handtekening

Coordonnées
E-CEL. ERFGOED CENTRUM LIMBURG

Adresse
GROENPLEIN 1 3500 HASSELT

Code postal : 3500
Localité : HASSELT
Commune : HASSELT
Province : Limbourg
Région : Région flamande